DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 7 Δεκεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Dekemvris

Σαν σήμερα 7 Δεκεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Παγκόσμιες ημέρες
Διεθνής Ημέρα Πολιτικής Αεροπορίας

Εορτάζουν
Οσίου Αμβροσίου επισκόπου Μεδιολάνων, (Αμβρόσιος, Αμβρόσης, Αμβροσία)

7 Δεκεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

574: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστίνος Β΄ αποσύρεται λόγω επαναλαμβανόμενων επιληπτικών κρίσεων παράνοιας και παραιτείται από το θρόνο υπέρ του στρατηγού Τιβέριου Β', ανακηρύσσοντάς τον καίσαρα.

1703: Ξεσπάει η Μεγάλη Καταιγίδα του 1703, η μεγαλύτερη ανεμοθύελλα που έχει καταγραφεί ποτέ στο νότιο τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας.

1732: Η Βασιλική Όπερα ανοίγει την αυλαία της στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου.

1787: Το Ντελάγουερ γίνεται η πρώτη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Η.Π.Α.

1826: Κοντά στο Τουρκοχώρι Λιβαδειάς, ο Καραϊσκάκης επικεφαλής του ιππικού του Χατζημιχάλη και άλλων αρχηγών, κατατροπώνει τους Τούρκους. Οι απώλειες των Τούρκων ανήλθαν σε 100 άντρες νεκρούς και 400 ζώα φορτωμένα τρόφιμα.

1861: Στο Αμβούργο, με ερμηνεύτρια την Κλάρα Σούμαν, ακούγεται για πρώτη φορά το έργο για πιάνο του Μπραμς: "Παραλλαγές και Φούγκα σε ένα θέμα του Χάντελ".

1869: Ο Αμερικανός κακοποιός Τζέσε Τζέιμς πραγματοποιεί στο Μιζούρι την πρώτη του επιβεβαιωμένη ληστεία τράπεζας.

1902: Η Βρετανία και η Γερμανία ζητούν αποζημίωση από τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Κάστρο για τις απώλειες, που υπέστησαν κατά το πραξικόπημα του 1899.

1912: Ο Ελληνικός στρατός (Απόσπασμα της ΙΙΙ Μεραρχίας) απελευθερώνει την Κορυτσά.

1912: Ο Γερμανός αρχαιολόγος Λούντβιχ Μπόρχαρντ ανακαλύπτει στην Αίγυπτο την αρχαία προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης, συζύγου του Φαραώ Αμένοφη Δ’, που κυβέρνησε από το 1364 ως το 1347 π.Χ. Η προτομή κοσμεί το Μουσείο του Βερολίνου.

1917: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.

1923: Ο Τζόνι Βάισμιλερ σημειώνει το 50ό του παγκόσμιο ρεκόρ, όταν κολυμπάει τα 100μ σε 58.06 χωρίς συναγωνισμό.

1927: Στην Ελλάδα αρχίζει η εφαρμογή του αντικομουνιστικού κυβερνητικού προγράμματος. Συλλήψεις κομμουνιστών στην Αθήνα.

1929: Η Τουρκία παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

1930: Ο τηλεοπτικός σταθμός W1XAV στη Βοστώνη μεταδίδει βίντεο από το ορχηστρικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα του CBS. Η τηλεοπτική εκπομπή περιλαμβάνει επίσης την πρώτη τηλεοπτική εμπορική διαφήμιση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μία διαφήμιση επιχείρησης επεξεργασίας γούνας, η οποία χρηματοδότησε τη ραδιοφωνική εκπομπή.

1930: η πρώτη διεθνής ποδοσφαιρική νίκη της Ελλάδας σημειώνεται επί της Βουλγαρίας στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για το πρώτο Βαλκανικό Κύπελλο με σκορ 6-1.
Κυριακή 7 ∆εκεµβρίου 1930
Αθήνα (Γήπεδο Παναθηναϊκού)
Ελλάδα-Βουλγαρία 6-1 (3-0)
Πρώτο Βαλκανικό Κύπελλο

Ελλάδα:
Γιάµαλης (αρχηγός) - Κουράντης, Μάλλιος, Ν. Βικελίδης, Μπαλντάσης, Υποφάντης, Μηγιάκης, Αγγ. Μεσσάρης, ∆. Συµεωνίδης, Τσολίνας, Αργυριάδης
Προπονητής: Την οµάδα είχε συγκροτήσει Επιτροπή της Ε.Π.Ο.

Βουλγαρία: Ντερµόνσκι - Ν. Νικόλοφ, Κ. Νικόλοφ, Α. ∆ηµητρόφ, Ν. ∆ιµιτρόφ, Εφρέµοφ, Ζεκόφ, Πόποφ, Βασίλιεφ, Πέσεφ, Πάντσεφ
∆ιαιτητής: Ράζιτς (Γιουγκοσλαβία)

Σκόρερς: 4΄, 50΄, 51΄, 60΄ Τσολίνας, 10΄, 15΄ Αγγ. Μεσσάρης, 56΄ Πέσεφ
Θεατές: 10.000

1931: Άρχισε την λειτουργία της η Σχολή Αεροπορίας (μετέπειτα Σχολή Ικάρων) με τον επίσημο τίτλο Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών Αεροπορίας, στην Αεροπορική Βάση Τατοΐου.
Τα μαθήματα που διδάσκονταν σε αυτή ήταν: Ανώτερα Μαθηματικά, Σφαιρική Τριγωνομετρία, Εφηρμοσμένη Μηχανική, Φυσική, Πυροβολική, Αεροναυτιλία, Μετεορωρολογία, Βολή, Βομβαρδισμός, Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Στρατιωτικό και Ναυτικό Αεροπορικό Δίκαιο, Στρατιωτική Ιστορία και Αγωγή, Αεροπορική Τέχνη και Αεροπορική Εκπαίδευση (αέρος και εδάφους).

1941: Οι Ιάπωνες με 360 αεροσκάφη καταστρέφουν την αμερικανική ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη. Στα 90 λεπτά της επίθεσης χάνουν τη ζωή τους 2.386 στρατιώτες των ΗΠΑ, καταστρέφονται 188 αεροσκάφη, άλλα 155 υφίστανται ζημιές, βυθίζονται 5 πλοία και άλλα 13 βγαίνουν εκτός μάχης. Την επομένη η Ουάσινγκτον θα μπει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1945: Πατεντάρεται ο φούρνος μικροκυμάτων.

1960: Η Γιουγκοσλαβία, η Κεϋλάνη και η Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία αποσύρονται από τη δύναμη του ΟΗΕ στο Κογκό, μετά τη σύλληψη του υπό δίωξη πρωθυπουργού Πατίς Λουμούμπα και την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην επαρχία Οριεντάλ από τον Πρόεδρο Καζαβούμπου.

1960: Η Βουλή των Ελλήνων αποφασίζει πρώτη φορά την ταυτόχρονη άρση της ασυλίας πέντε βουλευτών της Δημοκρατικής Ένωσης και της Ε.Δ.Α., οι οποίοι θα παραπεμφθούν για προσβολή της τιμής του βασιλιά και για εξύβριση και περιύβριση αρχής.

1960: Πενταετές δάνειο ύψους 125.000.000 δολαρίων δέχεται να παραχωρήσει στην Ελλάδα το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ο.Κ.

1961: Η κυβέρνηση Καραμανλή λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης. Κατά ψηφίζουν οι βουλευτές του Κόμματος των Προοδευτικών, ενώ συνεχίζουν να απέχουν και δεν εμφανίζονται για να ορκιστούν οι βουλευτές της Ένωσης Κέντρου.

1961: Η ΕΟΚ αναλαμβάνει 18 αφρικανικά κράτη υπό την προστασία της.

1963: Για πρώτη φορά στον κόσμο χρησιμοποιείται το instant replay σε μία ζωντανή αθλητική μετάδοση. Είναι το παιχνίδι ράγκμπι , μεταξύ του Στρατού και του Ναυτικού των ΗΠΑ στο CBS.

1963: Συλλαμβάνεται ως ύποπτος για τις δολοφονίες που αποδίδονται στο "Δράκο του Σέιχ Σου", ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο οποίος υποβάλλεται σε εξαντλητική ανάκριση. Αρνείται αρχικά την ενοχή του, ομολογεί τέσσερις ημέρες αργότερα ότι αυτός είναι ο "δράκος" που τρομοκρατεί επί τέσσερα χρόνια τη Θεσσαλονίκη, για να ανακαλέσει στη συνέχεια την ομολογία του, επικαλούμενος πιέσεις.

1965: Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι απεργίες. Τη σκυτάλη παίρνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι αρτεργάτες, οι εργαζόμενοι στη Δ.Ε.Η. και στο φωταέριο, οι υπάλληλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των νομαρχιών κ.α.

1965: Με ταυτόχρονες λειτουργίες στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Πάπα Παύλο ΣΤ’ γίνεται αμοιβαία άρση του αλληλοαφορισμού.

1965: Προφυλακίζεται ο παπανδρεϊκός συνταγματάρχης Αλέξανδρος Παπατέρπος για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Ήδη ο αριθμός των δεσμωτών αξιωματικών ανέρχεται σε 12. Θα ακολουθήσουν, τις επόμενες μέρες, οι συλλήψεις των επίσης παπανδρεϊκών συνταγματαρχών Σπ. Τσαμασιώτη και Δημήτριου Χονδροκούκη.

1966: Ωρα 19.00 αποπλέει από Κρήτη το Ε/Γ-Ο/Γ ή όπως λεγόταν τότε Φ/Β "ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ", πλοιοκτήτριας εταιρείας Τυπάλδου, για το μοιραίο του ταξίδι προς Πειραιά.

1972: Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το διαστημόπλοιο Apollo 17, στην τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo στη Σελήνη.

1974: Επιστροφή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄στην Κύπρο μετά το φασιστικό πραξικόπημα της ελλαδικής Χούντας (15 Ιουλίου 1974) και την τούρκικη εισβολή (20 Ιουλίου 1974).
Παρά την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης πραγμάτων στο νησί, η Τουρκία επιμένει να έχει υπό την κατοχή της το 36% του κυπριακού εδάφους, αποδεικνύοντας τις επεκτατικές γεωστρατηγικές βλέψεις της, οι οποίες συνάδουν πλήρως με την εξυπηρέτηση των αμερικάνικων συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

1975: Ο Βασίλης Χατζηπαναγής κάνει το ντεμπούτο του στον αγώνα Ηρακλή – Ατρόμητου στη Βέροια. Θα αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 281 φορές και θα πετύχει 61 γκολ.

1981: Η Ισπανία γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ. Την ίδια μέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αποσύρει την εμπιστοσύνη της προς τον Γεώργιο Ράλλη, καταψηφίζοντάς τον.

1982: Ο Τσαρλς Μπρουκς γίνεται ο πρώτος καταδικασθείς εις θάνατο στις ΗΠΑ που πεθαίνει με θανατηφόρο ένεση, στο Τέξας.

1983: Δύο επιβατικά αεροπλάνα της Iberia και της Aviaco συγκρούονται στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 93 άνθρωποι.

1987: Στο Περού αεροσκάφος που μεταφέρει την ομάδα της Αλιάνσα Λίμα συντρίβεται και σκοτώνονται όλοι.

1988: Σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Αρμενία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι και 400.000 να μείνουν άστεγοι.

1990: Τους 10 φτάνουν οι νεκροί από το κρύο στην Ελλάδα.

1991: Στη Βρετανία, αστυνομικοί συγκρούονται με διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του ακροδεξιού Γάλλου πολιτικού Ζαν Μαρί Λεπέν.

1993: Η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει ότι ,είχε αποκρύψει από την πρώην ΕΣΣΔ 204 πυρηνικές εκρήξεις στο χώρο δοκιμών στη Νεβάδα, ποσοστό μεγαλύτερο από το ένα πέμπτο του συνόλου των δοκιμών.

1994: Ο Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη έλληνα υπουργού στο χωριό Μπελογιάννης, στη Βουδαπέστη, όπου οι κάτοικοι είναι κυρίως ελληνικής καταγωγής, πολιτικοί πρόσφυγες.

1995: Ενα πειραματικό όχημα βάρους 340 κιλών εκτοξεύεται από το διαστημόπλοιο Galileo και μετά από ταξίδι πολλών ετών μπαίνει στην ατμόσφαιρα του Δία και προλαβαίνει να στείλει σημαντικά δεδομένα στο διαστημόπλοιο πριν καταστραφεί.

1995: Λήγουν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της ιδρυτικής συνέλευσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, με την εκλογή του 9μελούς προεδρείου και την ψήφιση των αποφάσεων.

1997: Στη Νέα Ζηλανδία, ορκίζεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, η Τζένι Σίπλεϊ.

2002: Το Ιράκ παραδίδει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ έκθεση 12.000 περίπου σελίδων για τα οπλικά του συστήματα. Η έκθεση στέλνεται από τη Βαγδάτη στη Βιέννη στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και στη Νέα Υόρκη. Μέσα σε αυτή η Βαγδάτη υποστηρίζει ότι δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

2007: Την τρίτη θέση σε διαφθορά κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του διεθνούς Ινστιτούτου Transparency International. Πρώτες έρχονται η Ρουμανία και η Λιθουανία.

2007: Ανακοινώνεται ότι η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα αγγίζει το 61%.

2008: Επεκτείνονται σε όλη τη χώρα τα επεισόδια για το θάνατο του 16χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Στις «φλόγες» τυλίγονται καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Δεν γίνονται αποδεκτές από τον πρωθυπουργό οι παραιτήσεις του Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του υφυπουργού του, Παναγιώτη Χηνοφώτη.

2009: Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα αρχίζει στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1598 – Τζιαν Λορέντσο Μπερνίνι, Ιταλός γλύπτης και αρχιτέκτονας του Μπαρόκ.
Ο Τζαν Λορέντσο Μπερνίνι (ιταλ. Gian Lorenzo Bernini, 7 Δεκεμβρίου 1598 – 28 Νοεμβρίου 1680) ήταν διακεκριμένος Ιταλός γλύπτης και ζωγράφος, γιος του καλλιτέχνη Πιέτρο Μπερνίνι. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους γλύπτες του 17ου αιώνα, που άφησε το ισχυρότερο προσωπικό στίγμα στην εικόνα της Ρώμης. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της τεχνοτροπίας του ιταλικού Μπαρόκ, που διακρίθηκε τόσο στη γλυπτική όσο και στην αρχιτεκτονική.

1893 – Φέι Μπέιντερ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1905 – Γκέραρντ Κάιπερ, Ολλανδο-αμερικανός αστρονόμος, από τους κορυφαίους πλανητολόγους του εικοστού αιώνα.
Ο Γκέραρντ Κάιπερ (ολλανδικά: Gerrit Pieter Kuiper, 7 Δεκεμβρίου 1905 – 23 Δεκεμβρίου 1973) ήταν Ολλανδός αστρονόμος, ειδικός στους πλανήτες και το Ηλιακό Σύστημα, από τους κορυφαίους πλανητολόγους του εικοστού αιώνα.
Ο Κάιπερ, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ολλανδία, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 1933 και απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα το 1937. Το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του ήταν στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, αλλά το 1960 εγκαταστάθηκε στο Τουσόν (Tucson) της Αριζόνα, όπου και ίδρυσε το «Σεληνιακό και Πλανητικό Εργαστήριο» (Lunar & Planetary Laboratory) στο εκεί Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ένα εργαστήριο του οποίου παρέμεινε διευθυντής μέχρι το θάνατό του.
Ο Κάιπερ ανακάλυψε δύο δορυφόρους πλανητών στο Ηλιακό μας Σύστημα, τη Μιράντα του Ουρανού στις 16 Φεβρουαρίου 1948 και τη Νηρηίδα του Ποσειδώνος την Πρωτομαγιά του 1949. Επιπλέον, ανακάλυψε την ύπαρξη διοξειδίου του άνθρακα στην αρειανή ατμόσφαιρα και την ύπαρξη ατμόσφαιρας με μεθάνιο στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα (1944). Πρότεινε για πρώτη φορά (το 1951) την ύπαρξη μιας ζώνης μικρών σωμάτων πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα, βασιζόμενος στη στατιστική των τροχιών των κομητών βραχείας περιόδου. Η ζώνη αυτή, όταν αποδείχθηκε η ύπαρξή της μετά το θάνατό του, πήρε το όνομά του. Υπήρξε επίσης πρωτοπόρος στη χρήση αεροπλάνων για καλύτερες παρατηρήσεις στο υπέρυθρο, ενώ συνεργάσθηκε στο Πρόγραμμα Απόλλων στις πρόδρομες αποστολές «Ranger», εντοπίζοντας καλές τοποθεσίες για προσεδάφιση στη Σελήνη.

Προς τιμή του Κάιπερ έχουν ονομασθεί:
Η σχετικώς πρόσφατα ανακαλυφθείσα Ζώνη του Kuiper, μία εξωτερική περιοχή αστεροειδών στο Ηλιακό Σύστημα.
Ο αστεροειδής 1776 Κάιπερ.
Ο κρατήρας Κάιπερ στη Σελήνη, κοντά στο σημείο συντριβής της διαστημοσυσκευής «Ranger 7».
Ο κρατήρας Κάιπερ στο νότιο ημισφαίριο του Ερμή.
Ο κρατήρας Κάιπερ στον Άρη.

1928 – Νόαμ Τσόμσκι, Αμερικανοεβραίος γλωσσολόγος και πολιτικός συγγραφέας, μία μεγάλη μορφή της αμερικανικής διανόησης κι ένας αντιρρησία του συστήματος.
Ο Νόαμ Τσόμσκι (αγγ: Avram Noam Chomsky, γενν. 7 Δεκεμβρίου 1928) είναι Αμερικανός καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT). Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων και άρθρων, ενώ έχει δώσει και εκτενείς διαλέξεις επάνω σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων τα οποία περιλαμβάνουν τη γλωσσολογία, τη φιλοσοφία και την ιστορία της διανόησης. Επίσης, ο Τσόμσκι έχει πλούσιο ιστορικό πολιτικού ακτιβισμού από τη δεκαετία του '60 κι έπειτα, με πληθώρα βιβλίων τα οποία επικρίνουν κυρίως την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ενώ με δήλωσή του τοποθέτησε ιδεολογικά τον εαυτό του στον αναρχικό χώρο, αν και κατά καιρούς έχουν σχολιαστεί οι φιλελεύθερες καταβολές της πολιτικής του σκέψης. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, απ' όπου αποφοίτησε με πτυχίο φιλοσοφίας το 1949 και με μεταπτυχιακό στη γλωσσολογία το 1951. Η συνεργασία του εκεί με τον διάσημο γλωσσολόγο Zellig Harris έθεσε τις βάσεις για τις μετέπειτα θεωρίες του στη γλωσσολογία και την πολιτική του σκέψη.

1932 – Έλεν Μπέρστιν, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1948 – Λάκης Παπαδόπουλος, τραγουδιστής και συνθέτης.
Γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1948 στην Αθήνα. Είναι γνωστός και με το όνομα ο Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ. Ξεκίνησε την καριέρα του στην δεκαετία του 60 με το συγκρότημα “Dragons”. Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 1981. Ο Λάκης Παπαδόπουλος αν και ανήκει στον ευρύτερο χώρο της Ροκ έχει δώσει πολλά τραγούδια σε καλλιτέχνες από τον χώρο της λαϊκής μουσικής. Έχει ψηφίσει και στηρίξει το ΚΚΕ.

1952 - Γιώργος Χωραφάς, έλληνας ηθοποιός. («Πολίτικη Κουζίνα»).
Ο Γιώργος Χωραφάς (γαλλικά: Georges Corraface, 7 Δεκεμβρίου 1952) είναι Γάλλος ηθοποιός ελληνικής καταγωγής. Κατά την διεθνή του σταδιοδρομία έχει υποδυθεί ρόλους για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, μετά από πολλά χρόνια ως θεατρικός ηθοποιός στην Γαλλία. Κατοικεί μόνιμα στο Παρίσι όπου και γεννήθηκε, ενώ κατά την περίοδο 2005-2010 διετέλεσε διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Εκτός από την γαλλική γλώσσα μιλάει άπταιστα ελληνικά και αγγλικά, καθώς και γνωρίζει επίσης ισπανικά, γερμανικά και ιταλικά. Είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Γαλλία, Ελλάδα και Ισπανία, λόγω των συμμετοχών του σε ταινίες που σημείωσαν εισπρακτική επιτυχία στις χώρες αυτές, και ως αποδέκτης των τοπικών βραβείων της κάθε χώρας, ενώ έχει συμμετάσχει και σε αμερικανικές παραγωγές όπως το Χριστόφορος Κολόμβος: Η ανακάλυψη της Αμερικής το 1992, και το Απόδραση από το Λος Άντζελες το 1996.
Ιδιαίτερα γνωστός στο ελληνικό κοινό έγινε μέσω του πρωταγωνιστικού ρόλου που είχε στην ταινία Πολίτικη Κουζίνα το 2003, η οποία απέσπασε πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ είχε προηγηθεί η επίσης επιτυχημένη Το Τάμα το 2001 για την οποία του απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αργότερα ο Χωραφάς διορίστηκε πρόεδρος του φεστιβάλ, το 2005, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 2010.
Επέστρεψε στο γαλλικό θέατρο το 2011 σε μια μουσική διασκευή του Πήτερ Παν με τον τίτλο PAN.

1980 - Τζον Τέρι, Άγγλος ποδοσφαιριστής.

1982 - Χρύσπα, Ελληνίδα τραγουδίστρια.

1984 – Ρόμπερτ Κούμπιτσα, Πολωνός οδηγός της Φόρμουλα 1.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

43 π.Χ. – Μάρκος Τύλλιος Κικέρων (Marcus Tullius Cicero, 3 Ιανουαρίου 106 π.Χ. - 7 Δεκεμβρίου 43 π.Χ.), γνωστός και ως Κικέρων, ήταν Ρωμαίος Φιλόσοφος, Πολιτικός, Δικηγόρος, Ρήτορας, Ύπατος και συνταγματολόγος. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια και θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους ρήτορες και πεζογράφους.

1784 - Καισάριος Δαπόντες, από τους σημαντικότερους έλληνες στιχουργούς και χρονογράφους του 18ου αιώνα. (Γεν. 1713)

1874 – Κονσταντίν φον Τίσενντορφ, Γερμανός θεολόγος της προτεσταντικής εκκλησίας. (Γεν. 18 Ιανουαρίου 1815).
Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1815 στο Λένγκενφελντ. Ο πατέρας του ήταν γιατρός το επάγγελμα. Η καταγωγή της οικογένειας ήταν από μεγάλη δυναστεία κατασκευής χάρτου. Σχολείο πήγε στο Λένγκενφελντ και από το 1829 συνέχισε στο γυμνάσιο του Πλάουεν. Σπούδασε θεολογία και φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Λειψίας, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ το έτος 1838, ενώ δύο χρόνια αργότερα αναγορεύτηκε καθηγητής (Habilitation). Διορίστηκε καθηγητής από το 1838 ως το 1839 και παντρεύτηκε το 1845. Απόκτησε οκτώ παιδιά. Περιηγήθηκε την Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία, Ιταλία, και την Μικρά Ασία. Επέστρεψε το 1845 στην Λειψία και ασχολήθηκε με την επεξεργασία των ευρημάτων του, ιδιαίτερα με την ιστορία των χειρογράφων της Καινής Διαθήκης. Αποκρυπτογράφησε το Παλίμψηστο του Εφραίμ του Σύρου, ανακάλυψε τον Σιναϊτικό Κώδικα και μελέτησε την μετάφραση των Εβδομήκοντα. Προσβλήθηκε από εγκεφαλικό στις 5 Μαΐου 1873 και απεβίωσε στις 7 Δεκεμβρίου 1874 στην Λειψία.

1894 – Φερντινάν Ντε Λεσέπς, γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης, που διάνοιξε -μεταξύ άλλων- το κανάλι του Σουέζ και τη διώρυγα της Κορίνθου. (Γεν. 19/11/1805).

1902 - Τόμας Ναστ, αμερικανός σκιτσογράφος, ο αποκαλούμενος και "πατέρας του αμερικάνικου καρτούν" αλλά και δημιουργός και του σύγχρονου Αη Βασίλη.

1960 - Ιωάννης Δεμέστιχας (30 Νοεμβρίου 1882 - 7 Δεκεμβρίου 1960) ήταν Έλληνας στρατιωτικός του πολεμικού ναυτικού, αντιναύαρχος στο βαθμό, που πολιτεύτηκε, ψηφίστηκε βουλευτής και έγινε υπουργός.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1882. Πολέμησε κατά το Μακεδονικό Αγώνα το 1906–1907. Στη συνέχεια ανέλαβε την αρχηγία του Στόλου το 1927–28 και έπειτα διορίστηκε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ως το 1930. Τέσσερα χρόνια μετά αποστρατεύτηκε και το 1935 πήρε μέρος στο Κίνημα της 1ης Μαρτίου. Πρωταγωνίστησε στην κατάληψη του Στόλου στη διάρκεια εκείνων των γεγονότων. Κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο διετέλεσε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας (1943–44) κατά τη θητεία της εξόριστης κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή. Πέθανε το 1960.

1975 - Θόρντον Ουάιλντερ (Thornton Niven Wilder, 17 Απριλίου 1897 - 7 Δεκεμβρίου 1975) ήταν Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος.
Πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε πόλεις της Κίνας όπου ήταν πρόξενος ο πατέρας του, και σπούδασε στο Γέιλ, στην Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή της Ρώμης και στο Χάρβαρντ. Από το 1930 μέχρι το 1951 δίδαξε λογοτεχνία και ποίηση στα πανεπιστήμια Σικάγου και Χάρβαρντ. Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών της αεροπορίας.
Έγινε ευρύτατα γνωστός με το δεύτερό του μυθιστόρημα Το γεφύρι του Σαν Λούις Ρέι (1926) που του απέφερε και το βραβείο Πούλιτζερ. Ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία ήταν το θεατρικό του έργο Η μικρή μας πόλη (1938), που κέρδισε κι αυτό το βραβείο Πούλιτζερ όπως και το Με τα δόντια (1942).
Ο Ουάιλντερ πρωτοτύπησε τόσο στο Γεφύρι του Σαν Λούις Ρέι (πέντε άνθρωποι πεθαίνουν όταν καταρρέει μια γέφυρα των Ίνκα στο Περού κι ένας μοναχός ψάχνει για την φιλοσοφική εξήγηση της μοίρας τους) όσο και στην Μικρή μας πόλη, όπου καταργεί τα σκηνικά, χρησιμοποιεί αφηγητή και απευθύνεται στο κοινό μέσω αυτού του τελευταίου αλλά και των ηθοποιών, επιτυγχάνοντας μια πολύ πειστική αναπαράσταση της σύγχρονής του αμερικανικής καθημερινότητας. Στο Με τα δόντια παρουσιάζονται οι εμπειρίες μιας ομάδας προσώπων τοποθετημένων σε διαφορετική σε κάθε σκηνή ιστορική περίοδο.

1976 – Κώστας Μουσούρης, Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης, ποιητής και θεατρικός επιχειρηματίας. (Γεν. 1903).
Ο Κώστας Μουσούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1903. Αποφοίτησε από τη Σχολή της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Προσλήφθηκε από την ηλικία των 15 ετών στο θίασο της ίδιας Εταιρείας. Πρωτοεμφανίσθηκε στη θεατρική σκηνή το Μάιο του 1919. Η κύρια όμως θεατρική του σταδιοδρομία άρχισε πέντε χρόνια μετά, το Μάιο του 1924, όταν σε συνεργασία με νέους ηθοποιούς ίδρυσε το "Θίασο των Νέων", που στεγάσθηκε σε μικρό συνοικιακό θέατρο του Παγκρατίου (Αθήνα).

1979 - Σεσίλια Πέιν-Γκαπόσκιν, Αγγλίδα αστρονόμος.

1982 - Δημήτριος Βουρδουμπάς, Έλληνας πολιτικός.

1985 - Ρόμπερτ Γκρέιβς, Άγγλος συγγραφέας.

1986 - Κώστας Πούλης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

2016 - Γκρεγκ Λέικ, βρετανός κιθαρίστας, ιδρυτικό μέλος των συγκροτημάτων του προοδευτικού ροκ "King Crimson" και "Emerson, Lake & Palmer". (Γεν. 10/11/1947)