DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

"Ασκητική" του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηρώδειο

Askitiki Irodeio

"Ασκητική"
του Νίκου Καζαντζάκη
στο Ηρώδειο

Στο πλαίσιο του ΕΤΟΥΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ 2017, θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο για μια ημέρα, 28 Σεπτεμβρίου, η θεατρική παράσταση "ΑΣΚΗΤΙΚΗ" που αγαπήθηκε απο κοινό και κριτικούς σε σκηνοθεσία του Π. Αγγελόπουλου.
Τωρα μαζί με τον Νικήτα Τσακίρογλου και την Κατερίνα Διδασκάλου ο Τάσος Νούσιας και η Μαρία Κίτσου.

Η επιτυχημένη θεατρική παράσταση, "ΑΣΚΗΤΙΚΗ" που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές έρχεται για μία και μοναδική παράσταση, στον εμβληματικό χώρο του «Ωδείου Ηρώδου Αττικού», Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 21:00, στο πλαίσιο της 60ης επετείου - Έτος Ν.Καζαντζάκη 2017, με την υποστήριξη των εκδόσεων Καζαντζάκη & του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Ο Πάνος Αγγελόπουλος παρουσιάζει την «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» το μέγα φιλοσοφικό αυτό έργο του Νίκου Καζαντζάκη επιχειρώντας για άλλη μία φορά ,νεα πρωτοποριακή θεατρική προσέγγιση συνδυαζοντας video art με νέες θεατρικές μεθόδους.

Πρωταγωνιστούν τρία ζευγάρια από τρεις γενιές σπουδαίων ηθοποιών.
Νικήτας Τσακίρογλου, Κατερίνα Διδασκάλου,
Τάσος Νούσιας, Μαρία Κίτσου,
Άγγελος Θεοφίλου, Mιχαέλα Κυβεντίδου
και ο Μιχαήλ Γιαννικάκης
Ομάδα 16 ηθοποιών –χορού- και συμμετοχή ενόργανου συνόλου.

Ν΄ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί εγώ θα φταίω.Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ.
Ν.Καζαντζάκης

Το φιλοσοφικό αυτό έργο που ο ίδιος θεωρούσε ως «το σπόρο απ’ όπου βλάστησε όλο το έργο του», αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενά του συγγραφέα, μέσα από το οποίο προσπαθεί να εκφράσει τα μεταφυσικά του πιστεύω. Μιλάει για τη μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και την ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών που τον ωθούν να μάχεται, να δημιουργεί και να ελπίζει...

Ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος,αναφέρει ότι η «Ασκητική» αποδεικνύεται ένα προφητικό έργο της εποχής μας, που μας παροτρύνει να σιωπήσουμε ώστε να αφήσουμε τον αληθινό εσωτερικό κόσμο μας, να ακουστεί, ενώ παράλληλα μας εξοικειώνει με τις μεγάλες αγωνίες, που μας οδηγούν στα λυτρωτικά συλλογικά οράματα. Μέσα από αυτό το φιλοσοφικό έργο , εκείνο που αναζητάς είναι το φως και μέσα από την αναζήτηση αυτή, βρίσκεις το βασικό σου στόχο, την απόλυτη ελευθερία.

«Ας δώσουμε ένα νόημα ανθρώπινο στον υπερανθρώπινον αγώνα!»
Ν. Καζαντζάκης

Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Σκηνικά: Mάιρα Βαζαίου
Κοστούμια: Λευκή Δεριζιώτη
Κίνηση: Έρση Πήττα
Μάσκες: Γιάννης Ζημιανίτης

Με την υποστήριξη:
Των εκδόσεων ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ & του ιδρύματος ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων

Παραγωγή: Πολιτιστικός Οργανισμός
Sound&Picture theatre production

Ημέρα & ώρα παράστασης: Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 στις 21:00
Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά
Ωδείο Ηρώδου Αττικού-Xωρίς διάλειμμα.

TIMΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ
Διακεκριμένη 40 €, Α ζώνη 30 €, Β ζώνη 20 €, Άνω διάζωμα 15€,
Ειδικές ομάδες 10 €

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Viva.gr-τηλ. 211 1010050 https://www.viva.gr/tickets/theatre/irodeio/askitiki/
και στα Εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, Πανεπιστημίου 39.

Έγραψαν για την ΑΣΚΗΤΙΚΗ

“Ο σκηνοθέτης έχει κατανοήσει πλήρως το πνεύμα του συγγραφέα και δίνει την ουσία του αποσταγμένη, χωρίς θεατρινίστικες προσμείξεις και χωρίς διδακτισμό. Ως κειμενική, «απλή αφήγηση». Το κείμενο «κατεβαίνει» άμεσα στο κοινό, Έδωσε ερεθίσματα για να εμβαθύνει στην φιλοσοφική πραγματεία της Ασκητικής και να στρέψει τη συνείδησή του στο φως της αλήθεια.”
Λέανδρος Πολενάκης, Αυγή.

Ο λόγος της “Ασκητικής” μας οδηγεί σε άγνωστα μονοπάτια της ανθρώπινης εμπειρίας αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, πολλές μεταφυσικές αλήθειες.
“Η εξαιρετική παραδοσιακής μορφής σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου της έδωσε μια συμπαγή παράσταση που βρήκε απήχηση και ανταπόκριση στο κοινό. Του έδωσε ερεθίσματα για να εμβαθύνει στην φιλοσοφική πραγματεία της Ασκητικής και να στρέψει τη συνείδησή του στο φως της αλήθειας.Μια αριστουργηματική παράσταση.”
Χαρά Κιούση, Νewsbeast.gr.

Μέσα από την Ασκητική θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και να βρούμε τη λύτρωση
“Η «Ασκητική» είναι ένα έργο που δύσκολα το φαντάζεσαι στη σκηνή. Είναι τόσο εσωτερικό, που οι φλούδες της ψυχής σου, πετιούνται κάτω, θέλεις να σκύψεις να τις φας. Ακούς τις σκέψεις σου γραμμένες να παίζονται, ανασαίνεις ταυτόχρονα με τον ηθοποιό ταξιδεύεις πέρα από το σημείο.»
Λίνα Παπαδάκη Protagon.gr.

«Σαν μύστες, έξι ηθοποιοί ξετυλίγουν το νήμα της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη έτσι όπως έχει αποτυπωθεί σ’ αυτό το σπουδαίο κείμενο που περιέχει την κοσμοθεωρία του και εκφράζει τον αέναο αγώνα του ανθρώπου να μετουσιωθεί η Ύλη σε Πνεύμα προκειμένου να αγγίξει την απόλυτη αίσθηση της ελευθερίας.»
Μαρία Κρύου, Αθηνόραμα.