DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Συνέντευξη στον Αιμίλιο Ράφτη

Aimilios Raftis2

Συνέντευξη στον Αιμίλιο Ράφτη.
Από τον Βασίλη Χάγιο

Aimilios RaftisΟ Αιμίλιος Ράφτης, που κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο της υποκριτικής, μίλησε στο diaskedasi.info, με αφορμή τη συμμετοχή του στην παράσταση, Η Μαμά είπε μη, η οποία παίζεται φέτος στο θέατρο Αμιράλ.

Που γεννηθήκατε και που μεγαλώσατε;
Στην Πάτρα.

Από ποια δραματική σχολή αποφοιτήσατε;
Τελείωσα τον Ίασμο πέρυσι.

Πόσο σας βοήθησε η εξωτερική σας εμφάνιση στην αρχή της καριέρας σας;
Δεν ξέρω αν με βοήθησε η εξωτερική μου εμφάνιση ή η τύχη. Το μόνο που ξέρω είναι ότι το ήθελα πάρα πολύ, είναι το όνειρο μου και το κυνηγάω εδώ και τέσσερα χρόνια, από τότε που ήρθα στην Αθήνα. Ο Θεός με βοήθησε για να τα καταφέρω και να πραγματοποιήσω το όνειρο μου.

Πριν γίνετε ηθοποιός κάνατε κάποιες άλλες δουλειές;
Έχω κάνει πολλές δουλειές. Δούλευα από δεκατεσσάρων ετών. Ακόμα κάνω και δεύτερη δουλειά γιατί δεν βγαίνει διαφορετικά.

Πιστεύετε ότι ένας νέος ηθοποιός όπως είστε και εσείς, μπορεί να ζήσει από το θέατρο;
Πάρα πολύ δύσκολα. Οι περισσότεροι ηθοποιοί περνάνε δύσκολα οικονομικά.

Πως βιώνετε την οικονομική κρίση;
Όπως όλοι οι άνθρωποι, απλά δεν κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια, κάνω δυο δουλειές. Γενικά προσπαθώ να δουλεύω συνέχεια για να μπορώ να καλύπτω τις ανάγκες μου και τα έξοδα μου και ευτυχώς τα έχω καταφέρει.

Lotsari-Tsesmatzoglou-Raftis-Orfanou-Karagianni Orfanou-Lotsari-Karagianni-Tsesmatzoglou-Raftis

Αυτήν την περίοδο παίζετε στην παράσταση, Η Μαμά είπε Μη, μια παράσταση που ξεδιπλώνει διάφορες ιστορίες με Aimilios Raftis Mama-Miaκυρίαρχη την μητρική φιγούρα. Θα ήθελα να μου πείτε τι ρόλο έπαιξε στη ζωή σας η φιγούρα της μητέρας σας. Επηρεάζονται οι αποφάσεις σας από την γνώμη της μητέρας σας;
Όταν ήμουν μικρός την άκουγα πολύ την μητέρα μου, ακόμα και τώρα την ακούω. Πλέον, παίρνω και αποφάσεις μόνος μου. Θα ακούσω βέβαια τη γνώμη της, αλλά οι γνώμες μας μπορεί να διαφέρουν και να ακούω τον εαυτό μου περισσότερο.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Γιώργο Βάλαρη, τον σκηνοθέτη της παράστασης;
Ο Γιώργος Βάλαρης με έχει βοηθήσει πολύ και του χρωστάω πάρα πολλά, πίστεψε σε εμένα και θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλός σκηνοθέτης, αλλά και ένας πολύ καλός άνθρωπος, είναι πολύ έξυπνος. Τον ευχαριστώ πολύ πραγματικά και ελπίζω να μην τον απογοήτευσα.

Πόσο τυχερός έχετε σταθεί ως τώρα επαγγελματικά και με τι κριτήριο διαλέγετε να απαντήσετε θετικά σε μια πρόταση τηλεοπτική ή θεατρική;
Νιώθω πολύ τυχερός, αλλά μόνο με την τύχη δεν κάνεις κάτι. Πρέπει να δουλέψεις κιόλας. Δηλαδή εάν λες ότι περιμένω μόνο την τύχη να μου φέρει μια δουλειά τότε δεν πρόκειται ούτε να τα καταφέρεις αλλά ούτε και να βρεις δουλειά. Για να γίνει αυτό πρέπει να παλέψεις και να το κυνηγήσεις. Νιώθω τυχερός γιατί έχω προσπαθήσει και έχω δουλέψει πολύ για να φτάσω έως εδώ.

Aimilios Raftis1Είναι η κωμωδία ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα; Πιστεύετε είναι ο μόνος; Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τη γενικευμένη απαισιοδοξία που μας προκαλεί η κρίση;
Η κωμωδία βοηθάει πάρα πολύ να ξεχαστούμε και να γελάσουμε, αλλά μετά το τέλος μιας παράστασης επιστρέφουμε πάλι στα προβλήματα μας και στην μιζέρια που βιώνουμε. Εμένα προσωπικά μου αρέσει παρά πολύ η κωμωδία και μου αρέσει να κάνω τον κόσμο να γελάει και να ξεχνιέται, δηλαδή αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου.

Στο μέλλον σκέφτεστε να κάνετε κάτι τηλεοπτικό ή να ασχοληθείτε με τον κινηματογράφοα; Ο ελληνικός κινηματογράφος παλαιότερα ανθούσε τώρα είναι περιορισμένος. Αν  σας δινόταν η ευκαιρία να παίξετε σε μια ελληνική ταινία θα διαλέγατε κωμωδία ή δράμα;
Δεν έχω πρόβλημα να πω ότι θέλω κωμωδία ή δράμα. Θέλω να δοκιμαστώ σε όλα τα είδη και μου αρέσει πολύ αυτή η δουλειά που κάνω. Μακάρι να μου δοθεί η ευκαιρία να παίξω σε μια ελληνική ταινία. Μου αρέσει πάρα πολύ ο κινηματογράφος. Κάτι συζητάω, αλλά ο καιρός θα δείξει.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις κριτικές; Αν  ακούσετε μια αρνητική κριτική για μια παράσταση, πως θα αντιδράσετε;
Στην αρχή στεναχωριόμουν πάρα πολύ, με έπαιρνε πολύ από κάτω, δηλαδή είχα σπάσει ακόμα και το κεφάλι μου στο τοίχο, αλλά μετά κατάλαβα και είπα στον εαυτό μου, ότι πρέπει να δεχθείς τις κριτικές είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές. Ίσα ίσα οι αρνητικές κριτικές σε βοηθάνε να γίνεις καλύτερος.

Πέρυσι συμμετείχατε στη παράσταση, Sex Revolution. Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Χάρη Ρώμα; Βοηθάνε οι παλιοί ηθοποιοί τους νέους ηθοποιούς; Δίνονται ευκαιρίες;
Ο Χάρης Ρώμας ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μου έδωσε την ευκαιρία, με είδε στη σχολή και μου έκανε πρόταση για το, Sex Revolution,του χρωστάω πολλά και είναι αξιόλογος άνθρωπος. Αν δεν ήταν ο Χάρης Ρώμας δεν θα έκανα τίποτα αυτή τη στιγμή. Ο Γιώργος Βάλαρης στην παράσταση του Ρώμα με είδε και με επέλεξε για τη δική του.

Θέτετε προκλήσεις στον εαυτό σας για να βελτιώνεστε καλλιτεχνικά, αλλά και ως άνθρωπος; Πιστεύετε ότι η τέχνη σας έχει βελτιώσει έστω και ελάχιστα;
Ναι πάρα πολύ, γιατί η τέχνη σε βοηθάει να βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά. Να δεις την ουσία του πράγματος και να ψαχτείς εσωτερικά, να ανοίξεις το μυαλό σου, δηλαδή να είσαι ανοιχτόμυαλος. Θεωρώ ότι πρέπει να είσαι καλλιεργημένος για να κάνεις κάποια πράγματα. Η ζωή μου ήταν δύσκολη, είχα πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια και δεν μπορούσα να κάνω πράγματα για τον εαυτό μου.

mama1-1

Στο μέλλον με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Έχω ήδη συνεργαστεί με τον Κώστα Βουτσά που ήταν όνειρο για εμένα, με την Μάρθα Καραγιάννη φέτος, με τον Παύλο Χαϊκάλη, την Χριστίνα Τσάφου και έχω συνεργαστεί με ανθρώπους που πραγματικά δεν το πίστευα ότι θα συνεργαζόμουν και μακάρι στο μέλλον να δουλέψω με όλους. Από τον κάθε καλλιτέχνη έχεις να πάρεις διαφορετικά πράγματα.

Πως ήταν τα φοιτητικά σας χρόνια; Καμία εμπειρία που θυμάστε πιο έντονα;
Τα πάντα θυμάμαι, ότι ζω το θυμάμαι πάντα, περνάει η ζωή μου από μπροστά μου σαν ταινία. Πολλά μου έρχονται αυτή τη στιγμή και δύσκολα και καλά. Έχω περάσει πολλά στη ζωή μου και σε κάποια πράγματα βγήκα νικητής και είμαι εδώ αυτή τη στιγμή. Μου αρέσει που είμαι εδώ και ήταν όνειρο μου να ασχοληθώ με την υποκριτική.

Έχετε σπουδάσει κάτι άλλο έκτος από ηθοποιός;
Ηλεκτρονικός είχα τελειώσει στην Πάτρα σε ένα τεχνικό λύκειο, δεν μου άρεσε και δεν ασχολήθηκα ποτέ με αυτό το επάγγελμα. Αργότερα έκανα διάφορες δουλειές για να βγάζω το μεροκάματο.

Τι σας αρέσει να κάνετε τον ελεύθερο σας χρόνο;
Γυμναστική μου αρέσει πάρα πολύ να κάνω. Μου αρέσει να βγαίνω έξω για ποτό, για φαγητό, αλλά και να διαβάζω. Ειδικά τον τελευταίο καιρό διαβάζω αρκετά. Επίσης όταν προλαβαίνω βλέπω κάποιες παραστάσεις και τέλος να κάνω σεξ.

Υπάρχουν ρόλοι που θα θέλατε να παίξετε στο μέλλον;
Βέβαια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω κάνει αρκετά πράγματα στο χώρο του θεάτρου. Είναι χιλιάδες πράγματα που θα ήθελα να κάνω στο μέλλον και μακάρι να τα καταφέρω.

Το θέατρο για εσάς αποτελεί πηγή αισιοδοξίας, δημιουργικότητας και χαράς. Στις δύσκολες στιγμές πώς επουλώνει τις πληγές σας;
Με ένα χειροκρότημα. Το θέατρο είναι πολύ δύσκολο, δεν φανταζόμουνα ότι θα είναι τόσο δύσκολο. Έχω περάσει δύσκολες στιγμές στο θέατρο. Το θέατρο είναι μια μαγεία και σε μια στιγμή τα ξεχνάς όλα. Αυτή η στιγμή είναι όταν σε χειροκροτεί το κοινό από κάτω στο τέλος της παράστασης.

7385 EMILIOS RAFTIS MARTHA KARAGIANI NINA LOTSARI 2192013-1

Τι κρατάτε από την επαφή σας με τον κόσμο όταν είστε πάνω στη σκηνή ή στα καμαρίνια;
Τα πάντα. Δεν ξεχνώ ούτε τα καλά ούτε τα κακά και ο κόσμος με βοηθά να ζω. Ήθελα να γίνω ηθοποιός γιατί μου αρέσει το συναίσθημα, μου αρέσει να είμαι πάνω στη σκηνή και να καταθέτω την ψυχή μου και αυτό δεν είναι εύκολο, θέλει πολύ δουλειά και χρόνο.

Αν κάποια στιγμή τα πράγματα δυσκολέψουν για το θέατρο, θα σκεφτόσασταν να φύγετε στο εξωτερικό για να κάνετε καριέρα ή επιπλέον σπουδές στο θέατρο;
Στο θέατρο ακόμη και τώρα είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν πληρώνονται οι ηθοποιοί. Μακάρι να μου δινόταν η ευκαιρία να φύγω στο εξωτερικό, θα ήθελα πάρα πολύ να πάω και να ζήσω για κάποιο διάστημα εκεί, αλλά είναι δύσκολο διότι για να γίνει αυτό χρειάζεται να διαθέτεις και χρήματα, πράγμα που είναι δύσκολο στις μέρες που βιώνουμε όλοι μας.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας μετά από δέκα χρόνια;
Δεν μπορώ να το φανταστώ αυτό, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ήθελα να γίνω ένας σπουδαίος ηθοποιός, να κάνω αυτή την δουλειά πολλά χρόνια και να ζω από αυτήν.