DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Συνέντευξη στον Θοδωρή Κατσαφάδο

Συνέντευξη στον Θοδωρή Κατσαφάδο
Από τον Νεκτάριο – Γεώργιο Κωνσταντινίδη

Katsafados 05Τα Κλεμμένα όνειρα, του άφησαν πικρή γεύση όμως τα δυσάρεστα πρέπει να τα αφήνουμε πίσω και να γυρνάμε σελίδα. Ο Θοδωρής Κατσαφάδος μιλάει με ενθουσιασμό για την θεατρική παράσταση που παίζει το καλοκαίρι, τη νέα σειρά στον Alpha δια χειρός Κοκκινόπουλου και την κόρη του που ακολουθεί τα χνάρια του βγάζοντάς τον ασπροπρόσωπο.

Σε ποιο θέατρο σας βρίσκουμε το καλοκαίρι;
Φέτος το καλοκαίρι είμαι στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού, Ελληνικός Κόσμος με την παράσταση, Το Ημέρωμα της στρίγκλας, του Σαίξπηρ, μια παραγωγή του Ελληνικού Κόσμου και του Τάσου Ιορδανίδη. Η πρόταση έγινε τις ημέρες που τελείωναν οι παραστάσεις του La Nonna στο θέατρο Ακάδημος με τον Δημήτρη Πιατά.
Αμέσως είπα το ναι στο τηλέφωνο στον Τάσο και στην Φωτεινή Μπαξεβάνη, που σκηνοθετεί το έργο. Και θα σας εξηγήσω γιατί. Καταρχήν πρόκειται για ένα έργο και ένα συγγραφέα που αγαπώ πολύ. Έχω παίξει κι άλλα έργα του Σαίξπηρ στο Εθνικό Θέατρο μέσα στα 35 χρόνια που ήμουν εκεί, όπως ο «Έμπορος της Βενετίας» και ο «Άμλετ». Η Φωτεινή Μπαξεβάνη είναι μια σκηνοθέτης καινούργια, πολύ ώριμη όμως και πολύ σαφής. Μου έχει κάνει εντύπωση πόσο καταρτισμένη, συγκεντρωμένη και συγκεκριμένη είναι σε αυτό που ζητάει. Αυτό εμένα μου δίνει μεγάλη ασφάλεια στη δουλειά μου. Είναι άλλωστε και εξαιρετική ηθοποιός. Τη γνωρίζω από τότε που ήταν σπουδάστρια στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και βοηθός σκηνοθέτη του Διαγόρα Χρονόπουλου όταν έπαιζα στη «Λυσιστράτη». Ένας πόλος έλξης λοιπόν για να πω το ναι ήταν η Φωτεινή κι ένας δεύτερος ο Τάσος Ιορδανίδης, που είναι ένα νέο παιδί το οποίο αντί να κάνει μια εύπεπτη καλοκαιρινή δουλειά για να μαζέψει λεφτουδάκια με πέντε τηλεοπτικούς ηθοποιούς, κάνει Σαίξπηρ ρισκάροντας μεν αλλά μ’ ένα εξαιρετικό επιτελείο συντελεστών.

 Katsafados 12 Katsafados 13

Katsafados 10Ποιοι είναι αυτοί;
Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ, η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου με τραγούδια γραμμένα ειδικά για την παράσταση, τα σκηνικά του Σταύρου Λίτινα και τα κοστούμια του Πάνου Αλμπάνη. Ο θίασος αποτελείται από την Κατερίνα Λέχου, τον Τάσο Ιορδανίδη, τον Αντίνοο Αλμπάνη, τη Σοφία Φαραζή, τον Ευθύμη Ζησάκη, τον Άγγελο Μπούρα, την Τερέζα Γριμάνη, τον Παναγιώτη Παναγόπουλο, τον Δημήτρη Διακοσάββα κι εμένα, που υποδύομαι τον πατέρα της στρίγκλας. Είναι ένα εξαιρετικό έργο του Σαίξπηρ που μιλάει για τις σχέσεις ανδρών και γυναικών σαν να είναι γραμμένο σήμερα. Η πάλη, η έλξη, τα παιχνίδια σ’ ένα ζευγάρι, ο έρωτας και η απώθηση αποδίδονται με έναν κωμικό τρόπο απόλυτα εύστοχο. Είμαι ευτυχής που είμαι σε αυτή την παράσταση γιατί πρέπει να σας πω ότι πάντα με ενδιέφερε και τώρα που μεγάλωσα με ενδιαφέρει ακόμα περισσότερο να περνάω καλά στην περίοδο των προβών και στα παρασκήνια. Μπορεί αυτό να μην αφορά άμεσα τον κόσμο, το κοινό δηλαδή, πιστεύω όμως ότι στο βάθος χρόνου το αφορά. Και θα το εξηγήσω. Αν περνάμε καλά εμείς, αυτό βγαίνει και στη σκηνική μας σχέση και το θέατρο είναι επικοινωνία, είναι σκηνική σχέση. Για να προκύψει όμως αυτό θέλει καλή χημεία. Και αυτό αφορά και τον κόσμο. Αλλά είτε τον αφορά, είτε δεν τον αφορά, εγώ σας λέω ότι δεν έχω πλέον κουράγια να έχω δυσάρεστες καταστάσεις. Σε αυτήν τη δουλειά, είμαι πάρα πολύ καλά, είμαι ευτυχής γι’ αυτό και με τον Τάσο Ιορδανίδη ήδη συζητάμε για τις προσεχείς μας συνεργασίες.

Katsafados 19

Ας περάσουμε στην τηλεόραση. Τι γεύση σας άφησαν τα Κλεμμένα όνειρα;
Πριν απαντήσω θέλω να σας πω κάτι. Δεν μου αρέσει να μιλάω για τα πράγματα που συμβαίνουν στο παρασκήνιο. Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα δεν αφορούν τον κόσμο, αν δηλαδή εμείς έχουμε ή όχι συγκρούσεις. Θα ήθελα να μιλάμε μόνο για το αποτέλεσμα. Όμως επειδή δεν θέλω ν’ αποφύγω τις ερωτήσεις σας, θα απαντήσω έτσι όπως θέλω εγώ. Μέχρι εκεί όμως. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Όπως σας είπα και πριν, θέλω να είμαι καλά εκεί που δουλεύω. Η δουλειά που κάνω μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά. Υπάρχει ένα κομμάτι οικονομικής διαπραγμάτευσης με τον επιχειρηματία, τον τηλεοπτικό παραγωγό κτλ. Όταν αυτά τελειώσουν και είμαι πάνω στη σκηνή ή μπροστά στην κάμερα και παίζω στο ρόλο μου, εκεί έχω τη χαρά του θεατρίνου, η οποία χαρά Katsafados 06και ευτυχία όσο περάσανε τα χρόνια αντί να λιγοστεύει μεγάλωσε! Είμαι πολύ ευτυχής όταν είμαι πάνω στη σκηνή ή μπροστά  από την κάμερα. Θέλω να σας πω επίσης ότι δουλεύω πάρα πολύ, δεν αφήνω τίποτα στην τύχη του. Είτε κάνω καθημερινό σήριαλ είτε εβδομαδιαίο, είτε κάνω «Το Νησί» είτε κάνω Κουτσομύτη, Κοκκινόπουλο, Σαίξπηρ, Γκόγκολ ή οτιδήποτε, εγώ το κάνω πολύ σοβαρά! Και όταν λέω σοβαρά εννοώ ότι αντιμετωπίζω πολύ σοβαρά τη δουλειά μου και τους συναδέλφους μου. Και όταν λέω συναδέλφους εννοώ και το συνεργείο. Διαβάζω τα κείμενα μου, είμαι πάντα στην ώρα μου, έτοιμος, διαβασμένος, δεν δημιουργώ προβλήματα, προσέχω πολύ τα ρακόρ μου και τον παρτενέρ μου. Σας έκανα όλο αυτό τον πρόλογο για να σας πω ότι θέλω να έχω χαρά στη δουλειά μου. Τρία χρόνια στα «Κλεμμένα όνειρα» ήμουν πολύ καλά, ευτυχής, σηκωνόμουν πήγαινα στο γύρισμα με ευχαρίστηση, ήμουν ικανοποιημένος από τον ρόλο του Μακρή παρόλο που δεν ήταν πρωταγωνιστικός. Οι περισσότεροι συνάδελφοι ηθοποιοί ήταν εξαιρετικοί. Τον αγάπησα τον ρόλο και η συνεργασία με τους σκηνοθέτες και τα δύο συνεργεία πήγαινε πολύ καλά. Όταν προς το τέλος τα πράγματα άρχισαν να γίνονται δυσάρεστα, εγώ όταν νοιώθω έτσι, δεν κάνω θεαματικές εξόδους, δεν διεκδικώ τίποτα, αποσύρομαι. Αυτό το κάνω και στις προσωπικές μου σχέσεις. Δεν μπορώ. Όταν τα πράγματα δεν μου δίνουν χαρά και γίνονται δυσάρεστα, είναι καλύτερα να σταματάνε εκεί. Το τέλος ήταν λοιπόν δυσάρεστο. Και να προσθέσω και κάτι ακόμη. Θα έπρεπε στο πάρτυ του αποχαιρετισμού να με καλέσουν κι εμένα, όχι μόνο γιατί ήμουν ένας άνθρωπος που δούλεψα μαζί τους τόσο καιρό, αλλά γιατί μου στέρησαν την ευκαιρία ν’ αποχαιρετήσω τους συναδέλφους μου. Κι όταν λέω συναδέλφους μου εννοώ και τους τεχνικούς και τους ηθοποιούς.

Πώς σας φάνηκε το τελευταίο επεισόδιο;
Δεν το είδα. Δεν έβλεπα τα «Κλεμμένα όνειρα» λόγω θεάτρου για να είμαι ειλικρινής. Ήμουν στην παράσταση «La Nonna» το χειμώνα και γύριζα στις 12 και μισή. Αμέσως μετά την Κυριακή των Βαΐων, άρχισα πρόβες στο θέατρο «Άνεσις» για το καλοκαιρινό έργο μας «Το Ημέρωμα της στρίγκλας». Δεν έχω δει καθόλου τι έγινε. Σας λέω αλήθεια. Δεν αποφεύγω την ερώτησή σας. Δεν παρακολουθούσα καθόλου.

Katsafados 01 Katsafados 04 Katsafados 16

Το πρόγραμμα σας ήταν φορτωμένο. Αν είχατε χρόνο;
Ομολογώ ότι δεν μπορώ ν’ απαντήσω στην ερώτηση αν ήμουν ελεύθερος τότε αν θα το έβλεπα ή όχι γιατί το τέλος αυτής της συνεργασίας μου έχει αφήσει μία πικρή γεύση. Είμαι πάνω από 40 χρόνια σε αυτή τη δουλειά, με πολύ θέατρο και αρκετή τηλεόραση, έχω εκπαιδεύσει τον εαυτό μου να τα αφήνω στην άκρη αυτά τα δυσάρεστα, να πηγαίνω παρακάτω, να τα ξεχνάω και να τελειώνουν εκεί.

Ας τα αφήσουμε λοιπόν στην άκρη κι ας πάμε παρακάτω. Πού θα σας δούμε φέτος στην τηλεόραση;
Τώρα συζητάω με τον Πάνο Κοκκινόπουλο να κάνουμε ξανά τη «10η εντολή».  Είχα συνεργασία περίπου δύο χρόνια μαζί του στην «10η εντολή», στον «Τρίτο Νόμο» και στα «Μαύρα Μεσάνυχτα». Όλες αυτές οι σειρές ανήκουν στις πολύ ευτυχισμένες τηλεοπτικές μου συνεργασίες. Και με τον Πάνο Κοκκινόπουλο και την Μπέσυ Βουδούρη, την παραγωγό μας και με τους σκηνοθέτες που έχει μαζί του στο επιτελείο του γιατί πολλά επεισόδια δεν τα κάνει ο ίδιος. Είχα πολύ ωραία συνεργασία με τον Χρήστο Δήμα, την Κατερίνα Φιλιώτου, τον Βασίλη Ντούρο, τον Πάνο Κούτρα και άλλους. Η Μπέσυ Βουδούρη, που ήρθε και στην παράσταση να με δει, μου είπε ότι ξεκινάμε πάλι. Τώρα θα γίνει ένα πρώτο επεισόδιο σαν πιλότος και από τον Σεπτέμβριο φουλ μηχανές για «10η εντολή» ξανά στον Alpha, με καινούργιες φρέσκες ιδέες, με καινούργιες ιστορίες και με τον Πάνο Κοκκινόπουλο αργηγό!

Varzopoulou-Katsafados

Είστε παντρεμένος με την ηθοποιό Χριστίνα Βαρζοπούλου κι έχετε μια κόρη, τη Μαριλού που ακολούθησε κι αυτή το δρόμο του θεάτρου. Ποιο το μυστικό της επιτυχημένης συμβίωσης;Marilou
Με τη Χριστίνα γνωριστήκαμε το 1973, στο θίασο του Κώστα Βουτσά στο θέατρο «Μινώα». Νέοι ηθοποιοί τότε και οι δύο. Χαθήκαμε για κάποια χρόνια. Μετά από μια δεκαετία, ξαναβρεθήκαμε κι έκτοτε είμαστε μαζί. Το παιδί μας είναι το σημείο αναφοράς στη ζωή μου. Δεν έχω πάψει να θέλω τίποτα από αυτά που ήθελα και πριν γίνω γονιός, όμως τα πάντα έχουν μπει σε μια άλλη βάση. Δεν παίρνουν όλα τον ίδιο βαθμό στη ζωή. Η γυναίκα και η κόρη μου δίνουν μια ισορροπία στη ζωή μου, στη δουλειά μου, στα θέλω μου, στα προβλήματα μου, στις διαπροσωπικές μου σχέσεις στη δουλειά, που πολλές φορές δεν είναι επιλογή μου. Όταν είσαι σε ένα χώρο που δουλεύεις, δεν επιλέγεις τους συνεργάτες σου και οι σχέσεις μπορεί να μην είναι ιδανικές. Η ζωή μου στο σπίτι, μου δίνει αυτή την ισορροπία να λέω: «ό, τι και να συμβαίνει, θα ανοίξω μια πόρτα και θα βρω τις δυο αγαπημένες μου γυναίκες που μου δίνουν γαλήνη και την ψυχραιμία να αντιμετωπίσω τα προβλήματα». Εφόσον με ρωτάτε το μυστικό της επιτυχημένης συμβίωσης, θα σας απαντήσω, η κατανόηση. Κατανόηση και σεβασμός σε ένα κομμάτι ελευθερίας του ενός προς τον άλλο αδιαπραγμάτευτου. Δε μιλάω φυσικά για ασυδοσία. Για παράδειγμα, αν θέλω να μείνω μόνος για λίγο, θέλω να το καταλάβεις χωρίς να το εξηγήσω, αν έχω ανάγκη να πάρω το αυτοκίνητο και να κάνω μια βόλτα, να είναι σεβαστό και να μη σημαίνει τίποτα. Και φυσικά, η αγάπη. Η βαθιά αγάπη. Ο έρωτας είναι σημαντικός αλλά μετά από ένα διάστημα, πρέπει να νοιάζεσαι τον άλλο σε άλλο επίπεδο.

Έχετε μια πολύ επιτυχημένη πορεία στο θέατρο. Ποιοι συνέβαλαν στη διαμόρφωσή της;
Όταν ξεκίναγα να γίνω ηθοποιός, δεν ήξερα ακριβώς τι ήθελα. Μετά από 40 χρόνια σε αυτή τη δουλειά, δεν έχω κανένα λόγο να πω ψέματα, δεν πάω ν’ αρχίσω μια καριέρα για να πω παραμύθια. Μόνο αλήθειες λέω, πραγματικά. Μέσα από τη δουλειά, άρχισα σιγά-σιγά ν’ αποκρυπτογραφώ τι θέλω και τι δεν θέλω. Μέσα από τα κείμενα, μέσα από τους ηθοποιούς που θαύμαζα ή δεν θαύμαζα, άρχισα να καταλαβαίνω και να φτιάχνω το δικό μου θεατρικό κώδικα.
Katsafados 15Όντας στο ελεύθερο θέατρο, τρία χρόνια με τον Μάνο Κατράκη και πριν, στο Θέατρο Κρήτης, με σπουδαίους ρόλους, μπήκα στο Εθνικό Θέατρο το 1980 και έμεινα τριάντα-πέντε χρόνια με πολύ μικρές εξόδους.
Έπαιξα ρόλους ρεπερτορίου στην Επίδαυρο και σε πολλά μέρη στο εξωτερικό.
Έπαιξα σε έργα των Σοφοκλή, Αισχύλου, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Ίψεν, Γκόγκολ, Κλάιστ και άλλων.
Όλα αυτά τα κείμενα με βοήθησαν στο να βρω τι δεν θέλω σε αυτή τη δουλειά. Ακόμα και από ερμηνείες που δεν μου άρεσαν, έπαιρνα πράγματα. Επειδή είμαι της δουλειάς, έψαχνα να βρω το λόγο που δεν μου άρεσε ή μου άρεσε κάτι. Αυτό λέω και σε νέους ηθοποιούς που διδάσκω τώρα. Πρέπει να δικαιολογείτε, να τεκμηριώνετε, όχι απλώς να μένετε στο αν σας αρέσει μια ερμηνεία. Δεν αρκεί η απορριπτική ή επαινετική κριτική, χρειάζονται εξηγήσεις. Έτσι θα φτιάξετε το δικό σας υποκριτικό κώδικα, έτσι θα προλάβετε να κάνετε λάθη. Όταν ξεκίνησα να παίζω στην Επίδαυρο, δεν ξεκίνησα με ρόλο αλλά από μέλος του χορού, από βουβό πρόσωπο. Μετά ήρθαν οι θεοί, οι αγγελιοφόροι και αργότερα οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι. Στα πρώτα μου χρόνια, στην τραγωδία, προετοιμάζουν για να είμαι έτοιμος όταν θα έρθει η στιγμή. Πρέπει γενικότερα στη ζωή και ειδικότερα στη δουλειά, να προετοιμάζεσαι για την τύχη που θα έρθει, χωρίς κανείς να σου υπόσχεται ότι θα έρθει. Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Γιατί όταν έρθει ο μεγάλος ρόλος στην Επίδαυρο και δεν είσαι έτοιμος, δεν είναι έτοιμη δηλαδή η αναπνοή, το διάφραγμα, ο κώδικας, τα κλειδιά, (γιατί έχει τα «μυστικά» του αυτός ο χώρος), και να ‘ρθει ο μεγάλος ρόλος, θα σε καταπιεί! Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια, οι ρόλοι παίζονται και με κάποιο τρόπο που «περνάει». Είναι τα πειραγμένα, τα διασκευασμένα κτλ, έχουμε και τα μικρόφωνα. Μπήκανε μικρόφωνα στην Επίδαυρο! Διαφωνώ! Το αρχαίο δράμα έχει κάποιους νόμους. Χαίρομαι που το υπηρέτησα έτσι όπως το υπηρέτησα. Νοιώθω ευγνωμοσύνη για όσα μου έχει προσφέρει η δουλειά μου. Με κάνει ευτυχισμένο. Κάνω αυτό που μου αρέσει και ζω από αυτό.

Katsafados 21 Katsafados 22 Katsafados 23

Υπάρχουν πράγματα για τα οποία έχετε μετανιώσει;
Δεν έχω κάνει μεγάλες εκπτώσεις στη δουλειά. Δεν μπορώ να σας πω ότι όλα ήταν απόλυτα στις προδιαγραφές των ονείρων μου, όμως ήταν πάρα πολύ κοντά. Έχω υπηρετήσει ένα πολύ σπουδαίο ρεπερτόριο, έχω παίξει ρόλους που για άλλους ηθοποιούς ήταν όνειρο ζωής. Δεν ήταν μόνο θέμα τύχης, είχα υπομονή, δούλεψα, περίμενα κι έτσι ήρθαν οι μεγάλοι ρόλοι. Αν έχω μετανιώσει, έχω μετανιώσει για το ότι ίσως κάποια στιγμή θα έπρεπε να διαχειριστώ πιο διπλωματικά την καριέρα μου για να κάνω πιο εύκολα πραγματικότητα τα όνειρά μου στο θέατρο. Γιατί θα έπρεπε κάποιες φορές να δυσκολευτώ τόσο πολύ; Γιατί θα έπρεπε να πείσω ότι αξίζω να κάνω κάτι, ανθρώπους που δεν εκτιμούσα; Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να προσπαθείς να πείσεις ανθρώπους που δεν εκτιμάς. Αλλά τι να κάνεις όταν αυτοί μπορεί να είναι διευθυντές, σκηνοθέτες ή παραγωγοί; Έπρεπε να διαχειριστώ ίσως διαφορετικά τα πράγματα για να είναι πιο εύκολο να προσεγγίσω κάποιους ρόλους.

Η σχέση σας με τον κινηματογράφο;Katsafados 08
Βγήκα σε μια εποχή που δεν πρόλαβα τον παλιό εμπορικό κινηματογράφο. Έχω μια συμμετοχή στην ταινία «Ο Αστερισμός της Παρθένου» με τη Ζωή Λάσκαρη, αν δεν κάνω λάθος την τελευταία ταινία της Φίνος Φιλμ. Για πάρα πολλά χρόνια, έκανα μόνο τηλεόραση, έχω κάνει πολύ σπουδαία πράγματα στην τηλεόραση και τα περισσότερα ήταν με μια κινηματογραφική ματιά. Για πολλά χρόνια, τηλεόραση έκαναν οι κινηματογραφιστές. Ο Δημήτρης Αρβανίτης που κάνει τώρα τα «Κλεμμένα όνειρα», είναι από τους καλύτερους κινηματογραφιστές. Έχει κάνει σπουδαία πράγματα στον κινηματογράφο, μονοκάμερο, με φιλμ. Έχω κάνει μαζί του τον «Αθώο ή Ένοχο», την ιστορία του Παγκρατίδη, που ναι μεν ήταν σειρά, αλλά έγινε και δίωρη ταινία, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η Όλγα Τουρνάκη βραβεύτηκε για το ρόλο της μάνας. Εγώ έκανα τον αδελφό και ο Γιάννης Μπέζος το λοχαγό. Εγώ πάντα, κάνοντας τηλεόραση, είχα στο νου μου ότι κάνω σινεμά. Και για «Το Νησί» ισχύει αυτό, ο Παπαδουλάκης έχει κινηματογραφική ματιά. Τα πλάνα του, ο τρόπος που γύριζε, ήταν σαν να κάνει σινεμά. Τώρα τελευταία, έλαβα μέρος σε δύο ξένες παραγωγές, μία Γαλλο-βελγική, «Le Volcan» («Το Ηφαίστειο»), γυρισμένη στην Κροατία, στη Γερμανία και στις Βρυξέλλες. Πρωταγωνιστής είναι ο Ντάνι Μπουν, μεγάλος σταρ στη Γαλλία. Η δεύτερη είναι Αμερικάνικης παραγωγής με ελληνικό θέμα, γυρισμένη στην Ελλάδα, στο Λονδίνο και στην Αμερική. Λέγεται «Πρόμαχος». Υποδύομαι τον πρωθυπουργό. Παίζουν ο Τζιακάλ Τζατζίνι, ο Μαρ Σαρίφ, ο Πολ Μόργκαν, ο Γιώργος Χωραφάς, ο Γιώργος Βογιατζής και άλλοι. Εξαιρετική εμπειρία. Η ιστορία μιλάει για την επιστροφή των ελγινείων μαρμάρων, δεν είναι όμως ντοκιμαντέρ. Με έχει αναλάβει μια μάνατζερ στη Γαλλία, από την προηγούμενη ταινία, κι αν βρεθεί ρόλος που θα είναι Ιταλός, Έλληνας ή Ισπανός, θα παίξω. Αν προκύψει κάτι, με μεγάλη χαρά θα το κάνω. Δεν περίμενα σε αυτή την ηλικία, να κάνω τόσα πράγματα στο σινεμά. Μου αρέσει πάρα πολύ. Θέλω να σας ομολογήσω ότι μπορεί να είμαι κατά βάση ηθοποιός του θεάτρου, όμως αγαπώ και πάρα πολύ τη δουλειά μου μπροστά στην κάμερα και την κάνω πάρα πολύ σοβαρά, δουλεύω πάρα πολύ είτε είναι καθημερινό, είτε εβδομαδιαίο σήριαλ, είτε ταινία.

Katsafados nonna Katsafados 20

Ώρα να περάσουμε στην κόρη σας, τη Μαριλού, που έχει ακολουθήσει τα χνάρια σας και είναι μια νέα και ταλαντούχα ηθοποιός. Τι συμβουλές της δίνετε;
Γενικά, αποφεύγω να δίνω συμβουλές, ακόμα και όταν μου το ζητούν νεότεροι συνάδελφοι. Ομολογώ ότι όταν η Μαριλού μου πρωτοείπε ότι θα γίνει ηθοποιός αιφνιδιάστηκα. Έδινε πανελλήνιες εκείνη την περίοδο που μου το ανακοίνωσε. Το μόνο που της λέω πάντα είναι να κάνει αυτή τη δουλειά με αγάπη και σοβαρότητα. Θέλω να είναι ευτυχισμένη. Περνάει μια καλή περίοδος και είμαι κι εγώ ευτυχής γι’ αυτό. Δούλεψε στο «Παλλάς» στο «Sugar», στο «Μπάντμιντον στο «Priscilla» και το χειμώνα θα είναι ξανά στο «Μπάντμιντον» στο μιούζικαλ που θα κάνει ο Φωκάς Ευαγγελινός. Το μόνο που ζητάω τώρα από τη ζωή είναι να είναι το παιδί μου ευτυχισμένο. Εγώ τον κύκλο μου τον έχω σχεδόν κλείσει και σαν άνθρωπος και σαν ηθοποιός. Θα σπρώξω ωστόσο ακόμα τον χρόνο, υπάρχουν προτάσεις, κάνω πράγματα, ζω όμως κυρίως τη στιγμή, αφιερώνομαι σε αυτό που βιώνω κάθε φορά.

Εσείς ποιες συμβουλές θυμάστε πάντα;
Ο Τάκης Μουζενίδης μου είχε πει όταν κάνεις τη δουλειά σου, όταν πεις το ναι σε μια δουλειά, οποιαδήποτε είναι αυτή, γιατί δεν θα είναι πάντα δίπλα σου ο Κατράκης, θα σου τύχουν κι άλλες συνεργασίες που μπορεί να μην είναι μέσα στη όνειρά σου καθώς βιοπορίζεσαι από αυτό το επάγγελμα, να την κάνεις πολύ σοβαρά κι έτσι δημιουργείς πάνω σου υδράργυρο. Τότε δεν το κατάλαβα, τώρα το καταλαβαίνω κι έχει απόλυτο δίκιο. Εγώ ό, τι κάνω όπως σας είπα και πριν, το κάνω με πολύ πάθος, πολύ αγάπη και πολύ σοβαρότητα.

Κάτι που διαβάσατε και έχει αποτυπωθεί στη μνήμη σας;
Λέει κάπου η ποιήτρια Κική Δημουλά ότι το χειρότερο πράγμα στον άνθρωπο είναι η έπαρση, η αλαζονεία και η αμετροέπεια γιατί προσβάλλουν το κοινό πεζό τέλος όλων μας. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί.

Να αλλάξουμε διάθεση. Θα μείνει χρόνος για μικρές αποδράσεις;
Οι όποιες διακοπές θα είναι συνδυασμένες με την παράσταση καθώς παίζουμε όλες τις μέρες εκτός Δευτέρας και Τρίτης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Στο διήμερο αυτό ρεπό μπορεί να πετάγομαι κάπου εδώ κοντά με την οικογένεια μου.

Katsafados 14