DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 2 Απριλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Aprilis

Σαν σήμερα 2 Απριλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Οσίου Τίτου του θαυματουργού (θ΄αι.), (Τίτος, Τίτη)

Παγκόσμιες ημέρες
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (ως ημέρα των γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν)

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

2 Απριλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1453: Ο Μωάμεθ Β’, επικεφαλής 250.000 ανδρών, φτάνει προ των τειχών της Κωνσταντινούπολης και αρχίζει την τελική πολιορκία της.

1513: Ο Ισπανός εξερευνητής Χουάν Πόνχε ντε Λεόν ψάχνοντας για την πηγή της νεότητας ανακαλύπτει τη Φλόριντα των ΗΠΑ.

1792: Το Κογκρέσο ψηφίζει νόμο για την εγκαθίδρυση του νομισματοκοπείου των ΗΠΑ, τη Φιλαδέλφεια, τότε πρωτεύουσα του έθνους.

1800: Ο Μπετόβεν παρουσιάζει για πρώτη φορά της 1η Συμφωνία του.

1801: Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων στη Μάχη της Κοπενχάγης, οι βρετανικές δυνάμεις καταστρέφουν το δανικό στόλο.

1843: Τελούνται οι πρώτοι επίσημοι αγώνες στην χιονοδρομία αντοχής στο Τρέμσο της Νορβηγίας.

1863: Στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, η έλλειψη φαγητού οδηγεί χιλιάδες εξαθλιωμένες γυναίκες να απαιτήσουν από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του Νότου να δώσει στο λαό τα αποθέματα τροφής, που υπάρχουν για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

1865: Κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου, στην πολιορκία του Πίτερσμπουργκ, τα στρατεύματα των ΗΠΑ υπό τη διοίκηση του στρατηγού Οδυσσέα Γκραντ, καταλαμβάνουν της τάφρους γύρω από την περιοχή κι αναγκάζουν τον ομοσπονδιακό στρατηγό Ρόμπερτ Λι σε υποχώρηση προς τα δυτικά. Την ίδια μέρα ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος, Τζέφερσον Ντέιβις και τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου εγκαταλείπουν την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

1901: Παραιτείται ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τη θέση του οποίου θεωρείτο βέβαιο ότι, θα έπαιρνε ο Ιωακείμ Γ.

1902: Στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, ανοίγει ο πρώτος κινηματογράφος με το όνομα "Ηλεκτρικό Θέατρο".

1902: Η πρώτη ποδοσφαιρική τραγωδία. Κατά τη διάρκεια του αγώνα Σκωτίας - Αγγλίας στο Άιμπροξ Παρκ της Γλασκόβης, υποχωρεί μια ολόκληρη πτέρυγα της κερκίδας, λόγω υπεράριθμων θεατών, με απολογισμό 25 νεκρούς και 168 τραυματίες.

1904: Στο Αρκάνσας των ΗΠΑ, 14 μαύροι λυντσάρονται σε ρατσιστικές διαδηλώσεις.

1910: Στη Ρωσία, 50.000 εσωτερικοί μετανάστες στέλνονται στη δυτική Σιβηρία για να κατασκευάσουν τη σιδηροδρομική γραμμή Μόσχας-Ιρκούτσκ.

1911: Η Στατιστική Υπηρεσία της Αυστραλίας πραγματοποιεί την πρώτη εθνική απογραφή της χώρας.

1912: Ο δύσμοιρος Τιτανικός ξεκινά θαλάσσιες δοκιμές.

1917: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον ζητά από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών την κήρυξη του πολέμου κατά της Γερμανίας.

1917: Η Ζανέτ Πίκερινγκ Ράνκιν γίνεται η πρώτη γυναίκα μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, εκπροσωπώντας την Πολιτεία της Βιρτζίνια.

1920: Τη διενέργεια άμεσων εκλογών ζητά με προκήρυξη της προς τον ελληνικό λαό η Ενωμένη Αντιπολίτευση, μετά τη δημοσίευση του διατάγματος της παράτασης του βίου της ελληνικής Βουλής.

1921: Ο Αϊνστάιν παρουσιάζει στο κοινό της Νέας Υόρκης τη Θεωρία της Σχετικότητας.

1925: Στην Ελλάδα, αποφασίζεται η εφαρμογή του 8ώρου τμηματικά, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των διαφόρων εταιριών.

1930: Ο Χαϊλέ Σελασιέ ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Αιθιοπίας.

1932: Ο διάσημος πρωτοπόρος αεροπόρος Τσαρλς Λίντμπεργκ πληρώνει λύτρα για να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή του νεογέννητου γιου του από τα χέρια των απαγωγέων, ωστόσο λίγες μέρες αργότερα το άτυχο βρέφος θα βρεθεί δολοφονημένο.

1933: Στην Ελλάδα, σχεδιάζεται η κατάργηση του σώματος της Γερουσίας.

1935: Η Μέρυ Χίρς γίνεται η πρώτη γυναίκα, που παίρνει δίπλωμα εκπαιδεύτριας αλόγων.

1936: Το BBC κάνει την πρώτη τηλεοπτική του μετάδοση της κωπηλατικής "μάχης" των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, που χρονολογείται από το 1829.

1939: Γερμανός καλλιτέχνης ανακαλύπτει ότι, τα μάρμαρα στη μετόπη του Παρθενώνα είχαν υποστεί σημαντικές καταστροφές.

1943: Στη Γερμανία, αεροσκάφη της ΡΑΦ βομβαρδίζουν το κέντρο του Βερολίνου.

1944: Οι Ρώσοι εισβάλουν στη Ρουμανία.

1951: Συμφωνείται στη Βόννη η άρση των απαγορεύσεων εξοπλισμού της Δυτικής Γερμανίας.

1952: Έλληνας βουλευτής υπογράφει πρόταση για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

1956: Μαθητές του Γυμνασίου και του Κολεγίου Πάφου, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο και φωνάζοντας το σύνθημα «Ένωσις», έρχονται σε σύγκρουση με ισχυρές αγγλικές δυνάμεις στο Κτήμα.

1958: Το Εθνικό Συμβούλιο Αεροναυτικής των ΗΠΑ μετονομάζεται σε NASA.

1964: "Κυβέρνηση λάσπης και βορβόρου" αποκαλεί την κυβέρνηση ο αρχηγός της Ε.Ρ.Ε. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, κατόπιν καταγγελίας του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ότι στη νομισματική κρίση, κύριοι αγοραστές χρυσών λιρών ήταν οι "εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας της ΕΡΕ".

1965: Σοβαρά επεισόδια με 21 τραυματίες σημειώνονται στην Αθήνα κατά τη διάρκεια απαγορευμένης διαδήλωσης της Ε.Δ.Α. κατά της αμερικανικής παρουσίας στο Βιετνάμ.

1966: Το πρώτο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο που τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη είναι το σοβιετικό "Λούνα 10".

1967: Ψυχοπαθής Γερμανός τουρίστας αναστατώνει την Αθήνα χτυπώντας επί ώρα, μετά τα μεσάνυχτα, την καμπάνα του Αγίου Γεωργίου στον Λυκαβηττό. Τελικά εντοπίζεται και συλλαμβάνεται, ύστερα από έρευνες της αστυνομίας σε όλα τα καμπαναριά του κέντρου.

1967: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναθέτει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, αρχηγό του δεύτερου σε δύναμη κόμματος της Βουλής.

1968: Απορρίπτεται αίτηση του Σταύρου Νιάρχου για ακύρωση της παράτασης ως το 2006 της συμφωνίας Δημοσίου-Ωνάση για την αποκλειστική εκμετάλλευση των αεροπορικών συγκοινωνιών από την Ολυμπιακή.

1969: Στις ΗΠΑ, 21 μέλη των Μαύρων Πανθήρων κατηγορούνται ότι, συνωμότησαν για να σκοτώσουν αστυνομικούς.

1971: Εγκαινιάζεται η ζυθοποιία "Χένιγκερ Ελλάς" στο Ηράκλειο.

1972: Στον πόλεμο του Βιετνάμ, στρατιώτες της 304ης μεραρχίας από το Βόρειο Βιετνάμ καταλαμβάνουν το βόρειο τμήμα της επαρχίας Κουάνγκ Τι.

1972: Ο Τσάρλι Τσάπλιν επισκέπτεται τις ΗΠΑ για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του '50, όταν είχε χαρακτηρισθεί κομμουνιστής από την επιτροπή αντιαμερικανικών ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι.

1975: Στο Νότιο Βιετνάμ, οι Βιετκόγκ καλούν τον λαό σε εξέγερση ενάντια στην κυβέρνηση της Σαϊγκόν.

1979: Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι θα εκκενώνουν τα σπίτια τους μετά τη διαρροή ραδιενέργειας, που σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό του Three Miles Island.

1982: Η Αργεντινή καταλαμβάνει τις Μαλβίνες Νήσους, που τις θεωρεί δικές της, ενώ τα ίδια νησιά με το όνομα Φόκλαντς ανήκουν στη Μεγάλη Βρετανία.

1985: Η τρομοκρατική οργάνωση "Αντικρατική Πάλη" αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονίας του εισαγγελέα Γιώργου Θεφανόπουλου.

1986: Έκρηξη βόμβας σε αεροσκάφος της TWA, ενώ πετά πάνω από το Άργος έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων επιβατών και τον τραυματισμό πέντε. Τη βόμβα είχε τοποθετήσει η αραβική τρομοκρατική οργάνωση του Αμπού Νιντάλ.

1990: Η ΕΥΔΑΠ αποφασίζει να προχωρήσει σε διπλασιασμό της τιμής του νερού προκειμένου να υπάρξει μείωση στην κατανάλωση, καθώς υπάρχουν προβλήματα λειψυδρίας.

1991: Στη Γεωργία, το 98,93% των κατοίκων ψηφίζει υπέρ της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας από την ΕΣΣΔ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος.

1992: Στη Νέα Υόρκη ο αρχηγός της Μαφίας, Τζον Γκότι καταδικάζεται σε ισόβια φυλάκιση για φόνο και για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα.

1993: Τίθεται υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στη Σκιάθο, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε κάψει 4.000 στρέμματα δάσους.

1994: Ολοκληρώνεται η έκδοση 0.4 του ηλεκτρονικού παιχνιδιού Doom.

1995: Τελειώνει η μεγαλύτερη σε διάρκεια (234 ημέρες) και η πιο δαπανηρή απεργία στην ιστορία του μπέιζμπολ, όταν οι ιδιοκτήτες των ομάδων δέχονται οι παίκτες να παίζουν χωρίς συμβόλαια.

1996: Στο Περού, ο πρωθυπουργός Κόρντομπα υποβάλει στον Πρόεδρο Φουτζιμόρι την παραίτηση της 14μελούς Κυβέρνησής του.

1997: Ρωσία και Λευκορωσία υπογράφουν συνθήκη ένωσης, βάσει της οποίας θα διατηρούν τις ξεχωριστές τους κυριαρχίες, δεν θα έχουν κοινό νόμισμα, αλλά οι σημαντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται ομόφωνα.

1998: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της ημερήσιας αθλητικής εφημερίδας Πρωταθλητής με διευθυντή τον Σωτήρη Πουλόπουλο και σύμβουλο έκδοσης τον Θέμο Αναστασιάδη.

2000: Ολοκληρώνεται το final four του Κυπέλλου μπάσκετ στο καινούργιο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Στον τελικό η ΑΕΚ κερδίζει τον ΠΑΟ με 59-57 κατακτώντας τον πρώτο της τίτλο μετά από 19 χρόνια, ενώ στον μικρό τελικό το Μαρούσι κερδίζει τον Ηρακλή.

2002: Οι ισραηλινές δυνάμεις περικυκλώνουν το Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ μέσα στον οποίο βρίσκονται 200 περίπου Παλαιστίνιοι.

2005: Πεθαίνει ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, κατά κόσμον Κάρολος Βοϊτίλα. [γεν. 18/5/1920]

2006: Μέσα σε μια μέρα 60 τυφώνες χτυπούν την πολιτεία του Τένεσι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 29 άτομα.

2007: Γάλλοι χειρουργοί πραγματοποιούν με επιτυχία στο Στρασβούργοτην πρώτη απόλυτα αναίμακτη και ανώδυνη χειρουργική επέμβαση. Αφαιρούν τη χοληδόχο κύστη μιας ασθενούς, χωρίς την παραμικρή τομή στο σώμα της.

2008: Η Ελλάδα ασκεί βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατά την Εαρινή Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεν συμφωνούν στην ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

2010: Εκτελείται από δύο οπλοφόρους που επέβαιναν σε μηχανές ο Βραζιλιάνος ακτιβιστής Πέδρο Αλκάνταρα ντε Σόουζα.

2013: Φρίκη στο Μεξικό όπου μέσα σε αυτοκίνητο βρίσκονται επτά διαμελισμένα πτώματα.

2014: Στο στρατιωτική βάση του Τέξας, FortHood, ο 34χρονος Ιβάν Λόπες σκοτώνει τρία άτομα, τραυματίζει 16 και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

2015: Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Σαμπάαμπ εισβάλουν στον Πανεπιστήμιο Γκαρίσα στην Κένυα και σκοτώνουν 148 άτομα.

2022: Covit19 - Ανακοινώνονται 15.823 νέα κρούσματα και 52 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι 357.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

742 - Καρλομάγνος, αυτοκράτορας των Φράγκων, ένας από τους οραματιστές της Ενωμένης Ευρώπης. (Θαν. 28/1/814)

1348 – Ανδρόνικος Δ´ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας.

1586 – Πιέτρο ντελα Βάλλε, Ιταλός περιηγητής.

1725 – Τζάκομο Καζανόβα, Ιταλός τυχοδιώκτης και συγγραφέας
Τα απομνημονεύματα του οποίου περιέχουν μεταξύ άλλων μια μακριά σειρά αποπλανήσεων που έκανε το όνομά του συνώνυμο του ακαταπόνητου στην αναζήτηση.

1805 – Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Δανός συγγραφέας
Η ζωή του σημαντικότερου παραμυθά δεν είχε νεράιδες και «έζησαν αυτοί καλά», μόνο κακές μάγισσες και σκιές και απλώς ένα τέλος.

1827 – Ουίλιαμ Χόλμαν Χαντ, Άγγλος ζωγράφος.

1838 – Λέων Γαμβέτας, ήταν Γάλλος πολιτικός και φιλέλληνας.
Έγινε γνωστός ιδίως ως υπερασπιστής του έθνους κατά τη διάρκεια του γαλλοπρωσικού πολέμου του 1870 και ως μεταρρυθμιστής κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του το 1881.

1840 – Εμίλ Ζολά, ήταν Γάλλος συγγραφέας, ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της λογοτεχνικής σχολής του νατουραλισμού.
Έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πολιτική φιλελευθεροποίηση της Γαλλίας και στην απαλλαγή του στρατιωτικού αξιωματικού Άλφρεντ Ντρέιφους, ο οποίος κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε άδικα.

1842 - Γεώργιος Άβλιχος, Έλληνας ζωγράφος.

1883 - Πολ Ραντέν, Αμερικανός ανθρωπολόγος.

1891 – Μαξ Ερνστ, Γερμανός ζωγράφος.

1914 – Άλεκ Γκίνες, ήταν Βρετανός ηθοποιός βραβευμένος με Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, BAFTA και Τόνυ.
Μερικοί από τους διασημότερους ρόλους του ήταν στις ταινίες Η συμμορία των πέντε (1955), Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι (1957), Ο Λώρενς της Αραβίας (1962) και στην πρώτη τριλογία του Πολέμου των Άστρων (1978-83).

1923 - Τζορτζ Σπένσερ Μπράουν, Βρετανός μαθηματικός, που ισχυρίστηκε ότι, απέδειξε το θεώρημα των τεσσάρων χρωμάτων.
Σύμφωνα με το τελευταίο, ένας γεωγραφικός χάρτης μπορεί να χρωματιστεί με τέσσερα διαφορετικά χρώματα με τέτοιο τρόπο ώστε δυο γειτονικές περιοχές σε καμιά περίπτωση δε βάφονται με το ίδιο χρώμα.

1948 – Δημήτρης Μητροπάνος, ήταν Έλληνας τραγουδιστής.
Ερμήνευσε χαρακτηριστικά τραγούδια σημαντικών στιχουργών και συνθετών.

1961 – Κρίστοφερ Μελόνι, Αμερικανός ηθοποιός.

1962 – Κλαρκ Γκρεγκ, Αμερικανός ηθοποιός.

1966 – Τέντι Σέριγχαμ, Άγγλος ποδοσφαιριστής.

1977 – Μάικλ Φασμπέντερ, Γερμανός ηθοποιός.

1985 – Στεφάν Λαμπιέλ, Ελβετός αθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ.

1986 – Ιμπραχίμ Αφελάι, Ολλανδός ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1412 – Ρουί Γκονθάλεθ ντε Κλαβίχο, Ισπανός περιηγητής και συγγραφέας.

1657 – Φερδινάνδος Γ', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1872 – Σάμιουελ Μορς, ήταν Αμερικανός ζωγράφος και φυσικός, ο εφευρέτης του τηλέγραφου και του διεθνούς κώδικα που φέρει το όνομά του.

1874 - Πηνελόπη Δέλτα, ήταν Ελληνίδα συγγραφέας.
Γνωστή κυρίως από τα ιστορικά της μυθιστορήματα για παιδιά, η σημαντικότερη ίσως γυναικεία φυσιογνωμία στις κρίσιμες για τον Ελληνισμό πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

1914 – Πάουλ Γιόχαν Λούντβιχ φον Χάιζε, Γερμανός συγγραφέας.

1947 - Θύμιος Δεδούσης, Έλληνας αξιωματικός και αντιστασιακός.

1966 - Σπύρος Μελάς, Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος.

1972 - Φραντς Χάλντερ, Γερμανός στρατιωτικός.

1977 - Βασίλης Βασιλικός, βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως, βάσει δεδομένων της UNESCO, πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς.

1989 – Μανώλης Αγγελόπουλος, ήταν Έλληνας ρομά τραγουδιστής.
Έκανε καριέρα στο ανατολίτικο λαϊκό τραγούδι, κυρίως κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980, ήταν ο πρώτος που ανέδειξε το τσιφτετέλι στην Ελλάδα.

1995 – Χανς Όλοφ Γκόστα Αλφβέν, Σουηδός φυσικός.

2000 - Μαλαίνα Ανουσάκη, Ελληνίδα ηθοποιός.

2003 - Τερέντσι Μόιτς, Ισπανός συγγραφέας.

2005 – Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, Πολωνός προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Στα νιάτα του διετέλεσε ποδοσφαιριστής, ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας, προτού περιβληθεί το ιερατικό σχήμα.

2007 - Απόστολος Τεγόπουλος, Έλληνας σκηνοθέτης.

2015 - Χέιλι Οκάινς, Αγγλίδα ακτιβίστρια.

2015 - Μανουέλ ντε Ολιβέιρα, Πορτογάλος σκηνοθέτης.

2016 - Ρόμπερτ Αμπαγιάν, Αρμένιος λοχίας.

2016 - Γκαλένο Φέρι, Ιταλός εικονογράφος.