DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Αγίων Βαλλεριανού Κικιλίας και Τιβουρτίου, (Βαλέριος, Βαλεριανός, Βάλιος, Βαλέρια, Βαλεριάνα, Βάλια, Σεσίλια, Κεκίλια, Κικίλια)
Αγίου Φιλήμονος του Αποστόλου, (Φιλήμων, Φιλήμονας, Φιλημονή, Φιλημόνα, Φλημόνα)

01-Polnto Cafe

22 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

333 π.Χ.: Η εν Ισσώ μάχη, κατά τήν οποίαν ό Μ. Αλέξανδρος, διά κεραυνοβόλου επιθέσεως, κατετρόπωσε τήν μεγάλην στρατιάν τού Δαρείου καί συνέλαβεν αιχμαλώτους τήν μητέρα, τήν σύζυγον καί τάς δύο θυγατέρας του. Ο Δαρείος ήτο τόσον βέβαιος περί τής νίκης, ώστε ηθέλησε νά προσφέρη τήν μάχην αυτήν ώς θέαμα είς τά μέλη τής Βασιλικής οικογενείας, τά οποία είχον συγκεντρωθή επί τίνος υψώματος. Εκ τών Περσών απωλέσθησαν άνω τών 100.000, ενώ αί Ελληνικαί απώλειαι δέν υπερέβησαν τούς 500 νεκρούς. Κατά τήν πρό τής σκηνής τού Δαρείου σφοδράν σύρραξιν, κατά τήν οποίαν εφονεύθησαν εκατοντάδες Περσών έκ τών ευγενεστέρων οικογενειών, ό Μ. Αλέξανδρος ετραυματίσθη εις τον μηρόν. Η μάχη τής Ισσού άνοιξε εις τον δαφνοστεφή στρατηλάτην τόν δρόμον πρός τήν Συρίαν καί τήν Φοινίκην. Από την στιγμήν αυτήν δέν υπήρχεν ουσιαστικώς Περσικόν κράτος.

1247: Σύμφωνα με το θρύλο, πεθαίνει ο Ρομπέν των Δασών, μεγάλος υπερασπιστής των φτωχών και των αδυνάτων. Οι φτωχοί του Νότιγχαμ θρηνούν την απώλεια του.

1354: Ο Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Ιωάννης ΣΤ’ Καντακουζηνός παραιτείται από κάθε εξουσία και κλείνεται σε μοναστήρι, όπου θα ζήσει ως απλός μοναχός έως το 1383 και θα γράψει την περίφημη ιστορία του.

1821: Ο Γιουσούφ Σελίμ πασάς πυρπολεί την Πάτρα.

1826: Στην Αράχωβα Λεβαδειάς Έλληνες υπό τον Καραϊσκάκη κατόπιν σκληρής μάχης νικούν τους Τούρκους και τους τρέπουν σε φυγή.

1897: Μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 υπογράφεται η ταπεινωτική συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη. Η συνθήκη επιβάλλει στην Ελλάδα Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και την υποχρέωση να καταβάλλει στην Τουρκία 4.000.000 τουρκικές λίρες, ως πολεμική αποζημίωση. Με την ίδια συνθήκη, η Κρήτη αποκτά την αυτονομία της.

1906: Τα αρχικά S.O.S. καθιερώνονται ως διεθνές σήμα κινδύνου, στο Διεθνές Συνέδριο Ασύρματης Τηλεγραφίας του Βερολίνου. Θα ταυτιστεί με τα αρχικά της φράσης «Save Our Souls» (σώστε τις ψυχές μας).

1907: Διοργανώνεται ογκώδης φοιτητική διαδήλωση στα Προπύλαια για το μη υποχρεωτικό του μαθήματος της Γυμναστικής («Γυμναστικά»).

1910: Η προσφορά κρέατος στη Γερμανία αρχίζει να μειώνεται και οι τιμές να αυξάνονται. Η έλλειψη ζωοτροφών, από το 1904, οδηγεί σε αυξημένη δραστηριότητα των σφαγείων, σε πτώση των τιμών και σε υπερκατανάλωση κρεάτων, που το 1910 φτάνει σε σημείο καμπής.

1912: Η μοίρα του Ιονίου βομβαρδίζει τον Αυλώνα και καταλαμβάνει το νησί Σάσσωνα.

1919: Στις ΗΠΑ, εργατική διάσκεψη απαιτεί εργάσιμη ημέρα οκτώ ωρών και εβδομάδα 48 ωρών.

1919: Στο μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση πυροβολικού μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Τούρκων.

1920: Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχεται εναντίον των Τούρκων μάχες περιπόλων.

1920: Διενεργείται δημοψήφισμα από την κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη για την επάνοδο του Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε αναγκαστεί από τις δυνάμεις της Ανταντ να εγκαταλείψει το θρόνο το 1916.

1921: Στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

1921: Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η Διάσκεψη της Λοζάννης, με τους Τούρκους να ζητούν την κυριαρχία των Στενών.

1927: Ο Carl Eliason κατασκευάζει το πρώτο βενζινοκίνητο όχημα για γρήγορες μεταφορές στο χιόνι.

1928: Για πρώτη φορά ανεβαίνει στην Όπερα των Παρισίων το δημοφιλέστερο έργο του Γάλλου συνθέτη Μορίς Ραβέλ, «Μπολερό» σε χορογραφία της Μπρονισλάβα Νιζίσκα και σκηνογραφία του Αλεξάντρ Μπενουά. Η επιτυχία του ήταν μεγάλη και εξέπληξε και τον ίδιο τον Ραβέλ.

1934: Το τραγούδι «Santa Claus is Coming to Town» ακούγεται για πρώτη φορά από το ραδιόφωνο ερμηνευμένο από τον Αμερικανό ηθοποιό, Έντι Κάντορ και η επιτυχία του ήταν άμεση και διαχρονική αφού θεωρείται από τα πλέον κλασσικά τραγούδια των Χριστουγέννων.
Γράφτηκε στις 10 Οκτωβρίου 1933 από τον Αμερικανό συνθέτη Τζον Κουτς μέσα στο μετρό της Νέας Υόρκης, ενώ κατευθύνονταν σε ραντεβού με τον μουσικό εκδότη Λίο Φιστ. Οι δημιουργοί του έδωσαν μεγάλη μάχη για να πείσουν τον Φιστ να ηχογραφήσει το τραγούδι, ο οποίος θεωρούσε ότι το τραγούδι παραήταν παιδικό για να κάνει εμπορική επιτυχία.


1935: Η πρώτη πτήση αεροπορικού ταχυδρομείου πάνω από τον Ειρηνικό φεύγει από το Σαν Φρανσίσκο.

1936: Στρατιωτικός και πολιτικός κυβερνήτης των Ιταλοκρατούμενων Ελληνικών νησιών, στην θέση του Mario Lago, αναλαμβάνει ο Cesare Maria De Vecchi, υπουργός παιδείας, ένας από τους τετράρχες του φασισμού και πρώην κυβερνήτης της Σομαλίας.

1938: Δολοφονείται στις φυλακές της Κέρκυρας ο γ.γ. της ΟΚΝΕ (νυν ΚΝΕ), Χρήστος Μαλτέζος.

1940: Τρία αεροσκάφη Henschel Hs 126 εντόπισαν εχθρική φάλαγγα μήκους οκτώ χλμ. που υποχωρούσε από την Κορυτσά προς το Πόγραδετς. Ισχυρή δύναμη 15 αεροσκαφών Potez 63, Bristol Blenhein και Fairey Battle των Μοιρών Βομβαρδισμού έσπευσε για ενίσχυση, με αποτέλεσμα την πλήρη διάλυση της Ιταλικής φάλαγγας. Κατά την επιστροφή στο αεροδρόμιο ένα από τα Henschel συναντήθηκε με 15 ιταλικά καταδιωκτικά και χτυπήθηκε στο λέβητα βενζίνης. Το Ελληνικό αεροσκάφος έπιασε φωτιά και το πλήρωμα το εγκατέλειψε. Ο χειριστής υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ ο παρατηρητής επέζησε.

1940: Οι Ελληνικές δυνάμεις στο Αλβανικό μέτωπο επετέθησαν σφοδρώς εναντίον των Ιταλών και κατέλαβον τους Φιλιάτες, την περιοχήν Μέρτζανης, το Λεσκοβίκιο και απελευθερώνουν δια δευτέραν φοράν την Ελληνική Κορυτσά. Η περιοχή Κορυτσάς ήταν οχυρωμένη με μόνιμα οχυρωματικά έργα. Από την ημέρα αυτή ουδείς Ιταλός ήταν πλέον σε Ελληνικό έδαφος.

1940: Το Α’ Σώμα Στρατού ανακαταλαμβάνει στην Ήπειρο το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού εδάφους και απωθεί τους Ιταλούς πέρα από τα σύνορα.

1940: Το Β’ Σώμα Στρατού εισέρχεται στην Βόρεια Ήπειρο και απελευθερώνει το Λεσκοβίκι στην περιοχή της Πίνδου.

1940: Το Γ’ Σώμα Στρατού καταλαμβάνει με σκληρούς αγώνες τους ορεινούς όγκους Μόραβα, Ιβάν και Κορυτσάς.

1942: Ο στρατηγός Φρίντριχ Πάουλους, που πολιορκεί το Στάλινγκραντ, τηλεγραφεί στον Χίτλερ ότι οι δυνάμεις του περικυκλώθηκαν από τους Σοβιετικούς. (Η Μάχη του Στάλινγκραντ).

1943: Ο Λίβανος κερδίζει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

1945: De facto κυβέρνηση (4η μέσα στην χρονιά) υπό τον Θ. Σοφούλη. Ο Σοφούλης δήλωσε παραίτηση αυτής της κυβέρνησης στις 4 Απριλίου του 1946.

1951: Ο Έλληνας αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Γ. Μαύρος διεκδικεί στη συνεδρίαση κηδεμονιών του διεθνούς οργανισμού υπέρ της Κύπρου το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Κατόπιν αξιώσεως του Βρετανού αντιπροσώπου Ίντεν, απαλείφεται από τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης η αναφορά του Γ. Μαύρου στην Κύπρο. Το Κυπριακό μπαίνει σε μια νέα φάση και γίνεται και επίσημα ελληνικό πρόβλημα.

1954: Ιδρύεται το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ).

1956: Τελετή έναρξης των 16ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

1957: Απαραίτητο γίνεται το απολυτήριο του Δημοτικού για οποιαδήποτε εργασία στην Ελλάδα. Πολλαπλασιάζονται τα νυχτερινά σχολεία για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού.

1961: Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί ο Μακάριος στην Άγκυρα.

1963: Στο Ντάλας του Τέξας δολοφονείται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Αποκλειστικός υπεύθυνος για τη δολοφονία του θεωρείται ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου και του αστυνομικού, Τζέι Ντι Τίπιτ. Δύο ημέρες αργότερα κι ενώ ο Όσβαλντ τελεί υπό αστυνομική κράτηση δολοφονείται από τον Τζακ Ρούμπι κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση. Ακολούθησαν πολλές θεωρίες συνωμοσίας με τις οποίες αμφισβητήθηκε η ενοχή του Όσβαλντ. Φέτος συμπληρώνονται 52 χρόνια από τη δολοφονία του Κένεντι.

2013: "Πριν από μισό αιώνα, η Αμερική θρήνησε την απώλεια ενός εκπληκτικού προέδρου", δήλωσε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα το 2013, στην επέτειο των 50 χρόνων.
"Με ένα ευρύ όραμα και τον ήρεμο ιδεαλισμό του, ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι έδωσε ελπίδα σε μια ολόκληρη γενιά και ώθησε ένα έθνος στη μεγαλοπρέπεια. Σήμερα, τιμούμε τη μνήμη του και γιορτάζουμε το αποτύπωμα που άφησε στην αμερικανική ιστορία", είπε.

1968: Οι Beatles κυκλοφορούν τον δίσκο The Beatles (γνωστό ευρέως ως The White Album).

1969: Το σεληνιακό μοντέλο του Apollo 12 προσγειώνεται νοτιοανατολικά της περιοχής Ocean Procellarum.

1971: Η Ινδία ξεκινάει μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Μπανγκλαντές.

1972: Ο ΗΠΑ χάνουν το πρώτο B-52 στον πόλεμο του Βιετνάμ.

1974: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παραχωρεί στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης την άδεια να έχει παρατηρητές.
1975: Έρχεται στην Ελλάδα ο Βασίλης Χατζηπαναγής από την Παχτακόρ της Τασκένδης. Θα κάνει το ντεμπούτο του δύο εβδομάδες μετά, αλλά θα πετύχει το πρώτο του γκολ στις 28 Μαρτίου 1976.

1975: Ο Χουάν Κάρλος στέφεται βασιλιάς της Ισπανίας μετά το θάνατο του δικτάτορα, Φρανθίσκο Φράνκο.

1977: Το υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο «Concorde» εκτελεί την παρθενική εμπορική πτήση του, από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη.

1979: Η Κίνα παραδέχεται για πρώτη φορά επίσημα, ότι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό του 1976 ήταν 240.000.

1981: Στην ΕΣΣΔ, ο Ζαχάρωφ αρχίζει απεργία πείνας για να δοθεί βίζα στη νύφη του ώστε να συναντήσει τον άντρα της στις ΗΠΑ.

1989: Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης, κατά την τέταρτη φάση των διερευνητικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, αποφασίζουν τη σύσταση οικουμενικής Κυβέρνησης, υπό τον ακαδημαϊκό Ξενοφώντα Ζολώτα. Την ίδια μέρα, βόμβα εκρήγνυται στη δυτική Βηρυτό, κοντά στην αυτοκινητοπομπή του λιβανέζου προέδρου, Ρενέ Μουαβάντ. Ο πρόεδρος πέφτει νεκρός.

1990: Η βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ ανακοινώνει την παραίτησή της, έπειτα από 11 χρόνια, όταν αμφισβητείται από την ηγεσία των Συντηρητικών.

1991: Ο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, 69 ετών, αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης, εκλέγεται νέος γ.γ του ΟΗΕ και διαδέχεται τον Χαβιέ Πέρες ντε Κουέγιαρ.

1993: Η ΕΟΚ υιοθετεί τις νέες οικονομικές κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Λιβύης, επειδή αρνήθηκε να παραδώσει τους υπόπτους, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Λόκερμπι.

1994: Φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή επιβάλλει το Αεροδικείο στον επισμηναγό εν αποστρατεία Στέφανο Στίγκα, ο οποίος ήταν ο μοναδικός κατηγορούμενος για τη συντριβή του C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο όρος Όθρυς, το Φεβρουάριο του 1991, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 63 αξιωματικοί και σμηνίτες.

1995: Έκρηξη σημειώνεται στην Τράπεζα Μπάρκλεϊς, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη.

1995: Κάνει πρεμιέρα το φιλμ Toy-Story, το πρώτο στην ιστορία του κινηματογράφου που δημιουργήθηκε αποκλειστικά σε κομπιούτερ.

1996: Ανθρωπιστική βοήθεια, αξίας 169 εκατομμυρίων ECU, αποφασίζει να στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ζαΐρ.

1997: Στη Νιγηρία περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώνονται σε επίθεση, η οποία είχε στόχο τις διαγωνιζόμενες στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Κόσμος.

2002: Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώνονται σε ταραχές, ζητώντας να μη γίνει ο διαγωνισμός ομορφιάς Μις Κόσμος στη Νιγηρία. Οι ταραχές προκαλούνται από μουσουλμάνους, οι οποίοι εισβάλλουν και καίνε τα γραφεία εφημερίδας που είχε γράψει ότι – αν ζούσε ο προφήτης Mωάμεθ ίσως να είχε παντρευτεί μια από τις διαγωνιζόμενες στα καλλιστεία για τη Mις Κόσμος. Πάνω από 100 νεκροί, 200 τραυματίες, 12.000 άστεγοι, 22 κατεστραμμένες εκκλησίες και 8 κατεστραμμένα τζαμιά είναι ο τραγικός απολογισμός των ταραχών. Τελικά, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Λονδίνο, με νικήτρια την Τουρκάλα υποψήφια.

2005: Η Αγκέλα Μέρκελ γίνεται η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας. Επίσης είναι η πρώτη πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που υπήρξε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας.

2012: Αποφασίζεται κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων της Χαμάς και του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μετά από οκτώ ημέρες εχθροπραξιών που στοίχισε τη ζωή 150 ανθρώπων, κυρίως Παλαιστινίων.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1515 – Μαρία του Γκιζ, Βασίλισσα της Σκωτίας.
H Μαρία του Γκιζ (Mary of Guise, Μπαρ-λε-Ντικ,Λωρραίνη, Γαλλία, 22 Νοεμβρίου 1515 – Κάστρο του Εδιμβούργου, Σκωτία, 11 Ιουνίου 1560) ήταν Βασίλισσα της Σκωτίας, σύζυγος του Βασιλιά της Σκωτίας Ιακώβου Ε΄ και μητέρα της Βασίλισσας της Σκωτίας Μαρίας Α΄. Ήταν η μεγαλύτερη θυγατέρα του Κλαύδιου, δούκα του Γκιζ, ιδρυτή του οίκου των Γκιζ και της Αντουανέτας των Βουρβόνων, θυγατέρας του Φραγκίσκου κόμητα του Βαντόμ και της Μαρίας του Λουξεμβούργου.

1643 – Ρομπέρ Καβαλιέ, Γάλλος εξερευνητής, ο οποίος εξερεύνησε την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, ανάμεσα στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

1767 – Αντρέας Χόφερ, Αυστριακός πανδοχέας και αγωνιστής.
Ο Αντρέας Χόφερ (Andreas Hofer, Σαν Λεονάρντο ιν Πασιρία, 22 Νοεμβρίου 1767 – 20 Φεβρουαρίου 1810) ήταν Αυστριακός πανδοχέας και πατριώτης, εθνικός ήρωας της Αυστρίας. Υπήρξε ο αρχηγός της εξέγερσης του Τιρόλου ενάντια στις δυνάμεις του Ναπολέοντα.

1808 – Τόμας Κουκ, Βρετανός επιχειρηματίας, ιδρυτής του πρώτου ταξιδιωτικού γραφείου που φέρει το όνομά του έως και σήμερα. (Cook Travel). (Θαν. 18/7/1892).

1819 – Τζορτζ Έλιοτ, το ψευδώνυμο της Βρετανίδα συγγραφέως, Μέρι Αν Έβανς.
Από τις κορυφαίες της Βικτωριανής εποχής, η οποία έλεγε ότι χρησιμοποιούσε το ανδρικό λογοτεχνικό ψευδώνυμο για να είναι σίγουρη ότι θα πάρουν στα σοβαρά τα έργα της. (22 Νοεμβρίου 1819 – 22 Δεκεμβρίου 1880). Ήταν μία από τις κορυφαίες συγγραφείς της Βικτωριανής εποχής. Τα μυθιστορήματά της, που συνήθως αφηγούνταν τη ζωή στην επαρχιακή Αγγλία, είναι γνωστά για τον ρεαλισμό και την ψυχολογική οξυδέρκειά τους.

1890 – Σαρλ Ντε Γκολ, στρατηγός και πρόεδρος της Γαλλίας επί 11 χρόνια (1958-1969). (Θαν. 9/11/1970).

1901– Χοακίν Ροδρίγο, Ισπανός συνθέτης.

1930 – Κώστας Ρηγόπουλος, Έλληνας ηθοποιός

1934 – Ρίτα Σακελλαρίου, Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια.
Γεννήθηκε στην Σητεία της Κρήτης. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Πέραμα όπου την άκουσε ο Στέλιος Χρυσίνης, που της έγραψε τα πρώτα της τραγούδια. Αργότερα συνεργάστηκε με τους Βασίλη Τσιτσάνη και Γιάννη Παπαϊωάννου. Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήταν το τραγούδι «Ιστορία μου, Αμαρτία μου» που την έκανε πρώτο όνομα. Το βράδυ πριν πεθάνει ζήτησε από το Λάκη Κορρέ, το δεξί της χέρι, να της βάψει τα νύχια σα να μην την αφορούσε ο θάνατος.

1940 – Τέρι Γκίλιαμ, Αμερικανοβρετανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μέλος της θρυλικής παρέας των Μόντι Πάιθον.

1958 – Τζέιμι Λι Κέρτις, Αμερικανίδα ηθοποιός και κόρη του μεγάλου σταρ του Χόλιγουντ, Τόνι Κέρτις.

1965 – Μαντς Μίκελσεν, Δανός ηθοποιός – ο πολύ κακός αντίπαλος του Τζέιμς Μποντ στο Casino Royal.

1967 – Μπόρις Μπέκερ, Γερμανός πρωταθλητής του τένις.

1967 – Μαρκ Ράφαλο, Αμερικανός ηθοποιός.

1976 – Βίλε Βάλο, Φινλανδός τραγουδιστής, ιδρυτικό μέλος των HIM.

1984 – Σκάρλετ Γιόχανσον, Αμερικανίδα ηθοποιός, μοντέλο και τραγουδίστρια.
Για δεύτερη φορά φέτος η Γιόχανσον αναδείχτηκε από το περιοδικό Esquire ως η πιο σέξι γυναίκα στον κόσμο. Βραβεύτηκε φέτος και για τη φωνή της στο φεστιβάλ της Ρώμης για την ερμηνεία της στο «Her», του Σπάικ Τζονζ, μια ταινία όπου η εικόνα της δεν υπάρχει σε κανένα πλάνο και παίζει μόνο με τη φωνή της.


1986 – Όσκαρ Πιστόριους, Νοτιοαφρικανός σπρίντερ και χρυσός παραολυμπιονίκης, ο οποίος σήμερα κατηγορείται για το θάνατο της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

365 – Αντίπαπας Φήλιξ Β΄. Ο Φήλιξ Β΄ διορίσθηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνστάντιο ως αντίπαπας σε αντικατάσταση του κανονικού Πάπα Λιβερίου που είχε εξορισθεί. Ανέλαβε το 355 και καθαιρέθηκε το 358.

950 μ.Χ. – Λοθάριος Β’, Βασιλιάς της Ιταλίας.
Ο Λοθάριος Β΄ της Ιταλίας (926 – 22 Νοεμβρίου 950) ήταν Βασιλιάς της Ιταλίας (948 – 950) από την δυναστεία των Μποσονιδών, που καταγόταν από τον Μπόσο της Προβηγκίας, υιός και διάδοχος του Ούγου της Προβηγκίας και της Γερμανίδας Άλδας.

1617 – Αχμέτ Α’, Οθωμανός σουλτάνος.
Γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1590 και το 1603, σε ηλικία 13 ετών, διαδέχτηκε τον πατέρα του Μωάμεθ Γ΄ στο θρόνο της Αυτοκρατορίας. Ήταν ο πρώτος σουλτάνος που ανέβαινε στο θρόνο ενώ ήταν ακόμη ανήλικος. Ήταν φημισμένος για τις ικανότητές του στην ξιφασκία, την ιππασία και τις αρκετές γλώσσες που μιλούσε άπταιστα. Πέθανε από τύφο στις 22 Νοεμβρίου 1617 και τάφηκε σε Μαυσωλείο ακριβώς έξω από το τείχος του «Μπλε Τζαμιού».

1718 – Έντουαρντ Τιτς, Άγγλος πειρατής, περισσότερο γνωστός ως Μαυρογένης.

1824 – Πεθαίνει στο Ναύπλιο ο Φιλικός Θεόδωρος Νέγρης.

1916 – Τζακ Λόντον, Αμερικανός συγγραφέας, το έργο του οποίου συνδυάζει το δυναμικό ρεαλισμό και το ανθρωπιστικό συναίσθημα. (Γεν. 12/1/1876).
Ο Τζακ Λόντον (Jack London) (12 Ιανουαρίου 1876 – 22 Νοεμβρίου 1916) ήταν Αμερικανός συγγραφέας που έγραψε πάνω από 50 βιβλία, όπως «Το κάλεσμα της άγριας φύσης», «Μάρτιν Ήντεν», «Ο θαλασσόλυκος», «Οι άνθρωποι της αβύσσου» κ.α. Πρωτοπόρος στην αγορά της εμπορικής μυθιστοριογραφίας σε λαϊκά περιοδικά, υπήρξε από τους πρώτους Αμερικανούς συγγραφείς που έκανε τεράστια οικονομική περιουσία μόνο από την συγγραφή βιβλίων. Γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1876 στο Σαν Φρανσίσκο και πέθανε στις 22 Νοεμβρίου 1916.

1944 – Άρθουρ Στάνλεϋ Έντινγκτον, Βρετανός αστροφυσικός.
Ο Σερ Άρθουρ Στάνλεϋ Έντινγκτον (Arthur Stanley Eddington, Kendal Αγγλίας 28 Δεκεμβρίου 1882 – Κέμπριτζ 22 Νοεμβρίου 1944), Μέλος του Τάγματος της Αξίας, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας ήταν Βρετανός αστροφυσικός. Για τους Βρετανούς θεωρείται ο «πατέρας της Αστροφυσικής», ένα τίτλο που μπορούν επίσης να διεκδικήσουν και οι Γιόζεφ φον Φραουνχόφερ με τον Άντζελο Σέκι. Το όριο Eddington, το φυσικό άνω όριο που συνδέει την ακτινοβολία με τη βαρύτητα που εξισορροπεί την πίεσή της ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του. Είναι ιδιαιτέρως γνωστός για την εργασία του πάνω στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, την οποία και διέδωσε ευρύτερα στον επιστημονικό κόσμο μετά την ανάπτυξή της από τονΑϊνστάιν.

1963 – Κλάιβ Στέιπλς Λιούις, Βρετανός συγγραφέας. (Γεν. 26/7/1894)

1963 – Άλντους Χάξλεϊ, Βρετανός συγγραφέας. Το πιο γνωστό του έργο είναι «Ο Θαυμαστός καινούριος κόσμος», μια εφιαλτική, προφητική ενατένιση ενός τέλειου τεχνοκρατικά πολιτισμού που βασίζεται στον φυσικό και ψυχολογικό καταναγκασμό.. (Γεν. 26/7/1894)

1963 – Τζον Κένεντι, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

1980 – Μέι Γουέστ, Αμερικανίδα ηθοποιός γνωστή για τις πιπεράτες ατάκες της όπως το «Έχεις όπλο στην τσέπη σου ή χάρηκες που με είδες;»

1995 – Μάριος Αγγελόπουλος, Έλληνας ζωγράφος-σκηνογράφος, πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών.

1996 – Μαρία Κασάρες, Γαλλοϊσπανίδα ηθοποιός και μία από τις ερωμένες του Αλμπέρ Καμύ.

1997 – Μάικλ Χάτσενς, Αυστραλός τραγουδιστής του συγκροτήματος INXS, ο οποίος αυτοκτόνησε.

2007 – Μορίς Μπεζάρ, διακεκριμένος γάλλος χορογράφος. (Γεν. 1/1/1927)

2008 – Ιμπραχίμ Ναζίρ, 82, πρόεδρος των Μαλδίβων (1968-1978).

2011 – Αργύρης Κουνάδης, έλληνας συνθέτης. (Γεν. 14/2/1924). Έγραψε κλασσική μουσική, αλλά και λαϊκά τραγούδια, όπως το «Do you like the Greece» και «Όρτσα τα Πανιά», που ερμήνευσε ο Αντώνης Καλογιάννης. (Γεν. 14/2/1924).