DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013, οι Εκδόσεις Κοντύλι και η Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας γίγνεσθαι σας προσκαλούν την παρουσίαση του βιβλίου του Ernesto Spinelli στο Ίδρυμα Κακογιάννη στον Ταύρο

ernesto-spinelli 1Οι Εκδόσεις Κοντύλι και η Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας γίγνεσθαι σας προσκαλούν την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 19.30-21.30 στην παρουσίαση του βιβλίου του Ernesto Spinelli με τίτλο:

Το Σφυρί και ο Καθρέφτης
Σπάζοντας τα Ψυχοθεραπευτικά Είδωλα

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο καθηγητής Ernesto Spinelli θα δώσει διάλεξη με τίτλο:
«Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία: Ζώντας με την αβεβαιότητα»

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο:

Ίδρυμα Κακογιάννη,
Πειραιώς 206,
Ταύρος, Αθήνα
(πληροφορίες, τηλ.: 210 3418550, www.mcf.gr). Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά και θα είναι δωρεάν και ανοιχτή για το κοινό.  
Πληροφορίες: Δημήτρης Παντελής, τηλ.:  6944 908844

Διήμερο σεμινάριο Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας, με τον καθηγητή Ernesto Spinelli, στο «γίγνεσθαι», Λεωφ. Κηφισίας 293 και Δηληγιάννη, Κηφισιά
Σάββατο και Κυριακή  21-22 Σεπτεμβρίου 2013
ώρα 10.00-17.00

«Ποιος είμαι όταν είμαι εδώ με σένα;
Ο υπαρξιακός ψυχοθεραπευτής ως Ηλίθιος, Γελωτοποιός και Δήμιος»*

Η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία προτείνει μια σειρά από φιλοσοφικές ιδέες, ριζικά διαφορετικές από αυτές που ενστερνίζονται οι άλλες δυτικές μορφές ψυχοθεραπείας. Ενδεχομένως η σημαντικότερη από αυτές είναι η αρχή του διασχεσιακού πλαισίου, ενός καίριου άξονα της υπαρξιακής σκέψης και ψυχοθεραπείας, που ενυπάρχει σε κάθε θέση και επιχείρημα αυτής της προσέγγισης. Σύμφωνα με αυτήν, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ή να νοηματοδοτήσουμε τα ανθρώπινα όντα, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας, αν τα δούμε απομονωμένα, αλλά μόνο αν τα προσεγγίσουμε μέσα στο διασχεσιακό τους πλαίσιο.
Το διασχεσιακό πλαίσιο οδηγεί τον υπαρξιακό ψυχοθεραπευτή σε ερωτήσεις όπως:
Πώς είναι για σένα, τον θεραπευόμενο, να «είσαι» όταν είμαι παρών;
Πώς είναι για μένα, τον θεραπευτή, να «είμαι» όταν είσαι παρών;
Τέτοιες διαδοχικές ερωτήσεις εστιάζουν πάνω σε μια πρόκληση που διαρκώς επανέρχεται τόσο για τον θεραπευτή όσο και για τον θεραπευόμενο: «Ποιος είμαι όταν είμαι εδώ με τον άλλον;». Έτσι, τέτοιου είδους ερωτήσεις δημιουργούν μια αμεσότητα και μοναδικότητα σε κάθε ψυχοθεραπευτική συνάντηση.

Σ’ αυτό το σεμινάριο δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να διερευνήσουν το διασχεσιακό πλαίσιο και πώς αυτό λειτουργεί στην υπαρξιακή ψυχοθεραπεία. Το σεμινάριο θα εστιάσει στις αλληλεπιδράσεις των θεραπευτών με τους θεραπευομένους τους και θα δείξει πώς, σε κάθε στάδιο της θεραπείας, μπορούν να προσδιοριστούν διαφορετικά σημεία εστίασης.

Δρ Ernesto Spinelli
ES Associates, Λονδίνο
* O Ηλίθιος, ο Γελωτοποιός και ο Δήμιος είναι τρεις ρόλοι που ο υπαρξιακός ψυχοθεραπευτής χρησιμοποιεί. Στον ρόλο του Ηλίθιου, ο θεραπευτής διατηρεί μια στάση του τύπου «δε γνωρίζω, δεν ξέρω, δεν καταλαβαίνω», ώστε να επιτευχθεί μια φαινομενολογική διερεύνηση της κοσμοαντίληψης του θεραπευομένου. Στον ρόλο του Γελωτοποιού, όπως ακριβώς ο γελωτοποιός στις βασιλικές αυλές του Μεσαίωνα μπορούσε να πειράζει τον μονάρχη χωρίς αυτό να δημιουργεί παρεξήγηση, έτσι και ο θεραπευτής, μετά την εγκαθίδρυση μιας σχέσης εμπιστοσύνης, μπορεί να προχωρήσει σε πιο προκλητικές παρεμβάσεις. Αυτούς τους δύο ρόλους ο καθηγητής Ernesto Spinelli είχε την ευκαιρία να μας τους παρουσιάσει το 2009, όταν είχε επισκεφθεί και πάλι την Αθήνα για ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο. Τον τρίτο ρόλο, αυτόν του «Δήμιου», δεν είχαμε την ευκαιρία να τον δουλέψουμε τότε. Φέτος όμως, ο καθηγητής Spinelli θα μας παρουσιάσει και τους τρεις αυτούς ρόλους, που αποτελούν σημαντικό εργαλείο της υπαρξιακής-φαινομενολογικής προσέγγισης στην ψυχοθεραπεία.

Κόστος συμμετοχής στο διήμερο σεμινάριο:
Για προεγγραφές μέχρι τις 10/9: 100 ευρώ / για φοιτητές κι ανέργους 50 ευρώ**
Για εγγραφές μετά τις 10/9: 140 ευρώ / για φοιτητές κι ανέργους 70 ευρώ

** Η προεγγραφή γίνεται με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 141/441424-12, IBAN: GR64 0110 1410 0000 1414 4142 412
Για τη μειωμένη τιμή απαιτείται φοιτητική ταυτότητα ή κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το διήμερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και δε θα υπάρχει μετάφραση
-----------------------------------------------------------
kondyli-Spinelli-3D-webΕκδόσεις Κοντύλι
Ernesto Spinelli
Το σφυρί και ο καθρέφτης
Σπάζοντας τα ψυχοθεραπευτικά είδωλα

Η ψυχοθεραπεία στις μέρες μας μοιάζει να έχει διεισδύσει στα πάντα. Αλλά σε ποιoν βαθμό εκτείνεται η επιρροή της; H κύρια αποστολή της είναι πράγματι να βοηθήσει τους ανθρώπους; Σ’ αυτό το βιβλίο ο Ernesto Spinelli θέτει το καίριο ερώτημα αν η ψυχοθεραπεία έχει υπαναχωρήσει από την αρχική της υπόσχεση να αποτελέσει μια κρίσιμη συνιστώσα των προσπαθειών μας να ανακαλύψουμε τι σημαίνει να είναι κανείς «άνθρωπος», έχοντας αντ’ αυτού υιοθετήσει τον καθησυχαστικό ρόλο του «ειρηνευτή» των προσωπικών και κοινωνικών αναταράξεων. Μέσα από τις σελίδες αυτού του ελκυστικού και προκλητικού βιβλίου ο Spinelli εξερευνά εναλλακτικές προσεγγίσεις, αμφισβητώντας τις ψυχοθεραπευτικές ορθoδοξίες πάνω σε ζωτικά ζητήματα, όπως η σεξουαλικότητα, η παιδική ηλικία, ο εαυτός, το ασυνείδητο, το ανεξήγητο, η δημιουργικότητα και το ερώτημα του κακού.

Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο του Ernesto Spinelli που κυκλοφορεί στα ελληνικά.
Από τις εκδόσεις μας μπορείτε να ενημερωθείτε και για το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Ερμηνεύοντας τον κόσμο: Η φαινομενολογία στον υπαρξισμό και στην ψυχολογία.
Ernesto Spinelli

Ο Ernesto Spinelli είναι καθηγητής και κοσμήτορας της Σχολής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής του Regent’s College του Λονδίνου. Είναι επίσης ο βασικός υπεύθυνος μιας σειράς μελετών που έχουν γραφτεί από το επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό της Σχολής και, μαζί με τη Sue Marshall, έχει επιμεληθεί τον τόμο Embodied Theories αυτής της σειράς. Ενεργός ψυχοθεραπευτής ο ίδιος, είναι παγκοσμίως γνωστός ως μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης υπαρξιακής ανάλυσης. Το 2000, το Τμήμα Συμβουλευτικής Ψυχολογίας της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας του απένειμε το Βραβείο Εξαιρετικής Συνεισφοράς στο Επάγγελμα.

Υπεύθυνος επικοινωνίας: ∆ηµήτρης Παντελής
Tίτλος: Το σφυρί και ο καθρέφτης
Σπάζοντας τα ψυχοθεραπευτικά είδωλα
Συγγραφέας: Ernesto Spinelli
Είδος: Ψυχολογία
Εκδόσεις: Κοντύλι
Μεταφράστρια: Μάρω Κακαβέλα
Σχεδίαση εξωφύλλου: Studio G
Σελίδες: 176
ISBN: 978-960-9661-14-0
Έτος έκδοσης: 2013
Τιμή: 26,60 €