DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Γιάννης Μηλιώκας, Έλληνας τραγουδοποιός, συνθέτης και στιχουργός

Giannis Miliokas-1

Γιάννης Μηλιώκας

Ο Γιάννης Μηλιώκας, είναι Έλληνας τραγουδοποιός, συνθέτης και στιχουργός.
Γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1950 στο Ντεπό, στη Θεσσαλονίκη.

Γόνος φτωχής τρίτεκνης οικογένειας- ο πατέρας του είναι μηχανουργός- θα χρειαστεί να αλλάξει αρκετές δουλειές μετά το σχολείο. Είναι έτοιμος να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του, θα καταλάβει, όμως, νωρίς την κλίση του προς τη μουσική. Κύρια ερεθίσματα το γεγονός ότι και οι δύο γονείς του, μολονότι αμόρφωτοι και μουσικά απαίδευτοι, είναι λάτρεις της κλασικής μουσικής, αλλά και η ύπαρξη μιας κιθάρας πάντα στο σπίτι που ο μικρός Γιάννης δεν χάνει ευκαιρία να γρατζουνάει συχνά-πυκνά. Μέχρι τη μέρα που ο μικρός Γιάννης μεγαλώνει και ανακοινώνει στον πατέρα του πως θέλει να γίνει μουσικός. Η κιθάρα εκσφενδονίζεται στον τοίχο και γίνεται χίλια κομμάτια.

Τελειώνει τη θητεία του και επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, όπου οργανώνει διάφορα γκρουπάκια. Το κλίμα δε σηκώνει και αναγκάζεται για το βιοπορισμό του να παίζει κιθάρα σε λαικά μαγαζιά της πόλης. Στις αρχές του ΄80 δεν αντέχει κι αρχίζει τους πειραματισμούς. Κλείνει σύντομα συμβόλαιο με τη Minos και το ΄85 έρχεται ο πρώτος του δίσκος με τίτλο ΄΄Εδώ Θεσσαλονίκη΄΄ που περιέχει τραγούδια, όπως το ΄΄Άμπε μπαμπλόμ΄΄ και το ΄΄Στο Έτσι΄΄.

Η επιτυχία, ωστόσο, θα έρθει χάρη στο "Ποιμενικόν Rock", σάτιρα του νεοπλουτισμού που επικρατεί κατά τη δεκαετία του ΄80 στην Ελλάδα και συνέχεια του τηλεοπτικού "Τραμπάκουλα" του Χάρρυ Κλυνν.

Για το τραγούδι αυτό έχει πει πως η έμπνευσή του ήταν ο παππούς του που κορόιδευαν με τον αδερφό του για τον Giannis Miliokas-2τρόπο που μιλούσε.

Η επιτυχία του δίσκου επιστεγάζεται με έναν ακόμη μεγαλύτερης αποδοχής από το κοινό ένα χρόνο μετά.

Έτσι, τον Οκτώβρη του ΄86 θα έρθει ίσως η ακμή της καριέρας του με το δίσκο ΄΄Για το Καλό μου΄΄ που θα γίνει χρυσός.

Το ομώνυμο τραγούδι θα τύχει καθολικής αποδοχής φανερώνοντας μια άγνωστη, ως εκείνη τη στιγμή, πλευρά του καλλιτέχνη. Καθρέφτης της σημερινής ελληνικής κοινωνίας, τριάντα σχεδόν χρόνια μετά, με τις ψυχοπάθειες και τις αυτοκτονικές τάσεις, θα χαρακτηριστεί ως το καλύτερο τραγούδι της πενταετίας από το Θάνο Μικρούτσικο. Από τον ίδιο δίσκο θα λάμψουν ακόμη το ΄΄Κακοσάλεσι΄΄, το ΄΄Αλλού Τρως΄΄ και το ΄΄Η Γιούλα και η Άλλη΄΄, αλλά και το μελαγχολικό αλλά πανέμορφο ΄΄Θεσσαλονίκη΄΄.

Ο Γιάννης Μηλιώκας έχει ήδη καθιερωθεί στο ελληνικό πεντάγραμμο, έστω και ως κωμωδός της τότε πραγματικότητας. Στον ίδιο χαρακτήρα θα έρθει και ο 3ος προσωπικός του δίσκος το Νοέμβρη του ΄88 με τίτλο ΄΄Και Άλλα Πολλά Εμπριμέ΄΄ από όπου ξεχωρίζουν το ΄΄Ερωτεύτηκα΄΄, το ΄΄Ροζ΄΄ που ερμηνεύει με την Αφροδίτη Μάνου, αλλά και άλλο ένα διορατικό τραγούδι, το ΄΄Να δεις που Κάποτε θα μας πούνε και Μαλάκες΄΄.

Μάλιστα, αρχικά ο τίτλος του ήταν ΄΄Κι Εμείς Καθόμαστε και Κοιτάμε σα Μαλάκες΄΄, η δισκογραφική όμως του ζήτησε να τον προσαρμόσει εκφράζοντας ΄΄φόβους για υποκίνηση επανάστασης΄΄, όπως σχολιάζει ειρωνικά ο τραγουδοποιός. Η ΄΄γεμάτη΄΄ δεκαετία του Μηλιώκα θα κλείσει το Νοέμβρη του ΄90 με το δίσκο ΄΄Greko Μασκαρά΄΄ που περιέχει το ομότιτλο τραγούδι και το ΄΄Κάπου θα Συναντηθούμε΄΄, το οποίο ερμηνεύει με τη Γλυκερία.

Το τέλος της δεκαετίας του ΄80 μάλλον αποτελεί και το κλείσιμο ενός κεφαλαίου για το Γιάννη Μηλιώκα αφού η συχνότητα της δισκογραφίας και των εμφανίσεών του αρχίζει σταδιακά να φθίνει.

Σε μια δεκαετία κακή για το τραγούδι-σύμφωνα με τον ίδιο και όχι μόνο- αποπειράται να επηρεάσει θετικά τα πράγματα με το δίσκο ΄΄Άκου Λίγο το Γιάννη΄΄ το ΄93 και το τραγούδι ΄΄Ζητώ Συγνώμη΄΄ να παίζεται σχετικά στα ραδιόφωνα, άλλο ένα ΄΄προφητικό΄΄ δημιούργημά του. Το ΄95 έρχεται ο δίσκος ΄΄Hello Baby΄΄ και ο προσωρινός χωρισμός του με τη δισκογραφία μετά το ΄98 και το δίσκο ΄΄Νομίζω΄΄ που θα περάσει απαρατήρητος.

Επί δέκα συναπτά έτη, ο Μηλιώκας απουσιάζει από τα μουσικά δρώμενα, όχι όμως και από τα του πολιτισμού. Όλο αυτό το διάστημα μελετά, συγγράφει βιβλίο με τίτλο ΄΄Μαίανδρος: Η Άγνωστη Γυμναστική των αρχαίων Ελλήνων΄΄, μεγαλώνει την κόρη του. Το 2008 γράφει το τραγούδι ΄΄Μια Εκδρομή΄΄ για το Μητροπάνο και το ΄09 κυκλοφορεί ένα δίσκο-ανθολόγιο των επιτυχιών του με την προσθήκη τεσσάρων νέων τραγουδιών. Επανέρχεται και στις δημόσιες εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου δίπλα στους Διονύση Τσακνή και Νίκο Ζιώγαλα.

Πιο επίκαιρος από ποτέ και με κατάλληλο timing, ο Γιάννης Μηλιώκας, χωρίς φανφάρες, επέστρεψε στην επαφή του με τον κόσμο μισή γενιά μετά. Η αγκαλιές ορθάνοιχτες και η υποδοχή θερμότατη ακόμη και από παιδιά που ήταν αγέννητα όταν αποφάσισε να αποσυρθεί.

Η καθημερινότητα για τον έφηβο των 63 Μα'ί'ων συνεχίζεται όπως πριν, δίπλα στη σύζυγό του και μουσικό Γεωργία Γραμματικού και την 23άχρονη κόρη του. Με την παρέα ήχων ροκ από τους Pink Floyd, τους Deep Purple, τους Jethro Tull, ενίοτε και κλασικής μουσικής, προσπαθεί ΄΄να παντρέψει στίχο και μουσική από έρωτα και όχι από συνοικέσιο΄΄ σε ένα ιδιόκτητο ημιυπόγειο στούντιο στο Χαλάνδρι.

Προσμένοντας όσους άλλους απόμειναν από εκείνη την παρέα αγνώστων μεταξύ τους που κάποτε αποτελούσαν το αντίπαλο δέος στην καταναλωτική μανία του ραδιοφώνου, Κηλαηδόνη, Πουλικάκο, Γερμανό, να ξαναπιάσουν το ίδιο μετερίζι. Λέτε;

Πληροφορίες: live-in.gr