DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 17 Απριλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Aprilis

Ας θυμηθούμε
τι έγινε σαν σήμερα 17 Απριλίου
από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης
Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας

Κυριακή των Βαΐων

Εορτάζουν
Ιερομάρτυρος Συμεώνος επισκόπου εν Περσία
Αγαπητού πάπα Ρώμης, Μάρτυρος Αδριανού
Μάρτυρος Ανδριανού

17 Απριλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1492: Η Ισπανία αναθέτει στο Χριστόφορο Κολόμβο να βρει ένα δυτικό πέρασμα στην Ασία.

1521: Ο γερμανός θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος, που με τις 95 θέσεις του χώρισε την Ευρώπη σε καθολικούς και διαμαρτυρόμενους, αφορίζεται από την Καθολική Εκκλησία.

1524: Ο Ιταλός εξερευνητής Τζιοβάνι ντα Βερατζάνο ανακαλύπτει το λιμάνι της Νέας Υόρκης.

1822: Οι Οθωμανοί απαγχονίζουν στην Αδριανούπολη τον πρώην Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριλλο και άλλους κληρικούς και λαϊκούς. Την ίδια ημέρα σφάζουν 25 Έλληνες στον Αίνο της Θράκης.

1860: Διεξάγεται ο πρώτος διεθνής αγώνας μποξ με γυμνά χέρια μεταξύ του Βρετανού Tom Sayers και του Aμερικανού John C. Heenan στο Faranborough του Hampshire. Ο αγώνας λήγει ισόπαλος μετά από 37 γύρους. Σύμφωνα με τους κανόνες, ο κάθε γύρος τελειώνει, όταν ένας αθλητής πέφτει κάτω.

1861: Οι κάτοικοι της Βιρτζίνια ψηφίζουν σε συνέδριό τους την προσχώρηση της Πολιτείας τους στις ΗΠΑ.

1865: Η Μαίρη Σουράτ συλλαμβάνεται ως συνωμότης στη δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν.

1875: Το παιχνίδι του snooker (μια διαφοροποίηση του μπιλιάρδου) εφευρίσκεται από τον Sir Neville Chamberlain στην Ινδία.

1888: Η πρώτη επίσημη συνάντηση για την σύσταση της ποδοσφαιρικής λίγκας στην Αγγλία γίνεται στο Royal Hotel του Manchester από 12 ομάδες ιδρυτικά μέλη (Accrιngton, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke, West Bromwich Albion και Wolverhampton Wanderers).

1895: Το τέλος του πρώτου Σινο-Ιαπωνικού Πολέμου με την Συνθήκη του Σιμονοσέκι.

1897: Περιστατικό, γνωστό ως Aurora UFO incident, κατά το οποίο, σύμφωνα με τοπικές αναφορές, εξωγήινος έχασε τη ζωή του σε πρόσκρουση ιπτάμενου δίσκου στην Aurora του Τέξας και κατόπιν θάφτηκε σε άγνωστο τάφο.

1897: Ο Ελληνικός Στρατός σημειώνει στο Βελεστίνο τη μοναδική νίκη του κατά τον ατιμωτικό ελληνοτουρκικό πόλεμο. Των ελληνικών δυνάμεων ηγείται ο ταξίαρχος Σμολένσκης.

1907: Στο Ellis Island στη Νέα Υόρκη καταφτάνουν 11.747 μετανάστες, περισσότεροι από κάθε άλλη μέρα

1912: Στο Μαρόκο, εξέγερση πραγματοποιείται στο Φεζ κατά της γαλλικής κυριαρχίας.

1912: Ρωσικά στρατεύματα ανοίγουν πυρ προς απεργούς χρυσωρύχους στην βορειανατολική Σιβηρία σκοτώνοντας τουλάχιστον 150.

1918: Με τρίτη κατά σειρά εγκύκλιό της η Εκκλησία της Ελλάδος καταδικάζει το έθιμο του καψίματος του Ιούδα.

1919: Η γαλλική εθνοσυνέλευση δέχεται το εργατικό 8ωρο.

1920: Δημιουργείται η American Professional Football Association (μετέπειτα NFL).

1924: Ιδρύεται η αλυσίδα θεατρικών και κινηματογραφικών επιχειρήσεων MGM, που "φιλοξένησε" αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η Γκρέτα Γκάρμπο και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

1929: Περιοδείες στην Ελλάδα πραγματοποιούν οι πολιτικοί αρχηγοί ενόψει των γερουσιαστικών εκλογών.

1932: Στην Αιθιοπία, ο Χαϊλέ Σελασιέ καταργεί τη δουλεία.

1934: Η γαλλική κυβέρνηση αποφασίζει την απέλαση του πρώην ηγέτη των μπολσεβίκων Λέον Τρότσκι.

1935: Η Κοινωνία των Εθνών καταδίκασε την αύξηση των πολεμικών εξοπλισμών της Γερμανίας, θεωρώντας το γεγονός επικίνδυνο και μη σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της Γενεύης.

1936: Μια τρίχα αλόγου ρίχνει φως στη δολοφονία της Νάνσι Τίτερτον στη Νέα Υόρκη.

1937: Πρεμιέρα για τον Ντάφι Ντακ, το γνωστό παπί του Ντίσνεϊ, στο καρτούν "Porkys Duck Hunt".

1941: Η Γιουγκοσλαβία παραδίδεται στην Γερμανία.

1943: Αμερικανικά βομβαρδιστικά επιτίθενται στο Παλέρμο της Σικελίας.

1944: Διαρκούσης της γερμανικής κατοχής, δυνάμεις του ΕΛΑΣ εκτελούν στο Κλήμα Δωρίδος τον δημοκρατικό αξιωματικό Δημήτριο Ψαρρό και διαλύουν την αντιστασιακή του οργάνωση ΕΚΚΑ και το στρατιωτικό της σκέλος. Το έγκλημα αυτό προκάλεσε τον γενικό αποτροπιασμό.

1945: Ενώ μαίνεται ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Αμερικανοί κατάσχουν 1.100 τόνους ουρανίου στην πόλη Στράσφουτ της Γερμανίας, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη Σοβιετική Ένωση να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

1947: Ο γ.γ. του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης ανακοινώνει ως στόχο του κόμματός του την κατάληψη της Μακεδονίας και τη δημιουργία «ελεύθερης περιοχής».

1949: Ο ιρλανδικός λαός χαιρετίζει με ικανοποίηση την ίδρυση της Δημοκρατίας της Νότιας Ιρλανδίας.

1952: Συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας με την Κολομβία υπογράφουν οι ΗΠΑ.

1959: Τίθεται σε λειτουργία ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός του λεκανοπεδίου Αττικής.

1960: Περιοδεύοντας στην Αγγλία, ο 21χρονος αμερικανός ρόκερ Έντι Κόχραν σκοτώνεται, όταν το ταξί στο οποίο επιβαίνει μαζί με τη συνθέτρια Σάρον Σίλεϊ και τον τραγουδιστή Τζιν Βίνσεντ προσκρούει σε κολόνα φωτισμού στα περίχωρα της πόλης Τσίπενχαμ. Ο οδηγός του ταξί Τζορτζ Μάρτιν θα καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι μηνών την οποία θα εκτίσει, χρηματική ποινή 50 λιρών και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 15 χρόνια. Ο Κόχραν απολάμβανε την επιτυχία του τραγουδιού του Three Steps to Heaven.

1961: Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με Όσκαρ τραγουδιού για «Τα Παιδιά του Πειραιά», που έγραψε για την ταινία του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή».

1961: Αποτυγχάνει η απόβαση πρώην Κουβανών εξορίστων, εκπαιδευμένων στις ΗΠΑ, στον "Κόλπο των Χοίρων" στην Κούβα. Η ΕΣΣΔ καταδικάζει τόσο την επιχείρηση, που αποφασίστηκε από τον Πρόεδρο Κένεντι, όσο την απειλή μιας στρατιωτικής επέμβασης στην Κούβα.

1963: Ανακηρύσσεται η Νέα Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία από την Αίγυπτο, τη Συρία και το Ιράν.

1964: Οι πρώτοι Έλληνες στρατιώτες της μεραρχίας που προορίζεται να ενισχύσει την άμυνα της Κύπρου φτάνουν μυστικά στη Μεγαλόνησο.

1964: Η Τζέρι Μοκ γίνεται η πρώτη γυναίκα που πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου πετώντας μόνη της.

1967: Οι Rolling Stones στην Αθήνα. Δίνουν συναυλία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία έχει άδοξο τέλος λόγω επεισοδίων.

1969: Ο Σιρχάν Σιρχάν καταδικάζεται για τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι.

1969: Εξαναγκάζεται σε παραίτηση ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, Τσεχοσλοβάκος ηγέτης και "αρχιτέκτονας" της "Άνοιξης της Πράγας" κατά της σοβιετικής κατοχής.

1970: Η διαστημική αποστολή "Απόλλο 13" επιστρέφει στη Γη.

1970: Ο Τζόνι Κας παίζει στον Λευκό Οίκο για τον πρόεδρο Νίξον, ο οποίος του ζητά το τραγούδι «A Boy Named Sue».

1971: Αρχίζει η έξοδος των προσφύγων από τη Βεγγάλη, την οποία προκάλεσε η επίθεση του πακιστανικού στρατού.

1972: Η Nina Kuscsik γίνεται η πρώτη γυναίκα που κερδίζει τον τίτλο στον Μαραθώνιο της Βοστόνης.

1973: Στην Καμπότζη, ο Πρόεδρος Λον Νολ ανακοινώνει την παραίτηση της κυβέρνησής του και ζητά από όλα τα πολιτικά κόμματα να λάβουν μέρος στο συμβούλιο για να λύσουν τα προβλήματα του έθνους.

1975: Στην Καμπότζη, οι Κόκκινοι Χμερ κατέλαβαν την πρωτεύουσα Πνομ Πενχ και ξεκίνησαν μια κυριαρχία τρομοκρατίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότερο από 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

1980: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ δηλώνει ότι, η στρατιωτική δράση είναι η μόνη επιλογή που έμενε στις ΗΠΑ, αν το Ιράν δεν απελευθερώσει τους Αμερικανούς ομήρους.

1981: Πολωνοί αγρότες κερδίζουν το δικαίωμα να ιδρύσουν ανεξάρτητο σωματείο.

1982: Η βασίλισσα Ελισάβετ υπογράφει συνταγματική πράξη, που δίνει το δικαίωμα στον Καναδά να ορίζει το Σύνταγμά του.

1986: Αποτρέπεται η έκρηξη βόμβας σε πτήση της Ελ Αλ από το Λονδίνο στο Τελ Αβίβ.

1990: Το Κυπριακό συμπεριλαμβάνεται στις συνομιλίες του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, και της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, στις Βερμούδες.

1991: Πέμπτη επέτειος από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ και στην ΕΣΣΔ πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι η τσιμεντένια σαρκοφάγος στην οποία έχει ταφεί ο αντιδραστήρας χρειάζεται ενίσχυση για να αποφευχθεί και νέα διαρροή ραδιενέργειας.

1992: Στη Βρετανία, ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ, υπόσχεται να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στην επίτευξη διαρκούς και ειρηνικής λύσης του Κυπριακού.

1993: Ο Neil Thomas γίνεται ο πρώτος Βρετανός, που κερδίζει μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα γυμναστικής με το αργυρό στις ασκήσεις εδάφους στο Birmingham.

1994: Με την επανεκλογή του Ανδρέα Παπανδρέου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, λήγουν οι εργασίες του 3ου συνεδρίου του κινήματος.

1995: Στην Ταϊτή, αυτοκτονεί η κόρη του ηθοποιού Μάρλον Μπράντο, Τσεγέν, που έπασχε από μελαγχολία, μετά το φόνο του μνηστήρα της από τον ετεροθαλή αδελφό της.

1996: Ο Παναθηναϊκός ηττάται από τον Άγιαξ με 3-0 στο ΟΑΚΑ και αποκλείεται από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον πρώτο αγώνα (3 Απριλίου) είχε νικήσει τον μεγάλο του αντίπαλο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ με 1-0, σταματώντας ένα σερί 189 αήττητων αγώνων του αντιπάλου του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

1999: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» επιτίθεται με ρουκέτα εναντίον της οικίας του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι και για πρώτη φορά αφήνει ίχνη, μία τραγιάσκα και σταγόνες αίματος.

2000: Η 28χρονη Danalyn Adams Scharf γίνεται η πρώτη γυναίκα που τερματίζει σε μαραθώνιο (5:53.00, Βοστόνη) έχοντας υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

2001: Το Μαρούσι κατακτά το Κύπελλο Σαπόρτα νικώντας στον τελικό της Βαρσοβίας τη γαλλική Chalon με 74-72 και γίνεται η πέμπτη ελληνική ομάδα που παίρνει το τρόπαιο. Ο Βαγγέλης Βουρτζούμης γίνεται ο πρώτος Έλληνας παίκτης που κατακτά 3 ευρωπαϊκά τρόπαια με 3 διαφορετικές ομάδες (Κυπελλούχων με τον Άρη το 1993, Πρωταθλητριών με τον Παναθηναϊκό το 1996 και Σαπόρτα με το Μαρούσι το 2001).

2002: Τέσσερις Καναδοί χάνουν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, από φίλια πυρά δύο αμερικανικών F-16.

2006: Στο Τελ Αβίβ Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώνει 11 άτομα.

2011: "Έφυγε" ο συνθέτης και τραγουδιστής Νίκος Παπάζογλου.

2012: «Έφυγε» ο Δημήτρης Μητροπάνος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές της σύγχρονης εποχής. Ερμήνευσε χαρακτηριστικά τραγούδια σημαντικών στιχουργών και συνθετών ενώ με τις λαϊκές επιτυχίες του σημάδεψε το χώρο της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, κερδίζοντας την εκτίμηση και το σεβασμό του πανελληνίου.

2014: «Έφυγε» ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, βραβευμένος με Νόμπελ (1982) κολομβιανός συγγραφέας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λογοτεχνικού ρεύματος που ονομάζεται «μαγικός ρεαλισμός».


Γεννήσεις σαν σήμερα

1277 - Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας.

1598 - Τζοβάνι Ριτσιόλι, Ιταλός αστρονόμος.

1897 - Θόρντον Ουάιλντερ, Αμερικανός δραματουργός.

1909 - Αλαίν Ποέρ, Γάλλος πολιτικός.

1910 - Ευάγγελος Αβέρωφ, Έλληνας πολιτικός.

1918 - Γουίλιαμ Χόλντεν, Αμερικανός ηθοποιός.

1919 - Τσαβέλα Βάργας, Κοστορικανή τραγουδίστρια.

1933 - Γιοάχιμ Κρολ, Γερμανός δολοφόνος.

1940 - Ζίγκφριντ Γερούζαλεμ, Γερμανός τενόρος.

1942 - Κένας Αρόι, πρόεδρος του Ναουρού.

1954 - Ρόντι Πάιπερ, Καναδός παλαιστής.

1972 - Τζένιφερ Γκάρνερ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1981 - Χάνα Πακάρινεν, Φινλανδή τραγουδίστρια.

1985 - Ρούνι Μάρα, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1986 - Ρομέν Γκροζάν, Γάλλος οδηγός αγώνων.

1989 - Βούλα Παπαχρήστου, Ελληνίδα αθλήτρια.

1992 - Σκοντράν Μουσταφί, Γερμανός ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

328 - Αλέξανδρος Α', Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

485 - Πρόκλος, Έλληνας φιλόσοφος.

1080 - Χάραλντ Γ', βασιλιάς της Δανίας.

1427 - Ιωάννης Δ', δούκας της Βραβάντης.

1441 - Αρχιεπίσκοπος Πάτρας Πανδούλφος Μαλατέστα.

1696 - Μαντάμ ντε Σεβινιέ, Γαλλίδα συγγραφέας.

1711 - Ιωσήφ Α', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1790 - Βενιαμίν Φραγκλίνος, Αμερικανός πολιτικός, εφευρέτης και διπλωμάτης.

1902 - Φραγκίσκος Α', βασιλιάς της Ισπανίας.

1942 - Ζαν Μπατίστ Περέν, Γάλλος φυσικός.

1944 - Δημήτριος Ψαρρός, Έλληνας αντιστασιακός.

1976 - Γιώργος Θέμελης, Έλληνας συγγραφέας.

1982 - Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Έλληνας συγγραφέας.

1984 - Μαρκ Γουέιν Κλαρκ, Αμερικανός στρατηγός.

1985 - Τάκης Μηλιάδης, Έλληνας ηθοποιός.

1993 - Τουργκούτ Οζάλ, Τούρκος πολιτικός.

2003 - Γιάννης Λάτσης, Έλληνας εφοπλιστής.

2010 - Άννα Καλουτά, Ελληνίδα ηθοποιός.

2011 - Νίκος Παπάζογλου,ήταν Έλληνας τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός και δισκογραφικός παραγωγός.

2012 - Δημήτρης Μητροπάνος, Έλληνας τραγουδιστής.

2014 - Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ήταν σπουδαίος Κολομβιανός συγγραφέας, βραβευμένος με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

2021 - Σπύρος Γιατράς, ήταν Έλληνας στιχουργός που υπήρξε δημιουργός σημαντικών ελληνικών τραγουδιών. (Αθήνα, 1944 - Μαρούσι Αθηνών, 19 Απριλίου 2021)
Συναποτέλεσε με τον Αλέκο Χρυσοβέργη ένα από τα πιο πετυχημένα δίδυμα στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Σε όλη την καριέρα του ήταν ένας δημοφιλής και παραγωγικός στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους Έλληνες τραγουδιστές.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 και μεγάλωσε στην περιοχή του Κολωνακίου. Μαζί με την οικογένειά του, για οικονομικούς λόγους, μετανάστευσε για πολλά χρόνια στη Νότια Αφρική και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1971 σε ηλικία 27 ετών. Έχοντας σπουδάσει οπτική, εξάσκησε το επάγγελμα του διπλωματούχου οπτικού σε όλη τη ζωή του.
Ο Σπ. Γιατράς έγραφε στίχους σε όλη τη ζωή του, από ταλέντο, και πάντα μετά από βιωματικές ιστορίες.
Τα πρώτα του τραγούδια τα έγραψε σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Πιτσιλαδή. Οι στίχοι του χαρακτηρίζονται από μελαγχολία και έντονο πεσιμισμό.
Συνεργάστηκε με σημαντικούς Έλληνες τραγουδοποιούς, όπως, μεταξύ άλλων με τον Αντώνη Βαρδή και τον Γιάννη Πάριο.

Οι στίχοι του, τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 μελοποιήθηκαν από Έλληνες συνθέτες και τραγουδήθηκαν από σημαντικούς ερμηνευτές της εποχής, όπως ο Στράτος Διονυσίου, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρινέλλα, η Λίτσα Διαμάντη, ο Σταμάτης Γονίδης, ο Δημήτρης Κοντολάζος, η Κατερίνα Στανίση, ο Βασίλης Καρράς, ο Αντύπας, ενώ από τους νεότερους καλλιτέχνες τραγούδια του ερμήνευσαν ο Νότης Σφακιανάκης, ο Γιάννης Πλούταρχος, η Πέγκυ Ζήνα, ο Νίκος Μακρόπουλος, η Πάολα και ο Κωνσταντίνος Αργυρός.

Αποτέλεσε μία ιδιαίτερη περίπτωση στιχουργού στην ελληνική δισκογραφία, αφού οι στίχοι του έχουν βασιστεί σε βιώματα και πραγματικές ιστορίες -συνήθως δραματικές- ανθρώπων. Σημαντικές επιτυχίες του υπήρξαν, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα τραγούδια:
«Αν Δεν Είχα Και Σένανε» (Γιάννης Πάριος)
«Της Γυναίκας Η Καρδιά», «Νομίζεις», «Καλύτερα Μαζί Σου Και Τρελός», «Μας Υποχρέωσες» (Στράτος Διονυσίου)
«Όλα Τα ‘Δωσα Σε Σένα» (Δημήτρης Κοντολάζος)
«Τηλέφωνο» (Θέμης Αδαμαντίδης)
«Επειγόντως» (Δούκισσα)
«Ένα Σου Σημάδι Μόνο» (Αντύπας)
Όλα σ’ αγαπάνε (Σταμάτης Γονίδης)
«Λέγε Ό,τι Θες», «Άλλοθι», «Δεν Πάω Πουθενά» (Βασίλης Καρράς)
«Αδυναμίες», «Ένα δάκρυ» (Κατερίνα Στανίση)
«Ο Αετός», «Σώμα Μου», «Μήπως Είμαι Τρελός» (Νότης Σφακιανάκης)
«Ένας Θεός» (Γιάννης Πλούταρχος)
«Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης» (Νίκος Μακρόπουλος)
Ύστερη ζωή και θάνατος
Παρότι συνταξιούχος συνέχιζε ασταμάτητα να γράφει στίχους, οι οποίοι ήταν -βέβαια- προσαρμοσμένοι στο νέο κλίμα της εποχής, του 21ου αιώνα. Συνεργάστηκε και έγραψε πολλές επιτυχίες και για τρεις από τους νεότερους ερμηνευτές, τον Κωνσταντίνο Αργυρό, τον Νίκο Οικονομόπουλο και την Πάολα.

Οι στιχουργικές δημιουργίες - επιτυχίες, από όλη την καριέρα του Σπύρου Γιατρά, ακούστηκαν και τιμήθηκαν σε εκπομπή - αφιέρωμα του Σπύρου Παπαδόπουλου (Στην υγειά μας ρε παιδιά) στις 10 Μαρτίου 2018, στο τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ.

Το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2021 νοσηλευόταν, για επέμβαση ρουτίνας, αρχικά στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και στη συνέχεια στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Πέθανε αιφνίδια στις 19 Απριλίου 2021 εξαιτίας επιπλοκών.