DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 6 Απριλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Aprilis

Σαν σήμερα 6 Απριλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη

Εορτάζουν
Αγίου Ευτυχίου, (Ευτύχιος, Ευτύχης, Ευτυχία, Ευτυχούλα, Ευτυχίτσα, Έφη *)

6 Απριλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

46 π.Χ.: Ο Ιούλιος Καίσαρ νικά τον Κόιντο Καικίλιο Μέτελλο Σκιπίωνα και τον Μάρκο Πόρκιο Κάτωνα στη μάχη της Θάψου.

402: Ο Στιλίχων νικά τους Βησιγότθους του Αλάριχου Α' στην Πολλεντία.

648: Για πρώτη φορά οι Αρχαίοι Έλληνες καταγράφουν έκλειψη ηλίου.

1199: Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος πεθαίνει από μόλυνση μετά την αφαίρεση ενός βέλους από τον ώμο του.

1250: Ζ΄ Σταυροφορία: οι Αγιουβίδες της Αιγύπτου αιχμαλωτίζουν τον βασιλιά Λουδοβίκο Θ' της Γαλλίας.

1320: Οι Σκοτσέζοι επαναβεβαιώνουν την ανεξαρτησία τους, υπογράφοντας τη Διακήρυξη του Άρμπροθ.

1543: Ο Μωάμεθ Β, οδηγώντας 250.000 άνδρες, φτάνει προ των τειχών της Κωνσταντινούπολης.

1580: Σημειώνεται ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς που καταγράφτηκαν στην ιστορία της Αγγλίας, της Φλάνδρας και της βόρειας Γαλλίας.

1652: Ένας Ολλανδός ναύτης, ο Jan Van Riebeeck στήνει έναν καταυλισμό στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική, εκεί όπου αργότερα θα δημιουργηθεί το Cape Town.

1722: Στη Ρωσία, ο Μέγας Πέτρος βάζει τέλος στη φορολογία όσων έχουν μούσι.

1782: Ο Ράμα Α διαδέχεται το βασιλιά Τακσίν της Ταϊλάνδης, οποίος είχε νωρίτερα εκδιωχθεί από το θρόνο με πραξικόπημα.

1793: Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, η Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, εγκαινιάζοντας την περίοδο της Τρομοκρατίας.

1826: Η Γ' Εθνική Συνέλευση συνέρχεται στην Πιάδα (Επίδαυρο), με δύο κύρια θέματα: Η αναθεώρηση του Συντάγματος και η συμβιβαστική λύση του Ελληνικού ζητήματος με τη μεσολάβηση της Αγγλίας.

1830 Ιδρύεται στη Νέα Υόρκη από τον Τζόζεφ Σμιθ, η Εκκλησία των Μορμόνων.

1832: Αρχίζει στις ΗΠΑ ο πόλεμος των Black Hawk.

1868: Ιδρύεται στις ΗΠΑ η Κου Κλουξ Κλαν, μία οργάνωση των λευκών που αντιτίθεται στη φυλετική ισότητα.

1869: Εμφανίζεται το πρώτο είδος πλαστικού, το σέλιλοϊντ.

1889: Ο Τζορτζ Ίστμαν πουλάει την πρώτη κάμερα Κόντακ.

1893: Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας μποξ (110 γύροι σε 7 ώρες και 19 λεπτά) μεταξύ του Jack Burke και του Andy Bowen στο St. Louis λήγει ισόπαλος.

1895: Συλλαμβάνεται ο Όσκαρ Ουάιλντ, αφού έχασε την αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Τζον Ντάγκλας, ένατου μαρκήσιου του Κουίνσμπερι.

1896: Κηρύσσεται η έναρξη των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα όπου λαμβάνουν μέρος 311 αθλητές από 13 χώρες, εκ των οποίων οι 230 είναι Έλληνες. Η ημερομηνία 25η Μαρτίου 1896, που καταγράφεται ως επίσημη ημερομηνία αντιστοιχεί στο Ιουλιανό ημερολόγιο. Ο Αμερικανός τριπλουνίστας James Connolly είναι ο πρώτος σύγχρονος Ολυμπιονίκης, με επίδοση 13.71μ, αφού κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των 1ων Ολυμπιακών Αγώνων το άλμα τριπλούν ολοκληρώνεται πρώτο από όλα τα άλλα αγωνίσματα της πρώτης ημέρας.

1903: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου Ατλέτικο Μαδρίτης στη Μαδρίτη.

1909: Ο πλωτάρχης του Ναυτικού των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Πίρι, στήνει τη σημαία της χώρας του στο Βόρειο Πόλο. Η αποστολή ωστόσο αμφισβητήθηκε από πολλούς.

1911: Η ιταλική κυβέρνηση συστήνει το "Ίδρυμα Κρατικών Κοινωνικών Ασφαλίσεων".

1917: Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία.

1919: Ο Γκάντο διατάζει γενική απεργία.

1922: Οι Σύμμαχοι δέχονται να γίνει η εκκένωση της Μικράς Ασίας από τον ελληνικό στρατό, πριν την επίσημη υπογραφή της ειρήνης.

1925: Προβάλεται για πρώτη φορά ταινία σε πτήση της British Air.

1930: Στην Ινδία, ο Γκάντι αρχίζει την παράνομη παραγωγή αλατιού.

1931: Η "Αννι", γνωστό μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ και μετέπειτα ταινία κάνει το ντεμπούτο της ως σειρά στο NBC.

1938: Ο ερευνητής της χημικής βιομηχανίας Du Pont, Ρόι Πλάνκετ, ανακαλύπτει τη χημική σύνθεση του πολυτετραφθοριοαιθυλενίου, γνωστό με την εμπορική επωνυμία τεφλόν.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα και στη Γιουγκοσλαβία. Ακολουθεί η μάχη των Οχυρών του Ρούπελ. Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στο μέτωπο των ελληνοβουλγαρικών συνόρων κατά μήκος της λεγόμενης Γραμμής Μεταξά στην Ανατολική Μακεδονία και στα μεμονωμένα οχυρά του Εχίνου και της Νυμφαίας στη Θράκη. Ταυτόχρονα, γερμανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον Πειραιά και τις ακτές έως τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, με αποτέλεσμα να βυθιστούν 73 πλοία και 25 αλιευτικά, ενώ στην Ανατολική Αφρική, οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

1942: Οι Παρτιζάνοι του Τίτο απελευθερώνουν το Σεράγεβο από τους Ναζί.

1943: Στη Γερμανία, 443 αεροσκάφη της ΡΑΦ βομβαρδίζουν τα εργοστάσια όπλων Έσεν και Κρουπς στη Ρουρ.

1950: Στη Νέα Υόρκη φτάνει ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός με σκοπό να οργανώσει το κύμα διαμαρτυρίας κατά της απόφασης της Βρετανίας για διχοτόμηση της Ιρλανδίας.

1951: Στις ΗΠΑ, ο Πορτορικανός Όσκαρ Κολάτζο, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πρόεδρο Χάρι Τρούμαν, καταδικάζεται σε θάνατο.

1953: Ο πρωθυπουργός του Ιράν Μοσαντέκ ζητάει να περιορισθούν οι εξουσίες του Σάχη και παράλληλα προειδοποίησε ότι, η ζωή του κινδύνευε από συνωμότες οπαδούς του μονάρχη.

1957: Ιδρύεται η Ολυμπιακή Αεροπορία, από τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος εξαγόρασε την κρατική ΤΑΕ (Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις).

1958: Ο Άρνολντ Πάλμερ ένας από τους καλύτερους γκόλφερ όλων των εποχών, κερδίζει το πρώτο του μεγάλο τουρνουά, το USA Masters.

1960: Πραγματική σύρραξη σημειώνεται στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας της ΕΔΑ κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κυβερνητικοί βουλευτές της ΕΡΕ αποκαλούν τους συναδέλφους τους της κομμουνιστογενούς ΕΔΑ «Βούλγαρους» και αυτοί ανταποδίδουν αποκαλώντας τους «ταγματασφαλίτες». Οι πιο θερμόαιμοι από τους βουλευτές των δύο παρατάξεων συμπλέκονται και χρειάζεται η συνδρομή της Χωροφυλακής για να επιβληθεί η τάξη.

1961: Διαμαρτυρία της Αθήνας προς το Λονδίνο για την ήπια αντιμετώπιση της οποίας χαίρουν στη Μεγάλη Βρετανία οι εγκατεστημένοι εκεί Έλληνες κομμουνιστές.

1962: Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ζητούν από τον ΟΗΕ να επιπλήξει το Ισραήλ για την επίθεσή του στη Συρία τον προηγούμενο μήνα.

1963: Μέτρα κατά της επιβίβασης υπεράριθμων επιβατών στα ακτοπλοϊκά σκάφη του Αιγαίου απειλεί να λάβει η κυβέρνηση, λόγω της πλήρους αποτυχίας των υφιστάμενων διατάξεων.

1963: Σε μία δραχμή ανά διαδρομή ορίζεται το δώρο Πάσχα των οδηγών ταξί της Αθήνας.

1964: Τη μελοποίηση ποιημάτων του προέδρου της Βουλής Γεώργιου Αθανασιάδη-Νόβα ανακοινώνεται ότι θα αναλάβει ο βουλευτής της Ε.Δ.Α. Μίκης Θεοδωράκης.

1965: Στις ΗΠΑ, εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ ο πρώτος εμπορικός δορυφόρος με το όνομα "Πρωινό Πουλί" ("Early Bird").

1967: Εξηγώντας ότι "οι Έλληνες θυσίασαν χοίρο στον δεύτερο ναό της Ιερουσαλήμ τον 2ο π.Χ. αιώνα και η γιορτή της Χανούκα συμβολίζει τη νίκη των Εβραίων επί των Ελλήνων", υπερορθόδοξος δημοτικός σύμβουλος της Ιερουσαλήμ αρνείται να υπογράψει την προταθείσα από την Αθήνα μορφωτική συμφωνία μεταξύ των δύο πόλεων.

1967: Συμπλοκές μεταξύ φοιτητών οπαδών της Ε.Ρ.Ε. και της Ένωσης Κέντρου και της Ε.Δ.Α. ξεσπούν στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 26 άτομα, το ένα από τα οποία σοβαρά.

1967: "Μόνον εθιμοτυπικάς σχέσεις με ετεροδόξους κληρικούς" θα πρέπει να διατηρούν οι Έλληνες ορθόδοξοι ιερωμένοι κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

1968: "Πας μη μεθ' ημών ας τολμήση και θα το μετανοήση" δηλώνει στην Άνδρο ο αντιπρόεδρος της χούντας και υπουργός Εσωτερικών Στυλιανός Παττακός, ανακοινώνοντας ότι "η απόφασις της επαναστάσεως είναι αμετάκλητος".

1968: Η τροπίδα του πρώτου φορτηγού S.D. 14 που ναυπηγείται στην Ελλάδα τοποθετείται στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πρόκειται για τον τύπο που καλείται να αντικαταστήσει τα θρυλικά "Λίμπερτυ".

1968: H ταινία επιστημονικής φαντασίας του Stanley Kubrick 2001: A Space Odyssey κάνει το ντεμπούτο της στις κινηματογραφικές αίθουσες.

1968: Οι Simon and Garfunkel ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το σάουντρακ της ταινίας «Ο Πρωτάρης» («The Graduate»).

 

1971: Οι Rolling Stones ιδρύουν τη δική τους δισκογραφική εταιρεία, με την επωνυμία «Rolling Stones Records».

1972: Η Αίγυπτος διακόπτει τις σχέσεις της με την Ιορδανία, λόγω του σχεδίου του Χουσεΐν να δημιουργήσει Ομοσπονδία με την Παλαιστίνη.

1973: Εκτοξεύεται το διαστημικό αεροσκάφος Pioneer 11.

1974: Γίνεται για πρώτη φορά το ροκ φεστιβάλ "California Jam".

1974: Διεξάγεται ο 19ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Μ. Βρετανία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Σουηδίας το συγκρότημα των ΑBBA με τη σύνθεση «Waterloo».

 

Στο διαγωνισμό συμμετέχει για πρώτη φορά και η χώρα μας, με το τραγούδι των Γιώργου Κατσαρού / Πυθαγόρα «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου», το οποίο με ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα καταλαμβάνει την 11η θέση.

 

1979: Εκτελείται ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Ζουλφικάρ Αλ Μπούτο.

1979: Ενεργοποιείται ο κυκλοφοριακός δακτύλιος στην Αθήνα.

1980: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά ένα κομμάτι από αυτοκόλλητο κίτρινο χαρτί, το Post-It.

1985: Στην Ελλάδα, η Βουλή εγκρίνει με 182 ψήφους την πρόταση του ΠΑΣΟΚ περί αναθεώρησης του Συντάγματος.

1989: Η ομάδα μπάσκετ του Άρη νικά την Μπαρτσελόνα με 88-71 και κατακτά την τρίτη θέση στην Ευρώπη.

1990: Στο Νεπάλ, ο δραματικός απολογισμός των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας του δημοκρατικού κινήματος ήταν η καθαίρεση της παλιάς κυβέρνησης από το βασιλιά Μπιρέντα κι ένα λουτρό αίματος μπροστά στο παλάτι, στο οποίο χάνουν τη ζωή τους περισσότεροι από 50 άνθρωποι.

1991: Το Ιράκ αποδέχεται τους όρους που τέθηκαν από το ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Κόλπου.

1992: Οι ΥΠΕΞ της ΕΟΚ αναγνωρίζουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως ανεξάρτητο κράτος, ενώ το σερβικό πυροβολικό σφυροκοπά το Σεράγεβο.

1993: Αρχίζει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη του πρώην μεγαλοτραπεζίτη Γιώργου Κοσκωτά και 29 ακόμη ατόμων για την υπόθεση της Τράπεζας Κρήτης και του συγκροτήματος "Γραμμή ΑΕ".

1994: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα του εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ και ταυτόχρονα καλεί τα Σκόπια να επανεξετάσουν τη θέση τους στα θέματα του συντάγματος και των συμβόλων τους. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσφορία της και την ανησυχία ότι η απόφαση θα ενισχύσει την αδιαλλαξία των Σκοπίων.

1994: Ξεκινά ουσιαστική η γενοκτονία στην Ρουάντα καθώς καταρρίπτεται το αεροπλάνο που μεταφέρει τον πρόεδρο της Ρουάντα Χαμπιγιαριμάνα και τον πρόεδρο του Μπουρουντί, Νταργιαμίρα. Μετά από 100 μέρες σφαγής, 937.000 άνθρωποι θα έχουν πεθάνει.

1996: Ο 42χρονος Robert Parrish κάνει ρεκόρ συμμετοχών στο ΝΒΑ (1.561 αγώνες).

1997: Το Λουξεμβούργο είναι η πλουσιότερη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, με κατά κεφαλήν εισόδημα 41.210 δολάρια.

1998: Το Πακιστάν, δοκιμάζει πυραύλους μεσαίου βεληνεκές, ικανούς να πλήξουν τη γειτονική Ινδία.

2001: H Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει τη δεύτερη αναθεώρηση μη βασικών διατάξεων του Συντάγματος του 1975, σε κλίμα κατά κανόνα συναινετικό. Το αναθεωρημένο Σύνταγμα εισαγάγει νέα ατομικά δικαιώματα (προστασία της γενετικής ταυτότητας, προστασία από την ηλεκτρονική επεξεργασία προσωπικών δεδομένων), νέους κανόνες διαφάνειας στην πολιτική ζωή (χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, προεκλογικές δαπάνες, σχέσεις των ιδιοκτητών ΜΜΕ με το Κράτος), αναγάγει σε συνταγματικό θεσμό τις ανεξάρτητες αρχές, προβαίνει σε εκτεταμένη μεταρρύθμιση στο πεδίο της Δικαιοσύνης και ενισχύει το αποκεντρωτικό σύστημα της χώρας. H πρώτη αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος είχε γίνει το 1985.

2003: Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ αμερικανικές δυνάμεις εισβάλουν στη Βαγδάτη.

2003: Οι White Stripes ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Elephant».

2003: Οι Linkin Park ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Meteora».

2007: Βυθίζεται στις 4 τα ξημερώματα το Κ/Ζ Sea Diamond στον όρμο Αθηνιού της Σαντορίνης.

2009: Ένας σεισμός μεγέθους 6,3 ρίχτερ χτυπά την Λ' Ακουίλα της Ιταλίας σκοτώνοντας 307 άτομα.

2010: Ακυρώνεται η προγραμματισμένη περιοδεία του Μπομπ Ντίλαν στην ανατολική Ασία, μετά την άρνηση κινέζων αξιωματούχων να του δώσουν την απαραίτητη άδεια για να παίξει στο Πεκίνο και τη Σαγκάη.

2010: Επιστήμονες ανακοινώνουν την ανακάλυψη τριών νέων οργανισμών που ανήκουν στην κατηγορία των θωρακοφόρων (Loricifera) και ζουν χωρίς να χρειάζονται ποτέ οξυγόνο.

2011: Στο Σαν Φερνάντας, Ταμαουλίπας του Μεξικό ανακαλύπτονται πάνω από 190 πτώματα που είχαν θαφτεί σε ομαδικούς τάφους από την συμμορία Los Zetas.

2012: Ξεκινά η απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων καπνού στην Αγγλία.

2022: Ανακοινώθηκαν 15.044 νέα κρούσματα και 73 νέοι θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι είναι στους 358. Έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη αναμνηστική δόση 5.679.547 άτομα.

2022: Οι ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).
Έρευνα περίπου 18 μηνών από την ΕΥΠ και με βάση νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, φέρεται να οδήγησε στην απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα για ύποπτη δραστηριότητα τους, αναφορές για χρηματισμούς ιδιωτών κ.λπ. υπήρξε με την συνδρομή κλιμακίων μυστικών υπηρεσιών από Μ. Βρετανία κι ΗΠΑ.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1483 – Ραφαήλ, Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας.

1498 - Τζοβάνι ντάλε Μπάντε Νέρε, Ιταλός στρατιωτικός.

1800 - Θεοβάλδος Πισκατορύ, Γάλλος πολιτικός.

1820 – Ναντάρ, Γάλλος φωτογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας.

1826 – Γκυστάβ Μορώ, Γάλλος ζωγράφος.

1835 - Στέφανος Στρέιτ, Έλληνας πολιτικός.

1849 – Τζον Γουίλιαμ Γουότερχαουζ, Βρετανός ζωγράφος.

1886 – Αθηναγόρας, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1888 – Χανς Ρίχτερ, Γερμανός καλλιτέχνης.

1894 – Γκέρτρουντ Μπέινς, Αμερικανίδα υπεραιωνόβια.

1904 – Κουρτ Γκέοργκ Κίζινγκερ, Γερμανός πολιτικός.

1911 - Φέοντορ Λίνεν, Γερμανός βιοχημικός.

1914 - Δομνίτσα Λανίτου - Καβουνίδου, Κύπρια αθλήτρια.

1919 - Γεώργιος Μυλωνάς, Έλληνας πολιτικός.

1926 – Ίαν Πέισλι, Βορειοϊρλανδός πολιτικός.

1929 - Χρήστος Σαρτζετάκης, Έλληνας δικαστικός και πολιτικός.

1941 - Αγγελική Λαΐου, Ελληνίδα ιστορικός.

1963 – Ραφαέλ Κορρέα, πρόεδρος του Ισημερινού.

1976 – Γκέοργκ Χολμ, Ισλανδός μπασίστας (Sigur Rós).

1978 – Ίγκορ Σιμσόφ, Ρώσος ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

885 – Άγιος Μεθόδιος.

1199 – Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, ήταν βασιλιάς της Αγγλίας και δούκας της Ακουιτανίας, ονομάστηκε Λεοντόκαρδος λόγω του θάρρους του στο πεδίο της μάχης.

1340 - Βασίλειος Μέγας Κομνηνός, αυτοκράτορας της Τραπεζούντας.

1362 – Ιάκωβος Α΄ του Μαρς, Γάλλος στρατιωτικός.

1387 - Ιωάννης του Αρτουά του Ε, Γάλλος κόμης.

1520 – Ραφαήλ, Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας.

1827 - Νικολής Αποστόλης ήταν Έλληνας αγωνιστής και αρχηγός του στόλου των Ψαριανών κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1528 – Άλμπρεχτ Ντύρερ, Γερμανός καλλιτέχνης και μαθηματικός.

1829 – Νιλς Χένρικ Άμπελ, Νορβηγός μαθηματικός.

1833 – Αδαμάντιος Κοραής, Έλληνας λόγιος.

1963 – Όττο Στρούβε, Ρώσος αστρονόμος.

1965 - Ιωάννης Κετσέας, Έλληνας αθλητής.

1971 – Ιγκόρ Στραβίνσκι, ήταν Ρώσος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας, ήταν από τους σημαντικότερους μουσικούς συνθέτες του 20ού αιώνα.

1992 – Ισαάκ Ασίμωφ, Ρώσος συγγραφέας.

1994 – Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα, πρόεδρος της Ρουάντα.

1995 – Ιωάννης Αλευράς, Έλληνας πολιτικός.

1996 – Γκριρ Γκάρσον, Αγγλίδα ηθοποιός.

2005 – Ρενιέ Γ', πρίγκιπας του Μονακό.

2006 – Στέφανος Στρατηγός ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.
Ξεκίνησε παίζοντας στον θίασο του πατέρα του, σε επιθεωρήσεις, κωμωδίες, οπερέτες και δράματα. Μετά τα θεατρικά μπουλούκια, έπαιξε στο θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη.

2007 – Λουίτζι Κομεντσίνι, Ιταλός σκηνοθέτης.

2013 - Κάκια (Αικατερίνη) Παναγιώτου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. (26 Ιανουαρίου 1923 - 6 Απριλίου 2013)
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Όταν τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές, φοίτησε στη Γερμανική Ακαδημία και στη συνέχεια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία εξήλθε με άριστα. Πρωτοεμφανίσθηκε στη θεατρική σκηνή το 1945 στο θίασο "Αυλαία" και το 1948 προσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατρο ως πρώτη στο χορό αρχαίου δράματος.
Στη παράσταση της "Ορέστειας" του Αισχύλου διακρίθηκε ιδιαίτερα υποδυόμενη τη Κασσάνδρα. Στη συνέχεια ανέλαβε πρωτεύοντες ρόλους σε νεώτερες παραστάσεις έργων.
Περιόδευσε με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στην Αίγυπτο και Κύπρο.
Από το 1953 ήταν μόνιμο στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου.
Στη δεκαετία του 1960 ασχολήθηκε έντονα με το ελληνικό κινηματογράφο όπου και συμμετείχε σε αρκετές ταινίες όπως "Στεφανία", "Αγάπη για πάντα", "Μαντώ Μαυρογένους", "Υπολοχαγός Νατάσσα".
Την τηλεοπτική σεζόν 2007 - 2008 έπαιξε το ρόλο της αφηγήτριας στη σειρά "Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον ".