DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

  •  

    Banner Gagarin An Stage Volume 1

    Banner-2

    Lazy Cabaret Voltaire Micra Asia Ianos

    Kakogiannis

Πάσχα στη Σαντορίνη

Santorini

Πάσχα στη Σαντορίνη

Καλωσορίζουμε την Άνοιξη.
Μια ανάσα από την Άνοιξη και το Πάσχα.

Santorini-1Οι Κυκλάδες αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και του εξωτερικού. Οι γιορτές του Πάσχα αποτελούν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και τα νησιά αρχίζουν να υποδέχονται Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Τα αμέτρητα, παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα σε συνδυασμό με την κατανυκτική ατμόσφαιρα και τις ντόπιες γεύσεις μετατρέπουν τις Κυκλάδες σε ιδανικό προορισμό.

Ξεχωριστό χρώμα και άρωμα έχουν οι ημέρες του Πάσχα στα νησιά των Κυκλάδων, στο γραφικότερο - για αρκετούς - νησιωτικό σύμπλεγμα των ελληνικών θαλασσών. Εκεί, όπου συνδυάζονται ο μπαρουτοπόλεμος της Μήλου με το βύθισμα του Επιταφίου στη θάλασσα, στην Τήνο, το κάψιμο του Ιούδα στη Μύκονο με την αναπαράσταση των Παθών στην Πάρο και τα χιλιάδες αναμμένα τενεκεδάκια στο χωριό Πύργος της Σαντορίνης, δημιουργώντας ένα μαγικό σκηνικό.

Απόδραση
ή διακοπή από την καθημερινότητα για ολιγοήμερες διακοπές στη Σαντορίνη
για τις γιορτές ή τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα

Kalntera SantoriniΤο ηφαιστειακό τοπίο της Καλντέρας, οι ιδιόμορφες παραλίες με τη μαύρη άμμο, η συναρπαστική ιστορία και ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι από τη μια και η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα με τα μοναδικά τοπικά προϊόντα και κρασιά, τη γαστρονομία της που εξελίσσεται διαρκώς, τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, τα ατμοσφαιρικά γκουρμέ και χαμηλοφωτισμένα εστιατόρια, τα ατμοσφαιρικά κοκτέιλ μπαρ και την διασκέδαση γενικότερα, μέχρι τη διαμονή σε πολυτελείς μονάδες με εκπληκτική θέα, αρχοντικά και καπετανόσπιτα, τις θαλάσσιες εκδρομές και τις ξεχωριστές "βόλτες" στην ενδιαφέρουσα ενδοχώρα από την άλλη.

Ένα νησί που η "μαγεία" του τοπίου και ο ρομαντισμός που αποπνέει ο μυστηριακός αυτός τόπος, έθεσαν τα θεμέλια της τουριστικής ανάπτυξης και εξέλιξής της.

Έχεις την αίσθηση ότι το νησί αυτό έχει φτιαχτεί για να υποδεχθεί
τους ερωτευμένους όλου του κόσμου
για να περάσουν από τον έρωτα, στους όρκους αγάπης για όσο ζουν
με θέα την Καλντέρα.

Santorini-Pyrgos

Πέρα από το καλοκαίρι, ιδιαίτερη εποχή είναι η άνοιξη, και το Πάσχα να γιορτάζεται τελετουργικά σε όλο το νησί και ειδικότερα σε τρία διαφορετικά της σημεία, τρία ξεχωριστά γεγονότα.
Στο Μεγάλο Χωριό το Σάββατο του Λαζάρου, τη Μεγάλη Παρασκευή στο χωριό Πύργος και το Μεγάλο Σάββατο στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.

Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα ξεχωρίζουν ανάμεσα στις άλλες γιορτές του χρόνου για τη συμμετοχή των κατοίκων στο Θείο Δράμα και την Ανάσταση. Η Μεγάλη Εβδομάδα στο νησί είναι γεμάτη μυρωδιές και γεύσεις.
Οι φούρνοι δεν προλαβαίνουν να βγάζουν τσουρέκια, μεθυστά κουλουράκια και μελιτίνια- το κατεξοχήν πασχαλινό γλυκό της Σαντορίνης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα στην Οία, όπου οι ακολουθίες πραγματοποιούνται στην εκκλησία της πλατείας Παναγία Πλατσανή, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία σύμφωνα με την παράδοση προέρχεται από την Κρήτη και βρέθηκε από τους ψαράδες στη θάλασσα. Το βράδυ της Ανάστασης τα βεγγαλικά δημιουργούν ένα μοναδικό υπερθέαμα σε όλες τις ενορίες του νησιού.

Τέσσερεις είναι οι πιο ξεχωριστές μέρες  για να επισκεφθεί κάποιος τη Σαντορίνη που είναι μια ιδανική πρόταση για απόδραση ή ολιγοήμερες διακοπές.

Lazaros Megaloxori SantoriniΤο Σάββατο του Λαζάρου στο Μεγαλοχώρι
Το Σάββατο του Λαζάρου στο Μεγαλοχώρι όπως και σε άλλα χωριά της Σαντορίνης, οι κάτοικοι αναβιώνουν κάθε χρόνο το «Λάζαρο», πρόκειται για έναν τεράστιο σταυρό ύψους 15-20 μέτρων και στήνεται στη μέση της πλατείας του χωριού τυλιγμένο με αλισμαρί (γνωστό και ως αρισμαρί ή ως δενδρολίβανο), λουλούδια και δάφνες.
Οι γυναίκες του χωριού με τα πανέρια μέχρι και σήμερα μαζεύουν λουλούδια, οι νέοι κόβουνε αλισμαριά. Με τα άλμπουρα σχημάτιζαν ένα σταυρό τον οποίο καλύπτουν με τα αλισμαριά και τον στολίζουν με λουλούδια και βάγια..
Παλαιότερα, το απόγευμα όλο το χωριό μαζεύονταν στην πλατεία. Συμβόλιζε την Ανάσταση του Λαζάρου. Έμενε μέχρι το Μεγάλο Σάββατο που τον ξεστόλιζαν και παρέμενε σ εκείνη τη θέση μέχρι της Αναλήψεως. Το έθιμο αυτό εξακολουθεί να τηρείται στο Μεγάλο Χωριό, ενώ μικροί "Λάζαροι" φτιάχνονται σε πολλά σπίτια.Pasxa sti Santorini Kyklades 11

Τη Μεγάλη Δευτέρα από το απόγευμα και μετά αρχίζουν τα ζυμώματα στα σπίτια έτσι ώστε αφού "ξεκουραστούν" οι ζύμες όλο το βράδυ, την Μεγάλη Τρίτη αρχίζουν οι παρασκευές για τα μελιτίνια. Τα μελιτίνια είναι πιττάκια από λεπτό φύλο ζύμης γεμισμένα με ένα μίγμα που αποτελείται από τυρί μυζήθρα που την ανακατεύουν με βούτυρο, ζάχαρη, αυγά και μπόλικη μαστίχα. Ανοίγουν φύλλο λεπτό το οποίο το κόβουν με πιατάκι του καφέ και τη γεμίζουν με το μίγμα. Μυρίζει όλο το νησί.
Παλιότερα, το φτιάξιμο των μελιτινιών ήταν μια αληθινή γιορτή, ένας διαγωνισμός ανάμεσα στις "καλοκυράδες" της Σαντορίνης. ένας διαγωνισμός γλυκός και ευγενικός, όσο και το πασχαλιάτικο αυτό γλυκό. Μάλιστα έλεγαν οι παλιοί, πως όπως τα χελιδόνια έρχονται την άνοιξη στο νησί, έτσι και τα μελιτίνια θα φέρει τους "ξενιτεμένους" Σαντορινιούς το Πάσχα.


Μεγάλη Παρασκευή στον Πύργο
Τη Μεγάλη Παρασκευή, από το πρωί οι γυναίκες μικρές και μεγάλες των χωριών στολίζουνε τον Επιτάφιο με τα ευωδιαστά λουλούδια, που μόλις τα είχανε κόψει από τις αλιτάνες ή τα είχανε φέρει από το σπίτι τους. Ακολουθούσε η Αποκαθήλωση, και το στόλισμα του Επιτάφιου. Το βράδυ γίνεται η περιφορά των Επιταφίων σε όλα τα χωριά.

Ξακουστή είναι η περιφορά του Επιταφίου στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα στον Πύργο, ο οποίος τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ λάμπει από μακριά. Ο Πύργος βρίσκεται ψηλά με μια μοναδικά εκπληκτική θέα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ειδικά την νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής οι σαντορινιοί κάνουν κάτι πολύ ιδιαίτερο. Φωτίζουν όλο το χωριό. Από νωρίς το πρωΐ σε κάθε ταράτσα, κάθε εκκλησία, κάθε διαδρομή και γωνιά του χωριού οι κάτοικοι του, το γεμίζουν με τενεκεδάκια τα οποία ανάβουν με παραφινέλαιο όλα μαζί την ώρα που βγαίνει το Επιτάφιος από την εκκλησία με αποτέλεσμα να δημιουργείτε ένα ποτάμι από φωτιά που τρεμοπαίζει.
Σε πολύ λίγα λεπτά το μεσαιωνικό κάστρο "παίρνει φωτιά".

Περίπου στις  8, τα φώτα της μικρής παλαιότερη εκκλησία της Σαντορίνης το Θεοτοκάκι, αλλά ιδιαίτερα πλούσιας σε εικονογράφηση και κειμήλια ενοριακής εκκλησίας,  έσβησαν, και ο χώρος φωτιζόταν από τα λίγα κεριά που επιτρέπεται να είναι αναμμένα στον εσωτερικό χώρο, δημιουργώντας ένα σκηνικό μεγάλης κατάνυξης.  Η Περιφορά του Επιταφίου ξεκινά ενώ ολόκληρο το χωριό λάμπει και η πομπή αρχίζει να ελίσσεται μέσα στα στενά του κάστρου και του χωριού κρατώντας κεριά και ψέλνοντας τα εγκώμια του Επιτάφιου θρήνου και η μυρωδιά των ανοιξιάτικων λουλουδιών να μπερδεύεται "μεθυστικά" με το λιβάνι σε μια προσπάθεια να πνίξει την μυρωδιά από το παραφινέλαιο.

 

Pasxa sti Santorini Kyklades 35

Pasxa sti Santorini Kyklades 03

Pasxa sti Santorini Kyklades 31

Pasxa sti Santorini Kyklades 26

Pasxa sti Santorini Kyklades 07

Pasxa sti Santorini Kyklades 02

Pasxa sti Santorini Kyklades 10

Pasxa sti Santorini Kyklades 14

Pyrgos1

Pasxa sti Santorini Kyklades 12

Πρόκειται για ένα μοναδικό θέαμα, ανεξάρτητα από θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Μια αρχικά αυθόρμητη και πρόχειρα σχεδιασμένη ιδέα μιας παρέας παιδιών του χωριού να ανάβουν φαναράκια κατά την διαδρομή που ακολουθεί ο επιτάφιος, εξελίχθηκε σε ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα του "Σαντορινιού Πάσχα" με την Μεγάλη Παρασκευή στον Πύργο να αποτελεί σημείο αναφοράς.

*Σχετικά με τις φωτιές, πέρα από την σύγχρονη και δημοφιλέστατη αναβίωσή του, το έθιμο φαίνεται να έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν σύμφωνα και με τα όσα αναφέρουν, με ανανεωμένη διάθεσή κάθε χρόνο, οι κάτοικοι του χωριού.

**Ο Επιτάφιος του Μεγάλου Χωριού με τα «θλιβερά» που ήταν φερμένα από τη Ρωσία. Δεξιά και αριστερά του παίρνουν τη θέση τους τα μεγάλα και σπάνιας ομορφιάς εικονίσματα, ο Άγγελος και η Μαγδαληνή. Ενώ μετά την Ανάσταση τοποθετείται στο κέντρο ο Αναστημένος Χριστός. Τα κειμήλια αυτά είχαν έρθει από τη Ρωσία γύρω στο 1900. Ο Επιτάφιος θα μείνει έτσι στολισμένος μέχρι την παραμονή της Αναλήψεως.

Pasxa sti Santorini Kyklades 36 Pasxa sti Santorini Kyklades 23 Pasxa sti Santorini Kyklades 25

Pasxa sti Santorini-Kyklades 01-1Μεγάλο Σάββατο στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία
Στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, στο ψηλότερο σημείο του νησιού, το βράδυ της Ανάστασης δεν έχει βαρελότα, αλλά μπορείς να δεις μια χαρά τα πυροτεχνήματα που φωτίζουν ολόκληρη τη Σαντορίνη.
Το Μεγάλο Σάββατο σε πολλά χωριά ασχολούνται με το στήσιμο του "Ιούδα". Ένα είδος σκιάχτρου, γεμισμένο με βαρελότα, το οποίο ανάβουν την Κυριακή του Πάσχα μετά τον εσπερινό της Αγάπης και το αφήνουν να λαμπαδιάσει και να σκάσει με θόρυβο. Το βράδυ της Ανάστασης, όλοι κρατούν από μία κουτσούνα και ένα κόκκινο αυγό και με ανυπομονησία περιμένουν το τέλος της λειτουργίας αλλά και της νηστείας για να πάνε στα σπίτια και να φάνε τα σγαρδούμια. Ξεχωριστή θέση στο πασχαλινό μενού τα παραδοσιακά σγαρδούμια - η σούπα για το βράδυ της Ανάστασης.

Επίσης να πούμε ότι στη Σαντορίνη:
1) Τα παλιά χρόνια το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνανε και τα «λαζαρούδια» που ήταν ανθρωπόμορφα ψωμάκια με κεφάλι, σώμα χωρίς πόδια, χέρια σταυρωμένα στην κοιλιά και 2 μοσχόκαρφα για μάτια, παριστάνοντας το τρόπο που ήταν τυλιγμένος ο Λάζαρος με το σάβανο. Φτιάχνανε πολλά γιατί αυτά θα ήταν το ψωμί όλης της Μεγάλης Εβδομάδας, για να μην ζυμώνουν «χρονιάρες μέρες»! Αλλά τα λαζαρούδια ήταν έθιμο που συνηθιζόταν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου π.χ. στα Δωδεκάνησα τα λένε λαζαράκια.

2) Το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση, δεν έτρωγαν μαγειρίτσα αλλά Pasxa sti Santorini Kyklades 18σούπα κατσικάκι, τα περίφημα «σγαρδούμια» που ουσιαστικά είναι εντόσθια κατσικιού (συκώτι, πατσάς, φλεμόνι) σε κομμάτια, καρφωμένα πάνω σε κλαριά δεντρολίβανου και τριγύρω τυλιγμένα με τα αντεράκια σαν γαρδουμπάκια. Τα βράζουμε ως σούπα και στο τέλος βάζουμε αυγολέμονο στο ζωμό τους. (Ανάλογη «σούπα» γίνονταν και στα άλλα νησιά π.χ. στη Ρόδο με κεφαλόποδα).

3) την Κυριακή του Πάσχα δεν σούβλιζαν αρνί, αλλά έτρωγαν κατσικάκι (σπανίως ή αρνάκι) στο φούρνο, είτε γεμιστό, είτε γαρνιρισμένο με πατάτες. (Και αυτό γινόταν σχεδόν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου όχι μόνο στη Σαντορίνη π.χ. στη Κάρπαθο το φουρνιστό φαγητό λέγεται «Βυζάντι», στη Σίφνο «Μαστέλο» κλπ)

4) Γενικά σχεδόν σε όλο το Αιγαίο ο πασχαλινός οβελίας ήταν φαΐ φουρνιστό και όχι σούβλα. Το σουβλιστό κρέας δεν συνηθιζόταν στην Αιγαιοπελαγίτικη Πασχαλινή κουζίνα. Βέβαια τώρα πια όσοι θέλουν σουβλίζουν αρνί και φτιάχνουν μαγειρίτσα, αλλά όσοι είναι πιστοί στη Σαντορινιά (και γενικώς στη Αιγαιοπελαγίτικη) παράδοση εξακολουθούν να επιμένουν στα «σγαρδούμια» και στο «φουρνιστό».

Fira SantoriniΠου να κάνετε τη βόλτα σας
Η Καλντέρα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα τόπος όλων των επισκεπτών. Από τις πολυτελείς μονάδες με πισίνες που κρέμονται στον γκρεμό και τα ατμοσφαιρικά καπετανόσπιτα μέχρι τα παραδοσιακά υπόσκαφα, σκαρφαλωμένα στο φρύδι της Καλντέρας.
Υπάρχουν καταλύματα για όλα τα γούστα και όλους τους προϋπολογισμούς.
Παράλληλα με την Καλντέρα και στην ενδοχώρα υπάρχουν υποδομές που μπορούν και διεκδικούν την προσοχή των επισκεπτών είτε ως τόπο διαμονής είτε ως επιλογή για φαγητό και διασκέδαση. Άλλωστε το ηφαίστειο δεν έχει προικίσει μόνο την Καλντέρα. Οι παραλίες από το γυαλιστερό μαύρο βότσαλο του Περίβολου στα λευκά γλυπτά βράχια της Βλυχάδας και τα χωριά από τον υπόσκαφο Βόθωνα στην ανατολίτικη Φοινικιά έχουν μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, έξω από τα κλασικά κυκλαδίτικα στάνταρ.

Το ηλιοβασίλεμα είναι η καλύτερη ώρα της Καλντέρας. Στα Imerovigli SantoriniΦηρά το απολαμβάνουν από τα κοκτέιλ μπαρ του Φρυδιού, ενώ στην Οία από τα ερείπια του κάστρου και στο Ημεροβίγλι από τις βεράντες των πολυτελών ξενοδοχείων.

Τα Φηρά αποτελούν την κοσμική πρωτεύουσα, η πιο δυνατή πιάτσα για νυχτερινή ζωή και διασκέδαση, Ο τόπος διαμονής όσων θέλουν να βρίσκονται στο "κέντρο των εξελίξεων" και της ενημέρωσης. Τα κοσμηματοπωλεία της, τα κλαμπ της, ο μέγας συνωστισμός της κεντρικής πλατείας, της πιο ατμοσφαιρικής γειτονιάς της Σαντορίνης.

Η Οία είναι από τους πιο καλοδιατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα. Είναι ο χώρος των αργών ρυθμών, η αγαπημένη των "διανοούμενων" και των ερωτευμένων. Oia SantoriniΠέρα από το κλασικό ηλιοβασίλεμα στο Κάστρο που αποτελεί και ένα από τα καλύτερα του κόσμου, περπατήστε στο Σιδερά, τη γειτονιά με τα εντυπωσιακά καπετανόσπιτα.

Το Ημεροβίγλι έχει εξελιχθεί στο πιο κοσμοπολίτικο ξενοδοχειακό χωριό του νησιού και κάθε χρόνο επεκτείνεται όλο και περισσότερο εκτός των ορίων του παραδοσιακού οικισμού.

Στις παραλίες της Σαντορίνης, με επίκεντρο το Καμάρι, υπάρχουν πιο κλασικά νησιώτικα παραθεριστικά θέρετρα, με μεγάλα ξενοδοχεία και μπαρ, κυρίως όμως για τους ξένους επισκέπτες.
Το πιο δυνατό σημείο της αγοράς της Σαντορίνης είναι τα έργα τέχνης, οι αντίκες και τα έθνικ αντικείμενα και ρούχα που θα βρείτε σε μικρά και προσωπικά ως επί το πλείστον καταστήματα στα Φηρά και στο κεντρικό καλντερίμι της Οίας.

 Στη Σαντορίνη υπάρχουν τουλάχιστον 600 εκκλησίες και ξωκλήσια,
πολλά από αυτά κτισμένα μετά τον σεισμό του 1956.

Τα 50 είναι αφιερωμένα στην Παναγία.

Μοναστήρια
Αξίζει να δείτε τη μονή του Προφήτη Ηλία κοντά στο χωριό Πύργος και τη μονή του Αγίου Νικολάου, στο Ημεροβίγλι.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
1.Φηρά-Φηροστεφάνι-Ημεροβίγλι-Οία
2.Φηρά-Βουρβούλος-Μπαξέδες-Παράδεισος
3.Φηρά-Ακρωτήρι
4.Φηρά-Πύργος-Εξω Γωνιά-Eπισκοπή Γωνιά-Καμάρι
5.Φηρά-Μεγαλοχώρι-Περίβολος-Περίσσα

Καταδύσεις
Katadyseis SantoriniΟ βυθός της Σαντορίνης προσφέρεται για καταδύσεις που χαρίζουν εντυπωσιακές εικόνες. Εξαιρετική περιοχή για κατάδυση είναι το ακρωτήρι Τρυπητή στη Θηρασιά και ο Ταξιάρχης με το ναυάγιο, στην Παλιά Καμένη.

Ο ύφαλος στην περιοχή Αδιάβατη (εντός της Καλντέρας, νότια, κοντά στο Ακρωτήρι) προσφέρεται επίσης για βουτιές.

Αν θέλετε να ανακαλύψετε σπηλιές, πρέπει να καταδυθείτε στα Μέσα Πηγάδια και στον αποκαλούμενο βράχο του Ινδιάνου, λόγω της γαμψής μύτης του ή Μαρινάτο, κάποιοι που έζησαν από κοντά τον φημισμένο αρχαιολόγο και επικεφαλής της ανασκαφής του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι, Σπύρο Μαρινάτο (1901-1974), τον ονόμασαν Μαρινάτο.

Άλλες περιοχές που προσφέρονται είναι:
Αρμένη κοντά στην Οία. Είναι το παλιό λιμάνι της Οίας. Πριν από κάποια χρόνια εδώ έπιανε αρόδο το πλοίο της γραμμής. Με βάρκες και «λάντζες» (μεγάλες, πετρελαιοκίνητες, βάρκες) ο κόσμος έβγαινε στη στεριά και ύστερα ανέβαινε στην Οία με μουλάρια και γαϊδουράκια.

Στην Αρμένη, που πήρε το όνομά της από τα άρμενα των πλοίων, τον 19ο αιώνα λειτουργούσαν καρνάγια όπου «κτίζονταν» (κατασκευάζονταν) τα ιστιοφόρα των ναυτικών της Επάνω Μεριάς.

Αμμούδι. Έτσι ονομάζεται το λιμανάκι κάτω από την Οία όπου φτάνει ασφαλτόδρομος. Εδώ φόρτωναν οι εμποροπλοίαρχοι τα ιστιοφόρα πλοία τους με προϊόντα το νησιού –μεταξύ των οποίων και το φημισμένο σαντορινιό κρασί Vinsanto- για τη Ρωσία και άλλες χώρες.
Τα κτίσματα στο Αμμούδι χρησίμευαν ως αποθήκες για τα εμπορεύματα. Xάρη στην ποικιλία των όγκων και την πλαστικότητά τους αποτελούν και σήμερα ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό σύνολο.

Ασπρονήσι. Το Ασπρονήσι, δυτικά της Θήρας και νότια της Θηρασιάς, είναι ένα μικρό ερημονήσι, με απότομες πλαγιές. Πήρε το όνομά του από το παχύ στρώμα λευκής ελαφρόπετρας που το καλύπτει. Η παραλία αυτή είναι προσβάσιμη και με τα πλοιάρια που κάνουν εκδρομές.

Περισσότερες πληροφορίες και video για την Σαντορίνη ΕΔΩ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Στη Σαντορίνη μπορείτε να έρθετε με πλοίο, ταχύπλοο, αεροπλάνο.

Η Σαντορίνη, Θήρα ή Στρογγύλη (παλαιότερη ονομασία) είναι νησί που βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο πέλαγος, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, νότια της Ίου και δυτικά της Ανάφη.

Απέχει από τον Πειραιά 128 ναυτικά μίλια και 63 ναυτικά μίλια από τη Κρήτη.
Ο Αθηνιός, το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, έχει δημιουργηθεί στον ομώνυμο όρμο.
Η έκταση της είναι 76,19 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Σήμερα η Σαντορίνη είναι ένα από τα διασημότερα τουριστικά κέντρα του κόσμου.
Είναι γνωστή για το ηφαίστειο της.

Η Σαντορίνη βρίσκεται σε
γεωγραφικό πλάτος από 36o 19' 56" έως 36o 28' 40" Βόρειο

γεωγραφικό μήκος από 25o 19' 22" έως 25o 29' 13" Aνατολικό.

Λιμεναρχείο: +30 22860 22239
Αναχωρήσεις-αφίξεις: +30 22860 28702
Aegean Airlines: +30 22860 28500, www.aegeanair.gr
Αερολιμένας Αθηνών (Ελ. Βενιζέλος): +30 210 3530000, www.aia.gr
Αερολιμένας Σαντορίνης: +30 22860 28400

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Δήμος Θήρας: +30 22863 60100
Τελεφερίκ: +30 22860 22977 & 22978
Λεωφορεία: +30 22860 25404 & 25462
Ραδιοταξί (πιάτσα στα Φηρά): +30 22860 22555
Αστυνομία (Φηρά): +30 22860 22649
Ταχυδρομείο (Φηρά): +30 22860 22238. Υποκαταστήματα θα βρείτε στο Εμπορείο, στην Οία, στον Πύργο, στο Καμάρι και στην Περίσσα.
Tράπεζες. Θα βρείτε στην περιοχή των Φηρών (κεντρική πλατεία, δρόμος Καρτεράδου, ευθεία Φηρών προς λιμάνι).
Υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας λειτουργεί στο Καμάρι
Alpha Bank στην Οία. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα –Πέμπτη 08:00-14:30, Παρασκευή 08:00-14:00. ΑΤΜ υπάρχουν σε όλες.

Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων: +30 22860 71200 / Φαξ + 30 22860 72331, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,
Πρόεδρος Παναγιώτης Βαζαίος

Σύλλογος Eνοικιαζόμενων Mοτοποδηλάτων: +30 22860 22801 / Φαξ +30 22860 23224, Πρόεδρος Γεωργία Ιωάννου

Διαμονή

Ενωση Ξενοδόχων Σαντορίνης
Τηλ. επικοινωνίας: +30 22860 23134, +30 6944 616717 (κος Φύτρος Ευάγγελος, Πρόεδρος)

Σωματείο Τουριστικών Καταλυμμάτων «Η Ατλαντίδα»
Τηλ. επικοινωνίας: +30 6944 592369 (κος Λευτέρης Αναπλιώτης).
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.atlantida-santorini.gr
Επαγγελματικό Σωματείο ιδιοκτητών και εκμεταλλευτών ενοικιαζόμενων δωματίων ξενοδοχείων-τουριστικών πρακτορείων και τουριστικών επαγγελμάτων Σαντορίνης.
Τηλ. επικοινωνίας & Φαξ: +30 22860 25133, +30 6977 835607 (κος Δημήτρης Λιγνός, Πρόεδρος)
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.santorinirooms.org.gr
Επαγγελματικό Σωματείο Καμαρίου Θήρας –ιδιοκτητών, εκμεταλλευτών ενοικιαζόμενων δωματίων, ξενοδοχείων, τουριστικών πρακτορείων, τουριστικών επαγγελμάτων και απασχολούμενων με τουριστικές επιχειρήσεις.
Τηλ. επικοινωνίας: +30 22860 31438
Φαξ: +30 22860 32034, +30 6976160666 (κος Μητροπίας Ποθητός, Πρόεδρος)

Σωματείο τουριστικών επιχειρήσεων Εμπορείου-Μεγαλοχωρίου-Ακρωτηρίου Θήρας
Τηλ. επικοινωνίας: +30 22860 28310, Φαξ: +30 22860 28311, +30 6942617302 (κος Αντώνης Δρόσος, Πρόεδρος)

Εστίαση

Σωματείο Εστιατόρων Σαντορίνης
Τηλ. επικοινωνίας: +30 22860 33480, +30 6980 097 861 (κος Βασίλειος Ζαχαράκης, Πρόεδρος), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κέντρα Υγείας - Φαρμακεία

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Κέντρο Υγείας (Φηρά): +30 22863 60300
Κεντρικό πολυϊατρείο Σαντορίνης (Φηρά): +30 22860 21728, www.santorinicentralclinic.gr

Σαντορίνη Φαρμακεία
Η Σαντορίνη είναι μάλλον το νησί των Κυκλάδων με τα περισσότερα φαρμακεία. Τα περισσότερα φαρμακεία της Σαντορίνης είναι πολύ σύγχρονα και εκτός από όλη την γκάμα των φαρμάκων θα βρείτε πλήρεις σειρές παραϊατρικών φαρμάκων και άλλων προϊόντων (καλλυντικών περιποιήσεις προσώπου-σώματος, αντηλιακών, συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες, γυαλιά ηλίου και οράσεων κ.λ.π.)
Αργυρού , Φηρά 22860 23444
Γκαζή, Φηρά 22860 22700
Ζαχαρόπουλος, Φηρά 22860 23444
Ιωάννου, Καμάρι 22860 32440
Λιγνός, Φηρά 22860 25310
Μέντας , Μεσσαριά 22860 32566
Χαραλαμποπούλου, Εμπορειό 22860 81762

Σαντορίνη Τοπικά Προϊόντα
Το ξεχωριστό έδαφος της Σαντορίνης και το μοναδικό της κλίμα δημιουργούν τις προϋποθέσεις να παράγει μια σειρά μοναδικών προϊόντων. Σας αναφέρουμε τα σπουδαιότερα από τα τοπικά προϊόντα της Σαντορίνης.
Κρασιά Σαντορίνης
Η Σαντορίνη έχει μια μεγάλη παράδοση στην αμπελουργία, τουλάχιστον 3500 χρόνια. Το μοναδικό της κλίμα σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους έχουν κάνει τις ποικιλίες που οινοποιούνται να δίνουν κρασιά με ξεχωριστή "προσωπικότητα" και γεύση.
Φάβα Σαντορίνης
Η Φάβα Σαντορίνης είναι διάσημη για τη μοναδικότητα που της δίνει το έδαφος της Σαντορίνης. Η Φάβα είναι ένα από τα πιο παλιά προϊόντα της Σαντορίνης μαζί με το σταφύλι. Έχουν βρεθεί απομεινάρια στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Το μέγεθος της Φάβας είναι σαν ψηλό χαλικάκι με έντονο κίτρινο χρώμα. Αυτό που κάνει τη Φάβα Σαντορίνης να ξεχωρίζει είναι εμφανισιακά το κίτρινο χρώμα της και ουσιαστικά η γεύση της και το άρωμα της.
Ντοματάκι Σαντορίνης
Το ντοματάκι της Σαντορίνης είναι ένα ξεχωριστό αγροτικό προϊόν με ιδιαίτερη ιστορία. Η ποικιλία του προέρχεται από την Αίγυπτο και βρήκε στη Σαντορίνη το ιδανικό άνυδρο περιβάλλον για αναπτυχθεί. Το πως πρωτοήρθε στη Σαντορίνη δεν γνωρίζει κανείς ή απλά χάνεται στο "θρύλο". Κάποιοι αναφέρουν ότι το ντοματάκι της Σαντορίνης το πρωτοφέρνει ένας καθολικός καλόγερος και να διαδίδεται ανάμεσα στους καλλιεργητές του νησιού.

Από τη Σταύρωση και την Αποκαθήλωση
στην Ανάσταση και στην ελπίδα...

Σας ευχόμαστε καλή Άνοιξη, Καλό Πάσχα και η Ανάσταση του Χριστού
να αναστήσει τις ελπίδες και να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά σας.

Βρήκαμε και ένα πολύ ωραίο video για το Πάσχα στην Σαντορίνη.

Επιμέλεια Δευκαλίων.