DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Έλληνας συνθέτης και μουσικός

Vaggelis Papathanasiou 5

Έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Έλληνας συνθέτης και μουσικός, πέθανε σε ηλικία 79 ετών. Ο θάνατός του έγινε χθες γνωστός Πέμπτη 17 Μαϊου 2022, από το δικηγορικό γραφείο του που ανακοινώθηκε στη σελίδα των θαυμαστών του στο Elsewhere την Πέμπτη.

Ο σημαντικός καλλιτέχνης Βαγγέλης Παπαθανασίου πέθανε αργά το βράδυ της Τρίτης από επιπλοκές του κορονοϊού όπου νοσηλευόταν σε Γαλλικό νοσοκομείο.

Vavvelis Papathanasiou 1Η ανιψιά του και δημοσιογράφος Ελένη Παπαθανασίου, τον “αποχαιρέτησε” με ένα συγκινητικό μήνυμα, εκφράζοντας και ένα παράπονο:
“Στη γειτονιά των αγγέλων φτερούγισε ο παγκόσμιος, ο δικός μας Βαγγέλης Παπαθανασίου. Ανάμεσα στα αστέρια του σύμπαντος που λάτρεψε και ύμνησε όσο κανείς.

"Ο θείος μου Βαγγέλης Παπαθανασίου πέρασε στο Πάνθεον των Αθανάτων. Τα γνώρισε όλα στη ζωή του, τιμήθηκε όσο κανείς για το έργο του. Κι όμως παρέμενε σεμνός και ταπεινός, μέχρι παρεξηγήσεως. Απέφευγε τη δημοσιότητα, γιατί απλά δεν την είχε καμιά ανάγκη. Τα έργα του μιλούσαν στις ψυχές των ανθρώπων. Η μουσική του συντρόφευε και θα συντροφεύει γενιές και γενιές σ’ όλον τον πλανήτη.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τον είχε ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα και ο τότε πρύτανης κ. Πετράκος, είχε ταξιδέψει στο Παρίσι για να τον τιμήσει με τον χρυσό σταυρό.

Η πόλη του, ο Βόλος δεν τον τίμησε όπως και όταν έπρεπε (το είχε καταφέρει ο τότε Δήμος Αγριάς, μ’ ένα στεφάνι από ελιά γιατί αυτό είχε ζητήσει).
Μάλιστα στο τελευταίο του ταξίδι στον Βόλο με επιστήμονες της NASA δεν του είχε επιτραπεί να πάει βόλτα με την ΑΡΓΩ στον Παγασητικό.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου θα μείνει για πάντα στο νου και στη ψυχή μας. Καλό ταξίδι αγαπημένε Βαγγέλη, καλό ταξίδι μέγιστε”, ανέφερε σε ανάρτηση της στο Facebook."

Θα τον θυμόμαστε για πάντα για τις μοναδικές μουσικές του και τις συγκινητικές μελωδίες του.

Με λίγα λόγια, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, γνωστός διεθνώς ως Vangelis, ήταν παγκοσμίως αναγνωρισμένος Έλληνας μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, προγκρέσιβ, άμπιεντ, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής. Επηρέασε την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. (Πλήρες όνομα: Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου) (Αγριά Μαγνησίας, 29 Μαρτίου 1943 - Παρίσι, 17 Μαΐου 2022)

Βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας Οι δρόμοι της φωτιάς το 1982.

Επίσης, επένδυσε μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά.

Είχε συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον.

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, Το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη.

Tο 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Νότια Κορέα - Ιαπωνία.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου. Ξεκίνησε να συνθέτει από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση στην ηλικία των έξι, χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση.

Ήταν αυτοδίδακτος παρά τις πιέσεις των γονιών του, αλλά και των δασκάλων του, που τον προέτρεπαν να κάνει μαθήματα μουσικής. Ωστόσο, σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου ΕΔΩ.