DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Παγκόσμιες ημέρες
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης

Εορτάζουν
Αικατερίνης Μεγαλομάρτυρος, (Αικατερίνη, Αικατερίνα, Κατερίνα, Κατίνα, Κάτια, Ρίνα, Καλοτίνα, Καίτη, Κατερινάκι)
Αγίου Μερκουρίου Μεγαλομάρτυρος, (Μερκούριος, Μερκούρης, Μέρκουρας, Μάρκορας, Μερκουρία)

25 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1343: Τσουνάμι χτυπά τα παράλια της Ιταλίας στη Νάπολη και σκοτώνει εκατοντάδες άτομα αλλά προκαλεί και τεράστιες καταστροφές.

1491: Οι χριστιανικές δυνάμεις αρχίζουν την πολιορκία της Γρανάδας, την οποία κατέχουν οι Άραβες και είναι το τελευταίο προπύργιό τους στην Ιβηρική Χερσόνησο.

1703: Στη Βρετανία ξεκινά μια από τις μεγαλύτερες ανεμοθύελλες που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. Ο αέρας φτάνει τα 120 μίλια και περίπου 9.000 σκοτώνονται.

1759: Ισχυρός σεισμός στη Μεσόγειο προκαλεί 40.000 θανάτους σε Βηρυτό και Δαμασκό.

1783: Αμερικανική Επανάσταση: οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τη Νέα Υόρκη, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού.

1823: Οι Έλληνες επαναστάτες, υπό τους Οδυσσέα Ανδρούτσο και Κριεζιώτη, νικούν τους τούρκους, υπό τους Ομέρ μπέη και Γιουσούφ αγά, στην Κακιά Σκάλα της Καρύστου.

1825: Παρά τον Άγιον Αθανάσιον Αιτωλικού, οι Έλληνες του Λάμπρου Βέικου ενίκησαν τους Τούρκους.

1825: Έξω Γλαρέντζας ο Eλληνικός στόλος εναυμάχησε με τον Tουρκικόν. Κατ’ αυτήν την ναυμαχίαν εφονεύθη ο πυρπολιτής Θ. Βώκος.

1826: Η φρεγάτα «Ελλάς», ναυαρχίδα του Ελληνικού Στόλου, φθάνει στο Ναύπλιο από τις ΗΠΑ.

1827: Οι Κρήτες στο χωρίον Καινούρια Κρήτης επετέθησαν εναντίον των Τούρκων και τους έτρεψαν σε φυγήν.

1827: Οι Aυστριακοί αποφυλακίζουν τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

1833: Υποθαλάσσιος σεισμός που υπολογίζεσαι από 8.7 έως 9.2 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ συγκλονίζει τη Σουμάτρα και προκαλεί τσουνάμι που σαρώνει τις ακτές της.

1835: Επισκέπτεται την Αθήνα ο Bασιλιάς της Βαυαρίας, Λουδοβίκος Α΄, συνοδευόμενος από τον Bαυαρό αρχιτέκτονα Φρίντριχ φον Γκαίρτνερ (Friedrich von Gaertner), Διευθυντή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου και επίσημο αρχιτέκτονα του κράτους, για να επιλέξουν την τελική τοποθεσία για τα Ανάκτορα.

1839: Κυκλώνας χτυπά την Ινδία και καταστρέφει το λιμάνι της πόλης Κορίνγκα το οποίο δεν ανοικοδομήθηκε ποτέ. Παρασύρει 20.000 πλοία και χιλιάδες ανθρώπους. Τα θύματα ξεπερνούν τις 300.000.

1867: Ο Άλφρεντ Νόμπελ πατεντάρει τη δυναμίτιδα.

1892: Ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν εισηγείται την ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων.

1897: Η Ισπανία παραχωρεί αυτονομία στο Πουέρτο Ρίκο.

1901: Ο Ιάπωνας πρίγκιπας Ίτο φτάνει στη Ρωσία για να ζητήσει παραχωρήσεις στην Κορέα.

1912: Ο Eλληνικός στρατός εκδιώκει τους Τούρκους εκ των υψωμάτων πέριξ της Αγίας Παρασκευής Ηπείρου.

1916: Νοεμβριανά: Η «Τριανδρία» και η προσωρινή κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης κηρύσσουν με ειδικό διάγγελμα έκπτωτο το βασιλιά Κωνσταντίνο. Παράλληλα, οι δυνάμεις της Αντάντ επιβάλλουν γενικό αποκλεισμό της Ελλάδος για τις «αθλιότητες του καθεστώτος των Αθηνών». Η Ελλάς εξαναγκάζεται να αποδεχθεί τελεσίγραφο να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Πελοπόννησο και να δεχθεί έλεγχο στον Ισθμό και την Πάτρα.

1917: Γίνονται οι τελευταίες, για τα επόμενα 50 χρόνια, ελεύθερες εκλογές στη Ρωσία.

1919: Στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

1920: Οι εμπόλεμοι Έλληνες και Τούρκοι στη Μ. Ασία δρουν με περιπόλους.

1921: Η Eλληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις Τούρκων.

1922: Το Ιταλικό Κοινοβούλιο παραχωρεί στον Μουσολίνι απόλυτη εξουσία στα οικονομικά θέματα μέχρι το 1923.

1923: Ακούγεται ραδιοφωνικά στις ΗΠΑ για πρώτη φορά το πρώτο πρόγραμμα, ένα κονσέρτο πιάνου, που εκπέμπεται από την Μεγάλη Βρετανία.

1925: Κάνει πρεμιέρα στο Ambassadors Theatre του Λονδίνου η «Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι, μία από τις μακροβιότερες παραστάσεις.

1929: Οι επαγγελματίες ζητούν την κατάργηση των λαϊκών αγορών, οι οποίες, ως θεσμός, είχαν επιτύχει.

1935: Μετά το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από 12 χρόνια εξορίας. Παύει τον πρωθυπουργό Γεώργιο Κονδύλη και αναθέτει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Κωνσταντίνο Δεμερτζή. Υπουργός Στρατιωτικών αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Παπάγος.

1936: Υπογράφεται μεταξύ Γερμανίας και Ιαπωνίας σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας, γνωστό ως «σύμφωνο κατά της Κομμουνιστικής Διεθνούς».

1939: Οι Ναζί αναφέρουν την καταστροφή τεσσάρων Βρετανικών πλοίων στη Βόρεια Θάλασσα, γεγονός που αρνείται το Λονδίνο.

1940: Οι Eλληνικές δυνάμεις στο Aλβανικό μέτωπο επιτίθενται εναντίον των Ιταλών και εκδιώκουν αυτούς προς τον ποταμόν Δεβόλην καταλαμβάνουν δε τον Άγιον Νικόλαον Κακκαβιάς ως και τις διαβάσεις Πούλια.

1940: Η Ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε το Ληξούριον και το Αργοστόλιον.

1940: Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τη Μοσχόπολη και την Κονίσπολη. Οι Ιταλοί πανικόβλητοι υποχωρούν σε πλήρη σύγχυση.

1940: Κινηματογραφικό ντεμπούτο για το καρτούν «Γούντι ο Τρυποκάρυδος» που δημιούργησε ο Μπεν Χάρνταγουέι, ο οποίος σχεδιαστικά συμμετείχε επίσης στην απόδοση χαρακτήρων όπως ο Μπάγκς Μπάνι και ο Ντάφι Ντακ.

1942: Ανατινάζεται η γέφυρα του Γοργοποτάμου από άγγλους κομάντος και έλληνες αντάρτες (Έντι Μάγιερς, Ναπολέων Ζέρβας, Άρης Βελουχιώτης). Αποτέλεσμα είναι η διακοπή του ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων Β. Αφρικής για έξι κρίσιμες εβδομάδες.

1941: Κινέζοι του Νανκίνγκ και Βούλγαροι προσχωρούν στον Άξονα.

1942: Τη νύχτα 25/26 Νοεμβρίου ανατινάζεται η μεγάλη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου από ομάδες Ελλήνων ανταρτών του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ και Βρετανών κομάντος.
Αποτέλεσμα αυτού του σημαντικού γεγονότος ήταν η διακοπή του ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων Β. Αφρικής για έξι (6) κρίσιμες εβδομάδες.

1946: Οι συμμορίται επετέθησαν κατά τού Νυμφαίου (Φλωρίνης), όπου συνήντησαν ηρωϊκήν καί πείσμονα αντίστασιν έκ μέρους τών ανδρών τού εκεί σταθμού χωροφυλακής. Καταφθάσασαι ενισχύσεις εξεδίωξαν τούς επιδρομείς.

1947: Η Αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία αποβάλλει από τις τάξεις της δέκα σεναριογράφους και σκηνοθέτες, ως συμπαθούντες τον κομμουνισμό. Είναι οι δέκα μαυροπινακισμένοι του Χόλιγουντ.

1948: Ο Λιρόι Πάρσονς εφευρίσκει την καλωδιακή τηλεόραση.

1950: Η Κίνα εμπλέκεται στο Κορεατικό Πόλεμο στο πλευρό των Βορειοκορεατών.

1950: Η Γιουγκοσλαβία παραδίδει 21 απαχθέντα από συμορίτες Ελληνόπουλα.

1951: Αποφασίζεται ο καθορισμός της γραμμής ανακωχής στην Κορέα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Πανμουγιόμ.

1951: Συλλαμβάνεται ο Νίκος Πλουμπίδης, στέλεχος του παράνομου ΚΚΕ, που καταζητείται εδώ και καιρό.

1952: Ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Λονδίνο το θεατρικό έργο της Άγκαθα Κρίστι «Ποντικοπαγίδα» με πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Ατένμπορο και Σίλα Σιμ. Πρόκειται για τη μακροβιότερη θεατρική παράσταση, αφού παίζεται μέχρι σήμερα.

1953: Η Ουγγαρία του Πούσκας, του Κότσιτς και του Χιντεγκούτι συντρίβει την Αγγλία μέσα στο Γουέμπλεϊ με 6 – 3 σε έναν αγώνα, που η μπάλα στο α ημίχρονο δεν βγήκε ποτέ πλάγιο άουτ. Ο αγώνας αυτός είναι ο πρώτος, που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε πολλές χώρες (14) και ο τελευταίος του Αλφ Ράμσεϊ.

1958: Άρχισε η συζήτηση του Κυπριακού στον ΟΗΕ. Τελικά ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 5 Δεκεμβρίου το σχέδιο του Μεξικού “περί ειρηνικής, δημοκρατικής και δικαίας λύσεως του Κυπριακού, συμφώνως προς τον Χάρτην των Ηνωμένων Έθνών”.

1962: Στη Γαλλία, οι υποστηρικτές του Ντε Γκολ κερδίζουν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

1963: Ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι κηδεύεται στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλιγκτον, τρεις μέρες μετά τη δολοφονία του στο Ντάλας. Θρηνεί ολόκληρο το αμερικανικό έθνος.

1964: Ολοκληρώνονται στο Τελ Αβίβ οι αγώνες της 16ης Ολυμπιάδας Σκακιού, όπου ανακηρύσσεται χρυσός ολυμπιονίκης ο Έλληνας μαιτρ Σταύρος Ιατρίδης, ένας από τους λίγους χρυσούς ολυμπιονίκες, που ανέδειξε η χώρα μας μετά την πρώτη Ολυμπιάδα. Το σκάκι θα αναγνωριστεί ως πνευματικό άθλημα τρία χρόνια μετά, το 1967, όταν ο Ιατρίδης θα διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας για ένα περίπου χρόνο, ενώ θα σκοτωθεί σε τροχαίο σε ηλικία 89 ετών το 1976.

1965: Το πολυκατάστημα Harrods του Λονδίνου κλείνει για το κοινό, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους οι Beatles.

1966: Ο Τζίμι Χέντριξ δίνει την πρώτη του συναυλία επί βρετανικού εδάφους, στο λονδρέζικο κλαμπ “Bag O’ Nails”.

1968: Ο Αλέκος Παναγούλης, μετάγεται στις στρατιωτικές φυλακές του Μπογιατίου από τις φυλακές της Αίγινας, όπου εκρατείτο. Εκεί του επιβάλλεται η «ποινή του εντοιχισμού». Η εις βάρος του θανατική ποινή δεν εκτελείται, λόγω διεθνούς κατακραυγής.

1969: Ο Τζον Λένον των Beatles επιστρέφει το μετάλλιο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που του είχε απονεμηθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της χώρας του στον πόλεμο του Βιετνάμ.

1970: Peter Shilton κάνει την πρώτη του εμφάνιση και νίκη με 3-1 με την Εθνική Αγγλίας εναντίον της Ανατολικής Γερμανίας στο Wembley. Ο Shilton θα κάνει ρεκόρ 125 συμμετοχών με το εθνικό συγκρότημα και θα αποχωρήσει στις 15/6/88. Στην 1η κατηγορία θα συμπληρώσει πάνω από 900 συμμετοχές και το Μουσείο της Madame Tussaud θα φιλοξενήσει το κέρινο ομοίωμά του.

1973: Ανατρέπεται η κυβέρνηση του Σπύρου Μαρκεζίνη και ο ίδιος ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο οποίος τίθεται υπό περιορισμό στο σπίτι του στο Λαγονήσι. Νέος ισχυρός άνδρας του απριλιανού καθεστώτος, ο ταξίαρχος Δημήτρης Ιωαννίδης. Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορκίζεται ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος.

1975: Η Ολλανδική Γουιάνα γίνεται ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Σουρινάμ.

1980: Σε υψηλά επίπεδα φτάνει η μόλυνση στην Αθήνα, στέλνοντας πολλά άτομα στα νοσοκομεία.

1984: Τα μεγαλύτερα ονόματα της ποπ και του ροκ ενώνουν τις φωνές τους στην ηχογράφηση του τραγουδιού «Do They Know It’s Christmas». Είναι μέρος της καμπάνιας «Band-Aid», της οποίας ηγείται ο Μπομπ Γκέλντοφ, με σκοπό τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τους λιμοκτονούντες κατοίκους της Αιθιοπίας.

1987: Κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανατρέπει την πολιτική του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και την επομένη (26 Νοεμβρίου) ο Κώστας Σημίτης παραιτείται.

1990: Ιδρύεται το Κίνημα Πρασίνων στην Κύπρο.

1991: Στο Βέλγιο, εντυπωσιακή άνοδο επιτυγχάνουν στις γενικές εκλογές οι ακροδεξιοί του Φλαμανδικού συνασπισμού με συνθήματα κατά των μεταναστών.

1992: Οι Σέρβοι της Βοσνίας υπογράφουν συμφωνία ειρήνης με τον κροατικό στρατό.

1992: Η Βουλή της Τσεχοσλοβακίας ψηφίζει για τον διαχωρισμό της χώρας σε Τσεχία και Σλοβακία από την 1η Ιανουαρίου 1993 («Βελούδινο Διαζύγιο»).

1994: Στην Τουρκία, η πρωθυπουργός Τσιλέρ περνάει στη Βουλή νομοσχέδιο υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, παρά τις αντιδράσεις του λαϊκιστικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

1995: Η τραγουδίστρια Whitney Houston κάνει το ντεμπούτο της στην κορυφή των τσαρτς με το τραγούδι "Exhale".

1996: Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, εγκαινιάζει τη νέα γέφυρα του Ισθμού και τη νέα παρακαμπτήριο οδό της Κορίνθου.

1999: Ο Βίκτωρ Μήτρου κερδίζει δύο αργυρά μετάλλια στην κατηγορία των 77 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

2001: Μία εταιρεία βιοτεχνολογίας από τη Μασαχουσέτη ανακοινώνει ότι έχει δημιουργήσει το πρώτο ανθρώπινο έμβρυο από κλωνοποίηση.

2002: Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζει την ίδρυση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, ως απόρροια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

2008: Τρεις ιστορικές συμφωνίες υπογράφονται κατά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας, Χου Ζιντάο, στην Αθήνα. Με βάση τη μία από τις συμφωνίες, η ελληνική κυβέρνηση παραχωρεί το λιμάνι του Πειραιά στον κινέζικο κολοσσό Cosco. Στη συμφωνία αντιτίθενται οι λιμενεργάτες του Πειραιά, οι οποίοι κατέρχονται σε 24ωρη απεργία.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1454 – Αικατερίνη Κορνάρο, Βασίλισσα της Κύπρου.
Η Αικατερίνη Κορνάρο (25 Νοεμβρίου 1454 – 10 Ιουλίου 1510) ήταν Βασίλισσα της Κύπρου, σύζυγος του Βασιλιά Ιάκωβου Β΄ κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Κύπρο.

1562 – Λόπε δε Βέγα, Ισπανός συγγραφέας.
Ο Λόπε δε Βέγα (Φέλιξ Λόπε δε Βέγα ι Κάρπιο, Felix Lope de Vega y Carpio, 25 Νοεμβρίου 1562 – 27 Αυγούστου 1635) ήταν Ισπανός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής. Ήταν μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Ισπανικού Χρυσού Αιώνα της μπαρόκ λογοτεχνίας. Υπήρξε το «πρότυπο της Ισπανικής διάνοιας» για τους συγχρόνους του, ενώ ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες – οι σχέσεις του οποίου με τον Λόπε δε Βέγα ήταν άλλοτε φιλικές και άλλοτε εχθρικές – τον αποκαλούσε «Ο Φοίνιξ της Ευφυΐας» και «Τέρας της Φύσεως (Fenix de los ingenios και Monstruo de la Naturaleza).

1844 – Καρλ Μπεντς, Γερμανός μηχανικός, σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο, εξοπλισμένο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. (Θαν. 4/4/1929)

1900 – Ρούντολφ Ες, Γερμανός αξιωματικός των SS.
Ο Ρούντολφ Ες (γερμ. Rudolf Ho?) (25 Νοεμβρίου 1900 στο Μπάντεν-Μπάντεν, Γερμανία -16 Απριλίου 1947 στο Όσβιετσιμ, Πολωνία) ήταν Γερμανός εθνικοσοσιαλιστής και διοικητής του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς Μπίρκεναου.

1914 – Τζo Ντι Μάτζιο, Αμερικανός θρύλος του μπέιζμπολ, ένας από τους συζύγους της Μέριλιν Μονρόε.

1915 – Αουγούστο Πινοσέτ, Χιλιανός στρατηγός και πολιτικός.
Ο Αουγούστο Πινοσέτ (Augusto Jose Ramon Pinochet Ugarte) (25 Νοεμβρίου 1915 – 10 Δεκεμβρίου 2006) ήταν δικτάτορας της Χιλής. Κατέλαβε την εξουσία στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 με στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέποντας την εκλεγμένη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αγιέντε. Στις 27 Ιουνίου 1974 αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος. Στις 11 Μαρτίου 1990 όμως παραιτήθηκε από πρόεδρος αλλά κράτησε την θέση του ως αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων.

1939 – Ελένη Καραΐνδρου, Ελληνίδα συνθέτρια με πολλές διακρίσεις και βραβεία, έχει συνθέσει πολλά έργα για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ έργα της κυκλοφορούν διεθνώς από γερμανική δισκογραφική εταιρία.

1941 – Χρήστος Παπανικολάου, Έλληνας επικοντιστής και παγκόσμιος ρέκορντμαν.

1942 – Μίμης Παπαϊωάννου, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1951 – Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, Ισπανός συγγραφέας και δημοσιογράφος.

1951 – Τζόνι Ρεπ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής.

1952 – Γιάννης Κυράστας, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής και προπονητής. Έφυγε από τη ζωή ξαφνικά το 2004.

1954 – Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄.

1960 – Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι τζούνιορ, γιος του αμερικανού προέδρου JFK.

Θάνατοι σαν σήμερα

1517 – Μάρκος Μουσούρος, Έλληνας λόγιος και φιλόσοφος.
Ο Μάρκος Μουσούρος (1470 – 1517) ήταν Έλληνας εκδότης και ένας από τους σημαντικότερους φιλολόγους της Αναγέννησης για τον οποίο ο Έρασμος, που ήταν μαθητής του, συνήθιζε να λέει ότι είναι:»…άνδρας πολυμαθέστατος και πανεπιστήμονας, κλειδοκράτορας της ελληνικής γλώσσας και θαυμάσιος ειδήμονας της λατινικής φωνής…»

1560 – Αντρέα Ντόρια, Ιταλός ναύαρχος.
Ο Αντρέα Ντόρια (Andrea Doria) γεννήθηκε στη Γένοβα το 1466 και πέθανε το 1560. Ήταν Ιταλός ναύαρχος και πολιτικός, απόγονος φημισμένης οικογένειας της Γένοβας.

1686 – Νιλς Στένσεν, δανός ανατόμος και γεωλόγος.
Γνωστός και ως Νικολάους Στένο, ο πρώτος που ανακάλυψε την πραγματική προέλευση των απολιθωμένων ζώων και ερμήνευσε το σχηματισμό του φλοιού της Γης.
Θεωρείται ο «πατέρας» της γεωλογίας και της στρωματογραφίας. Επίσης, είναι γνωστός για τις ιατρικές του έρευνες σχετικά με τους αδένες, τον εγκέφαλο, την καρδιά και για την ερμηνεία της λειτουργίας των ωοθηκών. (Γεν. 1/1/1638)

1761 – Αλέξανδρος Τυρναβίτης, Έλληνας δάσκαλος.

1763 – Αββάς Πρεβώ, Γάλλος συγγραφέας.

1884 – Άντολφ Κόλμπε, γερμανός χημικός, γνωστός από τις μελέτες του για την ηλεκτρόλυση των αλάτων και την παρασκευή σαλικιλικού οξέος, ενός από τα βασικά συστατικά της ασπιρίνης. (Γεν. 27/9/1818)

1885 – Αλφόνσος ΙΒ’, βασιλιάς της Ισπανίας.
Ο Αλφόνσος ΙΒ΄ (28 Νοεμβρίου 1857 – 25 Νοεμβρίου 1885) ήταν Βασιλιάς της Ισπανίας (1875 -1885). Ήταν ο μοναδικός γιος της Βασίλισσας της Ισπανίας Ισαβέλλας Β΄ και του Φραγκίσκου της Ισπανίας. Πολλές φήμες έλεγαν ότι ο πατέρας του δεν ήταν ο ομοφυλόφιλος πρωτοξάδελφος της μητέρας του, Φραγκίσκος, αλλά ένας από τους σωματοφύλακες της μητέρας του, με πιθανότερο τον Ενρίκε Πουιγμοντό.

1896 – Σπυρίδων Ξύνδας, Έλληνας συνθέτης.

1920 – Γαλλοαμερικανός οδηγός αγώνων και πρωτοπόρος του αυτοκινήτου, Γκαστόν Σεβρολέ.

1970 – Γιούκιο Μισίμα, ιάπωνας συγγραφέας, που αυτοκτόνησε κάνοντας χαρακίρι. (Γεν. 14/1/1925)

1993 – Αντονι Μπέρτζες, στη Βρετανία, πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο συγγραφέας, που έγραψε το "Κουρδιστό Πορτοκάλι".

1997 – Ζαν Φρανσέ, Γάλλος συνθέτης.

1998 – Νέλσον Γκούντμαν, Αμερικανός φιλόσοφος.

2005 – Τζορτζ Μπεστ, πεθαίνει σε ηλικία 59 ετών ο ποδοσφαιριστής, έχοντας γράψει ιστορία εντός γηπέδων με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και εκτός γηπέδων με την ιδιόρρυθμη προσωπικότητά του.

2008 – Αντώνης Βρατσάνος, Έλληνας στρατιωτικός.
Αντώνης Αγγελούλης (Βρατσάνος), (Λάρισα 1919-Αθήνα 25 Νοεμβρίου 2008) ήταν κορυφαία φυσιογνωμία του ΕΛΑΣ, ο επιφανέστερος σαμποτέρ της Εθνικής Αντίστασης. Αργότερα έγινε αξιωματικός του ΔΣΕ, έζησε εξόριστος στην Τασκένδη ενώ συνεργάστηκε και με τον Κάρολο Παπούλια ενάντια στην δικτατορία.

2016 - Φιντέλ Κάστρο, Κουβανός πολιτικός.

2016 - Ντέηβιντ Χάμιλτον, Άγγλος φωτογράφος.

2017 - Σοτίρ Φερράρα, Ιταλός επίσκοπος.

2020 - Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, διεθνής Αργεντίνος ποδοσφαιριστής, μέσα από τους μεγαλύτερους παίκτες του κόσμου.