DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Μεγάλος σεισμός στην Ύδρα στην εορτή του Αγίου Τύχωνα στις 16 Ιουνίου 1769

Seismos Ydras 1

16 Ιουνίου 1769, η Ύδρα δοκιμάζεται από δυνατό σεισμό

Το ιστορικό του μεγάλου σεισμού του 1769 - Η εορτή του Αγίου Τύχωνα στην Ύδρα

Ο Άγιος Τύχωνας είναι ένα προσφιλέστατο και αναμνηστικό εκκλησάκι από τον Μεγάλο σεισμό που συντάραξε την Ύδρα στις 16 Ιουνίου 1769 (ημέρα εορτής του Αγίου Τύχωνα), αφού κατέστρεψε σπίτια και πιθανότατα υπήρχαν απώλειες μεταξύ των κατοίκων.

Δεν γνωρίζουμε τον κτήτορά του αλλά υποθέτω ότι θα προσφέρθηκαν πολλοί κάτοικοι για την ανέγερσή του σαν ένα Θεϊκό τάμα για τον εξευμενισμό του Θεού και την βοήθεια Του στους δοκιμαζόμενους Υδραίους.

Ως πρώτος εφημέριος αναφέρεται κάποιος Παπα-Δημήτρης και αυτό απο το δελτίο απογραφής του 1828 του Παπα-Παντελή, που υπογράφει ως "Παπα-Παντελής του Παπα-Δημήτρη".
Η άπογραφή του 1828 μας λεει ότι είχε 320 ενορίτες, το δελτίο υπογράφει Παπα-Παντελής Παπα-Δημήτρη (Αρχ. Ύδρ. ΙΔ΄, σελ.152.

Η εκκλησία του Αγίου Τύχωνος είναι παρεκκλήσιο της Ενοριακής εκκλησίας της Υπαπαντής του Χριστού Ύδρας

Το ιστορικό του μεγάλου σεισμού της 16 Ιουνίου 1769
Ένας δυνατός σε ένταση σεισμός συγκλονίζει την Ύδρα στις 16 Ιουνίου 1769, με συνέπεια να πάθει μεγάλες ζημιές το Μοναστήρι της «Κοίμησης της Θεοτόκου» αφού κατ' έπεσε μέρος του και να γκρεμισθούν πάρα πολλά σπίτια.

Μια καλοκαιρινή μέρα του της 16ης Ιουνίου 1769, τις μεσημεριανές ώρες, ένας δυνατός σε ένταση σεισμός συγκλονίζει την Ύδρα με συνέπεια να πάθει μεγάλες ζημιές το Μοναστήρι της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου».

Η δυνατή σεισμική δόνηση είχε σαν συνέπεια να γκρεμισθούν πάρα πολλά σπίτια και άλλα να πάθουν μεγάλες και μικρές ζημιές. «Εκρήμνισε μεν τον ναόν, διέρρηξε δε εις πολλά σημεία την Μονήν, εκρήμνισεν όλα τα ανώγεια των οικιών της πόλεως και ηνάγκασε τους κατοίκους να αποσυρθούν και να παραμείνουν εις την ύπαιθρον επ΄ αρκετόν, επειδή αι δονήσεις του διήρκεσαν επί πολύ».

Ταυτόχρονα ένα σεισμικό ρήγμα άνοιξε από την περιοχή Καμίνια και κατέληξε στην περιοχή που λίγο αργότερα θεμελιώθηκε το «εκκλησάκι του σεισμού» όπως ονομάζεται στο νησί, η εκκλησία του Άγιου Τύχωνα. (Για το ρήγμα του σεισμού δεν υπάρχει ιστορική τεκμηρίωση αλλά αν παρατηρήσουμε την εκκλησία του Αγίου Τύχωνα είναι θεμελιωμένη κατά πολύ κάτω από επίπεδό του δρόμου...)

Οι Υδραίοι ευσεβείς χριστιανοί εκείνης της εποχής προέταξαν και θεμελίωσαν το εκκλησάκι που με την Θεία Δύναμη Του λειτούργησε σαν ένας Θεικός τοίχος απέναντι στην καταστροφική μανία του σεισμού.

Κατά παράδοση μετά την Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Τύχωνα –όπως και στον Ι. Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου- διαβάζεται η ευχή για προστασία από σεισμό: «Ὁ Θεός ὁ μέγας, καί φοβερός, καί θαυμαστός, ὁ μόνος ἀληθινός, ὁ ποιῶν πάντα καί μετασκευάζων, ὁ ἐπιβλέπων ἐπί τήν γῆν καί ποιῶν αὐτήν τρέμειν, ὁ ἁπτόμενος τῶν ὀρέων καί καπνίζονται, ὁ σείων τήν ὑπ’ οὐρανόν ἐκ θεμελίων, οἱ δέ στύλοι αὐτῆς οὐ σαλεύονται, ὁ τά θεμέλια της γής σαλεύων, ἤδρασται δέ τῷ σῶ νεύματι, ὄν πάντα φρίσσει καί τρέμει ἀπό προσώπου τῆς δυνάμεώς Σου…».

Η εορτή του Αγίου Τύχωνα στην Ύδρα
Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΥΧΩΝΑ ΣΤΟΝ Ι. ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΥΔΡΑΣ
Από: Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ακίνδυνο Δαρδανό, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο
«Η εορτή του Αγίου Τύχωνος στον Ι. Καθεδρικό Ναό Ύδρας. Την Πέμπτη 16/6 θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία και θα αναγνωστεί η ευχή επί απειλή σεισμού ως είθισται. Η εικόνα ευρίσκεται εις το Δεξιό κλίτος του Ι Καθεδρικού Ναού με χρονολογία 1774 και συντηρήθηκε το 2006.Μγ

Ως πρώτος εφημέριος  αναφέρεται κάποιος Παπα-Δημήτρης και αυτό απο το δελτίο απογραφής του 1828 του Παπα-Παντελή, που υπογράφει ως "Παπα-Παντελής του Παπα-Δημήτρη".

Η άπογραφή του 1828 μας λεει ότι είχε 320 ενορίτες, το δελτίο υπογράφει Παπα-Παντελής Παπα-Δημήτρη (Αρχ. Ύδρ. ΙΔ΄, σελ.152).

Πληροφορίες: hydraspoliteia.blogspot.gr/