DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σισμάνογλου Κωνσταντίνος, δώρισε στο ελληνικό δημόσιο, εκτάσεις που διανεμήθηκαν στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανακούφιση των Ελλήνων ομογενών στην Κωνσταντινούπολη και στήριξε οικονομικά τη Μεγάλη Σχολή του Γένους

Konstantinos Sismanoglou

Σισμάνογλου Κωνσταντίνος

Ήταν πρωτότοκος γιος του μεγαλέμπορου, τραπεζίτη και Εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Σισμάνογλου, με καταγωγή από την Καππαδοκία, ενώ μητέρα του ήταν η Αικατερίνη Κιουπεντζόγλου.

Ο Κωνσταντίνος είχε δύο ακόμη αδελφούς, τον Αλέξανδρο, που πέθανε σε νεαρή ηλικία και τον Αναστάσιο. Σπούδασε στο ελληνικό Λύκειο της Κωνσταντινουπόλεως, συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή στο Παρίσι και μετά το θάνατο του πατέρα του ανέλαβε μαζί με τον αδελφό του τη διεύθυνση των οικογενειακών επιχειρήσεων.

Μέχρι το 1914 ζούσαν το χειμώνα στο Παρίσι και τα καλοκαίρια σε γνωστές ευρωπαϊκές λουτροπόλεις, όμως στη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου και μέχρι το 1921, αύξησαν την περιουσία τους με τη λειτουργία χρηματομεσιτικών επιχειρήσεων στο Παρίσι, ενώ ενδιάμεσα εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο και αργότερα σε μικρή λουτρόπολη της Ελβετίας.

Το 1922 δώρισε στο ελληνικό δημόσιο, έκταση που κατείχαν στην Καβάλα, που διανεμήθηκε στους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανακούφιση των Ελλήνων ομογενών στην Κωνσταντινούπολη και δημιούργησε οργανώσεις για την βοήθεια του ελληνικού στοιχείου, στήριξε οικονομικά τη Μεγάλη Σχολή του Γένους.

Το 1933 μετακόμισαν κι εγκαταστάθηκαν οριστικά στην Αθήνα και από κοινού με τον αδελφό του, το Νοέμβριο του 1939, δώρισαν το πατρικό τους στην οδό Grande rue de Pera, [Μεγάλη οδό του Πέρα], και σημερινή στον αριθμό 60 της Ιστικλάλ Τζαντεσί, [İstiklal caddesi], δηλαδή η Λεωφόρος της Ανεξαρτησίας, στο ελληνικό δημόσιο με τον όρο να χρησιμοποιηθεί για την στέγαση αρχικά της Πρεσβείας και στη συνέχεια του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Το οίκημα ανήκε σε Βρετανό υπήκοο και μετά τις καταστροφές από το σεισμό του 1896 πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Σισμάνογλου, που το επιδιόρθωσαν και το επέκτειναν. Το 1939, ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου αποφάσισε να το δωρίσει στο Ελληνικό κράτος, για να στεγάσει «Οίκο Ελλάδος».

Με δικά του χρήματα ιδρύθηκαν δύο Αντιφυματιολογικά Ινστιτούτα, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο στην Αθήνα, το οποίο θεμελιώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1936, καθώς κι εκείνο στην Κομοτηνή, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1937 σε κτίριο, περίπου, 1400 τετραγωνικών μέτρων.
Με τη διαθήκη του άφησε κληρονόμο του το Σισμανόγλειο ίδρυμα, αλλά και ικανό χρηματικό ποσό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.