DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 20 Ιανουαρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Genaris

Σαν σήμερα 20 Ιανουαρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Ευθυμίου του Μεγάλου, (Ευθύμιος, Ευθύμης, Θύμιος, Θέμης, Ευθυμία, Ευθυμούλα)
Αγίων Θύρσου και Αγνής των Μάρτυρων, (Θύρσος, Θύρσης, Θύρσα, Θύρση)
Αγίου Φαβιανού, (Φαβιανός)

20 Ιανουαρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

250: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Δέκιος εξαπολύει ευρύτατο διωγμό κατά των Χριστιανών στη Ρώμη. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο Πάπας Φαβιανός.

1265: Συνεδριάζει στο Παλάτι του Γουέστμινστερ το πρώτο αγγλικό κοινοβούλιο.

1633: Ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) αφήνει το σπίτι του στη Φλωρεντία και μεταβαίνει στη Ρώμη για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες της Ιεράς Εξέτασης.

1649: Ο Κάρολος Α’ της Αγγλίας προσάγεται σε δίκη για προδοσία.

1783: Αγγλία, Ισπανία και Γαλλία συνάπτουν συνθήκη ειρήνης, τερματίζοντας τις μεταξύ τους εχθροπραξίες στον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

1827: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κάνει νυχτερινή επίθεση εναντίον ενός Τουρκικού στρατοπέδου στη Βελίτσα Φθιώτιδας.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας ορκίζεται κυβερνήτης στον καθεδρικό ναό της Αίγινας. Στην πρώτη του ομιλία προς τους έλληνες χρησιμοποιεί τη φράση: «Εάν ο θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών». Την ίδια μέρα ιδρύεται το «Πανελλήνιον», ένα 27μελές γνωμοδοτικό σώμα.

1829: Τούρκοι υπό τον Αλμπάνη Μπέη πολιορκούν στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας την εκκλησία της Λαμπινής Ρεθύμνου και σφάζουν όλους τους Χριστιανούς, εκτός από τα παιδιά που τα πήραν για δούλους.

1833: Ο Βασιλιάς Όθων και τα μέλη της Αντιβασιλείας φτάνουν στο Ναύπλιο με την αγγλική φρεγάτα Μαδαγασκάρη. Τους συνοδεύουν 4.000 βαυαροί στρατιώτες.

1841: Το Χονγκ Κονγκ περιέρχεται στη στρατιωτική κατοχή της Βρετανίας, έπειτα από τον Πόλεμο του Οπίου, τον οποίο κέρδισε η Βρετανία εις βάρος της Κίνας.

1858: Η Ιόνιος Βουλή με ψήφισμά της που εισηγείται ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος ζητά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

1878: Επανάσταση του Πηλίου κατά των Τούρκων.

1885: Ο αμερικανός Λα Μάρκους Τόμσον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τρενάκι του Λούνα Παρκ («roller coaster»).

1887:  Η Γερουσία των Η.Π.Α. επιτρέπει την εκμίσθωση του Pearl Harbour στη Χαβάη για τη χρήση του ως ναυτική βάση.

1898: Ιδρύεται η Αθλέτικ Μπιλμπάο από 33 άτομα, φοιτητές που έπαιζαν ποδόσφαιρο στην Αγγλία και εργάτες, που έμεναν στο Μπιλμπάο.

1905: Στη Ρωσία ενώ προμηνύεται εξέγερση κινητοποιούνται ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις για την προστασία της Αγίας Πετρούπολης.

1907: Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ελληνικών στρατευμάτων και των Βουλγάρων κομιτατζήδων.

1912: Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος δηλώνει ότι, η Τουρκία δείχνει να επιθυμεί την ειρήνη και δεν βλέπει προβλήματα για την Κρήτη, τονίζοντας παράλληλα ότι, η Ελλάδα επιμένει για όλα τα νησιά του Αιγαίου.

1919: Αποβιβάζονται στην Οδησσό τα πρώτα τμήματα της ελληνικής 2ης Μεραρχίας στην Εκστρατεία της Κριμαίας.

1921: Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η Τουρκία ανακηρύσσεται σε Δημοκρατία και υιοθετεί το πρώτο της Σύνταγμα, με κύριο πρόταγμα την εθνική κυριαρχία.

1922: Ριζικές είναι οι διαφωνίες των Συμμάχων για το Ανατολικό Ζήτημα, ενώ θεωρείται αδύνατη η διευθέτησή τους με διασκέψεις.

1925: Οι Ιάπωνες αναγνωρίζουν την ΕΣΣΔ και επιστρέφουν το βόρειο μέρος της νήσου Σαχαλίνης.

1929: Κάνει πρεμιέρα το φιλμ «In Old Arizona» η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους  που οι ηθοποιοί μιλούν.

1930: Η Διάσκεψη της Χάγης για τις πολεμικές επανορθώσεις εγκρίνει το σχέδιο Γιανγκ, το οποίο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην οικονομική και στρατιωτική ανάκαμψη της Γερμανίας.

1932: Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί για διαδοχικές επισκέψεις στη Ρώμη, το Παρίσι και το Λονδίνο, ζητώντας πενταετή αναστολή πληρωμής των τοκοχρεολυσίων των εξωτερικών δανείων της χώρας και παράλληλα τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

1936: Ο Εδουάρδος Η΄ ανέρχεται στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

1937: Με τον Αναγκαστικό Νόμο 447 της δικτατορικής κυβέρνησης Μεταξά, επιβάλλεται ο υποχρεωτικός σημαιοστολισμός δημοσίων υπηρεσιών, καταστημάτων και οικιών κατά τις εθνικές εορτές.

1937: Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ ορκίζεται για δεύτερη θητεία πρόεδρος των ΗΠΑ.

1939: Ο Χίτλερ δηλώνει ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου ότι προτίθεται να εξαφανίσει όλους τους Εβραίους της Ευρώπης.

1941: Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ ορκίζεται για τρίτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1942: Στη Διάσκεψη της Βάνζεε οι Ναζί αξιωματούχοι αποφασίζουν την εφαρμογή της «Τελικής Λύσης», δηλαδή τη συστηματική εξολόθρευση των Εβραίων της Ευρώπης.

1944: Η βρετανική πολεμική αεροπορία, γνωστή ως RAF, ρίχνει 2.300 τόνους βομβών στο Βερολίνο.

1945: Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ ορκίζεται Πρόεδρος των ΗΠΑ για τέταρτη φορά.

1945: Την ίδια μέρα, η Ουγγαρία εγκαταλείπει τον Άξονα και συνάπτει ανακωχή με τους Συμμάχους.

1946: Η ακροδεξιά συμμορία Μαγγανά καταλαμβάνει την Καλαμάτα. Συλλαμβάνει 80 ομήρους και εκτελεί 14 στελέχη του ΕΑΜ.

1948: Αποτυγχάνει απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Μαχάτμα Γκάντι. Θα δολοφονηθεί δέκα ημέρες αργότερα σε δεύτερη απόπειρα εναντίον του.

1949: Ο 89ετής Θεμιστοκλής Σοφούλης σχηματίζει την τέταρτη κατά σειρά μεταπολεμική κυβέρνησή του. Ο Αλέξανδρος Παπάγος γίνεται αρχιστράτηγος με ευρείες εξουσίες, για να φέρει σε πέρας τον αγώνα κατά των ανταρτών του «Δημοκρατικού Στρατού».

1949: Την ίδια μέρα, ο Χάρι Τρούμαν ορκίζεται για δεύτερη θητεία Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1952: Η Πατρίτσια ΜακΚρόμικ γίνεται η πρώτη επαγγελματίας γυναίκα ταυρομάχος.

1953: Για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια εγκαθίσταται στην προεδρία των ΗΠΑ ένας ρεπουμπλικάνος, ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο οποίος ορκίζεται ως ο 33ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1954: Οι Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ αποκτούν το δικό τους δίκτυο ραδιοσταθμών. Πρόκειται για το Εθνικό Ραδιόφωνο των Νέγρων, που αριθμεί 40 σταθμούς-μέλη.

1955: Μπορεί το φιλικά μεταξύ των «αιωνίων» του ελληνικού ποδοσφαίρου να έχουν σταματήσει προ πολλού,παλαιότερα όμως γίνονταν ακόμη και για απίθανους λόγους. Για την ενίσχυση της Εταιρείας Προστασίας Ζώων διασταύρωσαν το ξίφη τους ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό, με τους «ερυθρολεύκους» να επικρατούν με 3-0, έχοντας ως κορυφαίο τον Ανδρέα Μουράτη και σκόρερ τον Θέμη Μουστακλή.

1959: Στο Παρίσι, Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν ως προς τα βασικά σημεία θεμελίωσης του ανεξάρτητο κυπριακού κράτους.

1961: Ο Τζον Κένεντι ορκίζεται 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον νεώτερο μέχρι τότε Πρόεδρο της χώρας.

1964: Κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το άλμπουμ των Μπιτλς με τίτλο "Συναντήστε τα Σκαθάρια".

1965: Στην Αίγυπτο, ο Νάσερ είναι υποψήφιος Πρόεδρος για τρίτη φορά.

1965: Ο Λίντον Τζόνσον ορκίζεται για δεύτερη θητεία Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1969: Ο Ρίτσαρντ Νίξον ορκίζεται 37ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1969: Ανακαλύπτεται το πρώτο άστρο στο νεφέλωμα του Καρκίνου.

1969: Η αστυνομία του Ανατολικού Πακιστάν σκοτώνει τον ακτιβιστή μαθητή Αμανουλάχ Ασαντουζαμάν. Ακολουθούν έντονες αντιδράσεις που θεωρούνται η απαρχή της επανάστασης για την απελευθέρωση του Μπανγκλαντές.

1976: Ιδρύεται ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, με πρώτο πρόεδρο το Μίμη Δομάζο.

1977: Ο Τζίμι Κάρτερ ορκίζεται 39ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1979: Ελληνικά στοιχεία αναφέρουν ότι, το 1978 ανακαλύφθηκαν από την εφορία 200 λαθρέμποροι και 12.491 φοροφυγάδες.

1980: Ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης Τίτο υποβάλλεται σε ακρωτηριασμό του αριστερού ποδιού, για να αποφευχθεί η μετάδοση της γάγγραινας.

1981: Ο Ρόναλντ Ρίγκαν ορκίζεται 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ηλικία 69 ετών και 349 ημερών.

1981: Την ίδια μέρα το Ιράν απελευθερώνει 52 αμερικανούς ομήρους μετά από 444 ημέρες ομηρίας.

1982: Γεννιέται το πρώτο παιδί του σωλήνα στην Ελλάδα.

1982: Κατά τη διάρκεια συναυλίας του Όζι Όσμπορν στο Ντε Μόινς της Αϊόβα, ένας από τους ακροατές πετά μία αναίσθητη νυχτερίδα στη σκηνή. Νομίζοντας ότι είναι πλαστική, ο Όζι την αρπάζει και τη δαγκώνει στο κεφάλι, χάριν παιδιάς. Μόλις κατάλαβε το λάθος του μετέβη αμέσως στο νοσοκομείο για εμβόλιο.

1984: Σε πλήρες ναυάγιο καταλήγει η συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Σπύρου Κυπριανού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

1986: Η γενέθλια ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ γιορτάζεται για πρώτη φορά ως αργία στις ΗΠΑ. Στη συναυλία που δίνεται στην Ουάσινγκτον συμμετέχουν ο Στίβι Γουόντερ και ο Μπομπ Ντίλαν.

1986: Τα σχέδιά τους για τη Σήραγγα της Μάγχης ανακοινώνουν η Βρετανία και η Γαλλία.

1988: Οι Beatles εισέρχονται στο «Πάνθεον του Ροκ εντ Ρολ» (Rock and Roll Hall of Fame), παρουσία του Τζορτζ Χάρισον, του Ρίνγκο Σταρ και της Γιόκο Όνο. Απόντες, ο δολοφονημένος Τζον Λένον και ο Πολ Μακάρτνεϊ, που απουσιάζει λόγω των διαφορών του με τα λοιπά «σκαθάρια».

1989: Ο Τζορτζ Μπους (ο πρεσβύτερος) ορκίζεται στην Ουάσινγκτον 41ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1990: Μονάδες του σοβιετικού στρατού καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, για να θέσουν τέρμα στις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων μειονοτικών. 137 νεκροί, 700 τραυματίες και πάνω από 800  παράνομες συλλήψεις.

1990: Την ίδια μέρα, μετά την ομολογία του σπρίντερ Μπεν Τζόνσον ότι έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες από το 1981 η IAAF, σε συνεδρίασή της στο Τόκιο, σβήνει το όνομα του Καναδού από τα βιβλία της και αποφασίζει να του ακυρώσει όλα τα παγκόσμια ρεκόρ. Επίσης τον υποχρεώνει να επιστρέψει το χρυσό μετάλλιο που πήρε στα 100μ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1987 στη Ρώμη.

1991: Στα 15 ανέρχονται τα μαχητικά αεροσκάφη Συμμάχων-ΗΠΑ, που καταρρίφθηκαν από την αρχή του πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

1993: Ο Μπιλ Κλίντον ορκίζεται ως ο 42ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

1994: Ο υπουργός Τουρισμού, Διονύσης Λιβανός, ανακοινώνει την ιδιωτικοποίηση όλων των καζίνο και την ίδρυση Τράπεζας Τουρισμού.

1996: Ο Γιάσερ Αραφάτ εκλέγεται πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, με 88,1% των ψήφων, στις πρώτες παλαιστινιακές εκλογές που διεξήχθησαν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

2001: Ο Τζωρτζ Ο. Μπους δίνει τον Προεδρικό όρκο ενώπιον του Δικαστή Ρένκουιστ κατά τη τελετή ανάληψης καθηκόντων του.

2002: Όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί στις αστικές και τις υπεραστικές κλήσεις της Ελλάδας γίνονται δεκαψήφιοι. Οι αριθμοί κινητών τηλεφώνων δεν αλλάζουν.

2005: Υπερψηφίζεται επί των άρθρων στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο». Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει κατά, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΝ, υπερψηφίζουν 8 από τα 15 άρθρα του νομοσχεδίου. Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων η ένταξη των ιδρυμάτων Τύπου στο ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιοκτήτη ΜΜΕ και προμηθευτή του δημοσίου και τον περιορισμό 10% στη συμμετοχή αμοιβαίων κεφαλαίων σε ΜΜΕ και σε επιχειρήσεις που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις.

2009: Ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει τον Προεδρικό όρκο ως πρώτος Αφροαμερικανός (και γενικά ο 44ος) πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

2010: Αρχίζει ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στο κέντρο της Αθήνα.

2018: Τρομοκρατική επίθεση από ενόπλους σε ξενοδοχείο της Καμπούλ, Αφγανιστάν.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

225 - Γορδιανός Γ΄, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

1029 - Αλπ Αρσλάν, Τούρκος σουλτάνος της Περσίας.

1488 - Ιωάννης-Γεώργιος, μαρκήσιος του Μομφερράτου.

1538 - Λουδοβίκος, κόμης του Νασσάου.

1550 - Φερδινάνδος, Γερμανός στρατιωτικός.

1554 - Σεβαστιανός, βασιλιάς της Πορτογαλίας.

1716 - Κάρολος Γ΄, βασιλιάς της Ισπανίας.

1775 - Αντρέ-Μαρί Αμπέρ, ήταν Γάλλος φυσικός και κύριος θεμελιωτής του ηλεκτρομαγνητισμού και της ηλεκτροδυναμικής.

1873 - Γιοχάνες Βίλχελμ Γένσεν, Δανός συγγραφέας.

1883 - Μπέρτραμ Ράμσεϋ, ήταν Βρετανός ναύαρχος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που διακρίθηκε ιδιαίτερα στις αμφίβιες επιχειρήσεις.

1888 - Χάντυ Ουΐλιαμ Λεντμπέτερ, Αμερικανός τραγουδιστής.

1906 - Αριστοτέλης Ωνάσης, Έλληνας εφοπλιστής.

1915 - Γκουλάμ Ισχάκ Χαν, πρόεδρος του Πακιστάν.

1920 -  Φεντερίκο Φελίνι, ήταν Ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Federico Fellini, 20 Ιανουαρίου 1920 - 31 Οκτωβρίου 1993)
Γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1920 στο Ρίμινι. Όταν έγινε 12 ετών, το έσκασε από το σπίτι του για να ακολουθήσει ένα τσίρκο. Ένα στοιχείο που μαζί με πολλά άλλα, εξηγεί την αγάπη του για τους κλόουν που εμφανίζονται σε όλα τα έργα του.
Στα 17 του εγκατέλειψε την ηρεμία της επαρχιακής λουτρόπολης, στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε, για να πάει στη Ρώμη. Εκεί έζησε αρχικά σαν σκιτσογράφος και στη συνέχεια γράφοντας παρλάτες και σκετς για κομφερανσιέ και άλλους καλλιτέχνες του music hall.
Το 1943, σε ηλικία 23 ετών, παντρεύτηκε την ηθοποιό Τζουλιέτα Μαζίνα, πλάι στην οποία έζησε 50 χρόνια, μέχρι το θάνατο του.
Το 1946 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Ρομπέρτο Ροσελίνι. Το 1954 κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας και το 1960 τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Το 1956, το 1961 και το 1974 κέρδισε το βραβείο της Ένωσης Κριτικών της Νέας Υόρκης. Πήρε τέσσερις φορές, το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας: το 1956 για το Λα Στράντα, το 1957 για το Οι νύχτες της Καμπίρια, το 1963 για το 8 ½ και το 1974 για το Θυμάμαι και προτάθηκε τέσσερις φορές για Όσκαρ Σκηνοθεσίας για τις ταινίες: Γλυκιά ζωή το 1961, 8 ½ το 1963, Σατυρικόν το 1970 και Θυμάμαι το 1975.
Το 1993 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του απένειμε Τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στη Ρώμη στις 31 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.Ήταν αριστερός.

1921 - Τέλμο Θάρρα, Ισπανός ποδοσφαιριστής.

1921 - Ζακ Φερρόν, Καναδός συγγραφέας.

1923 - Σλιμ Γουίτμαν, Αμερικανός τραγουδιστής.

1926 - Πατρίσια Νιλ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1927 - Ολιβιέ Στρεμπέλ ήταν Βέλγος γλύπτης. (Olivier Strebelle, 20 Ιανουαρίου 1927 - 29 Ιουλίου 2017)
Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες στις 20 Ιανουαρίου 1927. Σπούδασε κεραμική και γλυπτική στην «Λα Καμπρ» (La Cambre) στα 1943 – 1946. Το 1949 ίδρυσε, μαζί με τους Πιερ Αλεσίνσκυ, Κριστιάν Ντοτρεμόν, Ράινχουντ και Μισέλ Ολύφ, τα «Εργαστήρια του Μαραί» (Les Ateliers du Marais), που απoτέλεσαν κέντρο έκφρασης του εξπρεσιονιστικού κινήματος «Κόμπρα» (COBRA) στο Βέλγιο.
Έργα του Στρεμπέλ βρίσκονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ένα από τα πιο σημαντικά γλυπτά του είναι το τιτλοφορούμενο «Τρεις είναι πολλοί» (Trois c’est la foule), φιλοτεχνημένο το 1968 και το οποίο βρίσκεται στο Πάρκο της Εκατονταετηρίδας στις Βρυξέλλες, δίπλα στο Βασιλικό Ινστιτούτο Καλλιτεχνικής Κληρονομιάς (IRPA). Η γλυπτική αυτή σε μπρούντζο σύνθεση απεικονίζει δυο γυναικείες μορφές σε φόρμες παράξενες, τεμαχισμένες και ακανόνιστες.
Άλλα αφηρημένης σύλληψης έργα του, τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους της βελγικής πρωτεύουσας, είναι «Ο Φοίνιξ 44» (Le Phenix 44, 1994, Avenue Louise) και «Ανοικτές αγκαλιές» (Bras ouverts, 1999, Avenue Winston Churchill). To έργο του «Η Απαγωγή της Ευρώπης» (L’Enlèvement d’Europe) στην Πλατεία Ευρώπης της Μόσχας (Σεπτέμβριος 2000), είναι δωρεά του Βελγίου προς την πόλη της Μόσχας.
Το 1958, ο Στρεμπέλ κέρδισε το Βραβείο της Ρώμης (Prix de Rome) και την ίδια χρονιά εγκαταλείπει οριστικά την ενασχόλησή του με την κεραμική και αφιερώνεται ολοκληρωτικά στη γλυπτική. Από το 1953 διανύει μια έντονη ακαδημαϊκή πορεία: διδάσκει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας, στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά, στα Πανεπιστήμια της Αϊόβα, του Κολοράντο, της Ατλάντα και της Φιλαδέλφειας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Πέθανε στις 29 Ιουλίου 2017.

1930 - Μπαζ Όλντριν είναι Αμερικανός μηχανικός και πρώην αστροναύτης. (αγγλ.: Buzz Aldrin, γεννημένος ως Edwin Eugene Aldrin Jr., 20 Ιανουαρίου 1930)
Υπήρξε ο δεύτερος άνθρωπος στην Ιστορία που περπάτησε πάνω στη Σελήνη, ως μέλος της αποστολής Απόλλων 11, της πρώτης επανδρωμένης αποστολής που έφθασε στην επιφάνεια της Σελήνης. Πάτησε το πόδι του πάνω στο σεληνιακό έδαφος στις 03:15:16 (UTC) της 21ης Ιουλίου 1969, 19 λεπτά μετά τον Νηλ Άρμστρονγκ.

1943 - Αρμάντο Γκεμπούζα, πρόεδρος της Μοζαμβίκης.

1948 - Παναγιώτης Ψωμιάδης, Έλληνας πολιτικός.

1951 - Ίαν Χιλ, Άγγλος μπασίστας (Judas Priest).

1955 - Μακίβα Μπους, πρωθυπουργός των νήσων Κέιμαν.

1960 - Γουίλιαμ Ρ. Ράιτ είναι Αμερικανός σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών και συνιδρυτής της εταιρείας ανάπτυξής παιχνιδιών υπολογιστών Maxis.  (William Ralph "Will" Wright, 20 Ιανουαρίου 1960)
Είναι κυρίως γνωστός για την δημιουργία των επαναστατικών παιχνιδιών SimCity και The Sims. Εργάζεται μέχρι σήμερα για την Maxis, η οποία από το 1999 ανήκει στην Electronic Arts.

1962 - Θανάσης Μουστακίδης, Έλληνας πετοσφαιριστής.

1964 - Ζέλικο Κόμσιτς, Βόσνιος πολιτικός.

1960 - Μανώλης Καραντίνης είναι Έλληνας μουσικός και συνθέτης. Θεωρείται από πολλούς ως κορυφαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού στην Ελλάδα. (20 Ιανουαρίου 1966)
Γεννήθηκε στον Κορυδαλλό το 1966. Ασχολείται με τη μουσική από 7 χρονών. Παρακολούθησε σαν εξαιρετικό ταλέντο τη Σχολή Λαϊκής Μουσικής Θόδωρου Δερβενιώτη, Θέμη Παπαβασιλείου. Ως επαγγελματίας παίζει από τα 11 του χρόνια.
Ο ίδιος σε συνέντευξη του έχει δηλώσει: "Είδα τότε σε μια ταινία τον Τόλη Βοσκόπουλο να τραγουδάει και να παίζει μπουζούκι με τη Δούκισσα και μαγεύτηκα."
Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με μερικούς από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες όπως Μ.Πλέσσα, Σπανό, Ξαρχάκο, Καλδάρα, Ανδρέου, Γαλιάτσο, Σούκα κ.α.
Έχει συνοδεύσει με το μπουζούκι του, τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές όπως τον Τόλη Βοσκόπουλο, Στέλιο Καζαντζίδη, Πόλυ Πάνου, Μαρινέλλα, Χαρις Αλεξίου, Γιώτα Λύδια, Καίτη Γκρέυ,Βαγγέλη Περπινιάδη, Ελένη Βιτάλη, Δήμητρα Γαλάνη,Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Γιάννη Πάριο, Γιάννη Πουλόπουλο,κλπ.

Ο Καραντίνης εκτός από ένας πολύ μεγάλος δεξιοτέχνης στο μπουζούκι, είναι επίσης ένας εκπληκτικός ερμηνευτής κιθάρας, μαντολίνου, τζουρά, μπαγλαμά, λαούτο και ότι εγχόρδου έχει τάστα.
Δισκογραφικά έχει συνεργαστεί σε εκατοντάδες δίσκους τραγουδιστών, στους οποίους παίζει μπουζούκι αλλά και πλήθος άλλων οργάνων. Ο ίδιος έχει εκδώσει δύο προσωπικούς δίσκους. Έναν με δικές του ορχηστρικές συνθέσεις και έναν με ορχηστρικά τραγούδια του Άκη Πάνου.
Έχει ένα γιο, τον Ανδρέα, ο οποίος είναι και αυτός μουσικός.

1987 - Έβαν Πίτερς, Αμερικανός ηθοποιός.

1991 - Τζόλυον Πάλμερ, Βρετανός οδηγός αγώνων.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

250 - Πάπας Φαβιανός.

842 - Θεόφιλος, Βυζαντινός αυτοκράτορας.

882 - Λουδοβίκος ο νεότερος, βασιλιάς της Σαξονίας.

1191 - Θεοβάλδος Ε΄, κόμης του Μπλουά.

1191 - Φρειδερίκος ΣΤ', δούκας της Σουαβίας.

1375 - Ιάκωβος Δ΄ της Μαγιόρκας, βασιλιάς της Νάπολης.

1458 - Λαζάρ Μπράνκοβιτς, δεσπότης της Σερβίας.

1479 - Ιωάννης Β΄, βασιλιάς της Αραγωνίας.

1612 – Ροδόλφος Β΄, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1639 - Μουσταφά Α΄, Οθωμανός σουλτάνος.

1666 - Άννα της Αυστρίας, βασίλισσα της Γαλλίας.

1740 - Νικόλαος Κομνηνός Παπαδόπουλος, ή Νικόλαος Παπαδόπουλος Κομνηνός, ήταν ελληνικής καταγωγής (από την Κρήτη) Ιταλός θεολόγος, φιλόσοφος και νομομαθής, και πέρασε σημαντικό μέρος της ζωής του στην Πάντοβα. (Niccolò Comneno Papadopoli ‎- 6 Ιανουαρίου 1655 - 20 Ιανουαρίου 1740)
Σπούδασε στο ουνιτικό Κολλέγιο του Αγίου Αθανασίου της Ρώμης, και αφού ασπάστηκε το καθολικό δόγμα, το 1672, κατετάγη στο Τάγμα των Ιησουιτών.
Το 1689 ανήλθε στη δεύτερη έδρα του Κανονικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας.
Το 1713 ανήλθε στην πρώτη έδρα, την οποία διατήρησε έως την αποχώρησή του, τον Νοέμβριο του 1738.
Έγραψε πολλά έργα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν δογματικά θέματα. Γνωστότερο είναι το «Praenotiones Mystagogicae ex iure canonico» (Μυσταγωγική προθεωρία εκ του κανονικού δικαίου), το οποίο εκδόθηκε το 1697, και στο οποίο προσπάθησε να αποδείξει ότι οι διαφορές της Ορθοδοξίας και του Καθολικισμού δεν είναι ουσιώδεις.

1745 - Κάρολος Ζ΄, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1819 - Κάρολος Δ΄, βασιλιάς της Ισπανίας.

1848 - Χριστιανός Η΄, βασιλιάς της Δανίας.

1875 - Ζαν Φρανσουά Μιγέ, Γάλλος ζωγράφος.

1900 - Τζον Ράσκιν, Άγγλος κριτικός τέχνης.

1908 - Παναγιώτης Μανέτας, Έλληνας πολιτικός.

1916 - Κυριακούλης Π. Μαυρομιχάλης, Έλληνας πολιτικός.

1917 - Κλέων Ρίζος Ραγκαβής ήταν Έλληνας λόγιος, θεατρικός συγγραφέας και διπλωμάτης. (10 Οκτωβρίου 1842 - 20 Ιανουαρίου 1917)
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Οκτωβρίου 1842. Πατέρας του ήταν ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής. Αφού σπούδασε Νομική και Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στο Μόναχο και στη Χαϊδελβέργη, επιστρέφοντας στην Ελλάδα διορίστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, και αργότερα σε ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό όπως γραμματέας στη Πόλη του Μεξικού (1867-1871), στη Κοπεγχάγη (1871-1873), καθώς και στη Μόσχα. Αργότερα τοποθετήθηκε γενικός πρόξενος στη Σόφια (1873-1879), διπλωματικός πράκτορας στο Κάιρο (1880-1882) οπότε και στη συνέχεια τοποθετήθηκε πρέσβης στη Σόφια, Μόσχα και Κοπεγχάγη.
Την περίοδο που ήταν φοιτητής, και ενώ ο πατέρας του ήταν υπουργός Εξωτερικών, ο Κλέων Ραγκαβής είχε πρωτοστατήσει στις ταραχές που ξέσπασαν στο πεδίο του Άρεως, στην Αθήνα, τον Μάιο του 1859, στα λεγόμενα σκιαδικά όπως έμειναν ευρύτερα γνωστά στην ιστορία.
Πρωτοεμφανίσθηκε στα γράμματα και την ποίηση το 1850, στον ετήσιο ποιητικό διαγωνισμό που είχε καθιερώσει ο Αμβρόσιος Ράλλης. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μία ποιητική συλλογή με τον τίτλο "Άλγη" καθώς και τα θεατρικά έργα: "Ιουλιανός ο παραβάτης", "Οι Ίσαυροι", "Ηράκλειος", "Η Δούκισσα των Αθηνών" κ.ά.. Λογοτεχνικά ήταν γνήσια ρομαντικός, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις δραματικές συγκρούσεις χαρακτήρων των ιστορικών του έργων.
Ιουλιανός ο Παραβάτης
Το έργο του Ιουλιανός ο παραβάτης, αρχικώς σχεδιασμένο το 1862, είχε υποβληθεί στον ποιητικό διαγωνισμό του 1865 και εκδοθεί τελικά το 1877. Είχε προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις ακόμα και στην ελληνική Βουλή, θεωρώντας κάποια σημεία του ως αντιχριστιανικές θέσεις:ζητήθηκε η απόλυση του Ραγκαβή από τη διπλωματική υπηρεσία όπου υπηρετούσε στη Ρουμανία, ενώ αντέδρασε και η Ιερά Σύνοδος. Τέλος το έργο κατασχέθηκε. Υπήρξε δε υπέρμαχος, όχι της απλής, αλλά της αρχαΐζουσας καθαρεύουσας. Προσπάθησε να συνεχίσει την Φαναριώτικη λογοτεχνία χωρίς όμως επιτυχία. Με τον Κλέωνα Ραγκαβή έκλεισε και ο κύκλος των ποιητών της λεγόμενης "Αθηναϊκής Σχολής".
Ο Κλέων Ραγκαβής απεβίωσε στην Νίκαια της Γαλλίας στις 20 Ιανουαρίου του 1917.

1935 - Ναθαναήλ-Νικόλαος Δομενεγίνης ήταν Έλληνας λόγιος και πολιτικός, ζακυνθινής καταγωγής. (1865 - 1935)
Καταγόταν από οικογένεια πολιτικών και ευγενών της Ζακύνθου. Πολέμησε στην Ήπειρο με το σώμα των ερυθροχιτώνων και διακρίθηκε στη μάχη του Δρίσκου, το 1912.
Υπηρέτησε ως Νομάρχης στα Επτάνησα και συνέγραψε σονέτα και άλλα λογοτεχνικά έργα.

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1865. Ήταν γιος του Ιωάννη Δομενεγίνη (1824-1899), δικηγόρου και βουλευτή της Ζακύνθου και πληρεξουσίου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών.
Ανέπτυξε έντονη πολεμική δράση, λαμβάνοντας μέρος στον Πόλεμο του 1897 και στον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο και διακρίθηκε στο Δρίσκο μαζί με τον Μαβίλη.
Το 1912 είχε τον βαθμό του Ταγματάρχη και πολέμησε με τους Γαριβαλδινούς.
Το 1905 διορίστηκε Νομάρχης Κέρκυρας και υπηρέτησε τον ίδιο χρόνο στη Λευκάδα ως την απόλυσή του, στις 15 Δεκεμβρίου 1905. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως νομάρχη στη Λευκάδα αντιμετώπισε την εξέγερση των χωρικών για την τιμή του κρασιού, τον Αύγουστο του 1905.
Στη συνέχεια (1916) εκπροσώπησε την κυβέρνηση στα Ιωάννινα.
Ο Δομενεγίνης έγραψε ποιήματα, πεζά και επιμελήθηκε μεταφράσεις του Φώσκολου.
Το 1898 με έναν ύμνο του για την Κρήτη απέσπασε βραβείο. Σονέτα που έγραψε ο Δομενεγίνης εκδόθηκαν με πρόλογο από τον Ξενόπουλο το 1920.
Απεβίωσε στις 20 Ιανουαρίου 1935 και κηδεύτηκε από τον ιερό ναό του Πρώτου Νεκροταφείου. Άφησε πίσω του μία αδερφή, τη Μαρή Δομενεγίνη, και ανίψια.

1936 - Γεώργιος Ε΄, βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου.

1957 - Τζέιμς Μπρένταν Κόνολι, Αμερικανός αθλητής.

1962 - Αντώνιος Φιξ ήταν Έλληνας πολιτικός και βιομήχανος. (1899 - 20 Ιανουαρίου 1962)
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του Καρόλου Φιξ, βιομηχάνου και γόνου της οικογένειας Φιξ.
Ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση μπύρας Φιξ.
Μετά όμως τον θάνατο του αδερφού του, Ιωάννη, ο έλεγχος της εταιρείας πέρασε στα χέρια του ανηψιού του, Καρόλου Φιξ, με αποτέλεσμα ο ίδιος να αποχωρήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και να δημιουργήσει εργοστάσιο παγοποιίας και αποθήκες ψυγείων στην οδό Πέτρου Ράλλη.
Το 1961 κυκλοφόρησε την μπύρα "Άλφα". Στις εκλογές του 1932 εξελέγη βουλευτής με το Κόμμα Φιλελευθέρων.
Απεβίωσε από συγκοπή καρδιάς το 1962 και κηδεύτηκε από το ναό του Αγίου Διονυσίου των Καθολικών. Ήταν παντρεμένος και είχε παιδιά.

1963 - Αύρα Θεοδωροπούλου ήταν Ελληνίδα μουσικός, κριτικός και αγωνίστρια. Έγινε περισσότερο γνωστή από τους αγώνες της για την απόκτηση του δικαιώματος ψήφου των γυναικών. Υπήρξε ιδρύτρια και πρόεδρος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. (3 Νοεμβρίου 1880 - 20 Ιανουαρίου 1963)
Γεννήθηκε στην Αδριανούπολη στις 3 Νοεμβρίου 1880 (το γένος Δρακόπουλου). Καταγόταν από πλούσια αστική οικογένεια. Ο πατέρας της Αριστομένης Δρακόπουλος ήταν γενικός πρόξενος της Ελλάδας ενώ από την πλευρά της γιαγιάς της ήταν απόγονος της οικογένειας Καλαμογδάρτη. Αδελφή της ήταν η Θεώνη Δρακοπούλου, γνωστή και ως "Μυρτιώτισσα".
Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών όπου απόκτησε δίπλωμα πιάνου το 1900. Στις διπλωματικές εξετάσεις της αρίστευσε και της απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο Ανδρέου και Ιφιγενείας Συγγρού. Συνέβαλε στην ίδρυση του Εθνικού Ωδείου. Μιλούσε Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά.
Δίδαξε πιάνο και ιστορία της μουσικής στο Ωδείο Αθηνών (1900-1919), αρχικά ως δασκάλα και κατόπιν ως καθηγήτρια, στο Ελληνικό Ωδείο (1919-1936), το οποίο ίδρυσε μαζί με ομάδα άλλων καθηγητών και όπου διετέλεσε Έφορος για αρκετά χρόνια, και στο Εθνικό Ωδείο (1936-1957).
Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες (Εστία, Ακρόπολις, Έθνος, Μάχη, Ασύρματος, Ελευθέρα Γνώμη, Πρωΐα, κ.ά.) και περιοδικά (Παναθήναια, Εργασία, Αγγλοελληνική Επιθεώρησις, Νέα Εστία, Καινούρια Εποχή), γράφοντας άρθρα και κριτικές μουσικού περιεχομένου.
Το 1911 ίδρυσε το Κυριακόν Σχολείον Εργατριών. Εργάσθηκε εθελοντικά ως Αδελφή Νοσοκόμος σε όλους τους μεγάλους πολέμους, από το 1897 ώς και τον Πόλεμο του 1940.
Το 1918 ίδρυσε το σωματείο Αδελφή του Στρατιώτου, το οποίο οργάνωσε το Σπίτι του Στρατιώτου.
Το 1920 ίδρυσε τον Σύνδεσμο για τα δικαιώματα της Γυναίκας ως τμήμα της Διεθνούς Ενώσεως των Γυναικών για ισοπολιτεία. Από το 1922 και εντεύθεν διετέλεσε πρόεδρος και διευθύντρια του περιοδικού Ο Αγώνας της Γυναίκας.
Το 1923 ίδρυσε τη Μικρά Αντάντ των Γυναικών από τις χώρες Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία και Ρουμανία και ἐλαβε μέρος σε ετήσια συνέδρια στις πρωτεύουσες των πέντε αυτών χωρών.
Έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια για τα δικαιώματα της γυναίκας (1920 Γενεύη, 1923 Ρώμη, 1926 Παρίσι, 1929 Βερολίνο, 1935 Κωνσταντινούπολη, 1946 Ιντερλάκεν Ελβετίας, 1952 Νεάπολη). Στο διεθνές συνέδριο της Γενεύης εξελέγη μέλος της Διασκέψεως της Διεθνούς Ενώσεως για την ισοπολιτεία της γυναίκας.

1969 - Χασάν Γιουσούφ Χασάν, Έλληνας πολιτικός.

1973 - Αμίλκαρ Καμπράλ, πολιτικός από τη Γουινέα-Μπισσάου.

1977 - Δημήτριος Κιουσόπουλος, Έλληνας δικαστικός.

1979 - Γκούσταφ Βίνκλερ, Δανός τραγουδιστής.

1980 - Δημήτρης Ζευγάς ήταν Έλληνας τραγουδιστής. (Νεάπολη Θεσσαλονίκης 10 Απριλίου 1946-Αθήνα 20 Ιανουαρίου 1980)
Γεννήθηκε στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης.
Πρωτοεμφανίστηκε στο τραγούδι το 1967 τραγουδώντας σε μπουάτ της συμπρωτεύουσας μαζί με το Μανώλη Μητσιά.
Στην Αθήνα τραγούδησε για πρώτη φορά στην Πλάκα, κατά την περίοδο της χούντας.
Είχε ενταχθεί στο Νέο Κύμα.
Απεβίωσε στις 20 Ιανουαρίου 1980 σε τροχαίο δυστύχημα από την πρόσκρουση του οχήματος που οδηγούσε σε τοίχο σε διασταύρωση οδών στο Χαλάνδρι. Κηδευτηκε στο νεκροταφειο του Αμαρουσιου.
Ήταν παντρεμένος με την Ανθή Ζευγά και απέκτησαν 1 κόρη.
Ο Ζευγάς τραγούδησε γνωστά τραγούδια, μερικά από τα οποία όπως "Ο σιδεράς", "Ξημέρωσε" έγιναν επιτυχίες.

1983 - Γκαρίντσα ήταν διεθνής Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε δυο παγκόσμια κύπελλα με την Εθνική Βραζιλίας, το 1958 και το 1962.  (Garrincha, 28 Οκτωβρίου 1933 - 20 Ιανουαρίου 1983)
Μάλιστα το 1962 ήταν πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ και αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Το ίδιο έτος του απονεμήθηκε το βραβείου του καλύτερου παίκτη του κόσμου από το περιοδικό "World Soccer".
Ο Γκαρίντσα, κατά κόσμον Μανουέλ Φρανσίσκο ντος Σάντος, (από τους φιλάθλους στη Βραζιλία αναφέρεται συχνά και ως Μανέ - υποκοριστικό του Μανουέλ - ή Μανέ Γκαρίντσα, όνομα που δόθηκε και στο Εθνικό Στάδιο της Μπραζίλια - Estádio Mané Garrincha) γεννήθηκε στο Πάου Γκράντε στις 28 Οκτωβρίου του 1933, με μια παραμόρφωση στη σπονδυλική στήλη, εξαιτίας της οποίας το δεξί του πόδι ήταν κοντύτερο έξι πόντους από το άλλο. Αυτό το σωματικό μειονέκτημα κατάφερε να το μετατρέψει σε ποδοσφαιρικό πλεονέκτημα, αφού ντρίμπλαρε "σαν το διάολο", όπως αναφέρεται.
Παρόλα τα προσόντα του δυσκολεύτηκε να βρει επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα να παίξει μπάλα, διότι καμιά ομάδα δεν εμπιστευόταν έναν σακάτη ποδοσφαιριστή.
Έτσι ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά σχετικά μεγάλος, σε ηλικία 19 ετών, στην Μποταφόγκο. Σύντομα κλήθηκε στην Εθνική ομάδα και πήγε μαζί της στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Σουηδία το 1958, το οποίο κατέκτησε με τη Βραζιλία, αν και έκανε πολλά προσωπικά παραστρατήματα.
Το 1962, οι εμφανίσεις του στο Μουντιάλ της Χιλής έκαναν τους δημοσιογράφους να αναρωτιούνται: "Από ποιόν πλανήτη κατάγεται ο Γκαρίντσα;"

Όμως, η άστατη ζωή του είχε ως αποτέλεσμα να εμπλέκεται συνεχώς σε καυγάδες, να συλλαμβάνεται μεθυσμένος και γενικά να μην αξιοποιεί το τεράστιο ταλέντο του.
Αγωνίστηκε ως το 1972 και πέθανε στις 20 Ιανουαρίου του 1983 στο Ρίο ντε Τζανέιρο σε ηλικία μόλις 49 ετών, από κίρρωση.

1984 - Τζόνι Βαϊσμίλερ, Αμερικανός κολυμβητής και ηθοποιός.

1989 - Τζων Χάρντινγκ, Βρετανός στρατιωτικός.

1990 - Μπάρμπαρα Στάνγουικ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1993 - Χρήστος Καπράλος, Έλληνας γλύπτης.

1993 - Όντρεϊ Χέπμπορν, Βρετανίδα ηθοποιός.

1994 - Ματ Μπάσμπι, Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής και προπονητής.

1997 - Αριστείδης Κατσαούνης, Έλληνας πολιτικός.

1998 - Μπόμπο Μπραζίλ, Αμερικανός παλαιστής.

2006 - Αντρέι Ιορντάν, πρωθυπουργός της Κιργιζίας.

2008 - Γιάννα Περσάκη, Ελληνίδα ζωγράφος.

2012 - Γιάννης Κεφαλογιάννης, Έλληνας πολιτικός.

2012 - Έτα Τζέιμς, Αμερικανίδα τραγουδίστρια.

2013 - Παύλος Μάτεσις, Έλληνας θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος.

2014 - Κώστας Φιλίνης, Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός.