DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 30 Οκτωβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Oktovris

Σαν σήμερα 30 Οκτωβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Διεθνής Ημέρα Ορθοπεδικών Νοσοκόμων

Εορτάζουν
Αγίας Απολλωνίας της παρθένου, (Απολλωνία)
Αγίου Αστερίου μάρτυρος, (Αστέριος, Αστέρης, Αστρινός, Αστερινός, Αστρινή, Αστέρω, Αστερία, Αστρούλα, Αστερινή *)
Αγίων Ζηνοβίου και Ζηνοβίας αδελφών, (Ζηνόβιος, Ζηνοβής, Ζήνος, Τζήνος, Ζηνοβία, Ζήνα, Τζήνα, Τζίνα, Ζελίνα)
Αποστόλου Κλεόπα, (Κλεόπας, Πάκης, Κλεόπιος, Κλεοπάκης, Κλεοπία)
Αγίου Κρονίωνος μάρτυρος, (Κρόνος, Κρονίων, Κρονίωνας, Κρονίος, Κρονία)
Ιερομάρτυρος Μαρκιανού επισκόπου Συρακουσών, (Μαρκιανός, Μαρκίνος)
Αποστόλου Τερτίου επισκόπου Ικονίου, (Τέρτιος, Τέρτος, Τέρτης, Τερτίνος, Τέρτια, Τέρτα, Τέρτη, Τερτίνα)
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

30 Οκτωβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

552: Ο Βυζαντινός Στρατηγός Ναρσής περικυκλώνει τους Γότθους στο όρος Γάλακτον της κάτω Ιταλίας (περιοχή Κύμη) και, κατόπιν διήμερου αγώνα, τους αναγκάζει να παραδοθούν.

1254: Ο Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρης Βατάτζης ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Νίκαιας. Στο θρόνο θα παραμείνει μέχρι τον Αύγουστο του 1258.

1793: Εκτελούνται στη γκιλοτίνα οι Γιρονδίνοι της Γαλλικής Επανάστασης, με εντολή των Ιακωβίνων.

1821: Καταπνίγεται από τους Τούρκους η Επανάσταση στη Χαλκιδική, όταν ο Βαλής της Θεσσαλονίκης Μεχμέτ Εμίν Πασάς με δύναμη 14.000 ανδρών, επιτίθεται κατά των, υπό τον ηρωικό Εμμανουήλ Παπά, 1.500 Ελλήνων υπερασπιστών της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Από τους 1.500 Έλληνες χάνουν τη ζωή τους οι περισσότεροι.

1831: Στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, συλλαμβάνεται ο Νατ Τέρνερ, δραπέτης σκλάβος, που ηγήθηκε της πιο αιματηρής εξέγερσης σκλάβων στην αμερικανική ιστορία. Έπειτα από λίγες μέρες θα απαγχονιστεί μαζί με 21 συντρόφους του.

1849: 3.000 άνθρωποι παρακολουθούν την κηδεία του Φρεντερίκ Σοπέν στο Παρίσι. Ανάμεσα σε αυτούς που μεταφέρουν το φέρετρό του είναι ο συνθέτης Τζιάκομο Μεγερμπέεερ και ο ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά.

1863: Φτάνει στην Ελλάδα ο Δανός πρίγκηπας, Γεώργιος Γκλύξμπουργκ. Μετά την εκθρόνιση του Όθωνα οι προστάτιδες δυνάμεις, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία δέχονται έπειτα από μακροχρόνιες διαβουλεύσεις, την αγγλική πρόταση για εκλογή του Δανού πρίγκιπα Γουλιέλμου Γεωργίου Γκλύξμπουργκ στον ελληνικό θρόνο. Ο νέος βασιλιάς φτάνει στην Ελλάδα και αναγορεύεται συνταγματικός βασιλεύς των Ελλήνων με το όνομα Γεώργιος Α’. Την επομένη θα αναλάβει επισήμως τη βασιλική εξουσία, δίνοντας τον προβλεπόμενο βασιλικό όρκο.

1905: «Οκτωβριανό Μανιφέστο»: Μετά τη στρατιωτική ήττα από τους Ιάπωνες και την εκδήλωση της πρώτης Ρωσικής Επανάστασης, ο τσάρος Νικόλαος Β’ παραχωρεί συνταγματικά δικαιώματα στο λαό και πολιτικές ελευθερίες, ενώ εγκρίνει τη λειτουργία της Βουλής.

1905:Η χώρα μας υπογράφει σύμβαση με σκοπό την προμήθεια 60.000 όπλων «μάνλιχερ»,  με σκοπό τον εξοπλισμό του στρατού.

1908: Εμφανίζονται στους δρόμους της Αθήνας τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ, τα οποία αντικαθιστούν σταδιακά τα ιππήλατα. Τα επόμενα δύο χρόνια, το δίκτυο του τραμ απέκτησε 257 οχήματα -150 κινητήρια και 107 ρυμουλκούμενα- μαζί με τα παλιά, που επαναχρησιμοποιήθηκαν ως ρυμουλκούμενα. Το τελευταίο κουδούνισμα από καμπανάκι αθηναϊκού τραμ ακούστηκε έξω από το αμαξοστάσιο της Αγίας Τριάδας Κεραμεικού, τα μεσάνυχτα της 15ης προς 16η Οκτωβρίου του 1960. Παρέμενε, ωστόσο, η γραμμή του τραμ του Περάματος. Στις 4 Απριλίου 1977, Μεγάλη Δευτέρα απόγευμα, το τραμ του Περάματος, προερχόμενο από το Πέραμα και κατευθυνόμενο στον Πειραιά, στολισμένο με λουλούδια και πανό, κάνει το τελευταίο του δρομολόγιο. Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, το τραμ επέστρεψε στους δρόμους της πρωτεύουσας και ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 19 Ιουλίου 2004, σχεδόν ταυτόχρονα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

1918: Η Γερμανία καταθέτει τα όπλα. Τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1918: Υπογράφεται ή ανακωχή τού Μούδρου, διά τής οποίας τερματίζεται ό πόλεμος μεταξύ τής Τουρκίας καί τών δυνάμεων τής Αντάντ (εν αίς και ή Ελλάς).
Με την ονομασία Ανακωχή του Μούδρου ή Συνθήκη του Μούδρου ή Συνθήκη ανακωχής του Μούδρου χαρακτηρίζεται η γνωστή συμφωνία ανακωχής που συνάφθηκε στον όρμο Μούδρου, της Λήμνου, στις 17/30 Οκτωβρίου 1918 και υπογράφτηκε την επομένη 31 Οκτωβρίου μεταξύ των Δυτικών Συμμαχικών Δυνάμεων, της Αντάντ, (Entente), αφενός, και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου, με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Με την συνθήκη αυτή συμφωνήθηκε η κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των Συμμαχικών Δυνάμεων, (μετά των οποίων και η Ελλάδα), και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η οποία και αναλάμβανε περιληπτικά:
    1. Την υποχρέωση του ανοίγματος των Στενών των Δαρδανελλίων καθώς και του Βοσπόρου προς την Μαύρη Θάλασσα,
    2. Της απόδοσης των συμμάχων αιχμαλώτων,
    3. Της παράδοσης του τουρκικού στρατού (του οπλισμού) και των πολεμικών πλοίων (γραμμής), στους Συμμάχους,
    4. Της παροχής δυνατότητας άσκησης εποπτείας εκ μέρους των Συμμάχων επί του σιδηροδρομικού δικτύου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,
    5. Της διακοπής οποιασδήποτε σχέσης, (οικονομικής, εμπορικής κ.λπ.) με τις κεντρικές Δυνάμεις και
    6. Της παροχής δυνατότητας των Συμμάχων της κατάληψης, για λόγους ασφάλειας, οποιωνδήποτε στρατηγικών σημείων, έκριναν εκείνες, επί του εδάφους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Οθωμανική κυβέρνηση.
Η συνθήκη αυτή υπογράφτηκε επί του αγγλικού πολεμικού «Αγαμέμνων» μεταξύ του Άγγλου Ναυάρχου Κάλθορπ, πληρεξούσιου των Συμμάχων και αντιπροσώπων του Σουλτάνου.

1919: Στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους.

1920: Στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός μάχεται με μικροσυμπλοκές περιπόλων.

1921: Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με περιπόλους και πυροβολικό ενάντια των Τούρκων.

1922: Ο Μπενίτο Μουσολίνι γίνεται πρωθυπουργός της Ιταλίας

1925: Δημιουργείται ο πρώτος πομπός τηλεόρασης στην Βρετανία από τον Τζον Λόγκι Μπερντ.

1927: Σημειώνεται αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, Παύλου Κουντουριώτη.

1930: Υπόθεση του Χοιροστασίου: Έτσι έμεινε στην ιστορία η απόπειρα κινήματος των παγκαλικών αξιωματικών της Θεσσαλονίκης, η οποία εξουδετερώθηκε στη γένεσή της.

1930: Υπογράφεται είς την Άγκυραν ελληνοτουρκική συνθήκη φιλίας μεταξύ τού Ελευθερίου Βενιζέλου και τού Κεμάλ Ατατούρκ.
Σε αυτό, διακηρυσσόταν η ανάγκη φιλίας ανάμεσα τους δύο χώρες, ενώ ταυτόχρονα, υπογράφηκε και το Πρωτόκολλο για τους ναυτικούς εξοπλισμούς, το Σύμφωνο Εγκαταστάσεως και η Σύμβαση Εμπορίου. Οι όροι του Συμφώνου Φιλίας ήταν σαφώς πολύ ευνοϊκοί για την Τουρκία: ως βάση τους συμφωνίας ορίστηκε ο συμψηφισμός των περιουσιών των προσφύγων, γεγονός που εξίσωνε τους εύπορους Έλληνες πρόσφυγες με τους σαφώς οικονομικά ασθενέστερους Τούρκους. Παράλληλα, με βάση το σύμφωνο, οι δύο χώρες δεσμεύονταν να μην υπογράψουν με τρίτους, κανένα σύμφωνο πολιτικής ή οικονομικής υφής, το οποίο θα έβλαπτε την άλλη χώρα (Ελλάδα – Τουρκία), ενώ οι πρόσφυγες δεν θα μπορούσαν πλέον να εγκατασταθούν ξανά στην περιοχή, από την οποία είχαν φύγει με τον πόλεμο και την ανταλλαγή.

1931: Εκδίδεται προκήρυξη στην Αθήνα, υπογραφόμενη από 45 ελληνικές προσωπικότητες, με την οποία αναγγέλλεται η ίδρυση Επιτροπής επί του Κυπριακού.

1938: Ο Όρσον Ουέλς σκορπά τον πανικό μεταδίδοντας ραδιοφωνικά με μοναδικό ρεαλισμό την εισβολή εξωγήινων στον πλανήτη μας, πείθοντας τους Αμερικανούς ότι, η Γη δέχεται επίθεση από Αρειανούς.

1940: Οι Ιταλοί συνεχίζοντες τας επιθέσεις των εναντίον των ελληνικών θέσεων σημειώνουν επιτυχίαν εις τον τομέα Γράμμου-Κονίτσης.
—Ο Ανθυποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης, επιστρέφοντας με το αεροσκάφος του, τύπου Χένσελ, στην βάση του, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του, τραυματίζεται θανάσιμα από σφαίρες ιταλικών αεροσκαφών. Ο χειριστής Αρχισμηνίας Λεων. Τζάντας, γυρίζει το αεροσκάφος σώο στην βάση, φέρνοντας μαζί του τον πρώτο πεσόντα Έλληνα Αξιωματικό του Πολέμου.
 [Συνήθως ως πρώτος πεσών Αξκός αναφέρεται ο Υπλγός Αλέξ. Διάκος. Είναι ο πρώτος του Στρατού Ξηράς και των βουνών της Πίνδου.
Υπάρχει πηγή για τον πρώτο πεσόντα Στρατιώτη, στις 05:00 μόλις της 28ης. Φυσικά δεν είναι άξιος μικρότερης τιμής ο τελευταίος ή οποιοσδήποτε από τους 13.748 πεσόντες-αγνοουμένους (αναφέρονται όλοι ονομαστικά σε ειδική έκδοση της ΔΙΣ/ΓΕΣ). Στο πρόσωπο όσων κάθε φορά αναφέρουμε τους τιμούμε όλους.]
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Χρήστος Παπαδάς, ο πρώτος πεσών Αξιωματικός του Πολέμου είναι μάλλον ο Υποσμηναγός Μαρίνος, ο οποίος δεν γύρισε ποτέ πίσω την 28η Οκτωβρίου, οπότε και απογειώθηκε με το αεροσκάφος του. Φ.Μ.

1941: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούσβελτ, προσφέρει εφόδια αξίας ενός δισ. δολαρίων  στους σοβιετικούς.

1941: 1500 Εβραίοι από την Ουκρανία αποστέλλονται από τους Ναζί στο στρατόπεδο εξόντωσης Μπελζέκ.

1943: Ο Ναπολέων Ζέρβας με δύναμη 300 ανταρτών του ΕΔΕΣ, κατεχόμενος πρός τήν Θεσσαλίαν (την Νεράιδα Τρικάλων), δίδει σκληράν μάχην πρός τούς Γερμανούς παρά τά Θεοδώριανα τής Άρτης καί τούς αναγκάζει νά υποχωρήσουν.
.—114 Ιερολοχίτες και 200 αλεξιπτωτιστές, υπό τον Συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε, απελευθερώνουν προσωρινώς την Σάμο, με την βοήθεια Βρετανών καταδρομέων και των Ιταλών στρατιωτών στο νησί. Σκοπός της επιχειρήσεως ήταν η αποφυγή τουρκικής επιθέσεως για την κατάληψη της νήσου.
.— Το Ολοκαύτωμα του Τυμφρηστού.
Τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής επεχείρησαν δύο φορές κατά του χωριού. 30 Οκτωβρίου με 11 Νοεμβρίου 1943 ήταν η πρώτη: Από έρευνα στα Γερμανικά Αρχεία οι Ναζιστικές Δυνάμεις που ενήργησαν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή μας ανήκαν στην  Ε΄ Γερμανική Στρατιά και ήταν: η 4SS Pol.Pz Greh.Div. (Μεραρχία ss), η 104 Jaeger Division (Μεραρχία καταδιώξεως) και το ΧΧΙΙ Geb. A.K. (Ορεινό Σώμα Στρατού).
Η επιχείρηση είχε την επωνυμία «Hubertus» και διεξήχθη από δύο συγκροτήματα που είχαν έδρες τη Λαμία (Gruppe OST SS Pol Pz Gren Rgt III SS και I SS) & το Αγρίνιο (Gruppe West) με σημείο συναντήσεως το Καρπενήσι. Το χωριό, λόγω της στρατηγικής του θέσης, αποτελούσε χώρο ανάπτυξης των ανταρτικών ομάδων με αξιόλογη προσφορά και κατοίκων του στην Ενωμένη Εθνική Αντίσταση ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου και σε άλλες προσβολές Γερμανικών Μονάδων.
Κατά την επιχείρηση αυτή συνέλαβαν, βασάνισαν οικτρά και εκτέλεσαν εννέα (9) κατοίκους του χωριού.

1944: Η Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται από τη ναζιστική κατοχή. Τμήματα του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τους Μάρκο Βαφειάδη και Ευριπίδη Μπακιρτζή απελευθερώνουν τη Θεσσαλονίκη από τους Γερμανούς. Ο λαός της πόλης χειροκροτεί με έξαλλο ενθουσιασμό αντάρτες και αντιστασιακές οργανώσεις, που παρελαύνουν στη λεωφόρο Νίκης.

1944: Οι γερμανοί τουφεκίζουν 17 Έλληνες στην Πρώτη Φλωρίνης.

1956: Βρετανία και Γαλλία προβάλλουν βέτο στην απαίτηση των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης για κατάπαυση του πυρός στο μέτωπο Ισραήλ-Αιγύπτου, στην κρίση του Σουέζ.

1960: Γίνεται η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου.

1960: Εγκαινιάζεται ό υδροηλεκτρικός σταθμός Ταυρωπού (Μέγδοβα), ισχύος 80.000 κιλοβάτ. Μέ τήν προσθήκην καί δευτέρας στροβιλογεννητρίας, ισχύος 40.000 κιλοβάτ, ήτις θά τεθή είς λειτουργίαν έν συνεχεία, ή παραγωγή του θά φθάση τά 400 εκατομμύρια κιλοβατωρών.

1961: Στο πλαίσιο της αποσταλινοποίησης, το ταριχευμένο σώμα του Ιωσήφ Στάλιν απομακρύνεται από το Μαυσωλείο του Λένιν, σύμφωνα με απόφαση του συνεδρίου του ΚΚΣΕ.

1971: Ο Τζον Λένον και οι The Plastic Ono Bland ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Imagine.

1971: Δικαίωμα ψήφου αποκτούν οι Ελληνίδες.

1973: Τελειώνουν οι εργασίες για τη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ενώνει την Ευρώπη με την Ασία.

1974: Διεξάγεται στην Κινσάσα του Ζαΐρ ένας από τους κορυφαίους αγώνες επαγγελματικής πυγμαχίας. Ο Μοχάμεντ Άλι νικά με νοκ-άουτ τον Τζορτζ Φόρμαν και επανακτά τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών.

1975: Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ισπανίας, όταν ο δικτάτορας Φράνκο δηλώνει «πολύ άρρωστος για να κυβερνήσει».

1983: Διεξάγονται οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές μετά την πτώση της δικτατορίας στην Αργεντινή.

1989: Καταστρέφεται από πυρκαγιά το θέατρο “Αθήναιον” στην οδό Ακαδημίας.

1993: Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και ο Μιλτιάδης Έβερτ είναι οι δυο μεγάλοι μονομάχοι για τη διαδοχή στην ηγεσία της ΝΔ, μετά την παραίτηση του προέδρου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που χάνει τις εκλογές από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

1995:  Σε δημοψήφισμα στο Κεμπέκ, οι γαλλόφωνοι κάτοικοι της περιοχής τάσσονται κατά της απόσχισης της χώρα τους από τον Καναδά (50,6% υπέρ- 49,4% κατά).

1996: Αρχαίο κεφάλι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του 3ου π.Χ. αιώνα, αποκτάται από το υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα από δημοπρασία του Οίκου Κρίστι της Βιέννης.

2003: Για πρώτη φορά έπειτα από 60 χρόνια η Βουλή των Ελλήνων αποφασίζει άρση της ασυλίας μελών της. Πρόκειται για πέντε βουλευτές που κατηγορούνται για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, για ψευδορκία και χειροδικία.

Γεννήσεις σαν σήμερα

1751 – Ρίτσαρντ Σέρινταν, Ιρλανδός δραματουργός.

1762 – Αντρέ Σενιέ, Ελληνογάλλος ποιητής.

1871 – Πωλ Βαλερύ, Γάλλος ποιητής, συγγραφέας και φιλόσοφος.

1885 – Έζρα Πάουντ, Αμερικανός ποιητής του μοντερνισμού και δοκιμιογράφος.

1888 – Κωστής Τσικλητήρας Έλληνας Ολυμπιονίκης αθλητής στίβου και ποδοσφαίρου.

1896 – Κώστας Καρυωτάκης, ήταν Έλληνας ποιητής και πεζογράφος, θεωρείται ως ο κυριότερος εκφραστής της σύγχρονης λυρικής ποίησης.

1900 – Ράγκναρ Γκράνιτ, Φινλανδός νευροεπιστήμονας, βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας 1967.

1928 - Ντάνιελ Νέιθανς, ήταν Αμερικανός μικροβιολόγος, που βραβεύθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1978 για την ανακάλυψη των περιοριστικών ενζύμων.

1937 – Κλοντ Λελούς, Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα το 1966.

1939 – Γκρέις Σλικ, τραγουδίστρια, μέλος του συγκροτήματος Jefferson Airplane.

1941 – Τέοντορ Χεντς, Νομπελίστας (2005) Γερμανός φυσικός.

1947 – Τίμοθι Σμιτς, μπασίστας (μέλος των Eagles).

1959 – Γιάννης Αγγελάκας, Έλληνας τραγουδιστής, μουσικός και ποιητής.

1959 – Παύλος Χαϊκάλης, ηθοποιός, στο Κατάκολο Ηλείας.

1960 – Ντιέγκο Μαραντόνα, Αργεντίνος ποδοσφαιριστής.

1967 – Λεωνίδας Καβάκος, δεξιοτέχνης του βιολιού.

1969 – Βαγγέλης Βουρτζούμης, καλαθοσφαιριστής (Εθνική Ελλάδας, 8 συμ., 47 π.).

1979 – Κική Λιόση, αργυρή ολυμπιονίκης (2004) της υδατοσφαίρισης από την Αθήνα.

1984 – Έβα Πίγκφορντ, Αφροαμερικανίδα μοντέλο και ηθοποιός.

1989 – Σεθ Άντκινς, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1989 – Νάστια Λιούκιν, Αμερικανίδα γυμνάστρια, τετράκις εθνική πρωταθλήτρια στη ρυθμική γυμναστική, πρωταθλήτρια κόσμου.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1459 – Τζιαν Φραντσέσκο Πότζιο Μπρατσιολίνι Ιταλός ουμανιστής.

1522 – Ζαν Μουτόν, Γάλλος συνθέτης.

1553 – Γιάκομπ Στουρμ φον Στούρμεκ Γερμανός πολιτικός και μεταρρυθμιστής.

1626 – Βίλεμπρορντ Σνελ ή Σνέλιους  Ολλανδός αστρονόμος και μαθηματικός.

1816 – Φρειδερίκος Α’ της Βιρτεμβέργης δούκας (1797-1803) και Βασιλιάς (1806-16).

1823 – Έντμουντ Καρτράιτ Άγγλος εφευρέτης του αργαλειού.

1853 – Πιέτρο Ραϊμόντι Ιταλός συνθέτης.

1883 – Ρόμπερτ Φόλκμαν Γερμανός συνθέτης.

1910 – Ερρίκος Ντυνάν, ήταν Ελβετός επιχειρηματίας, κοινωνικός ακτιβιστής και συγγραφέας.

1918 – Έγκο Σίλε Αυστριακός ζωγράφος.

1961 – Λουίτζι Εϊναούντι πρώτος Πρόεδρος της Ιταλίας, οικονομολόγος.

1966 – Γιώργος Θεοτοκάς, ήταν Έλληνας λογοτέχνης και δικηγόρος, αποτέλεσε έναν από τους εκπροσώπους και τους κορυφαίους διανοητές της γενιάς του ’30, ίσως και το πιο πολύπτυχο μέλος της.

1968 – Κόνραντ Ρίχτερ Αμερικανός μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος.

1975 – Γκούσταβ Λούντβιχ Χερτζ Γερμανός φυσικός.

1981 – Στυλιανός Μαυρομιχάλης, πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών, Πρωθυπουργός της Ελλάδας (1963).
Γεννήθηκε στην Μάνη και καταγόταν απο την σπουδαία Μανιάτικη οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων. Στις 28 Σεπτεμβρίου του 1963 σχημάτισε κυβέρνηση, η οποία παρέμεινε μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, με σκοπό να οδηγήσει την χώρα στις εκλογές. Επίσης είχε διατελέσει πρόεδρος του Αρείου Πάγου την περίοδο 1963-1968. Έγραψε πολλές νομικές μελέτες όπως: «Η υπο αίρεσιν καταγγελία της συμβάσεως», «Αποζημίωσις λόγω καταγγελίας της συμβάσεως», «Η ρήτρα πληρωμής είδος», «Το Άρθρο 63 του αστικού κώδικα» κ.α.

1986 – Τάσος Σχορέλης ρεμπέτης, τραγουδιστής και συγγραφέας.

1988 – Αναστάσιος Λειβαδίτης, ήταν σημαντικός Έλληνας ποιητής.

1996 – Κριστόφ Ναζικίουα, αρχιεπίσκοπος του Ζαΐρ.

1997 – Σάμιουελ Φούλερ (γεν. 1912), Αμερικανός σκηνοθέτης.

2000 – Στιβ Άλεν κωμικός, συγγραφέας και συνθέτης.

2002 – Χουάν Αντόνιο Μπαρδέμ Ισπανός σκηνοθέτης.

2002 – Αλίκη Διπλαράκου, Λαίδη Ράσσελ ήταν Μις Ελλάς και η πρώτη Ελληνίδα Μις Ευρώπη.

2004 – Φερνάντο Τσουέκα Γκοΐτια Ισπανός αρχιτέκτονας και ιστορικός.

2005 – Επαμεινώνδας Παπαδόπουλος, γνωστός διεθνώς ως Nonda ζωγράφος και γλύπτης.

2009 – Κλοντ Λεβί-Στρος, Γάλλος ανθρωπολόγος και εθνολόγος. 

2013 – Νίκος Φώσκολος, ήταν σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος και κριτικός του ραδιοφώνου και του θεάτρου, σκηνοθέτης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

 2019 - Γιάννης Σπανός, ήταν Έλληνας συνθέτης και ο πρώτος που έφερε το Νέο Κύμα στην ελληνική μουσική τη δεκαετία του '60.

2016 - Τζέιμς Γκαλάνος, Αμερικανός σχεδιαστής μόδας.

2019 - Γιάννης Σπανός, Έλληνας συνθέτης.