DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Νίκος Καρβούνης, ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, λόγιος και συγγραφέας

Νίκος Καρβούνης

Nikos KarvounisΟ Νίκος Καρβούνης (Ιθάκη, 1880 - Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 1947) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, λόγιος και συγγραφέας.

Στις 12 Ιουλίου του 1880 γεννιέται στην Ιθάκη ο Νίκος Καρβούνης, λογοτέχνης και ενεργό μέλος της Εθνικής Αντίστασης. Πατέρας του Νίκου Καρβούνη ήταν ο Σπύρος Καρβούνης από τον Κάλαμο και μητέρα του η Πηνελόποη Μαυροκέφαλου από το Αργοστόλι Κεφαλονίας.

Τριών ετών, μητέρα και γιος, θα μετακομίσουν στη Ρουμανία και θα παραμείνουν μέχρι το 1898 λόγω των επιχειρηματικών δράσεων του πατέρα του στον πόλη Σουλινά.

Θα τελειώσει το γυμνάσιο στη Βράιλα και θα ασχοληθεί με την εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Η επιστροφή στην Ελλάδα
Το  1898 επιστρέφει στην Ελλάδα και πρωτοεμφανίζεται στο πειροδικό "Διάπλασις των Παίδων" με το ποίημα "Βασιλόπιττα", παίρνοντας το πρώτο βραβείο. Δουλεύοντας σε εφοπλιστικό γραφείο θα εκδώσει με τον Κώστα Βάρναλη το φιλολογικό περιοδικό "Ηγησώ" με μικρή αλλά σημαντική πορεία στα ελληνικά γράμματα. Μετά το κλείσιμο του περιοδικού, φεύγει και από το εφοπλιστικό γραφείο και ασχολείται με τη δημοσιογραφία, αρχικά ως συντάκτης στο περιοδικό Σκριπ και στη συνέχεια σε έντυπα όπως η Εστία, η Πολιτεία και η Πρωία, με την οποία συνεργάστηκε και ως ανταποκριτής (από την Ήπειρο, τη Μικρά Ασία, την Κύπρο, τα Βαλκάνια,τη Ρόδο και αλλού). Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα νομικής και φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο. Μεταφράζει στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, τα έργα των ποιητών Γουίτμαν, Σέλεϊ, Πόε, Μαγιακόφσκι.

Το 1912 θα τον βρει ενταγμένο στο τάγμα των Επτανησίων Γαριβιαλδινών. Συμμετέχει στους Βαλκανικούς Πολέμους, σαν πολεμικός ανταποκριτής.Τις εντυπώσεις του από τον πόλεμο θα τις καταγράψει στο βιβλίο του "Πόλεμος Ελλάδος-Βουλγαρίας".

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή στην οποία βρέθηκε και πάλι ως εθελοντής ανταποκριτής, ασπάζεται τον μαρξισμό και την διαλεκτική του. Το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά θα του απαγορεύσει τη δημοσίευση κειμένων του όμως εκείνος θα συνεχίσει να γράφει με το ψευδώνυμο Κ. Μαυροθαλασσίτης στο Ριζοσπάστη, την Πρωία και τους Νέους Πρωτοπόρους.

Το 1932 ήταν στέλεχος της "Κοινωνικής Αλληλεγγύης" (Διεθνής Εργατική Βοήθεια).

Το 1934 θα προλογίσει και θα μεταφράσει την Καστανή Βίβλο, βιβλίο καταγγελίας των ναζιστικών κτηνωδιών στην Ευρώπη ενώ θα αποκαλύψει τον εμπρησμό του γερμανικού Ράιχστανγκ και τα φονικά πογκρόμ των ταγμάτων εφόδου εναντίον των Γερμανικών κομμουνιστών. Όλα αυτά θα τον οδηγήσουν στη φυλακή και στην εξορία (Γαύδος).

Μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς φυλακίζεται στο στρατόπεδο της Λάρισας και αμέσων μετά την αποφυλάκισή του εντάσσεται στο ΕΑΜ και ανεβαίνει στο βουνό.  Αναλαμβάνει το Γραφείο Τύπου στην ΠΕΕΑ και το πρώτο ελεύθερο πρακτορείο ειδήσεων στα βουνά της Ελλάδας..

"Βροντάει ο Όλυμπος, αστράφτει η Γκιώνα"
Ο Νϊκος Καρβούνης, το 1942 θα γράψει τους στίχους για το πασίγνωστο αντιστασιακό τραγούδι "Στ΄άρματα, στ΄άρματα" (Βροντάει ο Όλυμπος) που θα τραγουδηθεί από χιλιάδες κόσμου και θα αποτελέσει το γραγούδι-ύμνο της εθνικής αντίστασης μέχρι και σήμερα. Τη μελοποίηση έκανε ο αντάρτης μουσικός Άκης Σμυρναίος ( Γαληνός Κιοσόγλου), γνωστός και ως "Αστραπόγιαννος" μαζί με τον Καρβούνη.

Η ιστορία του τραγουδιού
Διαβάζουμε στην εφημερίδα ριζοσπάστης την ιστορία του τραγουδιού:
Έχει ιστορίατοπως γράφτηκετο "Βροντάει ο Όλυμπος". Ο Νίκος Καρβούνης όταν στην Κατοχή ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Β. Γεωργίου αν γράφει ποιήματα, αποκρίθηκε: "Κάποτε- κάποτε. Κι αν χρειαστεί, γράφω και θούρια" και συμπλήρωσε πως το "Βροντάει ο Όλυμπος" ήταν "δημιούργημα ενός ξενυχτιού, προϊόν έξαρσης και οργής μαζί". "Ήταν τότε", είπε ο Καρβούνης, "που ο αρχηγοί και αρχηγίσκοι των παλιών κομμάτων ,ενώ δεν κουνούσαν ούτε το μικρό δαχτυλάκι τους και συστήνανε σα γραμμή συμπεριφοράς απέναντι στους φασίστες κατακτητές την αναμονή, θέλησαν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη κατάστασή μου. Ένας μάλιστα απ΄αυτούς, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, με κάλεσε να μιλήσουμε. Όταν, αντί να τα βάλει με τους κατακτητές έστρεψε τα πυρά του στο οργανωμένο επαναστατικό και απελευθερωτικό κίνημα και μου έκανε ανεπίτρεπτους υπανιγμούς γύρω από τη θέση μου, του έδωσα την απάντηση που του χρειαζόταν. Γυρίζοντας σπίτι μου, ήμουν σε τέτοιο βαθμό οργισμένος κι αηδιασμένος από τη στάση του και γενικά από τη διαγωνή των αστών πολιτικών, που μου ήρθε άμεσα η ανάγκη να αντιδράσω. Δεν έκλεισα μάτι εκείνο το βράδυ. Κάθισα κι έγραψα του στίχους και την ίδια νύχτα, κατά τα ξημερώματα, σύνθεσα και τη μουσική του. Το πρωί το έδωσα σ΄ ένα γνωστό μου νέο να το κυκλοφορήσει ανώνυμα".

Εκτός από "δάσκαλος", ο Νίκος Καρβούνης ήταν και μανιώδης ορειβάτης (εδώ διακρίνεται όρθιος δεξιά στις κορυφές της Πάρνηθας), όπου νέοι τον περιτριγύριζαν, τον άκουγαν και πολλοί τον συνόδευαν στις εκδρομές του.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Νίκος Καρβούνης έφυγε για τα βουνά της Ρούμελης. Εκεί άκουσε και το ηρωικό τραγούδι του, μελοποιημένος από έναν μουσικό, με το Ψευδώνυμο "Αστραπόγιαννος" ("Ιστορία της Αντίστασης", εκδόσεις "Αυλός", τομ. 6ος).

Στις 18 Φεβρουαρίου του 1947, ο Νϊκος Καρβούνης θα αφήσει την τελευταία του πνοή στην Αθήνα.