DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 2 Ιουλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Ioulis

Σαν σήμερα 2 Ιουλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα ΑΤΙΑ

Εορτάζουν
Κατάθεσις της τιμίας Εσθήτος της παναγίας Θεοτόκου εν Βλαχερναίς
Ιουβεναλίου πατριάρχου Ιεροσολύμων, (Ιουβενάλιος, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης, Ιουβεναλία *)

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

2 Ιουλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

963: Ο Νικηφόρος Φωκάς ανακηρύσσεται από τον στρατό αυτοκράτορας της υζαντινής Αυτοκρατορίας.

1698: Ο Τόμας Σέιβερι λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη ατμομηχανή.

1776: Το Ηπειρωτικό Κογκρέσο εγκρίνει ψήφισμα, με το οποίο αποκόπτει τους δεσμούς των Η.Π.Α. με το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας, αν και η επίσημη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ θα εγκριθεί στις 4 Ιουλίου.

1777: Το Βερμόντ γίνεται η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που προχωρεί στην κατάργηση της δουλείας.

1816: Η γαλλική φρεγάτα Μέδουσα προσαράζει σε μία σύρτι στη Μαυριτανία και 150 άτομα αναγκάζονται να επιβιβαστούν σε μία αυτοσχέδια σχεδία, σε ένα συμβάν που απαθανατίστηκε από τον Ζαν-Λουί-Τεοντόρ Ζερικώ στον πίνακα Η Σχεδία της Μέδουσας.

1823: Η περιοχή Μπαΐα της Βραζιλίας γίνεται η τελευταία που απελευθερώνεται από τους Πορτογάλους, οι οποίοι μετά και από αυτή την ήττα εγκαταλείπουν τη Βραζιλία

1823: Με το νόμο ΚΣΤ επιβάλλεται από το Εκτελεστικό αναγκαστική εισφορά ύψους 1.000.000 γροσίων για τις ανάγκες της Επανάστασης.

1823: Η περιοχή Μπάχια της Βραζιλίας γίνεται η τελευταία που απελευθερώνεται από τους Πορτογάλους, οι οποίοι μετά και από αυτή την ήττα εγκαταλείπουν τη Βραζιλία

1839: 53 Αφρικανοί σκλάβοι υπό την ηγεσία του Τζόζεφ Σινκέ επαναστατούν και καταλαμβάνουν το εμπορικό πλοίο Άμισταντ, 20 μίλια από την ακτή της Κούβας.

1839: Θεμελιώνεται το νέο κτίριο του Οθωνείου Πανεπιστημίου της Αθήνας (μετέπειτα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο). Πρόκειται για το νεοκλασσικό της οδού Πανεπιστημίου.

1839: Ο Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ γίνεται σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και χαλίφης του Ισλάμ.

1853: Ο ρωσικός στρατός διασχίζει τον ποταμό Προύθο και εισβάλει στην παραδουνάβια ηγεμονία της Μολδοβλαχίας ανάβοντας τη σπίθα που πυροδότησε τον Κριμαϊκό Πόλεμο.

1860: Ιδρύεται η πόλη του Βλαδιβοστόκ στη Ρωσία.

1871: Ο Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄ εισέρχεται στη Ρώμη αφού την κατέκτησε από τα Παπικά Κράτη.

1881: Ο Αμερικανός δικηγόρος, Τσαρλς Γκιτό, που αντιμετώπιζε διανοητικά προβλήματα πυροβολεί και τραυματίζει θανάσιμα τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζέιμς Γκάρφιλντ.

1897: Ο Ιταλός επιστήμονας Γουλιέλμο Μαρκόνι λαμβάνει στο Λονδίνο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.

1900: Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση με αερόστατο, στη λίμνη Κονστάνς της Γερμανίας.

1902: Συνεχίζονται οι βίαιες εξεγέρσεις στη Ρωσία. Στο Ροστόβ ξεσηκώνονται οι εργάτες και στο νότο οι χωρικοί.

1904: Ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας ταχύτητας γίνεται στο Πόρτμαν Ρόουντ του Ίπσουιτς στην Αγγλία.

1905: Στη Γαλλία, σύμφωνα με νόμο, οι ημερήσιες ώρες εργασίας των ανθρακωρύχων μειώνονται σε εννιά.

1909: Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρετανοί καταλαμβάνουν έκταση 300 τετραγωνικών μιλίων στη Λιβερία.

1910: Ο Όσκαρ Τάιμ είναι ο πρώτος άνθρωπος, που διασχίζει τον Αρκτικό Κύκλο με αυτοκίνητο.

1912: Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία συνάπτουν συμμαχία ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1913: Τα στρατεύματα της Σερβίας κατατροπώνουν, μετά από την πιο αιματηρή μάχη της εκστρατείας τους, τα βουλγαρικά στρατεύματα και συλλαμβάνουν 5.000 αιχμαλώτους.

1916: Αρχίζει το πρώτο «Κόπα Αμέρικα», το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των χωρών της Νοτίου Αμερικής.

1919: Συμμαχικός στρατός στέλνεται στη Σμύρνη και στον Πόντο, την ίδια στιγμή, που ο Κεμάλ στρατολογεί την αντίσταση στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας.

1921: Στον πρώτο αγώνα με χρηματικό έπαθλο ένα εκατομμύριο δολάρια, ο Τζακ Ντέμπσεϊ κερδίζει με νοκ άουτ τον Γάλλο Ζορζ Καρπεντερ στον 4ο γύρο αγώνα για το πρωτάθλημα βαρέων βαρών στο Τζέρσεϊ.

1932: Η Ελλάδα υιοθετεί τη θερινή ώρα.

1934: Η αμερικανική εταιρία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, Fox Corp υπογράφει συμβόλαιο με την 6χρονη, παιδί-θαύμα, Σίρλεϊ Τεμπλ.

1935: Η ομάδα πυγμαχίας της Βρετανίας κερδίζει τις ΗΠΑ στο πρώτο Τοternational Golden Gloves.

1937: Η Αμερικανίδα πιλότος Αμέλια Έρχαρτ και ο Γάλλος πλοηγός, Φρεντ Νοόναν, εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια πτήσης, με στόχο να κάνουν για πρώτη φορά τον κύκλο της γης ακολουθώντας τη νοητή γραμμή του ισημερινού.

1940: Τα βομβαρδιστικά του Ράιχ πραγματοποιούν την πρώτη επιδρομή τους στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

1941: Απαγορεύεται αυστηρά στην Ελλάδα η κυκλοφορία ιδιωτών, που φορούσαν μέρος στρατιωτικής στολής οπλιτών.

1942: Β' παγκόσμιος Πόλεμος: Οι βρετανικές δυνάμεις σαρώνουν τον Άξονα με επίθεση στο Ελ Αλαμέιν, στη Βόρεια Αφρική.

1943: Στην Αυστραλία, αμερικανικές δυνάμεις κάνουν απόβαση στο νησί Ρέντοβα.

1944: Πολιτική κρίση Καΐρου (1944): Ο πρωθυπουργός της ελληνικής ελεύθερης κυβέρνησης, Γεώργιος Παπανδρέου, εισηγείται με τηλεγράφημά του προς τη βρετανική κυβέρνηση την αναγκαιότητα παρουσίας βρετανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, κατά την επικείμενη απελευθέρωση, προς αποτροπή εμφυλίου πολέμου.

1950: Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Τσιάνγκ να συζητήσει με τον στρατηγό Μακ Άρθουρ, πριν σταλούν 33.000 στρατιώτες στη Νότια Κορέα.

1953: Κηρύσσεται 48ωρη απεργία των «λιμοκτονούντων δημοσίων υπαλλήλων», όπως αναφέρει ο Τύπος της εποχής.

1955: Στη Γαλλία, ο στρατηγός Ντε Γκολ ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την πολιτική.

1956: Οι Άγγλοι απαγχονίζουν στη Λευκωσία τους νεαρούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ιωάννη Πατάτσο, Ανδρέα Ζάκο και Χαρίλαο Μιχαήλ.

1959: Ο πάπας Ιωάννης ΙΓ, στην πρώτη του εγκύκλιο, αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν όλα τα βήματα για την παγκόσμια ειρήνη.

1960: Ο Αμερικανός Ντόναλντ Μπραγκ καταρρίπτει στο Στάνφορντ το παγκόσμιο ρεκόρ του επί κοντώ με 4.80μ. Ένα χρόνο μετά το ρεκόρ θα ανέβει στα 4.83 από τον Τζορτζ Ντέιβις. Το 1963, όταν θα χρησιμοποιηθούν τα πλαστικά κοντάρια θα έχουμε ραγδαία εξέλιξη των ρεκόρ.

1961: Ο αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ βάζει τέλος στη ζωή του με κυνηγετική καραμπίνα στο Άινταχο, σε ηλικία 61 ετών. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπέφερε από κατάθλιψη.

1963: Υπογράφεται οικονομική συμφωνία ύψους 3.543.398 δολαρίων μεταξύ Η.Π.Α. και Βουλγαρίας στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών. Δεν προηγήθηκε ενημέρωση της Ελλάδας ή κάποια προσυνεννόηση.

1963: Απαγορεύεται οποιαδήποτε διαδήλωση στο Λονδίνο κατά την επικείμενη άφιξη του βασιλικού ζεύγους της Ελλάδας στο δημαρχείο, μετά τις απειλές του "ερυθρού" πρωθιερέα Κόλινς για πρόκληση επεισοδίων.

1964: Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον υπογράφει το νόμο για τα δικαιώματα του πολίτη, που απαγορεύει τις φυλετικές διακρίσεις.

1964: Ουάσινγκτον ανακοινώνει ότι η αδελφή του Φιντέλ Κάστρο, Χουανίτα, υπήρξε πληροφοριοδότης της CIA για 4 χρόνια.

1966: Ο Φρανκ Σινάτρα ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Strangers in the night».


1967: Η Γαλλίδα Κατρίν Λακόστ γίνεται η πρώτη ερασιτέχνης, η πρώτη ξένη και η πιο μικρή σε ηλικία (22 ετών), που κερδίζει το US Open τουρνουά γκολφ.

1969: Καθιερώνεται και στην Ελλάδα ο θεσμός του Επιτρόπου Διοίκησης.

1969: Ένα μήνα φυλακή για κάθε αναμμένο τσιγάρο που πετιέται στο δρόμο θεσπίζει η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη την πρόκληση πυρκαγιών.

1974: "Δεν είμαι νομάρχης της Ελλάδας", είναι η απάντηση του προέδρου Μακάριου προς τον πρόεδρο Γκιζίκη, σε μακροσκελή επιστολή του, στην οποία κατηγορεί απερίφραστα τη χούντα του Ιωαννίδη για ανάμιξη στις εναντίον του συνωμοσίες. Ζητεί την ανάκληση των Ελλήνων αξιωματικών που στελεχώνουν την Εθνική Φρουρά στην Κύπρο.

1976: Μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ ενώνονται, δημιουργώντας ένα ενιαίο κράτος με πρωτεύουσα το Ανόι. Ήταν χωρισμένο από το 1954.

1985: Ο Αντρέι Γκρομίκο γίνεται Πρόεδρος της ΕΣΣΔ και ο Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε τον αντικαθιστά στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.

1989: Ορκίζεται η κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας – Συνασπισμού υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη, ο οποίος διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα παραμείνει στην εξουσία έως τις 12 Οκτωβρίου 1989.

1990: Αρχίζει το 28ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ, το οποίο θα κρίνει όχι μόνο το μέλλον του Γκορμπατσόφ αλλά και την περαιτέρω πορεία της σοβιετικής κοινωνίας και του κράτους.

1992: Το Λουξεμβούργο γίνεται η πρώτη χώρα, που επικυρώνει τη συνθήκη του Μάαστριχτ για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

1992: Ο φυσικός Στέφεν Χόκινγκς με το βιβλίο του «Το χρονικό του χρόνου» σπάει τα ρεκόρ πωλήσεων στη βρετανική αγορά βιβλίου.

1992: Ο Μικ Τζάγκερ γίνεται για πρώτη φορά παππούς από την κόρη του Τζέιν.

1993: Ο πρόεδρος της Καλτσεστρούτσι Λ. Παντσαβόλτα ολοκληρώνει τη μαραθώνια κατάθεσή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες πώλησης της ΑΓΕΤ-Ηρακλής και τη χρηματοδότηση ιταλικών πολιτικών κομμάτων.

1993: 37 πιστοί του Αλεβί στην Ινδία που συμμετείχαν σε ένα φεστιβάλ σκοτώνονται, όταν μια ομάδα αντιδραστικών έβαλε φωτιά στο ξενοδοχείο που γινόταν το φεστιβάλ.

1994: Ο αμυντικός της Εθνικής Κολομβίας, Αντρέ Εσκομπάρ, δολοφονείται από αγνώστους, που του χρέωσαν την αποτυχία της ομάδας στο Μουντιάλ των ΗΠΑ. Αφορμή το αυτογκόλ, που πέτυχε κατά τη διάρκεια του αγώνα ΗΠΑ - Κολομβία (2-1) στην προημιτελική φάση.

1994: Στην Αλβανία, δικαστήριο καταδικάζει τον πρώην κομμουνιστή Πρόεδρο, Ραμίζ Αλία, σε 9 χρόνια φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών.

1995: Στην Αλγερία, έντεκα άνθρωποι σκοτώνονται από εκρήξεις σε παγιδευμένα αυτοκίνητα.

1996: Η Βόρεια Επαρχία της Αυστραλίας εγκρίνει τον πρώτο -στον κόσμο- νόμο περί ευθανασίας για ασθενείς που είναι σε μη αναστρέψιμη κατάσταση. Αργότερα ο νόμος θα ακυρωθεί.

1998: Κύμα καύσωνα πλήττει την Ελλάδα. Στο Άργος ο υδράργυρος αγγίζει τους 45 βαθμούς Κελσίου, στη Νέα Φιλαδέλφεια τους 44 βαθμούς και στο Τατόι, τα Χανιά, τα Κύθηρα, την Καλαμάτα και την Τανάγρα τους 43 βαθμούς.

2000: Με το χρυσό γκολ του Ντέιβιντ Τρεζεγκέ, η Γαλλία κερδίζει την Ιταλία με 2-1 στον τελικό του Euro 2000 στο Ρότερνταμ και γίνεται η πρώτη ομάδα που μετά τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας κατακτά και τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

2001: Το αεροδρόμιο του Λίβερπουλ ονομάζεται «Αεροδρόμιο Τζον Λένον», προς τιμήν του «σκαθαριού» που κατάγεται από την πόλη.

2002: Ο Στιβ Φόσετ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που κάνει τον γύρο του κόσμου με αερόστατο χωρίς συνοδεία.

2005: Ο Μπομπ Γκέλντορφ διοργανώνει το Live 8, με κεντρικό σύνθημα «Make Poverty History» (Κάντε τη φτώχεια παρελθόν). Η όλη εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας δίνονται δέκα συναυλίες σ’ όλο τον κόσμο, διοργανώνεται με αφορμή τη σύνοδο του G8 στο Γκλένινγκλς της Σκοτίας, με στόχο να πιέσουν τους οκτώ ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στην απάλειψη των χρεών της Αφρικής και τον διπλασιασμό της αναπτυξιακής βοήθειας.

2010: Στη Δημοκρατία του Κονγκό ένα βυτιοφόρο εκρήγνυται και σκοτώνει 230 άτομα.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

499 – Βαλεντίνιος Γ’, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

1714 – Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ, Γερμανός συνθέτης.

1862 – Ουίλιαμ Χένρι Μπραγκ, Άγγλος φυσικός, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1915.

1876 – Βίλχελμ Κούνο, Γερμανός πολιτικός.

1877 – Χέρμαν Έσσε, γερμανοελβετός μυθιστοριογράφος και ποιητής. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1946. («Ο λύκος της στέπας») (Θαν. 9/8/1962)

1884 – Αλφόνς Μαρία Γιάκομπς, Γερμανός νευρολόγος, ο οποίος ανακάλυψε το σύνδρομο Κρόιτσελφ - Γιάκομπς.

1904 – Ζαν Ρενέ Λακόστ, γάλλος τενίστας και ιδρυτής της φερώνυμης εταιρείας ειδών ρουχισμού με σήμα το κροκοδειλάκι (Lacoste).

1906 – Χρήστος Τσαγανέας, Έλληνας ηθοποιός, που συμμετείχε σε πολλές ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

1908 – Θέργκουντ Μάρσαλ, ο πρώτος μαύρος νομικός που διορίστηκε δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ (1967-1991).

1925 – Πατρίς Λουμούμπα, Κονγκολέζος πολιτικός.

1939 – Αλέκος Παναγούλης, ήρωας της αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών.

1950 – Χόρχε ντελ Καστίγιο, Περουβιανός πολιτικός.

1956 – Τζέρι Χολ, αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο, πρώην σύζυγος του Μικ Τζάγκερ.

1957 – Μπρετ Χαρτ, Καναδός παλαιστής.

1978 – Ντιάνα Γκουρτσκάγια, Γεωργιανή τραγουδίστρια.

1985 – Άσλεϊ Τίσντεϊλ, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

1986 – Λίντσεϊ Λόχαν, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

1987 – Εστεμπάν Γρανέρο, Ισπανός ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1504 – Στέφανος Γ’ ο Μέγας, πρίγκιπας της Μολδαβίας.

1566 – Νοστράδαμος, Γάλλος αστρολόγος και συγγραφέας, κατά κόσμον Μισέλ ντε Νοτρ Νταμ.

1778 – Ζαν Ζακ Ρουσσώ, Ελβετός φιλόσοφος.

1843 – Κρίστιαν Φρίντριχ Σάμουελ Χάνεμαν, γερμανός γιατρός, ιδρυτής της ομοιοπαθητικής ιατρικής. (Γεν. 10/4/1755)

1937 – Αμέλια Έρχαρτ, Αμερικανίδα αεροπόρος.

1961 – Έρνεστ Μίλερ Χέμινγουεϊ,  Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Αυτοκτόνησε σε ηλικία 61 ετών. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπέφερε από κατάθλιψη. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954.

1973 – Φέρντιναντ Σαίρνερ, Γερμανός στρατάρχης.

1973 – Μπέτι Γκρέιμπλ, η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, διάσημο κορίτσι της αφίσας κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

1977 – Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Ρώσος συγγραφέας.

1997 – Τζέιμς Στιούαρτ, Αμερικανός ηθοποιός, πεθαίνει από ανακοπή.

2001 – Τζοε Φάγκαν, πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών, ο προπονητής που οδήγησε την Λίβερπουλ στην κατάκτηση του "τρεμπλ" το 1983 (πρωτάθλημα, Λιγκ Καπ και ευρωπαϊκό κύπελλο), κάτι που δεν είχε καταφέρει καμία άλλη βρετανική ομάδα μέχρι τότε.

2007 - Χάι Ζάρετ, Αμερικανός στιχουργός και συνθέτης.

2009 - Άννα Παϊτατζή, Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, με χαρακτηριστικότερο ρόλο αυτόν της Ουρανίας στην τηλεοπτική σειρά του Γιάννη Δαλιανίδη "Λούνα Παρκ" από το 1974-1981.

2011 - Μάρκος Ν. Δραγούμης, Έλληνας αρθρογράφος και συγγραφέας.

2014 - Έρι Μπολ, Ουαλός γκόλφερ.

2014 - Μητροπολίτης πρώην Αττικής Παντελεήμων Μπεζενίτης.

2016 - Έλι Βίζελ, Ρουμάνος συγγραφέας.

2016 - Πάτρικ Μάνινγκ, πρωθυπουργός του Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

2016 - Μάικλ Τσιμίνο, Αμερικανός σκηνοθέτης.

2017 - Ο Μηνάς (Μίνως) Κυριακού ήταν Έλληνας εφοπλιστής και μεγαλοεπιχειρηματίας από την Αθήνα.
Ανάμεσα στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονταν η ιδιοκτησία του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και των εκδόσεων ΔΑΦΝΗ Επικοινωνίες. Ήταν επίσης ιδιοκτήτης του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (2004–2009). (Πόρος, 31 Μαΐου 1942 – Αθήνα, 2 Ιουλίου 2017)