DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Ξενώνας Αλατινός, στις Πινακάτες Πηλίου

AlatinosXenonas4

Ξενώνας Αλατινός
Βρίσκεται στις Πινακάτες Πηλίου, ένα διατηρητέο χωριό σε υψόμετρο 650μ. Με προεδρικό διάταγμα από το 1979 ανακηρύχθηκε διατηρητέος οικισμός στην πρώτη ζώνη, απόλυτης προστασίας. Μοναδικά αρχοντικά, περίτεχνα καλντερίμια, αιωνόβια δέντρα και πολλά νερά πλαισιώνουν το τοπίο. Οι Πινακάτες απέχουν από τον Βόλο 25 χλμ. (περίπου 30 λεπτά) και 20 λεπτά από τις πλησιέστερες παραλίες των Καλών Νερών, της Αφήσου και της Κορόπης.

alatinos-guesthouse-04 alatinos-guesthouse-17

Πώς μπορείτε να διαθέσετε τον χρόνο σας
- Αν αγαπάτε το βάδισμα οι Πινακάτες προσφέρουν έναν πλούσιο συνδυασμό από καλντερίμια και μονοπάτια για όλες τις ανάγκες
- Να επισκεφθείτε τον καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για να δείτε το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο του 19ου αιώνα
- Με το τρενάκι του Πηλίου να απολαύσετε μια βόλτα
- Να επισκεφθείτε ε τη Βιβλιοθήκη των Μηλεών όπου στεγάστηκε η σχολή του Άνθιμου Γαζή
- Να επισκεφθείτε το λαογραφικό Μουσείο Μηλεών
- Να επισκεφθείτε το Μουσείο ελιάς στην Άνω Γατζέα
- Να επισκεφθείτε το Μουσείο του γλύπτη Νικόλα στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας
- Ανάλογα με την εποχή τόσο στις Πινακάτες όσο και στα γύρω χωριά μπορείτε να πάρετε μέρος σε ποικίλα δρώμενα όπως αναβίωση τοπικών εθίμων καθώς και παραδοσιακά, θρησκευτικά και λαϊκά πανηγύρια
- Αν πάλι σας αρέσει η αγροτική ζωή τότε μπορείτε να παρακολουθήσετε από κοντά αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Τα προϊόντα που παράγονται είναι πολλά: λάδι, ελιές, σταφύλια, κρασί, μήλα, καρύδια, κάστανα, οπωροκηπευτικά

- Να παρακολουθήσετε ιδιαίτερα εργαστήρια
o Παραδοσιακών επαγγελμάτων
o Υφαντικής
o Κεντήματος
o Ραπτικής
o Νεοελληνικής γλώσσας
o Αυτογνωσίας
o Παιγνιοθεραπεία

alatinos-guesthouse-31

Λίγα λόγια για τις Πινακάτες

Οι Πινακάτες είναι ένα από τα γραφικότερα ορεινά χωριά του κεντρικού Πηλίου και βρίσκεται σε υψόμετρο που του επιτρέπει να έχει όμορφη θέα στον Παγασητικό κόλπο και στις γύρω περιοχές. Κοντά στις Πινακάτες βρίσκονται τα πανέμορφα χωριά Άγιος Γεώργιος και Μηλιές. Η παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική διατηρείται χωρίς αλλοιώσεις, με πλήθος πέτρινων αρχοντικών και παλαιών σπιτιών, πολλά λιθόστρωτα δρομάκια και καλντερίμια, μαρμάρινες βρύσες, πραγματικά στολίδια που αποπνέουν αρχοντιά και εκλεπτυσμένη αισθητική. Πολλά από τα αρχοντικά έχουν ανακαινιστεί και λειτουργούν ως ξενώνες ή εστιατόρια.

Η πρώτη γραπτή αναφορά για το χωριό χρονολογείται στα 1791 και βρίσκεται στη «Γεωγραφία Νεωτερική της Ελλάδος» του Δανιήλ Φιλιππίδη και του Γρηγορίου Κωνσταντά, το χωριό, όμως, πρέπει να έχει ιδρυθεί πριν από τη χρονολογία αυτή. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν εδώ το 1200 πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Πινακάτες ανήκαν στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Η υπαγωγή έληξε το 1774. Μέχρι το 2001 αποτελούσαν ξεχωριστή κοινότητα ενώ σήμερα υπάγονται στον Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Όσον αφορά την ονομασία του χωριού, αυτή προήλθε από κάποιον κάτοικό του που ήταν πινακάς, δηλαδή κατασκευαστής πινακίων (πήλινων και ξύλινων πιάτων κατά την τοπική διάλεκτο). Επίσης λέγεται ότι το όνομα του χωριού απ’ όπου ήρθαν πρόσφυγες οι Πινακιώτες ονομαζόταν Πίνακας και από κει προήλθε το όνομα Πινακάτες.

AlatinosXenonas1 AlatinosXenonas3

Εάν επιθυμείτε να περάσετε ήσυχες διακοπές σε ένα αυθεντικό πηλιορείτικο μέρος οι Πινακάτες θα ήταν ιδανική επιλογή. Το χωριό διαθέτει μία όμορφη πλακόστρωτη πλατεία με τον πανύψηλο υπεραιωνόβιο πλάτανο ηλικίας περίπου 600 ετών και την εντυπωσιακή μαρμάρινη κρήνη Τσιρογιάννη, με τις λεοντοκεφαλές και τους κίονες δωρικού ρυθμού. Η βρύση αυτή χτίστηκε το 1894, με δωρεά ντόπιων μεταναστών της Αιγύπτου στη μνήμη των γονέων τους. Στην πλατεία του χωριού υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που γιορτάζει στις 20 Αυγούστου οπότε διοργανώνεται γλέντι στο χωριό με πολλή μουσική και μεζέδες.

Το χωριό διαθέτει και άλλες όμορφες εκκλησίες, όπως αυτή του Αγίου Αθανασίου, που γιορτάζει στις 2 Μαΐου ή αυτή του Σταυρού όπου στις 14 Σεπτεμβρίου ένα πανάρχαιο έθιμο αναβιώνεται. Ετοιμάζεται φάβα από κουκιά σε μεγάλα καζάνια και προσφέρεται τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες, μαζί με άφθονο ντόπιο κόκκινο κρασί.
Διάσπαρτα ξωκλήσια, όπως το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία, του Αγίου Παντελεήμονα, της Αγίας Τριάδας, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, των Αγίων Αναργύρων, τα μοναστήρια της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Αθανασίου καθώς και η πανέμορφη εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον σταθμό Ογλά, απ’ όπου περνά το τρενάκι του Πηλίου.

Μάρτυρες όλα, εποχών σεβασμού και μεταφυσικής αναζήτησης των προγόνων μας.
Έχοντας ως βάση τις Πινακάτες, μπορείτε να οργανώσετε και περιπατητικές εξορμήσεις όπως έναν περίπατο στο μονοπάτι Πινακάτες-Καλά Νερά, διασχίζοντας τους ελαιώνες της περιοχής ή μια βόλτα στον σιδηροδρομικό σταθμό στον οικισμό Ογλάς, όπου κάνει στάση το παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου.

Τέλος, για τα καλοκαιρινά σας μπάνια μπορείτε να επισκεφτείτε τις κοντινές παραλίες των Καλών Νερών, της Αφήσου και της Κορόπης. Αν θέλετε να κολυμπήσετε σε αιγαιοπελαγίτικα νερά οι πιο κοντινές παραλίες είναι το Καλαμάκι και η Λαμπινού.

alatinos-guesthouse-14

Πώς να έρθετε

1. Από Αθήνα
a. Μέσω εθνικής οδού στρίβεται δεξιά στην έξοδο για Αγχίαλο – Βόλο. Η διαδρομή αυτή είναι όμορφη πρέπει όμως να διασχίσετε κατοικημένες περιοχές καθώς και όλο το κέντρο της πόλης του Βόλου. Ακολουθήστε τη διαδρομή προς Αγριά – Κάτω Λεχώνια – Άνω Λεχώνια- (διασταύρωση αριοστερά) – Άγιος Βλάσιος- Άγιος Γεώργιος – Πινακάτες.
b. Μέσω εθνικής οδού και αφού περάσετε την έξοδο προς Αγχίαλο θα βρείτε δεξιά σας τον κόμβο Βελεστίνου. Στρίβετε δεξιά. Στην είσοδο της πόλης του Βόλου ακολουθείτε την ταμπέλα έξοδος προς Πορταριά. Η έξοδος αυτή σας οδηγεί στον περιφερειακό της πόλης του Βόλου. Ακολουθείτε τη διαδρομή μέχρι το τέλος και στη συνέχεια δεξιά με κατεύθυνση Αγριά – Κάτω Λεχώνια – Άνω Λεχώνια- (διασταύρωση αριστερά) – Άγιος Βλάσιος- Άγιος Γεώργιος – Πινακάτες.

2. Από Θεσσαλονίκη
Μέσω εθνικής θα βρείτε αριστερά σας τον κόμβο Βελεστίνου. Στρίβετε δεξιά. Στην είσοδο της πόλης του Βόλου ακολουθείτε την ταμπέλα έξοδος προς Πορταριά. Η έξοδος αυτή σας οδηγεί στον περιφερειακό της πόλης του Βόλου. Ακολουθείτε τη διαδρομή μέχρι το τέλος και στη συνέχεια δεξιά με κατεύθυνση Αγριά – Κάτω Λεχώνια – Άνω Λεχώνια- (διασταύρωση αριστερά) – Άγιος Βλάσιος- Άγιος Γεώργιος – Πινακάτες.
i. Σημείωση: Και στις δύο περιπτώσεις μπορείτε να ακολουθήσετε και μία εναλλακτική διαδρομή: κατεύθυνση Αγριά – Κάτω Λεχώνια – Άνω Λεχώνια- Μαλάκι- Γατζέα- Καλά Νερά (συνεχίζουμε ευθεία βρίσκουμε διασταύρωση αριστερά για) – Μηλιές – Βυζίτσα - Πινακάτες.

alatinos-guesthouse-21 alatinos-guesthouse-22

Όταν φτάσετε
Πάνω στο κεντρικό δρόμο δεξιά όταν έρχεστε από Άγιο Γεώργιο Νηλείας και αριστερά από τη Βυζίτσα θα συναντήσετε την Ταβέρνα η Δροσιά. Εκεί θα ζητάτε πληροφορίες για το αρχοντικό Αλατίνου

Τηλ. Επικοινωνίας
- Κινητό cosmote 6944 908844
- Σταθερό 24230 86995

Υπηρεσίες
 Πρωινό
 Ψυγείο κοινόχρηστο
 Καθημερινή καθαριότητα δωματίου
 Τηλέφωνο κοινόχρηστο
 Wi-fi

Ξενώνας Αλατινός
Πινακάτες Πηλίου,
370 10 Μηλιές Βόλου,
Ελλάδα
Τηλ. +30 24230 86995
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

site www.alatinos.gr