DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Μόρτιμερ Γουίλερ, ήταν Βρετανός αρχαιολόγος και ταξίαρχος του βρετανικού στρατού

Mortimer Wheeler bust

Μόρτιμερ Γουίλερ

Ο Ρόμπερτ Έρικ Μόρτιμερ Γουίλερ, ήταν Βρετανός αρχαιολόγος και ταξίαρχος του βρετανικού στρατού. (Sir Robert Eric Mortimer Wheeler, 10 Σεπτεμβρίου 1890 – 22 Ιουλίου 1976)

Μετά την υπηρεσία του στο Βρετανικό βασιλικό πυροβολικό κατά τον Α' Π.Π. διεξήγαγε σειρά ανασκαφών στην Ουαλία, την Αγγλία και τη βόρεια Γαλλία ως διευθυντής του εθνικού μουσείου της Ουαλίας και Έφορος του μουσείου του Λονδίνου με την πρώτη σύζυγό του, Τέσα Γουίλερ, επίσης αρχαιολόγο.

Μαζί με τη σύζυγό του υπήρξαν υπέρμαχοι μιας επιστημονικότερης μεθόδου στην ανασκαφή και την καταγραφή του στρωματογραφικού πλαισίου. Μετά την υπηρεσία του στον Β' Π.Π. έγινε γενικός διευθυντής της αρχαιολογικής επιθεώρησης της Ινδίας. Με τις εμφανίσεις του στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση θεωρείται ότι έφερε την αρχαιολογία πλησιέστερα ευρύτερο κοινό.

Γιος εκδότη εφημερίδας, ο Μόρτμερ Γουίλερ ολοκλήρωσε τις σπουδές και τη μεταπτυχιακή εργασία του στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το 1912. Σύζυγός του ήταν η αρχαιολόγος Τέσα Βέρνεϊ-Γουίλερ. Το 1914 ο αρχαιολόγος έλαβε μέρος στον Α' Π.Π. στο σώμα του βασιλικού πυροβολικού.

Αμέσως μετά ολοκλήρωσε το διδακτορικό του και διορίστηκε έφορος του αρχαιολογικού τμήματος του εθνικού μουσείου στην Ουαλία και λέκτορας της αρχαιολογίας στο κολέγιο του πανεπιστημίου της Ουαλίας το 1920.

Διεξήγαγε μαζί με τη σύντροφό του ανασκαφές στην Ουαλία και το Χέρτφορντσιρ, όπου έφερε στην επιφάνεια προ-ρωμαϊκές εγκαταστάσεις στο Σεντ Άλμπαν, ενώ στο Ντόρσετ ανακάλυψε μαρτυρίες οικισμών της νεολιθικής.

Ο Β' Π.Π. τον βρήκε στο 42ο Βασιλικό Τάγμα Πυροβολικού, που ενώθηκε με την 8η στρατιά στη βόρεια Αφρική και πολέμησε σε διάφορα μέτωπα (στο Ελ Αλαμέιν, στην προέλαση προς την Τυνησία και στην Ιταλία) Το 1943 διορίστηκε γενικός διευθυντής της Αρχαιολογικής Επιθεώρησης της Ινδίας, γεγονός που του έδωσε όχι μόνο τη δυνατότητα ανασκαφών αλλά και εκπαίδευσης νέων Ινδών αρχαιολόγων στις σύγχρονες μεθόδους της αρχαιολογίας, ιδιαίτερα στα Τάξιλα.

Από αυτή τη θέση επέστρεψε το 1948 στο Λονδίνο με τον τιμητικό τίτλο του γραμματέα της Βρετανικής ακαδημίας. Ενδιαφερόταν πάντα για την εκλαΐκευση και τη δημοφιλία της αρχαιολογίας μαζί με τον Γκλιν Ντάνιελ, ιδιαίτερα στην τηλεόραση, με αποτέλεσμα το 1954 να ψηφιστεί ως η δημοφιλέστερη τηλεοπτική προσωπικότητα της χρονιάς. Εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας, ο Μόρτιμερ Γουίλερ ήταν επίσης πρόεδρος της εταιρείας αρχαιοτήτων, έφορος του Βρετανικού Μουσείου και πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχαίων Μνημείων.

Μεθοδολογία
Τις νέες ανασκαφικές μεθόδους του για την ανασκαφή μεγάλων εγκαταστάσεων επεξεργάστηκε και εφάρμοσε στο Μέιντεν Καστλ στην Αγγλία και στο Μοχένιο-ντάρο στην Ινδία. Τόσο ο Μόρτιμερ Γουίλερ, όσο και μεταγενέστεροι αρχαιολόγοι ενσωμάτωσαν μια ακριβέστερη μεθοδολογία πεδίου βασισμένη κυριολεκτικά σε στρατιωτική οργάνωση με τη χρήση κανάβου και την ανασκαφή καθορισμένη σε τετράγωνα ανάμεσα στα οποία διαμορφώνονται οι μάρτυρες Γουίλερ, δηλαδή κάθετοι και οριζόντιοι διάδρομοι που δεν ανασκάπτονται εξαρχής και χρησιμοποιούνται για την καταγραφή της στρωματογραφίας, τη διευκόλυνση της παρακολούθησης του έργου, την αποχωμάτωση και την κυκλοφορία του προσωπικού.

Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο μπορεί να ανασκαφεί ένα μεγάλο πεδίο, να μελετηθεί και να καταγραφεί προσεκτικά η στρωματογραφία που αποκαλύπτεται στους μάρτυρες Γουίλερ, δίνοντας έτσι έμφαση στα στοιχεία που αποκαλύπτει το αρχαιολογικό πλαίσιο ως σύνολο και την καταγραφή ακριβούς ημερολογίου ανά ανασκαφικό στρώμα.

Πληροφορίες: el.wikipedia.org