DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Ιωάννης Παρασκευόπουλος, Έλληνας σημαντικός αστρονόμος με καριέρα στη Νότια Αφρική, γνωστός στους διεθνείς αστρολογικούς κύκλους ως "Δρ Παράς"

John S Paraskevopoulos-1

Ιωάννης Σ. Παρασκευόπουλος

Ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος, Έλληνας σημαντικός αστρονόμος με καριέρα στη Νότια Αφρική, γνωστός στους διεθνείς αστρολογικούς κύκλους ως "Δρ Παράς", [Dr Paras].

Γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1889 στον Πειραιά και πέθανε στις 15 Μαρτίου 1951, στο Μπλουμφοντέιν, [Bloemfontein], της Νότιας Αφρικής, μετά από ασθένεια μικρής χρονικής διάρκειας. Πηγή: www.lifo.gr

ParaskevopoulosΒιογραφία
Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1910 και στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός στο εργαστήριο Φυσικής και Χημείας.

Η επιστημονική του καριέρα διακόπηκε από τα εννέα χρόνια που υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό, φθάνοντας ως το βαθμό του υπολοχαγού, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Πήρε μέρος σε περισσότερες από δεκατρείς μάχες και τιμήθηκε με σειρά από μετάλλια και πολεμικές διακρίσεις.

Βλέποντας τις ικανότητές του ο καθηγητής Δημήτριος Αιγινήτης τον προσέλαβε ως βοηθό του στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το 1919 ο Παρασκευόπουλος πήγε στις ΗΠΑ με υποτροφία για δύο χρόνια. Για ένα τμήμα αυτού του χρονικού διαστήματος εργάσθηκε στο Αστεροσκοπείο Γιέρκς, όπου γνώρισε και νυμφεύθηκε την Ντόροθυ Μπλοκ (Dorothy W. Block). Επίσης εργάσθηκε στο Αστεροσκοπείο του όρους Γουίλσον.

Το 1921 επέστρεψε στην Αθήνα ως τακτικός αστρονόμος και επικεφαλής του Αστρονομικού Τμήματος του Αστεροσκοπείου.

Απογοητεύεται όμως από το ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει εκείνα που έμαθε και από την έλλειψη χρηματοδοτήσεως. Για τον λόγο αυτό έφυγε ξανά για την Αμερική, όπου αναλαμβάνει τη διεύθυνση του αστρονομικού σταθμού Boyden του Αστεροσκοπείου του Χάρβαρντ στην Αρεκίπα του Περού, με προοπτική τη μεταφορά του σε μια καταλληλότερη τοποθεσία.

Την περίοδο από το 1923 έως το 1925, πραγματοποίησε τρεις πειραματικές αποστολές, ώστε να ερευνήσει τις συνθήκες σε υψόμετρα στη Χιλή και στο Νότιο Περού, όμως τελικά το 1927, ο σταθμός μεταφέρθηκε στη Νότια Αφρική, όπου εγκαταστάθηκε και ο ίδιος με την οικογένειά του, τον ίδιο χρόνο.

Ανέλαβε αρχικά την ευθύνη για την επιλογή του κατάλληλου τόπου για την εγκατάσταση του σταθμού και την τοποθέτηση του εξοπλισμού και σταδιακά ο σταθμός έγινε ένα από τα καλύτερα παρατηρητήρια της Νοτίου Paraskevopoulos-DorothyΗμισφαιρίου, εξαιτίας των καλύτερων κλιματικών συνθηκών, και ο Παρασκευόπουλος εργάσθηκε εκεί από τη θέση του διευθυντή από το 1927 μέχρι τον θάνατό του το 1951.

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο μεταξύ των Ελλήνων που ήταν εγκαταστημένοι στη Νότια Αφρική και συν τω χρόνω, έγινε ένας από τους κύριους ηγέτες της ελληνικής παροικίας, ενώ έμεινε στην ιστορία της τοπικής Ελληνικής κοινότητας για τις προσπάθειες του να συνεισφέρει με κάθε τρόπο και να συντρέξει σε ότι υπήρχε ανάγκη, στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Συνταξιοδοτήθηκε το 1951.

Δύο εβδομάδες πριν το θάνατό του είχε μια ελαφρά ασθένεια και το βράδυ της 14ης Μαρτίου η υγεία του έδειχνε να βρίσκεται σε δρόμο ανάκαμψης και ως εκ τούτου η αναγγελία του θανάτου του προκάλεσε έκληξη. Αφιέρωσε τη ζωή του στην αναζήτη των μέσων που θα εξασφάλιζαν στους συναδέλφους του τη δυνατότητα για ακριβείς μετρήσεις με σκοπό την εξερεύνηση του σύμπαντος, των άστρων και των γαλαξιών.

Μιλούσε άπταιστα έξι γλώσσες, ενώ εκφράζονταν ικανοποιητικά σε άλλες τρεις. Στα αρχεία του Harvard βρίσκονται πάνω από 100.000 φωτογραφίες από τις αστρονομικές του παρατηρήσεις και ενας κρατήρας της σελήνης, ο οποίος βρίσκεται στη σκοτεινή της πλευρά κι έχει διάμετρο 94 χιλιόμετρα, έχει το όνομά του, [Paraskevopoulos Crater].

Επίσης το όνομά του φέρει τιμής ένεκεν, ο αστεροειδής «5298 Paraskevopoulos» , ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1966 από το Αστεροσκοπείο Μπλουμφοντάιν, [Bloemfontein].

Ο Παρασκευόπουλος συν-ανακάλυψε δύο κομήτες και τον καινοφανή αστέρα του Οκρίβαντος, ενώ μελέτησε τους φασματοσκοπικώς διπλούς και τους μεταβλητούς αστέρες.

Υπήρξε μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (RAS) και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ονομάσθηκαν προς τιμή του
Ο αστεροειδής 5298 Παρασκευόπουλος (5298 Paraskevopoulos), που ανακαλύφθηκε το 1966 στο Αστεροσκοπείο Boyden
Ο Κομήτης C/1940 O1 (Whipple-Paraskevopoulos) του 1940
Ο Κομήτης C/1941 B2 (de Kock-Paraskevopoulos) του 1941
Ο κρατήρας Παρασκευόπουλος στην αόρατη πλευρά της Σελήνης

Πηγή: wikipedia.org & lifo.gr