DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Στο Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης καλλιτεχνικό πρόγραμμα από 12 έως 16 Δεκεμβρίου

01.Peran Logo

Στο Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης
καλλιτεχνικό πρόγραμμα από 12 έως 16 Δεκεμβρίου

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, βράδυ: Έλληνες και Τούρκοι στο καφέ αμάν του «Πέραν»

Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 22.30΄, η γνωστή  ορχήστρα του «Πέραν», «Έλληνες και Τούρκοι», επιστρέφει ανανεωμένη για να μας χαρίσει αξέχαστες βραδιές με ήχους και μουσικές Δύσης και Ανατολής, προσφέροντας ουσιαστική διασκέδαση και ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μικρασιάτικα, τούρκικα, ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά τραγούδια, «δένοντας» αρμονικά το μπουζούκι με το κανονάκι, το λαούτο και το σάζι, την ελληνική γλώσσα με την τουρκική. Οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του καφέ αμάν της πόλης συνυφαίνουν ένα πολύχρωμο μουσικό χαλί, αποδεικνύοντας πως η μουσική δεν έχει σύνορα.
Την ορχήστρα αποτελούν οι: Ροδή Γκιούλ-τραγούδι, Παναγιώτης Μπαρμπερίου-τραγούδι/τζουράς, Σπύρος Γκούμας–μπουζούκι, Ανθούλα Μίχου-τραγούδι, Ορέστης Μαυρόπουλος–βιολί, Στέλιος Βαρβέρης–ούτι/κιθάρα, Λουκάς Μεταξάς-κοντραμπάσο, Ανδρέας Νιάρχος –κρουστά.

Είσοδος: τραπέζι: 5 ευρώ/άτομο, μπαρ: 3 ευρώ/άτομο.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, μεσημέρι:  «Φύσα αεράκι από τη Τζια και απλώσου στο Αιγαίο»

Στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, στις 2.30΄ το μεσημέρι, μια παρέα από εξαιρετικούς μουσικούς, ο Γιάννης Σέρβος-τσαμπούνα, ο Θεολόγος Μιχελλής-βιολί/τραγούδι, ο Κώστας Δεμέναγας-λαούτο/τραγούδι, ο Δημήτρης Δεμέναγας-κιθάρα/λαούτο/τραγούδι και ο Γιώργος Βεντουρής-κοντραμπάσο, θα μας ταξιδέψει στα νερά του Αιγαίου με συρτούς, μπάλους και σούστες, αγαπημένους σκοπούς και τραγούδια της θάλασσας.

Είσοδος: τραπέζι: 5 ευρώ/άτομο, μπαρ: 3 ευρώ/άτομο.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, βράδυ: το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά» στο Πέραν

Μυημένοι στον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης και έχοντας στη σύνθεσή τους γνήσια συστατικά του λαογραφικού πλούτου του Έβρου, οι μουσικοί της Εβρίτικης Ζυγιάς εκφράζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία το παραδοσιακό ηχόχρωμα των τραγουδιών της Θράκης. Τα αρχέγονα θρακιώτικα όργανα, η γκάιντα, η λύρα, το καβάλι και τα κρουστά, θυμίζουν στους παλαιότερους προσωπικά βιώματα και ταξιδεύουν τους νεότερους σε όλες τις γωνιές του θρακικού χώρου και στα ατέλειωτα θρακιώτικα γλέντια…. εκεί όπου όλα ήταν και παραμένουν αυθεντικά και αληθινά… Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, στις 21.30΄, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης».
Το παραδοσιακό συγκρότημα Εβρίτικη Ζυγιά πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 2007. Πέντε φίλοι, ο Αλέξης Παρτινούδης-θρακιώτικη λύρα, ο Σπύρος Στράτος–γκάιντα/καβάλι, ο Στρατής Πασόπουλος–φωνή/καβάλι, ο Άγγελος Στράτος–κρουστά και ο Γεώργιος Μάρκου-ακκορντεόν, με βίωμα και αγάπη για την τοπική μουσική της Θράκης ένωσαν τις δυνάμεις τους και σφυρηλάτησαν το ομώνυμο σχήμα. Ηχολήπτης του σχήματος είναι ο Σωκράτης Γουγουλίδης.
Από το 2007, λοιπόν, η «Ζυγιά» αφήνει το μουσικό της αποτύπωμα στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και όχι μόνο. Ενδεικτικά, λίγες από τις κορυφαίες στιγμές στο βιογραφικό του σχήματος αποτελούν η συμμετοχή στο Πανθρακικό Αντάμωμα 2010 στις Φέρες Έβρου, η συμμετοχή δυο εκ των πέντε μελών στο διεθνές φεστιβάλ ομογενών συλλόγων Αμερικής FDF στην Καλιφόρνια το 2011, η συναυλία στην Αθήνα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ το καλοκαίρι του 2013, η συναυλία στην Μπόβα Μαρίνα της Καλαβρίας (Νότια Ιταλία) στα πλαίσια του «paleariza music festival» τον Αύγουστο του 2013, και τέλος η συμμετοχή στο «Balkan June festival 2014» στην Άρτα.
Είσοδος: τραπέζι: 5 ευρώ/άτομο, μπαρ: 3 ευρώ/άτομο.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου: «γιαννιώτικα, σμυρνιώτικα, πολίτικα,
μακρόσυρτα τραγούδια ανατολίτικα»

Ο Δημήτρης Κρανίδας (ούτι-τραγούδι), ο Νίκος Μουργελάς (κανονάκι) και η Μαρία Τερζάκη (τραγούδι-κρουστά) την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, στις 22.30΄, θα ξαναβρίσκονται στο «Πέραν το καφέ αμάν της πόλης», για ένα μουσικό ταξίδι από τα Γιάννενα και το Ζαγόρι έως την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, με παραδοσιακά, αστικά και καφέ αμάν τραγούδια.
Είσοδος: 3 ευρώ/άτομο.

Προσφορά για τις 14 Δεκεμβρίου, για παρέες των 8 ατόμων και άνω:  Ολοκληρωμένο μενού με απεριόριστη κατανάλωση οίνου 15 ευρώ/άτομο.
(http://peran.gr/menu-prosfores/253-2015)

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου: «σμυρνέικα του γραμμοφώνου και μουσική της Πόλης»

Ένα αφιέρωμα στις πρώτες ηχογραφήσεις σμυρνέικων τραγουδιών από σπουδαίους μουσικούς όπως ο Λάμπρος Λεονταρίδης, ο Αγάπιος Τομπούλης, η Ρόζα Εσκενάζυ, η Μαρίκα η Πολίτισσα κ.ά. Τραγούδια και οργανικοί σκοποί από την Πόλη και τη Σμύρνη. Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», στις 22.30΄.
Παίζουν οι: Στρατής Ψαραδέλλης-πολίτικη λύρα, Μάρθα Μαυροειδή-πολίτικο λαούτο/τραγούδι, Γιάννης Κάτος-τσουμπούς/τραγούδι, Γιώργος Χρονόπουλος-κιθάρα, Γιώργος Βεντουρής- κοντραμπάσο.

Είσοδος: τραπέζι: 4 ευρώ/άτομο, μπαρ: 3 ευρώ/άτομο. 

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896

Στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» 10 έως 16 Δεκεμβρίου

 

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου:Αλέκος Βαρανάκης

 «το ακορντεόν στην παραδοσιακή και λαϊκή μουσική»

 

Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», στις 22.30΄,σταπλαίσια του αφιερώματος στο ακορντεόνως σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας, το πρόγραμμα, που περιλαμβάνει σκοπούς και τραγούδια από όλες τις περιόδους της ελληνικής μουσικής -παραδοσιακά, ταταυλιανά οργανικά, κομμάτια πρωτοπαιγμένα με αρμόνικα, ρεμπέτικα και λαϊκά- επιμελείται ο δεξιοτέχνης του ακορντεόν Αλέκος Βαρανάκης, ο οποίος θα παίξει με το ιστορικό galantiτου Γιώργου Κουλαξίζη, πλαισιωμένος από τους: Νίκο Πρωτόπαπα-κιθάρα, Δημήτρη Κρανίδα –ούτι/μπουζούκι και Χαρούλα Τσαλπαρά-μπαγλαμά. Φιλική συμμετοχή: Μαριώ.

Πρόκειται για μια πρόταση του Ηρακλή Βαβάτσικα, που αγκαλιάστηκε από το «Πέραν», και αφορά στην παρουσίαση από σύγχρονους σολίστες του ακορντεόν, διαφορετικών προγραμμάτων ο καθένας, με κοινό σημείο αναφοράς τη «θέση» του οργάνου στην ορχήστρα. Δηλαδή, προγράμματα επικεντρωμένα σε μουσικές και τραγούδια όπου το κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας θα είναι το ακορντεόν, όπως τότε, την περίοδο 1920-1932, που το μπουζούκι εξέλειπε σαν κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας και πρωταγωνιστούσαν, κυρίως, το βιολί, το μαντολίνο και η αρμόνικα, που μεσουρανούσε επί 30 χρόνια ως λαϊκό όργανο στην Ελλάδα, πριν αντικατασταθεί από το ακορντεόν. Η ιδέα αυτή του Ηρακλή Βαβάτσικα βασίζεται στη μελέτη του σχετικά με τη «θέση» της αρμόνικας στη μουσική της περιόδου 1920-1932 και, ιδιαίτερα, στον προπολεμικό μουσικό Αντώνη Αμιράλη, ή αλλιώς «Παπατζή».

Ο Αντώνης Αμιράλης γεννήθηκε το 1896 στο Κορδελιό της Σμύρνης και ήταν συνθέτης, στιχουργός και ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες δεξιοτέχνες της αρμόνικας, ο οποίος είναι άγνωστος στον κόσμο. Είχε ηχογραφήσει 68 ορχηστρικά κομμάτια, εκ των οποίων τα 25 είναι γνωστά, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε χέρια συλλεκτών. Ήταν μουσικός  μιας εποχής που οι συνθέτες με τους οργανοπαίχτες, τους στιχουργούς, τους τραγουδιστές είναι όλοι ένα, όταν το δημοτικό τραγούδι μεταλλάσσεται στην πρώτη του –καταγεγραμμένη, τουλάχιστον- ρεμπέτικη μορφή. Αυτή η εποχή ουσιαστικά «εκπαιδεύει» την επόμενη γενιά του ρεμπέτικου, που όλοι γνωρίζουμε και έχει περάσει πια στο DNA μας, τον Μάρκο, τον Τσιτσάνη κτλ. Οι νέοι μουσικοί που ήρθαν από τη Σμύρνη έδωσαν την αισθητική πλευρά αυτής της μουσικής. Η συγκεκριμένη μελέτη του Ηρακλή Βαβάτσικα αποσκοπεί στην ανάδειξη ενός ρεπερτορίου, το οποίο ήταν κρυμμένο σε συρτάρια συλλεκτών.

Αφιερωμένες  -και αφοσιωμένες- βραδιές, λοιπόν, στην, παρεξηγημένα χαμένη στο χρόνο, αρμόνικα και την τεχνική του μουσικού θρύλου και βιρτουόζου Αμιράλη, ο οποίος μπόρεσε να περικλείσει, αλλά και να αναπτύξει τα κυρίαρχα μουσικά μοτίβα της εποχής εκείνης και να δημιουργήσει, ταυτόχρονα, έναν δικό του κώδικα παιξίματος στα κουμπιά του, εκφράζοντας με ένα συναρπαστικό τρόπο τη μουσική της εποχής του.

Είσοδος: 3 ευρώ/άτομο. 

 

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου: Γιώργος Ξηντάρης - Κατερίνα Τσιρίδου

        «γκελ, γκελ, καϊξή»

 

Από την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, και κάθε Παρασκευή, στις 23.00΄, στη σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» σμίγουν δυο εξαιρετικοί κι αγαπημένοι καλλιτέχνες, ο αυθεντικός κι ανεπηρέαστος από τάσεις και μόδες Γιώργος Ξηντάρης και η μελωδική και γνήσια Κατερίνα Τσιρίδου,για να μας παρασύρουν σε ένα μουσικό ταξίδι σε ρεμπέτικα και λαϊκά μονοπάτια, με τραγούδια που δε χορταίνουμε να ακούμε και να χορεύουμε. Μαζί τους ο Αντώνης και ο Θοδωρής Ξηντάρης (μπουζούκι-φωνή) και ο Νίκος Πρωτόπαπας (κιθάρα-φωνή).

Είσοδος: τραπέζι: 5 ευρώ/άτομο, μπαρ: 3 ευρώ/άτομο.

 

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, μεσημέρι: Σάββατα μεσημέρι στο «Πέραν»

«Μάρκος Μελκόν και Μάρκος Βαμβακάρης»

 

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στις 15.30΄, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», ο Δημήτρης Κρανίδας (ούτι-μπουζούκι-τραγούδι) και ο Βασίλης Κλάδης (κιθάρα-τραγούδι),με αφετηρία τον Μάρκο Μελκόν και τέρμα τον Μάρκο Βαμβακάρη, θα μας πουν αξέχαστα σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια, σκέτα, χωρίς μικρόφωνα, όπως παλιά… Μια ατμοσφαιρική μουσική υπόκρουση, ιδανική για ένα χαλαρό σαββατιάτικο απομεσήμερο στο ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον του «Πέραν».

Είσοδος: ελεύθερη.

 

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, βράδυ: Έλληνες και Τούρκοι στο καφέ αμάν του «Πέραν»

 

Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 22.30΄, η γνωστή  ορχήστρα του «Πέραν», «Έλληνες και Τούρκοι», επιστρέφει ανανεωμένη για να μας χαρίσει αξέχαστες βραδιές με ήχους και μουσικές Δύσης και Ανατολής, προσφέροντας ουσιαστική διασκέδαση και ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μικρασιάτικα, τούρκικα, ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά τραγούδια, «δένοντας» αρμονικά το μπουζούκι με το κανονάκι, το λαούτο και το σάζι, την ελληνική γλώσσα με την τουρκική. Οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του καφέ αμάν της πόλης συνυφαίνουν ένα πολύχρωμο μουσικό χαλί, αποδεικνύοντας πως η μουσική δεν έχει σύνορα.

Την ορχήστρα αποτελούν οι: Ροδή Γκιούλ-τραγούδι, Παναγιώτης Μπαρμπερίου-τραγούδι/τζουράς, Σπύρος Γκούμας–μπουζούκι, Ανθούλα Μίχου-τραγούδι, Ορέστης Μαυρόπουλος–βιολί, Στέλιος Βαρβέρης–ούτι/κιθάρα, Λουκάς Μεταξάς-κοντραμπάσο, Ανδρέας Νιάρχος –κρουστά.

Είσοδος: τραπέζι: 5 ευρώ/άτομο, μπαρ: 3 ευρώ/άτομο.

 

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, μεσημέρι:  «Φύσα αεράκι από τη Τζια και απλώσου στο Αιγαίο»

 

Στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, στις 2.30΄ το μεσημέρι, μια παρέα από εξαιρετικούς μουσικούς, ο Γιάννης Σέρβος-τσαμπούνα, ο Θεολόγος Μιχελλής-βιολί/τραγούδι, ο Κώστας Δεμέναγας-λαούτο/τραγούδι, ο Δημήτρης Δεμέναγας-κιθάρα/λαούτο/τραγούδι και ο Γιώργος Βεντουρής-κοντραμπάσο, θα μας ταξιδέψει στα νερά του Αιγαίου με συρτούς, μπάλους και σούστες, αγαπημένους σκοπούς και τραγούδια της θάλασσας.

Είσοδος: τραπέζι: 5 ευρώ/άτομο, μπαρ: 3 ευρώ/άτομο.

 

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, βράδυ: το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά» στο Πέραν

Μυημένοι στον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης και έχοντας στη σύνθεσή τους γνήσια συστατικά του λαογραφικού πλούτου του Έβρου, οι μουσικοί της Εβρίτικης Ζυγιάς εκφράζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία το παραδοσιακό ηχόχρωμα των τραγουδιών της Θράκης. Τα αρχέγονα θρακιώτικα όργανα, η γκάιντα, η λύρα, το καβάλι και τα κρουστά, θυμίζουν στους παλαιότερους προσωπικά βιώματα και ταξιδεύουν τους νεότερους σε όλες τις γωνιές του θρακικού χώρου και στα ατέλειωτα θρακιώτικα γλέντια…. εκεί όπου όλα ήταν και παραμένουν αυθεντικά και αληθινά… Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, στις 21.30΄, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης».

Το παραδοσιακό συγκρότημα Εβρίτικη Ζυγιά πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 2007. Πέντε φίλοι, ο Αλέξης Παρτινούδης-θρακιώτικη λύρα, ο Σπύρος Στράτος–γκάιντα/καβάλι, ο Στρατής Πασόπουλος–φωνή/καβάλι, ο Άγγελος Στράτος–κρουστά και ο Γεώργιος Μάρκου-ακκορντεόν, με βίωμα και αγάπη για την τοπική μουσική της Θράκης ένωσαν τις δυνάμεις τους και σφυρηλάτησαν το ομώνυμο σχήμα. Ηχολήπτης του σχήματος είναι ο Σωκράτης Γουγουλίδης.

Από το 2007, λοιπόν, η «Ζυγιά» αφήνει το μουσικό της αποτύπωμα στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και όχι μόνο. Ενδεικτικά, λίγες από τις κορυφαίες στιγμές στο βιογραφικό του σχήματος αποτελούν η συμμετοχή στο Πανθρακικό Αντάμωμα 2010 στις Φέρες Έβρου, η συμμετοχή δυο εκ των πέντε μελών στο διεθνές φεστιβάλ ομογενών συλλόγων Αμερικής FDF στην Καλιφόρνια το 2011, η συναυλία στην Αθήνα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ το καλοκαίρι του 2013, η συναυλία στην Μπόβα Μαρίνα της Καλαβρίας (Νότια Ιταλία) στα πλαίσια του «paleariza music festival» τον Αύγουστο του 2013, και τέλος η συμμετοχή στο «Balkan June festival 2014» στην Άρτα.

Είσοδος: τραπέζι: 5 ευρώ/άτομο, μπαρ: 3 ευρώ/άτομο. 

 

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου: «γιαννιώτικα, σμυρνιώτικα, πολίτικα,

μακρόσυρτα τραγούδια ανατολίτικα»

Ο Δημήτρης Κρανίδας (ούτι-τραγούδι), ο Νίκος Μουργελάς (κανονάκι) και η Μαρία Τερζάκη (τραγούδι-κρουστά) την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, στις 22.30΄, θα ξαναβρίσκονται στο «Πέραν το καφέ αμάν της πόλης», για ένα μουσικό ταξίδι από τα Γιάννενα και το Ζαγόρι έως την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, με παραδοσιακά, αστικά και καφέ αμάν τραγούδια.

Είσοδος: 3 ευρώ/άτομο.

Προσφορά για τις 14 Δεκεμβρίου, για παρέες των 8 ατόμων και άνω:

Ολοκληρωμένο μενού με απεριόριστη κατανάλωση οίνου 15 ευρώ/άτομο.

(http://peran.gr/menu-prosfores/253-2015)

 

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου:«σμυρνέικα του γραμμοφώνου και μουσική της Πόλης»

Ένα αφιέρωμα στις πρώτες ηχογραφήσεις σμυρνέικων τραγουδιών από σπουδαίους μουσικούς όπως ο Λάμπρος Λεονταρίδης, ο Αγάπιος Τομπούλης, η Ρόζα Εσκενάζυ, η Μαρίκα η Πολίτισσα κ.ά. Τραγούδια και οργανικοί σκοποί από την Πόλη και τη Σμύρνη. Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», στις 22.30΄.

Παίζουν οι: Στρατής Ψαραδέλλης-πολίτικη λύρα, Μάρθα Μαυροειδή-πολίτικο λαούτο/τραγούδι, Γιάννης Κάτος-τσουμπούς/τραγούδι, Γιώργος Χρονόπουλος-κιθάρα, Γιώργος Βεντουρής- κοντραμπάσο.

Είσοδος: τραπέζι: 4 ευρώ/άτομο, μπαρ: 3 ευρώ/άτομο. 

 

 

 

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896