DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 16 Οκτωβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Oktovris

Σαν σήμερα 16 Οκτωβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

16 Οκτωβρίου

Εορτάζουν
Μάρτυρος Λογγίνου του εκατοντάρχου
Μαρτύρων Δομετίου Δομνίνου Λεοντίου και Τερεντίου

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης
Παγκόσμια Ημέρα Άρτου

 

Γεγονότα σαν σήμερα

1793: Αποκεφαλίστηκε σε ηλικία 38 ετών στην γκιλοτίνα για προδοσία, από τους γάλλους επαναστάτες η Μαρία Αντουανέτα.

1813: Αρχίζει η Μάχη της Λειψίας, η αποκληθείσα και Μάχη των Εθνών, μεταξύ των δυνάμεων του Ναπολέοντα και του Έκτου Συνασπισμού (Πρωσίας, Ρωσίας, Μ. Βρετανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, Γερμανικών Κρατών).

1909: Εκδηλώνεται κίνημα κατώτερων αξιωματικών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπό τον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Τυπάλδο, με συνδικαλιστικά αιτήματα. Θα κατασταλεί με αιματηρό τρόπο.

1912: Α’ Βαλκανικός Πόλεμος: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει Κατερίνη και Βέροια.

1915: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας, ενώ η Ρουμανία παραμένει ουδέτερη.

1919: Στην Ελλάδα, εξασφαλίζεται άδεια για την εισαγωγή από τη Ρουμανία πετρελαίου και οικοδομικών υλικών κάθε είδους.

1921: Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης ανακοινώνει, ότι κατά τις συνομιλίες του στο Λονδίνο, πέτυχε οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, γρήγορη άρση του αποκλεισμού και αναγνώριση του βασιλιά.

1923: Ιδρύεται από τον Γουόλτ Ντίσνεϊ η κινηματογραφική εταιρία «Disney», που κυριαρχεί έως και σήμερα στον τομέα των κινουμένων σχεδίων.

1931: Η καθολική Ισπανία νομιμοποιεί το διαζύγιο.

1932: Ο Αϊνστάιν ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με δικές του εκτιμήσεις, η ηλικία της Γης ανέρχεται σε 10 δισ. χρόνια.

1934: Ο Μάο Τσε Τουνγκ, εγκαταλείπει την κομουνιστική βάση στο Κιανγκσί και αρχίζει τη «μεγάλη πορεία» προς το Πεκίνο, επικεφαλής 25.000 ανδρών, που θα τον φέρει 15 χρόνια αργότερα στην εξουσία.

1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ναζί ιδρύουν το Γκέτο της Βαρσοβίας.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα.

1949: Στην Ελλάδα, με ψήφισμα, επιτρέπεται η αναστολή της έκτισης της περαιτέρω ποινής για ορισμένες περιπτώσεις καταδικασθέντων δοσίλογων, υπουργών κατοχικών Κυβερνήσεων κλπ.

1954: Επανδρώνεται στο Ηράκλειο της Κρήτης η πρώτη σε ελληνικό έδαφος βάση των ΗΠΑ.

1964: Η Κίνα πραγματοποιεί την πρώτη πυρηνική δοκιμή της και γίνεται η πέμπτη χώρα που εισέρχεται στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων, μετά τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία.

1968: Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 5.35 αλλά κατατάσσεται τέταρτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού. Πρώτος ανακηρύσσεται ο Αμερικανός Bob Seagren με 5.41.

1973: Μοιράζονται το Νόμπελ Ειρήνης ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ και ο βορειοβιετναμέζος Λε Ντουκ Θο, επικεφαλής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ο Θο δεν αποδέχεται το βραβείο.

1975: Αρχίζει στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη των υπευθύνων για τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του

1973. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται 33 άτομα, ανάμεσά τους ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Δημήτριος Ιωαννίδης.

1978: Εκλέγεται πάπας με το όνομα Παύλος Ιωάννης Β’ ο πολωνός Κάρολυ Βοϊτίλα -ο πρώτος μη ιταλός Πάπας τα τελευταία 455 χρόνια- από το Κολέγιο των Καρδιναλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

1984: Απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης στον νοτιοαφρικανό αιδεσιμότατο Ντέσμοντ Τούτου, για τους αγώνες τους κατά των φυλετικών διαχωρισμών του Απαρχάιντ. Την ίδια μέρα, πραγματοποιείται σε ιατρικό κέντρο της Καλιφόρνιας η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς σε άνθρωπο από δότη μπαμπουίνο από το δρ. Λέοναρντ Μπέιλι.

1994: Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος και ο Στέλιος Λογοθέτης εκλέγονται δήμαρχοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά αντίστοιχα.

1995: Ανδρέας Παπανδρέου και Γλαύκος Κληρίδης αποφασίζουν στην Αθήνα τη δημιουργία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου.

1996: Η μεγαλύτερη τραγωδία στη Γουατεμάλα και η τέταρτη πιο πολύνεκρη στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Υπεράριθμα εισιτήρια στο κατάμεστο από 50.000 θεατές «Εστάντιο Νασιονάλ Ματέο Φλόρες» στην Γουατεμάλα Σίτι πριν από τον αγώνα Γουατεμάλα- Κόστα Ρίκα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ’98 προκαλούν συνωστισμό στις κερκίδες με περισσότερους από 85 νεκρούς και 180 τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά.

1998: Συλλαμβάνεται στο Λονδίνο ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ, έπειτα από αίτημα των ισπανικών δικαστικών αρχών, που τον καταζητούν για «γενοκτονία Ισπανών πολιτών».

2002: Ανοίγει τις πύλες της η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ο θεμέλιος λίθος της οποίας είχε τοποθετηθεί το φθινόπωρο του 1989 στο ακρωτήριο Σιλσίλα. Η αρχαία Βιβλιοθήκη που είχε ιδρυθεί από τον Πτολεμαίο Α’ ήταν ονομαστή και διέθετε 500.000 τόμους. Περισσότεροι από 3.000 εκλεκτοί προσκεκλημένοι παρίστανται στα εγκαίνια, που λαμβάνουν χώρα με κάθε μεγαλοπρέπεια. Για την κατασκευή της νέας βιβλιοθήκης χρειάστηκαν 12 χρόνια και περισσότερα από 220 εκατομμύρια δολάρια.

2013: «Θα σκίσουμε το μνημόνιο στην αυλή της Βουλής των Ελλήνων» δηλώνει στο MEGA ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1351 - Τζαν Γκαλεάτσο Βισκόντι, δούκας του Μιλάνου

1430 - Ιάκωβος Β΄, βασιλιάς της Σκωτίας

1524 - Νικόλαος της Λωρραίνης, Γάλλος επίσκοπος

1620 - Πιερ Πωλ Πυζέ ήταν Γάλλος γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας, εκπρόσωπος του γαλλικού μπαρόκ κατά τον 17ο αιώνα.  (Pierre Paul Puget, Μασσαλία, 16 Οκτωβρίου 1620 – 2 Δεκεμβρίου 1694)
Σε ηλικία 17 ετών έφυγε για την Ιταλία, όπου υπήρξε μαθητής του Πιέτρο ντα Κορτόνα (1596 – 1669).
Επιστρέφοντας στη Γαλλία, εγκαταστάθηκε στην Τουλόν, όπου λάξευσε για τον εξώστη του δημαρχείου της πόλης τους περίφημους "Άτλαντες" (1655), χρησιμοποιώντας ως μοντέλα αχθοφόρους του λιμανιού.
Επί μια δεκαετία ήταν εγκαταστημένος στη Γένουα, διακοσμώντας ανάκτορα και εκκλησίες σε τεχνοτροπία μπαρόκ.
Το μπαρόκ ύφος των έργων του τον έκανε σχεδόν ανεπιθύμητο στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Παρισιού, όπου προτιμούνταν πιο πολύ τα κλασικίζοντα έργα.
Το 1667, ο Πυζέ πρότεινε και φιλοτέχνησε για το βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ΄ δύο περίφημα μαρμάρινα συμπλέγματα, τον "Μίλωνα τον Κροτωνιάτη" και τον "Περσέα που απελευθερώνει την Ανδρομέδα", που τοποθετήθηκαν στο πάρκο των Βερσαλλιών και σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Ο Πυζέ φιλοτέχνησε επίσης τα δύο ανάγλυφα "Αλέξανδρος και Διογένης της Σινώπης" (1684, Μουσείο του Λούβρου) και τον "Άγιο Κάρολο Μπορομέο προσευχόμενο για να σταματήσει η πανώλης του Μιλάνου" (1694, Μουσείο Καλών Τεχνών της Μασσαλίας).
Ως ζωγράφος, ο Πυζέ άφησε πίνακες ζωγραφικής : "Αυτοπροσωπογραφία" και "Ευαγγελισμός" (Αιξ-αν-Προβάνς), "Βάπτιση του Κλόβις" και "Βάπτιση του Κωνσταντίνου" (1652, Μασσαλία). Ο Πυζέ, ως αρχιτέκτονας, ανήγειρε στη Μασσαλία το παρεκκλήσιο του Νοσοκομείου της Ευσπλαχνίας (Charité).

1827 - Ο Άρνολντ Μπαίκλιν ήταν Ελβετός συμβολιστής ζωγράφος. (Arnold Böcklin, 16 Οκτωβρίου 1827 - 16 Ιανουαρίου 1901)
Σπούδασε στην Kunstakademie του Ντύσσελντορφ και γνώρισε τα έργα μεγάλων ζωγράφων επισκεπτόμενος την Αμβέρσα, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι. Το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του το έζησε στην Ιταλία.
Θέμα των πρώτων του έργων ήταν μυθολογικές παραστάσεις με νύμφες, σατύρους, ναϊάδες και τρίτωνες. Αργότερα το ύφος του έγινε σκοτεινότερο και εμφανίζεται φορτισμένο με μυστικιστικά συναισθήματα, όπως στο περιφημότερο από τα έργα του Το νησί των νεκρών.
Μαζί με τον Φέρντιναντ Χόντλερ υπήρξε ο σπουδαιότερος Ελβετός ζωγράφος του 19ου αιώνα, και κατά τις δεκαετίες 1880 και 1890 ήταν ο καλλιτέχνης που ασκούσε την μεγαλύτερη επιρροή στις γερμανόφωνες χώρες. Θεωρείται από τους εξοχότερους συμβολιστές εκτός Γαλλίας και τα πένθιμα θέματά του γοήτευσαν τους σουρρεαλιστές.

1841 - Ιτό Χιρομπούμι, Ιάπωνας πολιτικός

1854 - Καρλ Κάουτσκι, Γερμανός πολιτικός

1854 - Όσκαρ Ουάιλντ, Ιρλανδός συγγραφέας

1861 - Ο Τζων Μπάνγκελ Μπιούρυ ή Μπιούρι ήταν Ιρλανδός βυζαντινολόγος γλωσσολόγος και ιστορικός. (16 Οκτωβρίου 1861 - 1 Ιουνίου 1927)
Ο Τζων Μπάνγκελ Μπιούρυ γεννήθηκε στις 15 ή 16 Οκτωβρίου του 1861 στην επαρχία Μόναχαν της Ιρλανδίας. Σπούδασε στο Κολέγιο Foyle του Λοντοντέρρυ και στο Κολέγιο Trinity του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου. (1878-1882). Το 1885 έγινε επιστημονικός εταίρος (Fellow) του Κολεγίου Trinity και την περίοδο 1893-1902 υπήρξε καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστημίο του Δουβλίνου καθώς και καθηγητής Ελληνικών στο ίδιο ίδρυμα από το 1899. Το 1902 έγινε καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Πέθανε στη Ρώμη την 1η Ιουνίου 1927.

1871 - Αντώνιος Χρηστομάνος, Έλληνας πανεπιστημιακός και πολιτικός

1885 - Ντοράντο Πιέτρι, Ιταλός αθλητής

1886 - Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, Ισραηλινός πολιτικός

1888 - Ευγένιος Ο'Νηλ, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας

1903 - Χάμιλτον Λάσκε, Αμερικανός σκηνοθέτης

1908 - Ενβέρ Χότζα, Αλβανός πολιτικός

1913 - Μίμης Τραϊφόρος, ήταν Έλληνας στιχουργός ελαφρών τραγουδιών. (Πειραιάς, 16 Οκτωβρίου 1913 - Αθήνα, 28 Μαρτίου 1998)
Γεννήθηκε στον Πειραιά. Απο μικρός ασχολήθηκε με το θέατρο, τη συγγραφή, τη σκηνοθεσία και την ποίηση. Πήρε το δίπλωμα του ηθοποιού απ' τη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου ενώ φοιτούσε ταυτόχρονα και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1934 πήγε στη Μάντρα του Αττίκ όπου εργάστηκε σαν ποιητής και κονφερανσιέ και δύο χρόνια αργότερα (το 1936) στην μπουάτ Όαση.
Το 1940 έγραψε για τη Σοφία Βέμπο το τραγούδι Παιδιά της Ελλάδος παιδιά.
Τότε γνώρισε τη θρυλική τραγουδίστρια, αγαπήθηκαν και αργότερα παντρεύτηκαν.
Να πούμε πως οι στίχοι όλων σχεδόν των τραγουδιών τα οποία ερμήνευσε η Βέμπο γράφτηκαν απ' τον Τραϊφόρο.
Επίσης έχει γράψει τους στίχους του επίσημου ύμνου του Π.Α.Ο.Κ.
Πέθανε στις 28 Μαρτίου του έτους 1998 στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα και κηδεύτηκε δυο μέρες αργότερα στο Πρώτο Νεκροταφείο της Αθήνας.

1918 - Λουί Αλτουσέρ, Γάλλος φιλόσοφος

1919 - Αμπντιρασίντ Αλί Σερμάρκε, Σομαλός πολιτικός

1925 - Άντζελα Λάνσμπερι, Αγγλίδα ηθοποιός

1927 - Γκύντερ Γκρας, Γερμανός συγγραφέας

1928 - Μέρι Ντέιλι, Αμερικανίδα φιλόσοφος και θεολόγος

1936 - Αντρέι Τσικατίλο, Σοβιετικός δολοφόνος

1941 - Μπάντλεϊ Ντέβεσι, γενικός κυβερνήτης των νήσων του Σολομώντα

1953 - Τόνι Κάρεϊ, Αμερικανός μουσικός (Rainbow και Planet P Project)

1953 - Λυδία Κονιόρδου, Ελληνίδα ηθοποιός

1955 - Γιάννης Κουράκης, Έλληνας πολιτικός

1958 - Τιμ Ρόμπινς, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης

1971 - Πόπη Μαλλιωτάκη, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1983 - Λορίν, Σουηδή τραγουδίστρια

1984 - Μελίσα Λορίν, Γαλλίδα πορνογραφική ηθοποιός

1985 - Κέιζι Στόουνερ, Αυστραλός μοτοσικλετιστής

1992 - Κώστας Φορτούνης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1997 - Σαρλ Λεκλέρκ, Μονεγάσκος οδηγός αγώνων

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1323 - Αμεδαίος Ε΄, κόμης της Σαβοΐας

1333 - Αντίπαπας Νικόλαος Ε΄

1422 - Ιωάννης Δ', δούκας του Μεκλεμβούργου

1553 - Λούκας Κράναχ ο Πρεσβύτερος, Γερμανός ζωγράφος

1590 - Άννα της Αυστρίας, δούκισσα της Βαυαρίας

1604 - Στεφάνους Βινάντους Πίγγιους, Ολλανδός ουμανιστής

1680 - Ραϊμόντο Μοντεκκούκολι, Ιταλός στρατιωτικός

1750 - Σίλβιους Λέοπολντ Βάις, Γερμανός συνθέτης και λαουτίστας

1793 - Μαρία Αντουανέτα, ήταν βασίλισσα της Γαλλίας, που μαζί με τον σύζυγό της ΛΟυδοβίκο ΙΣΤ΄ αποκεφαλίστηκαν με γκιλοτίνα κατά τη Γαλλική Επανάσταση.

1796 - Βίκτωρ Αμεδαίος Γ', βασιλιάς της Σαρδηνίας

1849 - Έντουαρντ Χωκ Λόκερ, Άγγλος υδατογράφος

1946 - Άλφρεντ Γιοντλ, Γερμανός στρατιωτικός

1946 - Άρτουρ Ζάις-Ίνκβαρτ, Αυστριακός πολιτικός

1946 - Φριτς Ζάουκελ, Γερμανός πολιτικός

1946 - Βίλχελμ Κάιτελ, Γερμανός στρατιωτικός

1946 - Ερνστ Κάλτενμπρουνερ, Αυστριακός αξιωματικός των SS

1946 - Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, Γερμανός πολιτικός

1946 - Γιούλιους Στράιχερ, Γερμανός προπαγανδιστής

1946 - Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ, Γερμανός πολιτικός

1946 - Χανς Φρανκ, Γερμανός δικηγόρος

1946 - Βίλχελμ Φρικ, Γερμανός αξιωματούχος των Ναζί

1951 - Λιακάτ Αλή Χαν, Πακιστανός πολιτικός

1952 - Ευάγγελος Μαγκλιβέρας, Έλληνας βαρύτονος

1955 - Δημήτριος Μάξιμος, Έλληνας πολιτικός

1958 - Μιχάλης Σουγιούλ, ήταν σημαντικός Έλληνας συνθέτης ελαφράς μουσικής

1971 - Αντιγόνη Μεταξά, Ελληνίδα συγγραφέας

1976 - Γεράσιμος Λύχνος ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός. (Κέρκυρα, 1894 - 16 Οκτωβρίου 1976)
Έκανε σπουδές Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Διετέλεσε διευθυντής στην εφημερίδα "Ελεύθερον Βήμα" (1922-28).
Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές του 1936, με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Επανεξελέγη με το ίδιο κόμμα στις εκλογές των ετών 1950 και 1951.
Στην κυβέρνηση του Σοφούλη υπηρέτησε ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ από τις 14 Φεβρουαρίου 1946 ως τις 4 Απριλίου 1946. Επίσης, ήταν υφυπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως στην κυβέρνηση του Παπάγου από τις 15 Δεκεμβρίου 1954 ως τις 6 Οκτωβρίου 1955.
Στις εκλογές του 1952 , του 1956 και του 1958 εκλεγόταν συνεχώς με τον Ελληνικό Συναγερμό την πρώτη φορά και στις δύο άλλες αναμετρήσεις με την ΕΡΕ. Για τελευταία φορά εξελέγη βουλευτής Κερκύρας με την ΕΡΕ στις εκλογές του 1961, 1963 και 1964.
Ήταν μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Κηδεύτηκε στην Κέρκυρα.

1981 - Θεόδωρος Μανωλόπουλος, Έλληνας πολιτικός

1981 - Μοσέ Νταγιάν, Ισραηλινός στρατηγός

1992 - Σίρλεϊ Μπουθ, Αμερικανίδα ηθοποιός

2000 - Ρικ Τζέισον, Αμερικανός ηθοποιός

2003 - Εμμανουήλ Β. Κεφαλογιάννης, Έλληνας πολιτικός

2003 - Στου Χαρτ, Καναδός παλαιστής

2006 - Τρεμπιζόντα Βάλα, Ιταλίδα αθλήτρια

2007 - Ντέμπορα Κερ, Σκωτσέζα ηθοποιός

2007 - Τόσε Πρόεσκι, τραγουδιστής από την ΠΓΔΜ

2010 - Γιάννης Δαλιανίδης, ήταν Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος, από τους πιο εμπορικούς του Ελληνικού κινηματογράφου.

2010 - Ιωάννης Λαδάς, Έλληνας στρατιωτικός

2011 - Μπέτυ Αμπατιέλου, Βρετανή ακτιβίστρια

2013 - Γιώργος Χουρμουζιάδης ήταν Έλληνας καθηγητής αρχαιολογίας και αντιπρύτανης στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο.  (26 Νοεμβρίου 1932-16 Οκτωβρίου 2013)
Υπήρξε επίσης βουλευτής του ΚΚΕ. Ασχολήθηκε με την έρευνα της νεολιθικής περιόδου στην Ελλάδα, ανασκάπτοντας αρχαιολογικές θέσεις της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας (Σέσκλο, Δημίνι, Δισπηλιό). Ήταν εκδότης των περιοδικών εκδόσεων Γόρδων και Ανθρωπολογικά. Ασχολήθηκε, επίσης, με θεωρητικά ζητήματα της αρχαιολογίας, όπως και της χρήσης της μαρξιστικής μεθοδολογίας στην αρχαιολογική έρευνα, επιδιώκοντας να «συσχετίζει το αντικείμενο της μελέτης με τον δρώντα άνθρωπο, ο οποίος έχει συγκεκριμένες διαστάσεις κοινωνικού, ιστορικού και παραγωγικού χαρακτήρα»
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Χουρμουζιάδης σπούδασε αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αριστοτέλειου πανεπιστημίου. Μετά από μια περίοδο στη μέση εκπαίδευση το 1965 ορίστηκε έφορος αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας, κάτι που του έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθεί ανασκαφικά με τις προϊστορικές θέσεις της ευρύτερης περιοχής. Το 1973 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου, για να εκλεχτεί μετά από οκτώ χρόνια 1981 καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας. Το 1985 διετέλεσε στο ίδιο πανεπιστήμιο αντιπρύτανης. Εξελέγη βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ στις εκλογές του 2004.

2014 - Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, Έλληνας πολιτικός

2017 - Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, Μαλτέζα δημοσιογράφος