DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

  •  

    Banner Gagarin An Stage Volume 1

    Banner-2

    Lazy Cabaret Voltaire Micra Asia Ianos

    Kakogiannis

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην Κύθνο

Enallaktikos tourismos Kythnos

Τι είναι ο εναλλακτικός τουρισμός;

Με τον όρο προσδιορίζεται το σύνολο εκείνων των τουριστικών υπηρεσιών που διακρίνονται από εξειδίκευση. Απευθύνεται σε κοινό που αναζητάει άλλες μορφές τουρισμού πέρα από τον παραδοσιακό.

O Εναλλακτικός Τουρισμός προσφέρει μεγάλη ποικιλία επιλογών, παρέχει τη δυνατότητα εναλλαγής παραστάσεων - παραλία, βουνό, θάλασσα, δάση, ποτάμια, λίμνες - διαφορετικούς τρόπους αναψυχής και διασκέδασης και εκπαίδευση. Γι’ αυτό ολοένα και περισσότεροι ενθαρρύνονται να ασχοληθούν με τον «ενεργητικό τουρισμό». Επίσης, με τον εναλλακτικό τουρισμό αναδεικνύονται τα φυσικά κάλλη της Ελλάδας.

Οι επιλογές εναλλακτικού τουρισμού είναι πολλές και ποικίλες.

Συγκεκριμένα, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην Κύθνο είναι οι παρακάτω:

αθλητικός τουρισμός (πεζοπορία, καταδύσεις)

ιαματικός τουρισμός

θρησκευτικός τουρισμός

γνωριμία με τα μουσεία του νησιού

αρχαιολογικός τουρισμός και επίσκεψη στα κάστρα

τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και γίνονται ανά την Ελλάδα - φυσικά και στην Κύθνο - σε παραθαλάσσια σημεία γάμοι, βαφτίσεις και σεμινάρια γιόγκα στην άμμο.

Guardiero-Banner2
Μία οικογενειακή μονάδα ενοικίασης δωματίων και σπιτιών ακριβώς δίπλα στη θάλλασα.Το Guardiero έχει την εμπειρία να σας παρέχει εκτός από την εκδήλωση που επιθυμείτε, για το γάμο ή τη βάπτιση, αλλά και τα ομαδικά σας ενδιαφέροντα  πάνω στον εναλλακτικό τουρισμό.

Όλα τα παραπάνω δίνουν τη δυνατότητα απόδρασης και εκτόνωσης χωρίς αναγκαία προϋπόθεση την καλή φυσική κατάσταση ή εμπειρία.

Φθάνοντας στην Κύθνο θα διαπιστώσετε ότι διατηρεί αναλλοίωτες τις φυσικές της ομορφιές. Είναι ένα ορεινό Κυκλαδίτικο νησί, ανάμεσα στη Τζια και τη Σέριφο, με υπέροχες παραλίες, στο οποίο θα ξεκουραστείτε, αλλά και θα διασκεδάσετε με την ψυχή σας. Η πρωτεύουσα απέχει μόνο 7 χιλιόμετρα από το λιμάνι Μέριχα και έχει πανέμορφα γραφικά σπιτάκια που θα σας ενθουσιάσουν. Η Χώρα, χτισμένη σε οχυρωματική θέση πάνω σε λόφο, διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Πριν καθίσετε σε μία καφετέρια ή ένα ταβερνάκι, απολαύστε τους μοναδικούς μύλους, τις παραδοσιακές βρύσες και τις καμάρες που στολίζουν τα μικρά, πλακόστρωτα δρομάκια.

Το δίκτυο περιηγητικών - περιπατητικών διαδρομών της Κύθνου
Η Κύθνος έχει έκταση 99 τ.χλμ., μήκος ακτών 98 χλμ., ενώ η ψηλότερη κορυφή της βρίσκεται στο όρος Κακόβουλο ή Προφήτη Ηλία με υψόμετρο 335 μέτρα. Αναφορικά με το ανάγλυφό της θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει μέσο ύψος 200 μ και μέση κλίση εδάφους 15 μοίρες, ενώ οι ακτές της είναι κατακερματισμένες.

Αναφορικά με τα γεωλογικά της χαρακτηριστικά, στο νησί απαντάται ποικιλομορφία πετρωμάτων - κυρίως μεταμορφωμένων - ενώ παλαιότερα υπήρχε δραστηριότητα μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Τέλος, η βλάστηση της είναι τυπικά Κυκλαδίτικη με τους θάμνους και τις πόες να κυριαρχούν, ενώ λιγοστοί είναι οι θύλακες με δενδρώδεις εκτάσεις.

Η τουριστική δραστηριότητα στο νησί παρότι είναι σχετικά περιορισμένη σε σχέση με τις υπόλοιπες Κυκλάδες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αύξηση.

Peripatitikos tourismos Kythnos

Οι περιηγητικές διαδρομές της Κύθνου

1) Χώρα - Λουτρά - Κάστρο Ωριάς
Χώρα - Λουτρά
Συνολικό μήκος: 3 χιλιόμετρα, χρόνος διέλευσης 50 λεπτά

Λουτρά - Κάστρο Ωριάς
Συνολικό μήκος: 3,5 χιλιόμετρα, χρόνος διέλευσης 1 ώρα και 20 λεπτά

2) Χώρα- Παναγία Νίκους - Άγιος Ιωάννης (Κυκλικές Χώρας)
Συνολικό μήκος: 5 χιλιόμετρα, συνολικός χρόνος διέλευσης 2 ώρες

3) Χώρα - Άγιος Στέφανος
Συνολικό μήκος: 3 χιλιόμετρα, συνολικός χρόνος διέλευσης περίπου 1 ώρα

4) Δρυοπίδα - Λεύκες
Συνολικό μήκος: 3,5 χιλιόμετρα, συνολικός χρόνος διέλευσης περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά

5) Δρυοπίδα - Κανάλα

Η προσέγγιση της Κανάλας από τη Δρυοπίδα μπορεί να γίνει με δύο διαδρομές νότιας κατεύθυνσης.
Συνολικό μήκος α΄διαδρομής: 6,5 χιλιόμετρα, συνολικός χρόνος διέλευσης περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά.
Συνολικό μήκος β΄διαδρομής: 5,5 χιλιόμετρα, συνολικός χρόνος διέλευσης περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά

6) Άγιος Νικόλαος - Μέριχας
Συνολικό μήκος: 4 χιλιόμετρα, συνολικός χρόνος διέλευσης περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

Kataditikos tourismos Kythnos

Καταδύσεις

Ανακαλύψτε το βυθό της Κύθνου με καταδύσεις.
Η θάλασσα και ο βυθός της Κύθνου είναι μοναδικής κλασσικής Αιγαιοπελαγίτικης ομορφιάς που η γεωγραφική της θέση ευνόησε. Τα ισχυρά ρεύματα και τα κύματα “σμιλεύουν” το υποβρύχιο τοπίο, διαμορφώνοντας απίστευτης ομορφιάς ακτογραμμή και καταπληκτικούς υφάλους. Ταυτόχρονα εμπλουτίζουν με ζωή τα “άγρια” αυτά νερά και προσφέρουν στους δύτες θέαμα που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Στα Λουτρά υπάρχει ένα πλήρες εξοπλισμένο καταδυτικό κέντρο, για να σας συντροφεύσουν σε υπέροχες εξορμήσεις σε περισσότερους από 30 διαφορετικούς καταδυτικούς τόπους. Τοίχοι, ύφαλοι, σπηλιές, ναυάγια, κρυστάλλινα διαυγή νερά και πανέμορφα τοπία γεμάτα ζωή, κοράλλια και άπειρα χρώματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Τοπία μοναδικά και κρυστάλλινα νερά καλούν τους φίλους της θάλασσας σε μια ατέλειωτη απολαυστική περιπέτεια.

Οι πάμπολλες μικρές ή μεγάλες παραλίες και οι φιλόξενοι απάνεμοι κόλποι καλούν τον κάθε δύτη, αλλά και φίλο της θάλασσας και της φύσης, να απολαύσει αυτές τις ομορφιές σχεδόν όλο το χρόνο. Τα φιλόξενα κατάλευκα χωριά με τα γραφικά δρομάκια και οι περιηγήσεις στις άλλες ομορφιές του νησιού, όπως το Κάστρο, το σπήλαιο Καταφύκι, η παραλία της Κολώνας, μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν με τις καταδύσεις, προσφέροντας μοναδικές καταδυτικές διακοπές στην Κύθνο.

Με ένα πλήρες οργανωμένο καταδυτικό κέντρο στα Λουτρά, όπου δεν θα βρείτε μόνο τα απαραίτητα αλλά και ότι χρειάζεται κάθε δύτης, ακόμα και ο πιο απαιτητικός. Εσείς απλά καλείστε να το διαπιστώσετε. Έρχεστε επισκέπτες αλλά φεύγετε φίλοι και ξανάρχεστε γιατί εδώ θα καταδυθείτε πραγματικά με φίλους.

Iamatikes piges Kythnou

Ιαματικές πηγές

Kύθνος ή αλλιώς Θερμιά
Η Κύθνος στους νεώτερους χρόνους πήρε το δεύτερο όνομά της, «Θερμιά», απ' τις ζεστές ιαματικές πηγές οι οποίες βρίσκονται στον γραφικό όρμο Λουτρά, στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

Τα Λουτρά λοιπόν που τα τελευταία χρόνια έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά φιλοξενούν τις μοναδικές ιαματικές πηγές των Κυκλάδων. Πρόκειται για δύο θερμές πηγές. Η μία, των Αγίων Αναργύρων, είναι αλατούχα και βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Κάκαβου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη, περιέχει ιωδιούχο, βρωμιούχο και χλωριούχο νάτριο και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου. Έχει αποδειχθεί ότι τα νερά των πηγών ενδείκνυται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων. Το υδροθεραπευτήριο των λουτρών είχε επισκεφθεί στο παρελθόν ο βασιλιάς Όθωνας και η σύζυγός του Αμαλία.

Ekklisiastikos tourismos Kythnos

Εκκλησίες της Κύθνου

Αναπόσπαστο στοιχείο του κυκλαδίτικου τοπίου είναι τα λευκά ξωκλήσια, χτισμένα σε λόφους και ακρογιάλια αλλά και μεγαλοπρεπές βυζαντινές εκκλησίες και παλιά μοναστήρια. Στα Κυκλαδίτικα νησιά η φήμη μιας εκκλησίας είναι τόσο μεγάλη, που ταυτίζεται με τον τόπο αποτελώντας το «σήμα κατατεθέν» του, όπως λ.χ. η Τήνος, η Πάρος αλλά και η Κύθνος (η τελευταία με την Παναγιά Κανάλα, την αγαπημένη Παναγιά του νησιού).

Στην Κύθνο «πλήθος μέγα ναϊδρίων ευτελών είναι εγκατεσπαρμένων καθ’ απάσας των νήσων» αναφέρει ο Αντώνιος Βάλληνδας. Πράγματι, εκτός από τις εκκλησίες που βρίσκονται μέσα στα δύο χωριά, υπάρχουν γύρω στα 359 ξωκλήσια δείγματα της θρησκευτικής πίστης των ανθρώπων του παλιού καιρού. Χτισμένα από αιώνες, συντηρούνται από τους σύγχρονους με ευλάβεια, για να στηθεί το πανηγύρι κάθε χρόνο, στη γιορτή του τιμώμενου αγίου. Ένα κυπαρίσσι, συνήθως, φυτεμένο στον αυλόγυρο, στολίζει το ξωκλήσι και δείχνει από μακριά στο διαβάτη την ύπαρξη του. Συχνά τα ξωκλήσια σημαδεύουν τόσο ισχυρά τον τόπο, ώστε από αυτά να ονοματίζεται μια ολόκληρη περιοχή, όπως λ.χ. ο Αι-Σώστης, ο Αι-Γιάννης, ο Αι-Στέφανος στα ομώνυμα λιμάνια της Κύθνου.

Mouseia Kythnou

Τα Μουσεία της Κύθνου

Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μουσείο
Το Εκκλησιαστικό μουσείο του νησιού φιλοξενείται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Δρυοπίδα και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του πατέρα Κωνσταντίνου Γονίδη. Στο μουσείο υπάρχουν αρκετά εκκλησιαστικά εκθέματα βυζαντινής εποχής και αρκετές σημαντικές εικόνες που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου. (Ωρες Λειτουργίας: 9:00-14:00 και 17:00-20:00).

Λαογραφικό Μουσείο Δρυοπίδας
Το Λαογραφικό Μουσείο της Κύθνου βρίσκεται στη Δρυοπίδα και φιλοξενεί αντικείμενα της καθημερινής ζωής του νησιού των περασμένων χρόνων, αντικείμενα λαϊκής τέχνης, καθώς και παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες.
Πρόκειται για μια παλιά οικία διατηρημένη όπως την εποχή που κατοικούνταν από τους ιδιοκτήτες της. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Δρυοπιδέων και βρίσκεται πίσω από το ναό των Αγίων Αποστόλων στη Δρυοπίδα. Θα έχετε τη δυνατότητα να ταξιδέψετε στο χρόνο και να γνωρίσετε ένα «θερμιώτικο» νοικοκυριό με όλα τα είδη οικιακής καθημερινής χρήσης, αλλά και αντικείμενα από την αγροτική ζωή και την κοινωνική ζωή των Κυθνιωτών. (Ώρες Λειτουργίας 9:00-14:00 και 17:00-20:00).

Arxaiologikos tourismos Kythnos

Αρχαιολογικοί Χώροι

Η Κύθνος παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον αλλά πολλές γνωστές αρχαιολογικές θέσεις δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί ανασκαφικά. Ο Μαρουλάς, στη ΒΑ ακτή του νησιού, ήταν η παλαιότερη προϊστορική εγκατάσταση των Κυκλάδων. Η θέση χρονολογείται στη Μεσολιθική περίοδο (8500-6500 π.Χ.). Οι ανασκαφές εδώ έφεραν στο φως λείψανα κυκλικών κατασκευών που πιθανώς είχαν χρησιμοποιηθεί ως χώροι διαμονής καθώς και λίγες ταφές. Η Κύθνος διαδραμάτισε όπως φαίνεται σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πρώιμης μεταλλουργίας. Μια σημαντική θέση της Πρωτοκυκλαδικής ΙΙ περιόδου (3 χιλιετία π.Χ.) ερευνήθηκε στη θέση Σκουριές, στη ΒΑ απόκρημνη ακτή του νησιού.

Το αρχαίο λιμάνι
Οι υποβρύχιες έρευνες και η ανασκαφή του αρχαίου λιμανιού του Βρυοκάστρου, στον όρμο Μανδράκι, άρχισαν το 2005 και βρίσκονται σε εξέλιξη. Στον πυθμένα της θάλασσας εντοπίστηκαν τα θεμέλια των παράκτιων τειχών καθώς και ένας κυματοθραύστης μήκους πάνω από 100 μέτρα ο οποίος όριζε στα Νότια την είσοδο του λιμανιού. Αποτυπώθηκαν ολόκληρη η λιμενολεκάνη και τα κτίσματα που εντοπίστηκαν τόσο στην ακτή όσο και κάτω από τη θάλασσα. Το 2007 άρχισε η ανασκαφή ενός εξ αυτών, που μάλλον ταυτίζεται με τμήμα του καταβυθισμένου παράκτιου οχυρωματικού τείχους. Το 2008 και 2009 η ανασκαφή έφερε στο φως στο βυθό σημαντικά μαρμάρινα αγάλματα της ρωμαϊκής περιόδου, ανάμεσά τους έναν κορμό θωρακοφόρου του 1ουαι. π.Χ. και τρεις ερμαϊκές στήλες του 2ουμ.Χ. αι.

Ιερό της Δήμητρας
Στην κορυφή της ακροπόλεως δεσπόζουσα θέση κατέχει ένα σημαντικό ιερό, που όπως δείχνουν τα επιφανειακά ευρήματα ήταν σε χρήση από τα τέλη του 8ου π.Χ. αι. έως και τον 1ο μ.Χ. αι. Διακρίνονται τα κατάλοιπα τουλάχιστον τεσσάρων κτιρίων (Κτίρια 1-4) και πιθανώς ενός βωμού. Το πλήθος και το είδος των ευρημάτων (πήλινα ειδώλια - γυναικών, υδριαφόρων και παιδιών - πολύμιξα φωτιστικά σκεύη, ελευσινιακοί κέρνοι κ.ά.), καθώς και επιγραφές που βρέθηκαν στο ιερό της Δήμητρας στην Ελευσίνα, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το ιερό ήταν αφιερωμένο στη λατρεία της Δήμητρας.

Αρχαιολογικός χώρος «Μαρουλά» Λουτρά Κύθνου
Αρχαιολογικά ευρήματα στη περιοχή Μαρουλάς της Κύθνου, μαρτυρούν ότι το νησί κατοικήθηκε στη περίοδο της Μεσολιθικής εποχής (9.000 – 8.000 π.Χ.). Αρκετά ευρήματα από τον υπαίθριο οικισμό που χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός ανεφοδιασμού ή ορμητήριο σώζονται μέχρι και σήμερα. Με τις ανασκαφές αποκαλύφτηκαν αρχαιολογικές κυκλικές κατοικίες, τάφοι και ένας ανθρώπινος σκελετός κοντά στον οποίο βρέθηκαν λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο, χαλαζία και οψιανό. Ο οικισμός είναι ο μοναδικός υπαίθριος εκείνης της περιόδου που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο.

Σπήλαιο Καταφύκι
Κοντά στο πανέμορφο χωριό Δρυοπίδα, στη θέση Φιρές, βρίσκεται το σπήλαιο Καταφύκι. Το σπήλαιο Καταφύκι είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας, με γοητευτικούς λαβύρινθους που κοσμούνται από πολύ πλούσιο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Το Καταφύκι δεν είναι ακόμα πλήρως προσβάσιμο για το κοινό καθώς εκτελούνται εργασίες στερέωσης και φωτισμού, μπορείτε όμως να το επισκεφθείτε εν μέρει. Η ονομασία "Καταφύκι" προέρχεται από τη λέξη καταφύγιο, γιατί ως τέτοιο χρησιμοποιήθηκε το σπήλαιο στα δύσκολα χρόνια της Πειρατείας.

Περισσότερες πληροφορίες για διασκέδαση και διαμονή για την Κύθνο ΕΔΩ

Περισσότερες φωτογραφίες από την Κύθνο ΕΔΩ

Κείμενο – επιμέλεια κειμένου Τζένη Νικολαΐδου

 

Guardiero
ενοικιαζόμενα δωμάτια και σπίτια

Guardiero-Banner4

Μία οικογενειακή μονάδα ενοικίασης δωματίων και σπιτιών ακριβώς δίπλα στη θάλλασα.Το Guardiero έχει την εμπειρία να σας παρέχει εκτός από την εκδήλωση που επιθυμείτε, για το γάμο ή τη βάπτιση, αλλά και τα ομαδικά σας ενδιαφέροντα  πάνω στον εναλλακτικό τουρισμό.