DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 25 Μαΐου ας θυμηθούμε τι έγινε

05.Maios-Tsarouxis

Σαν σήμερα 25 Μαΐου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Eορτάζουν
Μνήμη της τρίτης ευρέσεως της τίμιας κεφαλής του προφήτου και βαπτιστού Ιωάννου Προδρόμου.
Μαρτύρων Κελεστίνου και Παγχαρίου.

Παγκόσμιες ημέρες
Παγκόσμια Ημέρα αλληλεγύης στους λαούς, που αγωνίζονται για Ελευθερία, Ανεξαρτησία και Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Παγκόσμια Ημέρα Αφρικής
Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών.

Ημέρα Υπερηφάνειας των Κομπιουτεράδων.
Είναι η ετήσια γιορτή αυτών που λατρεύουν τις νέες τεχνολογίες (geek στα αγγλικά).
Ξεκίνησε από μία πρωτοβουλία του ισπανού μπλόγκερ Χερμάν Μαρτίνεθ, γνωστού με το διαδικτυακό όνομα σενιόρ Μπουέμπο και τα επόμενα χρόνια απέκτησε διεθνή διάσταση.
Η πρώτη εκδήλωση έγινε στις 25 Μαΐου 2006 στη Μαδρίτη, όπου 300 κομπιουτεράδες συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της ισπανικής πρωτεύουσας κι έπαιξαν Πακ-Μαν.
Από τότε, η 25η Μαΐου καθιερώθηκε ως Ημέρα Υπερηφάνειας των Κομπιουτεράδων (Geek Pride Day).

Eksafanismena paidia

Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών

Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (International Missing Children’s Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης παιδιών και παράλληλα να επισημάνει στους γονείς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία των παιδιών τους.

Καθιερώθηκε πρώτα ως Εθνική Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις ΗΠΑ, με απόφαση του αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1983 και με την πάροδο του χρόνου διεθνοποιήθηκε. Η επιλογή της 25ης Μαΐου σχετίζεται με την ημερομηνία εξαφάνισης το 1979 του εξάχρονου Έιταν Πατς, η περίπτωση του οποίου συντάραξε τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του International Centre for Missing & Exploited Children (2014), κάθε χρόνο εξαφανίζονται: 800.000 παιδιά στις ΗΠΑ, 100.000 στη Γερμανία, 45.000 στη Βραζιλία, 20.000 στην Αυστραλία και 15.000 παιδιά στη Ρωσία.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το 2014 καταγγέλθηκαν 111 περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών, από τις οποίες ο οργανισμός διαχειρίστηκε τις 91 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 82 εξιχνιάστηκαν και τα παιδιά επέστρεψαν στις οικογένειές τους.

 

Γεγονότα σαν σήμερα

240 π.Χ.: Καταγράφεται για πρώτη φορά το πέρασμα του Κομήτη του Χάλεϋ.

1085: Ο Αλφόνσο ΣΤ΄ της Καστίλλης παίρνει πίσω το Τολέδο από τους Μαυριτανούς.

1420: Ο Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος διορίζεται μέγας μάγιστρος του Τάγματος του Χριστού.

1521: Τερματίζεται η Δίαιτα της Βέρμης, όταν ο Κάρολος Ε, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, εκδίδει το διάταγμα της Βέρμης, με το οποίο κρίνει παράνομο τον Μαρτίνο Λούθηρο.

1659: Ο Ρίτσαρντ Κρόμγουελ παραιτείται ως Λόρδος Προστάτης της Αγγλίας, ξεκινώντας μία δεύτερη σύντομη περίοδος δημοκρατικής διακυβέρνησης της Κοινοπολιτείας της Αγγλίας.

1660: Μετά από την πρόσκληση των ηγετών της Αγγλικής Κοινοπολιτείας, ο εξόριστος βασιλιάς, Κάρολος Β, φτάνει στο Ντόβερ για να αναλάβει το θρόνο, τερματίζοντας έτσι την 11ετή στρατιωτική κυριαρχία.

1783: Στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, ο πατέρας Στέφανος Θεόδωρος Μπάντιν, γίνεται ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός ιερέας, που διορίζεται από τις ΗΠΑ.

1787: Στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, αρχίζει τις εργασίες της η Συνταγματική Συνέλευση, με πρόεδρο τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, προκειμένου να συνταχθεί το νέο Σύνταγμα των ΗΠΑ.

1809: Στην πόλη Τσουκισάκα (σημερινή Σούκρε) ξεσπά επανάσταση κατά της Ισπανικής Αποικιακής Αυτοκρατορίας, πυροδοτώντας τους λατινοαμερικανικούς πολέμους ανεξαρτησίας.

1810: Οι πολίτες του Μπουένος Άιρες ξεκινούν τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Αργεντινής.

1827: Μετά από 10 μήνες πολιορκίας του Κιουταχή παραδίδονται οι υπερασπιστές της Ακρόπολης των Αθηνών.

1832: Υπογράφεται στο Λονδίνο η Συνθήκη, με την οποία η Ελλάδα ανακηρύσσεται Βασίλειο

1834: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο κατά τη διάρκεια της βαυαροκρατίας.
Είχαν κατηγορηθεί ότι συνωμοτούσαν κατά της αντιβασιλείας. Υπέρ της απαλλαγής τους ψηφίζουν οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης. Η ποινή τους θα μετατραπεί σε κάθειρξη και θα απελευθερωθούν μόλις ενηλικιωθεί ο Όθων, το Μάιος του 1835.

1865: 300 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών.

1876: Σημειώνεται η πρώτη ισοπαλία στην ιστορία του μπέιζμπολ στον αγώνα Ατλέτικς -Λούισβιλ 2-2.

1895: Ο Όσκαρ Ουάιλντ καταδικάζεται σε δύο χρόνια φυλάκιση για σοδομισμό. Οι ερωτικές επιλογές του Όσκαρ Ουάιλντ και ειδικότερα η – απαγορευμένη στη Βρετανία εκείνη την εποχή – ομοφυλοφιλία του, προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση στην εποχή του. Οι βιογράφοι του αναφέρουν πως πιθανότατα να ανέπτυξε για πρώτη φορά ομοφυλοφιλική ερωτική σχέση με τον Ρόμπερτ Μπάλντουϊν Ρος (Robert Baldwin Ross), περίπου το 1887. Αργότερα, το 1891, συνδέθηκε με τον ποιητή Λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας, γνωστό και με το ψευδώνυμο Bosie. Πατέρας του, ήταν ο 9ος Μαρκήσιος του Κουίνσμπερυ, τον οποίο ο Ουάιλντ μήνυσε τον Απρίλιο του 1895, μετά από προσωπικές επιθέσεις του μαρκήσιου και κατηγορίες περί ομοφυλοφιλίας του. Η πράξη του Ουάιλντ να κινηθεί νομικά κατά του μαρκήσιου, στράφηκε τελικά εναντίον του, καθώς βρέθηκε ο ίδιος κατηγορούμενος για ομοφυλοφιλία και τελικά καταδικάστηκε στις 25 Μαΐου του 1895 σε καταναγκαστικά έργα δύο ετών, αφού είχε νωρίτερα συλληφθεί, στις 6 Απριλίου.

1895: Ιδρύεται η Δημοκρατία της Ταϊβάν.

1900: Ο 78χρονος Έιρ Μ. Σο γίνεται ο γηραιότερος χρυσός ολυμπιονίκης.

1904: Νέα σημαντικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Κνωσό της Κρήτης.

1911: Στο Μεξικό, ο Εμιλιάνο Ζαπάτα αρχίζει την επανάσταση.

1914: Η Μεγάλη Βρετανία προτείνει μερική αυτονομία στην Ιρλανδία. Η ιρλανδική αυτονομία ωστόσο τίθεται υπό αίρεση κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

1925: Δημιουργείται στις ΗΠΑ η NFL (National Forensics League), ένας διαγωνισμός "λόγου" των μαθητών του Γυμνασίου.

1925: Οι καταρράκτες του Νιαγάρα φωταγωγούνται με ηλεκτρισμό, ισχύος 1,3 δισ. κηρίων, που παράγουν οι ίδιοι.

1925: Η «Δίκη των Πιθήκων» στις ΗΠΑ: Ο Τζον Σκόουπς καταδικάζεται επειδή δίδασκε τη Θεωρία της Εξελίξεως του Δαρβίνου στο σχολείο.

1932: Κάνει το ντεμπούτο του το διάσημο καρτούν της Ντίσνεϊ, Ντίπι Ντογκ, γνωστότερο ως Γκούφι. Ανθρωπόμορφος σκύλος και κολλητός φίλος του Μίκυ Μάους. Ατζαμής, με δόντια αλά Ροναλντίνιο, πλακατζής, έξω καρδιά, ιππότης με τις κυρίες, αθώος σαν παιδί, ολίγον χαοτικός, αλλά πιστός και πάντα έτοιμος να βοηθήσει τους φίλους του. Πρωτοεμφανίσθηκε στη μεγάλη οθόνη με το όνομα Ντίπι Ντογκ στις 25 Μαΐου 1932, σε μία ταινία με τον τίτλο «Mickey’s Revue». O ρόλος του ήταν μικρός, αλλά το ξεχωριστό γέλιο του δημιούργησε αίσθηση.

1935: Ο Μπέιμπι Ρουθ σημειώνει το 714ο και τελευταίο home run της καριέρας του για τους Boston Braves στον αγώνα μπέιζμπολ με τους Pittsburgh Pirates στο Forbes Field.

1935: Ο θρυλικός σπρίντερ και άλτης Τζέσε Όουενς σπάει έξι παγκόσμια ρεκόρ σε μία ώρα. Μεταξύ άλλων, γίνεται ο πρώτος άλτης που περνά τα 8 μέτρα στο άλμα εις μήκος, με επίδοση 8,13.

1937: Φτάνει στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού και αρχίζουν οι συνομιλίες των δύο κρατών.

1938: Ενώ ο εμφύλιος στην Ισπανία μαίνεται βομβαρδισμός την πόλη Αλικάντε οδηγεί στο θάνατο 313 άτομα.

1942: Ο Άρης Βελουχιώτης κατά κόσμον Θανάσης Κλάρας συγκροτεί την πρώτη ένοπλη ομάδα του ΕΑΜ.

1946: Η Βουλή της Υπεριορδανίας καθιστά τον εμίρη Αμπντουλάχ, βασιλιά.

1950: Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ συμφωνούν να διανείμουν όπλα στη Μέση Ανατολή, ανάλογα με τις ανάγκες του Ισραήλ και των αραβικών κρατών.

1953: Στις ΗΠΑ, νέες ατομικές δοκιμές πραγματοποιούνται στην έρημο της Νεβάδας.

1959: Η Βουλγαρία αρνείται ευσχήμως την πληρωμή πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα.

1960: Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Κίνας-Νεπάλ για τον καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων και την κυριότητα του όρους Έβερεστ, κινέζικη ορειβατική ομάδα φτάνει στην κορυφή του ψηλότερου βουνού από τα νότια.

1961: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, ανακοινώνει την πρόθεσή του να στείλει τον πρώτο "άνθρωπο στο φεγγάρι", πριν το τέλος της δεκαετίας.

1963: Στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, ιδρύεται ο Οργανισμός της Αφρικανικής Ενότητας.

1964: Ο Γεώργιος Μαύρος αρνείται να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, μετά την εκλογή του ως διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

1964: Ο Παναθηναϊκός νικάει 1-0 τον Ολυμπιακό μέσα στο στάδιο Καραϊσκάκη και πετυχαίνει τον ανεπανάληπτο άθλο να πάρει αήττητος το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Το γκολ σημειώνει ο Βαγγέλης Πανάκης, ο οποίος αναδεικνύεται συγχρόνως πρώτος σκόρερ τον τριφυλλιού με 15 τέρματα στο ενεργητικό του.

1965: Ο Μοχάμετ Άλι κερδίζει τον Σονι Λιστον στο Λιούιστον του Μέιν με νοκ άουτ στον πρώτο γύρο.

1966: Εκτοξεύεται από τις ΗΠΑ ο Explorer 32. Το πρόγραμμα Explorer ήταν η πρώτη επιτυχημένη αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο διάστημα.

1967: Η Σέλτικ είναι η πρώτη βρετανική ομάδα, που κερδίζει το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης νικώντας στη Λισσαβόνα την Ίντερ του προπονητή Helenio Herrera και του Sandro Mazzola με 2-1.

1972: Οι τελευταίοι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι εκτοξεύονται από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια.

1973: Ο Βρετανός συνθέτης Μάικ Όλφιλντ, κυκλοφορεί το δίσκο "Tubular Bells".

1973: Το αντιτορπιλικό Βέλος ΙΙ ενώ συμμετείχε σε άσκηση του NATO, για να αντισταθεί στην στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας στασίασε και αγκυροβόλησε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, αρνούμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα.

1977: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους ο «Πόλεμος των Άστρων» του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη, Τζορτζ Λούκας.

1980: Η Καστοριά κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος, νικώντας στον τελικό τον Ηρακλή με 5-2.

1981: Στο Ριάντ συγκροτείται το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, ανάμεσα στα εξής κράτη: Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ομάν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

1982: Στον πόλεμο των Φόκλαντ, δύο βρετανικά πλοία ναυαγούν, με αποτέλεσμα να χαθούν 24 ζωές.

1983: Έξι χρόνια μετά το πρώτο επεισόδιο, κάνει πρεμιέρα το έκτο επεισόδιο του "Πολέμου των Άστρων", η "Επιστροφή των Τζεντάι".

1985: Στο Μπαγκλαντές, ένας τροπικός κυκλώνας στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 10.000 ανθρώπους.

1989: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκλέγεται Πρόεδρος της ΕΣΣΔ.

1990: Στην πρώτη έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εκτόνωση της νέας κρίσης μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων, ο ηγέτης της ΟΑΠ, Γιάσερ Αραφάτ, κατηγορεί το Ισραήλ ότι, εξαπέλυσε πόλεμο εξόντωσης των Παλαιστινίων σε όλα τα μέτωπα.

1991: 15.000 Εβραίοι της Αιθιοπίας μεταφέρονται με αερογέφυρα από την Αντίς Αμπέμπα στο Ισραήλ, καθώς οι ανταρτικές δυνάμεις πλησιάζουν την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

1991: Για πρώτη φορά Γερμανός ηγέτης, ο Χέλμουτ Κολ, παραβρίσκεται στα Χανιά για τον εορτασμό της επετείου από τα 50 χρόνια της Μάχης της Κρήτης.

1992: Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

1993: Στη Γουατεμάλα, ο Πρόεδρος Χόρχε Σεράνο ανακοινώνει ότι, αναστέλλει την ισχύ του συντάγματος, διαλύει το Κοινοβούλιο και συγκαλεί συντακτική συνέλευση που θα εκπονήσει ένα νέο σύνταγμα.

1994: Στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισλανδία και τη Νέα Ζηλανδία επικρατεί πανικός εξαιτίας του σαρκοβόρου ιού, ο οποίος έχει προκαλέσει δεκάδες θυμάτων.

1996: Η Κριστίνα Σάντσεζ γίνεται η πρώτη γυναίκα ταυρομάχος στην Ευρώπη.

1997: Ο Στορμ Θέρμοντ, γίνεται το μακροβιότερο μέλος της Γερουσίας των ΗΠΑ, με θητεία 41 χρόνια και 10 μήνες.

1997: Ο Ολυμπιακός ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, έπειτα από 10 χρόνια.

2000: Ο Λίβανος γιορτάζει την απελευθέρωση της νότιας πλευράς της χώρας, μετά από 22 χρόνια ισραηλινής κατοχής.

2001: Ο 32χρονος Έρικ Γουέιχενμαϊερ είναι ο πρώτος τυφλός, που φτάνει στην κορυφή του Έβερεστ. Την ίδια χρονιά, την υψηλότερη κορυφή του κόσμου πατά και ο γηραιότερος ορειβάτης, ο 64χρονος Αμερικανός Σέρμαν Μπουλ.

2002: Ο Ολυμπιακός στέφεται για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης στο πόλο νικώντας 9-7 τη Χόνβεντ στον τελικό της Βουδαπέστης.

2002: Στη Μοζαμβίκη μετά από σφοδρό σιδηροδρομικό ατύχημα σκοτώνονται 197 άνθρωποι.

2003: Η Τουρκάλα Σερτάμπ Ερενέρ με το τραγούδι Every Way That I Can, που χαρακτηρίζεται από έντονα στοιχεία έθνικ κατακτά την πρώτη θέση στον 48ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που πραγματοποιείται στη Ρήγα της Λετονίας. Είναι η πρώτη φορά, που η Τουρκία κερδίζει στο διαγωνισμό αυτό και η πρώτη, που συμμετείχε με τραγούδι με αγγλικό στίχο. Η Ελλάδα με τη Μαντώ καταλαμβάνει την 17η θέση και η Κύπρος την 20η.

2011: Μεταδίδεται η τελευταία εκπομπή της Όπρα Γοίνφρεϊ "The Oprah Winfrey Show", στις 9 Σεπτεμβρίου 2011 έπεσαν οι οριστικοί τίτλοι τέλους για μια ολόκληρη τηλεοπτική εποχή. Κράτησε συνολικά 25 χρόνια.

2011: Στα χνάρια των Ισπανών που διαδήλωναν για μέρες και κατά χιλιάδες στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, δημιουργήθηκε μια ελληνική ομάδα αγανακτισμένων πολιτών, η οποία υπό την επωνυμία «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα» καλεί μέσω του Facebook τους πάντες, σε μία ειρηνική διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, φύλλου και πολιτικής άποψης, στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο ξεχνώντας έστω και για λίγο τα όσα τους χωρίζουν και διαδήλωσαν ενάντια στα σκληρά μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.

2017: Βομβιστική έκρηξη στο αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου που έγινε στη συμβολή των οδών Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου. Ο Λουκάς Παπαδήμος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1616 - Κάρλο Ντόλτσι, Ιταλός ζωγράφος.

1757 - Λουί-Σεμπαστιάν Λενορμάν, Γάλλος φυσικός.

1803 - Έντουαρντ Μπούλβερ-Λύττον, Άγγλος συγγραφέας.

1865 - Πιέτερ Ζέεμαν, Ολλανδός φυσικός.

1880 - Ζαν Λεξάντρ Μπαρέ, νευρολόγος γνωστός από την ανακάλυψη του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ.

1889 - Ιγκόρ Σικόρσκι, Αμερικανός, ρωσικής καταγωγής, αεροναυπηγός, ο οποίος σχεδίασε το ελικόπτερο και το αεροπλάνο με τέσσερις μηχανές.

1922 - Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, Ιταλός πολιτικός

1931 - Ίρβιν Γουίνκλερ, Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός

1939 - Ίαν ΜακΚέλεν, Άγγλος ηθοποιός

1941 - Βλαντιμίρ Βορόνιν, Μολδαβός πολιτικός

1946 - Αντώνης Αντωνιάδης, έλληνας διεθνής επιθετικός, από τους κορυφαίους σκόρερ του ελληνικού ποδοσφαίρου.

1948 - Όσκαρ Άλβαρες, Αργεντινός ποδοσφαιριστής.

1948 - Κλάους Μάινε, Γερμανός τραγουδιστής και στιχουργός, μέλος των Scorpions.

1948 - Όσκαρ Άλβαρες, Αργεντινός ποδοσφαιριστής.

1951 - Φρανσουά Μπαϊρού, Γάλλος πολιτικός.

1956 - Σταύρος Αρναουτάκης, Έλληνας πολιτικός.

1958 - Κατερίνα Μπατζελή, Ελληνίδα πολιτικός.

1965 - Γιαγιά Τζαμέ, πρόεδρος της Γκάμπια.

1971 - Κριστίνα Ορμπακάιτε, Ρωσίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός.

1976 - Κίλιαν Μέρφι, Ιρλανδός ηθοποιός.

1977 - Αλμπέρτο Ντελ Ρίο, Μεξικανός παλαιστής.

1978 - Παντελής Δημητριάδης, Έλληνας τραγουδοποιός.

1981 - Μιχάλης Πελεκάνος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

1982 - Ρότζερ Γκερέιρο, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

1984 - Κώστας Μαρτάκης, Έλληνας τραγουδιστής.

1985 - Ρόμαν Ρέινς, Αμερικανός παλαιστής.

1987 - MadClip, Έλληνας ράπερ.

1988 - Γιάννης Φουντούλης, Έλληνας υδατοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1261 - Πάπας Αλέξανδρος Δ΄.

1395 - Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς, Σέρβος ηγεμόνας

1681 - Πέδρο Καλντερόν δε λα Μπάρκα, Ισπανός θεατρικός συγγραφέας.

1693 - Μαντάμ ντε Λαφαγέτ, Γαλλίδα συγγραφέας.

1786 - Πέτρος Γ', βασιλιάς της Πορτογαλίας.

1789 - Άντερς Νταλ, βοτανολόγος ο οποίος έδωσε το όνομά του στη ντάλια.

1822 - Αλέξιος Νούτσος, Έλληνας αγωνιστής.

1822 - Χρήστος Παλάσκας, Έλληνας οπλαρχηγός.

1824 - Τόμας Χάρις, Άγγλος εφευρέτης.

1850 - Λυκούργος Λογοθέτης, Έλληνας αγωνιστής.

1889 - Κλεάνθης Τριαντάφυλλος, Έλληνας ποιητής και δημοσιογράφος.

1934 - Γκούσταβ Χολστ, Άγγλος συνθέτης.

1941 - Λεωνίδας Τσιόκος, Έλληνας χημικός, κτηματίας και πολιτικός.

1954 - Ρόμπερτ Κάπα, Ούγγρος φωτογράφος και δημοσιογράφος.

1961 - Γεώργιος Ρεμπάκος, Έλληνας πολιτικός.

1968 - Γκέοργκ φον Κύχλερ, Γερμανός στρατάρχης.

1970 - Νίκος Καχτίτσης, Έλληνας συγγραφέας.

1972 - Ρούντολφ Ντράικωρς, Αυστριακός ψυχοφυσιολόγος Αμερικανικής καταγωγής

1974 - Τιμόθεος Λαγουδάκης, Έλληνας θεολόγος, διάκονος και αντιδικτατορικός αγωνιστής.

1974 - Ντόναλντ Κρισπ, Άγγλος ηθοποιός.

1975 - Νίκος Καλλιανέσης, Έλληνας εκδότης.

1987 - Χρήστος Χονδροματίδης, Έλληνας πολιτικός.

1988 - Ερνστ Ρούσκα Γερμανός φυσικός, ο οποίος κατασκεύασε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1986.

1989 - Λιλίκα Νάκου, Ελληνίδα συγγραφέας.

1993 - Μέμος Μακρής, Έλληνας γλύπτης.

1999 - Ελίζαμπεθ Ρομπινσον Σβαρτζ, η πρώτη χρυσή ολυμπιονίκης (100μ σε 12.2 το 1928) σε ηλικία 87 ετών στο Κολοράντο.

2001 - Αλμπέρτο Κόρδα, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Αλμπέρτο Ντίας Γκουτιέρες, κουβανός φωτογράφος, δημιουργός του γνωστότερου πορτρέτου του Τσε Γκεβάρα. (Γεν. 14/9/1928)

2003 - Ντέιβιντ Χάφλερ, Αμερικανός μηχανικός ήχου.

2007 - Γκολφίνος Αν. Πετιμεζάς, Έλληνας στρατιωτικός.

2011 - Τάκης Ταλιαδώρος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

2014 - Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, Πολωνός πολιτικός.