DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Συνέντευξη στην Ελένη Φιλίνη

Eleni Filini7

Συνέντευξη στην Ελένη Φιλίνη
Από τον Νεκτάριο – Γεώργιο Κωνσταντινίδη

Στα Κλεμμένα όνειρα, υποδύεστε την Έλεν Τζόρνταν, τη μητέρα του Δημήτρη Μαλτέζου. Ποιο είναι το παρελθόν αυτής της γυναίκας και τι μυστήριο κρύβει;
Η Έλεν παντρεύτηκε πολύ μικρή κι έκανε ένα παιδί. Είχε ένα βίαιο άνδρα, που την έδερνε συνέχεια. Ζούσε μέσα στον τρόμο. Κάποια στιγμή δεν άντεξε και αποφάσισε να φύγει. Δεν είχε που να πάει, δεν είχε κανέναν να τη βοηθήσει και κατέληξε στον Καναδά. Δεν πήρε όμως το παιδί μαζί της, γιατί δεν ήξερε τι θα της συμβεί. Σκοπός της ήταν να γυρίσει να το πάρει κάποια στιγμή μόλις ορθοποδούσε, αλλά συνέβησαν κάποια γεγονότα που δεν της επέτρεψαν να γυρίσει. Τα χρόνια πέρασαν και δεν κατάφερε να εκπληρώσει το σκοπό της. Μετά δεν τόλμησε, φοβόταν ότι ο γιος της δεν θα τη δεχόταν.

Ο θάνατος του Μαλτέζου κάνει την Έλεν να φύγει από τον Καναδά και να πάει στη Σερβία για να βρει τον τάφο του γιου της. Πώς θα αντιδράσει όταν δεν θα βρει το πτώμα του;
Στην αρχή τα χάνει. Έρχεται επειγόντως στην Ελλάδα για να μάθει τι συμβαίνει. Έρχεται σε επαφή με όλα τα μέλη της οικογένειας. Είναι πολύ σκληρός και δυνατός άνθρωπος και έχει αποφασίσει να φθάσει στην αλήθεια. Το ένστικτο της μάνας της λέει ότι το παιδί της δεν έχει πεθάνει. Είναι η μόνη που πιστεύει ότι ο γιος της ζει. Πολύ δυνατός ρόλος.

Πώς την υποδέχονται τα μέλη της οικογένειας;
Με μεγάλη άρνηση. «Τώρα μας θυμήθηκες;» της λένε. Αυτή όμως είναι δυναμική. Εισχωρεί στην οικογένεια και κάνει πράγματα. Σταδιακά, θέλουν, δεν θέλουν θα αναπτύξουν σχέση μαζί της.

Η σχέση της με τον Μαυρίδη;
Πηγαίνει στο γραφείο για να γνωρίσει τον Άρη. Εκεί συναντά τον Μαυρίδη. Τον κοιτάει λίγο περίεργα. Την παραξενεύει αλλά το μητρικό της ένστικτο δε ξυπνάει. Όχι ακόμα τουλάχιστον… Εκείνος φέρεται με ευγένεια. Η συμπεριφορά του είναι άψογη. Τυπική βέβαια. Η Έλεν επεξεργάζεται το χώρο και του λέει με συγκίνηση: «Μπράβο που δεν έχεις βγάλει τη φωτογραφία του γιου μου από τον τοίχο».

Eleni Filini15 Eleni Filini4

Πήρατε μέρος και στην τούρκικη σειρά, Δύο όχθες, ένας Ισμαήλ. Πόσο δύσκολο είναι για έναν ηθοποιό να ερμηνεύει ρόλο σε μια ξένη γλώσσα;
Όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτή τη σειρά, μετά από οντισιόν που περάσαμε, είχαμε πει ότι εμείς θα μιλάμε στα ελληνικά. Ήμασταν οχτώ ηθοποιοί. Στην πορεία μάθαμε ότι δεν υπάρχουν υπότιτλοι στις σειρές. Αναγκαστικά έπρεπε να μιλάμε στα τούρκικα. Ήταν το πιο δύσκολο πράγμα της ζωής μου. Πριν πούμε μια φράση μας εξηγούσανε, μας μεταφράζανε δηλαδή τι λέμε, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να παίξει κάποιος αν δεν κατανοεί τον ρόλο. Μετά επαναλαμβάναμε αυτά που ακούγαμε. Παπαγαλία. Αυτό είναι άθλος. Τα τούρκικα είναι δύσκολη γλώσσα. Έκανα μαθήματα για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις.

Τι ξεχωρίζετε στην αισθητική των τούρκικων σειρών;
Πρόκειται για πολύ μεγάλες παραγωγές, χολιγουντιανού επιπέδου, είχαμε 53 άτομα συνεργείο. Πουλάνε σε μια τεράστια αγορά, εκτός από την Τουρκία, που έχει μεγάλο πληθυσμό, σε όλη την Ανατολή και τώρα Ευρώπη και Αμερική. Είναι επαγγελματίες, δουλεύουν πολλές ώρες χωρίς σταματημό.

Eleni Filini2 the-final-pay-off

Eleni Filini3Έχετε άλλες προτάσεις για το εξωτερικό;
Βρίσκομαι σε συζητήσεις για διάφορα πράγματα. Αξίζει να αναφέρω ότι στο Φεστιβάλ Χιούστον πηγαίνει η ταινία, Τελική Αποπληρωμή, του Αλέξανδρου Λεονταρίτη, που έχει επιλεγεί ανάμεσα σε χιλιάδες από όλο τον κόσμο.

Η guest εμφάνιση στο, Κάτω Παρτάλι, έκλεψε τις εντυπώσεις. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία της σειράς;
Ήταν πάρα πολύ ωραία η εμπειρία. Άψογη συνεργασία. Ο ρόλος, η Φιλιώ, πολύ extreme και ευχάριστη πρόκληση. Η επιτυχία οφείλεται στο χιούμορ και στο έξυπνο σενάριο, που μόλις το διάβασα είπα αμέσως ότι θα το κάνω.

Σας αρέσουν περισσότερο οι κωμικοί ή οι δραματικοί ρόλοι;
Και τα δύο. Τώρα, για παράδειγμα, έκανα δύο εκ διαμέτρου αντίθετους ρόλους. Κωμικό στο Κάτω Παρτάλι, πολύ δραματικό στα Κλεμμένα όνειρα. Αυτό είναι ο ηθοποιός. Να υποδύεται διαφορετικά πρόσωπα. Μου αρέσουν πολύ οι ανατροπές. Γι’ αυτό άλλωστε διάλεξα και αυτό το επάγγελμα.

paidia patras xaikalis filini 2011 09 01

cine180 Eleni Filini13 Eleni Filini17

Ασχολείστε και με το τραγούδι. Πρόσφατα σας απολαύσαμε στη μουσική σκηνή, Κόμης.
Το αγαπώ πολύ. Περνάω πολύ όμορφα. Ποια η διαφορά του θεάτρου με το τραγούδι; Στο θέατρο, είμαι πίσω από έναν ρόλο, στο τραγούδι, είμαι εγώ. Η επαφή με τον κόσμο είναι πολύ σημαντική.

Είστε μια πολύ γοητευτική γυναίκα. Ποια είναι τα μυστικά της ομορφιάς;
Ήμουν καπνίστρια κι έκοψα το τσιγάρο. Εδώ και δέκα χρόνια. Είδα μεγάλη διαφορά στην επιδερμίδα μου. Γενικά, όταν σέβεσαι τη ζωή και δεν κάνεις καταχρήσεις, νοιώθεις καλύτερα. Στη διατροφή μου, αποφεύγω τα κρέατα και τις τοξίνες. Μου αρέσουν τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα, που ενώ την κατηγορούσαν, έχει αποδειχτεί ότι κάνει καλό. Είναι και αντιγηραντική. Έχω φάει τόνους από μικρή. Μυστικό θα έλεγα ότι είναι να μην κρατάς μέσα σου κακίες και αρνητικά συναισθήματα. Ένα άλλο μυστικό είναι η θετική ενέργεια και δύναμη που παίρνω όταν αγκαλιάζω τα σκυλιά μου. Λατρεύω τα ζώα, είναι αγνά πλάσματα, όπως και τα παιδιά.

filini1

Πώς και δεν αποκτήσατε δικά σας παιδιά;
Θα σας πω αυτό που έλεγε και η μητέρα μου. Θες να κάνεις παιδί; Ο εαυτός σου, δεύτερη μοίρα. Εγώ δεν είχα αυτή την ωριμότητα. Για μένα, το να φέρεις έναν άνθρωπο στον κόσμο είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Άλλοι κάνουν ένα γάμο κι ένα παιδί γιατί πρέπει. Για την κοινωνία. Εγώ δεν έβαλα τέτοια πρέπει στη ζωή μου. Τα πρέπει τα έβαλα στη δουλειά μου. Να είμαι συνεπής. Να την κάνω σωστά. Στη ζωή κάνουμε επιλογές. Άλλωστε, από την άλλη, εγώ έψαχνα, όσον αφορά στο γάμο και την οικογένεια, το τέλειο, το ιδανικό, που φυσικά δεν υπάρχει. Αν είναι να γίνει κάτι, γίνεται. Το πιστεύω κι αυτό πάρα πολύ.

Τι πρέπει να διαθέτει ένας άνδρας για να προσελκύσει το ενδιαφέρον σας;
Πρέπει να τον θαυμάσω. Είναι σημαντικό να τον θαυμάσω σαν άνθρωπο. Σίγουρα πρέπει να υπάρχει και χημεία, χωρίς αυτή δε γίνεται τίποτα. Θέλω αυθεντικά ευγενή άνθρωπο. Και στο τιμόνι δοκιμάζω έναν άνδρα. Ο αγενής στο τιμόνι δεν μπορεί ποτέ να είναι καλός στη σχέση του. Βγαίνουν τα κόμπλεξ στο τιμόνι. Πώς θα φερθεί όταν δει γυναίκα στο τιμόνι; Εκεί φαίνεται ο άνδρας. Το έχω ψάξει πάρα πολύ. Μπορεί ν’ ακούγεται αστείο, αλλά δεν είναι. Δεν ψάχνω την επίπλαστη ευγένεια, αλλά την εσωτερική. Άλλο βέβαια κάποια συμπεριφορά πάνω στα νεύρα. Υπάρχουν κάποιοι που μόλις δουν γυναίκα στο τιμόνι, θέλουν να την πατήσουν κάτω. Αυτός ο άνδρας δεν πρόκειται ποτέ να γίνει καλός σύντροφος. Ένα τεστ λοιπόν δεν είναι να τον μεθύσεις. Είναι να του πεις πάμε μια βόλτα με το αμάξι…

Eleni Filini12 Eleni Filini8 ELENI FILINI 1

Φοβάστε τη μοναξιά;
Καθόλου. Η καλύτερη μου φίλη. Έχω γράψει κι ένα ποίημα για τη μοναξιά. Δε νοιώθω άλλωστε καθόλου μόνη. Μου έχει τύχει να νοιώθω μόνη ανάμεσα σε δέκα ανθρώπους ή σε μια σχέση. Αλλά δεν φοβάμαι τη μοναξιά.

Το χρόνο που περνά;
Ο χρόνος είναι φίλος. Η ζωή είναι ωραία, μακάρι να ήμασταν αιώνιοι, αλλά δεν ήμαστε, τι να κάνουμε.

Τι γνώμη έχετε για τις διορθωτικές επεμβάσεις;
Όταν πρόκειται για κάτι καλό, για μια διακριτική διόρθωση, είμαι θετική. Δεν μου αρέσει όμως η παραμόρφωση του ανθρώπου, που πρέπει μετά να ξανασυστηθεί γιατί είναι κάποιος άλλος.

Με τις ηλικίες έχετε πρόβλημα;
Όταν ξεκίνησα το θέατρο, ήμουν ακόμη στη δραματική σχολή όταν έπαιξα με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, έλεγα την ηλικία μου. Ο Ηλιόπουλος με συμβούλεψε να μην το κάνω. Ο καλλιτέχνης δεν έχει ηλικία. Τώρα κάνω τη μάνα στα «Κλεμμένα όνειρα», αύριο κάπου αλλού μπορεί να κάνω την κόρη.

Eleni Filini6

Αν θα γυρνούσατε το χρόνο πίσω, ποια λάθη θα διορθώνατε;
Θα απέφευγα δύο-τρεις ανθρώπους στη ζωή μου και θα ήμουν λίγο πιο σκληρή σε κάποιους άλλους. Δεν μου αρέσουν το άδικο, ο φθόνος και η κακία, δεν μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους που πειράζουν ανυπεράσπιστα πλάσματα.

Τι σας θυμώνει στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης;
Να βλέπω ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια φαγητό και κάποιους άλλους να γίνονται όλο και πλουσιότεροι. Παγκόσμιο φαινόμενο, όχι μόνο στη χώρα. Αυτή η μεγάλη ανισότητα, η εκμετάλλευση και η θεοποίηση του χρήματος είναι ό, τι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Σκοτώνουν τη ζωή για το χρήμα και οι αξίες έχουν χαθεί.

Petros-kEleni-filini-yiannis-mpostantzoglou-syntrofe-megaleiotate-dipethe-boreiou-aigaiou zafeiris-yiannis-mpostantzoglou-eleni-filini-mataragas-ksekoukis

Eleni Filini5 Eleni Filini14