DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

  •  

    Banner Gagarin An Stage Volume 1

    Banner-2

    Lazy Cabaret Voltaire Micra Asia Ianos

    Kakogiannis

Σέριφος το νησί που απορρίπτει την κοσμικότητα, το νησί με τις αμμουδερές παραλίες και την απαράμιλλη μαγεία και γοητεία, σας περιμένει για την απόδραση ή τις διακοπές σας

image004

24721 408550485126 47552340126 4995895 64474 n  392119 10150577551095127 47552340126 10832668 1637937119 n  Serifos-Foto2

Εάν θελήσετε μια απόδραση, ή να κάνετε τις διακοπές σας κάτω από τον Κυκλαδίτικο ήλιο, ένα ταξίδι που διαρκεί ελάχιστα και που να «απορρίπτει» την κοσμικότητα, αλλά ταυτόχρονα, να απολαύσετε καταγάλανες θάλασσες, αμμουδερές παραλίες και την Αιγαιοπελαγίτικη γραφικότητα, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το νησί του Περσέα, τη «σιδηρά κυρία», την πανέμορφη Σέριφο.

Σε μικρή απόσταση από τον Πειραιά, (4,5 ώρες με πλοίο της γραμμής και μόλις 2,5 με ταχύπλοο) και μέσα στην απαράμιλλη γοητεία του Αιγαίου, ξεχωρίζει με ιδιαίτερη ομορφιά, που μαγεύει τους επισκέπτες με το που πατήσουν στο νησί και που αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για ευχάριστες αποδράσεις ή και διακοπές.

Από την πρώτη στιγμή εκτός από τη μυρωδιά της θάλασσας και της φύσης, θα νιώσετε μια αναζωογόνηση να σας κυριεύει και βλέποντας τις ομορφιές του νησιού θα εκπλαγείτε.

Από την πρώτη απλή περιπλάνηση στα γραφικά σοκάκια, μέχρι την μεγάλη σας βόλτα στις μοναδικές και πανέμορφες παραλίες του νησιού, που είναι από τις ομορφότερες του Αιγαίου.

Φυσικά δεν θα μιλήσουμε ούτε για την παραδοσιακή φιλοξενία των κατοίκων που είναι αξιοπρόσεκτη, αλλά ούτε και από τη γευστικότατη παραδοσιακή κουζίνα του νησιού γιατί είναι κάτι το δεδομένο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξεκουραστείτε μακριά από την καθημερινή  ρουτίνα της πόλης  και θα περάσετε αξέχαστα, γιατί η διασκέδαση είναι σίγουρη.

Άλλωστε από το Σάββατο 25 Ιουλίου, μέχρι και την Δευτέρα 13 Αυγούστου 2015, είναι και το 4ο Festival Σερίφου, με πολλούς και αξιόλογους καλλιτέχνες, ενώ την Κυριακή 2 Αυγούστου 2015, θα πραγματοποιηθεί το 7ο Φεστιβάλ Σουραυλιού Σερίφου, Τελενίκειος ηχώ, στο Θέατρο της Κάτω Χώρας.

hotel-serifos-beach-livadi  ab 343  psili ammos big

Η Σέριφος παρόλο που είναι ένα μικρό νησί διαθέτει παραλίες για κάθε γούστο. Οι περισσότερες παραλίες στην Σέριφο είναι εύκολα προσβάσιμες, αλλά υπάρχουν και μερικές που θα πρέπει να "ιδρώσετε",  γιατί η προσέγγισή τους είναι, ή μετά από αρκετό περπάτημα , ή μέσω χωματόδρομου, ή μέσω κάποιου σκάφους. Όμως αξίζουν την επίσκεψή σας γιατί είναι πανέμορφες. Ένα ακόμα αξιοπρόσεκτο είναι, ότι στις παραλίες της Σερίφου, οι  περισσότερες παραλίες της δεν είναι οργανωμένες και έτσι νιώθεις πιο κοντά στη φύση, αλλά και σου θυμίζει άλλες παλιές εποχές. (Αυτό φυσικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία). Φυσικά διαθέτουν και μια δυο ταβέρνες για φαγητό ή για δροσιά.
Τα αλμυρίκια φυσικά, έχουν την τιμητική τους, καθώς θα σας προσφέρουν δωρεάν τη σκιά τους και βρίσκονται στις περισσότερες παραλίες της Σερίφου.

Για τους επισκέπτες που θέλουν να ταξιδέψουν στις Δυτικές Κυκλάδες, η Σέριφος διαθέτει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα γειτονικά της νησιά, όπως είναι η Κύθνος, η Σίφνος και η Μήλος.

Με περισσότερες από 70 παραλίες, ίσως ο μοναδικός… πονοκέφαλος των διακοπών αφορά στην επιλογή παραλίας.Είναι όλες πανέμορφες και ως επί το πλείστον αμμουδερές με αρμυρίκια.
Ας ρίξουμε τώρα μια πιο καλή ματιά για τις παραλίες, το που μπορείτε να πάτε για φαγητό, ποτό και καφέ, αλλά και διασκέδαση. Να μας συγχωρήσετε εκ των προτέρων, εάν δεν κάνουμε αναφορά σε κάποιο κατάστημα για τη διασκέδαση και το φαγητό σας, ή ακόμα και για την διαμονή σας, γιατί δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε όλα.

7409796  Serifos 2192  1339424239461

Xartis-Serifos 1

Παραλίες της Σερίφου, ενδεικτικά γιατί υπάρχουν τόσες πολλές άλλωστε.

Παραλία Λιβάδι
Δυο βήματα από την λιμενοβραχίονα, δεν παύει όμως, να είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού και φυσικά έχει πολλά καταστήματα για τον καφέ ή το φαγητό σας. Μπορεί να μην σαγηνευτείς από το σημείο που βρίσκεται, όμως σίγουρα θα το απολαύσεις γιατί διαθέτει όλες τις ανέσεις.
Για τους action lovers η σχολή Serifos Scuba Divers, με έδρα στο Λιβάδι και είναι από τις ελάχιστες σχολές στην Ελλάδα που προσφέρουν το FlyBoard, το ολοκαίνουργιο και για πολλούς απόλυτο water game.

Παραλία Αυλόμωνας
Είναι η συνέχεια της παραλίας από το Λιβάδι, στην ουσία είναι όλος ο νότιος κόλπος που βρίσκεται το λιμάνι της Σερίφου. Είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες όχι μόνο της Σερίφου αλλά και των Κυκλάδων. Χρυσή αμμουδιά με μεγάλο τμήμα της να διαθέτει, ταβέρνες, καταστήματα, καφετέριες και μπαρ, αλλά και ξενοδοχεία όπως και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Παραλία Λιβαδάκια
Η παραλία Λιβαδάκια είναι άλλη μια παραλία με χρυσή άμμο δίπλα σχεδόν στο Λιβάδι, το λιμάνι της Σερίφου. Στα Λιβαδάκια έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια ένας σύγχρονος τουριστικός οικισμός και δίπλα στην παραλία αλλά και αμφιθεατρικά πίσω της. Ενώ η παραλία σε όλο το μήκος της είναι καταπληκτική.
Στα Λιβαδάκια βρίσκεται και το «Coralli» το υποδειγματικό κάμπινγκ του νησιού στην Σέριφο, με άμεση πρόσβαση σε ένα από τα καλύτερα τμήματα της παραλίας.

Η παραλία Λιά
Είναι μια όμορφη απομονωμένη παραλία πριν από τον Άγιο Σώστη. Ο χωματόδρομος σταματάει σε ένα σημείο και έχει μια πόρτα που τον κλείνει. Υπάρχει και μια ταμπέλα που λέει ότι είναι ιδιωτική περιοχή. Οπότε αναγκαστικά συνεχίζεις με τα πόδια μέσα στην ιδιωτική περιοχή για να φτάσεις στην παραλία.

Παραλία Άγιος Σώστης
Η παραλία Άγιος Σώστης είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες στην Σέριφο. Ένα μοναδικό τοπίο αντίστοιχο με την παραλία Κολώνα στην Κύθνο ή το Πρασινονήσι στην Ρόδο, παρόλο που δεν είναι αντίστοιχα γνωστή και πολυφωτογραφημένη.
Στην παραλία ή για την ακρίβεια στις παραλίες του Αγίου Σώστη,  μια λουρίδα άμμου ενώνει την ακτή με ένα μικρό νησί ακρωτήριο που πάνω του είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Σώστη. Στα αριστερά σχηματίζεται μια μικρότερη παραλία με άμμο, βράχια και βότσαλα που την πιάνει ο καιρός, έτσι δεν είναι στις άμεσες προτιμήσεις των παραθεριστών. Ολόκληρο το τοπίο στον Άγιο Σώστη είναι εξαιρετικό και αξίζει την επίσκεψη σας.
Η πρόσβαση είναι εύκολη με αυτοκίνητο, όμως θα χρειαστεί να περπατήσετε 5 λεπτά στα τελευταία μέτρα στο μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία.
Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα.

Παραλία Ψιλή Άμμος
Μετά το πανέμορφο τοπίο της παραλίας του Αγίου Σώστη στην Σέριφο, θα βρεθείτε στην παραλία Ψιλή Άμμος. Μικρά λοφάκια από χρυσή ψιλή άμμο και αλμυρίκια σε όλο το μήκος της είναι το σκηνικό της παραλίας.
Η παραλία είναι πολλαπλώς βραβευμένη από διάφορους ταξιδιωτικούς οδηγούς και έχει κατακτήσει πολλές φορές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και ψηφοφορίες. Τα ρηχά νερά της την κάνουν ιδανική για οικογένειες με παιδιά.
Η παραλία Ψιλή Άμμος δεν είναι οργανωμένη, αλλά θα βρείτε ταβέρνες για τα απαραίτητα.

Παραλία Άγιος Ιωάννης (Άι Γιάννης)
Η παραλία Άι Γιάννης, είναι μια  όμορφη  παραλία της Σερίφου, μετά την παραλία της Ψιλής Άμμου όπως πηγαίνουμε για τον Κένταρχο. Το αμμουδερό της τμήμα είναι κάτω από το εκκλησάκι που της έδωσε το όνομα της.

Παραλία Κένταρχος (Καλίτσος)
Ένα ακόμη μοναδικό τοπίο της Σερίφου, η παραλία κάτω από το χωριό Κέντραρχος ή Καλίτσος. Στην παραλία δεν οδηγεί δρόμος, έτσι θα πρέπει να πάτε με τα πόδια ακολουθώντας τα σκαλοπάτια και το μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό.
Το τοπίο που είναι πραγματικά άγριο, κλασικό Αιγαιοπελαγίτικο και θα σας αποζημιώσει.
Η παραλία του Κένταρχου έχει άμμο και βότσαλο και διαθέτει μερικά δέντρα για σκιά. Πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα και αφεθείτε στο όνειρο.

Παραλία Πλατύς Γιαλός
Ο Πλατύς Γιαλός στην Σέριφο είναι μια παραλία με άγρια ομορφιά. Καθώς η παραλία είναι μεγάλη, υπάρχουν τμήματα με αμμουδιά, βοτσαλάκι αλλά και με χοντρά βότσαλα. Διαθέτει αλμυρίκια για να μην σας λείψει η σκιά, αλλά δεν διαθέτει κανενός είδους οργάνωση, ενώ η πρόσβαση στην παραλία γίνεται από έναν χωματόδρομο που δεν είναι πάντα στην καλύτερη κατάσταση.
Επειδή την παραλία την πιάνει ο καιρός, είναι διαφορετική ανάλογα με την εποχή, όμως όλη η ευρύτερη περιοχή είναι πανέμορφη και αξίζει την επίσκεψη.
Η παραλία είναι αρκετά μεγάλη και διαθέτει πολλά αλμυρίκια. Όμως, θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα καθώς δεν είναι οργανωμένη.

Παραλία Συκαμιά
Η Συκαμία είναι μια από τις δύο πιο εύκολα προσβάσιμες παραλίες στην βόρεια Σέριφο μαζί με τον Πλατύ Γιαλό. Στην Συκαμιά θα συναντήσετε ένα ιδιαίτερο τοπίο.
Άμμος, βότσαλο και βράχια υπάρχουν στην παραλία για να ικανοποιήσουν κάθε γούστο.
Στην πλάτη της παραλίας Συκαμιά υπάρχουν Αλμυρίκια και έτσι δεν θα σας προβληματίσει ότι η παραλία δεν είναι οργανωμένη και δεν έχει ομπρέλες. Απλώς πρέπει να έχετε μαζί σας προμήθειες για να μπορέσετε να καθίσετε αρκετά και να την ευχαριστηθείτε.

Παραλία Καλό Αμπέλι
Η παραλία Καλό Αμπέλι βρίσκεται σε έναν εντυπωσιακό κόλπο. Τα βράχια γύρω από την παραλία σχηματίζουν εσοχές και πανέμορφους σχηματισμούς. Ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσει κανείς την παραλία είναι με σκάφος.
Ένας χωματόδρομος οδηγεί προς την παραλία αλλά δεν φτάνει στο τέρμα της. Θα πρέπει να περπατήσετε και να κατέβετε και αρκετά σκαλοπάτια για να την χαρείτε. Τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά της θα σας αποζημιώσουν. Στον επαρχιακό δρόμο ψηλά από την παραλία Αμπέλι θα δείτε και μερικούς περίεργους σχηματισμούς από βράχια που θυμίζουν περισσότερο σκηνικό από ταινία παρά τοπίο του Αιγαίου, ενώ σε κάποια σημεία μοιάζει με την περιοχή Βώλαξ της Τήνου.

Παραλία Βαγιά
Νοτιοδυτική παραλία της Σερίφου με άμμο και βότσαλο σε ένα  υπέροχο τοπίο. Η πρόσβαση είναι εύκολη με το αυτοκίνητο ή με τα πόδια από τον κεντρικό δρόμο. Στην πλάτη της παραλίας αναβλύζει γλυκό νερό και το έδαφος είναι βαλτώδες με βούρλα.
Η παραλία Βαγιά στην Σέριφο είναι πανέμορφη και είναι προστατευμένη μιας και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.  Παρ' όλα αυτά υπάρχουν κάτι σκελετοί οικοδομών. Ελπίζουμε να μην φτιαχτεί κανένα ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ήδη το παρθένο τοπίο με τους σκελετούς των κτηρίων αυτών, έχει "καταστραφεί" γι’ αυτό ίσως θα έπρεπε, να κατεδαφιστούν όσο πιο γρήγορα γίνετε.

Παραλία Γάνεμα
Ανάμεσα στην παραλία Βαγιά και στον Κουταλά στην Σέριφο θα βρείτε την πανέμορφη παραλία Γάνεμα. Μεγάλη σε μήκος αμμουδιά ενώ υπάρχουν και αρκετά βότσαλα. Στην παραλία Γάνεμα δεν θα βρείτε κάποιου είδους οργάνωση, μόνο μια ταβέρνα.
Γι’αυτό πρέπει να φροντίσετε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.
Για σκιά φυσικά τι άλλο, τα αλμυρίκια που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε παραλία στην Σέριφο.

Παραλία Κουταλάς
Η παραλία Κουταλάς, βρίσκεται στον ομώνυμο  οικισμό και είναι μια κλασική παραλία της Σερίφου με άμμο και βότσαλα.
Στην πλάτη της παραλίας υπάρχουν για την απαραίτητη σκιά, οι συνήθεις ύποπτοι, τα υπέροχα αλμυρίκια.
Η παραλία στον Κουταλά δεν είναι από τις πιο όμορφες της Σερίφου. Όμως αξίζει την επίσκεψη σας καθώς ο οικισμός διατηρεί πολλά από τα σημάδια της μεταλλευτικής ιστορίας της Σερίφου. Στην παραλία θα βρείτε και μια παραδοσιακή ταβέρνα.

Παραλία Μαλλιάδικο
Άλλη μια εξαιρετική και απομονωμένη παραλία. Θα την δείτε από ψηλά μετά τον Κουταλά, πηγαίνοντας για το Μεγάλο Λιβάδι. Πρέπει να στρίψετε αριστερά στον χωματόδρομο και στο τέλος του να ακολουθήσετε το μονοπάτι που βγάζει στην παραλία.
Η παραλία βρίσκεται σε ένα υπέροχο κλειστό κόλπο, είναι αμμουδερή με αρκετά αλμυρίκια στην πίσω της πλευρά. Ούτε λόγος να γίνεται για πολυτέλειες, πάρτε μαζί σας τα απολύτως απαραίτητα και απολαύστε το μοναδικό τοπίο.

Παραλία Μεγάλο Λιβάδι
Η παραλία Μεγάλο Λιβάδι στην Σέριφο βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό που αναπτύχθηκε χάρη στην μεταλλευτική δραστηριότητα στο νησί. Σήμερα υπάρχουν μόνο τα απομεινάρια του παρελθόντος.  Η παραλία είναι αμμουδερή με υπέροχα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά, ενώ υπάρχουν και αρκετά αλμυρίκια.
Στην παραλία στο Μεγάλο Λιβάδι θα έχετε δίπλα σας τις παλιές εγκαταστάσεις των μεταλλείων.  Έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε ένα υπαίθριο πάρκο βιομηχανικής αρχαιολογίας. Εκτός από το να κολυμπήσετε και να φάτε στις ταβέρνες που υπάρχουν στην παραλία, περπατήστε στα εγκαταλελειμμένα κτίρια και τις εγκαταστάσεις, σίγουρα αξίζουν την επίσκεψη σας.

07

Που θα πάτε για φαγητό.
Ψαροταβέρνα της Καλής (Λιβάδι): Πλήρως ανακαινισμένη φέτος, η καλή ψαροταβέρνα της Καλής Κοντογιάννη σερβίρει δημιουργικούς θαλασσινούς μεζέδες όπως γαριδοπρασοπιτάκια με σος πετιμέζι, ριζότο με γαρίδες και κίτρινη κολοκύθα και μεγάλες δροσερές σαλάτες, αν και την παράσταση κλέβουν μοιραία τα ολόφρεσκα ψάρια.

Τάκης (Λιβάδι): Με παράδοση από το 1981 και έναν κατάλογο όπου θα βρείτε σχεδόν τα πάντα, από όλων των ειδών τα μαγειρευτά μέχρι φρέσκα ψάρια και αχινομακαρονάδα.

Το Μπακακάκι, (Λιβάδι): Νέο κρεατοφαγείο, με ωραίους μεζέδες, όλα του τα κρέατα είναι από τα Τρίκαλα, ενώ τα υπόλοιπα προϊόντα του είναι ντόπια.

Αλώνι, (Χώρα): Εστιατόριο από το 2007 με εξαιρετικά ντόπια κρέατα και ιδιαίτερους μεζέδες στην Χώρα Σερίφου. Μόνο για τους λάτρεις του κρέατος. Η θέα του είναι μοναδική όπως και το φαγητό του.

Ο Κύκλωπας (Μέγα Λιβάδι): Από τις ξακουστές ταβέρνες του νησιού, ιδανική για early dinners με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Η ομελέτα είναι από τις πιο νόστιμες που έχετε δοκιμάσει και όχι μόνο.

Σταμάτης, (Λιβάδι): Στο εστιατόριο Σταμάτης φροντίζει από το 1973, να απολαμβάνεται αυθεντικές παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, μαγειρευτά και ψητά φρέσκα ψάρια και άλλα πιάτα, όλα φτιαγμένα με μεράκι από τα δικά μας αγνά υλικά. Η μαγευτική θέα στη θάλασσα θα ενισχύσει την απόλαυσή σας.

Φυσικά όλα τα απλά παραδοσιακά ταβερνάκια, το κάθε ένα ξεχωριστά μπορεί να σας προσφέρει ιδιαίτερες παραδοσιακές γευστικές εμπειρίες και κάποιο-α από αυτά είναι δίπλα στο κύμα.

13291305491  120724162120045  img8

Marousas Banner-1

Που θα μείνετε, εκδεικτικά κάποια σημεία διαμονής.

Μαρούσα στην περιοχή Ράμος, μια κομψή νεόκτιστη μονάδα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, στην περιοχή Ράμος στη Σέριφο, μόλις 400 μέτρα, από τη μοναδική οργανωμένη παραλία του νησιού, τα Λιβαδάκια, μια διαμονή ιδιαίτερη, από 25 ευρώ.

Niovi Studios έχουν προσεγμένη επίπλωση σε ευρύχωρα δωμάτια με εναλλαγές χρωμάτων και ντεκόρ που τα κάνουν το καθένα ξεχωριστό. Όλα τα studios διαθέτουν δικό τους μπαλκόνι με ανεμπόδιστη θέα στην κεντρική παραλία του λιβαδιού, την χώρα καθώς και σε όλο το Αιγαίο.

Indigo Studios (Λιβάδι, από €40 χωρίς πρωινό): Καλόγουστο συγκρότημα δίκλινων δωματίων και αυτοεξυπηρετούμενων διαμερισμάτων με μεγάλη αυλή και πάρκινγκ, σε απόσταση αναπνοής από την περαντζάδα. Πιο προνομιακά τα δίχωρα του επάνω ορόφου με χτιστούς καναπέδες και μεγάλες βεράντες.
Αρετή (Λιβάδι, από €50 χωρίς πρωινό): Μικρό και περιποιημένο ξενοδοχείο πάνω ακριβώς από την είσοδο του λιμανιού. Πιο ευρύχωρα τα διαμερίσματα που φιλοξενούν μέχρι και 5 άτομα.
Αμφιτρίτη (Λιβάδι, από €100): Διώροφο κτίριο με εμφανές το στοιχείο της πέτρας και άνετα δωμάτια με μπαλκόνια.
Μαζί με το αδελφό "Νιόβη Studios" ξεχωρίζουν στο λόφο απέναντι από το λιμάνι και χαρίζουν όμορφη θέα.
Αστάρτη (Λιβαδάκια, από €50 χωρίς πρωινό): Άνοιξε το 2010 σε απόσταση 100 μέτρων από την παραλία. Διαθέτει 7 ευρύχωρα διαμερίσματα με κουζίνα, σε παραδοσιακό στυλ με χτιστούς καναπέδες και σιδερένια κρεβάτια.
Ρίζες (Συμπόταμα, από €150): Όμορφο συγκρότημα με μαγευτική θέα και δωμάτια-διαμερίσματα που συνδυάζουν την κυκλαδίτικη λιτότητα με τη σύγχρονη αντίληψη. Ακόμα και να μη μείνετε εδώ, περάστε για ένα ποτό πλάι στην πισίνα ή για να γευματίσετε στο εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας.

serifos chora 2470728041 24aa9d8a45  serifos plateia 082 f

Για τον καφέ σας και το ποτό και την διασκέδαση σας και όχι μόνο. Φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα.

Στου Στράτου, (Χώρα). Παραδοσιακό καφενείο, πό τις πιο ιδιαίτερες και πολυφωτογραφισμένες γωνιές της Σερίφου, και όχι μόνο. Σε ένα άκρως ζωντανό σκηνικό, μακριά από τη βουή του λιμανιού, σε μια από τις πιο εντυπωσιακές πλατείες των Κυκλάδων και με φόντο το επιβλητικό κτήριο του Δημαρχείου, το παραδοσιακό καφενείο του Στράτου αποτελεί από το 2001 σημείο συνάντησης και διασκέδασης με δικό του φανατικό κοινό. Άλλωστε τα σχέδια για το Φεστιβάλ της Σερίφου, από εκεί ξεκινούν.

Αερινο, (Χώρα)  Cafe-bar. Αέρινο ή αερινό, όπως κι αν το ονομάσεις αυτό το μπαράκι, κρυμμένο μέσα στα στενά της πανέμορφης Χώρας της Σερίφου, θα γίνει σίγουρα το αγαπημένο σου καλοκαιρινό στέκι! Ήδη φέτος, που διανύει τον 9ο χρόνο του, έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς και διασκέδασης για τους φίλους του νησιού, οι οποίοι ανυπομονούν κάθε φορά να... σκαρφαλώσουν μέχρι την υπέροχη βεράντα του για μια «συνομιλία» με το φεγγάρι και για θέα στο απέραντο Αιγαίο!

Ιndigo, (Λιβάδι,) Εspresso Bar, Σε chill out φιλοσοφία και σε προνομιακή θέση πάνω ακριβώς στην κεντρική περαντζάδα του Λιβαδιού, το παρεΐστικο café bar προσφέρει εδώ και 8 χρόνια μια όμορφη και προσεγμένη γωνιά για όλη την ημέρα.       
Calma, (Αβλέμονας)  Cafe Bar, Δεν έχει συμπληρώσει ούτε 2 μήνες λειτουργίας και ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή για την προσεγμένη του εμφάνιση! Μόλις 500 μ. από το Λιμάνι, ακριβώς πάνω στην παραλία Λιβάδι, προσφέρει (όπως λέει και το όνομά του) drinks & bites.    
Yacht Club Serifos, (Λιβάδι) Cafe, Όλοι οι παλιοί θυμούνται με νοσταλγία το καφενείο «η Σέριφος» στο λιμάνι, που χρονολογείται από το 1942, και την κα Ειρήνη να φτιάχνει το παραδοσιακό παστάκι της... Την ίδια αγάπη για το χώρο μοιράζονται σήμερα όλοι οι πιστοί θαμώνες του Ναυτικού Ομίλου «η Σέριφος» (Yacht club Serifos), που από το 1993 πέρασε στα χέρια του Γιώργου Νικολάου. Με σεβασμό στην παράδοση,  διατήρησε όλα τα χαρακτηριστικά ενός παλιού καφενείου, δίνοντας όμως ταυτόχρονα πολλούς επιπλέον λόγους για να το επισκεφθείς.    
Ο Λούης, (Άνω Χώρα) Μεζεδοπωλείο, Το παλιό παντοπωλείο του παππού τους μεταμόρφωσαν ο Βασίλης και ο Αντώνης σε ένα υπέροχο ουζερί μεζεδοπωλείο που ξυπνά μνήμες παλιές και υπέροχες αναμνήσεις από άλλες εποχές. Τα τραπεζάκια του με θέα στον Άγιο Αθανάσιο και με... κλεφτή ματιά στο υπέροχο κτήριο του Δημαρχείου στη Χώρα, παραπέμπουν σε αυλή σπιτιού, ενώ το εσωτερικό του δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, με τις υπέροχες γωνιές γεμάτες από αντικείμενα που έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί, να αποτελούν το όμορφο ντεκόρ.    
Shark, (Λιβάδι) Club, Φέτος το Shark διανύει τo 6o καλοκαίρι του, δίνοντας το δικό του «παρών» στη νυχτερινή ζωή της Σερίφου. Με μια προνομιακή βεράντα, πάνω στην κεντρική περαντζάδα στο Λιβάδι, και τη θαλασσινή αύρα να θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο στο σκηνικό του, πρόκειται για έναν μοναδικό χώρο ντυμένο στα λευκά, που συνδυάζει ένα cocktail bar με ένα δυνατό dance χώρο εντός. Άλλωστε δεν είναι τυχαία και η μουσική που ξεκινάει από νωρίς σε chill out ρυθμούς και μετά αποκτά μια πιο progressive διάσταση, ενώ φημίζεται για τα πάρτι με γνωστούς quest DJs     
Οι Μύλοι, (Χώρα) Καφενείο, Αυτό το παραδοσιακό καφενείο μετρά πάνω από 100 χρόνια ζωής στη συγκεκριμένη πλατεία της Χώρας. Αγαπημένο σημείο συνάντησης των ντόπιων, έχει γράψει τη δική του ιστορία, ενώ δεν είναι τυχαίο πως έχει ποζάρει σε καρτποστάλ της εποχής ως σήμα κατατεθέν του νησιού. Από φέτος το Πάσχα, ωστόσο, το ανέλαβε ένα νέο παιδί, ο Γιάννης, και, αφού το ανακαίνισε με σεβασμό και αγάπη στην παράδοση, άνοιξε στην ιστορία του ένα νέο κεφάλαιο.    
Anemos, (Λιβάδι) Cafe - bar, Στην είσοδο του λιμανιού, 200 μ. από το λιμάνι της Σερίφου, βρίσκεται το Anemos Cafe, το μαγαζί με την ομορφότερη θέα στο νησί. Με φόντο τη Χώρα και τον μικρό μώλο, όπου δένουν τα σκάφη αναψυχής, έως και το τέλος της παραλίας του Αυλόμωνα, η εικόνα είναι πανοραμική. Εκεί, θα βρείτε τον Κυριάκο και τη Μαρία, που με κέφι και χαμόγελο θα χαρούν να σας εξυπηρετήσουν σε ένα όμορφο και περιποιημένο περιβάλλον.
Μεταλλείο, Club, Από τις 20:30 έως τις 24:00 το Μεταλλείο σας ταξιδεύει σε ξεχωριστές γεύσεις με εξαιρετική διεθνή κουζίνα, αλλά όταν το ρολόι δείξει μεσάνυχτα το σκηνικό αλλάζει. Με ροκ και mainstream μουσική, ο χώρος μεταμορφώνεται σε ένα εκπληκτικό music club που εκτοξεύει την αδρεναλίνη στα ύψη. Το Μεταλλείο αποτελεί όμως και έναν από τους καλύτερους συναυλιακούς χώρους των Κυκλάδων με ένα πλούσιο πρόγραμμα κυρίως καλοκαιρινών άλλα και χειμερινών εκδηλώσεων.       
Ναυτικός Όμιλος, (Λιβάδι) Cafe, Ο Ναυτικός Όμιλος ήδη μπήκε... στην εφηβεία! Φυσικά, μιλάμε για το ομώνυμο cafe στο Λιβάδι της Σερίφου, που τα τελευταία 14 χρόνια θέτει ψηλά τον πήχυ τόσο στην πρωινή όσο και στη νυχτερινή διασκέδαση του νησιού. Φιλοξενείται σε ένα οίκημα του 1938, στο κτήριο όπου στεγαζόταν το παλιότερο cafe της Σερίφου, και ταυτίζεται απόλυτα την ιστορία του τόπου. Η λιτή ομορφιά του και η αέρινη νοσταλγικότητά του μάς παραπέμπoυν σε ένα γραφικό στέκι καπεταναίων.

Αναμνηστικά δώρα και σουβενίρ.

Αποσπερίτης, ένας μικρός χώρος στην Άνω Χώρα Σερίφου με πολλές χειροποίητες δημιουργίες. Το αναμνηστικό ή το δωράκι που θα αγοράσετε σίγουρα θα το θυμάστε για πάντα. Σε κάθε αποσπερίτη.

59868e4a59a68f46344f6acec3dff35b870dd021  9002369  GRAND-MASTERS-PALACE-3

Τι θα μπορούσατε να δείτε στη Σέριφο.
Βράχια στην Σέριφο
Ένας μικρός *Βώλακας στην Σέριφο. Στην Σέριφο, παντού υπάρχουν περίεργοι σχηματισμοί από βράχια πράγμα που εξάπτει την ανθρώπινη φαντασία που προσπαθεί στα βράχια να αναγνωρίσει μορφές. Οι μύθοι της Σερίφου, με ήρωα τον Περσέα που έφερε το κεφάλι της Μέδουσας  στο νησί, βοηθάνε στο να αναζητάμε αναγνωρίσιμες πετρωμένες μορφές σε διάφορα μέρη στην Σέριφο. Στην βουνοπλαγιά όμως ακριβώς πάνω από το Καλό Αμπέλι υπάρχουν πανέμορφοι γεωλογικοί σχηματισμοί.

Η Σέριφος έχει περισσότερες από 116 εκκλησίες, αρκετές από τις οποίες είναι αναπαλαιωμένες βυζαντινές εκκλησίες, άλλες είναι χτισμένες σε απόμερα μέρη, όπου η πρόσβασή τους είναι δυνατή μόνο από μονοπάτια, και άλλες μέσα στους οικισμούς.
Η μονή των Ταξιαρχών βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλανή και παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Χτίστηκε το 1572, είναι ανδρικό μοναστήρι και το 1617 στους χώρους της ιδρύθηκε αλληλοδιδακτικό σχολείο που είχε στην κατοχή του πολλά ενετικά κτήματα και μεγάλο πλούτο. Το κτίριό της έχει φρουριακό χαρακτήρα, είναι κατασκευασμένο σε ψηλό περίβολο, έχει μόνο μία είσοδο σε ύψος 4μ., πολεμίστρες και κινητή σκάλα. Η κατασκευή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο πλούτος της μονής είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη, προσελκύοντας τους πειρατές, τους οποίους οι μοναχοί ήταν αναγκασμένοι να πολεμούν. Η Μονή είναι αφιερωμένη στους Αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ, που είναι και οι προστάτες του νησιού, και η εικόνα τους που μεταφέρθηκε από την Κύπρο θεωρείται θαυματουργή. Ο ναός της είναι ρυθμού τρίκογχου, μονόχωρου με τρούλο. Οι τοιχογραφίες του, μέρος των οποίων σώζεται σήμερα, αποδίδονται στον Εμαννουήλ Σκορδίλη και απεικονίζουν την πάλη του Αρχαγγέλου με το θηρίο της Αποκάλυψης, τον Δράκοντα, που καταπίνει βασιλείς και επισκόπους. Οι εικόνες του τέμπλου θεωρούνται χαρακτηριστικό δείγμα της Κρητικής αγιογραφικής σχολής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης, στο εσωτερικό της εκκλησίας, παρουσιάζει ο ανάγλυφος δικέφαλος αετός στο μαρμάρινο έδαφος (1659), ενώ στους θησαυρούς της μονής υπάρχουν αξιόλογα λατρευτικά σκεύη, χειρόγραφα και ο Ιερός Κώδικας (του 1754).
Θα σας ξεναγήσει ο Πατήρ Μακάριος, που ζει εκεί τα τελευταία 55 χρόνια, 37 εκ των οποίων ως ερημίτης ( επισκέψιμη από 11 π.μ. έως 1 μ.μ. ).
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε στο 22810-51027.

1215  MG 5794  serifos 01  Xwra Serifos

Η ιστορία είναι παρούσα σε πολλές περιοχές της Σερίφου και έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πολλά αξιοθέατα.
Η ίδια η Χώρα στην Σέριφο πρώτα από όλα είναι ένας χαρακτηριστικός οχυρωμένος μεσαιωνικός οικισμός μιας και χτίστηκε με αυτόν τον τρόπο για να προφυλάσσει τους κατοίκους από τις επιδρομές των πειρατών που ήταν μια πραγματική μάστιγα στο Αιγαίο.
Η Σέριφος διαθέτει πολλές εκκλησίες και παραδοσιακά κτίσματα και δύο μουσεία. Ανάμεσα στα αξιοθέατα στην Σέριφο περιλαμβάνονται μερικά χτίσματα της αρχαιότητας, ενώ μερικά από τα αξιοθέατα που οπωσδήποτε πρέπει να δείτε, είναι οι παλιές μεταλλευτικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν σε αρκετά μέρη στο νησί.

Η Σέριφος διαθέτει δύο μουσεία.
Ένα λαογραφικό χάρη στις προσπάθειες του συνδέσμου Σεριφίων και ένα αρχαιολογικό  είναι ένας μικρός χώρος με μια αρχαιολογική συλλογή.

Το περιποιημένο Λαογραφικό Μουσείο, ένα από τα ελάχιστα κτίσματα με κεραμίδια, είναι ανοικτό καθημερινά από τις 6 μέχρι τις 9 μ.μ. και είναι κρίμα να μηνXartis-Serifos το επισκευτείτε, ενώ οι αδέσμευτοι και οι αδέσμευτες θυμηθείτε πως, ( η παράδοση λέει πως ), αν πιείτε νερό από την πηγή ακριβώς απ’ έξω θα ερωτευτείτε Σερφιώτη ή Σερφιώτισσα.
 Ένα αξιόλογο Λαογραφικό μουσείο, το οποίο είναι από τα παλαιότερα στις Κυκλάδες, και ιδρύθηκε το 1976  χάρη στις προσπάθειες του Συνδέσμου Σεριφίων και μάλιστα είναι και στην ιδιοκτησία του συνδέσμου. Το Λαογραφικό μουσείο της Σερίφου στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό οίκημα στην Κάτω Χώρα. Το 1996 δημιουργήθηκε και ένα μικρό ανοιχτό θέατρο, στο οποίο γίνονται πολυποίκιλες εκδηλώσεις και από το 2012 (πέρυσι δηλαδή), γίνετε και το επιτυχημένο Φεστιβάλ Σερίφου.
Στο Λαογραφικό Μουσείο στην Σέριφο έχει γίνει η προσπάθεια αναπαράστασης ενός παραδοσιακού Σερφιώτικου νοικοκυριού, με την σάλα, την κάμαρα, την κουζίνα, με αντικείμενα,  που τα περισσότερα είναι οικογενειακά κειμήλια, που τα έχουν χαρίσει οι κάτοικοι της Σερίφου στο μουσείο. Στα εκθέματα μπορείτε να δείτε ανάμεσα στα άλλα, υφαντά και τοπικές φορεσιές, έπιπλα και παλιές συσκευές, πολλά εργαλεία της αγροτοκτηνοτροφικής καθημερινότητας, ενώ σε ξεχωριστή αίθουσα έχουν συγκεντρωθεί πολλά δείγματα πετρωμάτων από τον τεράστιο πλούτο που διαθέτει η Σέριφος.
Επικοινωνία στην Αθήνα (Σύνδεσμος Σεριφίων): Τηλέφωνο επικοινωνίας:  210-5228749

Αρχαιολογική συλλογή στην Χώρα της Σερίφου.
Η αρχαιολογική συλλογή-μουσείο της Σερίφου μάλλον είναι το μικρότερο αρχαιολογικό μουσείο στην Ελλάδα (με εισιτήριο παρακαλώ!). Παλιά στεγαζόταν στο νεοκλασικό δημαρχείο της Σερίφου. Τώρα έχει αναβαθμιστεί και στεγάζεται σε παραδοσιακό κτίριο στους μύλους στην Χώρα της Σερίφου.
Το αρχαιολογικό μουσείο στην Σέριφο έχει μια ωραία αυλή με μερικά αρχαιολογικά ευρήματα και ένα δωμάτιο όπου παρουσιάζονται αγάλματα, αμφορείς, επιγραφές και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες στην Σέριφο και χρονολογούνται από την κλασική, την ελληνιστική και την ρωμαϊκή εποχή.
Ώρες Λειτουργίας αρχαιολογικής συλλογής Σερίφου: 8:30 – 15:00
Κλειστό: Δευτέρα και γιορτές
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22810-51138

Μην παραλείψετε τέλος μια επίσκεψη στον παραθαλάσσιο οικισμό Μέγα Λιβάδι, ένας τόπος συνυφασμένος με την Ιστορία του νησιού, αφού εδώ βρισκόταν, μέχρι το 1963 που έκλεισαν, η έδρα των Μεταλλείων Σερίφου. Στην είσοδο του οικισμού υπάρχουν ακόμα οι ράγες, τα βαγονέτα και η γέφυρα φόρτωσης ενώ από την απέναντι μεριά το κτίριο των Διοικητηρίων αφήνεται να ρημάζει.
Την εικόνα συμπληρώνει μια επίσκεψη στην Έκθεση Πετρωμάτων και Μεταλλευτικών Εργαλείων Σερίφου στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου, μία προσωπική προσπάθεια της αντιδημάρχου του νησιού Φλώρας Προκοπίου.
Η προτομή στην είσοδο απεικονίζει τον Κωνσταντίνο Σπέρα, πρωτεργάτη της αιματηρής επανάστασης των μεταλλωρύχων στις 21 Αυγούστου 1916.

vraxiastinserifo spathi serifos5 serifos-3686349 0x440

Μυθολογία
Το νησί της Σερίφου, «η σιδηρά νήσος» όπως ονομαζόταν, σύμφωνα με την μυθολογία κατοικήθηκε από πανίσχυρους και γιγαντόσωμους Κύκλωπες. Οι φοβεροί Κύκλωπες κατοικούσαν στη σπηλιά κάτω από τον Ψαρόπυργο, αλλά ως έργο, τους αποδίδεται η κατασκευή μεγάλων τειχών σε όλο το νησί των οποίων τα απομεινάρια λέγεται πως είναι τα τείχη της Λιόμαντρας και ο Άσπρος Πύργος. Οι Κύκλωπες λοιπόν, τα παιδιά του Ποσειδώνα, ήταν οι πρώτοι που εκμεταλλεύτηκαν τον ορυκτό πλούτο του νησιού και δημιούργησαν έναν πρώιμο πολιτισμό που αργότερα κληροδότησαν στους ανθρώπους.
Η Σέριφος ήταν γνωστή στα μυθικά χρόνια και για έναν ακόμα λόγο. Ο Ακρίσιος, ο βασιλιάς του Άργους, μαθαίνοντας από χρησμό ότι ο εγγονός του θα του στερούσε τη ζωή, κλείδωσε την κόρη του Δανάη στο παλάτι, για να μην αποκτήσει παιδί. Ο Δίας όμως, ερωτεύτηκε την Δανάη και μεταμορφωμένος σε χρυσή βροχή κατάφερε να ενωθεί μαζί της και να την γονιμοποιήσει. Όταν ο Ακρίσιος ένιωσε την μοίρα να τον απειλεί, έκλεισε την κόρη του και το νεογέννητο γιο της σε ένα κιβώτιο και τους έριξε στη θάλασσα. Το κιβώτιο προσάραξε στη Σέριφο, στα ανάκτορα του Δίκτυ, του αδελφού του τύραννου Πολυδέκτη, που πρόθυμα τους φιλοξένησε. Ο Πολυδέκτης ερωτεύτηκε τη Δανάη και θέλοντας να ξεφορτωθεί τον γιο της Περσέα, που στεκόταν εμπόδιο στα σχέδια του να την αποπλανήσει, τον έστειλε να σκοτώσει την φρικτή Μέδουσα, τη θνητή αδελφή των αθάνατων γοργόνων, που με το βλέμμα της πέτρωνε όποιον την αντίκριζε. Ο Περσέας σκότωσε το τέρας χρησιμοποιώντας δώρα των θεών για όπλα, και κυρίως την ασπίδα που του έδωσε η Αθηνά. Η ασπίδα αντανακλούσε το είδωλο της Μέδουσας και με τον τρόπο αυτό μπορούσε να τη βλέπει χωρίς να κινδυνεύει να γίνει πέτρα. Ο Περσέας επέστρεψε στο νησί όπου επιδεικνύοντας το κεφάλι της Μέδουσας πέτρωσε τον Πολυδέκτη και αρκετούς από τους ακολούθους του. Σύμφωνα με τον μύθο σε αυτό το γεγονός οφείλεται και η πετρώδης μορφή του νησιού. Το γεγονός ότι πρώτοι βασιλείς του νησιού θεωρούνταν ο Δίκτυς και ο Πολυδέκτης, γιοί του Μάγνητος και εγγονοί του Αιόλου υπονοεί πως οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν Αιολικής καταγωγής.

Ιστορία
Περνώντας από τον μύθο στην ιστορία, συναντάμε πρώτους τους Κρήτες, που κατά τη διάρκεια των προϊστορικών χρόνων ανακαλύπτουν και εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο του νησιού.
Στα 1800 π.Χ. οι Μυκηναίοι έφτασαν στη Σέριφο, ενώ είχαν ήδη προηγηθεί οι Φοίνικες.
Τα τείχη στη Λιόμαντρα, ο Άσπρος Πύργος και οι τάφοι στις ίδιες περιοχές αποτελούν τα χνάρια της παρουσίας τους στο νησί.
Τον 6ο αιώνα π.Χ. η Σέριφος γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη χάρη στα μεταλλεία της. Έχει ήδη γίνει Ιωνική αποικία και έχει υιοθετήσει το δημοκρατικό πολίτευμα. Συμμετέχει στην αμφικτυονία της Δήλου, μπαίνει στην Αθηναϊκή Συμμαχία και λαμβάνει μέρος στους περσικούς πολέμους. Δυστυχώς πολλά από τα ευρήματα που μαρτυρούν τον πολιτισμό εκείνης της εποχής λεηλατήθηκαν και χάθηκαν στα χρόνια. Ό,τι απέμεινε από τα ευρήματα της περιόδου εκτίθενται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο της Χώρας.
Η ελληνιστική εποχή άφησε πίσω της αρκετά μνημεία, όπως μια ημικυκλική βάση, μια μεγάλη στρογγυλή πέτρα από ελαιοτριβείο και το περίφημο Κάστρο της Γριάς, όπου σώζονται ένα μέρος από τα τρία διαδοχικά τείχη του, μια μικρή στέρνα, πήλινα τσακίσματα και κατεργασμένες πέτρες.
Το 146 π.Χ. οι Ρωμαίοι κατέκτησαν το νησί, που δέχτηκε και πλήθος πειρατικών επιδρομών αλλά διατήρησε την αυτονομία του όσον αφορά την εκλογή των αρχόντων του, σύμφωνα με το ρωμαϊκό δίκαιο. Αυτή την περίοδο το νησί έγινε τόπος εξορίας Ρωμαίων αντιφρονούντων.
Κατά την διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το νησί ήταν τόπος εξορίας πολιτικών καταδίκων και δεν παρουσίασε κάποια ιδιαίτερη πρόοδο.
Την περίοδο της Ενετοκρατίας αντίθετα, η πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη έφτασε πολύ ψηλά. Οι Ενετοί έφεραν σκλάβους στο νησί και η λειτουργία των μεταλλείων ξανάρχισε μετά από περίπου 1.000 χρόνια.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας το νησί βρίσκεται στο έλεος πειρατικών επιδρομών, σταματάει η λειτουργία των μεταλλείων και ξανά οι λειτουργίες του νησιού πέφτουν σε ύφεση. Στα νεότερα χρόνια, η ιστορία του νησιού συνδέθηκε με τα μεταλλεία του. Γύρω στα 1870 οι πρώτες εταιρείες εξασφάλισαν άδειες του ελληνικού δημοσίου για την εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων της Σερίφου.
Σήμερα οι κάτοικοι της Σερίφου έχουν μειωθεί και καταπιάνονται με ασχολίες όπως ο τουρισμός, οι αγροτικές εργασίες και το ψάρεμα. Το νησί έχει κρατήσει ζωντανό τον αιγαιοπελαγίτικο χαρακτήρα του και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο προσφέροντας τους έναν γαλήνιο παράδεισο για τις διακοπές ή τις αποδράσεις τους.

Τα σημαντικότερα πανηγύρια του νησιού είναι:
Της Αγίας Ειρήνης στον Κουταλά στις 5 Μαΐου .
Των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαΐου.
Αγία Τριάδα στα Μαύρα Βολάδια και στη στην Παναγία της Λιόμαντρας του Αγίου Πνεύματος.
Άγιοι Ανάργυροι στην Καλαβράτσενα και στην Γαλανή στις 1 Ιουλίου.
Του Προφήτη Ηλία στα Βουνιά και στο Ξερό χωριό στις 20 Ιουλίου.
Της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Χώρα και Κουντούρα Γαλανής στις 26 Ιουλίου.
Του Σωτήρος στο Καλό Αμπέλι και στον Πύργο στις 6 Αυγούστου.
Η Παναγιά στο Ράμο και τους Σκοπούς στις 15 Αυγούστου.
Παναγιά στον Πύργο στις 16 Αυγούστου.
Παναγιά η Μηλιανή στις 24 Αυγούστου.
Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στο Σκλαβογιάννη στις 29 Αυγούστου.
Άγιος Μάμας στα Βουνά στις 2 Σεπτεμβρίου.
Άγιος Σώστης στην ομώνυμη παραλία στις 7 Σεπτεμβρίου.
Παναγιά στο Βουνό στον παλιό Αβεσαλό στις 8 Σεπτεμβρίου.
Πάνω Σταυρός στα Παλιά Μιτάτα στις 14 Σεπτεμβρίου.
Αγία Θέκλα στο Σκλαβογιάννη στις 23 Σεπτεμβρίου.
Αγία Αναστασία στα πάνω Διποτάματα στις 29 Οκτωβρίου.
Των Ταξιαρχών στη Μονή των Ταξιαρχών στις 8 Νοεμβρίου.

Σέριφος γενικές πληροφορίες - Τηλέφωνα επικοινωνίας
Αστυνομία: 22810-51300
Λιμεναρχείο: 22810-51470
Σύλλογος ενοικιαζομένων δωματίων: 22810-51784
Σύλλογος ξενοδόχων - επαγγελματιών: 22810-51259
Αγροτικό ιατρείο: 22810-51202
Δήμος: 22810-51210
ΚΕΠ: 22810-52545
ΕΛΤΑ: 22810-51239
Μονή Ταξιαρχών: 22810-51027