DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Συνέντευξη στον Νίκο Βερλέκη

3

Συνέντευξη στον Νίκο Βερλέκη
Από τον Νεκτάριο – Γεώργιο Κωνσταντινίδη

Ο Νίκος Βερλέκης επιστρέφει δυναμικά στην τηλεόραση, στη δημοφιλή σειρά, Μπρούσκο, με ένα ρόλο καταλυτικής σημασίας που θα φέρει τα πάνω κάτω στον επόμενο κύκλο επεισοδίων.

Πώς προέκυψε η πρόταση για το, Μπρούσκο και τι σας έκανε να πείτε το ναι;
Η πρόταση προέκυψε μέσω της σεναριογράφου Βάνας Δημητρίου, η οποία με πρότεινε στη σειρά. Ένα πρωί μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι με σκέφτεται για έναν ρόλο και ήθελε να μάθει αν ενδιαφερόμουν για να μιλήσει με τον σκηνοθέτη και τον παραγωγό. Αμέσως της είπα να το συζητήσουμε γιατί την σειρά την παρακολουθούσα και μου άρεσε. Στην τηλεόραση σήμερα είναι δύσκολο να παίξεις σε μια σειρά και να μην ντρέπεσαι γι’ αυτήν. Το «Μπρούσκο» είναι μια καλογυρισμένη σειρά, με προσεγμένη σκηνοθεσία, φωτισμό και καλούς ηθοποιούς. Με την Βάνα Δημητρίου γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια, εκτιμώ ιδιαίτερα τη δουλειά της και δεν ήθελα ν’ αρνηθώ την πρόταση. Στη συνέχεια ο Ανδρέας Γεωργίου και ο Κούλης Νικολάου ήρθαν στην Αθήνα και γνωριστήκαμε. Τους συμπάθησα πολύ, είναι απλά παιδιά. Ένα μεγάλο προσόν που έχει αυτή η σειρά είναι ότι οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες είναι και οι ίδιοι ηθοποιοί. Και οι Κύπριοι και οι Έλληνες ηθοποιοί που παίζουν είναι σπουδαίοι. Πρόκειται για μια σειρά με δράση και συναίσθημα όπου υπάρχει η συνισταμένη των προσώπων.

Πώς θα συνδυαστούν τα γυρίσματα σε Αθήνα, Κρήτη και Κύπρο με τις άλλες4 σας υποχρεώσεις;
Όπου χρειαστεί θα πάω. Η συμφωνία μου με τα παιδιά είναι ότι δουλεύω αποκλειστικά γι’ αυτούς, με την έννοια ότι δεν θα έχω πολύ χρόνο για άλλα πράγματα, επομένως θα αφοσιωθώ στη σειρά.

Θα υποδυθείτε τον Παύλο Γιαννακάκη, τον πατέρα του Σήφη. Τι χαρακτήρας είναι;
Από το πρώτο επεισόδιο που έχω πάρει στα χέρια μου, βλέπω ότι πρόκειται για ένα σκληρό και ταυτόχρονα τρυφερό άνθρωπο. Έχει δύο παιδιά, που φαίνεται ότι τα έχει εγκαταλείψει και γι’ αυτό ίσως επιστρέφει από την Ισπανία. Με την παρουσία του αναστατώνονται όλα τα πρόσωπα της οικογένειας. Πρόκειται για ένα στιβαρό και σκληρό άνδρα, που κουβαλάει ένα παρελθόν, το οποίο όταν αποκαλυφθεί ίσως δικαιολογηθεί που έλειπε τόσα χρόνια μακριά από τα παιδιά του.

Τι έκανε στην Ισπανία;
Ξεκίνησε από το μηδέν και έχτισε από την αρχή την καριέρα του στα κρασιά και την περιουσία του. Ερωτεύθηκε μια πολύ νέα και γοητευτική Ελληνίδα με την οποία συνεργαζόταν παράλληλα. Εκείνη είναι χημικός στο επάγγελμα και δεν θα εμφανιστεί αμέσως στη σειρά. Τακτοποιεί τις εκκρεμότητες τους στην Ισπανία και αργότερα θα έρθει κι εκείνη να ζήσει μόνιμα μαζί του στην Κρήτη. Οι δυο τους δεν είναι παντρεμένοι από άποψη, θέλουν να είναι ελεύθερο ζευγάρι.

Ο Παύλος τι διεκδικεί από την οικογένεια;
Κινείται επιθετικά για να πάρει πίσω το οινοποιείο. Το ερώτημα είναι αν το κάνει γιατί δεν ενδιαφέρεται για τα παιδιά του ή ακολουθεί μια πολιτική προστασίας απέναντι τους και επιδιώκει να πετάξει έξω τον Διαμαντή. Τις αληθινές του προθέσεις θα τις μάθουμε στα επεισόδια του επόμενου κύκλου.

Μετά την μεγάλη επιτυχία της σειράς «Της αγάπης μαχαιριά» έρχεστε πάλι σ’ επαφή με την Κρήτη. Έχουν κοινά σημεία οι δύο ρόλοι;
Και αυτός ο χαρακτήρας είναι εκρηκτικός, γήινος, προσγειωμένος, σκληρός και αυστηρών ηθών. Και φυσικά το στοιχείο της βεντέτας εμφανίζεται κι εδώ.

e0f5fa5ca169b8ed7f41ecfde6154474 L

Είστε πάνω από σαράντα χρόνια στην τηλεόραση έχοντας ερμηνεύσει αξιοσημείωτους ρόλους σε πολλά και διαφορετικά είδη σειρών, κάποιες εκ των οποίων άφησαν εποχή. Τι έχει αλλάξει σήμερα στην τηλεόραση;
Δεν έχει αλλάξει πολύ, απλώς δεν υπάρχουν τα χρήματα που υπήρχαν κάποτε. Η διαφημιστική πίτα έχει λιγοστεύσει. Για να γίνει μια καλή σειρά χρειάζονται και αρκετά χρήματα, δεν είναι εύκολο. Πρέπει να βρεις τους κατάλληλους ηθοποιούς, τον σκηνοθέτη, τους απαραίτητους χώρους, τα ειδικά κοστούμια, δεν μπορείς για παράδειγμα να κάνεις μια σειρά εποχής χωρίς αυτά. Το σωστό αποτέλεσμα κοστίζει. Και όταν κοστίζει κάτι πάρα πολύ, το κανάλι μπαίνει μέσα. Δεν μπορεί το ίδιο το κανάλι να βγάλει χρήματα για μια σειρά που θα κοστίσει σήμερα ας πούμε εκατόν πενήντα χιλιάδες το επεισόδιο. Πώς θα βγουν αυτά τα χρήματα; Από ποια διαφημιστικά σποτ; Ποιος διαφημίζει πλέον σήμερα; Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει άγρια και την τηλεόραση. Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η τηλεόραση έχει χαλάσει γιατί δεν υπάρχει γούστο και όλα αυτά που λέγονται. Όχι, εγώ πιστεύω ότι ευθύνεται κυρίως η οικονομική κρίση. Έπειτα παλιά είχαμε την ΕΡΤ, η οποία ήταν μια εγγύηση ότι θα βγει στον αέρα μια καλή σειρά, διότι είχε ό, τι χρειαζόταν, χρήματα και ανθρώπους. Σήμερα υπάρχουν μόνο οι άνθρωποι, δεν υπάρχουν τα χρήματα.

11 26

6Από ποιο ρόλο σας έχετε τις πιο δυνατές αναμνήσεις;
Ο πιο αγαπημένος μου τηλεοπτικός ρόλος ήταν ο Πατούχας, που είχα κάνει με τον Αλέξη Δαμιανό. Σπουδαίος σκηνοθέτης και δάσκαλος. Ξεκλειδώθηκα ως ηθοποιός στα χέρια του Αλέξη Δαμιανού. Ίσως τότε δεν το καταλάβαινα, αργότερα συνειδητοποίησα ότι εκείνος με βοήθησε ν’ ανοιχτώ και να προσπαθήσω περισσότερο. Γιατί μέχρι τότε εργαζόμουν στην τηλεόραση περισσότερο για την επιβίωση και λιγότερο για να κάνω κάτι που θα αρέσει και σε μένα αλλά και στους άλλους. Από τις πιο ωραίες θεατρικές στιγμές μου ήταν ο «Καπετάν Μιχάλης».

Έχετε κάνει και πολλές παραγωγές.
Τώρα πια γίνονται σπάνια παραγωγές, ελάχιστες είναι οι σειρές στην τηλεόραση. Και ποιοι να πρωτοπαίξουν; Είναι η μικρή η ζήτηση των παραγωγών, δεν υπάρχει θα έλεγα. Σήμερα οι παραγωγοί είναι ελάχιστοι και ρισκάρουν γιατί πληρώνονται μετά από μήνες ή και χρόνο. Είναι μεγάλο ρίσκο να κάνεις πλέον παραγωγή.

Είστε αντιδήμαρχος στην Καισαριανή μέχρι τον Σεπτέμβρη κι έχετε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος. Τι σας έσπρωξε ν’ ασχοληθείτε με τα κοινά;
Η ανάγκη να καλυτερέψω τον τόπο που μένω και ζει η οικογένειά μου.

Δραστηριοποιείστε και ως μέλος στο «Σπίτι του Ηθοποιού»;
Ναι, το οποίο στηρίζει με το πείσμα και τη σκληρή δουλειά της η Άννα Φόνσου. Μέσα από τις δράσεις του μπορούν κάποιοι ηθοποιοί να σταθούν στα πόδια τους ξανά. Πολλοί φαντάζονται ότι είναι ένα γηροκομείο, δεν είναι έτσι. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός με αξιόλογο έργο. Μένουν και νέοι ηθοποιοί, απόφοιτοι δραματικών σχολών που αυτή την περίοδο έχουν μείνει χωρίς δουλειά, γίνονται εκδηλώσεις, παραστάσεις, έρχονται σκηνοθέτες, παραγωγοί και άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, οι οποίοι συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια.

KABAFHS EPESTREFE

Το χειμώνα σας είδαμε στην παράσταση «Καβάφης επέστρεφε» στο Studio Κυψέλης. Πού θα παίξετε το καλοκαίρι;
Θα είμαι αφοσιωμένος στη σειρά και στην αντιδημαρχία, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν λήξει η θητεία μου, όπως μια βιβλιοθήκη και το  μουσείο εθνικής αντίστασης.

Διακοπές θα πάτε;
Πάντα κάνω διακοπές το καλοκαίρι. Θα πάω στην Κρήτη για ένα μήνα. Πάω στην Ιεράπετρα κάθε χρόνο γιατί έχουμε σπίτι εκεί με τη γυναίκα μου.

Έχετε δύο κόρες. Θα θέλατε ν’ ακολουθήσουν τα χνάρια σας;
Η μία τελειώνει τη νομική και η άλλη έχει περάσει στην Αγγλική Φιλολογία. Δεν έχουν σχέση με τα καλλιτεχνικά. Τουλάχιστον προς το παρόν.

12 5

Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω ποια λάθη θα διορθώνατε;
Και ποια λάθη θα ξανάκανα. Γιατί υπάρχουν πολλά λάθη που θα ήθελα να τα ξανακάνω. Και υπάρχουν πολύ λίγα που θα διόρθωνα. Εγώ γενικώς δεν κυνηγούσα ποτέ την καριέρα, κυνηγούσα πάντα τη ζωή. Είμαι λάτρης της ζωής.

Τι ρόλο παίζει η εξωτερική εμφάνιση για τον ηθοποιό;
Και θετικό και αρνητικό. Η εμφάνιση μπορεί να σε πάρει «σβάρνα» και να παρασυρθείς από τον κόσμο, από τις ευκολίες που μπορεί να έχεις στη ζωή ή τη δουλειά σου με αποτέλεσμα ν’ αδιαφορείς… Και αυτό είναι πολύ κακό. Και ο νοών, νοείτω… Δεν είναι κακό πράγμα να έχει κάποιος μια ωραία θωριά, αλλά από την άλλη, δεν είναι και πολύ καλό, σου κάνει ζημιά.

Στίχοι που έχουν χαραχθεί στη μνήμη σας;
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
(Καβάφης)

8 13 9

123