DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Τρύφων Μουτζόπουλος, ήταν μεγαλέμπορος και δήμαρχος Πειραιά

Tryfon Moutzopoulos

Τρύφων Μουτζόπουλος

Ο Τρύφων Μουτζόπουλος (αναφέρεται και ως Μουτσόπουλος), ήταν μεγαλέμπορος και δήμαρχος Πειραιά τις περιόδους 1874-1883 & 1895-1903 και ο μακροβιότερος μέχρι στιγμής στην ιστορία του Πειραιά, με συνολική διάρκεια θητείας 17 χρόνια. (1818 - 20 Ιουλίου 1906)

Βιογραφία
Γεννήθηκε στην Στεμνίτσα Αρκαδίας και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Δημιούργησε, μαζί με τον αδερφό του Δημήτριο, έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς οίκους της πόλης. Εκτός από το εμπόριο ασχολήθηκε και με τις τραπεζικές επιχειρήσεις, διατηρώντας μια περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου δραχμών.

Εξελέγη δήμαρχος Πειραιά το 1873 και παρέμεινε στο αξίωμα μέχρι το 1883, οπότε και έχασε τις εκλογές από τον Θεόδωρο Ρετσίνα. Τελικά επανεκλέχθηκε οκτώ χρόνια αργότερα. Κατά την θητεία του έφερε το ηλεκτρικό και το γκάζι στην πόλη και κατασκεύασε εγκαταστάσεις μονίμων δεξαμενών στο λιμάνι. Επίσης, κατά τη θητεία του ιδρύθηκε το πρώτο γηροκομείο στον Πειραιά και το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο Θηλέων (αμφότερα το 1887), όπως επίσης το Αστικόν Σχολείον στην πλατεία Δεληγιάννη (1897) και νωρίτερα, το 1878, θεμελιώθηκε ο ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην πλατεία Κοραή.

Πέθανε τον Ιούλιο του 1906 και η σορός του εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα στο Ρολόι. Το όνομά του φέρει η Ακτή Μουτσοπούλου.

Πηγές
Γιάννη Ε. Χατζημανωλάκη, Οι Δήμαρχοι του νεότερου Πειραιά, Πειραιάς 1999.