DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 6 Ιανουαρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Genaris

Σαν σήμερα 6 Ιανουαρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Τα Άγια Θεοφάνεια (Φώτα)
Φώτιος, Φώτης, Φωτεινός, Φώτις, Φωτεινή, Φανή, Φένια, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη, Φωφώ *
Θεοφάνης, Φάνης, Θεοφανία, Φάνια, Φανή, Φένια, Φανούλα *
Ιορδάνης, Ντάνης, Δάνης, Ιορδάνα, Ντάνα, Δάνα
Ουρανία, Ράνια *
Περιστέρα
Θεοπούλα, Θεόπη

6 Ιανουαρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

754: Ο πάπας Στέφανος Β’, αφού περνά τις Άλπεις, συναντιέται στην Πάβια με το βασιλιά των Φράγκων Πεπίνο και τον στέφει εκ νέου βασιλιά. Σε αντάλλαγμα, ο βασιλιάς αναλαμβάνει το ρόλο του προστάτη της Εκκλησίας και στρέφεται εναντίον των Λομβαρδών.

870: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος Α’ ανακηρύσσει συμβασιλέα το γιο του, Λέοντα ΣΤ’ (από το γάμο του με την Ευδοκία Ιγγερίνα).

1205: Ο Φίλιππος της Σουαβίας (Philip of Swabia) στέφεται βασιλιάς των Ρωμαίων.

1449: Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέφεται στον Μυστρά αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1454: O Γεννάδιος Σχολάριος ορίζεται πρώτος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

1494 - Αναλύπτεται η πρώτη ξηρά του Νέου Κόσμου από το Χριστόφορο Κολόμβο και τις καραβέλες του Λα Ισαβέλα και Ισπανιόλα.

1535: Ο ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο Πιθάρο ιδρύει σε μια ακατοίκητη ακτή της Λατινικής Αμερικής, μια πόλη που την ονομάζει Los Reyes de Lima. Δεν είναι άλλη από την πρωτεύουσα του Περού, γνωστή απλώς ως «Λίμα».

1681: Ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας μποξ διεξάγεται στην Αγγλία, μεταξύ του ιπποκόμου και του χασάπη του Δούκα του Όλμπερμαρλ, με νικητή τον δεύτερο.

1821: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποβιβάζεται στην Καρδαμύλη της Μάνης για να προετοιμάσει την εξέγερση των υπόδουλων Ελλήνων.

1822: Νίκη των Ελλήνων κατά των Τούρκων στην Ακράτα.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο για να αναλάβει τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1838: Ο Σάμιουελ Μορς κάνει την πρώτη δημόσια επίδειξη του τηλεγράφου στις ΗΠΑ.

1839: Η πιο καταστροφική καταιγίδα των τελευταίων 300 ετών σαρώνει όλη την Ιρλανδία, προκαλώντας καταστροφές σε περισσότερα από το 20% των σπιτιών στο Δουβλίνο.

1851: Ο Λεόν Φουκό αποδεικνύει πειραματικά την περιστροφή της Γης (εκκρεμές του Φουκό).

1853: Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Η.Π.Α. Φράνκλιν Πιρς και η οικογένειά του εμπλέκονται σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Μασαχουσέτη, στο οποίο σκοτώνεται ο 11χρονος γιος του προέδρου, Μπέντζαμιν Πιρς.

1870: Εγκαινιάζεται το περίφημο Musikverein, το Μέγαρο Φίλων Μουσικής της Βιέννης.

1900: Ηλεκτροφωτίζεται ο Πειραιάς από εργοστάσιο, που βρίσκεται κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου.

1907: Η παιδαγωγός Μαρία Μοντεσσόρι ανοίγει το πρώτο σχολείο της στη Ρώμη για να εφαρμόσει τις παιδαγωγικές ιδέες της.

1912: Το Νέο Μεξικό γίνεται η 47η πολιτεία των ΗΠΑ.

1919: Πανηγυρική γιορτή στα «Διονύσια», κάνει την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωσή του στην Αθήνα το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμματος της Ελλάδος, αργότερα ΚΚΕ, στην πολιτική σκηνή της χώρας.

1922: Ολοκληρώνεται χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα η Διάσκεψη στις Κάννες, με κεντρικό θέμα τη ρύθμιση του τρόπου καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία έχει περιέλθει σε δραματικό οικονομικό αδιέξοδο.

1929: Στη Γιουγκοσλαβία, ο βασιλιάς Αλέξανδρος διαλύει το Κοινοβούλιο και επιβάλλει δικτατορία, ονομάζοντας τον εαυτό του ύπατο κυβερνήτη της διχασμένης χώρας του.

1929: Ο Αδόλφος Χίτλερ διορίζει τον Χάινριχ Χίμλερ αρχηγό της παραστρατιωτικής οργάνωσης SS.

1929: Η Μητέρα Τερέζα φτάνει στην Καλκούτα της Ινδίας και ξεκινά το έργο της.

1930: Ολοκληρώνεται το πρώτο ταξίδι με ντιζελοκίνητο αυτοκίνητο. Η διαδρομή ήταν Ιντιανάπολη - Νέα Υόρκη.

1932: Πραγματοποιείται μεγάλη σύσκεψη για τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας, εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης.

1933: Στο Βόλο οι σεισμοί, που γίνονται έχουν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση πολλών σπιτιών και τον ελαφρύ τραυματισμό πολιτών.

1935: Καταγγέλλεται ως σκανδαλώδης η παραχώρηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού στην αμερικανική εταιρεία Μαρκόνι. Την καταγγελία κάνουν βουλευτές του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

1936: Κάνει ντεμπούτο ο Πόρκι Πιγκ, το διασημο γουρουνάκι καρτούν των Warner Brothers. Η πρώτη του "ταινία" είναι "Οι χρυσοθήρες του 49".

1941: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ δηλώνει στο Κογκρέσο την υποστήριξή του στην ελευθερία του λόγου και της θρησκείας, καθώς και στην απαλλαγή από κάθε ανέχεια και φόβο.

1942: Η Pan Αmerican γίνεται η πρώτη αεροπορική εταιρεία που προγραμματίζει την πρώτη πτήση που θα κάνει το γύρο του κόσμου.

1945: Δεκεμβριανά: οι δυνάμεις του ΕΑΜικού μετώπου αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τον Πειραιά και την Αθήνα.

1948: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, υιοθετεί μία απόρρητη έκθεση με τίτλο «Η θέση των ΗΠΑ σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα», στην οποία διαπιστώνει ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποτύχει στην προσπάθειά τους να εξοντώσουν τις κομμουνιστικές δυνάμεις, επιδεικνύοντας «έλλειψη επιθετικού πνεύματος και κακή καθοδήγηση». Συμβουλεύουν δε τον πρόεδρο Τρούμαν να αποστείλει στρατεύματα στην Ελλάδα και να αυξήσει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση.

1951: Στέφανος Στεφανόπουλος και Παναγιώτης Κανελλόπουλος ιδρύουν το Λαϊκό Ενωτικό Κόμμα (ΛΕΚ).

1960: Αντιεβραϊκές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

1961: Η Νιγηρία διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Γαλλία, λόγω των συνεχιζόμενων πυρηνικών δοκιμών στη Σαχάρα.

1962: Στη Γενεύη, ΕΣΣΔ και Βρετανία προσκαλούν τρεις αντίπαλους πρίγκιπες του Λάος να σχηματίσουν συμμαχία.

1964: Οι Rolling Stones ξεκινούν την πρώτη περιοδεία τους ως πρώτο όνομα. Τις συναυλίες τους ανοίγουν οι «Ronettes».

1969: Ο Πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος μετέχει στη διάσκεψη των αρχηγών των κρατών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, στο Λονδίνο.

1970: Το "Εθνικόν Μέτωπον" στην Κύπρο καταλαμβάνει για λίγες ώρες το χωριό Όμοδος και αφοπλίζει την αστυνομία και τους κατοίκους.

1973: Ανακαλύπτεται στα Τρίκαλα νεολιθικός οικισμός πολύ μεγάλης αξίας.

1973: Βγαίνει σε δημοπρασία το προσωπικό αυτοκίνητο του Αδόλφου Χίτλερ και πωλείται προς 153.000.000 δολάρια. Αγοραστής της «Μερσεντές» είναι ο Ερλ Κλαρκ από την Αριζόνα.

1975: Το τηλεπαιχνίδι «Ο τροχός της τύχης» κάνει πρεμιέρα το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΒC.

1978: Η κορώνα του Αγίου Στεφάνου (επίσης γνωστό και ως το Άγιο Στέμμα της Ουγγαρίας), επιστρέφει στην Ουγγαρία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κρατούνταν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

1980: Στην Ινδία, η Ιντίρα Γκάντι παίρνει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές.

1981: Στην Ελλάδα, ορίζεται το πενθήμερο για όλα τα σχολεία, εκτός από τα Γυμνάσια και τα Γενικά Λύκεια.

1992: Η Βουλή των Σκοπίων εγκρίνει τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, μία εκ των οποίων αναφέρει ότι η Δημοκρατία αυτή δεν έχει καμία εδαφική διεκδίκηση απέναντι στις γειτονικές χώρες.

1994: Η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε δίκη κατά του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

1995: Στην Ιορδανία φτάνει ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.

1996: Η Ελλάδα προσφέρει στους Σέρβους της Βοσνίας 200 εκατ. γερμανικά μάρκα, για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών στην τοποθεσία Βίσεγκραντ.

1998: Το διαστημόπλοιο Lunar Prospector εκτοξεύεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Αργότερα θα ανακαλύψει παγωμένο νερό στη επιφάνεια του φεγγαριού.

1999: Αρνητικό ρεκόρ στο καμπιονάτο επιτυγχάνει ο Ουρουγουανός αμυντικός της Γιουβέντους Πάολο Μοντέρο, ο οποίος αποβάλλεται στον αγώνα με την Μίλαν για 12η φορά καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Giuseppe Bergomi (11 φορές).

2000: Είναι η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Αλ Κάιντα.

2001: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακηρύσσει τον Τζορτζ Μπους, τον υιό, νικητή των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ του 2000.

2004: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης καλεί στην οικία του στην οδό Αναγνωστοπούλου τον υπουργό Εξωτερικών. Ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται την πρόταση του Κ. Σημίτη να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1156 - Ματθίλδη της Αγγλίας, δούκισσα της Σαξωνίας.

1256 - Γερτρούδη η Μεγάλη, Γερμανή μοναχή, μύστρια και θεολόγος.

1367 – Ριχάρδος Β΄, βασιλιάς της Αγγλίας.

1412 – Ζαν Ντ’ Αρκ (Ιωάννα της Λωραίνης), εθνική ηρωίδα της Γαλλίας και Αγία της καθολικής εκκλησίας. (Ντομρεμύ 6 Ιανουαρίου 1412 - Ρουέν 30 Μαΐου 1431).

1486 – Μάρτιν Αγκρίκολα, Γερμανός συνθέτης.

1596 - Μπογκντάν Χμελνίτσκι, Ουκρανός αταμάνος.

1621 - Μαυρίκιος του Παλατινάτου, Γερμανός στρατιωτικός.

1655 - Γιακόμπ Μπερνούλι, Ελβετός μαθηματικός. (6 Ιανουαρίου 1655 - 16 Αυγούστου 1705)
Ο Γιακόμπ γεννήθηκε στη Βασιλεία. Ακολουθώντας την επιθυμία του πατέρα του, σπούδασε θεολογία και έγινε κληρικός. Αντιθέτως όμως με τις επιθυμίες των γονέων του σπούδασε επίσης μαθηματικά και αστρονομία. Ταξίδεψε στην Ευρώπη από το 1676 μέχρι το 1682, ενημερωνόμενος για τις τελευταίες ανακαλύψεις στα μαθηματικά και τις επιστήμες, όπως τα έργα του Ρόμπερτ Μπόιλ και του Ρόμπερτ Χουκ.
Εξοικειώθηκε με τον λογισμό μέσω της αλληλογραφίας του με τον Γκότφριντ Λάιμπνιτς, και μετά συνεργάστηκε με τον αδερφό του, Γιόχαν, σε διάφορες εφαρμογές, με πιο σημαντικές την δημοσίευση διατριβών στις υπερβατικές καμπύλες (1696) και την ισοπεριμετρική ανισότητα (1700, 1701). Το 1690, ο Γιακόμπ έγινε ο πρώτος ο οποίος ανέπτυξε την τεχνική για την επίλυση διαχωρίσιμων διαφορικών εξισώσεων.
Όταν γύρισε στη Βασιλεία το 1682 ίδρυσε σχολή για μαθηματικά και επιστήμες. Διορίστηκε καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας το 1687, παραμένοντας σε αυτή την θέση για την υπόλοιπη ζωή του.
Το πιο γνωστό έργο του Γιακόμπ είναι το Ars Conjectandi, το οποίο δημοσιεύτηκε οκτώ χρόνια μετά τον θάνατό του, το 1713 από τον ανεψιό του, Νίκολας. Στο έργο αυτό περιέγραψε τα γνωστά αποτελέσματα της θεωρίας των πιθανοτήτων και της απαρίθμησης, συχνά παρέχοντας εναλλακτικές αποδείξεις. Το έργο περιλαμβάνει επίσης της εφαρμογή της θεωρίας πιθανοτήτων σε τυχερά παιχνίδια και την εισήγηση ενός θεωρήματος γνωστού ως ο νόμος των μεγάλων αριθμών. Οι όροι δοκιμές Μπερνούλι και αριθμοί Μπερνούλι προέρχονται από το έργο αυτό. Ο σεληνιακός κρατήρας Μπερνούλι έχει ονομαστεί προς τιμήν του ιδίου και του αδερφού του, Γιόχαν.
Ο Μπερνούλι επέλεξε το σχήμα μίας λογαριθμικής σπείρας και τη φράση Eadem mutata resurgo (Αλλαγμένος και όμως ο ίδιος, ανασταίνομαι) για την ταφόπλακά του. Η σπείρα που κατασκευάστηκε ωστόσο τελικά από τους τεχνίτες ήταν σπείρα του Αρχιμήδη.

1655 - Νικόλαος Παπαδόπουλος ο Κομνηνός, Έλληνας θεολόγος.

1745 – Ζακ-Ετιέν Μονγκολφιέ, Γάλλος εφευρέτης.
Οι Αδελφοί Μονγκολφιέ, (γαλλικά: Freres Montgolfier, στην ελληνική βιβλιογραφία αναφέρονται μερικές φορές και ως Μονγκολφιέροι), ο Ζοζέφ-Μισέλ Μονγκολφιέ (Joseph-Michel Montgolfier, 26 Αυγούστου 1740 – 26 Ιουνίου 1810) και ο Ζακ-Ετιέν Μονγκολφιέ (Jacques-Etienne Montgolfier, 6 Ιανουαρίου 1745 – 2 Αυγούστου 1799) ήταν οι εφευρέτες του αερόστατου. Στην πρώτη επανδρωμένη απογείωση μετέφεραν ένα νεαρό γιατρό και ένα αξιωματικό του στρατού. Αργότερα τιμήθηκαν, τόσο αυτοί όσο και ο πατέρας τους, αλλά και τα υπόλοιπα αδέλφια τους, με τον τίτλο ευγενείας ντε (Μονγκολφιέ).

1785 – Ανδρέας Μουστοξύδης, ήταν Έλληνας λόγιος και πολιτικός των Επτανήσων του 19ου αιώνα. (Κέρκυρα, 6 Ιανουαρίου 1785 – 17 Ιουλίου 1860).
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 6 Ιανουαρίου 1785. Σε ηλικία δεκαπέντε χρονών πήγε στην Ιταλία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας, όπου και αναγορεύτηκε νομοδιδάκτωρ το 1805. Το 1805 ονομάστηκε μέλος της «Αρχαιολογικής Εταιρείας» της Φλωρεντίας και της «Φλωρεντιανής Ακαδημίας».
Επέστρεψε στην Κέρκυρα και άρχισε να παραδίδει μαθήματα στο Λύκειο χωρίς μισθό. Συγχρόνως δημοσίευε ιστορικές ειδήσεις περί της πατρίδας του. Για την δραστηριότητά του αυτή τιμήθηκε από την Γερουσία της Επτανήσου με το αξίωμα του ιστοριογράφου των νησιών, και με τον έπαινο για τον ζήλο και την φιλοσοφική αξία των έργων του.
Λίγο πριν από την γαλλική κατοχή των νησιών αποδήμησε ξανά προς την Ιταλία. Επισκέφτηκε το Παρίσι και επέστρεψε πάλι στο Μιλάνο. Περιηγήθηκε τη Γερμανία, τη Σαξονία και την Ελβετία, μελετώντας και αποθησαυρίζοντας πολλές και πολύτιμες ιστορικές ειδήσεις, χειρόγραφα και πηγές για την πατρίδα του.
Όταν εξερράγη η Ελληνική Επανάσταση, ο Μουστοξύδης την εξύμνησε σε ιταλικούς στίχους και ανέλαβε το επίπονο έργο να πληροφορεί την Ευρώπη περί των ανδραγαθημάτων των Ελλήνων αγωνιστών.
Επί Καποδίστρια δέχτηκε την πρόσκληση της Κυβέρνησης να διοργανώσει το δημόσιο εκπαιδευτήριο στην Αίγινα. Η δολοφονία του Καποδίστρια τον ανάγκασε όμως να διακόψει το έργο του και να αναχωρήσει για την Κέρκυρα.
Στην Κέρκυρα έγινε αντιπρόσωπος και αμέσως Γερουσιαστής του τετάρτου Κοινοβουλίου, και αργότερα αρχηγός της Αντιπολίτευσης.
Το 1849, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές ο λαός ψήφισε τον Μουστοξύδη αντιπρόσωπο και η βουλή ομόφωνα πρόεδρο, θέση την οποία όμως ο Μουστοξύδης μετριόφρονα αρνήθηκε.
Απεβίωσε στις 17 Ιουλίου 1860 στην Κέρκυρα.

1792 - Απόστολος Αρσάκης από μέγας ευεργέτης στην Ελλάδα μέχρι Υπουργός Εξωτερικών και προσωρινός πρωθυπουργός της Ρουμανίας.

1822 – Ερρίκος Σλήμαν, Γερμανός αρχαιολόγος, ο άνθρωπος που ανέσκαψε την Τροία και τις Μυκήνες. Μιλούσε 22 γλώσσες, ήταν ερασιτέχνης αρχαιολόγος και δύσκολος άνθρωπος.

1848 - Χρίστο Μπότεφ, Βούλγαρος επαναστάτης.

1870 – Γκούσταφ Μπάουερ, Γερμανός πολιτικός.

1872 – Αλεξάντρ Σκριάμπιν, Ρώσος συνθέτης.

1878 – Καρλ Σάντμπεργκ, Αμερικανός ποιητής και ιστορικός.

1882 – Φαν Νόλι, Αλβανός πολιτικός.

1883 – Χαλίλ Γκιμπράν, Λιβανέζος συγγραφέας.

1903 - Μωρίς Αμπραβανέλ, Έλληνας διευθυντής ορχήστρας.

1913 - Λορέτα Γιανγκ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1919 - Ανδρέας Φιλιππίδης, Έλληνας ηθοποιός.

1924 - Κιμ Ντε-τζουνγκ, Νοτιοκορεάτης πολιτικός.

1926 – Μίκι Χάργκιτεϊ, Ούγγρος ηθοποιός.

1929 - Μπαμπράκ Καρμάλ, Αφγανός πολιτικός.

1937 - Λούντβικ Ντάνεκ, Τσέχος δισκοβόλος.

1938 – Αντριάνο Τσελεντάνο, Ιταλός τραγουδιστής και ηθοποιός.
O Αντριάνο Τσελεντάνο (Adriano Celentano), γεννημένος στο Μιλάνο, στις 6 Ιανουαρίου του 1938, είναι Ιταλός τραγουδιστής, showman, ηθοποιός, σκηνοθέτης και παρουσιαστής. Είναι από τους λίγους Ιταλούς τραγουδιστές που έχουν πουλήσει περισσότερους από 70 εκατομμύρια δίσκους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Τσελεντάνο γεννήθηκε στο Μιλάνο, στο νούμερο 14 της οδού Gluck. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Φότζια (Foggia) της Πούλιας (Puglia), και είχαν εγκατασταθεί στο βορρά για εργασία. Στο Μιλάνο ο Αντριάνο πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Μετά το σχολείο εργάστηκε σε διάφορες δουλειές με πιο αγαπημένη εκείνη του ωρολογοποιού. Η ριζική αλλαγή συνέβη στα τέλη της δεκαετίας του 50 και μία από τις κυριότερες αρετές που του αναγνωρίζονται είναι ότι ήταν εκείνος από τους πρώτους μουσικούς στην Ιταλία που αντιλήφθηκε ότι κάτι άλλαζε στον κόσμο και στη φόρμα της μουσικής.
Ήταν η εποχή που από την Αμερική και μετά το boogie-woogie που επικράτησε ακριβώς μετά τον πόλεμο, ερχόταν ένα νέο είδος μουσικής, ξέφρενης και με τρομερή επίδραση - ιδίως στη νεολαία της εποχής - κι έτσι από το 1955 ξεκινά την ενασχόλησή του με το ροκ ακολουθώντας τις θεαματικές παραστάσεις του Ghigo Agosti.



1938 – Σίλο, Αργεντινός συγγραφέας και φιλόσοφος.

1939 – Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Έλληνας γλωσσολόγος.
Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης του Δημητρίου (1939) είναι Έλληνας γλωσσολόγος, φιλόλογος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθώς και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναγορεύτηκε επίσης «Άρχοντας Διδάσκαλος του Γένους» από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στο ευρύ κοινό είναι ιδιαίτερα γνωστός λόγω του λεξικού της νέας ελληνικής γλώσσας που κυκλοφόρησε το 1998. Πρόσφατα συμπαρουσίαζε την εκπομπή «Οι λέξεις φταίνε» μαζί με την Βίκυ Φλέσσα στην ΕΡΤ1.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιανουαρίου 1939. Αποφοίτησε από το 9ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.
Το 1962 έλαβε το πτυχίο του, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στην Ελλάδα και τη Γερμανία με υποτροφία. Πριν συμπληρώσει τα 35, έγινε τακτικός καθηγητής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1991 εκλέχθηκε πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και το 2000 Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, θέση που κράτησε μέχρι το 2006, οπότε και ορίστηκε ομότιμος καθηγητής. Είναι ακόμη, πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων, και Πρόεδρος της Γλωσσικής Εταιρείας των Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού.
Το 2009 ορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει αναλάβει το διάλογο για τις αλλαγές στο Λύκειο και το εξεταστικό σύστημα ως προς την εισαγωγή στα Ανώτατα Ιδρύματα. Αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα «Το Βήμα» ενώ ήταν και επιστημονικός συντάκτης τηλεοπτικών εκπομπών στην δημόσια τηλεόραση.
Υπό την καθοδήγησή του λειτουργεί το «Κέντρο Λεξικολογίας» που το 1998 εξέδωσε το «Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας», το οποίο γνώρισε εκδοτική επιτυχία.
Στις 6 Μαρτίου 2012, ανακοινώθηκε στα πλαίσια μικρού ανασχηματισμού της Κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου η τοποθέτησή του ως επικεφαλής στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μετά από πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.
Έμεινε στο υπουργείο έως τις 17 Μαΐου 2012.

1939 - Μάρεϊ Ρόουζ, Αυστραλός κολυμβητής.

1942 – Γιάννης Μπουτάρης, επιχειρηματίας, πολιτικός και δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ο Γιάννης Μπουτάρης, γεννημένος στις 13 Ιουνίου 1942 στη Θεσσαλονίκη, είναι Έλληνας επιχειρηματίας και πολιτικός, πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και διπλωματούχος οινολόγος. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 είναι ο 60ός δήμαρχος Θεσσαλονίκης από το 1869 που ιδρύθηκε η δημαρχία της πόλης.

1944 – Γιάννης Δημαράς του Νικολάου, είναι Έλληνας αθλητής, δημοσιογράφος και πολιτικός-πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών.
Ξεκίνησε την καριέρα του στην καλαθοσφαίριση το 1965 από τον Αμύντα με τον οποίο κατέκτησε 7 πρωταθλήματα μικρότερων κατηγοριών. Στη συνέχεια αγωνίστηκε από το 1969 έως το 1973 στον Παναθηναϊκό με τον οποίο κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Ελλάδος. Την περίοδο 1969-70 εργάσθηκε και ως προπονητής του Αθηναϊκού. Είναι επίσης μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Γιάννης Δημαράς έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο στη δημοσιογραφία εργαζόμενος σε εφημερίδες περιοδικά αλλά και σε μερικά από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια. Οι εκπομπές που συμμετείχε, Ρεπόρτερς και Τρεις στον Αέρα βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση στο τηλεοπτικό κοινό. Την περίοδο 1994-96 διετέλεσε μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΔΗΚΚΙ από το οποίο αποχώρησε το 2003. Στη συνέχεια επανεντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Έχει εκλεγεί με το ΔΗΚΚΙ βουλευτής το 1996 και με το ΠΑΣΟΚ τρεις φορές (2004, 2007, 2009). Το 2006 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο ΑΘηναίων. Στις 6 Μαΐου του 2010 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Παπανδρέου τον διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, επειδή αρνήθηκε να υπερψηφίσει το σχετικό σχέδιο νόμου για την Α' Δανειακή Σύμβαση δηλώνοντας «παρών».
Τον Σεπτέμβριο του 2010 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου του ίδιου έτους, για την περιφέρεια Αττικής επικεφαλής του συνδυασμού ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, αλλά παρότι συγκέντρωσε ποσοστό 16% αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο καθώς κατέκτησε την τρίτη θέση, πίσω από τους υποψηφίους της ΝΔ Βασίλη Κικίλια και του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σγουρού (οι οποίοι συγκέντρωσαν ποσοστά 20 και 24% αντίστοιχα).
Τον Απρίλιο του 2011 ίδρυσε μαζί με το βουλευτή Βασίλη Οικονόμου το κόμμα Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών. Έπειτα από την εκλογική συνεργασία του κόμματος με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εκλέγεται τον Μάιο του 2012 στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές στην Β' Αθηνών, καθώς και στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Ιουνίου 2012.
Ο Γιάννης Δημαράς έχει γράψει τα βιβλία "Εμπρός στον Έτσι που χάραξε ο τέτοιος" (1981), "Χίτλερ ζεις την ΑΕΚ οδηγείς" (1984), "Άκυρα" (1992).

1946 - Χρήστος Λεττονός, Έλληνας συνθέτης και τραγουδιστής.

1946 – Σιντ Μπάρετ, Άγγλος τραγουδοποιός (Pink Floyd).

1953 - Μάλκολμ Γιανγκ, Αυστραλός μουσικός.

1954 – Άντονι Μιγκέλα, βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος ο οποίος το 1997 πήρε Όσκαρ για τον «Άγγλο Ασθενή». (6 Ιανουαρίου 1954 - 18 Μαρτίου 2008).
Γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 1954 στο νησί Γουάιτ και ήταν γιος ιδιοκτητών ενός εργοστασίου παρασκευής παγωτών. Ο πατέρας του ήταν Ιταλός και Σκώτος, ο ίδιος είχε ρίζες από το Λάτσιο.
Έκανε σπουδές στο Πανεπιστήμιο Χαλ, τελικά όμως εγκατέλειψε το διδακτορικό του. Παντρεύτηκε με τη χορογράφο Καρολάιν Τσόα και απέκτησε έναν γιο, επίσης ηθοποιό, το Μαξ, και μία κόρη, τη Χάνα, βοηθό παραγωγής στο Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ.
Ουσιαστικά η καριέρα του άρχισε το 1985 με το Whale Music. Το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτη έγινε με το θεατρικό έργο Play και το Happy Days. Τη δεκαετία του ' 80 αφοσιώθηκε στην τηλεόραση και εργάστηκε ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος για τηλεοπτικές σειρές.
Το 1996 βραβεύτηκε με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία του "Ο Άγγλος Ασθενής". Τρία χρόνια μετά, ήταν υποψήφιος για Όσκαρ σεναρίου με το έργο Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ. Επίσης, σκηνοθέτησε και έργα όπερας.
Ο Μινγκέλα πέθανε στις 18 Μαρτίου του 2008 από εγκεφαλική αιμορραγία, σε νοσοκομείο του Λονδίνου, μία εβδομάδα έπειτα από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκου από τις αμυγδαλές και το λαιμό.

1955 – Ρόουαν Άτκινσον, βρετανός ηθοποιός ευρέως γνωστός ως Mr Bean.
O Ρόουαν Σεμπάστιαν Άτκινσον (Rowan Sebastian Atkinson, 6 Ιανουαρίου 1955) είναι Άγγλος ηθοποιός, κωμικός και σεναριογράφος. Είναι πολύ διάσημος για την δουλειά του στο κωμικό σατιρικό σκετς Δεν Είναι Οι Ειδήσεις των Εννιά, και τις κωμικές σειρές Μαύρη Οχιά, Mr Bean και την Thin Blue Line.
Έχει περιληφθεί στη λίστα με τους 50 πιο αστείους ηθοποιούς στην ιστορία της Βρετανικής κωμωδίας και ανάμεσα στους κορυφαίους 50 κωμικούς σε ψηφοφορία του 2005 μεταξύ κωμικών.
Έχει κάνει κινηματογραφική επιτυχία με ταινίες όπως το Ο Μr. Bean Πάει Διακοπές και Johnny English όπως και το Johnny English: Η Επιστροφή.


1958 – Θέμος Αναστασιάδης, ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Είναι επίσης εκδότης της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. (Αθήνα, 6 Ιανουαρίου 1958 - Ζυρίχη, 22 Ιανουαρίου 2019).
Αφού αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εργάστηκε ως πολιτικός - οικονομικός συντάκτης στις εφημερίδες «Το Βήμα», «Εξπρές», «Ελευθεροτυπία» και «Καθημερινή», στην οποία διετέλεσε και Διευθυντής. Για ένα σύντομο διάστημα εργάστηκε στην Ε.Ρ.Τ., ενώ ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν το ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 του Δήμου Αθηναίων.
Στη συνέχεια άρχισε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, όπου παρουσίασε χιουμοριστικά talk show (Νοκ Άουτ, Μπίλιες). Μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία υπήρξε η εκπομπή ΟΛΑ στον ALPHA, η οποία από τα μέσα του 2006 προβάλλεται από τον ΑΝΤ1 και στην οποία παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, βίντεο με συρραφή αποσπασμάτων από τηλεοπτικές εκπομπές. Τα βίντεο ετοιμάζει ομάδα με επικεφαλής τoν Βαγγέλη Περρή.
Είναι νυμφευμένος με την δημοσιογράφο Βασιλική Παναγιωτοπούλου και έχουν τρία παιδιά.
Διώξεις
Τον Οκτώβριο του 2009 καταδικάστηκε σε 19 μήνες φυλάκιση με αναστολή για δημοσίευση φωτογραφιών στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» που παρουσίαζαν τον Χρήστο Ζαχόπουλο σε προσωπικές στιγμές. Τελικά, το τριμελές εφετείο αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση του Θέμου Αναστασιάδη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κρίνοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ επεξεργασία και ταξινόμηση του επίμαχου DVD από τον ίδιο, όπως επιτάσσει ο νόμος για να στοιχειοθετηθεί το συγκεκριμένο αδίκημα.
Στις 4 Δεκεμβρίου 2012 ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη εις βάρος του για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ποσού ύψους 5,5 εκ. ευρώ. Η υπόθεση είχε ξεκινήσει και κόλλησε από το 2007, όταν και ο Θέμος Αναστασιάδης βρέθηκε με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα, χωρίς να καταφέρει τελικά να τις δικαιολογήσει ως νόμιμα έσοδα. Τότε όμως, αθώωθηκε, ενώ αναφέρεται ότι ο ίδιος ο Ζαχόπουλος ζήτησε την αθώωσή του.
Τελικά καταδικάστηκε, με τελεσίδικη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο καλεί τον εκδότη του «Πρώτου Θέματος», Θέμο Αναστασιάδη να καταβάλει στα δημόσια ταμεία το πρόστιμο των 5 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια υπόθεση η οποία «σερνόταν» από το 2007. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 και η οποία αναμένεται να καθαρογραφεί τον Οκτώβριο του 2016, αποφάσισε τελεσίδικα και αμετάκλητα να επικυρώσει το πρόστιμο σε βάρος του Αναστασιάδη, για αδικαιολόγητο περιουσιακό όφελος ύψους 4.973.500 ευρώ, και το οποίο αναμένεται να εισπραχθεί με τη διαδικασία είσπραξης δημοσίων εσόδων. Η αίτηση του εκδότη, ο οποίος ζητούσε αναίρεση, απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το ποσό αυτό προέκυψε έπειτα από έρευνα στις καταθέσεις του Θέμου Αναστασιάδη και της γυναίκας του στην τράπεζα BNP Paribas (στις 20 Ιουλίου 2007), ύψους 2.486.000 ευρώ, αλλά και στον προσωπικό του λογαριασμό, ο οποίος ανοίχτηκε στην ίδια τράπεζα (23 Ιουλίου 2007), όπου και κατατέθηκαν 2.487.500 ευρώ. Στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2013, ο έλεγχος έδειξε ότι τα ποσά αυτά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από νόμιμες πηγές εσόδων του Αναστασιάδη και για τον λόγο αυτό καταλογίστηκαν σε βάρος του. Σημειώνεται ότι ο εκδότης έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, εντός Ελλάδας, αλλά, ακόμα και αν προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, δεν πρόκειται να αλλάξει ο καταλογισμός του προστίμου των 4.973.500 ευρώ.

1959 - Χασάν Ντιάμπ, Λιβανέζος πολιτικός.

1969 – Ίλιε Ντουμιτρέσκου, Ρουμάνος ποδοσφαιριστής και προπονητής.

1970 – Φερνάντο Καρρίγιο, Βενεζουελανός ηθοποιός.

1972 – Nek, Ιταλός τραγουδιστής.

1980 - Αποστολία Ζώη, Ελληνίδα τραγουδίστρια.

1982 - Έντι Ρέντμεϊν, Άγγλος ηθοποιός.

1986 - Ιρίνα Σέικ, Ρωσίδα μοντέλο.

1986 – Άλεξ Τέρνερ, Άγγλος μουσικός (Arctic Monkeys).

1987 – Μπογκανί Κουμαλό, Νοτιοαφρικανός ποδοσφαιριστής.

1989 - Nicky Romero, Ολλανδός DJ.

1997 - Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

Θάνατοι σαν σήμερα

1448 - Χριστόφορος Γ΄, βασιλιάς της Δανίας.

1477 - Ιωάννης Η΄, κόμης του Βαντόμ.

1693 – Μωάμεθ Δ΄, Οθωμανός σουλτάνος.

1694 - Φραντσέσκο Μοροζίνι, δόγης της Βενετίας.

1852 – Λουί Μπραΐγ, γάλλος εκπαιδευτικός, που τελειοποίησε το σύστημα γραφής των τυφλών (σύστημα Μπράιγ).
Ο Λουί Μπράιγ (Louis Braille, 4 Ιανουαρίου 1809 - 1852) ήταν Γάλλος, εφευρέτης συστήματος γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς που χρησιμοποιείται έως σήμερα.
Γεννήθηκε το 1809 στο χωριό Κουπβρέ (Coupvray) κοντά στο Παρίσι. Τυφλώθηκε στο ένα μάτι πολύ μικρός, στην ηλικία των τριών ετών, ύστερα από τραυματισμό στο μάτι με αιχμηρό αντικείμενο, καθώς βοηθούσε τον πατέρα του στην κατασκευή εξαρτημάτων ίππευσης, ενώ αργότερα η μόλυνση μεταδόθηκε και στο άλλο του μάτι, και ως την ηλικία των 5 ετών είχε μείνει τυφλός. Οι γονείς του τον έστειλαν στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι, όπου εκπαιδεύονταν τυφλά παιδιά.
Ο Μπράιγ όμως δεν ήταν ευχαριστημένος, γιατί το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες και τα βιβλία ήταν μόνο 14 με αποτέλεσμα το μάθημα να γίνεται προφορικά. Έτσι κατάφερε, μετά από προσπάθειες πέντε ετών, να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Όταν παρουσίασε την μέθοδό του, άλλοι έδειξαν την ικανοποίησή τους, ενώ άλλοι υποστήριξαν πως το σύστημα ήταν κουραστικό και όχι αποδοτικό.
Ο Μπράιγ απογοητεύτηκε, αλλά δεν σταμάτησε τις προσπάθειες και βρήκε τρόπο ώστε οι τυφλοί να διδάσκονται και μαθηματικά και μουσική. Εφηύρε ακόμα και μια γραφομηχανή, με την οποία έχουν τη δυνατότητα οι τυφλοί να γράφουν, όπως και οι βλέποντες.
Το έργο του Μπράιγ, που πέθανε το 1852, αναγνωρίστηκε πάντως όσο ζούσε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως σήμερα.

1884 – Γκρέγκορ Μέντελ, τσέχος μοναχός που ανακάλυψε τους νόμους της κληρονομικότητας.
Ο Γκρέγκορ Γιόχαν Μέντελ (Gregor Mendel, 20 Ιουλίου 1822 – 6 Ιανουαρίου 1884) ήταν Αυστριακός μοναχός, γνωστός για τις μελέτες που πραγματοποίησε σχετικά με τους μηχανισμούς της κληρονομικότητας χαρακτηριστικών στα φυτά. Συχνά αναφέρεται και ως ο "πατέρας της Γενετικής", λόγω της σημασίας που είχαν οι νόμοι της Μεντελικής κληρονομικότητας και για τη μελέτη της κληρονομικότητας στα υπόλοιπα είδη, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Η αναγνώριση του επιστημονικού έργου του Μέντελ πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, δύο δεκαετίες μετά τον θάνατό του.

1918 – Γκέοργκ Κάντορ, γερμανός μαθηματικός, εισηγητής της θεωρίας των συνόλων. (Γεν. 3/3/1845).
Ο Γκέοργκ Κάντορ γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1845 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Ήταν ο μεγαλύτερος από έξι παιδιά. Όταν ο πατέρας του αρρώστησε το 1856, η οικογένειά του μετακόμισε στη Γερμανία, πρώτα στο Βιζμπάντεν, έπειτα στη Φρανκφούρτη. Το 1862, ο Κάντορ αποφοίτησε από το ETH Ζυρίχης, ενώ αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Ο Γκέοργκ Κάντορ έλαβε έδρα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χάλε. Το 1874, ο Κάντορ παντρεύτηκε την Βάλλυ Γκούτμαν. Απέκτησαν μαζί 6 παιδιά. Εκείνη την εποχή, ο Κάντορ ανέπτυξε τη Θεωρία Συνόλων. Το 1884, ο Κάντορ εισήχθη σε νοσοκομείο ύστερα από μια περίοδο κατάθλιψης. Ο Κάντορ αποσύρθηκε από την εκπαίδευση το 1913, ενώ πέθανε το 1918 ύστερα από μια περίοδο μεγάλης φτώχειας, σε ηλικία 72 ετών. Μεγάλη στιγμή της ζωής του είναι η απόδειξη πως το σύνολο των πραγματικών αριθμών είναι υπεραριθμήσιμο κάτι το οποίο κατάφερε με την τεχνική της Διαγωνιοποίησης.

1919 – Θίοντορ Ρούσβελτ, 26ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Θεόδωρος Ρούζβελτ (Theodore Roosevelt, 27 Οκτωβρίου 1858 - 6 Ιανουαρίου 1919) ήταν ο 26ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν γιος του μεγαλοτραπεζίτη Θεόδωρου Ρούζβελτ, γόνου εύπορης οικογένειας της Νέας Υόρκης. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ενώ παράλληλα καταπιανόταν με την ιστορία, τη φυσική κ.α. Το 1881 εκλέχτηκε με το ρεπουμπλικανικό κόμμα μέλος του πολιτειακού κοινοβουλίου της Νέας Υόρκης αλλά το 1884 παραιτήθηκε εξαιτίας μιας μοιραίας σύμπτωσης, όταν η μητέρα και η γυναίκα του πέθαναν την ίδια μέρα. Κουμπάρος στον πρώτο του γάμο ήταν ο αδερφός του Έλιοτ.
Το 1886 προσπάθησε να εκλεγεί χωρίς επιτυχία δήμαρχος Νέας Υόρκης και το 1897 διορίστηκε υφυπουργός ναυτικών. Με τις πολιτικές του κινήσεις ώθησε τις ΗΠΑ στον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο του 1898, όπου συγκρότησε σώμα εθελοντών πολεμώντας στις περισσότερες μάχες. Ο ηρωισμός που επέδειξε ήταν τόσο μεγάλος που ανακηρύχθηκε σε εθνικό ήρωα. Την ίδια χρονιά έγινε κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης και το 1900 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Μετά την δολοφονία του ΜακΚίνλεϊ ανήλθε στον προεδρικό θώκο, όπου επανεξελέγη θριαμβευτικά το 1904. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ήρθε σε οριστική ρήξη με την πλειοψηφία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με αποτέλεσμα να θέσει υποψηφιότητα στις αμερικανικές εκλογές του 1912 ως ανεξάρτητος. Παρά τη μεγάλη δημοτικότητα του δεν κατάφερε να εκλεγεί. Το 1906 κέρδισε το Νόμπελ ειρήνης για την συμβολή του στη λήξη του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου.
Η εξωτερική του πολιτική μπορεί να χαρακτηριστεί ιμπεριαλιστική. Κατά την εποχή του οι Η.Π.Α. εξασφάλισαν τη Χαβάη και τη διώρυγα του Παναμά. Η προεδρία του σημαδεύτηκε από την κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, οι οποίες βέβαια κατέστησαν τις Η.Π.Α. στρατιωτική υπερδύναμη. Στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής ο Ρούζβελτ ήρθε σε σύγκρουση με τα μεγάλα κεφάλαια και προσπάθησε να περιορίσει την δύναμη των μεγάλων επιχειρήσεων.
Απεβίωσε στις 19 Ιανουαρίου του 1919 στο Όιστερ Μπέι.
Ο μετέπειτα πρόεδρος των Η.Π.Α. Φραγκλίνος Ρούζβελτ ήταν μακρινός ξάδερφος του.

1928 – Άλβιν Κρενζλάιν, Αμερικανός αθλητής.

1949 – Βίκτωρ Φλέμινγκ , αμερικανός σκηνοθέτης (Όσα παίρνει ο άνεμος).
Ο Βίκτορ Φλέμινγκ (Victor Lonzo Fleming, 23 Φεβρουαρίου 1889 - 6 Ιανουαρίου 1949) ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας και παραγωγός, βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία του 1939 "Όσα Παίρνει ο Άνεμος" (Gone With the Wind). Την ίδια χρονιά με το Όσα Παίρνει ο Άνεμος ο Φλέμινγκ γύρισε άλλη μια ταινία που έχει λάβει θρυλική υπόσταση, το μιούζικαλ "Ο Μάγος του Οζ" (The Wizard of Oz, 1939).

1952 – Σοφοκλής Δούσμανης, Έλληνας ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, που υπηρέτησε ως αρχηγός ΓΕΝ. (1868 - 1952)
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια ηπειρώτικης καταγωγής, η οποία συγγένευε με βασιλικούς και πριγκιπικούς οίκους. Παππούς του ήταν ο Αντώνιος Λευκόχειλος - Δούσμανης, διαπρεπής πολιτικός, ενώ μεγαλύτερος αδερφός του ήταν ο στρατηγός Βίκτωρ Δούσμανης. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1888 και έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1897.
Το 1912 τοποθετήθηκε διευθυντής της διοικητικής υπηρεσίας του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και εν συνεχεία κυβερνήτης του θωρηκτού "Γεώργιος Αβέρωφ" και αρχιεπιστολεύς του Στόλου του Αιγαίου.
Το 1914 προήχθη σε υποναύαρχο και τοποθετήθηκε διοικητής της μοίρας θωρηκτών. Τον επόμενο χρόνο ανέλαβε την αρχηγία του ΓΕΝ, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1917, οπότε και αποστρατεύθηκε. Εξορίστηκε ως φιλοβασιλικός στη Σαντορίνη και επανήλθε στην ενεργό δράση το 1920.
Το 1921 έγινε αρχηγός του Στόλου του Αιγαίου και το ίδιο έτος τοποθετήθηκε για δεύτερη φορά στην αρχηγία του ΓΕΝ, στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Οκτώβριο του 1922.
Τον Ιανουάριο του 1923 προήχθη σε αντιναύαρχο και αποστρατεύθηκε.
Το 1935 διορίστηκε υπουργός ναυτικών στην κυβέρνηση Τσαλδάρη και προήχθη σε ναύαρχο. Είχε συγγράψει το ημερολόγιον του κυβερνήτου του "Γ. Αβέρωφ" κατά τους πολέμους 1912 - 1913 (Αθήνα, 1939).[6] Είχε τιμηθεί με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος.
Απεβίωσε στις 6 Ιανουαρίου 1952 στην Αθήνα. Ήταν παντρεμένος με την Μαρία Βούρου και δεν είχε παιδιά. Ανιψιός του ήταν ο Λάμπρος Ευταξίας.

1971 - Δημήτριος Καρακουλουξής, Έλληνας έμπορος και πολιτικός. (1893 - 6 Ιανουαρίου 1971).
Καταγόταν από τη Μενεμένη της Μικράς Ασίας και ήταν από τους πρώτους οικιστές στη Νέα Σαλαμίνα. Ασχολήθηκε με το εμπόριο και εγκαταστάθηκε στη Νίκαια, υπηρετώντας ως δήμαρχος. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε οικοδομικός συνεταιρισμός, με το όνομα "Νέα Μενεμένη".
Εξελέγη βουλευτής Β΄ Πειραιά με την ΕΔΑ στις εκλογές του 1958.
Πέθανε στα χρόνια της χούντας και κηδεύτηκε στις 7 Ιανουαρίου 1971 από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Νίκαιας. Ήταν παντρεμένος με την Μαρίκα και απέκτησαν παιδιά.

1981 – Άρτσιμπαλντ Κρόνιν, σκωτσέζος συγγραφέας και δραματουργός.

1990 – Πάβελ Τσερενκόφ, ήταν Σοβιετικός φυσικός ρωσικής καταγωγής, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1958. Είναι γνωστός κυρίως από το ομώνυμο φαινόμενο. (1904 – 6 Ιανουαρίου 1990).
Ο Τσερενκόφ γεννήθηκε στο μικρό χωριό Νόβαγια Τσιγκλά στην Περιφέρεια Βορόνεζ της Ρωσίας. Οι γονείς του ήταν ο Αλεξέι και η Μαρία Τσερενκόφ.
Απεφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής και Μαθηματικών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Βορόνεζ το 1928, και το 1930 ανέλαβε μία θέση ερευνητή στο Ινστιτούτο Φυσικής Λέμπεντεφ. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τη Μαρία Πουτίντσεβα, κόρη του καθηγητή Ρωσικής Φιλολογίας Α.Μ. Πουτίντσεφ. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Αλεξέι και την Έλενα.
Το 1940 ο Τσερενκόφ πήρε τον τίτλο του διδάκτορα των Φυσικομαθηματικών Επιστημών. Το 1953 διορίσθηκε καθηγητής της Πειραματικής Φυσικής. Από το 1959 ήταν επικεφαλής του εργαστηρίου αντιδράσεων φωτονίων-μεσονίων του Ινστιτούτου Φυσικής Λέμπεντεφ. Πσρέμεινε καθηγητής επί 14 χρόνια. Το 1970 έγινε Ακαδημαϊκός στην Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ.
Ο Τσερενκόφ πέθανε στη Μόσχα σε ηλικία 86 ετών και τάφηκε στο Κοιμητήριο Νοβοντέβιτσι.

1993 – Ρούλντολφ Νουρέγιεφ, ήταν ταταρικής καταγωγής Ρώσος χορευτής και χορογράφος, εκ των κορυφαίων του 20ου αιώνα στο κλασικό μπαλέτο.

1993 – Ντίζι Γκιλέσπι, Αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ, από τους δημιουργούς του επαναστατικού μουσικού ρυθμού της δεκαετίας του ’20 be-bοp.
O Ντίζι Γκιλέσπι (John Birks "Dizzy" Gillespie, 21 Οκτωβρίου 1917 - 6 Ιανουαρίου 1993) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς μουσικούς της τζαζ. Ως συνθέτης και βιρτουόζος της τρομπέτας, συνέβαλε αποφασιστικά, μαζί με τον Τσάρλι Πάρκερ, στην εξέλιξη της μοντέρνας τζαζ και του μπίμποπ (bebop).

1994 - Χρήστος Σιανίδης, Έλληνας πολιτικός.

1999 - Ντσου Μοχέλε, πρωθυπουργός του Λεσότο.

2007 – Πιτ Κλάιναου, Αμερικανός μουσικός και δημιουργός ειδικών εφέ.

2008 - Αλέκος Μιχαηλίδης, Κύπριος πολιτικός.

2016 - Ιωάννης Πετρίδης, Έλληνας πολιτικός.

2017 - Βαγιαζίτ Οσμάν, Τούρκος ευγενής.