DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας
Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών

Ημέρα Τιμής στην Ελληνική Νεολαία
Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού

Εορτάζουν
Αγίου Γενναδίου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, (Γεννάδιος, Γενάδιος)

17 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1278: 680 Εβραίοι συλλαμβάνονται στην Αγγλία για παραχάραξη νομισμάτων. Οι 293 οδηγούνται την αγχόνη.

1558: Αρχίζει η Ελισαβετιανή εποχή: Η βασίλισσα Μαρία Α’ της Αγγλίας πεθαίνει και τη διαδέχεται στο θρόνο η ετεροθαλής αδελφή της, Ελισάβετ Α’. Πεθαίνει σε ηλικία 42 ετών η βασίλισσα Μαίρη Α, μονάρχης της Αγγλίας και της Ιρλανδίας από το 1553, και τη διαδέχεται στο θρόνο η 25χρονη ετεροθαλής αδελφή της Ελισάβετ, κόρη του Ερρίκου Η και της τραγικής Αννας Μπολέιν. Επί των ημερών της Ελισάβετ Α, η Αγγλία θα κυριαρχήσει στον κόσμο.

1796: Ο Ναπολέων υψώνει τη Γαλλική σημαία μετά τη νίκη του στρατού του επί των Αυστριακών στη γέφυρα του Αρκολί στην Ιταλία.

1800: Ο Τζον Άνταμς γίνεται ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος, που κατοικεί στον Λευκό Οίκο.

1815: Υπογραφή συνθήκης στο Παρίσι μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της Ρωσίας, με την οποία οι Ιόνιοι Νήσοι θα αποτελούσαν κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο, με την επωνυμία «Ηνωμένα κράτη των Ιονίων Νήσων», υπό την αποκλειστική προστασία της Μ. Βρετανίας.

1820: Ο πλοίαρχος Ναθάνιελ Πάλμερ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που αντικρίζει την Ανταρκτική.1821: Απελευθερώνεται η Άρτα από επαναστάτες Σουλιώτες και Αιτωλοακαρνάνες, υπό το Γεώργιο Βαρνακιώτη.

1821: Σουλιώτες και Αιτωλοακαρνάνες, υπό τον Γεώργιο Βαρνακιώτη, απελευθερώνουν την Άρτα, μετά από πεισματική αντίσταση των τούρκων. Τελικά οι τούρκοι αποσύρθηκαν στο φρούριο της πόλεως.

1825: Εις το μοναστήριον Δορμπού Λεβαδείας οι Έλληνες υπό τον Γ. Καραϊσκάκην ενίκησαν τους Τούρκους. Ο Ελληνικός στόλος συνεχίζει την προσπάθειαν διασκορπίσεως του τουρκικού στόλου έξω του Μεσολογγίου.

1826: Ο Γάλλος Φαβιέ, καταφέρνει να εφοδιάσει με πυρομαχικά τους πολιορκούμενους από τους Τούρκους πολιορκούμενους της Ακροπόλεως.

1827: Οι Έλληνες επαναστάτες νικούν τους τούρκους στο Τρικέρι.

1828: Ο φρούραρχος της Άμφισσας, Μεχμέτ μπέης Δεβόλης, παραδίδει την πόλη στον Δημήτριο Υψηλάντη.

1831: Ο Ισημερινός και η Βενεζουέλα ανεξαρτητοποιούνται από τη Μεγάλη Κολομβία.

1839: Κάνει πρεμιέρα η πρώτη όπερα του Ιταλού συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι, "Oberto, conte di San Bonifacio",στη Σκάλα του Μιλάνο.

1869: Με την πραγματοποίηση των επίσημων εγκαινίων, ανοίγει για τη ναυσιπλοΐα η Διώρυγα του Σουέζ, ενώνοντας τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα.

Dioriga Souez

Το κανάλι του Σουέζ

Το Κανάλι του Σουέζ εγκαινιάστηκε στις 17 Νοεμβρίου 1869, ενώνοντας τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα. Ανεπισήμως, το πρώτο πλοίο είχε διέλθει περίπου δύο χρόνια νωρίτερα, στις 17 Φεβρουαρίου του 1867.

Οι εργασίες για τη διάνοιξη του καναλιού είχαν αρχίσει στις 25 Απριλίου του 1859. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέθεσε το έργο σε γαλλική εταιρία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο μηχανικός και διπλωμάτης Φερντινάν Ντε Λεσέπς. Για την αποπεράτωσή του εργάστηκαν 1,5 εκατομμύριο Αιγύπτιοι, 125.000 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους, κυρίως εξαιτίας της χολέρας. Η ολοκλήρωση του καναλιού, μήκους 163 χιλιομέτρων άλλαξε ριζικά το εμπόριο και τις μετακινήσεις, καθώς για να φτάσει κανείς από την Ευρώπη στην Ασία ακτοπλοϊκώς δεν χρειαζόταν πλέον να κάνει το γύρω της Αφρικής.

Στις 26 Ιουλίου του 1956 ο αιγύπτιος πρόεδρος Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ προχώρησε στην εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ. Μία απόφαση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και οδήγησε στον αποκαλούμενο Πόλεμο του Σουέζ, με τη συμμετοχή της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ. Ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου, το κανάλι παρέμεινε κλειστό για αρκετούς μήνες, ενώ ο ΟΗΕ αποδέχθηκε την αιγυπτιακή κυριαρχία. Μετά τον «πόλεμο των έξι ημερών» το 1967, το κανάλι έκλεισε και πάλι, έως τις 5 Ιουνίου του 1975.

Σήμερα, περίπου 15.000 πλοία διαπλέουν κάθε χρόνο το κανάλι του Σουέζ.

1888: Ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόσφσκι διευθύνει στην Πετρούπολη την πρώτη ερμηνεία της Πέμπτης Συμφωνίας του.

1902: Εθνικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, του Θεόδωρου Δηλιγιάννη και του Γεώργιου Θεοτόκη, εκλέγουν από 102 βουλευτές, γεγονός που οδηγεί σε κυβερνητική αστάθεια. Οι συνεχείς συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο κομμάτων καταλήγουν σε σοβαρά επεισόδια με πολλούς τραυματίες, που έμειναν στην ιστορία ως Σανιδικά.

1903: Το Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα διασπάται σε μπολσεβίκους που συμφωνούν με το Λένιν (πλειοψηφούντες) και σε μενσεβίκους (μειονοψηφούντες), που συμφωνούν με το Γιούλι Μάρτοφ.

1904: Ανταρτικό σώμα 40 ανδρών, υπό τον Ανθλγό Γεώργιο Τσόντο (Βάρδα), από τα Σφακιά, περνά την Ελληνοτουρκική μεθόριο κοντά στο Αγιόφυλλο της Θεσσαλίας και εισέρχεται στην Μακεδονία. Σε αυτόν ανέθεσε το Ελληνικό Μακεδονικό Κομιτάτο την γενική αρχηγία των ανταρτικών σωμάτων του βιλαετίου Μοναστηρίου, μετά την ασθένεια του προκατόχου του Γεωργίου Κατεχάκη.

1912: Επίθεση τουρκαλβανών κατά Ελλήνων της Χειμάρρας.

1912: Βαλκανικοί πόλεμοι. Οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Τίρανα.

1918: Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου τα γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τις Βρυξέλες.

1918: Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου τα γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τις Βρυξέλες.

1918: Ιδρύεται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος, αργότερα ΚΚΕ.

1919: Στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση περιπόλων.

1920: Η Αγγλία και η Γαλλία συμφωνούν στην επάνοδο του βασιλιά Κωνσταντίνου, υπό τον όρο η Ελλάδα να οργανώσει μεγάλη τακτική επίθεση του στρατού της στη Μικρά Ασία εναντίον του Κεμάλ Ατατούρκ.

1921: Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία οχυρωμένη στη γραμμή άμυνάς της δέχεται μικροεπιθέσεις Τουρκικών αποσπασμάτων.

1922: Ο τελευταίος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μωάμεθ Στ΄ εγκαταλείπει την Κωνσταντινούπολη παραδίδοντάς την ουσιαστικά στην κυβέρνηση της Άγκυρας. Εξορίζεται στην Ιταλία.

1927: Αυξάνονται τα δίδακτρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σημειώνονται συμπλοκές φοιτητών με την αστυνομία.

1929: Ο Στάλιν διαγράφει τον Μπουχάριν και πολλούς ηγέτες από το ΚΚΣΕ.

1930: Το υποβρύχιο Γλαύκος (ΙΙ) υψώνει την Ελληνική Σημαία στην Βρέστη της Γαλλίας. Ναυπηγήθηκε στη Γαλλία μεταξύ 1927 – 1930. Στις 17 Νοεμβρίου 1930 έγινε η ύψωση της Ελληνικής Σημαίας στη Βρέστη (Γαλλία). Παρελήφθη την 1 Δεκεμβρίου του 1930 από τον Πλωτάρχη Α. Ζάγκα και με Ύπαρχο τον Υποπλοίαρχο Γ. Λαμπρινόπουλο. Κατά τον πόλεμο του 1940-1941 δεν πήρε μέρος σε επιχειρήσεις λόγω της συνεχιζόμενης επισκευής του. Όμως στις 19 Απριλίου 1941 κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια και εντάχθηκε στη δύναμη του συμμαχικού στόλου με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Β. Αρσλάνογλου. Κατά τη διάρκεια πολεμικής περιπολίας μεταξύ 21 και 22 Ιουνίου 1941 βύθισε με το πυροβόλο του 2 εχθρικά μικρά ιστιοφόρα των 40 τόνων. Στις 10 Νοεμβρίου 1941 τορπίλισε το γερμανικό φορτηγό πλοίο (Μ/V) NORBURG 3000 τόνων κοντά στον όρμο της Σούδας, στο Ηράκλειο.
Στην 4 Απριλίου 1942 το Υ/Β Γλαύκος βυθίστηκε κατά τη διάρκεια Γερμανικής αεροπορικής επίθεσης ενώ ελλιμενιζόταν στο λιμάνι Βαλέτα της Μάλτας όπου είχε καταπλεύσει για γενική επισκευή. Ανάμεσα στα θύματα του βομβαρδισμού συγκαταλέγονται ο κυβερνήτης του υποβρυχίου Πλωτάρχης Β. Αρσλάνογλου, και ο ανθυποπλοίαρχος Ιωάννης Κωστάκος.

1932: Αρχίζουν στο Λονδίνο οι εργασίες της Γ’ Συνόδου Στρογγυλής Τραπέζης, με θέμα το πολιτικό μέλλον της Ινδίας.

1940: Οι Ελληνικές δυνάμεις εκδιώκουν και τούς τελευταίους Ιταλικούς σχηματισμούς, που υπήρχαν από τις πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων. Για στρατηγικούς λόγους συμπτύχθηκαν έχοντας εισχορήσει σε ορισμένα σημεία του μετώπου μέσα στο Ελληνικό έδαφος. Κατά τήν εκδίωξη των Ιταλών συνελήφθησαν πολλοί αιχμάλωτοι καί περιήλθε άφθονο πολεμικό υλικό στα χέρια του στρατού. Στο εκδοθέν ανακοινωθέν του Ελληνικού Στρατηγείου, τονίζεται ότι κανείς Ιταλός στρατιώτης βρίσκεται επί Ελληνικού εδάφους, εκτός των συλληφθέντων αιχμαλώτων (Ελληνοϊταλικός πόλεμος).

1940: Τμήμα του Ελληνικού Στρατού καταλαμβάνει την Ερσέκα.

1940: Στον Τομέα Ιβάν-Μόραβα οι Ιταλοί προβαίνουν σε σφοδρές αντεπιθέσεις αλλ’ αποτυγχάνουν.

1941: Πραγματοποιείται φοιτητική απεργία στην Αθήνα, με αιτήματα τη βελτίωση της σίτισης και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για διευκόλυνση της μελέτης.

1941: Ο Αμερικανός πρέσβης στο Τόκιο διαμηνύει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι, υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη επίθεση των Ιαπώνων ενατίον του Περλ Χάρμπορ. Οι προειδοποιήσεις του θα αγνοηθούν.

1942: Στη Γαλλία ο Πιερ Λαβάλ αναλαμβάνει πλήρη εξουσία από τον Πετέν. Ο ναύαρχος Νταρλάν εκδιώκεται.

1942: Το πρώτο τμήμα του Ιερού Λόχου αρχίζει την δράση του στα μετόπισθεν του εχθρού. Η ομάδα αυτή που έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις αυτές ήταν μια ομάδα από 8 αξιωματικούς, με επικεφαλής τον Αντισμήναρχο Γ. Αλεξανδρή, η οποία, υπό τη Β’ Μοίρα του Συντάγματος S.A.S, έδρασε στα μετόπισθεν των Γερμανοϊταλικών στρατευμάτων στην Κυρηναϊκή.

1943: Γερμανικό αεροπλάνο σκορπά προκηρύξεις στην ευρύτερη περιοχή που αναφέρει μεταξύ άλλων «…Αι απηγορευμέναι ζώναι εις τας περιοχάς των συμμοριών καταργούνται» και στα χωριά της δυτικής Ιεράπετρας Γδόχια, Μουρνιές, Ρίζα και Μύθους ο πληθυσμός σταδιακά επιστρέφει. Παραμένει όμως απαγορευμένη μια παραλιακή ζώνη μήκους πέντε χιλιομέτρων που περιλαμβάνει και το Μύρτο.

1950: Ο ΟΗΕ συμφωνεί για την ανεξαρτησίας της Λιβύης.

1954: Ανεξαρτητοποιούνται 23 βουλευτές του Ελληνικού Συναγερμού.

1961: Συλλαμβάνεται ο Ανρί Μανουρί, υπεύθυνος για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Γάλλου Προέδρου Σαρλ ντε Γκολ.

1961: "Δραματοποιήθηκαν" οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ισχυρίζεται το γιουγκοσλαβικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο απαντά στο διάβημα του Ευάγγελου Αβέρωφ προς τον πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα.

1962: Η Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT) αναγνωρίζει τη συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδας-Ε.Ο.Κ.

1964: Η Βρετανία ανακοινώνει ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στη Νότια Αφρική.

1968: Ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάζεται δις εις θάνατο για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου και μεταφέρεται στις φυλακές της Αίγινας.

1969: Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ αρχίζουν συνομιλίες στο Ελσίνκι για τον περιορισμό των όπλων.

1970: Το μη επανδρωμένο διαστημικό εξερευνητικό σκάφος «Λούνα 17» των Σοβιετικών προσεδαφίζεται στη Σελήνη. Απελευθερώνει στην Κοιλάδα των Καταιγίδων το πρώτο αυτοκινούμενο όχημα «Λούνοκχοντ 1», που λαμβάνει εντολές από το κέντρο ελέγχου στη Γη.

1970: Ο Ντάγκλας Ενγκελμπαρτ παίρνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρώτο "ποντίκι" για υπολογιστή, το οποίο είχε ο ίδιος εφεύρει επτά χρόνια νωρίτερα.

1972: Στο Μπουένος Άιρες, χιλιάδες άτομα επευφημούν το Χουάν Περόν, που επιστρέφει έπειτα από εξορία 17 χρόνων.

1972: Αναγνωρίζοντας η Κίνα το καθεστώς στην Ελλάδα φθάνει στην Αθήνα η πρώτη Κινεζική αντιπροσωπεία για ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων.

1973: Η απριλιανή χούντα καταστέλλει την εξέγερση του Πολυτεχνείου με την εισβολή ενός τεθωρακισμένου άρματος από την κεντρική πύλη του Ιδρύματος. Οι φοιτητές καλούν τους στρατιώτες να ενωθούν μαζί τους. Υπάρχουν πολλοί νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Την ίδια μέρα επανέρχεται ο στρατιωτικός νόμος από την κυβέρνηση Μαρκεζίνη. Οι νεκροί από τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο έφτασαν τους 24  σύμφωνα με την έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.


  

1974: Διεξάγονται στην Ελλάδα οι πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά το 1964. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με ποσοστό 54,37%. Ακολουθούν η Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις υπό τον Γεώργιο Μαύρο με 20,42%, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με 13,58% και η Ενωμένη Αριστερά (ΕΔΑ, ΚΚΕ, ΚΚΕ εσ.) με 9,45%.

1979: Στη Νέα Υόρκη κάνει πρεμιέρα η ταινία "Το Ρόδο", με πρωταγωνίστρια την Μπέτι Μίντλερ και θέμα τη ζωή της Τζάνις Τσόπλιν.

1981: Εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής ο Γιάννης Αλευράς. Επανεκλέγεται στις 18 Ιουνίου 1985.

1983: Ιδρύεται στην περιοχή Τσιάπας του Μεξικού το κίνημα των Ζαπατίστας.

1985: Δολοφονείται ο 16χρονος Μιχάλης Καλτέζας από αστυνομικό, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο αστυνομικός Αθανάσιος Μελίστας πυροβολεί τον Καλτεζά στο πίσω μέρος του κεφαλιού, καθώς ο νεαρός τρέχει μαζί με άλλους διαδηλωτές προς την πλατεία Εξαρχείων.

1989: Με τη μεγάλη φοιτητική διαδήλωση στην Πράγα αρχίζει το ξήλωμα του κομουνιστικού καθεστώτος της Τσεχοσλοβακίας, που θα μείνει στην ιστορία ως «βελούδινη επανάσταση».

1989: Εγκαινιάζεται ο πρώτος μη κρατικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας, το MEGA Channel. Οι ιδιοκτήτες του νέου καναλιού είναι πέντε εκδότες (Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Λαμπράκης, Τεγόπουλος και Μπόμπολας).

1989: Μία νεκρή, η Σταματία Κανελλοπούλου, δεκάδες τραυματίες, καταστροφές, λεηλασίες καταστημάτων, εμπρησμοί και συλλήψεις δεκάδων διαδηλωτών είναι ο απολογισμός των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για τη 16η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

1991: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας Κυπέλλου Cross Country στο mountain bike στην Βαρυμπόμπη με συμμετοχή 40 αθλητών.

1991: Μήνυμα προς τα Σκόπια απευθύνει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, καλώντας την ηγεσία της γειτονικής χώρας να σταματήσει την οικειοποίηση του μακεδονικού ονόματος και τις εδαφικές βλέψεις κατά ελληνικών περιοχών. Λίγους σχετικά μήνες αργότερα ξεστόμιζε την φράση «Ποιος θα θυμάται τη Μακεδονία σε δέκα χρόνια;»

1992: Η ιταλική αστυνομία συλλαμβάνει 75 άτομα κατά τη μεγαλύτερη εκστρατεία κατά της Μαφίας από το 1984. Την ίδια μέρα ο Γιώργος Κοσκωτάς, ο Γιάννης Ματζουράνης και η Αλίκη Κουτσόγιωργα παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για ενεργητική δωροδοκία, απλή συνέργεια και αποδοχή προϊόντος εγκλήματος από ιδιοτέλεια.

1992: Στις ΗΠΑ, το ομοσπονδιακό γραφείο απογραφής καταγράφει 1,8 εκατομμύρια Ινδιάνους και 542 διαφορετικές φυλές.

1992: Ο Γιώργος Κοσκωτάς, ο Γιάννης Ματζουράνης και η Αλίκη Κουτσόγιωργα παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για ενεργητική δωροδοκία, απλή συνέργεια και αποδοχή προϊόντος εγκλήματος από ιδιοτέλεια.

1993: Με τη νίκη της 1-0 επί της Ρωσίας στο Ολυμπιακό Στάδιο η εθνική Ελλάδας εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ του 1994. Το γκολ της νίκης σημείωσε στο 69ο λεπτό ο Νίκος Μαχλάς με γυριστή κεφαλιά. Οι 40.151 θεατές που έκοψαν εισιτήριο δημιουργούν εκπληκτική ατμόσφαιρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το γκολ η ατμόσφαιρα έκανε αρκετή ώρα να καθαρίσει για να συνεχιστεί το παιχνίδι.


1993: Στη Νότια Αφρική, μετά από ολονύκτιες συνομιλίες, συμφωνήθηκε να τεθεί σε ισχύ νέο Σύνταγμα που θα τερμάτιζε την εξουσία της λευκής μειοψηφίας.

1994: Ανακοινώνει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ενεργό πολιτική ο Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν Γιάννης Παλαιοκρασσάς.

1995: Τίθεται υπέρ της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες.1997: Στην Αίγυπτο, 78 είναι οι νεκροί, μεταξύ των οποίων 67 τουρίστες, τρεις αστυνομικοί και έξι μέλη της οργάνωσης, όταν φανατικοί ισλαμιστές της "Τζεμάα αλ Ισλαμίγια" ανοίγουν πυρ εναντίον τουριστών στο Λούξορ.

1996: Μοιράζονται το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης νίκης οι ταινίες "Σφαγή του Κόκορα" του Πάντζη και "Απόντες" του Γραμματικού.

1997: Στην Αίγυπτο, 78 είναι οι νεκροί, μεταξύ των οποίων 67 τουρίστες, τρεις αστυνομικοί και έξι μέλη της οργάνωσης, όταν φανατικοί ισλαμιστές της "Τζεμάα αλ Ισλαμίγια" ανοίγουν πυρ εναντίον τουριστών στο Λουξορ.

2000: Ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι καθαιρείται από πρόεδρος του Περού.

2003: Ο σκληρός της μεγάλης οθόνης Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ ορκίζεται κυβερνήτης της Καλιφόρνιας.

2004: Η εθνική Ελλάδος σημειώνει τη πρώτη νίκη της μετά τον τελικό του Euro στη Πορτογαλία. Στο ΣτάδιοΚαραϊσκάκη νικά το Καζακστάν (3-1) σε αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Στο ίδιο ματς ο Θοδωρής Ζαγοράκης συμπληρώνει 100 συμμετοχές με την εθνική.

2008: Η ΠΓΔΜ προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, επειδή άσκησε βέτο στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008. Την κατηγορεί για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη το 1995 και προέβλεπε τη μη υποβολή βέτο από τη χώρα μας στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

9 – Βεσπασιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας.
Ο Τίτος Φλάβιος Βεσπασιανός, γνωστός απλά ως Βεσπασιανός, ήταν ο 9ος αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς και ο ιδρυτής της δυναστείας των Φλαβίων. Ήταν γνωστός για πολλά δημόσια έργα τα οποία δημιούργησε. Ο Βεσπασιανός γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 9 μ.Χ. στη Φαλακρίνα (Falacrina) της περιοχής των Σαβίνων. Είχε τρία αδέρφια, ωστόσο το μεγαλύτερο από αυτά, το οποίο ήταν κορίτσι, πέθανε στη γέννα. Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 37, όταν εξελέγη κοσμήτορας στη Κρήτη και στην Κυρηναϊκή, ενώ το 39 εξελέγη πραίτορας, την περίοδο που αυτοκράτορας ήταν ο Καλιγούλας. Αργότερα εξελέγη ύπατος στη Γερμανία. Το 69, ο Βεσπασιανός έγινε αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του δημιούργησε πολλά κτήρια, όπως το Κολοσσαίο και το Φόρουμ, καθώς και επέβαλλε φόρο για την ούρηση. Πέθανε το 79, ωστόσο τα αίτια του θανάτου του αμφισβητούνται.

1503 – Άνιολο Μπροντσίνο, Ιταλός μανιεριστής ζωγράφος, ο οποίος υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του Ποντόρμο.

1749  Νικολά Απέρ, Γάλλος σεφ, που ανακάλυψε τη διατήρηση των τροφών δια της κονσερβοποίησης. (Θαν. 1/6/1841).

1755 – Λουδοβίκος ΙΗ’, βασιλιάς της Γαλλίας.
Ο Λουδοβίκος ΙΗ΄ (Λουδοβίκος ο 18ος, 17 Νοεμβρίου 1755 – 16 Σεπτεμβρίου 1824), βασιλιάς της Γαλλίας και της Ναβάρρας (1814 – 1824) ήταν δεύτερος γιος του δελφίνου της Γαλλίας Λουδοβίκου Φερδινάνδου και της Μαρίας Ιωσηφίνας της Σαξονίας. Πήρε τον τίτλο του κόμητος της Προβηγκίας από τη γέννησή του. Μετά τον θάνατο των δύο μεγάλων του αδελφών σε βρεφική ηλικία, διάδοχος του παππού του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ΄ ορίστηκε ο μεγαλύτερος επιζών αδελφός του Λουδοβίκος (μέλλων Λουδοβίκος ΙΣΤ΄), και ο ίδιος πήρε τον τίτλο του Κυρίου, τίτλος που αντιστοιχεί στον μεγαλύτερο βασιλικό αδελφό.

1790 – Αύγουστος Φερδινάνδος Μέμπιους Γερμανός μαθηματικός και θεωρητικός της αστρονομίας. Δίδαξε στη Λειψία αστρονομία και υπήρξε διευθυντής του αστεροσκοπείου της. Παράλληλα μελέτησε πολλά γεωμετρικά προβλήματα.

1861  Σπύρος Σαμάρης ή Σαμαράς ή Σαμάρας, Κερκυραίος μουσουργός, που μελοποίησε τον «Ολυμπιακό Ύμνο» σε ποίηση Κωστή Παλαμά. (Θαν. 25/3/1917).

1878 – Λίζε Μάιτνερ, Αυστριακή φυσικός

1883 – Νικόλαος Πλαστήρας, στρατιωτικός και πολιτικός (βλέπε και 4 Νοεμβρίου).

1887 – Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ, Άγγλος στρατιωτικός.
Ο Μπέρναρντ Λο Μοντγκόμερυ (Bernard Law Montgomery, 17 Νοεμβρίου 1887 – 24 Μαρτίου 1976) ήταν Στρατάρχης, Διοικητής των Βρετανικών δυνάμεων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν Άγγλο-ιρλανδικής καταγωγής. Όσοι τον γνώρισαν μιλούσαν για έναν άνθρωπο ματαιόδοξο και αλαζόνα αλλά παράλληλα τίμιο, εγκρατή, ανθρώπινο και επαγγελματία. Ήταν φανατικός αντικαπνιστής, πράγμα που τον έκανε αντιπαθή στον στρατηγό Αϊζενχάουερ, που ήταν το ακριβώς αντίθετο του Μοντγκόμερυ. Ακόμα ο «Μόντυ», όπως αλλιώς αποκαλούσαν τον στρατάρχη Μοντγκόμερυ, έγινε αντιπαθής στον στρατηγό Πάττον, επειδή ο τελευταίος θεωρούσε τους στρατιώτες του το ίδιο αναλώσιμους με τις σφαίρες, ενώ ο Μοντγκόμερυ είχε την εντελώς αντίθετη αντίληψη, πράγμα που τον έκανε αμέσως συμπαθή στους άντρες που διοικούσε.

1896 – Λεβ Βιγκότσκι, ψυχολόγος.

1901 - Λι Στράσμπεργκ, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο οποιος υπήρξε εμπνευστής της υποκριτής τεχνικής που είναι γνωστή ως η "Μέθοδος". Το 1951 έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του διάσημου πλέον Actors Studio στη Νέα Υόρκη, ενώ το 1969 ίδρυσε θεατρικό ινστιτούτο που έφερε το όνομα του.

1906 – Σοϊχίρο Χόντα, ιάπωνας σχεδιαστής αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, που παρέλαβε τη βιοτεχνία ποδηλάτων του πατέρα του για να τη μετατρέψει στον σημερινό κολοσσό της αυτοκίνησης Honda. (Θαν. 5/8/1991)

1942 – Μάρτιν Σκορσέζε, αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

1944 - Ντάνυ ΝτεΒίτο, Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός

1964 - Κριστόφ Βαζέχα, Πολωνός ποδοσφαιριστής

1964 – Φώφη Γεννηματά, ελληνίδα πολιτικός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

1966 - Σοφί Μαρσό, Γαλλίδα ηθοποιός

1969 - Ρεμπέκα Γουόκερ, Αμερικανίδα συγγραφέας

1974 - Μπέρτο Ρομέρο, Ισπανός ηθοποιός

1978 - Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Καναδή ηθοποιός

1983 - Γιάννης Μπουρούσης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

 

Θάνατοι σαν σήμερα

375 μ.Χ. – Ουαλεντινιανός Α΄, Ρωμαίος αυτοκράτορας.
Ο Ουαλεντινιανός (321 – 17 Νοεμβρίου 375), ή Βαλεντινιανός Α’, ήταν Αυτοκράτορας του δυτικού Ρωμαϊκού κράτους από το 364 μέχρι το 375. Ο Ουαλεντινιανός, δέκα μέρες μετά το θάνατο του προκατόχου του Ιοβιανού, εξελέγη Αυτοκράτορας από τον Στρατό ως Ουαλεντινιανός Α’. Ήταν αγράμματος, Χριστιανός και ταπεινής καταγωγής, ικανός στρατιωτικός, με επιβλητικό παράστημα αλλά και ευέξαπτο χαρακτήρα.

474 μ.Χ. – Λέων Β΄, Βυζαντινός Αυτοκράτορας.
Ο Λέων Α΄ πέθανε στις 18 Ιανουαρίου 474. Δύο μήνες πριν, όρισε σαν διάδοχο τον ανήλικο εγγονό του, Λέοντα Β΄, που ήταν γιος της κόρης του Λέοντα Α΄ Αριάδνης και του Ίσαυρου στην καταγωγή, Ζήνωνα. Την ημέρα της στέψης του Λέοντα Β΄ στον ιππόδρομο στις 9 Φεβρουαρίου 474 και την στιγμή που έφθασε ο πατέρας του για να τον προσκυνήσει σαν Αυτοκράτορα, ο μικρός, μιλημένος από την μητέρα του Αριάδνη, τοποθέτησε το βασιλικό στεφάνι στο κεφάλι του Ζήνωνα, ο οποίος με την συναίνεση της Συγκλήτου και την αποδοχή του Δήμου ανακηρύχτηκε συναυτοκράτορας του γιου του.

594 μ.Χ. – Γρηγόριος Τουρώνης, Γαλάτης επίσκοπος.
Ο Γρηγόριος Τουρώνης ή Γρηγόριος της Τουρ (30 Νοεμβρίου 539 – 17 Νοεμβρίου 594) ήταν Γαλάτης ιστορικός και Χριστιανός επίσκοπος στην πόλη Τουρ. Το πλήρες όνομά του ήταν Γεώργιος Φλωρέντιος Γρηγόριος (Georgius Florentius Gregorius).

1231 – Αγία Ελισάβετ της Ουγγαρίας.
Η Αγία Ελισάβετ της Ουγγαρίας (1207 – 1231) ήταν κόρη του βασιλιά της Ουγγαρίας Ανδρέα Β’ και της Γερτρούδης της Μερανίας. Έγινε μεγάλο σύμβολο σε όλο τον Χριστιανικό κόσμο, αφού παντρεύτηκε σε ηλικία 14 ετών, χήρεψε στα 20, εγκατέλειψε τα τεράστια πλούτη της, γινόμενη σύμβολο της Χριστιανικής χάρης, και τελικά πεθαίνοντας πολύ πρόωρα μόλις 24 ετών.

1558 – Μαρία Α’, βασίλισσα της Αγγλίας.

1562 – Αντώνιος, Βασιλιάς της Ναβάρρας.
Ο Αντώνιος των Βουρβώνων (Antoine de Bourbon, duc de Vendome, 1518 – 17 Νοεμβρίου 1562) ήταν δούκας του Βαντόμ, Αρχηγός του Οίκου των Βουρβόνων (1537 – 1562) και συμβασιλεύς της Ναβάρρας (1555 – 1562). Ο Αντώνιος ήταν γιος του Καρόλου των Βουρβόνων δούκα του Βαντόμ και της Φραγκίσκης της Αλενσόν (πέθανε το 1550), μεγαλύτερος αδελφός του Λουδοβίκου Α΄ των Βουρβόνων, πρίγκηπα του Κοντέ, και πατέρας του βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου Δ΄.

1796 – Μεγάλη Αικατερίνη (Β΄), 86, Αυτοκράτειρα της Ρωσίας. (1762-96)
Η Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας, η επονομαζόμενη «Μεγάλη» (Yekaterina II Velikaya, 2 Μαΐου 1729 – 17 Νοεμβρίου 1796) ήταν, Γερμανικής καταγωγής, Αυτοκράτειρα της Ρωσίας. Η πολιτική της συνδέθηκε στενά με την αναγέννηση του ελληνικού βίου λόγω της συνθήκης Κιουτσούκ-Καϊναρτζή. Γεννήθηκε στο Στέτιν της Πρωσίας το 1729 και το πραγματικό της όνομα ήταν Σοφία Αυγούστα Φρειδερίκη. Ήταν πριγκίπισσα του Άνχαλτ-Τσέρμπστ και ο πατέρας της,Χριστιάνος Αύγουστος, υπηρετούσε στο πρωσικό ιππικό ως φρούραρχος του Στέτιν. Η εκπαίδευση της ήταν αρκετά καλή, παρακολουθώντας μαθήματα κατ/οίκον, ενώ δεν ανέπτυξε στενές σχέσεις με τους γονείς της. Η Μεγάλη Αικατερίνη πέθανε (6) 17 Νοεμβρίου 1796 από κολπική αιμορραγία.

1917 – Ογκίστ Ροντέν, γάλλος γλύπτης. (Γεν. 12/11/1840)
Ο Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν (Francois-Auguste-Rene Rodin,12 Νοεμβρίου 1840 – 17 Νοεμβρίου 1917) ήταν Γάλλος γλύπτης, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη γλυπτική του 20ού αιώνα με τα έργα του. Αρνήθηκε να αγνοήσει τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις περιέγραψε όσο καλύτερα μπόρεσε στην τέχνη του, με ρεαλισμό και δύναμη. Περιέγραψε επίσης και την ερωτική αδυναμία, με πάθος κι ομορφιά.

1924 – Γρηγόριος Ζ΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Γρηγόριος Ζ΄ (κατά κόσμον Ζερβουδάκης) ήταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από τις 6 Δεκεμβρίου 1923 ως τις 17 Νοεμβρίου 1924. Γεννήθηκε γύρω στο 1850 στη Σίφνο. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Υπηρέτησε στη Μητρόπολη Ρόδου από διάκονος μέχρι και πρωτοσύγκελος. Το 1887 εξελέγη επίσκοπος της Επισκοπής Μυρέων, το 1892 Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών, το 1909 Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Κυζίκου και το1913 Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος. Στις 6 Δεκεμβρίου 1923 εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης και ενθρονίστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1923.

1929 - Χέρμαν Χόλεριθ, Αμερικανός εφευρέτης, που δημιούργησε την ηλεκτρική μηχανή ταξινόμησης, μιας προδρομικής μορφής του ηλεκτρονικού υπολογιστή. (Γεν. 29/2/1860).

1936 – Αλέξανδρος Παπαναστασίου, αρκάς πολιτικός, πρωτεργάτης της αγροτικής μεταρρύθμισης. Ως πρωθυπουργός μοίρασε τα τσιφλίκια στους καλλιεργητές και όλη η ζωή του χαρακτηριζόταν από την προσήλωσή του στη Δημοκρατία και τις πολιτικές του αρχές. (Γεν. 8/7/1876)

1943 – Βασίλειος Σαχίνης, Έλληνας αγωνιστής.

1947 – Βίκτορ Σερζ, Ρώσος συγγραφέας και ιστορικός.

1962 – Γαλάτεια Καζαντζάκη, Ελληνίδα συγγραφέας.

1985 – Μιχάλης Καλτέζας, μαθητής, ετών 15. Σκοτώθηκε από αστυνομικό κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για την 22η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. [γεν. 1970]

1989 – Σταματία Κανελλοπούλου, δεκάδες τραυματίες, καταστροφές, λεηλασίες καταστημάτων, εμπρησμοί και συλλήψεις δεκάδων διαδηλωτών είναι ο απολογισμός των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για τη 16η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

1989 – Μαίρη Γιατρά Λεμού, Ελληνίδα Ηθοποιός.

1993 – Γιώργος Μητσάκης, λαϊκός συνθέτης και στιχουργός. (Γεν. 1921)

2001 – Μίκαελ Κάρολι (Michael Karoli), Γερμανός μουσικός, πρώην μέλος των Can.

2006 – Φέρεντς Πούσκας, Ούγγρος ποδοσφαιριστής και προπονητής, πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών.

2013 – Ντόρις Λέσινγκ, Βρετανή συγγραφέας.

2017 - Σαλβατόρε Ριΐνα, Ιταλός μαφιόζος.