DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 24 Δεκεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Dekemvris

Σαν σήμερα 24 Δεκεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Τα κάλαντα, (αρχαίο έθιμο σχετικό με την αρχή του χρόνου), κάλαντρα στην κρητική διάλεκτο, είναι τραγούδια που, με αφορμή το θρησκευτικό περιεχόμενο της εορτής, ζητούν φιλοδωρήματα για τους τραγουδιστές, τους καλαντράδες.  

Εορτάζουν
Ευγενείας της οσιομάρτυρος, (Ευγενία, Ευγενούλα, Ευγενίτσα, Τζένη, Τζενούλα, Ευγενίκη)
Αγίου Αχμέτ του νεομάρτυρος, (Αχμέτ)

 

24 Δεκεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

563: Τελούνται μεγαλοπρεπώς από τον Πατριάρχη Ευτύχιο τα εγκαίνια του αναστηλωθέντος ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, μετά την κατάρρευση του τρούλου από σεισμό το 557.

1726: Ο κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες, Μπρούνο Μαουρίσιο δε Σαβάλα, ιδρύει την πόλη Μοντεβιδέο.

1814: Η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ υπογράφουν τη Συνθήκη της Γάνδης, λήγοντας και επίσημα τον Πόλεμο του 1812. Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, οι περιοχές που έχουν κατακτηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου πρέπει να επιστραφούν εκεί που ανήκαν (status quo pro ante), ενώ γίνεται η αρχή για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά.

1818: Ο Φραντς Γιόζεφ Γκρούμπερ συνθέτει το τραγούδι Silent Night (Άγια Νύχτα). Θα παρουσιαστεί σε κοινό την επόμενη μέρα και θα παραμείνει μέχρι σήμερα ένα από τα εμβληματικά τραγούδια των Χριστουγέννων.

 


1820: Ο Παπαφλέσσας αποστέλλει επιστολές στους προκρίτους της Πελοποννήσου με οδηγίες για προετοιμασία του Αγώνα.

1823: Ο Λόρδος Βύρων φτάνει στο Μεσολόγγι. Οι Μεσολογγίτες τον υποδέχονται με απερίγραπτο ενθουσιασμό.

1843: Στήνεται για πρώτη φορά σε ελληνικό σπίτι χριστουγεννιάτικο δέντρο. Είναι το σπίτι του Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου από τη Νάξο, γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Αθήνα.

1851: Φωτιά στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου καταστρέφει τα 2/3 από τα 55.000 βιβλία, καθώς και τα 2/3 από την προσωπική βιβλιοθήκη του Τόμας Τζέφερσον.

1865: Ιδρύεται στο Πουλάσκι του Τενεσί των ΗΠΑ η ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν, από ομάδα μελών του Στρατού των Νοτίων. Η Κου Κλουξ Κλαν, μετατρέπεται γρήγορα από μικρή μυστική αδελφότητα σε παραστρατιωτική δύναμη, που προσπαθεί να αναστείλει κυβερνητικές ενέργειες και πολιτικές σχετικές για την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών. Η ΚΚΚ έχει ιδιαίτερη δύναμη σε περιοχές, όπου οι φυλετικές διακρίσεις είναι έντονες και η δράση της έχει ως στόχους Αφροαμερικανούς αλλά και λευκούς Ρεπουμπλικάνους και περιλαμβάνει από απλούς εκφοβισμούς μέχρι καταστροφή περιουσίας, επιθέσεις και φόνους.

1871: Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι Άιντα κάνει πρεμιέρα στο Κάιρο, με την ευκαιρία των εγκαινίων της διώρυγας του Σουέζ.

1889: Ο Ντάνιελ Στόβερ και ο Γουίλιαμ Χέινς πατεντάρουν το ποδήλατο με φρένο στην πίσω ρόδα.

1893: Ο Χένρι Φορντ κατασκευάζει την πρώτη του πετρελαιομηχανή και τη δοκιμάζει στη αυλή του σπιτιού του.

1906: Αμερικανικός ραδιοφωνικός σταθμός μεταδίδει για πρώτη φορά στα ερτζιανά μουσικό κομμάτι.

1913: Στις ΗΠΑ, ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, βάσει νέου νόμου, που υπογράφει ο Πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον. Με το νέο τραπεζικό σύστημα, οι αξίες θα αυξομειώνονται αυτόματα, βάσει των εκάστοτε συνθηκών ύφεσης ή ευημερίας.

1914: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ανακωχή για τον εορτασμό των Χριστουγέννων μεταξύ των εμπολέμων στο Δυτικό Μέτωπο.

1920: Ο θρυλικός τενόρος Ενρίκο Καρούζο δίνει το τελευταίο κοντσέρτο του.

1922: Ανοίγει τις πύλες του το Colosseum του Λονδίνου.

1929: Στις ΗΠΑ καταστρέφεται από πυρκαγιά η δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

1940: Το υποβρύχιο Παπανικολής, με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Μίλτο Ιατρίδη, επιτίθεται εναντίον μεγάλης ιταλικής νηοπομπής στην Αδριατική θάλασσα και βυθίζει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά, που μετέφεραν πολεμικό υλικό στα παράλια της Αλβανίας.

1942: Σχέδιο για κοινή δράση με το ΕΑΜ στη διάρκεια της κατοχής, αλλά και το πλαίσιο για τη συνύπαρξή τους στην ελεύθερη Ελλάδα, προτείνει ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων Θεμιστοκλής Σοφούλης στον γραμματέα του ΕΑΜ Θ. Χατζή.

1943: Ο στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ, διορίζεται ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, με απόφαση του προέδρου Ρούσβελτ.

1946: Εκπέμπεται η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή αμερικανικής εκκλησίας από την επισκοπική Εκκλησία του Γκρέις, στη Νέα Υόρκη.

1947: Ο Μακάριος Β΄ εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

1947: Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ συγκροτείται η «Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας» υπό τον Μάρκο Βαφειάδη, πιο γνωστή ως «Κυβέρνηση του Βουνού». Υπουργός Πρόνοιας αναλαμβάνει ο γιατρός Πέτρος Κόκκαλης. Την ίδια μέρα, οι αντάρτες αποτυγχάνουν να καταλάβουν την Κόνιτσα, την οποία προόριζαν για έδρα της κυβέρνησής τους.

1951: Η Λιβύη κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ιταλία και αποκτά πολίτευμα συνταγματικής μοναρχίας, υπό το βασιλιά Ίντρις.

1953: Το Ντράγκνετ γίνεται η πρώτη εκπομπή, που σπονσοράρεται, με χορηγό της τα τσιγάρα Φατίμα.

1955: Καταργούνται τα οκτατάξια γυμνάσια στην Ελλάδα και επανέρχονται τα εξατάξια.

1959: Η δραστηριότητα της Ε.Ο.Κ.Α. λήγει όταν επέρχεται παύση του αγώνα ανεξαρτησίας, μετά τη συμφωνία της Ζυρίχης.

1960: Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποιεί το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη.

1963: Εξαπλώνονται οι διακοινοτικές συγκρούσεις σε όλη την Κύπρο. Ανακωχή στη Λάρνακα, ύστερα από μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των Τουρκοκυπρίων. Το απόγευμα, οι Ελληνοκύπριοι κάνουν γενική αντεπίθεση και ανακαταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Λευκωσίας, ενώ πολιορκούν την Ομορφίτα. Ο τούρκος πρόεδρος, Τζεμάλ Γκιουρσέλ, δηλώνει πως η Τουρκία θα επέμβει μονομερώς, αν δεν παρέμβουν οι εγγυήτριες δυνάμεις.

1969: Ο Τσαρλς Μάνσον και τέσσερα μέλη του κοινοβίου του στις ΗΠΑ κατηγορούνται για τις δολοφονίες της ηθοποιού Σάρον Τέιτ, συζύγου του Ρόμαν Πολάνσκι, και των Λένο και Ρόζμαρι Λα Μπιάνκα, ιδιοκτητών αλυσίδας σουπερμάρκετ.

1971: Φοβερή σύγκρουση τρένων έξω από την Αθήνα προκαλεί το θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό 35.

1979: Δύο άνθρωποι σκοτώνονται στον Όλυμπο και άλλοι έξι στο Αιγαίο από τη σφοδρή κακοκαιρία.

1980: Στο Γουντμπριτζ της Αγγλίας δεκάδες άτομα αναφέρουν πως είδαν περίεργα φώτα στον ουρανό. Το φαινόμενο παραμένει ανεξήγητο και ονομάζεται πλέον το «Βρετανικό Ρόσγουελ».

1984: Ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης σκοτώνεται από μέλος της 17 Νοέμβρη, κατά τη διάρκεια ληστείας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα.

1989: Μέλη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη εισέρχονται κρυφά στο στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας και αφαιρούν 60 αντιαρματικές ρουκέτες, όπλα, χειροβομβίδες και σφαίρες.

1990: Παντρεύονται ο αμερικανός ηθοποιός Τομ Χανκς και η αυστραλή συνάδελφός του Νικόλ Κίντμαν.

1991: Οι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία και Σκόπια, υποβάλλουν επίσημα αίτημα για αναγνώρισή τους από την ΕΟΚ.

1992: Στη Σερβία, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κερδίζει τις προεδρικές εκλογές.

1993: Στη Ρωσία, σε ισχύ τίθεται το νέο Σύνταγμα, που εγκαθιδρύει ένα ισχυρό προεδρικό καθεστώς.

1994: Ο αλβανός πρόεδρος Σάλι Μπερίσα απελευθερώνει τον Βορειοηπειρώτη και μέλος της «Ομόνοιας» κρατούμενο Ηρακλή Σύρμο, μετά την άρση του ελληνικού βέτο για την κοινοτική βοήθεια στην Αλβανία.

1995: Στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, βρίσκονται 16 απανθρακωμένα πτώματα, που ανήκαν στην αίρεση του "Ναού του Ηλιου", μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά.

1997: Ο δήμαρχος της Βενετίας παντρεύει τον αμερικανό σκηνοθέτη Γούντι Άλεν (62 ετών) και τη φίλη του Σουν Γι Πρεβέν (27 ετών), θετή κόρη της πρώην συντρόφου του, Μία Φάροου.

1997: Ο Ίλιτς Ραμίρεζ Σάντσες, ο γνωστός τρομοκράτης με το προσωνύμιο «Κάρλος το Τσακάλι», καταδικάζεται από γαλλικό δικαστήριο σε ισόβιο κάθειρξη για το θάνατο δύο γάλλων αστυνομικών κι ενός Λιβανέζου, στο Λίβανο.

2007: Προφυλακιστέα κρίνεται η πρώην συνεργάτιδα του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου, Εύη Τσέκου, για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος και συμμετοχή σε αυτοκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

3 π.Χ. - Γάλβας, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

1166 - Ιωάννης, βασιλιάς της Αγγλίας.

1167 – Ιωάννης ο Ακτήμων, βασιλιάς της Αγγλίας.
Ο Ιωάννης της Αγγλίας ή Ιωάννης ο Ακτήμων (John, Οξφόρδη, 24 Δεκεμβρίου 1166 - 19 Οκτωβρίου 1216) ήταν βασιλιάς της Αγγλίας, και δούκας της Ακουιτανίας (1199-1216), από τη δυναστεία των Πλανταγενετών και πέμπτος γιος του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Β΄ και της Ελεονώρας της Ακουιτανίας. Διαδέχτηκε στο θρόνο της Αγγλίας τον αδελφό του, Ριχάρδο Α΄. Ονομάστηκε «Ακτήμων» γιατί έχασε την κληρονομιά των γαλλικών κτήσεων από τον πατέρα του, λόγω της συμμαχίας του με τον εχθρό.
Οι μεγαλύτεροι αδελφοί του σε συμπαράσταση με την μητέρα τους Ελεονώρα της Ακουιτανίας που ήταν αιχμάλωτη του Ερρίκου Β΄ από το 1173 εξεγέρθηκαν κατά του πατέρα τους. Σε μικρή ηλικία αρραβωνιάστηκε την Αλίκη, κόρη του Ουμβέρτου Γ΄ της Σαβοΐας, και ήλπιζε ότι με το γάμο αυτό θα αποκτούσε μεγάλη πρόσβαση στις Άλπεις, κληρονομώντας το Πεδεμόντιο και την Σαβοΐα. Ο βασιλιάς Ερρίκος του υποσχέθηκε τα κάστρα στη Νορμανδία, που είχε υποσχεθεί πριν στον άλλο του γιο, Γοδεφρείδο. Η Αλίκη ταξίδεψε στην Αγγλία προκειμένου να επισκεφτεί την αυλή του Άγγλου βασιλιά Ερρίκου Β΄, αλλά πέθανε πριν πραγματοποιηθεί ο γάμος.
Ο Γεράλδος της Ουαλίας περιγράφει ένα ζωγραφικό πίνακα που βρήκε στη σάλα του Ουίντσεστερ, παριστάνοντας έναν αετό να δέχεται επίθεση από τρεις νεοσσούς, ενώ ένας τέταρτος από πίσω παρακολουθούσε. Όταν ρώτησε τον Ερρίκο Β΄ ποιο είναι το νόημα της συγκεκριμένης τοιχογραφίας, ο βασιλιάς του είπε:
Oι τέσσερις νεοσσοί είναι οι τέσσερις γιοι μου που επιθυμούν να με καταδιώξουν ως το θάνατο μου. Ο τέταρτος που παρακολουθεί και δεν μετέχει είναι αυτός που θα μου δώσει το τελειωτικό χτύπημα.
Πραγματικά, ο τέταρτος νεοσσός ήταν ο μικρότερος γιος του, Ιωάννης ο Ακτήμων, ο έως τότε αγαπημένος γιος του πατέρα του, που δεν συμμετείχε στη συνωμοσία των αδελφών του. Όταν στράφηκε και εκείνος εναντίον του, ο βασιλιάς Ερρίκος Β΄ στενοχωρήθηκε τόσο πολύ που οδηγήθηκε στο θάνατο από μαρασμό.

1491 – Ιγνάτιος Λογιόλα (Ignacio de Loyola, 23 Οκτωβρίου 1491 - 31 Ιουλίου 1556), επίσης γνωστός ως Ίνιγο Λόπεθ ντε Λογιόλα, ήταν ο ιδρυτής της θρησκευτικής αδελφότητας των Ιησουιτών (γνωστή και ως Αδελφότητα ή Εταιρεία του Ιησού). Ισπανός στην καταγωγή, αποτέλεσε αυτός και το τάγμα του την αιχμή του δόρατος της Καθολικής Εκκλησίας στον αγώνα της ενάντια στον Προτεσταντισμό στα πλαίσια της Αντιμεταρρύθμισης. Αγιοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 1622 και η μνήμη του τιμάται από την Καθολική Εκκλησία στις 31 Ιουλίου.

1596 - Λέονερτ Μπράμερ, Ολλανδός ζωγράφος.

1597 - Ονώριος Β΄, πρίγκιπας του Μονακό.

1631 - Βερνάρδος Γουσταύος του Μπάντεν-Ντούρλαχ, Γερμανός στρατιωτικός.

1754 - Τζορτζ Κραμπ, Άγγλος ποιητής, χειρουργός και κληρικός.

1761 - Ζαν-Λουί Πονς, Γάλλος αστρονόμος.

1761 – Σελίμ Γ΄ ο επονομαζόμενος Μεταρρυθμιστής (III. Selim, 24 Δεκεμβρίου 1761 - 28 Ιουλίου 1808) ήταν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με φιλελεύθερες αντιλήψεις.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Μουσταφά Γ΄και της Μιχρισάχ Σουλτάν και διαδέχτηκε το 1789 τον θείο του Αμπντούλ Χαμίτ Α΄. Ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος και υπήρξε ποιητής και μουσικός. Το όνομά του συνδέθηκε με την πλέον ταραγμένη περίοδο της Ευρωπαϊκής ιστορίας: αυτήν της Γαλλικής Επανάστασης. Η εξωτερική του πολιτική σημαδεύτηκε απο τις συνεχείς καταστροφικές ήττες. Το 1792 υπέγραψε τη συνθήκη Ιασίου, με το οποίο παραχωρούσε προνόμια στους Ρώσους. Το 1788 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ της Γαλλίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν τα στρατεύματα του Ναπολέοντα έφτασαν στην Αίγυπτο, αναγκαζόμενος τελικά σε συμμαχία. Γενικά κατά τη διάρκεια της εξουσίας του υπήρξαν πολλές αποσχιστικές τάσεις, κυρίως από πασάδες στις ανατολικές περιοχές της Αυτοκρατορίας, ενώ ενισχύθηκε η αυτονομία των παραδουνάβιων περιοχών. Επίσης εγκαινίασε για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυτοκρατορίας μόνιμες διπλωματικές αποστολές στις μεγάλες πρωτεύουσες της Δύσης (Βιέννη, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο).
Στον εσωτερικό τομέα
Στον εσωτερικό τομέα ο Σελίμ Γ΄ επιχείρησε πολλές ριζοσπαστικές αλλαγές, κυρίως στα στρατιωτικά ζητήματα. Συγκρότησε ειδικό συμβούλιο, στα μέλη του οποίου παραχώρησε πολλές αρμοδιότητες, ενώ περιόρισε σημαντικά αυτές του Μεγάλου Βεζίρη και των τοπικών αρχόντων. Από την αρχή της ανάρρησής του στο θρόνο έλαβε σειρά μέτρων που αφορούσαν φορολογία επί θεμάτων ιδιοκτησίας καθώς και σειρά μέτρων επί της εσωτερικής διοίκησης. Προσπάθησε να περιορίσει την επιρροή των Γενιτσάρων και να δημιουργήσει τακτικό στρατό Ευρωπαϊκού τύπου. Οι συγκεκριμένες όμως μεταρρυθμίσεις που αποτέλεσαν την αρχή του λεγόμενου (Nizâm-i Cedid) Τανζιμάτ, προκάλεσαν την αντίδραση των Γενίτσαρων, οι οποίοι υποκινημένοι από κύκλους της Aυλής και θρησκευτικούς ηγέτες τον ανέτρεψαν με κίνημα και τον εκθρόνισαν το 1807 περιορίζοντάς τον στα ανάκτορα.
Το τέλος
Τελικά δολοφονήθηκε δια στραγγαλισμού κατά διαταγή του διαδόχου του στο θρόνο Μουσταφά Δ΄ μέσα στα ανάκτορα στις 28 Ιουλίου του 1808 στη Κωνσταντινούπολη και το σώμα του ρίφθηκε από τα τείχη της πόλης. Ένα χρόνο αργότερα την ίδια τύχη είχε και ο Μουσταφά Δ΄.
Ο Σελίμ Γ' θεωρείται ο πρωτοπόρος του μεταρρυθμιστικού ρεύματος Νιζαμι Τζεντιντ (Nizâm-i Cedid).

1787 - Γουλιέλμος, πρίγκιπας της Έσσης-Κάσσελ.

1798 - Άνταμ Μιτσκιέβιτς, Πολωνός ποιητής.

1809 - Κιτ Κάρσον, Αμερικανός στρατιωτικός.

1818 – Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ (ορθή προφορά: Τζουλ) (αγγλικά: James Prescott Joule, 24 Δεκεμβρίου 1818 - 11 Οκτωβρίου 1889) ήταν Άγγλος Φυσικός, μαθητής του Τζον Ντάλτον, που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των σύγχρονων γνώσεων σε πολλά επιστημονικά πεδία, όπως η θερμότητα, ο ηλεκτρισμός και η θερμοδυναμική. Υπήρξε από τους πρώτους που διέγνωσαν την αναγκαιότητα και τη σημασία που έχουν για τις επιστήμες οι ακριβείς μετρήσεις των φυσικών φαινομένων και σε όλη του τη ζωή ασχολήθηκε περισσότερο με την ανεύρεση των ποσοτικών σχέσεων.
Το 1838 δημοσίευσε στα «Χρονικά του Ηλεκτρισμού» την περιγραφή της ηλεκτρομαγνητικής μηχανής την οποία είχε εφεύρει, ενώ δύο χρόνια αργότερα δημοσίευσε τα πρώτα αποτελέσματα επί του μηχανικού ισοδύναμου της θερμότητας το οποίο και προσδιόριζε με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους. Το 1843 δημοσίευσε ένα υπόμνημα για την θερμότητα που εκλύεται κατά την ηλεκτρόλυση του ύδατος και το 1847 ανήγγειλε τις εργασίες του στην επαλήθευση του αξιώματος της διατήρησης της ενέργειας.
Για τις έρευνες του εκείνες έγινε γνωστός στον ευρύτερο επιστημονικό κύκλο, με συνέπεια ο διάσημος τότε φυσικός Λόρδος Κέλβιν να τον κάνει συνεργάτη του σε πολλά θέματα της Φυσικής. Όλα τα έργα του Τζάουλ έχουν εκδοθεί από την Φυσική Εταιρεία του Λονδίνου σε δύο τόμους το 1884 και το 1887.

1837 – Ελισάβετ της Αυστρίας (Elisabeth von Österreich-Ungarn, 24 Δεκεμβρίου 1837 – 10 Σεπτεμβρίου 1898), γνωστή και με το όνομα Πριγκίπισσα Σίσυ, ήταν αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας, σύζυγος του Φραγκίσκου Ιωσήφ της Αυστρίας.

1845 – Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας, υπήρξε ο μακροβιότερος βασιλιάς της Ελλάδας, από το 1863 μέχρι το 1913.
Ήταν ο δεύτερος κατά σειρά Βασιλιάς της νεότερης Ελλάδας μετά τον Όθωνα και αρχηγός νέου Βασιλικού Οίκου. Δολοφονήθηκε στις 18 Μαρτίου 1913 (5 Μαρτίου με το τότε ισχύον Ιουλιανό ημερολόγιο) στη Θεσσαλονίκη.

1867 - Τεβφίκ Φικρέτ, Τούρκος ποιητής.

1868 - Εμάνουελ Λάσκερ, Γερμανός σκακιστής.

1879 - Εμίλ Νελλιγκάν, Καναδός ποιητής.

1879 - Αλεξανδρινή του Μεκλεμβούργου-Σβερίν, βασίλισσα της Δανίας.

1881 - Χουάν Ραμόν Χιμένεθ, Ισπανός ποιητής.

1886 - Μάικλ Κερτίζ, Ούγγρος σκηνοθέτης.

1905 - Χάουαρντ Χιουζ, Αμερικανός επιχειρηματίας.

1906 - Φραντς Γουάξμαν, Γερμανός συνθέτης.

1922 – Άβα Λαβίνια Γκάρντνερ (αγγλικά: Ava Lavinia Gardner) ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1922 στην Γκραμπτάουν της Βόρειας Καρολίνας και απεβίωσε στις 25 Ιανουαρίου 1990 στο Ουέστμινστερ του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έλαβε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, ενώ θεωρείται από πολλούς μια από τις ομορφότερες παρουσίες που πέρασαν ποτέ από τη μεγάλη οθόνη. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει 25η στη λίστα με τις 25 λαμπρότερες σταρ της ιστορίας του σινεμά.

1928 - Μάνφρεντ Ρόμμελ, Γερμανός πολιτικός.

1934 - Στίπε Μέσιτς, Κροάτης πολιτικός.

1937 - Φέλιξ Μιέλι Βενεράντο, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

1940 - Γιαν Στράσκι, Τσέχος πολιτικός.

1943 - Τάρια Χάλονεν, Φινλανδή πολιτικός.

1945 - Lemmy, Άγγλος τραγουδιστής και μπασίστας (Motörhead).

1957 - Χαμίντ Καρζάι, Αφγανός πολιτικός.

1961 - Ιλχάμ Αλίγιεφ, πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.

1968 – Μανώλης Φάμελλος (Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 1968) είναι Έλληνας τραγουδιστής και τραγουδοποιός της έντεχνης και ποπ/ροκ μουσικής. Αρχικά ήταν μέλος του συγκροτήματος Οι Ποδηλάτες, ενώ από το 1999 κάνει καριέρα μόνος του. Οι ρίζες του είναι από τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο, ενώ το 1970 μετακόμισε μαζί με τους γονείς του στη Θεσσαλονίκη όπου και έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική.


1971 – Ρίκι Μάρτιν (Enrique "Ricky" Martín Morales, 24 Δεκεμβρίου 1971) είναι Πορτορικανός τραγουδιστής της ποπ, ο οποίος έκανε δημοφιλή τη Latin ποπ στο ευρύ κοινό, πουλώντας πάνω από 70 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.



1971 – Γιώργος Αλκαίος (24 Δεκεμβρίου 1971) είναι Έλληνας καλλιτέχνης και τραγουδιστής. Ξεκίνησε τη καριέρα του το 1989 μετά από εμφάνισή του σε ελληνικό reality show. Μετά από μια σύντομη πορεία υποκριτικής στην σκηνή, ο Αλκαίος αφοσιώθηκε στη μουσική. Το πρώτο του Single, "Τι Τι", τον έκανε δημοφιλή στην Ελλάδα. Το μουσικό στυλ που τον διακρίνει συνδυάζει ελληνικά και ανατολικά στοιχεία με τη σύγχρονη ποπ μουσική. Μέχρι σήμερα έχει διακριθεί με 5 πλατινένιους δίσκους και 9 χρυσά άλμπουμ. Ο Αλκαίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision 2010 με το τραγούδι "ΩΠΑ!".



1977 - Αμέρικο, Χιλιανός τραγουδιστής.

1979 - Κρις Χίροου, Αμερικανός παλαιστής.

1981 - Ντίμα Μπιλάν, Ρώσος τραγουδιστής.

1986 - Άνα Μπρέντα Κοντρέρας, Μεξικανή ηθοποιός.

1988 - Στέφανος Αθανασιάδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1991 - Λούις Τόμλινσον, Άγγλος τραγουδιστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

427 - Σισίνιος Α΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1257 - Ιωάννης Α΄, κόμης του Αινώ.

1456 - Γεώργιος Μπράνκοβιτς, δεσπότης της Σερβίας.

1524 – Βάσκο Ντα Γκάμα, Γάλλος εξερευνητής, ήταν Πορτογάλος θαλασσοπόρος, ο οποίος πρώτος συνέδεσε θαλάσσια την Ευρώπη με την Ινδία πραγματοποιώντας τον περίπλου της Αφρικής.
Η αναγνώριση για τον μεγάλο θαλασσοπόρο ήρθε 21 ολόκληρα χρόνια μετά και ενώ ήταν παραγκωνισμένος όλο αυτό το διάστημα. Ο νέος βασιλιάς της Πορτογαλίας Ιωάννης Γ΄ του απένειμε τον τίτλο του Αντιβασιλέα της Ινδίας το 1524.

1807 – Αλεξέι Ορλόφ, ρώσος στρατιωτικός και πολιτικός με ενεργό ανάμιξη στην αποτυχημένη εξέγερση των Πελοποννησίων κατά των Οθωμανών.

1850 - Φρεντερίκ Μπαστιά, Γάλλος συγγραφέας και οικονομολόγος.

1863 - Ουίλλιαμ Θάκερυ, Βρετανός συγγραφέας.

1872 – Ουίλιαμ Ράνκιν (αγγλικά: William John Macquorn Rankine, Εδιμβούργο, 5 Ιουλίου 1820 - Γλασκώβη, 24 Δεκεμβρίου 1872) ήταν Σκωτσέζος μηχανικός και φυσικός.
Βοήθησε να δώσει έμφαση στην τέχνη της σύγχρονης κατασκευής και η μηχανολογία στην ορθολογική συστηματοποίηση των ιδεών και συνηθειών εργασίας που είχαν εξελιχθεί στην πράξη. Από το 1840 σπούδασε νόμους της Θερμοδυναμικής. Το 1879 δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, το "Εγχειρίδιο της ατμομηχανής" (Manual of the Steam Engine).

1935 - Άλμπαν Μπεργκ, Αυστριακός συνθέτης.

1938 – Καρλ Μίλε, γερμανός βιομήχανος. (Miele) (Γεν. 25/7/1869).

1938 - Μπρούνο Ταούτ, Γερμανός αρχιτέκτονας.

1942 - Ιωσήφ Κούνδουρος, Έλληνας πολιτικός.

1942 - Φρανσουά Ζαν Νταρλάν, Γάλλος ναύαρχος και πολιτικός.

1959 - Έντμουντ Γκούλντινγκ, Άγγλος σκηνοθέτης.

1976 - Ντουάρτε Β΄, δούκας της Μπραγκάνσα.

1977 - Σαμαέλ Αούν Βεόρ, Κολομβιανός συγγραφέας.

1979 - Ρούντι Ντούτσκε, Γερμανός ακτιβιστής.

1980 - Καρλ Νταίνιτς, Γερμανός ναύαρχος.

1982 – Λουί Αραγκόν (Louis Aragon, Παρίσι, 3 Οκτωβρίου 1897 - Παρίσι, 24 Δεκεμβρίου 1982) ήταν Γάλλος ποιητής, μυθιστοριογραφός και δημοσιογράφος και για πολλά χρόνια μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Πήρε μέρος στο κίνημα του ντανταϊσμού ενώ αργότερα αποτέλεσε μαζί με τον Αντρέ Μπρετόν πρωτεργάτη του υπερρεαλισμού. Διετέλεσε εκδότης και τακτικός συνεργάτης των υπερρεαλιστικών περιοδικών Litterature και La Revolution Surrealiste.

1984 – Χρήστος Μάτης, αστυφύλακας που σκοτώνεται από μέλος της «17 Νοέμβρη», κατά τη διάρκεια ληστείας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα.
Στην οδό Τριών Ιεραρχών 119 στα Άνω Πετράλωνα Αθηνών, τραυματίσθηκε θανάσιμα από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν. κατά τη ληστεία στο υποκατάστημα της Ε.Τ.Ε. Πετραλώνων, όπου εκτελούσε υπηρεσία φρουρού. Τέσσερα μέλη της οργάνωσης 17Ν. μπήκαν στην Εθνική Τράπεζα στη διασταύρωση Τριών Ιεραρχών και Ιώνων στα Πετράλωνα. Ενας είναι ντυμένος αστυνομικός. Στην τράπεζα κάνει βάρδια φρουρού ο 28χρονος, τότε, αστυφύλακας Χρήστος Μάτης. Ενας από τους ληστές τον κλοτσά στην κοιλιά, του παίρνει το όπλο και τον πυροβολεί στον κρόταφο. Το όπλο, ένα 38άρι περίστροφο, βρέθηκε στον σάκο που είχε μαζί του ο Σάββας Ξηρός όταν στα τέλη Ιουνίου του 2002, στο λιμάνι του Πειραιά, εξερράγη στα χέρια του η βόμβα που σήμανε την αρχή του τέλους της οργάνωσης. Αναφορά στη δολοφονία του γίνεται μόνο σε εκείνη την προκήρυξη του 2002 και υπό το σκεπτικό του «θύματος πολέμου».

1992 – Πιερ Καλιφόρντ, βέλγος καρτουνίστας που δημιούργησε τα «Στρουμφάκια»

1994 – Τζον Όσμπορν, βρετανός θεατρικός συγγραφέας.
Ο Τζων Όσμπορν (John James Osborne, 1929- 24 Δεκεμβρίου 1994) ήταν Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και κριτικός, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της γενιάς των «οργισμένων νέων», ένας από τους μεγαλύτερους δραματουργούς του 20ου αιώνα. Κατάφερε να γίνει πασίγνωστος από την ηλικία των 19 ετών, όταν συνέγραψε το έργο "Οργισμένα Νιάτα", το οποίο τον κατάστησε σύμβολο όλων των επαναστατημένων νέων της εποχής του. Πολέμιος κάθε είδους προσωπικής ή κοινωνικής σύμβασης, ιδιαίτερα ευερέθιστος αλλά και μανιώδης πότης και καπνιστής, εμπνεόταν από τον ίδιο το θυμό του, τον οποίο εξωτερίκευε στις δημιουργίες του. Τιμήθηκε με όσκαρ σεναρίου για την ταινία του "Τομ Τζόουνς", η οποία μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, στο ρόλο του Τζίμυ Πόρτερ.

1997 - Τοσίρο Μιφούνε, Ιάπωνας ηθοποιός.

1999 - Ζακ Μορίς Κουβ ντε Μιρβίλ, Γάλλος πολιτικός.

2006 - Κέννεθ Σίβερτσεν, Νορβηγός μουσικός και ποιητής.

2008 – Χάρολντ Πίντερ, άγγλος θεατρικός συγγραφέας.
Ο Χάρολντ Πίντερ (Harold Pinter, 10 Οκτωβρίου 1930 - 24 Δεκεμβρίου 2008) ήταν Άγγλος συγγραφέας θεατρικών έργων και θεατρικός σκηνοθέτης. Έγραψε έργα για θέατρο, ραδιόφωνο, τηλεόραση και ταινίες. Το πρώιμο έργο του συνδέεται με το θέατρο του παραλόγου. Το 2005 κέρδισε το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας καθώς και το Βραβείο Φραντς Κάφκα.
Στις 13 Οκτωβρίου 2005 η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε πως ο Πίντερ είναι ο αποδέκτης του Βραβείου Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2005, δηλώνοντας πως "στα έργα του αποκαλύπτει τον γκρεμό κάτω από την καθημερινή μωρολογία και σπρώχνει προς τα κλειστά δωμάτια της καταπίεσης".
Όλως περιέργως την ίδια μέρα με την ανακοίνωση της βράβευσης ένα καλωδιακό τηλεοπτικό κανάλι ανακοίνωσε λανθασμένα πως ο Πίντερ είχε πεθάνει.
Ο Πίντερ είχε επίσης τιμηθεί με διάφορους τίτλους στην πατρίδα του (και με το βραβείο Ντέιβιντ Κοέν) ενώ είχε απαρνηθεί τον τίτλο του ιππότη.
Ήταν γνωστός επίσης για τον πολιτικό του ακτιβισμό και την αντίθεσή του στην Αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν και τον Πόλεμο στο Ιράκ. Πέθανε από καρκίνο του ήπατος.

2008 – Σάμιουελ Χάντινγκτον, αμερικανός πολιτικός επιστήμονας.
Ο Σάμιουελ Φίλιπς Χάντιγκτον (Samuel P. Huntington, 18 Απριλίου 1927 – 24 Δεκεμβρίου 2008) ήταν Αμερικανός πολιτικός επιστήμων ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως για τις θέσεις του περί μίας μεταψυχροπολεμικής νέας παγκόσμιας τάξης στο έργο του Σύγκρουση Πολιτισμών. Πριν από αυτή την επίσημα διατυπωμένη θέση του η ακαδημαϊκή του φήμη βασιζόταν κυρίως στην ανάλυση της σχέσης μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής κυβέρνησης, τις έρευνές του σε ζητήματα ανατροπής της πολιτικής διακυβέρνησης από στρατιωτικούς και για τις πλέον πρόσφατες αναλύσεις του περί της απειλής που θέτει κατά των Η.Π.Α. η σύγχρονη μετανάστευση.
Ο Χάντιγκτον γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1927 στην πόλη της Νέας Υόρκης. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Γέιλ με διακρίσεις στην ηλικία των 18. Υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό και κατόπιν έκανε το μεταπτυχιακό του στο πανεπιστήμιο του Σικάγο και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου άρχισε να διδάσκει στην ηλικία των 23 ετών. Υπήρξε μέλος του Τμήματος Διακυβέρνησης του Χάρβαρντ από το 1950 έως τον θάνατό του.
Το πρώτο μείζον έργο του ήταν το Ο Στρατιώτης και το Κράτος: Η Θεωρία και Πολιτική των Πολιτικο-Στρατιωτικών Σχέσεων, έντονα αμφισβητήσιμο όταν εκδόθηκε το 1957. Σήμερα αντιθέτως θεωρείται το βιβλίο που φέρεται ότι άσκησε τη μέγιστη επίδραση στις αμερικανικές πολιτικο-στρατιωτικές σχέσεις. Στη δεκαετία του 1960 έγινε διάσημος δημοσιεύοντας το Πολιτική Τάξη σε Κοινωνίες που αλλάζουν, έργο που αμφισβήτησε τη συμβατική άποψη των θεωρητικών του μοντερνισμού ότι η οικονομική και κοινωνική πρόοδος μπορούν να παράγουν σταθερές δημοκρατίες σε πρόσφατα απο-αποικισμένες χώρες. Υπήρξε επίσης συν-συγγραφέας του Κρίση της Δημοκρατίας: Περί της Δυνατότητας Διακυβέρνησης των Δημοκρατιών, μια αναφορά που εκδόθηκε από την Τριμερή Επιτροπή το 1976. Κατά τη διάρκεια του 1977 και του 1978, ήταν ο Συντονιστής του σχεδιασμού Ασφαλείας για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο.
Ο Χάντιγκτον πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου, 2008 σε ηλικία 81 ετών στο Μάρθας Βίνεγιαρντ (Martha's Vineyard), της Μασαχουσέτης.

2011 - Γιοχάνες Έεστερς, Ολλανδός ηθοποιός και τραγουδιστής.

2015 - Ντάνος Λυγίζος, Έλληνας ηθοποιός.