DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Τζουζέπε Μεάτσα, ήταν ο προπολεμικός μύθος του Ιταλικού αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Giuseppe Meazza

Τζουζέπε Μεάτσα
ο προπολεμικός Πελέ

Giuseppe Meazza-1Ο Τζουζέπε, για τους φίλους Πεπίνο, Μεάτσα (Giuseppe Meazza) ήταν ο προπολεμικός μύθος του Ιταλικού αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Τζουζέπε Μεάτσα γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1910.

Υπέγραψε στην Ίντερ σε ηλικία 14 χρόνων (για την εποχή του ήταν παιδί θαύμα) και σε ηλικία 17 χρόνων θα δώσει τον πρώτο του αγώνα εναντίον της Γιουβέντους.

Από τότε ο Μεάτσα θα είναι το αγαπημένο παιδί των Ιταλών και το μεγάλο ποδοσφαιρικό όνομα στον πλανήτη.

Θα αγωνιστεί, κυρίως με την Ίντερ, αλλά σιγά- σιγά θα περάσει από πολλές ιταλικές ομάδες: Μίλαν, Γιούβε, Βαρέζε, Αταλάντα και θα κλείσει την καριέρα του στην αγαπημένη του Ίντερ (όπου πάντα ήταν παίχτης-σημαία της ομάδας).

Κατέκτησε δύο παγκόσμια κύπελλα, δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Ιταλίας.

Σημείωσε 267 γκολ στο campionato (ρεκόρ που θα το καταρρίψει αργότερα ο Gigi Riva) και 33 με την Εθνική Ιταλίας.

Υπήρξε προπονητής της Ίντερ, της Εθνικής αλλά και της Τουρκικής Besiktas (ο πρώτος Ιταλός προπονητής που βγήκε εκτός συνόρων).

Πέθανε το 1979 και ο Δήμος του Μιλάνου έδωσε στο δημοτικό γήπεδο της περιοχής San Siro το όνομα του ποδοσφαιριστή: “stadio Meazza” (σημερινή έδρα της Ίντερ και της Μίλαν).

Λεπτομέρειες από τη ζωή του Μεάτσα
Ο ίδιος συστηνόταν ως ορφανός πολέμου (ο πατέρας του είχε πεθάνει στον Α΄παγκόσμιο πόλεμο). Δούλευε από την ηλικία των 12 χρόνων σε εργοστάσιο. Τα δύο πρώτα χρόνια (από τα 14 έως τα 16) η Ίντερ τον κράτησε για να τον ταΐσει και να “βάλει λίγο κρέας επάνω του”. Μάλιστα, όταν οι υπεύθυνοι κατάλαβαν ότι το φαγητό που έστελναν σπίτι, ο Μεάτσα το μοιραζόταν με την οικογένεια, τον υποχρέωσαν να τρώει στο γήπεδο.

 Οι συναθλητές του ήταν όλοι μεγάλης ηλικίας (κατά τα ήθη του ποδοσφαίρου της εποχής) γι αυτό και στα αποδυτήρια υπήρχε μόνιμη γκρίνια: “σιγά-σιγά θα τους μαζεύουμε και από το νηπιαγωγείο” διαμαρτυρόταν ο γέρος των αποδυτηρίων Leopoldo Conti.

Το τελευταίο γκολ με την Εθνική Ιταλίας το σημείωσε στο Μουντιάλ του 1938 εναντίον της Βραζιλίας. Ήταν γκολ από χτύπημα πέναλτι. Το παράξενο είναι ότι χτύπησε το πέναλτι, ενώ με το αριστερό του χέρι κρατούσε το παντελονάκι για να μη του πέσει (του είχε κοπεί το λάστιχο του παντελονιού).

 Πρωταγωνίστησε, ακόμα, και σε κινηματογραφική ταινία “Milano miliardaria”, 1951 με βασικό σενάριο τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ίντερ-Νάπολη.

To γήπεδο Μεάτσα, κοινό γήπεδο των Ίντερ και ΑΚ Μίλαν πήρε το όνομά του από τον σπουδαίο αυτό ποδοσφαιριστή. Το στάντιο Τζουζέπε Μεάτσα (ιταλικά: stadio Giuseppe Meazza), είναι γήπεδο ποδοσφαίρου και βρίσκεται στο Μιλάνο της Ιταλίας. Είναι η έδρα της Μίλαν και της Ίντερ. Ιδιοκτησιακά ανήκει στο Δήμο του Μιλάνου.

Stadio Giuseppe Meazza

Η ιδέα για την κατασκευή του ανήκει στον τότε πρόεδρο της Μίλαν Πιέρο Πιρέλι (Piero Pirelli) ο οποίος ήθελε ένα γήπεδο αποκλειστικά για ποδόσφαιρο. Βρίσκεται στην περιοχή του Μιλάνου Σαν Σίρο απ' όπου πήρε και το πρώτο του όνομα Στάντιο Σαν Σίρο (Stadio San Siro).

Με τη δημιουργία του αποτέλεσε έδρα αποκλειστικά για τους Ροσονέρι (οι Νερατζούρι που προγενέστερα χρησιμοποιούσαν το αριστοκρατικό Αρένα Τσίβικα στο κέντρο της πόλης, μετακόμισαν εκεί το 1947).

Στις 3 Μαρτίου του 1980 μετονομάστηκε προς τιμήν του Τζιουζέπε Μεάτσα, παλαιού ποδοσφαιριστή των δύο ομάδων του Μιλάνου καθώς και της εθνικής Ιταλίας.

Η έναρξη των εργασιών κατασκευής του έγινε το 1925 και εγκαινιάστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1926 όταν μπροστά σε 35.000 θεατές η Ίντερ νίκησε την Μίλαν 6-3. Η πρώτη ανακαίνιση έγινε το 1939 όπου αυξήθηκαν και θέσεις των θεατών σε 65.000.

Το 1956 γίνεται ανακαίνιση και προστίθενται δύο σειρές που αυξάνουν τους θεατές σε 150.000.

Το 1985 μετά τα γεγονότα του Χέιζελ η χωρητικότητά του μειώνεται σε 90.000 για λόγους ασφαλείας.

Το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε για το Μουντιάλ του 1990 και ανακαινίστηκε για άλλη μια φορά πριν τους αγώνες.
Προστέθηκαν επιπλέον θέσεις και αυξήθηκε η χωρητικότητα του. Ο αγωνιστικός χώρος έχει μήκος 105 μέτρα και πλάτος 68 μέτρα.