DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 27 Οκτωβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Oktovris

Σαν σήμερα 27 Οκτωβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

27 Οκτωβρίου

Elliniki Simaia

Γιορτή της Ελληνικής Σημαίας

Η Ελληνική Σημαία εκπροσωπεί το Έθνος μας, την πατρίδα μας και την κρατική μας οντότητα. Σε περίπτωση πολέμου η σημαία πρέπει να φυλάσσεται και να προστατεύεται, και με την ζωή μας ακόμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ελλάδα το 1941, ο Σημαιοφόρος πάνω στον Παρθενώνα Κωνσταντίνος Κουκίδης, αντί να παραδώσει τη σημαία στους Γερμανούς, την τυλίχθηκε και έπεσε μαζί της στο κενό. Σε περίπτωση που μια σημαία φθαρεί, τότε καίγεται, αλλά ΠΟΤΕ δεν πετιέται στα σκουπίδια. Στα σκουπίδια μπορούν να πεταχτούν μόνο οι στάχτες.

Η Ελληνική σημαία γιορτάζεται και τιμάται στις 27 του Οκτώβρη, παραμονή της επετείου του ΟΧΙ. H πρώτη Ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό σε γαλανό φόντο, σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε στην Μονή Ευαγγελίστριας στη Σκιάθο το 1807. Σ’ αυτή ο μοναχός Νήφωνας όρκισε τους οπλαρχηγούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη, Παπαθύμιο Βλαχάβα, Γιάννη Σταθά, Νικοτσάρα, τον Σκιαθίτη διδάσκαλο του Γένους Επιφάνιο-Στέφανο Δημητριάδη και πολλούς άλλους, μετά από σύσκεψη που έκαναν στο Μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας για να καταστρώσουν το σχέδιο δράσης τους.

Η Εθνική Σημαία της Ελλάδος αποτελείται από εννέα ίσου πλάτους οριζόντιες, παράλληλες γραμμές, πέντε κυανές και τέσσερις λευκές, σε διαδοχή, έτσι ώστε η πρώτη και η τελευταία να είναι κυανές. Στο πάνω αριστερό τμήμα σχηματίζεται ένα κυανό τετράγωνο που καταλαμβάνει τις πέντε πρώτες γραμμές, μέσα στο οποίο υπάρχει λευκός σταυρός. Η σημαία αναρτάται πάνω σε λευκό κοντό στη κορυφή του οποίου υπάρχει λευκός σταυρός.

Ο τύπος και τα χρώματα (κυανό και λευκό) της ελληνικής εθνικής σημαίας καθιερώθηκαν τον Ιανουάριο του 1822 στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Στις 15 Μαρτίου του ίδιου χρόνου το Εκτελεστικό Σώμα (Κυβέρνηση), που είχε αναλάβει την προσωρινή διοίκηση της Ελλάδας, όρισε με το Διάταγμα 540 τρεις τύπους σημαιών: μια σημαία ξηράς και δυο θαλάσσης, μία για το πολεμικό και μία για το εμπορικό ναυτικό.

Τα χρώματα της σημαίας μας, γαλάζιο και λευκό, συμβολίζουν το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας και το λευκό των αφρισμένων κυμάτων. Οι οριζόντιες γραμμές είναι 9, όσες και οι συλλαβές του συνθήματος της Ελληνικής Επανάστασης: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ. Ο λευκός σταυρός συμβολίζει την αφοσίωση των Ελλήνων στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, καθώς και τη συμβολή της Εκκλησίας στο σχηματισμό του νέου Ελληνικού Κράτους.

Η Εθνική σημαία της Ελλάδος τροποποιήθηκε αρκετές φορές, κυρίως ως συνέπεια πολιτειακών μεταβολών, χωρίς όμως να μεταβληθεί ριζικά. Το 1833 προστέθηκε στις σημαίες του στρατού ξηράς και του πολεμικού ναυτικού ο βαυαρικός θυρεός, ο οποίος διατηρήθηκε μέχρι την ανατροπή του Όθωνα τον Οκτώβριο του 1862. Με την άφιξη του Γεωργίου Α΄ το 1863 περιελήφθη στις σημαίες των ανωτέρω σωμάτων το στέμμα το οποίο παρέμεινε μέχρι τη μεταπολίτευση του 1924.

Από το 1864 η σημαία για τα τάγματα Πεζικού απετελείτο από μεταξωτό ύφασμα που έφερε τριγύρω χρυσά κρόσσια και στο κέντρο του λευκού σταυρού την εικόνα του προστάτη της, Αγίου Γεωργίου. Οι πολεμικές σημαίες που ισχύουν σήμερα είναι για το ναυτικό η εθνική σημαία και για το στρατό ξηράς και την πολεμική αεροπορία ο τύπος της ορθογώνιας κυανής με το λευκό σταυρό που εκτείνεται μέχρι τις πλευρές της χωρίζοντάς την σε τέσσερα ίσα τμήματα. Στο κέντρο του σταυρού, η σημαία του στρατού ξηράς φέρει την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, η δε σημαία της αεροπορίας την εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Σε όλους τους αγώνες του Έθνους, οι Έλληνες πολέμησαν και υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους το ιερό αυτό σύμβολο. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει το γενναίο σημαιοφόρο που σκοτώθηκε από εχθρικά πυρά, τη στιγμή που έστηνε την ελληνική σημαία στην κορυφή του Μπιζανίου το 1912! Στη μάχη που ακολούθησε, σκοτώθηκαν δέκα στρατιώτες για να μην πέσει η σημαία στα χέρια του εχθρού. Στο τέλος ο λοχίας, που είχε απομείνει, όρμησε στο ύψωμα, αγκάλιασε τη σημαία, κατρακύλησε αιμόφυρτος στην πλαγιά και όταν έφθασε στο διοικητή του τάγματος, στάθηκε όρθιος χαιρέτησε και ανάφερε στο διοικητή. Κύριε διοικητά, έχω την τιμή να σας παραδώσω τη σημαία. Και έπεσε νεκρός.

Ο Κώδικας της Ελληνικής Σημαίας αποτελείται από ορισμένους αυστηρούς κανόνες οι οποίοι πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα ως ένδειξη τιμής προς την Σημαία. Ένδειξη τιμής προς την Σημαία αντικατοπτρίζει ένδειξη τιμής προς το Έθνος και τιμή προς τους ίδιους τους εαυτούς μας.

– Η Σημαία χρησιμοποιείται μόνο σε έπαρση επί ιστού. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε άλλη χρήση της (π.χ. κρέμασμα κουρτίνας, διακοσμητικό, ένδυμα, κ.λπ.).

– Κατά την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στεκόμαστε όλοι προσοχή. Ο Σημαιοφόρος αίρει γοργά. Κατά την διάρκεια της Έπαρσης της Σημαίας ψάλλετε ο Εθνικός Ύμνος.

– Εάν υπάρχουν πολλές σημαίες, τότε η Ελληνική πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο ύψος ή ψηλότερα από τις υπόλοιπες.

– Κατά την υποστολή της Σημαίας στεκόμαστε προσοχή. Ο Σημαιοφόρος υποστέλλει αργά.

– Κατά την ημέρα πένθους η Σημαία κυματίζει μεσίστια και αφού ο σημαιοφόρος τελειώσει την έπαρση, τότε προχωρεί σε υποστολή μέχρι το μέσο του ιστού.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η Ελληνική Σημαία να αγγίζει το έδαφος για οποιονδήποτε λόγο. Σε περίπτωση που η σημαία είναι πολύ μεγάλη, η έπαρση πρέπει να γίνεται από τον σημαιοφόρο και με την βοήθεια του παραστάτη. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και κατά την υποστολή της Σημαίας.

Η ελληνική σημαία γιορτάζει και τιμάται στις 27 Οκτωβρίου, παραμονή της επετείου του ΟΧΙ . Σε μερικούς θεσμούς όπως η εκπαίδευση και ο στρατός η παρουσία της ελληνικής σημαίας είναι επίσημη και θεσμοθετημένη.

Εορτάζουν
Μαρτύρων Νέστορος (†306), Μαβριανού και Βαλεντίνου
Κυριακού (Κυρηλιανού), Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως
Πρόκλης, συζύγου του Πιλάτου

Γεγονότα σαν σήμερα

312 - Ο Κωνσταντίνος Α΄ φέρεται να βλέπει το περίφημο όραμα του σταυρού με την επιγραφή "Εν τούτω νίκα".

939 - Πεθαίνει ο Έθελσταν, ο πρώτος βασιλιάς της Αγγλίας, και τον διαδέχεται ο ετεροθαλής αδελφός του Εδμόνδος Α΄ της Αγγλίας.

1275 - Παραδοσιακή ημερομηνία ίδρυσης του Άμστερνταμ.

1553 - Καταδικασμένος ως αιρετικός, ο Μιχαήλ Σερβέτος καίγεται στην πυρά λίγο έξω από τη Γενεύη.

1682 - Ιδρύεται η Φιλαδέλφεια στην Πενσυλβάνια.

1795 - Οι Η.Π.Α. και η Ισπανία υπογράφουν συνθήκη, με την οποία ορίζονται τα σύνορα μεταξύ των ισπανικών αποικιών και των Η.Π.Α.

1806 - Ο γαλλικός στρατός εισέρχεται στο Βερολίνο, μετά τη μάχη της Ιένας-Άουερστεντ.

1827 - Η τρίτη όπερα του Βιντσέντζο Μπελίνι, Ο Πειρατής, κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.

1838 - Ο κυβερνήτης του Μιζούρι εκδίδει διαταγή, με την οποία διατάσσονται όλοι οι Μορμόνοι να φύγουν από την πολιτεία αλλιώς θα εξολοθρευτούν.

1904 - Ανοίγει η πρώτη υπόγεια γραμμή του Μετρό της Νέας Υόρκης, το οποίο γίνεται το μεγαλύτερο στις Η.Π.Α. και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

1914 - Οι Βρετανοί χάνουν το πρώτο τους θωρηκτό στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο: το βρετανικό σούπερ-θωρηκτό HMS Audacious (23.400 τόνων) βυθίζεται στα βορειοδυτικά της Ιρλανδίας, από νάρκη θαλάσσης που άφησε το γερμανικό πλοίο Berlin. Η απώλεια κρατήθηκε επίσημα μυστική στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι τις 14 Νοεμβρίου του 1918. Το ναυάγιο φωτογραφήθηκε από επιβάτες του RMS Olympic, αδελφού πλοίου του Τιτανικού.

1924 - Ιδρύεται η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν στη Σοβιετική Ένωση.

1936 - Η κα Ουόλις Σίμπσον καταθέτει αίτηση διαζυγίου που θα της επέτρεπε να παντρευτεί το βασιλιά Εδουάρδο Η' του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που θα οδηγήσει στην αναγκαστική παραίτησή του από το θρόνο.

1944 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Βέρμαχτ καταλαμβάνει τη Μπάνσκα Μπίστριτσα δίνοντας έτσι τέλος στη σλοβακική εθνική εξέγερση.

1951 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας γίνεται για τρίτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1958 - Ο Ισκαντέρ Μίρζα, πρώτος πρόεδρος του Πακιστάν, καθαιρείται από αναίμακτο πραξικόπημα του στρατηγού Αγιούμπ Χαν.

1960 - Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο.

1961 - Η NASA εκτοξεύει τον πρώτο πύραυλο Κρόνο στην αποστολή Saturn-Apollo 1.

1961 - Μαυριτανία και Μογγολία γίνονται μέλη του ΟΗΕ.

1962 - Εξαγγέλλεται πρόγραμμα ταχείας αναδάσωσης σε Λυκαβηττό, Ακρόπολη Αθηνών, Βάρκιζα, Υμηττό, Πολύγωνο, Βουλιαγμένη, Πάρνηθα, δάσος του Συγγρού και Δαφνί.

1962 - Εγκαίνια στη Θεσσαλονίκη του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου από τους βασιλείς. Εγκαίνια και της Φοιτητικής Λέσχης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

1964 - Μιλώντας σε φοιτητικό ακροατήριο, στη Θεσσαλονίκη, ο Γεώργιος Παπανδρέου υποστηρίζει ότι η ένωση Ελλάδας-Κύπρου είναι εξασφαλισμένη, με δεδομένη την ευμενή στάση Αμερικανών και Βρετανών.

1971 - Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μετονομάζεται Ζαΐρ.

1979 - Ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες κερδίζουν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1981 - Το σοβιετικό υποβρύχιο U 137 προσαράζει στην ανατολική ακτή της Σουηδίας.

1986 - Η βρετανική κυβέρνηση αναδιοργανώνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές θέτοντας σ' εφαρμογή το οικονομικό πρόγραμμα Μπιγκ-Μπανγκ.

1988 - Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν αποφασίζει την κατεδάφιση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, μετά τον εντοπισμό σοβιετικών συσκευών υποκλοπής - ακρόασης στην δομή του κτιρίου.

1991 - Το Τουρκμενιστάν ανεξαρτητοποιείται από τη Σοβιετική Ένωση.

1995 - Η Λετονία υποβάλλει αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1995 - Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι καταδικάζεται ερήμην για διαφθορά.

1997 - Μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο λόγω φόβων μιας παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης. Ο δείκτης Dow Jones πέφτει κατά 554,26 μονάδες φθάνοντας τις 7.161,15.

1999 - Ένοπλοι ανοίγουν πυρ στο αρμενικό Κοινοβούλιο, σκοτώνοντας τον πρωθυπουργό της χώρας, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και 6 άλλα μέλη.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1401 - Αικατερίνη του Βαλουά, βασίλισσα της Αγγλίας.

1782 - Νικολό Παγκανίνι, ήταν Ιταλός συνθέτης και ο διασημότερος βιολονίστας, που οι στάσεις και οι συμπεριφορές του παρέπεμπαν σε ροκ σταρ της εποχή μας.

1842 - Τζοβάννι Τζολίττι, Ιταλός πολιτικός.

1858 - Θεόδωρος Ρούζβελτ, ήταν ο 26ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

1894 - Φριτς Ζάουκελ, Γερμανός πολιτικός.

1914 - Γιαν Κοτ, Πολωνός πολιτικός αναλυτής, κριτικός, θεατρικός συγγραφέας.

1918 - Τερέζα Ράιτ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1923 - Ρόι Λίχτενσταϊν, Αμερικανός ζωγράφος και γλύπτης.

1925 - Γουόρεν Κρίστοφερ, Αμερικανός πολιτικός.

1932 - Σύλβια Πλαθ, Αμερικανίδα ποιήτρια.

1934 - Γιώργος Κωνσταντίνου, Έλληνας ηθοποιός.

1952 - Ρομπέρτο Μπενίνι, Ιταλός ηθοποιός, κωμικός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, βραβευμένος με Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου και επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλιου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

1956 - Μπάμπης Τσέρτος, Έλληνας ρεμπέτης τραγουδιστής, με πολλές συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού.

1958 - Σάιμον Λε Μπόν, Άγγλος τραγουδιστής (Duran Duran και Arcadia).

1971 - Θοδωρής Ζαγοράκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1978 - Βανέσσα Μέι, Βρετανή βιολίστρια σιγκαπουρινής καταγωγής με παγκόσμια αναγνώριση και διεθνή καριέρα.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

939 - Έθελσταν, βασιλιάς της Αγγλίας.

1303 - Βεατρίκη της Καστίλης, βασίλισσα της Πορτογαλίας.

1449 - Ούλουγκ Μπεγκ, Τιμουρίδης ηγέτης και αστρονόμος.

1505 - Ιβάν Γ΄ της Ρωσίας, μέγας πρίγκιπας της Μόσχας.

1553 - Μιχαήλ Σερβέτος, Ισπανός ιατρός και θεολόγος.

1605 - Ακμπάρ ο Μέγας, αυτοκράτορας των Μογγόλων.

1847 - Αλεσάντρ Ντεσαπέλ, Γάλλος στρατιωτικός και σκακιστής.

1880 - Θρασύβουλος Ζαΐμης, Έλληνας πολιτικός.

1968 - Λίζε Μάιτνερ, Αυστριακή φυσικός.

1990 - Ούγκο Τονιάτσι, ήταν Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης.

2000 - Λίντα Μπάροβα, υπήρξε Τσέχα ηθοποιός και ερωμένη του Γιόζεφ Γκαίμπελς.

2004 - Ρήγας Ρηγόπουλος, ήταν ομότιμος Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και έχει εργστεί στο CERN, τον Δημόκριτο και ήταν σύμβουλος του ΟΗΕ σε θέματα ενέργειας.

2005 - Αγαπητός Τσοπανάκης, ήταν Έλληνας φιλόλογος και γλωσσολόγος, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

2009 - Έλλη Παππά, Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας.

2010 - Νέστορ Κίρχνερ, Αργεντινός πολιτικός.

2012 - Ζακ Ντυπέν, Γάλλος ποιητής.

2013 - Λου Ριντ, Αμερικανός τραγουδοποιός (The Velvet Underground).