DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Μεγάλη Δευτέρα

MEGALI DEYTERA

Μεγάλη Δευτέρα

Oue grammateis kai farisaioiΣήμερα ακούμε και πάλι τα φοβερά ουαί του Χριστού.
Στο 22 και  23ο  κεφάλαιο του Ματθαίου παρακολουθούμε τον Ιησού να  απευθύνει τις πιο σκληρές καταγγελίες, που συμπεριλαμβάνονται σε επτά προτάσεις που αρχίζουν με ένα φοβερό.. .

Ουαί.. Οι Φαρισαίοι, μαζί με τους Γραμματείς, κρατούσαν στα χέρια τους τη θρησκευτική ηγεσία του λαού Ισραήλ.

Οι Φαρισαίοι, η πολυαριθμότερη  θρησκευτική  μερίδα των ημερών του Ιησού, ισχυρότερη και με τη μεγαλύτερη επιρροή, έμεναν αυστηρά προσηλωμένοι στο Νόμο και τηρούσαν αυστηρά το γράμμα και τους τύπους του, αλλά και τις παραδόσεις.

Ασφαλώς υπήρχαν ανάμεσά τους ειλικρινείς και ευσεβείς άνθρωποι, όμως στην πλειοψηφία τους ήταν γνωστοί για την Απληστία, την Σκληροκαρδία, Την Αυτοδικαίωση Και Την Υποκρισία.

Γραμματείς λέγονταν οι αντιγραφείς των Γραφών, που τους ονόμαζαν και..Νομικούς.
«Ουαί«. Τα λόγια αυτά, που ο Ιησούς τούς απηύθυνε, αποτελούν την μόνη και  πιο πικρή καταγγελία που βγήκε ποτέ από τα Χείλη Του. Ο Ματθαίος Χρησιμοποιεί Την Συμπαθή σ Αυτόν Μέθοδο Των Επτάδων. Οπωσδήποτε ο αριθμός επτά μέσα στις σελίδες των Αγίων Γραφών φανερώνει την πληρότητα , και στο προκείμενο την πληρότητα της κακίας.

Προφανώς αυτά τα «Ουαί» χρησιμοποιούνται ως εισαγωγή στην προαγγελία της τελευταίας τιμωρίας.  
Ουαί σε σάς, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριταί… διότι κλείετε την βασιλείαν των ουρανών έμπροσθεν των ανθρώπων, επειδή σεις δεν εισέρχεσθε, ουδέ τους εισερχομένους αφήνετε να εισέλθωσιν …
Έτσι ακριβώς συμβαίνει με τους θρησκευτικούς ηγέτες.

Καθώς τους απορροφά το σύστημα και ο θρησκευτικός τύπος, μετατρέπουν τελικά τον σκοπό της λατρευτικής ζωής των πιστών από οδό επικοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό, σε δουλικό σύστημα που τον απομακρύνει από τα άνω.
Ουαί σε σάς,, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριταί, διότι κατατρώγετε τας οικίας των χηρών, και τούτο επί προφάσει ότι κάμνετε μακράς προσευχάς, διά τούτο θέλετε λάβει μεγαλυτέρα καταδίκην (εδ. 14).