DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 23 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 23 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας

Εορτάζουν
Οσίου Αμφιλοχίου επισκόπου Ικονίου, (Αμφιλόχιος, Αμφιλοχία)
Οσίου Ελένου επισκόπου Ταρσού, (Έλενος, Λένος)

23 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

602 μ.Χ.: Ο Φωκάς, αναγορεύεται Αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Στα ηνία της Αυτοκρατορίας θα παραμείνει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου του 610.

867 μ.Χ.: Νέος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Ιγνάτιος.

1248: Ο Φερδινάνδος Γ' της Καστίλης ηγείται των Χριστιανικών δυνάμεων, που ανακαταλαμβάνουν τη Σεβίλλη από τους Αραβες.

1499: Ο Φλαμανδός Perkin Warbeck εκτελείται στο Λονδίνο επειδή προσπαθούσε δήθεν ν’ αποδράσει από τον Πύργο του Λονδίνου. Ο Perkin Warbeck ισχυριζόταν πως ήταν ο χαμένος γιος του Βασιλιά Εδουάρδου Δ’.

1644: Ο άγγλος ποιητής Τζον Μίλτον εκδίδει το φυλλάδιο «Αρεοπαγιτικά» για την ελευθερία του Τύπου.

1803: Οι αντιπρόσωποι των Ιόνιων Νησιών σε ειδική συνέλευση ψηφίζουν νέο Σύνταγμα. Τα Επτάνησα αναγνωρίζονται ως ενιαίο κράτος με ολιγαρχική κυβέρνηση. Την εκτελεστική εξουσία ασκεί η Γερουσία. Η κληρονομική αριστοκρατία καταργείται. Επιβάλλεται η χρήση της ελληνικής γλώσσας σε όλους τους τομείς του κράτους.

1823: Μεταξύ Καρύστου και Κακής Σκάλας έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Οδ. Ανδρούτσον και Τούρκων. Εις την μάχην ουδείς ενίκησε.

1824: Ο Ιμπραήμ φθάνει με τη στρατιά του στη Σούδα της Κρήτης, καθ’ οδόν προς την Πελοπόννησο.

1824: Ρουμελιώτικα στρατεύματα εισέρχονται στην Πελοπόννησο, κατόπιν προσκλήσεως των Κυβερνητικών. (Εμφύλιος Πόλεμος).

1825: Το Μεσολόγγιον έλαβε ακόμη ολίγας τροφάς από τον Ελληνικόν στόλον.

1826: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, επιτίθεται στην Αράχωβα εναντίον των Τουρκαλβανών υπό τον Μουσταφάμπεη και πετυχαίνει σημαντική νίκη. Οι απώλειες των Τούρκων είναι περίπου 1.300 νεκροί και 200 αιχμάλωτοι. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο ίδιος ο Μουσταφάμπεης. Με τα κομμένα κεφάλια τους στήνεται αψίδα.

1828: Δύναμη από 3.000 περίπου Έλληνες, υπό τον Κίτσο Τζαβέλα πετυχαίνει νίκη κοντά στο Καρπενήσι εναντίον 4.500 Τούρκων υπό τον Καριοφίλμπεη. Οι Τούρκοι είχαν σοβαρές απώλειες και τράπηκαν πανικόβλητοι σε φυγή προς τη Ρεντίνα της περιοχής των Αγράφων.

1830: Στους Μαργαρίτες Μυλοποτάμου συνεδρίασε για τελευταία φορά το ‘’Κρητικόν Συμβούλιο’’. Στην τελευταία του αυτή συνεδρίαση συνέταξε μια έγγραφη διαμαρτυρία προς τον Κυβερνήτη της Ελλάδος και προς τους Ναυάρχους των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων, καταγγέλωντας γενική συνωμοσία εις βάρος της Κρήτης. «Όλοι συμφώνως, Τούρκοι, Χριστιανών Ηγεμόνων Υπουργοί και η Ελληνική Κυβέρνησις συνώμοσαν εναντίον των Χριστιανών της Κρήτης σήμερον, θέλοντες ίσως να τους δώσουν αντίλυτρον θύμα της ελευθερίας των λοιπών αδελφών των», έγραφαν πικραμένοι.

1836: Διάταγμα το Όθωνος περί ιδρύσεως Βοτανικού Κήπου είς Αθήνας.

1837: Εκδίδεται νόμος "Περί Τύπου" στην Ελλάδα και θεσπίζονται ποινές για τους παραβάτες.

1840: Ο Γκαίρτνερ έρχεται για δεύτερη φορά στην Αθήνα, για να επιθεωρήσει την οικοδομή. Συνοδεύεται από 22 καλλιτέχνες (αρχιτέκτονες, ζωγράφους ιστορικών παραστάσεων και διακοσμητές), οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων των Ανακτόρων.

1843: Η εθνοσυνέλευση που άρχισε στις 8 του μηνός, αποφασίζει να ονομαστεί «η της Γ΄ Σεπτεμβρίου εν Αθήναις Εθνική των Ελλήνων Συνέλευσις».

1853: Ο Κόνιαρης Ιωάννης αναλαμβάνει και πάλι νέος Δήμαρχος Αθηνών. Η θητεία του έληξε στις 13 Νοεμβρίου του 1854.

1863: Ξεκινά η μάχη της Τσατανούγκα.

1867: Τρεις ιρλανδοί εθνικιστές εκτελούνται στο Μάντσεστερ, επειδή σκότωσαν έναν αστυνομικό. Θα μείνουν στην ιστορία ως «Μάρτυρες του Μάντσεστερ».

1869: Καθελκύεται στο Νταμπάρτον της Σκωτίας το ιστιοφόρο Cutty Sark, ένα από τα τελευταία που ναυπηγήθηκαν και το οποίο σώζεται μέχρι τις μέρες μας.

1889: Το πρώτο τζουκμποξ τοποθετείται σ' ένα σαλούν του Σαν Φρανσίσκο. Είναι δημιουργία του αμερικανού Λούις Γκλας και του συνεταίρου του Γουίλιαμ Άρνολντ.

1897: Ο Αφροαμερικανός εφευρέτης Τζον Λι Λαβ ανακαλύπτει και πατεντάρει την ξύστρα μολυβιών.

1900: Έργα του Κλοντ Μονέ εκτίθενται στην γκαλερί του Παρισιού, Ντιράν-Ριέλ.

1903: Ο περίφημος ιταλός τενόρος Ενρίκο Καρούζο κάνει το ντεμπούτο του στη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης. Ερμηνεύει τον ρόλο του δούκα στον «Ριγκολέτο» του Τζουζέπε Βέρντι.

1904: Τελετή λήξης των 3ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στον Άγιο Λουδοβίκο (St Louis) των ΗΠΑ. Οι πρώτοι αγώνες επί αμερικανικού εδάφους στέφθηκαν με παταγώδη αποτυχία. Η Ελλάδα κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο, στην άρση βαρών με τον Περικλή Κακούση.

1906: Ο σταρ της όπερας Ενρίκο Καρούζο καταδικάζεται σε πρόστιμο 10 δολαρίων για σεξουαλική παρενόχληση μιας νεαρής κοπέλας στο ζωολογικό κήπο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο καλλιτέχνης με το αριστερό του χέρι άγγιξε τον δεξί μηρό της παθούσας Χάνα Γκρέιαμ.

1909: Οι αδελφοί Ράιτ ιδρύουν εταιρία για την εμπορική κατασκευή αεροσκαφών.

1910: Ο Γιόχαν Άλφρεντ Άντερ γίνεται ο πρώτος πολίτης που εκτελείται στη Σουηδία με γκιλοτίνα αλλά και ο τελευταίος στον οποίο επιβάλλεται η ποινή του θανάτου.

1912: Εις το Συρράκον Ηπείρου οι Ελληνικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των Τούρκων και τους τρέπουν σε φυγή.

1916: Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η επαναστατική κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας και της Βουλγαρίας.

1919: Στο μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπόλων.

1920: Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1921: Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις Τουρκικών αποσπασμάτων.

1928: Οι Τούρκοι βρίσκουν ευκαιρία και εγκαταλείπουν νύκτα το Καρπενήσι, ενώ οι Έλληνες τους κυνηγούν καταπόδας.

193: Συγχωνεύονται τα βασίλεια Νατζντ και Χετζάζη, σχηματίζοντας το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, υπό τον Βασιλιά Αμπντ αλ-Αζίζ Ιμπν Σαούντ.

1936: Εκδίδεται το πρώτο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού «Life».

1939: Στον Ατλαντικό, το καταδρομικό «Ντόιτσλαντ» του Γ’ Ράιχ βυθίζει το Βρετανικό πλοίο «Ραβαλπίντι», σκοτώνοντας 300 επιβάτες.

1940: Οι Γερμανοί, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Ρίμπεντροπ, δίνουν υποσχέσεις προς την Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για τις αξιώσεις της προς έξοδο στο Αιγαίο.

1940: Τα Ελληνικά στρατεύματα, συνεχίζονται τήν προέλασίν των, καταλαμβάνουν τό Λεσκοβίκι και επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ιταλών οι οποίοι κατέχουν τας θέσεις Σαγιάδες-Στουγκάρα.

1940: Η Ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε το Ληξούριον και την Κέρκυρα.

1941: Στρατεύματα των ΗΠΑ μεταφέρονται στη Δανική Γουιάνα για να φρουρούν ορυχεία βωξίτη.

1942: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Σοβιετικοί αρχίζουν επίθεση στο Στάλινγκραντ εναντίον των Γερμανών.

1945: Με το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου η χορήγηση δελτίου τροφίμων στις ΗΠΑ σταματά , εκτός από την παροχή ζάχαρης, ενώ το εμπόριο της μαύρης αγοράς εξακολουθεί σε όλη την Ευρώπη.

1955: Σε αντιπερισπασμό προς τα καταπιεστικά μέτρα των Βρετανών, ο Γεώργιος Γρίβας εκπόνησε και διέταξε εφαρμογή της επιχείρησης "Προς την Νίκην". Πλήθος επιθέσεων εξαπολύθηκε από την ΕΟΚΑ, σε παγκύπρια κλίμακα. Ο ίδιος ο αρχηγός, με ολιγομελή ομάδα, έστησε ενέδρα στις 23 Νοεμβρίου, κοντά στο χωριό Κυπερούντα. Πάνω από στενό δασικό δρόμο, έλαβαν θέσεις ώσπου φάνηκαν δύο οχήματα Land Rover. Όταν διήλθαν ακριβώς από κάτω τους, ο Διγενής διέταξε πυρ, βάλλοντας πρώτος. Το προπορευόμενο όχημα έπεσε στον γκρεμό, συμπαρασύροντας τους στρατιώτες που επέβαιναν. Ο συνοδηγός του δεύτερου, σηκώθηκε όρθιος προς ανταπόδωση των πυρών. Ο Γρίβας, βλέποντας τον σηκώθηκε και αυτός. Ακάλυπτος, πρόλαβε να πυροβολήσει πρώτος με το πιστόλι του τον Βρετανό, αναγκάζοντας το όχημα να αναπτύξει ταχύτητα προς διαφυγή. Οι μαχητές της ΕΟΚΑ, μετά από αυτό, αποσύρθηκαν στο χωριό Σπήλια, βόρεια του οποίου είχαν κατασκευάσει κρησφύγετα.

1963: Το BBC μεταδίδει το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Doctor Who» που συνεχίζεται έως σήμερα.

1964: Το Βατικανό καταργεί τα λατινικά από επίσημη γλώσσα του.

1964: Ο αμερικανός καρδιοχειρουργός Μάικλ ΝτιΜπέικι πραγματοποιεί την πρώτη παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας (μπάι-πας).

1970: Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ομάδα διάσωσης προσγειώθηκε 23 μίλια από το Ανόι, αλλά δεν καταφέρνει να βρει αιχμαλώτους πολέμου.

1976: Ο Ζακ Μαγιόλ γίνεται ο άνθρωπος που βουτά σε βάθος 100 μέτρων χωρίς τη βοήθεια αναπνευστικής συσκευής.

1976: Αεροπλάνο YS-11 της Ολυμπιακής Αεροπορίας συντρίβεται κοντά στην Κοζάνη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 50 επιβαίνοντες, από τους οποίους τέσσερις είναι μέλη του πληρώματος.

1979: Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάζεται ο Τόμας ΜακΜάχον, μέλος του IRA, για τη δολοφονία του Λόρδου Μάουντμπάουτεν και άλλων τριών ατόμων.

1980: Στην Ιταλία, περίπου 4.800 είναι οι νεκροί του σεισμού των 7,2 Ρίχτερ, του μεγαλύτερου, που συγκλονίζει την Ευρώπη από το 1915.

1981: Στα ελληνικά σχολεία καταργείται το πολυτονικό σύστημα και καθιερώνεται το μονοτονικό. Ψιλές, δασείες και περισπωμένες πάνε περίπατο.

1981: Ριζικά οικονομικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η “τεράστια κρίση”, εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου στη Βουλή, κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. [Το «Τσοβόλα δώστα όλα» ήταν η αντιμετώπιση στην ‘’τεράστια κρίση’’ με τα γνωστά αποτελέσματα…]

1985: Αεροπειρατεία σημειώνεται σε αεροσκάφος που πετά από την Αθήνα στο Κάιρο. Τελικά προσγειώνεται στη Μάλτα και στρατιώτες της Αιγύπτου πραγματοποιούν επιχείρηση στην οποία όμως σκοτώνονται 60 άτομα.

1988: Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και της Τράπεζας Κρήτης, Γιώργος Κοσκωτάς, συλλαμβάνεται από το FBI στις ΗΠΑ για χρέη προς το αμερικάνικο δημόσιο. («Σκάνδαλο Κοσκωτά»)

1989: ΠαΣοΚ, Νέα Δημοκρατία και Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου (ΚΚΕ και ΕΑΡ) συμφωνούν και ο Ξενοφών Ζολώτας σχηματίζει την οικουμενική κυβέρνησή του.

1989: Δόθηκε στο κινηματοθέατρο Παλλάς η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι.

1990: Σε 80.000 υπολογίζονται οι Έλληνες χρήστες ναρκωτικών.

1991: Στην Ιταλία, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες διαδηλώνουν κατά των μεταρρυθμίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΟΚ, οι οποίες τους υποχρεώνουν να μειώσουν την παραγωγή τους.

1992: Η IBM παρουσιάζει το πρώτο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (smartphone) με την κωδική ονομασία «Angler», στην έκθεση COMDEX του Λας Βέγκας.

1993: Στο Περού, οι τοπικές αρχές της πόλης Αρεκίπα εγκρίνουν την κατασκευή πολυτελούς οίκου ανοχής για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων.

1994: Ισόβια συν 21 χρόνια επιβάλλει το Κακουργιοδικείο της Κορίνθου στον Μανώλη Δουρή, για το βιασμό και τη δολοφονία του 7χρονου γιου του.

1995: Την άρση του εμπάργκο κατά της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, αποφασίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

1996: Η Ελληνίδα "Μις Ελλάς" Ειρήνη Σκλήβα κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο ομορφιάς Μις κόσμος στην Ινδία. Αντιδράσεις από τον Ινδικό λαό για την διοργάνωση.

1996: Αεροπειρατές καταλαμβάνουν αεροσκάφος των αιθιοπικών γραμμών. Τελικά αυτό συντρίβεται στον Ινδικό Ωκεανό όταν τελειώνουν τα καύσιμα με αποτέλεσμα οι 135 επιβαίνοντες να σκοτωθούν.

1997: Η Αυστρία και η Ουγγαρία υπογράφουν συμφωνία βάσει της οποίας προτείνουν να αναλάβουν τη διοργάνωση της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro) του 2004.

1998: Ο 37χρονος ιδιόρρυθμος παίκτης των Chicago Bulls Dennis Rodman καταθέτει αίτηση διαζυγίου από την Carmen Electra (πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς "Baywatch") 9 μόλις ημέρες μετά τον γάμο τους, στις 14/11/98, με την αιτιολογία ότι ήταν μεθυσμένος κατά την τέλεση του μυστηρίου.

1999: Ο Λεωνίδας Σαμπάνης κερδίζει δύο αργυρά μετάλλια στην κατηγορία των 62 κιλών και η Ιωάννα Χατζηιωάννου το χάλκινο στο ζετέ των 63 κιλών, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών που διεξάγεται στο ΣΕΦ.

2000: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει το Ελληνικό Δημόσιο για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου ντε Γκρέτσια, αναφορικά με τη δήμευση της περιουσίας του.

2003: Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρνάτζε εγκαταλείπει την εξουσία, υπό την πίεση των οπαδών της αντιπολίτευσης, «για να αποφευχθεί η αιματοχυσία στη χώρα».

2005: Στη Λιβερία στο δεύτερο γύρο των εκλογών η Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ επικρατεί του αστέρα του ποδοσφαίρου Ζορζ Γουεά και γίνεται η πρώτη γυναίκα που ηγείται αφρικανικού κράτους.

2006: Μια σειρά βομβιστικών ενεργειών συγκλονίζει την περιοχή Σαντρ στα προάστεια της Βαγδάτης. Συνολικά σκοτώνονται 215 άτομα και τραυματίζονται 257.

2009: Στις Φιλιππίνες γράφετε μια από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία της χώρας. Ένα κομβόι ανθρώπων ακολουθεί τον Εσμαέλ Μανγκουντάντατου που πηγαίνει να υποβάλει επίσημα την υποψηφιότητα του για αντιδήμαρχος της πόλης Μπουλουάν. Στο κομβόι συμμετέχουν παιδιά, γυναίκες και δημοσιογράφοι. Ομάδα ενόπλων του επιτίθεται και ακολουθεί μια άνευ προηγούμενου σφαγή με 58 θύματα. Στη συνέχεια οι εκτελεστές έθαψαν τους νεκρούς σε ομαδικό τάφο που όμως εντοπίστηκε άμεσα.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

912 μ.Χ. - Όθων Α΄, Άγιος Ρωμαίος Αυτοκράτορας.
Ο Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (23 Νοεμβρίου 912 – 7 Μαΐου 973) ήταν γιος του Ερρίκου του κυνηγού και της Ματθίλδης του Ρίνγκελχεμ, δούκας της Σαξωνίας, Βασιλιάς της Γερμανίας, Βασιλιάς της Ιταλίας και Ρωμαίος Αυτοκράτορας (962-973). Διαδέχθηκε (936) τον πατέρα του στην Σαξωνία. Ο Αυτοκρατορικός τίτλος είχε μείνει κενός για 40 περίπου χρόνια μετά την δολοφονία του Βερεγγάριου του Φρίουλι (924), εγγονού του Καρλομάγνου.

1221 - Αλφόνσος Ι΄ ο Σοφός, Βασιλιάς της Καστίλης.
Ο Αλφόνσος Ι΄ (Τολέδο 23 Νοεμβρίου 1221 – Σεβίλλη 4 Απριλίου 1284) ήταν ένας μονάρχης, Βασιλιάς της Λεόν και Καστίλλης-Γαλικίας από το 1252 μέχρι τον θάνατό του. Εκλέχθηκε επίσης «Βασιλιάς των Ρωμαίων» το 1257.

1760 - Φρανσουά-Νοέλ Μπαμπέφ, Γάλλος δημοσιογράφος και ακτιβιστής.
Ο Φρανσουά-Νοέλ Μπαμπέφ (François-Noël Babeuf, 23 Νοεμβρίου 1760 – 27 Μαΐου1797), γνωστός και ως Γράκχος Μπαμπέφ (Gracchus Babeuf, ως φόρος τιμής στους Ρωμαίους μεταρρυθμιστές αδερφούς Γράκχους) ήταν Γάλλος πολιτικός και δημοσιογράφος της Γαλλικής Επαναστατικής περιόδου.

1804 - Φράνκλιν Πιρς, 14ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Φράνκλιν Πιρς ήταν ο 14ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ήταν ο νεαρότερος πρόεδρος των ΗΠΑ εκείνη την εποχή. Αν και προερχόταν από πολιτεία του Βορρά, η φήμη του σε αυτές τις περιοχές έπεσε δραματικά μετά την εκλογή του, καθώς ενίσχυσε τη δουλεία στις ΗΠΑ. Μάλιστα, ψηφίστηκε ως ένας από τους χειρότερους προέδρους των ΗΠΑ. Ο Πιρς εκδιώχθηκε από το κόμμα του, δεν εξελέγη υποψήφιος από το Δημοκρατικό Κόμμα για τις εκλογές του 1856, ενώ αργότερα στράφηκε προς τον αλκοολισμό, με αποτέλεσμα τον θάνατό του από κίρρωση ήπατος.

1837 - Γιοχάννες φαν Ντερ Βάαλς, Ολλανδός φυσικός.
Ο Γιοχάννες Ντίντερικ φαν Ντερ Βάαλς (Johannes Diderik van der Waals, 23 Νοεμβρίου 1837 – 8 Μαρτίου 1923) ήταν Ολλανδός φυσικός στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1910.

1838 - Στέφανος Σκουλούδης, Έλληνας τραπεζίτης και πολιτικός.
Ο Στέφανος Σκουλούδης (23 Νοεμβρίου 1838 – 20 Αυγούστου 1928) υπήρξε Πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1915-1916, είχε θητεύσει υπουργός και είχε εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής. Αρχικά είχε γίνει τραπεζίτης και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική. Ήταν επίσης σημαντικός συλλέκτης πινάκων. Τη συλλογή του κληροδότησε στην Εθνική Πινακοθήκη.

1859 - Γουίλιαμ Μπόνεϊ, γνωστός ως Billy the Kid, παράνομος της Άγριας Δύσης, που σκοτώθηκε σε ενέδρα από τον σερίφη Πατ Γκάρετ.
Η ιστορία και το τέλος του απαθανατίστηκε κινηματογραφικά από τον σκηνοθέτη Σαμ Πέκινπα στην ταινία «Pat Garrett & Billy the Kid», με μουσική του Μπομπ Ντίλαν. (Θαν. 14/7/1881)

1876 - Μανουέλ Ντε Φάλια, Iσπανός συνθέτης.

1887 - Boris Karloff, Άγγλος ηθοποιός.

1888 - Χάρπο Μαρξ, Αμερικανός κωμικός, ένας εκ των τεσσάρων αδερφών Μαρξ.

1889 - Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη, η κορυφαία Ελληνίδα φωτογράφος, γνωστότερη ως «Νέλις».

1920 - Πολ Σελάν, ρουμανοεβραϊκής καταγωγής γάλλος ποιητής, που έγραψε στη γερμανική γλώσσα. Θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα με πολλούς επιγόνους. (Θαν. 20/4/1970)

1941 - Φράνκο Νέρο, Ιταλός ηθοποιός.

1946 - Γιώργος Κούδας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ.

1949 - Άλκης Αλκαίος, Έλληνας ποιητής και στιχουργός.

1950 - Μάικ Γαλάκος ποδοσφαιριστής.

1955 - Ντίνος Κούης, ποδοσφαιριστής σύμβολο της ομάδας του Άρη.

1966 - Vincent Cassel, Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης.

1979 - Κέλι Μπρουκ, Αγγλίδα ηθοποιός και μοντέλο.

1983 - Παντελής Παντελίδης, ήταν Έλληνας καλλιτέχνης, λαϊκός τραγουδιστής, στιχουργός, συνθέτης, πρώην ποδοσφαιριστής και υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

1987 - Βασίλης Κακαρίκος, Έλληνας αθλητής του kick boxing.

1992 - Μάιλι Σάιρους, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

955 μ.Χ. - Έντρεντ, Βασιλιάς της Αγγλίας.
Ο Έντρεντ της Αγγλίας (923 – 23 Νοεμβρίου 955) ήταν Βασιλιάς της Αγγλίας (946 -955), υιός του Βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου του γηραιού από τον τρίτο γάμο του με την Εντγκίφου του Κεντ, κόρη του κόμη του Κεντ. Διαδέχθηκε τον δολοφονημένο αδελφό του, Εδμόνδο Α΄. Ήταν άντρας βαθιά θρησκευόμενος, αλλά με πολύ ασθενή υγεία. Πέθανε άτεκνος και τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του, Έντουι, μεγαλύτερος γιος του Εδμόνδου.

1407 - Λουδοβίκος Α’, δούκας της Ορλεάνης.
Λουδοβίκος των Βαλουά (13 Μαρτίου 1372 – 23 Νοεμβρίου 1407) δούκας της Ορλεάνης (1392 – 1407), δούκας της Τουραίνης (1386 – 1392), κόμης του Μπλουά (1397 – 1407). Δεύτερος γιος του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου Ε΄ και της Ιωάννας της Βουργουνδίας, νεώτερος αδελφός του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου ΣΤ΄. Παντρεύτηκε (1389) την Βαλεντίνα Βισκόντι, κόρη του Τζιαν Γκαλεάτσο Βισκόντι, δούκα του Μιλάνου.

1682 - Κλωντ Λορραίν, Γάλλος ζωγράφος.
Ο Κλωντ Λορραίν (Claude Lorrain, πραγματικό όνομα Claude Gellée, γνωστός ως le Lorrain, Σαμάνι (Chamagne), Λωρραίνη, 1600 -Ρώμη 1682) ήταν Γάλλος ζωγράφος του μπαρόκ και χαράκτης. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ιταλία.

1719 - Ιωάννης Μαυροκορδάτος, πρίγκιπας της Βλαχίας.

1769 - Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος, Έλληνας πρίγκηπας.
Ο Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος (27 Φεβρουαρίου 1711 – 23 Νοεμβρίου 1769) ήταν ηγεμόνας της Βλαχίας και της Μολδαβίας. Γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Νικόλαου Μαυροκορδάτου, ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας και μέγα διερμηνέα της Πύλης, γόνου παλιάς αρχοντικής Φαναριώτικης οικογένειας με Χιώτικη καταγωγή. Ο Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος έμεινε στην ιστορία για το νομοθετικό έργο ενώ φρόντισε και για την ανάπτυξη των Ελληνικών γραμμάτων. Απεβίωσε στις 23 Νοεμβρίου του 1769 στο Ιάσιο. Γιος του ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ο Φιραρής.

1826 - Γιόχαν Μπόντε, γερμανός αστρονόμος, που προσδιόρισε τον εμπειρικό νόμο, ο οποίος επιτρέπει τον προσδιορισμό της απόστασης των πλανητών από τον Ήλιο, γνωστό ως νόμο Titus-Bode.
Δημοσίευσε άτλαντα με 17.2490 αστέρες και νεφελώματα. (Γεν. 19/1/1747)

1929: Ζορζ Κλεμανσό, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, που διετέλεσε δήμαρχος, βουλευτής, γερουσιαστής, υπουργός και πρωθυπουργός στη Γαλλία.

1958 - Νικόλαος Γεωργαντάς, έλληνας δισκοβόλος.
Ο Νικόλαος Π. Γεωργαντάς (12 Μαρτίου 1878 – 23 Νοεμβρίου 1958) ήταν Έλληνας αθλητής στίβου, Ολυμπιονίκης στα αγωνίσματα της λιθοβολίας και της δισκοβολίας. Διακρινόταν και σε άλλα αγωνίσματα ρίψεων, όπως η σφαιροβολία, ο ακοντισμός και η Ελληνική δισκοβολία, ενώ συμμετείχε και σε αγώνες διελκυστίνδας. Είχε εντυπωσιακό παράστημα με ύψος 1,85 μ. και βάρος 81 κ.

1976 - Αντρέ Μαλρό, γάλλος συγγραφέας, ιστορικός τέχνης και πολιτικός.
(«Η κατάσταση του ανθρώπου», «Αντιαπομνημονεύματα», «Ελπίδα») (Γεν. 3/11/1901).

1980 - Ιάκωβος Κουμής, Κύπριος αγωνιστής.

1983 - Άρης Βλαχόπουλος, Έλληνας ηθοποιός.

1991 - Κλάους Κίνσκι, Γερμανός ηθοποιός.

1995 - Λουί Μαλ, Γάλλος σκηνοθέτη.

2006 - Αλεξάντερ Λιτβινένκο, Ρώσος πράκτορας.
Δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό υλικό και η κατάσταση του προκάλεσε σοκ σε όλο τον πλανήτη. «Πλήρωσε» της αποκαλύψεις του για τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

2006 - Φιλίπ Νουαρέ, Γάλλος ηθοποιός.

2015 - Πιέρ Μπερνάρ, Γάλλος γραφίστας.