DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

  •  

    Banner Gagarin An Stage Volume 1

    Banner-2

    Lazy Cabaret Voltaire Micra Asia Ianos

    Kakogiannis

Κύθνος αποδράσεις διακοπές διαμονή διασκέδαση, με 92 παραλίες και όρμους το νησί της φιλοξενίας και της απλότητας στις Κυκλάδες

kithnos

H μαγευτική Κύθνος της απλότητας, της φιλοξενίας και
των αποδράσεων

kithnos map gr Διαμέρισμα: Νησιά Αιγαίου
Περιφέρεια: Νοτίου Αιγαίου
Νομός: Κυκλάδων
Πρωτεύουσα: Κύθνος
Έκταση: 100,2 km2
Πληθυσμός: 1.456 (απογραφή 2011)
Κωδικός κλήσης: +30 22810 

Kythnos Banner-1

Η Κύθνος βρίσκεται ανάμεσα σε Κέα και Σέριφο (Δυτικές Κυκλάδες) σε απόσταση 56 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 2 ώρες από το λιμάνι του Λαυρίου και 3 ώρες από το λιμάνι του Πειραιά. Διοικητικά ανήκει στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Είναι ιδανική για μικρές αποδράσεις αλλά και για πολυήμερες διακοπές.

Ονομάζεται και Θερμιά (τα Θερμιά), τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα. Το όνομα αυτό οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών. Στα λουτρά της Κύθνου λέγεται ότι τα επισκέπτονταν και ο βασιλιάς Όθωνας με την βασίλισσα Αμαλία (1837-1862).

Η Κύθνος έχει έκταση 100,2 τ.χλμ. και μήκος ακτογραμμών περίπου 104 χιλιόμετρα, με 92 όρμους, ορμίσκους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες οδικά.

Η Κύθνος έχει καθημερινή συγκοινωνία με τον Πειραιά και το λιμάνι του Λαυρίου.
Μαζί με την Κέα (Τζιά) είναι τα πιο κοντινά νησιά στην Αθήνα, πράγμα που την κάνει ιδανική για απόδραση-αποδράσεις το Σαββατοκύριακο ή τα τριήμερα, για όλη την διάρκεια του χρόνου.

Ο δήμος Κύθνου περιλαμβάνει το νησί της Κύθνου καθώς και τις γύρω νησίδες. Τον Δήμο Κύθνου αποτελούν οι οικισμοί Χώρα, Δρυοπίδα, Αγιος Δημήτριος, Αγία Ειρήνη, Αγιος Στέφανος, Απόκρουσι, Λουτρά, Νάουσα, Γαιουρόμαντρα, Επισκοπή, Καλό Λιβάδι, Κανάλα, Λεύκες, Λιοτρίβι, Μέριχας, Σκύλου, Φλαμπούρια και η νησίδα Πιπέρι.

Kythnos 1 Kythnos 2 Kythnos 4

πανέμορφα τοπία

υπέροχες παραλίες

ικανές να προσφέρουν αξέχαστες

αποδράσεις ή διακοπές

Η Κύθνος είναι μεν ένα κλασικό αιγειοπελαγίτικο νησί των Δυτικών Κυκλάδων, όμως η διαφορετικότητα από τις υπόλοιπες παραλίες των Κυκλάδων, είναι ότι στην Κύθνο δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες, με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Η αίσθηση ότι βρίσκεστε πιο κοντά στην φύση είναι πιο έντονη.

Φυσικά αν αποζητάτε την απομόνωση, στην Κύθνο είναι πολύ εύκολο να την βρείτε γιατί υπάρχουν πολλά σημεία για να την βρείτε μέσω μέσω χωμάτινων δρόμων, είτε μέσω θαλάσσης.

Η διαμονή σας μπορεί να γίνει μέσα από μια επιλογή 80 διαφορετικά καταλύματα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιο (studios). Πολυτελή ή απλά, φθηνά και ακριβά. Δεν έχετε παρά να ψάξετε. Εμείς θα σας βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

Kythnos Banner-4

Παραλίες

Η Κύθνος είναι ένα νησί με 92 κολπίσκους, όρμους και παραλίες με κρυσταλλένια νερά και άφθονη σκιά από μεγάλα αλμυρίκια.

Αγία Ειρήνη: Μικρή παραλία, απέναντι από τα Λουτρά.

Άγιος Δημήτριος: Μεγάλη όμορφη αμμουδιά στο νοτιότερο σημείο του νησιού, η οποία απλώνεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό.

Άγιος Στέφανος: Προστατευμένη από τον άνεμο παραλία στο ανατολικό μέρος του νησιού. Άμμος, βότσαλα και αρκετή σκιά από τα αλμυρίκια που βρίσκονται σε όλο το μήκος της.

Άγιος Σώστης: Πανέμορφη παραλία στο βορειότερο σημείο του νησιού, με ψιλό βότσαλο και άμμο. Έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο εκκλησάκι.

Απόκρουση: Οργανωμένη παραλία, μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Κύθνου με άμμο και σκιά.

Kythnos paralia  Episkopi Kythnos paralia  Kalo Livadi Kythnos paralia  Lefkes

Γαϊδουρόμαντρα: Μεγάλη αμμουδιά με πεντακάθαρα νερά.

Επισκοπή: Όμορφος, απάνεμος κόλπος με άμμο και πολλά αρμυρίκια.

Ζογκάκι: Η νοτιότερη από τις τρεις παραλίες Νάουσα- Κουρί-Ζογκάκι, οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους με σκαλάκια.

Καλό Λιβάδι: Βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του νησιού. Στολίδι της το εκκλησάκι της Παναγιάς της Καλολιβαδιώτισας πάνω στον βράχο.

Κολώνα: Ίσως η ωραιότερη παραλία των Κυκλάδων κι αναμφίβολα μια ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη. Μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση, προσφέροντας δύο αμμουδιές στην ίδια παραλία. Μέχρι την Απόκρουση είναι άσφαλτος και από εκεί δύσβατος και στενός δρόμος.
Εντυπωσιακή παραλία που εκπλήσσει τον επισκέπτη. Μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση δημιουργώντας δύο αμμουδιές στην ίδια παραλία.

Kythnos paralia Gaidoyromadra Paralia Agia Eirini Kythnos Paralia Agios Dimitrios Kythnos

Καβουροχέρι: Μικρή παραλία ανάμεσα στα Ποτάμια και την περιοχή Μαρουλά.

Κουρί: Γραφική παραλία ανάμεσα στις παραλίες Νάουσα και Ζογκάκι.

Λεύκες: Παραλία, δίπλα στον ομώνυμο οικισμό, με άμμο και βότσαλα και αρκετή σκιά.

Λιοτρίβι: Μικρή παραλία, στο δρόμο για το Καλό Λιβάδι.

Λουτρά: Η όμορφη παραλία του ομώνυμου οικισμού. Εάν κολυμπήσετε στα τελευταία σημεία της, θα απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες της ιαματικής πηγής η οποία εκβάλει  εδώ.

Paralia Agios Stefanos Kythnos Kythnos paralies-Ormos-Mikri ammos-Kanala Kythnos paralies-Megali Ammos-Kanala

Μαρτινάκια: Μικρή αμμουδιά, η πρώτη που συναντάμε καθώς φεύγουμε από τον Μέριχα προς τα Λουτρά.

Μαυριάνος: Ήσυχη παραλία στα ανατολικά του νησιού.

Μεγάλη Άμμος Κανάλας: Μεγάλη αμμουδερή παραλία. Βρίσκεται στον δεξιό κόλπο κάτω από την εκκλησία της Παναγίας Κανάλας. Στον αριστερό κόλπο μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία «Αντώνηδες».

Μέριχας: Ο γιαλός του Μέριχα με καθαρά νερά και ψιλή άμμο.

Νάουσα: Όμορφη παραλία στο ανατολικό τμήμα του νησιού με θέα την εκκλησιά πάνω στον βράχο.

Kythnos paralies  Merixas Kythnos Paralies Agios Sostis Kythnos paralies Kanala

Πετρούσα: Μικρή παραλία, στο νοτιότερο σημείο του νησιού, στην οποία θα φτάσετε από τον Αγ. Δημήτριο.

Ποτάμια: Απάνεμη παραλία, με πλούσια σκιά, στον δρόμο για τον Αγ. Σώστη.

Σκύλου: Περήφημη αμμώδης παραλία στα ανατολικά του νησιού.

Σιμουσί: Ήσυχη παραλία στην νοτιοανατολική ακτή του νησιού.

Στιφό: Όμορφη, ήσυχη παραλία στο δρόμο για τον Αγ. Δημήτριο.

Kythnos Paralies Kouri Kythnos paralies Loutra Kythnos Paralies Naousa

Σχοινάρι: Παραλία με άμμο και σκιά, δίπλα στα Λουτρά.

Τρίβλακα: Μικρός όρμος στα δυτικά του νησιού.

Φυκιάδα: Μιά χρυσαφένια παραλία πλαισιωμένη από ένα πανέμορφο τοπίο.

Φλαμπούρια: Μεγάλη παραλία με άμμο και βότσαλο και την Παναγιά την Φλαμπουριανή να δεσπόζει.

Kythnos Paralies Apokrousi

Διαμονή Κύθνος

ξενοδοχεία

ενοικιαζόμενα δωμάτια

studios

Ξενοδοχείο Porto Klaras

Porto Klara-Kythnos 15

Το Porto Klaras προσφέρει ξεκούραστη διαμονή σε δίκλινα δωμάτια, studios ή διαμερίσματα. Τα δωμάτια διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις που θα κάνουν ξεχωριστές τις διακοπές ή τις αποδράσεις σας, ενώ βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από το κέντρο των Λουτρών, έχοντας γρήγορη πρόσβαση για τη διασκέδαση σας σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψαροταβέρνες, καφετέριες, καταστήματα, ή άλλες υπηρεσίες.

Νηρηΐδες Studios & Apartments

Niriides-Loutra Kythnos 07

Τα Νηρηΐδες Studios & Apartments είναι ένα νησιώτικο οικογενειακό συγκρότημα που απαρτίζεται από δίκλινα έως και επτάκλινα διαμερίσματα, με παραδοσιακή επίπλωση, κτισμένα και δεμένα αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, προσφέρουν μια διαμονή γεμάτη γαλήνη και ξεκούραση στην οικογένεια και την παρέα με τις πλέον σύγχρονες ανέσεις, για τις αποδράσεις ή τις διακοπές σας.

 

Guardiero
ενοικιαζόμενα δωμάτια και σπίτια

Guardiero-Banner4

Μία οικογενειακή μονάδα ενοικίασης δωματίων και σπιτιών ακριβώς δίπλα στη θάλλασα.Το Guardiero έχει την εμπειρία να σας παρέχει εκτός από την εκδήλωση που επιθυμείτε, για το γάμο ή τη βάπτιση, αλλά και τα ομαδικά σας ενδιαφέροντα  πάνω στον εναλλακτικό τουρισμό.

 


 

Αγ.Στέφανος
Ο ΚΑΝΤΡΗΣ

Αγ.Δημήτριος
ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ
Ο ΜΗΛΑΣ

Κανάλα
ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑ
ΑΝΤΩΝΙΑ-ΚΑΜΑΡΕΣ
ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
ΒΟΛΙΩΤΗΣ

Κουρί
Guardiero

Μαρτινάκια
ΚΥΘΝΑΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
ΕΝ ΛΕΥΚΟ

Λουτρά

ΠΟΡΤΟ ΚΛΑΡΑΣ
ΝΙΡΗΙΔΕΣ
ΓΑΛΗΝΗ
ΔΕΛΦΙΝΙ

Απόκρουση
Calma

Χώρα
ΚΥΘΝΟΙΚΙΕΣ
STUDIOS ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

Μέριχας
Η Μουριά
ΕΝ ΚΥΘΝΩ
ΕΛΣΑ
ΓΙΑΣΕΜΙ

 

Kythnos Banner-3

Διασκέδαση

Φθάνοντας στην Κύθνο θα διαπιστώσετε ότι διατηρεί αναλλοίωτες τις φυσικές της ομορφιές. Είναι ένα ορεινό Κυκλαδίτικο νησί, ανάμεσα στη Τζιά και τη Σέριφο με υπέροχες παραλίες, στο οποίο θα ξεκουραστείτε, αλλά και θα διασκεδάσετε με την ψυχή σας.,

Από τις πρώτες βόλτες φτάνοντας στην Κύθνο, θα διαπιστώσετε τις φυσικές ομορφιές του νησιού. Εκτός από τις πανέμορφες παραλίες υπάρχουν πάρα πολλά μέρη που θα μπορέσετε να απολαύσετε τη θέα, να χαλαρώσετε από το τοπίο, παραθαλάσσιο ή ορεινό.

Η πρωτεύουσα απέχει μόνο 7 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Μέριχα με πανέμορφα με τα πανέμορφα κυκλαδίτικα γραφικά σπίτια με τα στενά σοκάκια. Η Χώρα, χτισμένη σε οχυρωματική θέση πάνω σε λόφο, διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής.

Πριν τον καφέ ή το φαγητό σας κάνοντας μια βόλτα μπορείτε να απολαύσετε τους μύλους και τις παραδοσιακές βρύσες και τις καμάρες που στολίζουν τα γραφικά, πέτρινα καλντερίμια που είναι ζωγραφισμένα με όμορφα σχέδια από ασβέστη. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσετε να κάνετε μια βόλτα και στα καταστήματα, από τα οποία μπορείτε να αγοράσετε αναμνηστικά για σας και τους φίλους σας.

Οι κάτοικοι της Κύθνου είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι, ίσως οι πιο φιλόξενοι των Κυκλάδων. Πολύ πιθανόν εκεί που θα καθίσετε να σας κεράσουν και κανένα ουζάκι. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να γευτείτε τις τοπικές νοστιμιές του νησιού, όπως είναι τα φρυγαδέλια το τυροβόλι και η κοπανιστή.

Το βράδυ γνωρίστε τη νυχτερινή ζωή της Κύθνου στα μπαράκια, τα club, αλλά και στα μεζεδοπωλεία με ζωντανή μουσική. Η διασκέδαση θα είναι ξεχωριστή μέχρι και τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Όρεξη να υπάρχει για διασκέδαση. 

Diaskedasi Kythnos

Χώρα
Κέντρο Διασκέδασης - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Καφετέρεια - ΑΜΟΡΟΥΖΑ
Οβελιστήριο - ΜΠΑΡΟΥΤΗΣ
Ψητοπωλεό - ΜΑΡΓΙΑ

Μέριχας
Μπαρ - ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Ταβέρνα - ΚΑΝΤΟΥΝΙ
Εστιατόριο - ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Καφενείο-Μπαρ - ΚΑΒΟΣ
Ταβέρνα-Ουζερί - ΡΑΚΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ

Φλαμπουριά    
Ταβέρνα - ΦΛΑΜΠΟΥΡΙΩΤΗΣ

Επισκοπή
Σνακ -Μπαρ - ΠΟΥΝΤΑΚΙ

Δρυοπίδα
Παραδοσιακό Καφενείο - ΧΑΡΤΙΝΟ ΚΑΡΑΒΙ
Καφετέρεια - ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ
Ψητοπωλείο - ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Λουτρά
Εστιατόριο - YACHTING CLUB
Καφενείο-Μπαρ - ΚΑΡΝΑΓΙΟ
Ταβέρνα - ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ

Κανάλα
Αναψυκτήριο - ΟΦΙΟΥΣΑ

Άγιος Δημήτριος
Ταβέρνα - Ο ΜΗΛΑΣ

Απόκρουση
Ταβέρνα - ΕΝ ΠΛΩ

Diaskedasi Kythnos-1 Diaskedasi Kythnos-2 Diaskedasi Kythnos-3

Τι να δοκιμάσετε - Τοπικά Προϊόντα

Κατά την παραμονή σας στην ξεχωριστή και μαγευτική Κύθνο δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού που ξεχωρίζουν τόσο για την εκλεκτή τους γεύση, όσο και για την εξαιρετική τους ποιότητα.

Ξεκινάμε με το χοιρινό κρέας του νησιού, τα μαριναρισμένα λιαστά ψάρια, τα παϊδάκια, το παραδοσιακό φαγητό (κρέας κοκκινιστό με πατάτες) και την στραπατσάδα με κολοκυθάκια συνοδευμένο με το περίφημο θερμιώτικο κρασί.

Οι πίτες και τα «κολόπια» (σπανακόπιτα) αποτελούν και αυτά γεύσεις της παράδοσης του νησιού.

Το σφουγγάτο, είναι ένα είδος τυροκροκέτας ή τυροκεφτέ. Γίνεται με το «ξινό», το παραδοσιακό μαλακό, ανάλατο θερμιώτικο τυρί και εναλλακτικά με το αλατισμένο «τρίμμα» που έχει πιο ξινή γεύση.

Στην Κύθνο εκτός από κρέας και φρέσκο ψάρι θα βρείτε τα προϊόντα της ντόπιας οικοτεχνίας, όπως λουκάνικα, παξιμάδια, άσπρο τυρί τρίμμα, την ιδιαίτερα γευστική κοπανιστή και την κάπαρη.

Μην ξεχάσετε να γευτείτε τα γλυκά του κουταλιού καθώς και το παστέλι, γλύκισμα που σερβίρεται ειδικά στους θερμιώτικους γάμους, τα περίφημα αμυγδαλωτά που έχουν πολυετή παράδοση στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, την περίφημη θερμιώτικη τυρόπιτα αλλά και άλλες παραδοσιακές πίτες και μέλι που έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε θυμάρι και θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο.

Τι να αγοράσετε

Φεύγοντας μπορείτε να προμηθευτείτε όλα τα παραπάνω από τα τοπικά καταστήματα, όπως και πήλινα αντικείμενα, αφού το νησί έχει μεγάλη παράδοση στην κεραμική τέχνη.

Aggeioplasteio-Paradosiako-Kythnos-Banner3Παραδοσιακό εργαστήριο αγγειοπλαστικής μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες με πηλό στη γραφική Χώρα της Κύθνου, με τα γραφικά σοκάκια θα βρείτε και το μοναδικό - βραβευμένο από την UNESCO - του Γιώργου Γεωργούλη. Φτιαγμένα με γούστο και μεράκι φτιαγμένα όλα με πηλό.

Paradosiako Aggeioplasteio Georgouli 055 Aggeioplasteio Paradosiako Paradosiako Aggeioplasteio Georgouli 114

Ιστορία
Λίγα λόγια για την ιστορία της Κύθνου

kythnos naosΗ Κύθνος πήρε το όνομά της από τον Κύθνο, αρχηγό των Δρυόπων και πρώτο οικιστή του νησιού. Μια άλλη εκδοχή θέλει το όνομα να στηρίζεται στην ρίζα «κυθ», η οποία προέρχεται από το ρήμα κεύθω (κρύβω) και υπονοεί την κρυψώνα, τον τόπο όπου κρύβεται κάποιος.

Στους αρχαίους επίσης χρόνους στη Κύθνο είχε ιδρυθεί μια ακμάζουσα ιωνική αποικία από τους Κέστορα και Κέλυφο. Οι αρχαίοι Κύθνιοι ασχολούνταν και με την ναυτιλία και στους Περσικούς πολέμους συμμετείχαν με μία τριήρη και μία πεντηκόντορο αφού απέκρουσαν τις προτάσεις φιλίας του Πέρση Βασιλέως. Η αρχαία πολιτεία της Κύθνου φημιζόταν για την ευνομία της όπου και για το λόγο αυτό ο Αριστοτέλης αφιερώνει ειδική μελέτη για τη Κύθνο στο έργο του "Περί Κυθνίων Πολιτείας", έργο που δεν διασώθηκε. Επίσης οι αρχαίοι Κύθνιοι διέπρεψαν στα γράμματα και τις τέχνες όπου και ανέδειξαν δύο ονομαστούς ζωγράφους τον Τιμάνθη και τον Κυδία.

Ο Μαρουλάς, στη βορειοανατολική ακτή του νησιού , κοντά στα "Λουτρά", ήταν η παλαιότερη εγκατάσταση των Κυκλάδων. Οργανικά δείγματα που στάλθηκαν για χρονολόγηση πιστοποιούν ότι η θέση χρονολογείται στην 9η και 8η χιλιετία π.Χ., δηλαδή στη Μεσολιθική περίοδο. Οι ανασκαφές έφεραν λείψανα κυκλικών κατασκευών ,που πιθανώς είχαν χρησιμοποιηθεί ως χώροι διαμονής, καθώς και λίγες ταφές.

Πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή Μαρουλάς, έφεραν στο φως  ευρήματα που αποδεικνύουν ότι το νησί κατοικήθηκε κατά την Μεσολιθική εποχή, γεγονός το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως εδώ χρονολογείται η αρχαιότερη εγκατάσταση ανθρώπων στις Κυκλάδες.
Τον 13ο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Δρύοπες έρχονται  στο νησί, αναγείροντας  κυκλώπεια τείχη και λαμπρούς ναούς.kythnos vryokastro alex zoubouloglou
Οι Ίωνες ήταν οι επόμενοι κάτοικοι  του νησιού. Η Κύθνος συμμετέχει με μία τριήρη στους Περσικούς πολέμους και γίνεται μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Αργότερα το νησί αποτελεί τμήμα του ρωμαϊκού κράτους και περιλαμβάνεται στο Θέμα του Αιγαίου από τους Βυζαντινούς.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Κύθνος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αρχαία εποχή. Ο Βασιλεύς της Μακεδονίας Φίλιππος ο Ε' το 202 π.Χ. εγκατέστησε φρουρά για να ανακόψει τις ρωμαϊκές επιθέσεις, όπου και πράγματι μετά την άλωση της Άνδρου το 199 π.Χ. όταν επιχείρησαν οι Ρωμαίοι να καταλάβουν την Κύθνο όχι μόνο δεν το κατάφεραν αλλά αναγκάσθηκαν μετά από μακρά πολιορκία να εγκαταλείψουν τη νήσο λόγω της ισχυρής οχύρωσης. Ίχνη αρχαίων πόλεων βρίσκονται στα ΝΔ μέρη της νήσου στη τοποθεσία Ρηγόκαστρο ή Εβραιόκαστρο και στα ΒΔ στη τοποθεσία Κεφαλόκαστρο. Το Κεφαλόκαστρο πρέπει να ήταν η πρωτεύουσα της νήσου που καταστράφηκε από τους Τούρκους κατόπιν προδοσίας τον 16ο αιώνα.

Η Κύθνος χρησιμοποιήθηκε επίσης ως τόπος εξορίας πρώτα από τους Ρωμαίους. Έγινε δε περισσότερο γνωστή από ένα τρομερό πειρατή με το όνομα Νέρων κατά του οποίου επιχείρησε ολόκληρη εκστρατεία ο Καλπούρνιος Ασπρενάτος κατά την οποία συνέλαβε και σκότωσε τον ψευδο-Νέρωνα.

Kythnos arxaia2Κατά τον Μεσαίωνα λεγόταν Θήραμνα (όπως ο Δανιήλ ο Θηράμνιος 1661), ενώ ο Νείλος Δοξαπατρής από το 1143 την αναφέρει με το όνομα Θερμιά, από τις θερμές πηγές που υφίστανται. Επί Φραγκοκρατίας η νήσος περιήλθε από το 1207 και μετά στη κυριαρχία διαφόρων Οίκων όπως των Σανούδων, Καστέλλη κ.ά. μέχρι το 1537που καταλήφθηκε από τους Τούρκους.

Οι Τούρκοι την αποκαλούσαν "Χαμάμ αντασί" (που σημαίνει νήσος Λουτρά).
Κατά την Ενετοκρατία, η Κύθνος καταλαμβάνεται από τον Μάρκο Σανούδο και  ονομάζεται «Θερμιά» (λόγω των θερμών υδάτων του νησιού).
Παραμένει στην κυριαρχία των Ενετών και μετά την λεηλασία του Μπαρμπαρόσα (1537), ενώ κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου καταλαμβάνεται από τους Ρώσους.

Το 1600 οι Τούρκοι έσφαξαν όλους τους άρρενες με συνέπεια το νησί σχεδόν να ερημωθεί και οι κάτοικοί του, τον επόμενο αιώνα, έφθαναν μόλις τους 1.000 έως 3.000 που και οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονταν από τις γύρω νήσους. Το 1770 τη Κύθνο κατέλαβαν οι Ρώσοι όταν και εγκατέστησαν ως διοικητική αρχή ένα διοικητή - επίτροπο και τέσσερις συνδίκους. Όταν οι Ρώσοι εγκατέλειψαν μετά 4 χρόνια τη Κύθνο μετέφεραν μαζί τους πολλές αρχαιότητες.
Τέλος οι Ιταλοί την αποκαλούσαν "Φέρμινα"

Το 1827 το νησί ονομάζεται και πάλι «Κύθνος» και μετέχει στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων. Στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα ήταν τόπος εξορίας επαναστατών και πολιτικών αντιπάλων. Το 1862 στασιαστές από τη Σύρο, με σκοπό την απελευθέρωση των αντιφρονούντων προς τον Όθωνα κρατουμένων, συγκρούστηκαν με τον στρατό της Κυβέρνησης στον όρμο της Αγίας Ειρήνης. Η κατάληξη της σύγκρουσης ήταν η καταστολή της στάσης με θύματα τους στασιαστές Λεωτσάκο, Μωραϊτίνη, Σκραβέλη.

Σήμερα οι κάτοικοι της Κύθνου ασχολούνται με τον τουρισμό, χωρίς όμως να έχουν εγκαταλείψει τις αγροτικές και άλλες ασχολίες τους. Προσφέρουν στον επισκέπτη τον τέλειο συνδυασμό του πανέμορφου κυκλαδίτικου τοπίου, με τις πεντακάθαρες θάλασσες, τα ντόπια προϊόντα (κρέας, γαλακτοκομικά, οπωροκηπευτικά) και το φρέσκο ψάρι.

 

Αξιοθέατα της Κύθνου

Μαρουλάς
Στη θέση Μαρουλάς της Κύθνου βρέθηκε υπαίθριος οικισμός Μεσολιθικής εποχής (9.000 – 8.000 π.Χ.). Πιθανολογείται ότι ο χώρος ήταν σταθμός ανεφοδιασμού ή ορμητήριο. Στις ανασκαφές αποκαλύφθηκαν κυκλικές κατοικίες και τάφοι. Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχει ένας ανθρώπινος σκελετός και αρκετά λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο, χαλαζία και οψιανό. Ο οικισμός είναι ο μοναδικός υπαίθριος εκείνης της περιόδου που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο.

Κάστρο της Ωριάς
Στο βόρειο τμήμα του νησιού, λίγο πριν το ακρωτήρι Κέφαλος και ανάμεσα στους λόφους Σκλάβο και Γιαλούδι, βρίσκεται το Κάστρο της Ωριάς.

Αιολικό & Ηλιακό Πάρκο
Το Αιολικό & Ηλιακό Πάρκο βρίσκεται κοντά στο χώρο του ελικοδρομίου λίγο έξω από την Χώρα. Ανεμογεννήτριες και ηλιακοί συλλέκτες χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροδότηση του νησιού.

Βυζαντινό Μουσείο
Το μικρό Βυζαντινό Μουσείο στεγάζεται στην εκκλησία του Αη Γιώργη στην Δρυοπίδα. Λειτουργεί καθημερινά 10:00 - 14:00 και 19:00 - 21:00.

Η εκκλησία του Αγίου Μηνά
Η εκκλησία του Αγ. Μηνά δεσπόζει στην Δρυοπίδα. Αξίζει να την επισκεφθείτε και να θαυμάσετε το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο της, τον μοναδικής λαϊκής τέχνης δεσποτικό θρόνο, καθώς και τον θαυμάσιο επιτάφιο της.

Η εκκλησία του Αγίου Σάββα

Η εκκλησία του Αγ. Σάββα βρίσκεται στη Χώρα. Πριν περάσετε την είσοδο παρατηρήστε την επιγραφή πάνω από την πόρτα  στην οποία αναγράφεται η χρονολογία  της ημερομηνίας κτίσης (1613).

Το Λαογραφικό Μουσείο
Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται στην Δρυοπίδα. Εδώ μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την ζωή των κατοίκων των  παλαιότερων χρόνων, μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης και παραδοσιακές φορεσιές.

Μοναστήρι της  Παναγιάς Κανάλας
Το Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Παναγία Κανάλα, τη προστάτιδα του νησιού. Είναι χτισμένο στο βράχο, κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό της Κανάλας, στον οποίο έδωσε και το όνομά του.

Μοναστήρι Παναγιάς του Νίκους
Το μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους βρίσκεται σε απόσταση 800 μέτρων από την Χώρα. Το όνομά του είναι πιθανό να προέρχεται από τη Βυζαντινή ονομασία της Παναγίας της Νικοποιού, η οποία ποιεί (φέρνει) νίκη.

Σπήλαιο Καταφύκι
Το σπήλαιο βρίσκεται στην Δρυοπίδα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Υδροθεραπευτήριο
Η Ιαματική Πηγή Κύθνου χτίστηκε στα Λουτρά το 1857. Λειτουργεί καθημερινά από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Υπάρχουν δύο ιαματικές πηγές, των οποίων μπορείτε να απολαύσετε τις θεραπευτικές ιδιότητες. Εδώ θα δείτε επίσης τους λουτήρες του πρώτου βασιλικού ζεύγους της Νεότερης Ελλάδας Όθωνα και Αμαλίας.

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην Κύθνο

αθλητικός τουρισμός (πεζοπορία, καταδύσεις)

ιαματικός τουρισμός

θρησκευτικός τουρισμός

γνωριμία με τα μουσεία του νησιού

αρχαιολογικός τουρισμός και επίσκεψη στα κάστρα

τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και γίνονται ανά την Ελλάδα - φυσικά και στην Κύθνο - σε παραθαλάσσια σημεία γάμοι, βαφτίσεις και σεμινάρια γιόγκα στην άμμο.

Περισσότερες πληροφορίες για τον εναλλακτικό τουρισμό της Κύθνου ΕΔΩ

 

Περισσότερες φωτογραφίες από την Κύθνο ΕΔΩ