DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 15 Ιανουαρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Genaris

Σαν σήμερα 15 Ιανουαρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Μαρτύρων Ελένης Ελπιδίου Δάνακτος και Πανσοφίου
Οσίων Παύλου του Θηβαίου και Ιωάννου του «Καλυβίτου».

15 Ιανουαρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

588 π.Χ: Ο Ναβουχοδονόσορ Β’ της Βαβυλώνας ξεκινά την πολιορκία της Ιερουσαλήμ. Θα την καταλάβει στις 18 Ιουλίου 586 π.Χ. και θα την καταστρέψει.

1559: Η Ελισάβετ Α’ στέφεται βασίλισσα της Αγγλίας στο αβαείο του Γουέστμινστερ.

1582: Η Ρωσία παραχωρεί τη Λιβονία (περιοχή, που σήμερα μοιράζονται Λετονία και Εσθονία) και την Εσθονία στην Πολωνία.

1759: Εγκαινιάζεται το Βρετανικό Μουσείο, το αρχαιότερο του κόσμου.

1820: Ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκτιμώντας ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον Αγώνα από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών του Τσάρου δεν αποδέχεται την πρόταση του Εμμανουήλ Ξάνθου να αναλάβει την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας.

1822: Υπογράφεται η Διακήρυξη της Α’ Εθνοσυνέλευσης για τους σκοπούς του Αγώνα και για την «ανεξαρτησία του έθνους των Ελλήνων» από τον οθωμανικό ζυγό. Συγκροτείται η πρώτη Επαναστατική Ελληνική Κυβέρνηση. Πρόεδρος του Νομοτελεστικού εκλέγεται ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Δημήτριος Υψηλάντης πρόεδρος του Βουλευτικού.

1822: Η Αϊτή αναγνωρίζει πρώτη στον κόσμο την Επαναστατική Κυβέρνηση της Ελλάδας.

1823: Στον Άγιο Βλάσιο Ευρυτανίας ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατανικάει το στρατό του Ισμαήλ Πασά Πλιάσα που κατευθυνότανε στο Μεσολόγγι.Οι τουρκαλβανοί τρέπονται σε φυγή προς το Αγρίνιο, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς και πολλά λάφυρα.

1861: Ο αμερικανός Ελίσα Ότις πατεντάρει τον πρώτο ατμοκίνητο ανελκυστήρα.

1870: Στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί επιλέγουν το γαϊδουράκι ως σύμβολο του κόμματός τους.

1878: Συλλαλητήριο που διοργανώνεται στην Αθήνα για την έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της Τουρκίας (Ρωσοτουρκικός Πόλεμος) καταλήγει σε αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς διαδηλωτές και πολλούς τραυματίες.

1889: Ιδρύεται στην Ατλάντα των ΗΠΑ, η Coca Cola Company. Προηγουμένως είχε την επωνυμία Pemberton Medicine Company.

1892: Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε άρθρο του στην εφημερίδα Triangle της Μασαχουσέτης.

1895: Η Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.

1901: Αναμένεται η πτώχευση πολλών εμπόρων από την Πελοπόννησο, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας των σταφιδοπαραγωγών επαρχιών.

1912: Σεισμοί πλήττουν τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά, με περίπου 35 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

1919: Πλημμύρα από μελάσα στη Βοστώνη. Τεράστια δεξαμενή με 8,6 εκατομμύρια λίτρα μελάσας, που προορίζονταν για ρούμι, σκάει και ένα μεγάλο κύμα μαύρης μελάσας χύνεται στους δρόμους. 21 άνθρωποι πεθαίνουν από πνιγμό ή ασφυξία, ενώ άλλοι 150 τραυματίζονται.

1919: Ο πιανίστας και πολιτικός Ιγκνάτσε Παντερέφσκι γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Πολωνίας.

1921: "Γεννιέται" σε ένα παγωµένο θέατρο στο Λιβόρνο το Κοµµουνιστικό Κόµµα Ιταλίας.

1921: Η ελληνική κυβέρνηση απευθύνει διακοίνωση προς τους Συμμάχους για την απόφασή τους να παρευρεθεί στη Διάσκεψη για το ελληνικό ζήτημα και ο Κεμάλ.

1922: Ο ηγέτης του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν, Μάικλ Κόλινς, γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελεύθερης Ιρλανδικής Πολιτείας, σχηματίζοντας προσωρινή κυβέρνηση.

1925: Στη Ρωσία, ο Λέων Τρότσκι απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του Επαναστατικού Συμβουλίου.

1927: Το ραδιόφωνο του BBC μεταδίδει για πρώτη φορά αγώνα ράγκμπι. Ο αγώνας Αγγλία- Ουαλία είναι ο πρώτος διεθνής αγώνας ράγκμπι.

1934: Σεισμός μεγέθους 8,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την περιοχή στα σύνορα Ινδίας και Νεπάλ. 10.700 νεκροί, ο απολογισμός.

1936: Υψώνεται στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Τολίντο του Οχάιο το πρώτο κτίριο στον κόσμο κατασκευασμένο από γυαλί.

1939: Συγκροτούνται επιτροπές για τη μεταφορά των οστών του Ανδρέα Κάλβου στη Ζάκυνθο και την τοποθέτηση προτομής του σε Κέρκυρα και Ιθάκη.

1940: Στην Ελλάδα, για την αποκατάσταση των ακτημόνων απαιτούνται πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

1942: 21 αμερικανικά κράτη αποφασίζουν να διακόψουν σχέσεις με τον Άξονα.

1943: Ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο κτίριο γραφείων στον κόσμο. Πρόκειται για το Πεντάγωνο, που αποτελεί την έδρα του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

1947: Βρίσκεται κακοποιημένο το πτώμα της ηθοποιού Ελίζαμπεθ Σορτ («Η μαύρη ντάλια») σε πάρκο του Λος Άντζελες.

1949: Ο Εθνικός Στρατός ανακαταλαμβάνει τη Νάουσα, που είχαν καταλάβει και λεηλατήσει για 48 ώρες οι αντάρτες του «Δημοκρατικού Στρατού».

1950: Δημοψήφισμα των Ελλήνων στην Κύπρο διεξάγεται από την Εκκλησία για την ένωση με την Ελλάδα. Υπέρ της ένωσης ψηφίζει το 95,7%.

1953: Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει το καζίνο του Μόντε Κάρλο.

1959: Καθιερώνονται το κιλό και το μέτρο ως αποκλειστικά μέσα μέτρησης κατά τις ελληνικές συναλλαγές.

1961: Ο Ανδρέας Παπανδρέου αποδέχεται πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να οργανώσει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα. Εγκαθίσταται στο Ψυχικό και αναλαμβάνει Πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας.

1962: Δημοσιεύεται στο περιοδικό Record η πρώτη ιστορία με ήρωα τον ραδιούργο βεζίρη Ιζνογκούντ, που «ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη» ανατρέποντας τον καλό χαλίφη της Βαγδάτης. Είναι δημιουργία του γάλλου σκιτσογράφου Ζαν Ταμπαρί και του συγγραφέα, Ρενέ Γκοσινί.

1968: Έπειτα από διεθνείς πιέσεις, η Χούντα χορηγεί διαβατήριο στον Ανδρέα Παπανδρέου.

1969: Εντοπίζεται νεολιθικός οικισμός κοντά στη Θήβα.

1970: Βομβιστικές επιθέσεις του "ΕΘνικού Μετώπου" σημειώνονται σε Λεμεσό και Αμμόχωστο.

1971: Εγκαινιάζεται και επισήμως ένα από τα μεγαλύτερα έργα του κόσμου, το φράγμα του Ασουάν στην Αίγυπτο, από τους Προέδρους της Αιγύπτου και της ΕΣΣΔ, Σαντάτ και Ποντγκόρνι αντίστοιχα.

1971: Κυκλοφορεί το τραγούδι My Sweet Lord από τον Τζορτζ Χάρισον.

1972: Η Μαργαρίτα στέφεται βασίλισσα της Δανίας.

1973: Ο αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον διατάζει κατάπαυση του πυρός στο Βιετνάμ, κατόπιν της επιτευχθείσας συμφωνίας με τους βορειοβιετναμέζους.

1973: Το σοβιετικό "Σελήνη 21" προσεληνώνεται στη Σελήνη, μεταφέροντας και το περιπλανώμενο εξερευνητή Λουνοκχοντ 2.

1975: Η Πορτογαλία παραχωρεί ανεξαρτησία στην Αγκόλα.

1976: Η Σάρα Τζέιν Μουρ, επίδοξη δολοφόνος του Αμερικανού Προέδρου Τζέραλντ Φορντ, καταδικάζεται σε ισόβια φυλάκιση.

1976: Εκτοξεύεται το "Ήλιος 2", κοινή αποστολή της Γερμανίας και της ΝΑΣΑ με αποστολή την μελέτη του Ήλιου στον οποίο έφτασε σε απόσταση 0,29 αστρονομικών μονάδων ή 43 εκατ. χλμ.

1977: Εμπρησμός του κινηματογράφου «Αττικόν» στον Πειραιά από την τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας».

1985: Στη Βραζιλία, ο Τανκρέντο Νέβες γίνεται ο πρώτος μη στρατιωτικός Πρόεδρος που εκλέγεται μετά από 21 χρόνια.

1989: Στον πρώτο τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 5x5 που γίνεται στην Ολλανδία, η Βραζιλία κερδίζει την Ολλανδία με 2-1.

1990: Στην πρώην Ανατολική Γερμανία, 2.000 διαδηλωτές εφορμούν στο κεντρικό κτίριο της πρώην Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Στάζι), καταστρέφοντας εγκαταστάσεις και έπιπλα.

1991: Στην Τυνησία, δολοφονούνται δύο από τους ηγέτες της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), ο Σαλάχ Χαλάφ και ο Χαέλ Αμπντέλ Χαμίντ.

1992: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Σλοβενία και την Κροατία, αναγνωρίζοντας έτσι τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

1993: Συλλαμβάνεται στη Σικελία μετά από δεκαετίες προσπαθειών το αφεντικό της Μαφία, Σαλβατόρε "Τότο" Ρίινα γνωστός ως το «Κτήνος».

1994: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει την αποστολή 1.778 παρατηρητών στη Νότια Αφρική για να επιβλέψουν τη διεξαγωγή των πρώτων δημοκρατικών εκλογών.

1995: Στις Φιλιππίνες, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ έχει τη μαζικότερη υποδοχή που έγινε ποτέ σε προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας. Τη λειτουργία του παρακολουθούν πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

1996: Ο Ανδρέας Παπανδρέου συντάσσει την επιστολή παραίτησης του μέσα στο Ωνάσειο, μετά από 56 μέρες στην εντατική. Παραιτείται από το αξίωμα του πρωθυπουργού, ενώ παραμένει πρόεδρος του κινήματος και ζητά από την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν άμεσα στην εκλογή νέου πρωθυπουργού.

1996: Ο ΠΣΑΤ βραβεύει στο ΣΕΦ τους κορυφαίους αθλητές του 1995. Για πρώτη φορά παρίσταται ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ο Πύρρος Δήμας γίνεται ο δεύτερος αθλητής μετά τον Νίκο Γκάλη, που ψηφίζεται 3 φορές κορυφαίος Έλληνας αθλητής (1992 και 1993) με 1.344 βαθμούς (με άριστα τους 1400) από 280 επαγγελματίες αθλητικούς συντάκτες. Η Κατερίνα Θάνου παίρνει 1.007 βαθμούς και η Εθνική μπάσκετ Εφήβων 950 βαθμούς. Το έπαθλο ήθους απονέμεται στον Κυριάκο Γιαννόπουλο, αρχηγό της εθνικής ομάδας πόλο, που αποχωρεί από την ενεργό δράση με 404 διεθνείς συμμετοχές και 4 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

1997: Στην Αλβανία καταρρέει «παρατραπεζικό σύστημα», με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν άγριες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

2000: Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της, η Ελλάδα ανατιμά το νόμισμά της. Με απόφασή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δραχμή ανατιμάται κατά 3,5% έναντι του ευρώ.

2000: Δολοφονείται ο Ζάλικο Ραζνάτοβιτς, γνωστότερος ως Αρκάν. Σέρβος διοικητής παραστρατιωτικής ομάδας που κατά τη διάρκεια του εμφυλίου οργάνωσε και εκτέλεσε μαζικές σφαγές αμάχων.

2001: Ξεκινά τη λειτουργία της η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, δημιουργία του αμερικανού επιχειρηματία Τζίμι Γουέλς.

2006: Φθάνει στη Γη μια κάψουλα του οχήματος «Στάρνταστ» "Αστρόσκονη" (“Stardust”) και φέρνει δείγματα του κομήτη «Βιλντ – 2» "Άγριος" (“Wild – 2”). Τον κομήτη αυτό τον επισκέφθηκε το διαστημικό όχημα «Σταρντουστ», που εκτοξεύθηκε από τη ΝΑΣΑ στις 7.2.1999 με σκοπό να τον πλησιάσει όσο γίνεται περισσότερο.
Πραγματικά τον πλησίασε στις 2.1.2004 σε απόσταση μόλις 300 χλμ. και «παρατήρησε» τον πυρήνα του κομήτη, που είχε διάμετρο 5 χλμ. και ήταν έντονα διαβρωμένος.
Με ένα δε μικρό βραχίονά του, που ήταν σαν σφουγγάρι, μάζεψε πολλά δείγματα των σωματιδίων, από τα οποία αποτελείται η ουρά του κομήτη.
Ύστερα το διαστημικό σκάφος άρχισε να επανακάμπτει προς τη Γη, όπου έφθασε στις 15.1.2006 και μια κάψουλα του οχήματος έπεσε στην έρημο της Γιούτα (Utah) των ΗΠΑ με αλεξίπτωτο και περισυλλέχθηκε.
Από αναλύσεις των δειγμάτων που έγιναν σε 50 εργαστήρια όλου του κόσμου βρέθηκε ότι ο «Βίλντ – 2» είναι πραγματικά ένα ασυνήθιστο μείγμα.

2007: Στο Ιράκ εκτελούνται δια απαγχονισμού ο ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ Χουσεΐν, Μπαράν Ιμπραχίμ αλ Τικριτί και ο Αουάντ Χαμέντ Αλ Μπαντάρ.

2009: Μετά από πρόβλημα εν πτήση ο πιλότος της πτήσης 1549 αναγκάζεται να προσγειώσει το σκάφος στο ποταμό Χάντσον. Όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους.

2009: Αμερικανοί επιστήμονες ανακοινώνουν ότι ανακάλυψαν σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει μεθάνιο στον πλανήτη Άρη και διατυπώνουν την υπόθεση ότι υπάρχει ζωή στον εν λόγω πλανήτη.

2010: Η Digea αρχίζει τη μετάδοση ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος από την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.

2010: Λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη σε διάρκεια δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου της τρίτης χιλιετίας. Διαρκεί 11 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα.

1015: "Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη" διαμηνύει από τη Ρόδο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

5 π.Χ. - Αυτοκράτορας Κουάνγκγου των Χαν.

1096 - Θεοδώρα Κομνηνή, Βυζαντινή πριγκίπισσα.

1432 - Αλφόνσος Ε΄, βασιλιάς της Πορτογαλίας.

1622 – Ζαν Μπατίστ Ποκελέν, ήταν Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, διευθυντής θεάτρου και ηθοποιός, γνωστότερος ως Μολιέρος («Δον Ζουάν», «Ο κατά φαντασία ασθενής», «Ταρτούφος», «Αρχοντοχωριάτης»).
Οι Γάλλοι τον θεωρούν ως τον καλύτερο κλασσικό ποιητή τους, ενώ για πολλούς είναι και ο καλύτερος Γάλλος λογοτέχνης. Μπόρεσε και έφερε την κωμωδία σε ίση θέση με την τραγωδία, και αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά του. Ανήκε στο καλλιτεχνικό κίνημα του κλασικισμού.

1784 – Θεόκλητος Φαρμακίδης, διδάσκαλος του Γένους, διαφωτιστής, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, λόγιος, κληρικός και πρωτοπόρος εφημεριδογράφος.
Υπήρξε πιστός υπερασπιστής των ιδεών του νεοελληνικού διαφωτισμού, που είχε ως βασικό εκφραστή τον Αδαμάντιο Κοραή και ιδιαίτερα ταπεινός στο φρόνημα, ώστε και όταν ακόμη του προσφέρθηκε ο «Μεγαλόσταυρος του Σωτήρος» ως αναγνώριση των υπηρεσιών του στο έθνος δεν απεδέχθη την τιμή.

1795 - Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ, Ρώσος συγγραφέας.

1809 – Πιερ Ζοζέφ Προυντόν, γάλλος συγγραφέας και πολιτικός που από πολλούς θεωρείται ο πατέρας του αναρχισμού.
Ο Πιερ Ζοζέφ Προυντόν (Pierre Josef Prοudhon) (Μπεζανσόν, 15 Ιανουαρίου 1809 - Παρίσι, 19 Ιανουαρίου 1865) ήταν Γάλλος πολιτικός, μουτουαλιστής φιλόσοφος και σοσιαλιστής. Ήταν μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου, και ήταν ο πρώτος που αυτοχαρακτηρίστηκε αναρχικός. Θεωρείται από τους σημαντικότερους αναρχικούς συγγραφείς και οργανωτές. Μετά τα γεγονότα του 1848, άρχισε να αυτοαποκαλείται φεντεραλιστής.
Ο Προυντόν ήταν τυπογράφος στο επάγγελμα, ο οποίος έμαθε μόνος του λατινικά, για να τυπώνει καλύτερα βιβλία σε αυτήν τη γλώσσα. Η γνωστότατη του φράση είναι ότι η ιδιοκτησία είναι κλεψιά, που περιέχεται στο πρώτο του μεγάλο έργο Περί ιδιοκτησίας (Qu'est-ce que la propriété? Recherche sur le principe du droit et du gouvernement), που εκδόθηκε το 1840.
Η έκδοση του βιβλίου προσέλκυσε το ενδιαφέρον των γαλλικών αρχών, αλλά και την κριτική του Μαρξ, ο οποίος ξεκίνησε αλληλογραφία με το συγγραφέα. Οι δύο άντρες αλληλοεπηρεάστηκαν: Συναντήθηκαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της εξορίας του Μαρξ. Η φιλία τους τελικά έληξε, όταν ο Μαρξ απάντησε στο "Σύστημα οικονομικών αντιθέσεων ή η φιλοσοφία της αθλιότητας" του Προυντόν με το προκλητικά τιτλοφορημένο "Η αθλιότητα της φιλοσοφίας".
H διαμάχη έγινε μία των πηγών ρήξης μεταξύ των αναρχικών και των μαρξιστικών πτερύγων της Πρώτης Διεθνούς. Κάποιοι, όπως Έντμουντ Γουίλσον, ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση του Μαρξ στον Προυντόν οφειλόταν στην υπεράσπιση από τον τελευταίο του Καρλ Γκρυν, τον οποίο ο Μαρξ αντιπαθούσε έντονα και ο οποίος ετοίμαζε μεταφράσεις του έργου του Προυντόν.
Ο Προυντόν προτιμούσε τα εργατικά σωματεία και τους εργατικούς συνεταιρισμούς, όπως και την ατομική εργατική/αγροτική ιδιοκτησία, παρά την κοινωνικοποίηση της γης και των χώρων εργασίας. Πίστευε ότι η σοσιαλιστική επανάσταση μπορούσε να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο.
Στις "Εξομολογήσεις ενός επαναστάτη" ο Προυντόν ισχυρίστηκε ότι "η αναρχία είναι τάξη" (Anarchy is Order), μια φράση που πολύ αργότερα ενέπνευσε, κατά τη γνώμη κάποιων, το αναρχικό σύμβολο του Α μέσα σε κύκλο, σήμερα ένα από τα πιο κοινά γκράφιτι στις πόλεις.
Προσπάθησε ανεπιτυχώς να δημιουργήσει μια εθνική τράπεζα, η οποία θα χρηματοδοτείτο από φόρο εισοδήματος σε καπιταλιστές και μετόχους. Παρόμοια κατά κάποιον τρόπο με μια πιστωτική ένωση, θα παρείχε άτοκα δάνεια.
Ο Προυντόν έμεινε πάντοτε σ΄ ένα επίπεδο οραματισμού ενός δικαιότερου κόσμου, χωρίς ν΄αναζητήσει τη μεθοδολογία της μετάβασης στο νέο είδος κοινωνικής οργάνωσης, που θα έκανε αυτόν τον κόσμο δυνατό.

1841 – Στέφανος Μουσούρος, ήταν ελληνικής καταγωγής διπλωμάτης και πολιτικός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 19ου αιώνα. (15 Ιανουαρίου 1841 - 1906)
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου 1841 την περίοδο που υπηρετούσε σ΄ αυτήν ως πρέσβης, ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μουσούρος. Σπούδασε Νομική στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Σε ηλικία είκοσι χρονών μπήκε στην υπηρεσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορικής Κυβέρνησης και διορίστηκε πρεσβευτής της στη Ρώμη. Κλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και διορίστηκε μέλος της επιτροπής δημοσίων έργων. Το 1896 ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ τον διόρισε ηγεμόνα της Σάμου. Μετά όμως τη λήξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 και του αντίκτυπου που είχε, αντικαταστάθηκε και στη θέση του ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Βαγιάννης. Στη συνέχεια διορίστηκε πρέσβης στο Λονδίνο όπου και παρέμεινε εκεί μέχρι το θάνατό του.
Στην πολιτική ιεραρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έφερε τον υψηλότερο βαθμό Βαλά και τιμήθηκε με τα παράσημα Μετζιτιέ, (α΄ τάξης), Οσμανιέ, (β΄ τάξης), τους ιταλικούς μεγαλόσταυρους των αγίων Μαυρικίου και Λαζάρου και του Στέμματος της Ιταλίας, το παράσημο του Λέοντα και του Ήλιου της Περσίας (β΄ τάξης) και πολλά άλλα τιμητικά διαφόρων κρατών που έλαβε λόγω υπηρεσιακής ιδιότητας.

1850 - Μιχαήλ Εμινέσκου, Ρουμάνος ποιητής.

1850 - Σοφία Κοβαλέφσκαγια, Ρωσίδα μαθηματικός.

1855 – Αριστείδης Δαμαλάς, Έλληνας ηθοποιός.
Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 15 Ιανουαρίου 1855 από σημαντική οικογένεια. Πατέρας του ήταν ο Αμβρόσιος Δαμαλάς, δήμαρχος της Ερμούπολης. Μητέρα του ήταν η Καλλιόπη Δαμαλά, το γένος Ράλλη, θυγατέρα του Χίου ευπατρίδη και δημάρχου Πειραιώς Λουκά Ράλλη.
Σχολείο πήγε στον Πειραιά, και μετά σπούδασε στο Παρίσι και Λονδίνο. Γεμάτος πατριωτικά αισθήματα παρουσιάστηκε στην επιστράτευση του 1878 και κατατάχτηκε εθελοντής στο ιππικό. Υπηρέτησε με πολύ ζήλο επί τέσσερα χρόνια.
Παντρεύτηκε την Γαλλίδα Σάρα Μπερνάρ και απόκτησε παγκόσμια φήμη.
Το 1889 απέκτησε μία εξώγαμη κόρη, την Τερέζα, με μία από τις ερωμένες του, την οποία παράτησε στην πόρτα του σπιτιού της Σάρας Μπερνάρ με ένα σημείωμα. Το παιδί ανέλαβε να δώσει σε ανάδοχη οικογένεια στην Ελλάδα ο Βασίλειος Ζαχάρωφ.
Απεβίωσε απρόοπτα στο Παρίσι από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις 18 Αυγούστου 1889. Κηδεύτηκε στην Αθήνα με πολλή μεγαλοπρέπεια.

1863 - Βίλχελμ Μαρξ, Γερμανός πολιτικός.

1869 - Στανίσλαβ Βισπιάνσκι, Πολωνός δραματουργός.

1875 - Τόμας Μπερκ, Αμερικανός αθλητής.

1876 - Ιμπν Σαούντ, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας.

1888 - Ρετζέπ Μιτρόβιτσα, Αλβανός πολιτικός.

1891 - Ντιάνα Μπουντισάβλιεβιτς, Αυστριακή ανθρωπίστρια.

1902 - Σαούντ, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας.

1902 – Ναζίμ Χικμέτ (Nazim Hikmet), ήταν Τούρκος ποιητής και δραματουργός, τα έργα του οποίου μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.

1908 – Έντουαρντ Τέλερ, ουγγροαμερικανός πυρηνικός επιστήμονας που θεωρείται «πατέρας» της βόμβας υδρογόνου.

1909 – Ζαν Μπουγκάτι, Γάλλος μηχανικός και σχεδιαστής αυτοκινήτων.
Ο Ζαν Μπουγκάτι (Jean Bugatti, 15 Ιανουαρίου 1909 - 11 Αυγούστου 1939) ήταν Γάλλος μηχανικός και κατασκευαστής αυτοκινήτων, ιταλικής καταγωγής.
Γεννήθηκε ως Gianoberto Maria Carlo Bugatti στην Κολωνία της Γερμανίας. Από παιδί ενδιαφερόταν να εισχωρήσει στην Bugatti Automobiles S.A.S. επιχείρηση του πατέρα του Έττορε Μπουγκάτι {Ettore Bugatti). Από το Μιλάνο βρέθηκε στο Παρίσι και το εργοστάσιο της οικογένειάς του συνεργαζόταν με την Peugeot. Στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου η οικογένειά του έζησε στο Μιλάνο. Το 1932, έκανε το μεγαλύτερο μέρος από το σχέδιο για την Type 41 Royale. Σχεδίασε επίσης 3 μοντέλα του Type 57, τα Ventoux, Stelvio και Atalante. Το ισχυρό για την εποχή του όχημα παρουσιάστηκε στο σαλόνι του Παρισιού το 1936. Σκοτώθηκε το 1939 κατά τα δοκιμαστικά του Type 57, αγωνιστικού αυτοκινήτου, το οποίο μόλις είχε κερδίσει τον αγώνα στο Le Mans. Το όχημα που οδηγούσε ο Μπουγκάτι, μόλις 30 ετών, προσέκρουσε σε δέντρο και ο ίδιος βρήκε τραγικό θάνατο.

1918 – Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, πρόεδρος της Αιγύπτου.
Ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ (15 Ιανουαρίου 1918 - 28 Σεπτεμβρίου 1970) ήταν Αιγύπτιος στρατιωτικός, πραξικοπηματίας και πολιτικός, ανέλαβε την προεδρία της Αιγύπτου μετά από πραξικόπημα.
Γιος ταχυδρομικού υπαλλήλου, γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1918 και σπούδασε στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Καΐρου, από την οποία και αποφοίτησε το 1938, ενώ διακρίθηκε στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ το 1948. Υπήρξε ένας από τους βασικούς ιδρυτές της παραστρατιωτικής οργάνωσης των «Ελεύθερων Αξιωματικών», η οποία, εκμεταλλευόμενη τη πικρία του λαού εκ του πολέμου με το Ισραήλ, ανέτρεψε την αιγυπτιακή δυναστεία του Βασιλιά Φαρούκ Α΄ στις 23 Ιουλίου 1952 και το 1953 ανακήρυξε την Αίγυπτο δημοκρατία ισλαμικού τύπου.
Στη συνέχεια το 1954 ο Νάσερ ανέτρεψε και τον πρώτο Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας Συνταγματάρχη Μωχάμετ Ναγκίμπ θέτοντάς τον σε κατ' οίκον περιορισμό (με αιτιολογία τη μετριοπαθή στάση του απέναντι στο Σουδάν) και ανέλαβε την προεδρία κατόπιν ανελεύθερων εκλογών το 1956 υπό την (αφανή) διπλωματική προστασία της Σοβιετικής Ένωσης. Τον ίδιο χρόνο η Αγγλία και οι ΗΠΑ συνομολογούν με την Αίγυπτο για την (βοήθεια) στη κατασκευή του μεγάλου φράγματος του Ασουάν και παράλληλα ο Νάσερ ζήτησε μεγάλες στρατιωτικές προμήθειες για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της χώρας.
Μοίρασε την εθνική γη στους ακτήμονες και εθνικοποίησε πολλές ξένες επιχειρήσεις, με πρώτη τη διαχείριση της διώρυγας του Σουέζ. Τότε ξέσπασε οξύτατη κρίση και μάλιστα μετά την ανάληψη εκ μέρους της Αγγλίας και Γαλλίας συνεπικουρούμενη και από το Ισραήλ μεγάλης στρατιωτικής επέμβασης την οποία τελικά τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν ως παράνομη και οι δύο Δυνάμεις αναγκάσθηκαν να υποχωρήσουν. Η εξέλιξη αυτή έκανε τον Νάσερ να φαντάζει ως ήρωας.
Στις 28 Σεπτεμβρίου του 1970 ένας Υπουργός του που ανέμενε την υπογραφή του αντιλαμβάνεται ότι ο Πρόεδρος χάνει τις αισθήσεις του. Σε λίγα λεπτά ξεψύχησε από καρδιακό επεισόδιο μέσα στη Προεδρική Έπαυλη. Η κηδεία του Νάσερ θεωρείται μέχρι σήμερα η πολυπληθέστερη που έχει γίνει ποτέ στον αραβικό κόσμο και όχι μόνο.

1924 - Ιωάννης Κοκονέτσης, Έλληνας μουσικός και μαέστρος.

1926 - Μαρία Σελλ, Αυστριακή ηθοποιός.

1929 – Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αμερικανός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης.

1930 - Έντι Γκράχαμ, Αμερικανός παλαιστής.

1941 - Ντον Βαν Βλιτ, Αμερικανός μουσικός.

1948 - Ρόνι Βαν Ζαντ, Αμερικανός μουσικός.

1949 – Πάνος Μιχαλόπουλος, Έλληνας ηθοποιός.
Ο Πάνος Μιχαλόπουλος (15 Ιανουαρίου 1949) είναι Έλληνας ηθοποιός.
Γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1949 στην Μικρομάνη, ένα χωριό το οποίο απέχει 8 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Εμφανίζεται σε θεατρικές, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές παραγωγές και βιντεοταινίες, από την δεκαετία του 1970. Επίσης έχει λάβει μέρος σε πληθώρα τηλεοπτικών σειρών με σημαντική επιτυχία. Συνολικά έχει παίξει σε 28 ταινίες και σε 15 τηλεοπτικές σειρές, για το διάστημα 1972-2009.
Έχει κάνει δύο γάμους και έχει ένα γιο, τον Σωτήρη. Υπήρξε παντρεμένος με την τηλεπαρουσιάστρια Ρούλα Κορομηλά.

1967 – Άλκης Κούρκουλος, Έλληνας ηθοποιός. (Αθήνα 15 Ιανουαρίου 1967-)
Μεγάλωσε κοντά στο Πεδίον του Άρεως, όπου ζει μέχρι και σήμερα. Είναι γιος του ηθοποιού Νίκου Κούρκουλου και της Μελίτας Κούρκουλου. Νονά του είναι η Ελληνίδα ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου.
Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Αρχικά σπούδασε σκηνοθεσία. Έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο το 1985 με τη "Σκιάχτρα" του Μανούσου Μανουσάκη και στην τηλεόραση το 1987-1988 με το "Παραμύθι χωρίς όνομα" στην ΕΤ1, πάλι με τον Μανουσάκη. Το 1989 κάνει το ντεμπούτο του στο θέατρο με το έργο "Γεια σου", του Μπέρναρντ Σλέιντ. Πολύ γνωστός έγινε από την ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου "Άντε γεια" το 1990 με την Τάνια Τρύπη, την Καίτη Παπανίκα, την Βάνα Μπάρμπα κ.ά.
Ακολούθησε η "θρυλική" τηλεοπτική "Αναστασία" της Μιρέλλας Παπαοικονόμου για το Mega Channel (1993-1994) με τη Μυρτώ Αλικάκη και τον Μηνά Χατζησάββα. Το "Λόγω τιμής" (1996 - 1997 Mega Channel) και πάλι της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, τη Βίκυ Βολιώτη κα. Ακολούθησαν το "Κρεσέντο" (2000) με την Εβελίνα Παπούλια, "Ξέχασε με" με τον Γιώργο Κιμούλη και την Δήμητρα Ματσούκα.
Το 1996 συνεργάστηκε κινηματογραφικά με τον Μενέλαο Καραμαγγιόλη στην ταινία "Black Out" και συναντήθηκε για δεύτερη φορά με την Μυρτώ Αλικάκη και για πρώτη φορά με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Η θεατρική του καριέρα συνεχίστηκε με το "Ο θάνατος του εμποράκου", μια συνεργασία με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, το "Παίζοντας με τη φωτιά", "Μιζερέρε" κ.α.
Δεν έχει παντρευτεί ποτέ, ωστόσο οι σχέσεις του έχουν απασχολήσει κατά καιρούς τον ελληνικό τύπο. Από τις πιο γνωστές είναι η θυελλώδης σχέση του με την Ελληνίδα τραγουδίστρια Τάνια Τσανακλίδου και η μακροχρόνια σχέση του με τη ραδιοφωνική παραγωγό Αφροδίτη Σημίτη. Τα τελευταία χρόνια έχει σχέση με την ηθοποιό Ευγενία Δημητροπούλου.

1972 – Χρήστος Κωστής, Έλληνας ποδοσφαιριστής.
Ο Χρήστος Κωστής (γεννημένος στις 15 Ιανουαρίου 1972, Θεσσαλονίκη) είναι Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής. Αγωνιζόταν κυρίως ως δεύτερος επιθετικός και θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους καλύτερους τεχνίτες ποδοσφαιριστές που παρήγαγε η Ελλάδα. Η καριέρα του δεν έμεινε πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο λόγω σοβαρών τραυματισμών.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα, στην ηλικία των 17 ετών, από τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και σύντομα εντυπωσίασε με τις ικανότητές του. Η καριέρα του στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης πήγαινε από το καλό στο καλύτερο και από πολύ νωρίς είχε γίνει απαραίτητο στέλεχος της ομάδας. Το καλοκαίρι του 1994, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, "πάλεψαν" για να τον αποκτήσουν κι ενώ ο ίδιος είχε πληροφορηθεί πως ταξίδευε στον Πειραιά για να υπογράψει με τον Ολυμπιακό, μόλις έφτασε στην Αττική, τον περίμεναν οι άνθρωποι της ΑΕΚ, καθώς ήταν αυτοί που τελικά είχαν κάνει καλύτερη πρόταση στον Ηρακλή. Στη νέα του ομάδα, είχε σπουδαίες εμφανίσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, συν 2 κατακτήσεις Κυπέλλου Ελλάδας και 1 Σούπερ Καπ. Στις 23 Οκτωβρίου του 1997 τραυματίστηκε σοβαρά (κάταγμα κνήμης και περόνης) σε ευρωπαϊκό αγώνα με τη Στουρμ Γκρατς.
Στο τέλος της περιόδου 1997-98 και παρόλο που δεν αγωνίστηκε ξανά, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη βελγική Άντερλεχτ αλλά παρέμεινε σχεδόν ενάμιση χρόνο ακόμα τραυματίας, με υποτροπές, ενώ όποτε επέστρεφε στις προπονήσεις, δεν κατάφερνε να επανέλθει σε υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και να θυμίσει τον ποδοσφαιριστή με την άριστη τεχνική. Αποχώρησε το 2000, χωρίς να αγωνιστεί ούτε μια φορά για τον βελγικό σύλλογο.
Η επιστροφή του στους αγωνιστικούς χώρους αλλά και στην ΑΕΚ, έγινε το 2000 και παρέμεινε στην "Ένωση" μέχρι το 2005, κατακτώντας ένα ακόμα Κύπελλο το 2002. Τη συγκεκριμένη χρονιά όμως στάθηκε και πάλι άτυχος καθώς στον αγώνα με τον Απόλλων Αθηνών για το Κύπελλο Ελλάδας στις 19 Δεκεμβρίου 2002, έσπασε το πόδι του στο ίδιο σημείο, με τον προηγούμενο -πριν πέντε ετών- τραυματισμό του.
Ουσιαστικά, από το 2002 έως το 2005, δεν επανήλθε ποτέ σε υψηλό επίπεδο, καθώς οι συμμετοχές που πήρε ήταν ελάχιστες, κυρίως ως αλλαγή σε αγώνες κυπέλλου και φιλικούς. Την περίοδο 2005/06, στα 33 του πλέον, πραγματοποίησε μια τελευταία γεμάτη χρονιά, στην κυπριακή Αλκή Λάρνακας. Το 2006, αγωνίστηκε δύο φορές για τον Άγιαξ Κέιπ Τάουν, ομάδα της Νοτίου Αφρικής, πριν αποχωρήσει οριστικά από την ενεργό δράση.
Στην Εθνική Ελλάδας
Ο Χρήστος Κωστής υπήρξε διεθνής με την Ελλάδα 15 φορές, έχοντας πετύχει και 4 γκολ. Έκανε το ντεμπούτο του στις 10 Μαρτίου 1993.

1981 – Pitbull, Αμερικανός ράπερ
Ο Αρμάντο Κρίστιαν Πέρες (Armando Christian Pérez, 15 Ιανουαρίου 1981), γνωστότερος με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Pitbull είναι Αμερικανός ράπερ. Η πρώτη του συμμετοχή σε ηχογραφημένο άλμπουμ ήταν στη δισκογραφική δουλειά του Lil Jon με τίτλο Kings of Crunk το 2002. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο M.I.A.M.I. (βραχυγραφία για το Money Is a Major Issue) με την εταιρεία TVT Records. Έκτοτε, έχει κυκλοφορήσει δύο ακόμα άλμπουμ με την εταιρεία αυτή, το El Mariel το 2006 και το The Boatlift το 2007. Είναι επίσης παρουσιαστής του δικού τους τηλεοπτικού προγράμματος, το οποίο μεταδίδεται στα ισπανικά στο καλωδιακό κανάλι Mun2 με τίτλο La Esquina (στα ισπανικά Η Γωνία).

1984 - Χρήστος Λιμπανοβνός, Έλληνας γυμναστής.

1987 - Κέλι Κέλι, Αμερικανίδα μοντέλο.

1988 - Skrillex, Αμερικανός μουσικός παραγωγός.

1990 - Κώστας Σλούκας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

1996 - Ντοβ Κάμερον, Αμερικανίδα ηθοποιός.

Θάνατοι σαν σήμερα

69 - Γάλβας, ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας για επτά μήνες από το 68 έως το 69 μ.Χ.
Ήταν κυβερνήτης της Ταρρακωνικής και κατέλαβε το θρόνο μετά την αυτοκτονία του Νέρωνα. (24 Δεκεμβρίου 3 π.Χ. - 15 Ιανουαρίου 69)
Γεννημένος σε μια πλούσια οικογένεια, ο Γάλβας ήταν ικανός στρατιωτικός κατά το πρώτο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ. Αποσύρθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Νέρωνα αλλά αργότερα του ανατέθηκε η κυβέρνηση της Ταρρακωνικής. Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας του Έτους των Τεσσάρων Αυτοκρατόρων και ο τελευταίος αυτοκράτορας που γεννήθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ..

1208 - Πιερ ντε Καστελνώ, Γάλλος μοναχός.
Ο Πιέρ ντε Καστελνώ (Pierre de Castelnau) γεννήθηκε κατά το 1170 και δολοφονήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1208 κοντά στο αββαείο του Σαιν-Ζιλ-ντυ-Γκαρ.
Μοναχός στο Σιτώ και αρχιδιάκονος του Μαγκελόν, όντας Γάλλος Κιστερκιανός, επεχείρησε, ανεπιτυχώς, να εξαφανίσει την αίρεση των Καθαρών από τον νότο της Γαλλίας, ως ειδικός λεγάτος του Πάπα Ιννοκέντιου Γ΄ με συμπαραστάτη στο έργο του τον Ραμιέ, μοναχό του Σιτώ. Ξεκίνησαν να κηρύττουν το Ευαγγέλιο κατά τους Απόστολους, μετακινούμενοι με τα πόδια και συμπεριφερόμενοι φτωχικά. Μαζί τους ήταν, μεταξύ άλλων, και ο Δομίνικος δε Γούζμαν, ιδρυτής του Μοναχικού Τάγματος των Δομινικανών. Συνάντησαν έντονη αντίδραση και ο Καστελνώ τελικώς δολοφονήθηκε κοντά στο Τρινκετάιγ, σε κοντινή απόσταση από την Αρλ, στα εδάφη του Ραϊμόνδου ΣΤ΄, Κόμη της Τουλούζης (1208), καθώς είχε μόλις αφορίσει τον ευγενή αυτόν, λόγω της μεταξύ τους έλλειψης συνεργασίας στην μάχη κατά των Αλβιγηνών. Ο δολοφόνος ήταν ένας ιπποκόμος του Ραϊμόνδου ΣΤ΄, ο οποίος, καθώς οι υποψίες έπεσαν επάνω του, αφορίστηκε. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αιτία της Σταυροφορίας των Αλβιγηνών.
Έχοντας ανακηρυχθεί ως μάρτυρας από τον Ιννοκέντιο Δ΄, και στη συνέχεια αγιοποιηθεί, η μνήμη του γιορτάζεται στις 15 Ιανουαρίου στις διακονίες της Καρκασσόν και της Νιμ.

1345 - Μαρτίνος Ζαχαρίας, ηγεμόνας της Χίου.
Ο Μαρτίνος Ζαχαρίας (... - 15 Ιανουαρίου 1345) ήταν ηγεμόνας της Χίου και βαρώνος της Χαλανδρίτσας τον 14ο αιώνα. Ήταν μικτής, γενουατικής και βυζαντινής, καταγωγής.
Πατέρας του ήταν ο Βενέδικτος Β' Παλαιολόγος-Ζαχαρίας. Ο Μαρτίνος ήταν ανδρείος και τολμηρός. Απέκρουσε τους Τούρκους και τους Καταλανούς πειρατές. Κέρδισε την εμπιστοσύνη του ηγεμόνα της Αχαΐας Φιλίππου, ο οποίος τον ονόμασε στις 21 Μαΐου 1315 βασιλέα της Μικράς Ασίας και του παραχώρησε τα νησιά Οινούσες, Προκοννήσι, Τένεδο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Κω. Συγκυριάρχησε μαζί με τον αδελφό του Βενεδικτο Γ', και μαζί πέτυχαν το 1319 από τον Ανδρόνικο Β' νέα παράταση της κυριαρχίας τους για άλλα πέντε χρόνια. Η επικύρωση έγινε στο όνομα του Μαρτίνου, ο οποίος εξακολούθησε να πολεμάει τους Τούρκους. Είχε δε τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε κατασκεύασε οχυρό φρούριο. Εντωμεταξύ ανέβηκε στο θρόνο ο Ανδρόνικος Γ' και οι Χιώτες έστειλαν τον προύχοντα Λέοντα Καλόθετο να περιγράψει στον αυτοκράτορα τα πλούσια εισοδήματα του νησιού και να προσελκύσει την προσοχή του αυτοκράτορα. Ο Ανδρόνικος Γ' δέχτηκε την υπόσχεση του νησιού να τον βοηθήσουν να διώξει τον Γενουάτη δυνάστη. Ταυτόχρονα ο Μαρτίνος ήταν σε ρήξη με τον αδερφό του, Βενέδικτο Γ', ο οποίος είχε σφετερισθεί 6.000 υπέρπυρα από τα εισοδήματα του νησιού. Ο Βενέδικτος κατέφυγε στον αυτοκράτορα ζητώντας την καθαίρεση του αδελφού του. Τότε ο Ανδρόνικος Γ, με αφορμή το πέρας της χορηγηθείσας πενταετίας, πρόσταξε τον Μαρτίνο να κατεδαφίσει το φρούριό του και να έλθει στην Κωνσταντινούπολη για να διαπραγματευτεί την ανανέωση της συνθήκης. Ο Μαρτίνος όμως αντί να υπακούσει, άρχισε να εξοπλίζεται.
Ο πρώτος γάμος του Μαρτίνου ήταν με την Μαρία Γκίζι, κόρη του Βαρθολομαίου Γκίζι, αξιωματούχου του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, καγκελαρίου του Δουκάτου των Αθηνών, Τριρημόριου της Εύβοιας και κάτοχο της Τήνου, της Μυκόνου και των Νοτίων Σποράδων. Από αυτό το γάμο του, παιδιά του ήταν ο Κεντυρίων Α΄ Ζαχαρίας και ο Βαρθολομαίος Ζαχαρίας.
Ο δεύτερος γάμος του ήταν το 1320 με την Ζακλίν ντε λα Ρος (Jacqueline de la Roche), από την οικογένεια Ντε λα Ρος του Δουκάτου των Αθηνών, της βαρωνίας της Βελιγοστής και του Δαμαλά. Σε νόμισμά του, ο Μαρτίνος αναφέρεται ως βαρώνος Βελιγοστής και Δαμαλά.
Το φθινόπωρο του 1329 ο αυτοκράτορας ξεκίνησε με μεγάλο στόλο κατά της Χίου και γρήγορα κυρίευσε τα κεντρικότερα μέρη του νησιού. Ο Μαρτίνος έχασε τρεις γαλέρες και, αφού αποσύρθηκε με 800 άνδρες μέσα στα τείχη του, αναγκάστηκε να παραδοθεί. Τα μέλη της οικογένειάς του, η γυναίκα του και τα παιδιά του αφέθηκαν ελεύθερα μαζί με τα χρυσαφικά τους, ενώ αυτός μεταφέρθηκε σιδηροδέσμιος στη Κωσταντινούπολη. Ο άρχοντας Καλόθετος αμείφθηκε γενναία, ενώ ο Βενέδικτος Γ' διορίστηκε νέος έπαρχος της Χίου.
Ο Μαρτίνος βρισκόταν στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης μέχρι το 1338, οπότε ελευθερώθηκε με τη μεσολάβηση του Πάπα και του βασιλιά της Γαλλίας. Μετά από λίγα χρόνια μάζεψε σταυροφόρους και εκστράτευσε κατά της Σμύρνης. Έπεσε πολεμώντας γενναία στις 15 Ιανουαρίου 1345.
Μετά το θάνατο του Μαρτίνου, το 1345, ο γιος του Κεντυρίων Α΄ Ζαχαρίας ανέλαβε τον τίτλο του Βαρώνου της Χαλανδρίτσας, της Αρκαδίας και του μεγάλου κοντόσταυλου. Ανέλαβε επίσης τα φέουδα του Δαμαλά, του Μανιατοχωρίου και της Λυσσαρέας.
Ο Μαρτίνος Ζαχαρίας κυκλοφόρησε νομίσματα, πρώτα μαζί με τον αδελφό του και έπειτα μόνος του. Τα νομίσματα απεικονίζουν το οικόσημο των Ζαχαρία, τον Ιησού Χριστό καθισμένο σε θρόνο, τα τείχη της πόλης, Σταυρό, τον Μαρτίνο Ζαχαρία με τον Άγιο Ισίδωρο, ή Πύργωμα.

1422 - Καρλόττα των Βουρβόνων, βασίλισσα της Κύπρου.

1519 - Βάσκο Νούνιες ντε Μπαλμπόα, Ισπανός κατακτητής.
Ο Βάσκο Νούνιες (ή Νούνιεθ) ντε Μπαλμπόα (Vasco Núñez De Balboa, 1475 - 15 Ιανουαρίου 1519) ήταν Ισπανός εξερευνητής, κυβερνήτης και κατακτητής. Ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος επικεφαλής αποστολής που έφτασε στον Ειρηνικό Ωκεανό από το Νέο Κόσμο.
Γεννήθηκε στην Ισπανία, το 1475. Ταξίδεψε στο Νέο Κόσμο το 1500 και έπειτα από αρκετές εξερευνήσεις, έφτασε στο νησί Ισπανιόλα, όπου ίδρυσε οικισμό. Το 1510 εποίκισε και το σημερινό Παναμά, ιδρύοντας τον οικισμό Σάντα Μαρία λα Αντίγουα ντελ Νταριέν. Ο οικισμός αυτός ήταν ο πρώτος μόνιμος ευρωπαϊκός οικισμός στην ενδοχώρα της Αμερικής. Διέχισε τη Διώρυγα του Παναμά στον Ειρηνικό Ωκεανό το 1513. Ο Μπαλμπόα τον ονόμασε Νότια Θάλασσα. Ύστερα από εφτά χρόνια ονομάστηκε Ειρηνικός από το Μαγγελάνο.
Οι αντίπαλοι του στο μεταξύ άρχισαν να τον διαβάλλουν στο Βασιλιά της Ισπανίας. Όταν γύρισε στην Ισπανία για να οργανώσει νέα αποστολή, με σκοπό την κατάκτηση του Περού, αντικαταστάθηκε από τον Ντε Άβιλα. Αργότερα, άνδρες του Φρανθίσκο Πιθάρρο τον συνέλαβαν και τον παρέπεμψαν σε δίκη για προδοσία. Ο Μπαλμπόα κατηγορήθηκε ότι θέλησε να υφαρπάσει την εξουσία του κυβερνήτη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Καρατομήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1519.
Το όνομά του δόθηκε σε κρατήρα της Σελήνης. Ο Παναμάς τίμησε τον εξερευνητή δίνοντας το όνομά του σε πόλεις, πλατείες, δρόμους, στο νόμισμά του και ανεγείροντας αγάλματα και άλλα μνημεία προς τιμήν του.

1781 - Μαριάννα Βικτωρία των Βουρβόνων, βασίλισσα της Πορτογαλίας.

1833 - Μπάναστρ Τάρλετον, Άγγλος στρατηγός και πολιτικός.

1884 - Αντώνιος Γεωργαντάς, Έλληνας αγωνιστής του 1821 και πολιτικός.

1919 - Καρλ Λίμπκνεχτ, Γερμανός πολιτικός.

1919 – Ρόζα Λούξεμπουργκ, ήταν Εβραία φιλόσοφος, μαρξίστρια πολιτική θεωρητικός και επαναστάτρια που ανήκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας και αργότερα στο Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας.

1928 - Φωκίων Νέγρης, ήταν Έλληνας μεταλλειολόγος, γεωλόγος, πολιτικός και πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
Διετέλεσε διευθυντής της Εταιρείας των Μεταλλουργείων του Λαυρίου και εν συνεχεία δήμαρχος της πόλης του Λαυρίου. Ως υπουργός Οικονομικών εισήγαγε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση.

1932 - Γκέοργκ Κερσενστάινερ, Γερμανός παιδαγωγός.

1940 – Καλλιρρόη Παρέν, ήταν δημοσιογράφος, λογία και μια από τις πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες. Ίδρυσε επίσης πολλά κοινωφελή ιδρύματα και οργανώσεις.

1956 - Φαίδων Κουκουλές, Έλληνας βυζαντινολόγος.

1983 - Ιωάννης Παπαγεωργίου, ήταν Έλληνας δημοσιογράφος. Χρημάτισε βουλευτής Β΄ Αθηνών με την Ένωση Κέντρου. (1904 - 15 Ιανουαρίου 1983)
Ήταν εκδότης της εφημερίδας "Αθηναϊκή". Επίσης, εξέδωσε τα περιοδικά "Ατλαντίς", "Θησαυρός", "Θεατής" και "Φαντάζιο". Στις εκλογές του 1963 εξελέγη βουλευτής με την Ένωση Κέντρου στην Β΄ Αθηνών και επανεξελέγη στις εκλογές του 1964.
Πέθανε το 1983 και κηδεύτηκε στις 16 Ιανουαρίου από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

1984 - Φαζίλ Κιουτσούκ, Τουρκοκύπριος πολιτικός.

1995 - Ευάγγελος Σαββόπουλος, Έλληνας πολιτικός.

1996 - Μοσεσόε Β', βασιλιάς του Λεσότο.

2002 - Δημήτριος Ντάγγας, Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός.

2005 – Βικτόρια Ντε Λος Άνχελες, διάσημη καταλανή σοπράνο.
Η Βικτόρια ντελς Άγγελς, επίσης Βικτόρια ντε λος Άνχελες (καταλανικά Victòria dels Àngels, καστιλιάνικα Victoria de los Ángeles), υπήρξε Καταλανή ερμηνεύτρια του κλασικού τραγουδιού. Ανήκε σε μια γενιά υψιφώνων γεννημένων κατά το μεσοπόλεμο (Μαρία Κάλλας, Τζόαν Σάδερλαντ κ.ά.) που συντέλεσαν τα μέγιστα στην αναβίωση του μπελ κάντο στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.
Γεννημένη στη Βαρκελώνη την 1η Νοεμβρίου 1923, αποφοίτησε από το ωδείο σε ηλικία μόλις 18 ετών. Την ίδια χρονιά (1941), στο θέατρο Λισέου, έκανε την παρθενική της εμφάνιση στην όπερα ως Μιμή στην Μποέμ.
Στο Λισέου επέστρεψε το 1945 και αφού είχαν μεσολαβήσει περαιτέρω σπουδές, για να κάνει το ντεμπούτο της ως επαγγελματίας, στο ρόλο της Κόμισσας Ροζίνας στους Γάμους του Φίγκαρο. Ακολούθησε η πρώτη θέση στο φημισμένο Διεθνή Διαγωνισμό της Γενεύης (1947) και η ανάδειξή της σε πριμαντόνα παγκοσμίου βεληνεκούς κατά τη δεκαετία του '50, όταν εμφανίστηκε στις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές, όπως το Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, η Σκάλα του Μιλάνου, η Μητροπολιτική Όπερα της Υόρκης, η Κρατική όπερα της Βιέννης. Παράλληλα ανέπτυξε έντονη δισκογραφική δραστηριότητα, ηχογραφώντας μεγάλο αριθμό από πλήρεις όπερες - κάποιες από αυτές παραπάνω από μία φορά. Σημειωτέον πως, αν και τυπολογικά κατατασσόταν στις λυρικές υψιφώνους, η φωνή της διέθετε αρκετό βάρος και ένταση για να αναλάβει πιο δραματικούς ρόλους. Διόλου τυχαία, ο πιο αναγνωρίσιμος ίσως ρόλος της είναι αυτός της Κάρμεν, γραμμένος για μεσόφωνο.
Το 1961, αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ, αποφάσισε να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στις συναυλίες, εμφανιζόμενη στο εξής μόνο αραιά σε όπερες. Τα ρεσιτάλ της, στα οποία τραγουδούσε από άριες και λιντ μέχρι σύγχρονα ισπανικά, ιταλικά και γαλλικά τραγούδια, ήταν εξαιρετικά δημοφιλή και συνεχίστηκαν έως τη δεκαετία του '90. Εμφανίστηκε μάλιστα στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών της Βαρκελώνης (1992), όπου συνόδευσε τη σβέση της ολυμπιακής φλόγας με ένα παραδοσιακό τραγούδι της Καταλωνίας.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2004 εισήχθη σε νοσοκομείο της γενέτειράς της με βρογχίτιδα. Απεβίωσε λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 15 Ιανουαρίου 2005, από καρδιακή προσβολή. Είχε παντρευθεί μία φορά, τον Ενρίκε Μαγκρίνια το 1948, και είχαν αποκτήσει δύο γιους.

 

2008 – Μπραντ Ρένφρο, Αμερικανός ηθοποιός.
Ο Μπραντ Ρένφρο (Brad Barron Renfro) ήταν Αμερικανός ηθοποιός από το Τενεσί. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1994 στην ταινία The Client σε ηλικία μόλις 12 ετών. Πρωταγωνίστησε σε 24 ταινίες και σε πολλά τηλεοπτικά επεισόδια σε όλη την καριέρα του. Βρέθηκε νεκρός στις 15 Ιανουαρίου του 2008.
Γεννήθηκε στο Νόξβιλ του Τενεσί στις 25 Ιουλίου του 1982 και ήταν γιος της Άντζελας και του Μαρκ Ρένφρο. Τον μεγάλωσε η γιαγιά του, Τζόαν Ρένφρο, η οποία ήταν επίτροπος σε εκκλησία. Το 2006 εξέτισε 10 ημέρες στη φυλακή, καταδικασμένος για οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών και για απόπειρα κατοχής ναρκωτικών (ηρωίνη).
Τον ανακάλυψαν στα 10 του χρόνια και ο μικρός Μπραντ έπαιξε στο πλευρό της Σούζαν Σαράντον και του Τόμι Λι Τζόουνς, στην ταινία του Τζόελ Σουμάχερ The Client, μια από αυτές που είχαν μεγάλη ειπρακτική επιτυχία το 1994.
Το 1995 κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου αστεριού του Hollywood Reporter's και ψηφίστηκε από το περιοδικό People 's "στα 30 κορυφαία πρόσωπα ηλικίας κάτω των 30 ετών." Επίσης, το 1998 βραβεύτηκε με βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τόκιο, για την ταινία Apt Pupil.
Ένας σημαντικός ρόλος του ήταν το 1996 αυτός του νεαρού Μάικλ Σάλιβαν για την ταινία Sleepers , που βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Λορέντσο Καρκατέρα. Στο έργο ο συγγραφεάς αφηγείται την τραυματική εμπειρία που έζησε ο ίδιος όταν ήταν έγκλειστος σε αναμορφωτήριο ανηλίκων στη Νέα Υόρκη. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Μπάρι Λέβινσον και συμπρωταγωνίστησαν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο Κέβιν Μπέικον και ο Τζέισον Πάτρικ.
Πρωταγωνίστησε σε πολλές άλλες ταινίες, όπως το 2001 στο Ghost World και στο Bully , το 2005 στο The Jacket με την Κίρα Νάιτλι και τον Άντρειν Μπρόντι, ενώ το 1995 ενσάρκωσε το Χακ Φιν στην ταινία Tομ και Χακ.
Έπαιξε επίσης σε επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Law & Order: Criminal Intent. Λίγο πριν από το θάνατό του, εμφανίστηκε στην ταινία The Informers.
Ο Ρένφρο βρέθηκε νεκρός στις 15 Ιανουαρίου του 2008 στο διαμέρισμά του στο Λος Άντζελες, έχοντας περάσει την προηγούμενη νύχτα πίνοντας με φίλους. Ο θάνατός του, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα, ήταν αποτέλεσμα υπερβολικής δόσης ηρωίνης.

2014 – Μίκα Χαρίτου – Φατούρου, διακεκριμένη ελληνίδα ψυχολόγος. (Γεν. 1931)

2017 - Τζίμι Σνούκα, παλαιστής από τα Φίτζι.