DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 14 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 14 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

Pagkosmia mera Diaviti

Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.


Εορτάζουν
Γρηγορίου του Παλαμά αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, (Γρηγόρης, Γρηγόριος, Γόλης, Γρηγορία *)
Φιλίππου του Αποστόλου, (Φίλιππος, Φίλιππας, Φιλιππής, Φιλιππάκης)
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

14 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1533: Στην πρωτεύουσα των Ίνκας, Καχαμάρκα, φθάνουν κονκισταδόρες υπό την αρχηγία του Φρανσίσκο Πισάρο.

1821: Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας. Οι Τούρκοι μετά την καταστολή της επανάστασης στην Χαλκιδική, παραδίδουν τον Πολύγυρο στις φλόγες και σφάζουν πολλούς από τους κατοίκους του.

1822: Μοίρα Υδραϊκών πολίων αποβιβάζει στο Μεσολόγγι, υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στρατιωτικό σώμα από την Πελοπόννησο, για ενίσχυση της πόλης. Το σώμα αυτό αποτελείται από 1488 άνδρες και μέσα σ΄αυτούς ήταν και οι Ηλίας Τσαλαφατίνος, Κανέλλος Δηληγιάννης, Ανδρέας Ζαΐμης κ.λ.π.

1825: Ο Ελληνικός στόλος συνεχίζει την ναυμαχία με τον Τουρκικό έξω από την Πάτρα.

1827: Στις παραθαλάσσιες αποθήκες του Τρίκερι Βόλου οι Έλληνες υπό τους Γάτσο, Βάσο, Καρατάσο κλπ. επετέθησαν εναντίον των Τούρκων και τους έτρεψαν σε φυγή.
1832: Κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης το πρώτο λεωφορείο με κινητήρια δύναμη άλογα.

1834: Η εφημερίδα των Αθηνών "Αθηνά" εκφράζει την οργή της και κατηγορεί τον πολεοδόμο Στ. Κλεάνθη, σαν καταχραστή εξουσίας και καιροσκόπο τουλάχιστον (ο οποίος είχε  αναλάβει το κτίσιμο των ανακτόρων).
"Πώς σε φαίνεται και η εκλογή του εκτελεστικού της πόλεως, όστις ελθών εις την Ελλάδα υπέρου γυμνότερος, ορίζει τώρα εις τας Αθήνας τα περισσότερα και ωραιότερα οικόπεδα; Ούτος ο κερδοσκόπος έκαμε και το της πόλεως σχέδιον εις τρόπον ώστε και οι καλλίτεροι τόποι να πωλώνται από αυτόν και όχι από άλλον εν βαρύτητι χρυσίου. Αλίμονο εις τους κατοίκους των Αθηνών όσοι δεν τον εσυμβουλεύθησαν… και όσοι δεν τον επλήρωσαν τον κτιστικόν φόρον! Τούτων τα οσπήτια κρημνίζει και τον τόπον των πέρνει…". Έπειτα από λίγες ημέρες η εφημερίδα αναγκάζεται, κατόπιν μήνυσης που υποβάλλει ο θιγόμενος, να ανακαλέσει...

1851: Ο αμερικάνος συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ εκδίδει στις ΗΠΑ το μυθιστόρημά του Μόμπι Ντικ, ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

1854: Ο Κωνσταντίνος Γαλάτης είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηνών. Η θητεία του έληξε στις 7 Ιουνίου του επόμενου χρόνου όπου ανέλαβε και πάλι ο ίδιος.

1862: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν εγκρίνει το σχέδιο του στρατηγού Άμπροζ Μπέρνσαϊντ να καταληφθεί το Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια), πρωτεύουσα των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής.

1862: Ο Γεώργιος Σκούφος είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηνών. Η θητεία του έληξε στις 12 Οκτωβρίου του 1862 όπου τον διαδέχθηκε ο Εμμανουήλ Κουτσικάρης.

1863: Οι Εγγυήτριες Δυνάμεις αποδέχονται την παραχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα. Παράλληλα όμως στήνεται και η παγίδα, αφού η Συνθήκη υπογράφεται απόντος του Έλληνα εκπροσώπου Χαρίλαου Τρικούπη, που την ίδια ώρα ταξίδευε για αυτό το σκοπό στο Λονδίνο. Οι Συνθήκη περιείχε ταπεινωτικούς για την Ελλάδα όρους, υπαγορευμένους από την Αυστρία και την Αγγλία, που ακολουθούσαν φιλοτουρκική πολιτική. Ο Τρικούπης, μέσα σε στενά όρια κατάφερε εντούτοις, όταν έφτασε στο Λονδίνο να βελτιώσει, όσο ήταν δυνατόν, τους ατιμωτικούς όρους.

1896: Καταρρακτώδης βροχή προκαλεί έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε Αθήνα και Πειραιά με μεγάλες καταστροφές. 61 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ενώ καταρρέουν 450 σπίτια.

1899: Η Αμερικανίδα ρεπόρτερ Νέλι Μπλάι (πραγματικό όνομα Ελίζαμπεθ Τζέιν Κόκραν) ξεκινά την προσπάθειά της να ξεπεράσει τον ήρωα του Ιουλίου Βερν, Φιλέα Φογκ και πραγματοποιεί τον γύρο του κόσμου σε 72 ημέρες, 6 ώρες και 11 λεπτά.

1903: Σε επιδημία οστρακιάς στο νομό Καρδίτσας βρίσκουν το θάνατο περισσότερα από 800 άτομα.

1906: Το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Σαράντου Αγαπηνού (Τέλλου Άγρα) επιτίθεται εναντίον της κεντρικής Βουλγαρικής καλύβας στο Ζερβοχώρι της λίμνης Γιαννιτσών για να την καταλάβει. Παρά τις σοβαρές απώλειες των κομιτατζήδων, ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, ενώ τραυματίζονται ο ίδιος ο Αγαπηνός, ο υπαρχηγός του σώματος και άλλοι 4 άνδρες.

1908: Παρουσιάζεται από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν η κβαντική θεωρία του φωτός.

1909: Στην Ελλάδα, με σφοδρό κατηγορητήριο, ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος» ζητά από την κυβέρνηση την εκκαθάριση των δημόσιων υπηρεσιών και την απόλυση όλων των πρεσβευτών ως ανίκανων.

1910: Λαμβάνει χώρα η πρώτη απονήωση στην ιστορία της αεροπορίας. Ο πρωτοπόρος αμερικανός αεροπόρος, Γιουτζίν Ιλάι, σηκώνει ένα αεροπλάνο από το κατάστρωμα του καταδρομικού «Μπέρμιγχαμ».

1912: Ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Κορυτσά και το πολεμικό ναυτικό απελευθερώνει τις Οινούσσες, κατά τη διάρκεια του Α` Βαλκανικού Πολέμου.

1913: Με μια ιδιαίτερη συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ο Σουλτάνος παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα στην επάνω στην Κρήτη.

1914: Mετά την προσάρτηση της Kύπρου στο Aγγλικό Στέμμα στις, οι Έλληνες βουλευτές απαίτησαν να σταματήσει ο «φόρος αίματος» των 42 χιλιάδων λιρών αφού δεν υπήρχε πλέον η επικυριαρχία του Σουλτάνου στο νησί. Όπως όμως γινόταν πάντα, οι Tούρκοι βουλευτές συνεργάστηκαν με τους Άγγλους και το αίτημα των Eλλήνων βουλευτών απερρίφθη

1918: Η Τσεχοσλοβακία ανακηρύσσεται δημοκρατία. Πρόεδρος εκλέγεται ο Τόμας Μάζαρυκ.

1918: Μετά την ήττα της και τις Συνθήκες που υπέγραψε η βουργαρία, η Ελληνική σημαία κυματίζει και πάλι στην πόλη της Σόφιας. Παρ' όλ' αυτά οι βάρβαροι δημιουργούν πάμπολλα εμπόδια σε ομογενείς που προσπαθούν να επιστρέψουν στις εστίες τους.

1919: Υπογράφεται στη Γαλλία η Συνθήκη του Νεϊγί, που ρυθμίζει τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις.

article neuilly01

Συνθήκη του Νεϊγύ

Συνθήκη του Νεϊγύ, με την οποία τερματίστηκε η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των νικητριών δυνάμεων και της Βουλγαρίας. Η Βουλγαρία παραιτήθηκε των εδαφών της Δ. Θράκης που αργότερα παραχωρήθηκαν από τις Μ. Δυνάμεις στην Ελλάδα.
Η Συνθήκη του Νεϊγύ υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 1919 στην κωμόπολη Νεϊγύ επί του Σηκουάνα (Neuilly sur Seine) μεταξύ της Βουλγαρίας και των νικητριών δυνάμεων του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, και συγκεκριμένα με τις Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ιταλία ως “Προέχουσες Δυνάμεις”, και με τη συμμετοχή των Βέλγιο, Κίνα, Κούβα, Ελλάδα, Χετζάτζ (μεταγενέστερα Σαουδική Αραβία), Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία, Ταϋλάνδη και Τσεχοσλοβακία, ως συμμάχων και συμβαλλομένων δυνάμεων των πρώτων.
Με τη συνθήκη αυτή, που από τη Βουλγαρική ιστοριογραφία έχει χαρακτηριστεί ως η δεύτερη εθνική καταστροφή, η Βουλγαρία υποχρεώθηκε στα ακόλουθα:

* Την παραίτησή της υπέρ των “Προεχουσών Δυνάμεων” όλων των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί της μεσημβρινής δυτικής Θράκης και με την υποχρέωση ν΄ αναγνωρίσει εκ των προτέρων τις μεταγενέστερες αποφάσεις των Δυνάμεων περί αυτής. (Σημειώνεται ότι η παραίτηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την μετέπειτα παραχώρηση των εδαφών αυτών στην Ελλάδα με την Συνθήκη των Σεβρών ένα χρόνο μετά, και τον αποκλεισμό της βουλγαρικής εξόδου στο Αιγαίο πέλαγος).
* Την επαναφορά των Ρουμανοβουλγαρικών συνόρων στη γραμμή που όριζε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913). Δηλαδή την εκχώρηση της Δοβρουτσάς στη Ρουμανία.
* Να αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Σερβίας, στην οποία εκχώρησε την περιοχή Στρώμνιτσα μέχρι τον Δούναβη καθώς και τις περιοχές Τσάριμπροντ, Τιμόκ, Τριν και Μποσίλεγκραντ που ναι μεν ήταν μεθοριακές μικρές εδαφικές λωρίδες σε έκταση πλην όμως σημαντικές από στρατηγική άποψη.
* Να προστατεύσει τις ξένες μειονότητες που διαβιούν στη Βουλγαρία μεταξύ των οποίων και της Ελληνικής.
* Να περιορίσει το στρατό της σε 20.000 μόνο εθελοντές άνδρες και 13.000 για τα σώματα ασφαλείας.
* Να καταβάλει πολεμική αποζημίωση στους συμμάχους ύψους 2.250.000.000 χρυσών φράγκων (περίπου 400.000.000 δολαρίων) πληρωτέων σε εξαμηνιαίες δόσεις εντός 37 ετών με τόκο 2% μέχρι το 1920 και 5% στη συνέχεια.
* Επίσης οι σύμμαχοι ανέλαβαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν στην Βουλγαρία την οικονομική της διέξοδο στο Αιγαίο με το άρθρο 48 της συνθήκης που άφηνε ανοικτές, για μελλοντική ρύθμιση, τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της διάταξης αυτής.

Η κατακραυγή για την ήττα και την επαίσχυντη για τους Βουλγάρους συνθήκη οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης (είχε προηγηθεί η παραίτηση του Βασιλιά Φερδινάνδου υπέρ του γιού του Μπόρις Γ’) και στο ξέσπασμα κοινωνικών ταραχών.
Επισημαίνεται ακόμη ότι από τη Συνθήκη του Μούδρου (30 Οκτωβρίου 1918) μέχρι τη συνομολόγηση της παρούσας Συνθήκης είχαν μεσολαβήσει οι ακόλουθες κατά χρονολογική σειρά Συνθήκες:

* Η Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (Μάιος 1919)
* Η μυστική Συμφωνία Βενιζέλου – Τιττόνι (29 Ιουλίου 1919)
* Τα νεοτουρκικά “Εθνικά Συνέδρια” του Ερζερούμ (Ιούλιος 1919) και της Σεβαστείας (Σεπτέμβριος 1919) του Κεμάλ Ατατούρκ που αφορούσαν το νεοτουρκικό εθνικό κίνημα. Και τέλος,
* Η Συνθήκη Αγίου Γερμανού (του Σηκουάνα, 10 Σεπτεμβρίου 1919)

1920: Οι Αρμένιοι εκκενώνουν την πρωτεύουσά τους, μετά την εισβολή των Τούρκων.

1920: (ν. ημερ.) Οι εκλογές στην Ελλάδα, εξελίσσονται σε πανωλεθρία για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Οι νικητές του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, με πρωθυπουργό τον Δημήτριο Γούναρη επαναφέρουν τον εξόριστο Βασιλιά Κωνσταντίνο.

1921: Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1922: Το BBC εκπέμπει το πρώτο ραδιοφωνικό του πρόγραμμα.

1922: Μετά την δεύτερη σε μικρό διάστημα παραίτηση της κυβέρνησης Κροκίδα, αναλαμβάνει η επαναστατική κυβέρνηση του Στυλιανού Γονατά. Η διάρκειά της θα είναι μέχρι την 11η Ιανουαρίου του 1924.

1926: Ιδρύεται η ΕΠΟ (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία).

1927: Στο Πίτσμπουργκ, εκρήγνυται το μεγαλύτερο βυτιοφόρο στον κόσμο, με απολογισμό 28 νεκρούς.

1929: Η Μεγάλη Βρετανία απορρίπτει αίτημα των Κυπρίων για ένωση με την Ελλάδα.

1933: Η Επιτροπή Απονομής των Βραβείων Νόμπελ αποφασίζει να μην απονείμει Βραβείο Ειρήνης για το 1933.

1935: Οι Φιλιππίνες αποκτούν την αυτονομία τους από τις ΗΠΑ. Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ τις ανακηρύσσει ελεύθερη κοινοπολιτεία. Ο Μανουέλ Λουίς Κουεζόν ορκίζεται πρώτος πρόεδρος.

1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο ιταλικός στόλος συντρίβεται μέσα στο λιμάνι του Τάραντα. Φασιστική νηοπομπή υφίσταται πανωλεθρία στο στενό του Οτράντο.

1940: Οι Ελληνικές δυνάμεις στο Αλβανικό μέτωπο επιτίθενται εναντίον των Ιταλικών δυνάμεων στη γραμμή Ιβάν-Μοράβας. Στους άλλους τομείς συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες.

1940: Απώθηση της ιταλικής μεραρχίας Φερράρα στο στενό Δελβινακίου από τον Ελληνικό Στρατό.

1940: Η Ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε τα Ιωάννινα και τη Λάρισα.

1940: Η Β’ Μεραρχία απωθεί τήν Ιταλικήν μεραρχίαν Φεράρα είς τήν στενωπόν τού Δελβινακίου καί προκαλεί είς αυτήν βαρείας απωλείας. Καταλαμβάνεται ή Μπιγλίτσα.

1946: Κομμουνιστικές δυνάμεις ξεκινώντας από τη Βουλγαρία συνεχίζουν τας επιθέσεις των κατά των γειτονικών φυλακίων του Εθνικού Στρατού.

1945: Αρχίζει η Δίκη της Νυρεμβέργης, των 24 Γερμανών κατηγορουμένων που έχουν χαρακτηριστεί ως κορυφαίοι εγκληματίες πολέμου.

1949: Δύο πολεμικά αεροσκάφη Β-29 συγκρούονται και ένα άλλο συντρίβεται στη Θάλασσα των Βερμούδων, με απολογισμό 25 νεκρούς.

1951: Οι ΗΠΑ και η Γιουγκοσλαβία υπογράφουν συμφωνία αμυντικής βοήθειας.

1952: Συνεχίζονται οι αθρόες προσχωρήσεις στελεχών του φιλελεύθερου χώρου στον "Ελληνικό Συναγερμό" του Παπάγου.

1957: Η συνάντηση 108 ηγετικών στελεχών της Μαφίας σε βίλα στο Απαλάτσιν της Νέας Υόρκης καταλήγει σε φιάσκο, μετά την εισβολή της αστυνομίας και τη σύλληψη τουλάχιστον 60 μαφιόζων. Το περιστατικό, που θα μείνει στην ιστορία ως «The Apalachin Meeting», επιβεβαιώνει την ύπαρξη συνδικάτου του εγκλήματος με κεντρική καθοδήγηση στη Βόρειο Αμερική.

1960: Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).

1960: Στις ΗΠΑ, δύο σχολεία της Ορλεάνης δέχονται μαύρους μαθητές.

1961: Για "μακεδονική μειονότητα" στην Ελλάδα, εις βάρος της οποίας υποτίθεται ότι ασκούνται πιέσεις με στόχο την "αποδυνάμωση της εθνικής της συνείδησης", κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Αλέξανδρος Γκρλίτσκο.

1961: Ο Μάνος Κατράκης βραβεύεται με το πρώτο βραβείο των κριτικών του Αγίου Φραγκίσκου, για το ρόλο του Κρέοντα στην «Αντιγόνη».

1963: Δημιουργείται το νησί Σουρτσέι στην Ισλανδική θάλασσα λόγω υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου.

1965: Απεργιακό κύμα στις αστικές συγκοινωνίες, σε υπουργεία, δήμους και υπηρεσίες της Δ.Ε.Η. Η κυβέρνηση απαντά με πολιτική επιστράτευση των απεργών στις συγκοινωνίες.

1966: Χαώδης ατμόσφαιρα κατά την έναρξη της δίκης των 28 αξιωματικών που κατηγορούνται για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Πρόεδρος του Στρατοδικείου ο αρεοπαγίτης Θεόδωρος Καμπέρης, στον οποίο απονεμήθηκε με βασιλικό διάταγμα ο βαθμός του υποστράτηγου. Βουλευτές της Ένωσης Κέντρου υπερασπίζονται ως συνήγοροι τους κατηγορουμένους.

1966: Επετείνεται η πολιτική αστάθεια μετά την παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Θεοχάρη Ρέντη. Ο παραιτηθείς συναντήθηκε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ενισχύοντας τις φήμες ότι ο υπουργός Συντονισμού προσανατολίζεται στην ίδρυση προσωπικού κόμματος.

1967: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει δικτατορία, αλλά πειθαρχημένη ελευθερία, δηλώνει ο Στυλιανός Παττακός προς ομάδα Γερμανών παλαιών πολεμιστών.

1968: Γίνεται η πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα στην Ευρώπη.

1969: Στη Θεσσαλονίκη ανεγείρονται ανδριάντες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1969: Εκτοξεύεται το «Απόλλων 12» από τη NASA και γίνεται η 2η επανδρωμένη αποστολή που φτάνει στην επιφάνεια της Σελήνης.

1970: Συντρίβεται αεροσκάφος DC 9, στις ΗΠΑ, με απολογισμό 75 νεκρούς (σκοτώνονται και 43 παίκτες της ομάδας αμερικάνικου ποδοσφαίρου Μάρσαλ).

1970: Δημοσιεύεται ο θεσμικός νόμος για την οργάνωση και τη δράση των Ελληνικών κομμάτων.

1973: Αρχίζουν στο Πολυτεχνείο γενικές συνελεύσεις των φοιτητών. Στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές φωνάζουν αντιδικτατορικά συνθήματα. Η αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο. Οι φοιτητές που μετείχαν στην παμφοιτητική συγκέντρωση στη Νομική μεταβαίνουν στο Πολυτεχνείο. Το βράδυ συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και οργανώνεται η κατάληψη.

1974: Ορίζεται η 8η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τη μορφή του πολιτεύματος (μοναρχία ή δημοκρατία).

1975: Η Ισπανία, το Μαρόκο και η Μαυριτανία υπογράφουν συμφωνία για τη Δυτική Σαχάρα.

1979: O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, δίνει εντολή στις αμερικανικές τράπεζες να δεσμεύσουν τις καταθέσεις του Ιράν, που ανέρχονταν σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

1981: Με απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης θα κρατικοποιηθούν οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και θα διακοπεί η λειτουργία των μη βιώσιμων.

1982: Βγαίνει από τη φυλακή μετά από 11 μήνες ο πρόεδρος του πολωνικού εργατικού συνδικάτου "Αλληλεγγύη", Λεχ Βαλέσα.

1983: Οι πρώτοι Αμερικανικοί πύραυλοι Κρουζ φτάνουν στη Βρετανία εν μέσω διαμαρτυριών από ειρηνιστές.

1985: Η πρώτη ανακάλυψη των φουλερένιων ανακοινώνεται στο περιοδικό «Nature».

Φουλερένιο

Fullerene c540Τα φουλερένια είναι ανθρακικές δομές (όπως είναι και ο γραφίτης ή οι νανοσωλήνες άνθρακα), οι οποίες έχουν σφαιρικό σχήμα και ανακαλύφθηκαν το 1985 από τον Χάρολντ Κρότο και τους συνεργάτες του (Βραβείο Νομπέλ Χημείας 1996). Το πιο γνωστό φουλερένιο είναι αυτό το οποίο αποτελείται από 60 άτομα άνθρακα (C) και είναι γνωστό ως «μπακμινστερφουλερένιο», αλλά επίσης κοινά είναι αυτά με 70, 76 και 84 άτομα άνθρακα.
Κατασκευή φουλερενίου

Τα μέσα της δεκαετίας του '80 δεν μπορούσαν οι επιστήμονες να κάνουν μια αξιόπιστη δομική ανάλυση για τα φουλερένια, γνώριζαν πολύ λίγα για αυτά. Αλλά το 1990, ομάδα Αμερικανών αστροφυσικών ειδικών στην αστροφυσική σκόνη μπόρεσαν να κατασκευάσουν τα buckminsterfullerene μαζικά με μια μέθοδο που χρησιμοποιούσαν στην παραγωγή της κοσμικής σκόνης.

Συγκεκριμμένα διέλυσαν την αιθάλη (από εξαέρωση άνθρακα) μέσα σε βενζόλιο και τελικά κατόρθωσαν να παραχθεί ένα κιτρινωπό ή κοκκινωπό υγρό που αποτελούνταν από μόρια C60 (75%) και  C70 (25%).

Εφαρμογές φουλερενίων

Λόγω της πολύ μεγάλης αντοχής τους έχει προταθεί να χρησιμοποιηθούν σαν λιπαντικά, στη Φυσική, στη Χημεία, στη Βιολογία και στην Ιατρική. Συγκεκριμμένα να βάλουν στην κοιλότητα του διάφορα μόρια και να οδηγήσουν το φουλερένιο μαζί με το ξένο μόριο στη θέση που επιθυμούν πχ σε μια επιθυμητή θέση πρωτεϊνης να μεταφέρουμε ένα οργανικό μόριο, οπότε θα φτιάξουμε ένα τεχνητό ιό με επιθυμητές ιδιότητες.

Στη Φυσική και στον τομέα της νανολεκτρονικής, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε κβαντικές κουκκίδες -μικροκρύσταλλοι ή άλλοι σχηματισμοί σε κυκλώματα- από φουλερένια. Τις κουκκίδες αυτές μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε επεξεργαστές υπερυπολογιστών ή σε στοιχεία ελέγχου σε επικοινωνίες οπτικών  ινών. Επίσης στην υπεραγωγιμότητα πχ ένας φουλερίτης με πρόσμιξη καλίου ή ρουβιδίου έγινε υπεραγωγός σε 28 - 29Κ.

Νανοσωλήνες

Μια άλλη αλλοτροπική μορφή είναι αυτή των νανοσωλήνων, που ανακάλυψε ο Sumio Itjima της εταιρείας NEC. Η δομή τους μοιάζει με αυτή του κοινού γραφίτη και την παρασκεύασε ο Amelinckx. Οι νανοσωλήνες σχηματίζουν σωλήνα εσωτερικής διαμέτρου 1nm και μανδύα από αλλεπάλληλα στρώματα εξαγωνικών δικτύων άνθρακα. Οι ιδιότητες τους μηχανικές και ηλεκτρικές είναι σπουδαίες και οφείλονται στη σωληνοειδή τους δομή. Αυτές είναι μεγάλη αντοχή, χαμηλό βάρος, σταθερότητα, ευκαμψία, καλή θερμική αγωγιμότητα, το μεγάλο εμβαδόν επιφανείας και πολλές άλλες ηλεκτρικές ιδιότητες.

1988: Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανακηρύσσει αυτόνομο παλαιστινιακό κράτος.
1989: Ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», ένα επίλεκτο μουσικό σύνολο, το οποίο θα παρουσίαζε πρωτότυπα προγράμματα. Η πρώτη συναυλία δόθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1989 στο θέατρο «Παλλάς».

Ο Μάνος Χατζιδάκις διευθύνει στα 1990 μια γενική δοκιμή της Ορχήστρας των Χρωμάτων στην μουσική που έγραψε ο αμερικανός συνθέτης Βίρτζιλ Τόμσον για την ταινία "Tο άροτρο που δάμασε τις πεδιάδες" (1936).

1990: Έπειτα από 28 ημέρες, λαμβάνει τέλος η μεγαλύτερη εξέγερση κρατουμένων στα Ελληνικά χρονικά στις φυλακές Κορυδαλλού (19 κρατούμενοι καταφέρνουν να αποδράσουν).

1991: Οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατηγορούν επίσημα δύο Λίβυους, που πιστεύουν, ότι είναι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης, για την τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος της «Παναμέρικαν», το οποίο εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, το 1988.

1992: Ο ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Βίλφρεντ Μάρτενς, χαρακτηρίζει παραχάραξη της ιστορίας την καθιέρωση από τους Σκοπιανούς ως εθνικού τους συμβόλου, του δεκαεξάκτινου αστεριού της Βεργίνας.

1993: Στην Κύπρο, συνεχίζονται οι αντικατοχικές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς.

1993: Ο μεγάλος «κανονιέρης» του ελληνικού ποδοσφαίρου και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα, Θωμάς Μαύρος, λέει και επισήμως «αντίο» στα γήπεδα, στο φιλικό ΑΕΚ – Εθνική Ελλάδος.

1993: Οι Πορτορικανοί αρνούνται με δημοψήφισμα να αποτελέσει το Πουέρτο Ρίκο την 51η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1994: Αρχίζει στο Αεροδικείο Αθήνας η δίκη για τα αίτια της συντριβής του στρατιωτικού αεροσκάφους C-130 στο όρος Όθρυς, το Φεβρουάριο του 1991, που είχε προκαλέσει το θάνατο 63 ανδρών της Πολεμικής Αεροπορίας.

1995: Η Γερμανία εγκρίνει την έκδοση στη Σιγκαπούρη του Νικ Λίσον, οι δραστηριότητες του οποίου είχαν προκαλέσει τη χρεοκοπία της βρετανικής τράπεζας «Μπάρινγκς».

1996: Σημαντική πτώση του γενικού δείκτη τιμών των μετοχών σημειώνεται στο Χρηματιστήριο, μετά το σκάνδαλο της εταιρίας Δέλτα.

1997: Στην Αλβανία πάνω από 30 χιλιάδες άτομα παρακολουθούν την κηδεία των 52 προσφύγων, που είχαν πνιγεί στην Αδριατική, όταν ιταλικά πολεμικά σκάφη βομβάρδισαν το πλοίο, που τους μετέφερε.

1998: Νέα μεγάλη ελληνική επιτυχία σημειώνεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στο Λάχτι της Φιλανδίας. Νέο παγκόσμιο ρεκόρ πετυχαίνει ο Ακάκιος Κακιασβίλι στα 94 κιλά και κερδίζει 2 χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο, ενώ ο Λεωνίδας Κόκκας κατακτά ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο.

1998: Η Ευαγγελία Λαγουδάκη κερδίζει δύο χρυσά μετάλλια στις κατηγορίες ENBU και ατομικού κούμιτε και ένα χάλκινο στο ατομικό κάτα, ενώ ο Κωνσταντίνος Νικηφόρος κατακτά χρυσό στην κατηγορία ENBU, αργυρό στο ατομικό κάτα και χάλκινο στο ατομικό κούμιτε στο 4ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παραδοσιακού Καράτε που διεξάγεται στα Σκόπια.

2000: Το Βατικανό αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

2000: Ανακαλύπτονται 3 νέα είδη λεμούριου στη Μαδαγασκάρη.

Lemourios-1

Λεμούριος

Ο λεμούριος είναι είδος προπίθηκου, της τάξης των πρωτευόντων. Αποτελεί ενδημικό είδος στη Μαδαγασκάρη και το είδος καφέ λεμούριος απειλείται με εξαφάνιση. Επίσης, αρκετά είδη απειλούνται εξαιτίας της λαθροθηρίας. Η ονομασία τους προέρχεται από το λατινικό lemures, που σημαίνει: «πνεύματα της νύχτας» και αναφέρεται στα έντονα και εκτυφλωτικά μάτια των νυκτόβιων ειδών.
Καταγωγή
Θεωρείται η πιο αρχέγονη οικογένεια θηλαστικών. Εμφανίστηκαν στις αρχές του Καινοζωικού αιώνα και ταξινομούνται στην υπόταξη Προπίθηκοι. Σύμφωνα με τα απολιθώματα παλαιότερων εποχών, οι λεμούριοι ζούσαν σε όλο τον κόσμο, ωστόσο δεν κατάφεραν να επικρατήσουν όταν εμφανίστηκαν οι πίθηκοι και επέζησαν για εκατομμύρια χρόνια μόνο στη Μαδαγασκάρη.

Γένη και είδη
Υπάρχουν τρεις οικογένειες: Λεμουριίδες, Ιντριίδες και Δωβεντονιίδες. Οι εν λόγω οικογένειες περιλαμβάνουν 11 γένη με 20 είδη. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πρωτεύοντα, στους λεμούριους τα θηλυκά υπερισχύουν των αρσενικών.

Περιγραφή
Οι λεμούριοι μοιάζουν στις διαστάσεις με μεγάλες γάτες και έχουν ρύγχος που θυμίζει αλεπού. Το τρίχωμά τους είναι πυκνό και μαλακό, ενώ τα μάτια και τα αυτιά τους είναι μεγάλα. Η ουρά τους είναι μακριά και φουντωτή και είναι δίχρωμη (χρώματος μαύρου και άσπρου εναλλακτικά σε ορισμένα είδη).

Τα ζώα αυτά παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά των πρωτευόντων, που αναπτύχθηκαν εξελικτικά για να φθάσουν στο αποκορύφωμά τους, τον άνθρωπο. Παρουσιάζουν επίσης και τα χαρακτηριστικά των εντομοφάγων. Έχουν ανεπτυγμένη όσφρηση και μάλιστα περισσότερο από την όραση. Η νοημοσύνη τους δεν είναι αναπτυγμένη, καθώς η εξέλιξη του φλοιού στον εγκέφαλό τους δεν παρουσίασε ικανοποιητική ανάπτυξη. Το θηλυκό γεννάει μόνο μία συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου. Το πρώτο δάχτυλο στα άκρα τους είναι σχεδόν αντιτακτό προς τα άλλα τέσσερα δάχτυλα.

O λεμούριος Μικροκήβος ο μυόξινος - Microcebus myoxinus της Μαγαδασκάρης είναι το μικρότερο πρωτεύον στον κόσμο με βάρος 30 γραμμάρια

2000: Το Μαυροβούνιο καταργεί το δηνάριο.

2000: Κυκλοφορεί ο φυλλομετρητής ιστοσελίδων Netscape Navigator έκδοση 6.0.

2001: Δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

2001: Ο αγώνας Αργεντινή - Ουρουγουάη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

2002: είναι ο τελευταίος για τη φανέλα με το νούμερο 10 των Αργεντινών, η οποία αποσύρεται για πάντα σε ανάμνηση του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.2002 είναι ο τελευταίος για τη φανέλα με το νούμερο 10 των Αργεντινών, η οποία αποσύρεται για πάντα σε ανάμνηση του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

2002: Το Ιράκ αποδέχεται άνευ όρων το ψήφισμα του ΟΗΕ για την επιστροφή των επιθεωρητών στο έδαφός του, για τον έλεγχο του οπλοστασίου και τον αφοπλισμό του. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Βαγδάτη. Μέσα σε 45 ημέρες από την αποδοχή του ψηφίσματος οφείλουν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους και στη συνέχεια θα έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες να εκπονήσουν την αναφορά τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ικανοποίηση επικρατεί στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βαγδάτης.

2003: Έπειτα από τρεις δεκαετίες βίας, ανακοινώνεται άνευ όρων κατάπαυση του πυρός από τους αυτονομιστές της Κορσικής.

2003: Ανακαλύπτεται ο αστεροειδής «Σέντνα» (90377 Sedna).

Sedna art

90377 Σέντνα

Η 90377 Σέντνα ή 2003 VB12, κατά την αστρονομική ονοματοδοσία, είναι ουράνιο σώμα πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.
Δομή και τροχιά
Η Σέντνα έχει διάμετρο περίπου 1.000 χιλιόμετρα, όπως υπολογίστηκε με βάση παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χέρσελ το 2012. Απέχει 13 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Η απόσταση αυτή ισοδυναμεί με σχεδόν 12 ώρες φωτός ή 90 αστρονομικές μονάδες (90 φορές δηλαδή την απόσταση Γης - Ήλιου). Λόγω της μακρινής απόστασης από τον Ήλιο η θερμοκρασία στην επιφάνειά της πρέπει να κυμαίνεται στους 30 K (-243 °C). Αφότου ανακαλύφθηκε, εντοπίσθηκε και σε πολλές παλαιότερες φωτογραφίες του 2001-2003.

Η τροχιά της Σέντνα είναι ελλειπτική. Το περιήλιο βρίσκεται περίπου στις 76 AU (0,014 έτη φωτός), ενώ το αφήλιο περίπου στις 900 AU. Το φως του ήλιου κάνει δηλαδή 5 μέρες για να την φτάσει όταν βρίσκεται στο απόμακρο σημείο της τροχιάς της και 10 ώρες για το πιο κοντινό σημείο. Μια πλήρης περιφορά της Σέντνα γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 10.720 έτη.

Η επιφάνεια της Σέντνα είναι κοκκινωπή, σχεδόν σαν αυτή του πλανήτη Άρη. Το χρώμα αυτό οφείλεται στη διάσπαση λόγω ραδιενέργειας των υλικών που βρίσκονται στην επιφάνειά της, και εκτιμάται ότι απαντάται συχνά στα σώματα που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές του ηλιακού συστήματος. Η επιφάνεια αντανακλά περίπου το 35% του φωτός που προσπίπτει σε αυτή, ένα ποσοστό που θεωρείται πολύ μεγάλο. Μια πιθανή εξήγηση είναι το γεγονός ότι οι πτητικές ουσίες παραμένουν στερεοποιημένες λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, αυξάνοντας έτσι την ανακλαστικότητα της Σέντα.

Gi kai metaposeidonia somata

Η Σέντνα είναι έξω από τη Ζώνη του Κάιπερ και γι'αυτό τυπικά δεν συγκαταλέγεται στα ουράνια σώματα αυτής της Ζώνης. Η απόστασή της από τον Ήλιο είναι το ένα δέκατο αυτής του Νέφους του Όορτ. Ανήκει στα λεγόμενα αντικείμενα διασκορπισμένου Ζώνης (eng.:Scattered-disc objects), τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στο Νέφος του Όορτ και στη ζώνη του Κάιπερ.

Ανακάλυψη
Τη Σέντνα παρατήρησαν για πρώτη φορά στις 14 Νοεμβρίου 2003 ο Μάικλ Μπράουν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, Τσαντ Τρουχίλο (Chad Trujillo) (Gemini-Observatory) και ο Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτς (David Lincoln Rabinowitz, Yale University) χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Schmidt των 1,2 μ. στο Αστεροσκοπείο του Πάλομαρ. Επιπλέον επεξεργασία έγινε με το Διαστημικό τηλεσκόπιο Σπίτζερ και το Διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε στις 15 Μαρτίου 2004.

Αυτές οι τρεις φωτογραφίες δείχνουν την ανακάλυψη της Σέντνα. Είναι από τις 14 Νοεμβρίου 2003 και ώρα 6:32 έως 9:38 UTC.
Sedna Discovery

Ετυμολογία
Λόγω της παγερής επιφάνειάς της, διάλεξαν για όνομα το «Σέντνα», που στη μυθολογία Ινουίτ των Εσκιμώων, είναι η θεά της θάλασσας και μένει στα βαθιά παγωμένα νερά του Ατλαντικού ωκεανού.

Είναι η Σέντνα πλανήτης
Αρχικά υποστηρίχθηκε ότι η Σέντνα θα έπρεπε να θεωρείται ο δέκατος πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Κατόπιν επιστημονικών συζητήσεων όμως και σύμφωνα με τον ορισμό για τους πλανήτες που ψήφισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση στις 24 Αυγούστου 2006, η πρόταση απορρίφθηκε. Είναι όμως υποψήφιος πλανήτης νάνος.

Ανεξήγητα
Καθώς είναι το πιο απομακρυσμένο μέχρι σήμερα γνωστό σώμα του ηλιακού μας συστήματος, η Σέντνα εγείρει ερωτήματα πολύ περισσότερο από άλλους αστεροειδείς. Η μεγάλη αυτή απόσταση από τον ήλιο, για παράδειγμα, δεν εξηγείται από τις σύγχρονες θεωρίες για το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος. Ενώ οι πλανήτες υποτίθεται ότι σχηματίστηκαν από τη συνένωση και τις συγκρούσεις πλανητοειδών, αυτό δεν μπορεί να ισχύει στη Ζώνη του Κάιπερ. Επειδή εκεί το πρωτοπλανητικό υλικό ήταν πολύ πιο αραιό απ' ό,τι στις εσωτερικές περιοχές του ηλιακού συστήματος, θα χρειάζονταν εκατοντάδες δισεκατομμύρια χρόνια για δημιουργία σωμάτων, την στιγμή που η διάρκεια ζωής του πρωτοπλανητικού δίσκου είναι μικρότερη από δέκα εκατομμύρια χρόνια.

Θεωρίες για την καταγωγή και την προέλευση
Οι επιστήμονες αρχικά υπέθεσαν ότι η Σέντνα ανήκει σε κάποιο «εσωτερικό τμήμα» του Νέφους του Όορτ, πιθανώς λόγω κάποιας απόκλισης της τροχιάς. Αιτία θα μπορούσε να ήταν η διασταύρωση της τροχιάς του ηλιακού συστήματος με αυτή κάποιου ουράνιου σώματος. Η πολύ ελλειπτική τροχιά της θα μπορούσε κατά μιαν άλλη εκδοχή να ήταν το αποτέλεσμα της επιρροής ενός άλλου σώματος στο εξώτερο ηλιακό σύστημα αν αυτό είχε το μέγεθος περίπου του πλανήτη Άρη. Για να ισχύει όμως η εικασία αυτή, το σώμα αυτό θα έπρεπε σύμφωνα με υπολογισμούς να απέχει περίπου 200 AU από τον ήλιο, πράγμα που με τις σημερινές θεωρίες είναι λιγότερο πιθανό ακόμα και από την ύπαρξη της ίδιας της Σέντνα.

Έχει φεγγάρι η Σέντνα;

Η Σέντνα. Σε αυτή την εικόνα δεν φαίνεται να έχει φεγγάρι.
Η περίοδος περιστροφής γύρω από τον άξονά της προσδιορίστηκε αρχικά στις σαράντα ημέρες. Επειδή αυτή η περίοδος θα σήμαινε πολύ μικρή γωνιακή ταχύτητα υπάρχει η υποψία ότι η Σέντνα έχει ένα φεγγάρι που την επιβραδύνει λόγω παλιρροϊκής έλξης.

Στις 14 Απριλίου 2004 η NASA δημοσίευσε καινούργιες φωτογραφίες που είχε πάρει το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ στις οποίες δεν φαινόταν να υπάρχει κανένα συνοδεύον σώμα. Τελικά μια ομάδα επιστημόνων του Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics με αρχηγό τον Scott Gaudi έκανε προσεκτικές παρατηρήσεις μεταξύ Οκτωβρίου του 2004 και Ιανουαρίου 2005 και απέρριψε τις προηγούμενες μελέτες. Η Σέντνα περιστρέφεται με περίοδο δέκα με δεκαοχτώ ωρών, πράγμα που αποκλείει και κάθε συζήτηση περί φεγγαριού.

TheTransneptunians Size Albedo Color EL.svg

Μεταποσειδώνια ουράνια σώματα
Μεταποσειδώνια ή υπερποσειδώνια ονομάζονται τα ουράνια σώματα του Ηλιακού Συστήματος που βρίσκονται πέρα από την τροχιά του πλανήτη Ποσειδώνα. Χωρίζονται στα αντικείμενα της Ζώνης του Κάιπερ, τα Αντικείμενα Διασκορπισμένου Δίσκου και στο Νέφος του Όορτ.

Το πρώτο αντικείμενο που ανακαλύφθηκε ήταν ο Πλούτωνας το 1930, ενώ το επόμενο ήταν το (15760) 1992 QB1, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1992. Μεσολάβησε η ανακάλυψη του δορυφόρου του Πλούτωνα, Χάροντα, το 1978. Έως τώρα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 1000 αντικείμενα με διαφορετικά μεγέθη, τροχιές και σύσταση. Τα υπερποσειδώνια σώματα έχουν συντονισθεί βαρυτικά με τον πλανήτη Ποσειδώνα, που τα επηρεάζει σημαντικά με τη βαρύτητά του. Τα υπερποσειδώνια σώματα παραμένουν στις συντονισμένες τροχιές διότι είναι ευσταθείς τροχιές και έτσι δεν επηρεάζονται πολύ για να αλλάξουν τροχιά. Οι πλέον ευσταθείς συντονισμοί είναι 1/2, 2/3 (Πλούτων) και 2/5. Το μεγαλύτερο υπερποσειδώνιο αντικείμενο είναι η Έρις με διάμετρο 2.330 χιλιόμετρα.

Μεγαλύτερα μεταποσειδώνια αντικείμενα
Τα μεγαλύτερα μεταποσειδώνια αντικείμενα είναι: ο Πλούτωνας, η Έρις, ο Μακεμάκε, η Χαουμέια, ο Κουάοαρ, ο Όρκος, η Σέντνα, το 2007 OR10, το 2002 MS4, η Σαλάσια και ο Βαρούνα. Ο Πλούτωνας, η Χαουμέια, ο Μακεμάκε και η Έρις είναι πλανήτες νάνοι.

2003: Έπειτα από τρεις δεκαετίες βίας, ανακοινώνεται άνευ όρων κατάπαυση του πυρός από τους αυτονομιστές της Κορσικής.

2003: Το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα έχει αναλογικότητα της τάξεως του 86%. Οι 260 βουλευτές θα εκλέγονται αναλογικά και οι υπόλοιποι 40 από το πρώτο κόμμα. Προβλέπεται η τριχοτόμηση της Β’ Αθηνών, η διχοτόμηση του υπολοίπου Αττικής και η αύξηση των υποψηφίων και των σταυρών σε περιφέρειες με τρεις έδρες και πάνω, ενώ παραμένει το 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Τις θέσεις τους υπέρ της απλής αναλογικής επαναλαμβάνουν ΚΚΕ – ΣΥΝ, ενώ η ΝΔ δηλώνει ότι δε θα πάρει μέρος στο διάλογο.

2006: To Κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής νομιμοποιεί του γάμους μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου.

2008: Ινδικό διαστημικό όχημα προσεδαφίζεται στη Σελήνη, για πρώτη φορά από την έναρξη του διαστημικού προγράμματος της ασιατικής χώρας πριν από 45 χρόνια.

2015: Τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι από Ισλαμιστές προκαλώντας το θάνατο σε 153 και 200 τραυματίες πολίτες.

Γεννήσεις σαν σήμερα

1316 - Ιωάννης Α’, βασιλιάς της Γαλλίας.
Ο Ιωάννης Α΄ (14 Νοεμβρίου 1316 – 19 Νοεμβρίου 1316) ήταν βασιλιάς της Γαλλίας, υστερότοκος γιος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Ι΄ από τη δεύτερη σύζυγό του,Κλημεντία του Ανζού. Γεννήθηκε μετά τον θάνατο του πατέρα του, έζησε και βασίλευσε μόνο 5 μέρες και τον διαδέχθηκε ο θείος του Φίλιππος Ε΄
1650 - Γουλιέλμος Γ’, βασιλιάς της Αγγλίας. Ο Γουλιέλμος Γ΄ (14 Νοεμβρίου 1650 – 8 Μαρτίου 1702) ήταν Πρίγκηπας της Οράγγης. Από το 1672 κυβέρνησε την Ολλανδία, το Ζέελαντ, την Ουτρέχτη, το Γκέλντερς και το Overijssel της Ολλανδικής Δημοκρατίας. Από το 1689 βασίλεψε ως Γουλιέλμος Γ΄ της Αγγλίας και της Ιρλανδίας και ως Γουλιέλμος Β΄ της Σκωτίας. Ανεπίσημα έχει μείνει γνωστός στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκωτία, ως «Βασιλιάς Μπίλλυ».

1719 – Λέοπολντ Μότσαρτ, Αυστριακός συνθέτης και πατέρας του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

1765 – Ροβέρτος Φούλτον, Αμερικανός εφευρέτης του πρώτου ατμοκίνητου πλοίου και του πρώτου υποβρυχίου.

1787 - Γιάκομπ Λινκ, Γερμανός ζωγράφος και αρχαιολόγος.

1797 – Κάρολος Λάιελ, Σκωτσέζος γεωλόγος και δικηγόρος. Ο Κάρολος Λάιελ (Charles Lyell, 14 Νοεμβρίου 1797 – 22 Φεβρουαρίου 1875) ήταν Βρετανός δικηγόρος, γεωλόγος και εκλαϊκευτής της θεωρίας του Ομοιομορφισμού.

1840 – Κλοντ Μονέ, Γάλλος ζωγράφος, εκ των δημιουργών του ιμπρεσιονισμού. (Θαν. 5/12/1926).
Γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 14 Νοεμβρίου του 1840. Ο πατέρας του, ήταν εύπορος έμπορος της εποχής, που διακινούσε προμήθειες πλοίων. Το 1845, η οικογένεια του μετακόμισε στη Χάβρη, που αποτελούσε σημαντικό λιμάνι, στις όχθες του Σηκουάνα. Το 1858 γνωρίστηκε με τον Ευγένιο Μπουτίν, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους πρώτους δασκάλους του Μονέ και τον ενθάρρυνε να ζωγραφίσει την ύπαιθρο, σύνηθες θέμα για ζωγράφους εκείνης της περιόδου.

1883 – Νικόλαος Πλαστήρας, Στρατηγός (Μαύρος καβαλάρης), Πρωθυπουργός
Ήταν στρατιωτικός (Στρατηγός) και πολιτικός στην νεότερη Ελλάδα. Έγινε γνωστός για την στρατιωτική του δράση κατά τους Βαλκανικούς Πόλεμους (όπου έγινε γνωστός ως Μαύρος Καβαλάρης) και την Μικρασιατική εκστρατεία και πολλές φορές ενεπλάκη με την πολιτική συμμετέχοντας ή οργανώνοντας κινήματα. Υπηρέτησε τρεις φορές ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πέθανε 26 Ιουλίου του 1953.

1888 - Ανδρέας Μαλανδρίνος, Έλληνας ηθοποιός.

1889 – Κρι Τζαβαρχαλάλ Νεχρού, πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας (1947-1964).
Ο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, ή ορθότερα Τζαβαχάρ-λαλ Νεχρού, (1889 – 1964) ο και επονομαζόμενος «Παντίτ» (= μορφωμένος) ήταν Ινδός πολιτικός, ηγέτης του κινήματος της ανεξαρτησίας που διετέλεσε πρώτος πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ινδίας και ένας από τους ιδρυτές του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Ήταν ο πατέρας της Ίντιρα Γκάντι και παππούς του Ρατζίβ Γκάντι. Θεωρείται ο αρχιτέκτονας της σύγχρονης Ινδίας.
1907 – Άστριντ Λίντγκρεν, Σουηδή συγγραφέας της «Πίπης της Φακιδομύτης».

1908 – Τζόζεφ Μακ Κάρθι.
Αμερικανός πολιτικός. Ο Τζόζεφ Ρέιμοντ Μακάρθυ (Joseph «Joe» Raymond Mac Carthy ή McCarthy) (1909-1957) ήταν Αμερικανός πολιτικός (Γερουσιαστής) του ρεπουμπλικανικού κόμματος γερμανο-ιρλανδικής καταγωγής, καθολικός ιησουΐτης. Έγινε περισσότερο γνωστός από την συμμετοχή του σε έρευνα συμμετοχής ανωτέρων υπαλλήλων στη διείσδυση κομμουνιστικού κινδύνου στις ΗΠΑ αλλά και από τις μεθόδους πολιτικής εξόντωσης που εφήρμοσε και οι οποίες έλαβαν τον διεθνή χαρακτηρισμό «μακαρθισμός».
1918 – Ευάγγελος Γιαννόπουλος, πολιτικός, δικηγόρος.

1922 – Μπούτρος Μπούτρος – Γκάλι, Αιγύπτιος πολιτικός και διπλωμάτης. Ο Μπούτρος Μπούτρος – Γκάλι (14 Νοεμβρίου 1924) είναι Αιγύπτιος πολιτικός και διπλωμάτης που την περίοδο 1992 – 1996 διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

1935 – Λευτέρης Παπαδόπουλος, Έλληνας στιχουργός και δημοσιογράφος.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου 1935. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες, από την Προύσσα ο πατέρας του και από τη Ρωσία,Νοβοροσίσκ η μητέρα του. Πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος και από το 1959 συνεργάζεται ανελλιπώς με την εφημερίδα «Τα Νέα».

1935 – Χουσεΐν, Βασιλιάς της Ιορδανίας.

1946 - Μάνος Κοντολέων, Έλληνας συγγραφέας.

1948 – Κάρολος, Πρίγκιπας της  Ουαλίας και διάδοχος του Βρετανικού θρόνου.
Ο Κάρολος, Πρίγκιπας της Ουαλίας, Δούκας της Κορνουάλης, Δούκας του Ρόουθσι (Charles Philip Arthur George – γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1948) είναι ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και του Πρίγκιπα Φίλιππου. Είναι ο διαδοχής στον θρόνο 16 ανεξαρτήτων κυρίαρχων κρατών, γνωστών ως Σφαίρα Κοινοπολιτείας: το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Τζαμάικα, τα Μπαρμπάντος, τις Μπαχάμες, τη Γρενάδα, τη Παπούα Νέα Γουϊνέα, τα Νησιά του Σολομώντα, το Τουβαλού, την Σάντα Λουτσία, τους Σαιντ Κιτς και Νέβις. Επίσης, είναι ο διάδοχος στη θέση του Ανώτατου Κυβερνήτη της Εκκλησίας της Αγγλίας.

1949 – Βαγγέλης Γερμανός, τραγουδιστής και συνθέτης.

1951 – Ζανγκ Γιμού, Κινέζος κινηματογραφιστής.

1952 – Δήμητρα Γαλάνη, τραγουδίστρια.

1953 – Ντομινίκ ντε Βιλπέν, Γάλλος πολιτικός, Πρωθυπουργός (2005-07).

1954 - Κοντολίζα Ράις, Αμερικανίδα πολιτικός.

1954 – Yanni, διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης που ζει στις ΗΠΑ, στην Καλαμάτα. Το πραγματικό του όνομα είναι Γιάννης Χρυσομάλης.

1954 – Μπερνάρ Ινό, Γάλλος ποδηλάτης, πολλάκις νικητής του Γύρου της Γαλλίας (1978, 1979, 1981, 1982 και 1985).

1954 – Κοντολίζα Ράις, Αμερικανίδα σύμβουλος Ασφαλείας και ΥΠΕΞ (2005-)

1976 – Ιλεάνα Μόσχου, μέλος της ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας (2004), από τις ΗΠΑ.

1979 Ραλλία Χρηστίδου, Ελληνίδα τραγουδίστρια.

1979 – Όλγα Κιριλένκο, φωτομοντέλο και ηθοποιός από την Ουκρανία. Ένα από τα κινηματογραφικά κορίτσια του Τζέιμς Μποντ (Ντάνιελ Γκρεγκ).

1979 – Ραλλία Χρηστίδου, ελληνίδα τραγουδίστρια και μουσικός.

1984 – Μαρίγια Σερίφοβιτς, τραγουδίστρια, νικήτρια της Eurovision του 2007.

Θάνατοι σαν σήμερα

565 – Ιουστινιανός Α’, Βυζαντινός αυτοκράτορας.

1263 – Αλέξανδρος Νιέφσκι, Ρώσος ηγεμόνας, Ρώσος άγιος.

1359 – Γρηγόριος Παλαμάς, Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.
Ο Γρηγόριος ο Παλαμάς ήταν Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και τιμάται ως ένας από τους σημαντικότερους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το δε θεολογικό του έργο θεωρείται ως η βάση για την Ελληνική θεολογική παραγωγή των τελευταίων 7 αιώνων. Ο Γρηγόριος γεννήθηκε το 1296 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Γρηγόριος γεννήθηκε το 1296 στην Κωνσταντινούπολη από αριστοκρατική γενιά. Ο πατέρας του, που είχε ανώτερο αξίωμα, εξασκούσε τη νοερά προσευχή και αυτή την αγωγή έδωσε και στα παιδιά του. Η ευφυΐα και η επιμελημένη αγωγή που έλαβε ο Γρηγόριος από τον Θεόδωρο Μετοχίτη, έκαμαν τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ να τον προορίζει για υψηλά αξιώματα. Ο ίδιος όμως ο Γρηγόριος αδιαφορούσε για την κοσμική δόξα. Μετά το θάνατο του πατέρα του έπεισε τη μητέρα και τα αδέλφια του ότι πρέπει να στραφούν στη μοναχική ζωή, κι ο ίδιος εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη και κινήθηκε πρώτα προς το Παπίκιον Όρος της Θράκης και τελικά προς τον Άθωνα, όπου και ασκήθηκε στην νοερά προσευχή.

1391 – Νίκολα Τάβελιτς, Κροάτης άγιος.

1522 – Άννα της Γαλλίας, πριγκίπισσα και αντιβασίλισσα της Γαλλίας.

1556 – Τζιοβάννι ντε λα Κάζα Ιταλός ποιητής.

1633 – Ουίλιαμ Έιμς Άγγλος φιλόσοφος (b. 1576)

1716 – Φρίντριχ Βίλελμ Λάιμπνιτς Γερμανός μαθηματικός και φιλόσοφος, θεολόγος, επιστήμονας και νομικός.
Ο Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς (1 Ιουλίου 1646, Λειψία- 14 Νοεμβρίου 1716, Αννόβερο) ήταν Γερμανός φιλόσοφος καθώς και επιστήμονας, μαθηματικός, διπλωμάτης, φυσικός, ιστορικός, βιβλιοθηκονόμος και διδάκτορας των λαϊκών και εκκλησιαστικών Νομικών. Ο Λάιμπνιτς ήταν ένας από τους βασικούς φιλοσόφους του 17ου και του 18ου αιώνα και θεωρείται ως καθολικό πνεύμα της εποχής του (homo universalis): έχει αποκληθεί «ο πολυμαθέστερος ανήρ μετά τον Αριστοτέλην»).
1746 – Γκέοργκ Στέλερ Γερμανός φυσιοδίφης.

1794 – Τόμας Ματζ  Άγγλος ωρολογοποιός που εφεύρε το μοχλό ρολογιών.

1800 – Κωνσταντίνος, Αγιορείτης νεομάρτυρας από την Ύδρα, φυλακισμένος από τους Τούρκους που μετέπειτα τον απαγχονίζουν.
Ο Άγιος νεομάρτυς Κωνσταντίνος γεννήθηκε στη Ύδρα το 1770. Σε ηλικία δεκαοκτώ χρονών πήγε στη Ρόδο για να βρεί δουλειά. Εκεί τον προσέλαβε ο ηγεμόνας της Ρόδου Χασάν Καπιτάν καί νεαρός ο Κωνσταντίνος παρασείρθηκε από τα πλούτη και την άνετη ζωή έγινε Μουσουλμάνος και ονομάστηκε Χασάν. Μετά από τρία χρόνια σαν Τούρκος Αξιωματικός επισκέφτηκε την πατρίδα του Ύδρα, όπου δέχθηκε την καταφρόνηση των οικίων του και των συμπατριωτών του. Τότε ο νεαρός Κωνσταντίνος αισθάνθηκε το κακό που είχε κάνει. Γυρίζοντας στη Ρόδο πηγαίνει σε έναν ερημίτη όπου εξομολογήθηκε και ζητά την ευλογία του να μαρτυρίσει για τον Χριστόν.

1829 – Νικολά Λουί Βοκλέν Γάλλος χημικός, που ανακάλυψε τα στοιχεία χρώμιο(1797) και βηρύλλιο (1798).

1830 – Χένρι Μπελ Σκοτσέζος μηχανικός, που καθέλκυσε το πρώτο ατμόπλοιο στην Ευρώπη.

1831 – Φρίντριχ Γιόχαν Χέγκελ (Έγελος) Γερμανός φιλόσοφος.
Ο Γκέοργκ Βίλχελμ Φρήντριχ Χέγκελ (Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Στουτγκάρδη, 27 Αυγούστου 1770 – Βερολίνο, 14 Νοεμβρίου 1831) ή Έγελος (όπως απαντάται ενίοτε στην Ελληνική βιβλιογραφία) ήταν Γερμανός φιλόσοφος και κύριος εκπρόσωπος του Γερμανικού ιδεαλισμού. Επηρέασε βαθιά τη δυτική φιλοσοφία και έγινε γνωστός για τη διαλεκτική θεωρία του.

1832 – Τσαρλς Κάρολ γερουσιαστής, που υπέγραψε την αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

1838 – Χανς Κρίστιαν Γιοακίμ Γκραμ Δανός φαρμακολόγος και παθολόγος, που εφηύρε την πρώτη μέθοδο για την αναγνώριση βακτηρίων (συσκευή Γκραμ).

1841 – Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, σκωτσέζος ευγενής και διπλωμάτης, γνωστός από την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. (Γεν. 20/7/1776)

1844 – Φλόρα Τριστάν, Γαλλίδα επαναστάτρια και συγγραφέας.

1848 – Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κρήτη τον νεομάρτυρα Παντελεήμονα. Καταγόταν από τις Σπέτσες και μαρτύρησε στην Κρήτη.

1866 – Ντον Μιγκέλ Βασιλιάς της Πορτογαλίας (1828-34).

1886 – Αλεξάντρ Εμίλ Μπεγκιγιέρ ντε Σανκουρτουά Γάλλος χημικός, ο πρώτος που κατέταξε τα στοιχεία κατά ατομικό βάρος.

1903 - Αιμίλιος Λεγκράν, Γάλλος συγγραφέας.

1905 – Ρόμπερτ Ουάιτχεντ Βρετανός μηχανικός, εφευρέτης της σύγχρονης τορπίλης.

1908 – Γκουανγκζού, Αυτοκράτορας της Κίνας (1875-1908) , ανεψιός της Τσου Χσι (η τελευταία είχε διασπείρει φήμες ότι ήταν άρρωστος και θα πέθαινε- πέθανε μυστηριωδώς).

1912 – Ιωακείμ Γ’, Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ο Ιωακείμ Γ΄ γεννήθηκε στο προάστειο Βαφειοχώρι (Μπογιατζήκιοϊ) της Κωνσταντινούπολης τον Ιανουάριο του 1834 και το κοσμικό του όνομα ήταν Δεβετζής ή Δημητριάδης, με καταγωγή από το Κρούσοβο της Πελαγονίας. Το 1852 χειροτονήθηκε διάκονος από το Μητροπολίτη Πωγωνιανής Νίκανδρο στο Βουκουρέστι, όπου και παρέμεινε ως το 1854 σπουδάζοντας και μαθαίνοντας Ρουμανικά. Από το 1854 ως το 1860 υπηρέτησε ως ιεροδιάκονος στους Ελληνικούς ναούς της Βιέννης, συνεχίζοντας τις σπουδές του και μαθαίνοντας Γερμανικά. Ο Ιωακείμ Γ’ δεν έλαβε πανεπιστημιακή μόρφωση, άλλα μπόρεσε να αναπληρώσει αυτό το κενό με την ευρύτητα της σκέψης του και την αγάπη του για τα γράμματα.

1915 – Μπούκερ Ουάσιγκτον, νέγρος αγωνιστής και πολιτικός (έγραψε το βιβλίο «Δουλεύοντας με τα χέρια»).

1950 - Ορχάν Βελί Κανίκ, Τούρκος ποιητής.

1956 – Χουάν Νεγκρίν Ισπανός ανατόμος και Πρωθυπουργός (1937-39).

1984 Νικήτας Πλατής, Έλληνας ηθοποιός.

1991 – Τόνι Ρίτσαρντσον Βρετανός σκηνοθέτης («Η επέλαση της ελαφράς ταξιαρχίας», «Γεύση από μέλι»).

1992 – Κλεμ Μποσάμ, Αμερικανός κασκαντέρ και σκηνοθέτης («Ταρζάν»,«Σούπερμαν»).

1992 – Έρνστ Χάπελ, Αυστριακός πρώην παίκτης και προπονητής. Χάνει τη μάχη με την επάρατη νόσο σε ηλικία 67 ετών.

1996 – Βιρτζίνια Τσέριλ Αμερικανίδα ηθοποιός, ανθοπώλης στα «Φώτα της πόλης» του Τσάπλιν.

1996 – Τζόζεφ Μπερναρντέν καρδινάλιος, αρχιεπίσκοπος του Σικάγου.

1999 - Μίνως Βολανάκης, Έλληνας σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής.

2001 – Σαρλότ Κόρμαν Αγγλίδα ηθοποιός που ξεχώρισε με την ερμηνεία της στο «Τέσσερις Γάμοι και Μια Κηδεία», από τρομακτική κρίση άσθματος.

2001 – Χουάν Κάρλος Τότο Λορέντζο Αργεντινός ποδοσφαιριστής και προπονητής, που έφτασε την εθνική ομάδα της Αργεντινής στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966.

2002 Έλενα Νικολαΐδη, Ελληνίδα μεσόφωνος.

2002 – Ροζέ Μπαρμπερό Ύπατος Αρμοστής των Γαλλικών Νότιων Εδαφών της Ανταρκτικής (1973-79).

2004 – Διονύσιος Βαρώνος ομότιμος καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρωτοπόρος φαρμακολόγος και παθολόγος.

2004 – Μισέλ Κολομπιέ συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, γνωστός από το τραγούδι «Ελίζα».

2006 – Άννα Καρολίνα Ρέστον φωτομοντέλο από τη Βραζιλία, από νευρική ανορεξία, καθώς έτρωγε μόνο ντομάτες και μήλα.

2013 - Αλέξανδρος Αβραμίδης, Έλληνας πολιτικός.

2015 - Γιάννης Κακουλίδης, Έλληνας συγγραφέας.

2015 - Νικ Μπόκβινκελ, Αμερικανός παλαιστής.