DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 22 Μαρτίου ας θυμηθούμε τι έγινε

0-Martios

Σαν σήμερα 22 Μαρτίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Eορτάζουν
Αγίας Δροσίδας και των πέντε Παρθένων, (Δρόσος, Δροσίδα, Δροσούλα, Δροσία, Δρόσω, Δροσοσταλία, Δροσοσταλίδα, Δροσίς *)
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Παγκόσμιες ημέρες
 Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

 22 Μαρτίου

Γεγονότα σαν σήμερα

238: Ο Γορδιανός Α και ο γιος του Γορδιανός Β χρίζονται Ρωμαίοι αυτοκράτορες.

1621: Οι Άγγλοι Προσκυνητές της αποικίας του Πλίμουθ υπογράφουν συνθήκη ειρήνης με τους ντόπιους Ινδιάνους Γουαμπανόαγκ της Μασαχουσέτης.

1622: Οι Ινδιάνοι Αλγκονκίαν σκοτώνουν 347 Άγγλους αποίκους της πόλης Τζέιμστάουν στην πολιτεία Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της αποικίας και η μέρα μένει στην ιστορία ως το "Μακελειό της Τζέιμστάουν".

1638: Η Αν Χάτσινσον εξορίζεται από την αποικία του Κόλπου της Μασαχουσέτης στο Ρόουντ Άϊλαντ εξαιτίας των πεποιθήσεων. Η Χάτσινσον υποστήριζε, ότι αν η ψυχή του ανθρώπου έχει όντως προκαθορισμένη πορεία μετά θάνατον, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να τίθενται περιορισμοί στη διάρκεια της επίγειας ζωής.

1765: Για να αυξήσει το εισόδημα από τις αμερικανικές αποικίες, το βρετανικό Κοινοβούλιο εγκρίνει "το νομοσχέδιο των γραμματοσήμων", επιβάλλοντας έναν άμεσο φόρο στα αποικιακά νομικά και εμπορικά έγγραφα.

1821: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες καταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη. Ο Παπαφλέσσας με τον Αναγνωσταρά και τον Σταματελόπουλο «πιάνουν» την άλλη πλευρά. Η πόλη βρίσκεται σε ελληνικό κλοιό. Την ίδια μέρα οι επαναστάτες μπαίνουν στην Πάτρα. Ο Ι. Παπαδιαμαντόπουλος και ο Ανδρέας Λόντος υψώνουν επαναστατική σημαία (κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση). Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κατασκευάζει ξύλινο σταυρό, τον οποίο τοποθετεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στο σταυρό αυτό ορκίζονται οι επαναστάτες.

1821: Οι επαναστάτες μπαίνουν στην Πάτρα. Ο Ι. Παπαδιαμαντόπουλος και ο Ανδρέας Λόντος υψώνουν επαναστατική σημαία (κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση). Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κατασκευάζει ξύλινο σταυρό, τον οποίο τοποθετεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στο σταυρό αυτό ορκίζονται οι επαναστάτες.

1829: Οι τρεις προστάτιδες δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία) οριοθετούν τα σύνορα της Ελλάδας.

1839: Καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ. Λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική φράση «Όλα Καλά» που έγραφαν οι πρόγονοι μετανάστες, που δούλευαν στο λιμάνι, πάνω στα κιβώτια με το εμπόρευμα. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι αυτό που αναφέρει η εφημερίδα της εποχής Boston Morning Post, η οποία γράφει ότι ο όρος προέρχεται από το ανορθόγραφο «Oll Korrect» (αντί για το σωστό All Correct).

1873: Στο Πουέρτο Ρίκο συνέρχεται η Ισπανική Εθνοσυνέλευση για να εγκρίνει νομοσχέδιο για την κατάργηση της δουλείας.

1875: Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται έξω από το ξενοδοχείο Βυζάντιον στην Πλατεία Συντάγματος, ανάμεσα σε βουλευτές του πρωθυπουργού Δημήτριου Βούλγαρη, τους περίφημους Στηλίτες, και σε πολίτες που τους αποδοκιμάζουν γιατί παραβιάζουν το Σύνταγμα. Μεταξύ των πολιτών είναι και ο Ρόκος Χοϊδάς, που έρχεται σε συμπλοκή με το βουλευτή Στάικο, με τον οποίο τελικά μονομαχεί και τραυματίζεται.

1888: Αποφασίζεται με πρόταση του William McGregor, προέδρου της Άστον Βίλλα, η διοργάνωση πρωταθλήματος με αγώνες εντός και εκτός έδρας.

1893: Στο γυμναστήριο του Smith College στο Νορθάμπτον της Μασαχουσέτης η καθηγήτρια Berenson πετά την μπάλα ψηλά για το τζάμπολ του πρώτου αγώνα γυναικείου μπάσκετ.

1894: Παίζεται ο πρώτος αγώνας χόκεϊ για το Stanley Cup. Οι Montreal Amateur Athletic Association κερδίζουν τους Ottawa Capitals με 3-1.

1895: Πραγματοποιείται η πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας από τους αδερφούς Αύγουστο και Λουί Λιμιέρ, ενώπιον εκλεκτού κοινού.

1901: Η Ιαπωνία δηλώνει αποφασισμένη να εμποδίσει επέμβαση της Ρωσίας στην Κορέα.

1903: Έκρηξη ηφαιστείου ερειπώνει περιοχή στην Κολομβία.

1913: Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικό Ζέπελιν βομβαρδίζει το Παρίσι.

1915: Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικό Ζέπελιν βομβαρδίζει το Παρίσι.

1919: Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα, με απόφαση της κυβέρνησης Βενιζέλου.

1922: Η Άγκυρα απορρίπτει τις προτάσεις της Διάσκεψης για το Ανατολικό και επέμεινε στη συνέχιση του πολέμου.

1930: Απεργία πείνας πραγματοποιούν όλοι οι κρατούμενοι στις φυλακές της Ελλάδας, λόγω κακής διατροφής.

1931: Πραγματοποιούνται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θεόδωρου Δηλιγιάννη στον περίβολο της ελληνικής Βουλής.

1932: Οι Ινδοί Μουσουλμάνοι διακόπτουν σχέσεις με τη Βρετανία.

1933: Ανοίγει τις πύλες του το πρώτο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου της Βαυαρίας.

1935: Σε δίκη στη Νέα Υόρκη χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ως αποδεικτικό στοιχείο το τεστ αίματος.

1939: Στα πλαίσια του Β Παγκοσμίου Πολέμου η Γερμανία αποσπά την περιοχή Μέμελ από τη Λιθουανία.

1941: Ξεκινά η ηλεκτροδότηση της Ουάσινγκτον από το υδροηλεκτρικό φράγμα Γκραντ Κούλι Νταμ.

1945: Με προτροπή του τότε Βασιλέως της Αιγύπτου Φαρούκ συστήνεται στο Κάιρο από επτά Αραβικές χώρες ο Αραβικός Σύνδεσμος.
1950: Ο Σοφοκλής Βενιζέλος, υπαναχωρώντας από τη συμφωνία με τους Πλαστήρα, Παπανδρέου και Τσουδερό και μετά από συνεννοήσεις με τους Τσαλδάρη και Κανελλόπουλο, εξασφαλίζει πλειοψηφία και σχηματίζει δική του κυβέρνηση.

1954: Η ΕΣΣΔ και τα κράτη του ανατολικού μπλοκ συμφωνούν να ενοποιήσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους ενόψει του επανεξοπλισμού της Δυτικής Γερμανίας.

1958: Ο Φεϊζάλ ανακηρύσσεται βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας.

1959: Στην Κούβα, ο Κάστρο αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τις ΗΠΑ, στον ψυχρό πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

1960: Οι Άρθουρ Σόλου και Τσαρλς Τάουνς πατεντάρουν το λέιζερ.

1961: Βαριές ποινές επιβάλλει η βρετανική Δικαιοσύνη στους σοβιετικούς κατασκόπους, η δράση των οποίων αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο.

1961: Επίθεση κατά της Ελλάδας για τις συνθήκες διαβίωσης των Μουσουλμάνων της Θράκης εξαπολύουν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ενώ στην Τουρκία δημοσιεύεται άρθρο του Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο οποίος εκφράζεται με ιδιαίτερη θέρμη υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας.

1961: Εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο περί κυρώσεως της σύμβασης για την αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού.

1961: Εγκαινιάζεται, ύστερα από γενική ανακαίνιση, το Ζάππειον μέγαρο.

1963: Στη Βρετανία ξεσπά το «σκάνδαλο Προφιούμο». Ο υπουργός Πολέμου Τζον Προφιούμο κατηγορείται ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με την επαγγελματία του είδους Κριστίν Κέλερ, η οποία διατηρούσε παράλληλο δεσμό με σοβιετικό διπλωμάτη στο Λονδίνο.

1963: Οι Beatles κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ "Please Please Me", το οποίο σύντομα φτάνει στην πρώτη θέση των charts.

1965: Τη μίσθωση των διυλιστηρίων Ασπροπύργου σε επιχειρηματίες που θα αναλάβουν την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό τους και την επιστροφή τους κατόπιν στο δημόσιο, ανακοινώνει ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

1972: Η αμερικανική Γερουσία εγκρίνει τη τροποποίηση των ίσων δικαιωμάτων των δυο φύλων και την αποστέλλει στις Πολιτείες για επικύρωση. Ωστόσο, η τροποποίηση δε θα λάβει την απαραίτητη πλειοψηφία για να ενταχθεί στο αμερικανικό Σύνταγμα.

1973: Αυτοκτονεί στο κελί του ο Οδυσσέας Αγγελής αντιπρόεδρος στην πρώτη κυβέρνηση της Χούντας.

1975: Μια φωτιά στον πυρηνικό αντιδραστήρα Μπράουνς Φέρι στο Ντεκατούρ της Αλαμπάμα, θερμαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα τα ύδατα της περιοχής.

1975: Παραπέμπονται σε δίκη οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967 με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1978: Ο Καρλ Βαλέντα, ιδρυτής των περίφημων για τα παράτολμα ακροβατικά τους, τσίρκο, Γκρέϊτ Βαλέντας, πεθαίνει από πτώση κατά τη διάρκεια ακροβασίας μεταξύ δυο ξενοδοχείων στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο.

1979: Ισραήλ και Αίγυπτος συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης του Μεσανατολικού.

1980: Εξαρθρώνεται στην Ελλάδα δίκτυο λαθρεμπορίας χρυσού.

1980: Το τραγούδι «Another Brick In The Wall» από το ομώνυμο άλμπουμ των Pink Floyd σκαρφαλώνει στην κορυφή του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών.

1982: Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.

1983: Με επιστολή, που φτάνει στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, η τρομοκρατική οργάνωση «Αντιτρομοκρατική Πάλη» αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονίας του εκδότη της εφημερίδας «Βραδινή» Τζόρτζη Αθανασιάδη. Αλλά την επόμενη μέρα με προκηρύξεις της στην «Αυγή» και στην «Ελευθεροτυπία» η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη» κατήγγειλε ως «προβοκάτσια» την «ανάληψη ευθύνης» και διαχώρισε πλήρως τη θέση της από τη δολοφονία.

1984: Οι εκπαιδευτικοί του νηπιαγωγείου McMartin στην Παραλία του Μανχάταν στην Καλιφόρνια, κατηγορούνται ότι, χρησιμοποιούσαν τους μαθητές σε σατανιστικές τελετές. Οι κατηγορίες αργότερα αποσύρθηκαν καθώς κρίθηκαν εντελώς αβάσιμες.

1986: Η Ντέμπι Τόμας γίνεται η πρώτη έγχρωμη γυναίκα, που κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο στο καλλιτεχνικό πατινάζ.

1987: Αυτοκτονεί στο κελί του σε ηλικία 75 ετών ο Έλληνας στρατιωτικός Οδυσσέας Αγγελής, πρόσωπο – κλειδί για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Επί του καθεστώτος της Χούντας, διετέλεσε Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και έλαβε τον τίτλο του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος των Συνταγματαρχών.

1989: Παραιτείται από την προεδρία της ΕΓΕ και καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ η εν διαστάσει σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου, Μαργαρίτα.

1991: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, τα τελευταία δέκα χρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 5,29%, φθάνοντας τα 10.256.464 άτομα.

1992: Στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει τις δεύτερες δημοκρατικές εκλογές της χώρας, βάζοντας τέλος στη διακυβέρνηση των κομμουνιστών και των διαδόχων τους.

1993: Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΟΚ, οι Έλληνες έχουν το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής μεταξύ των Ευρωπαίων ανδρών, ενώ μεταξύ των γυναικών, περισσότερα χρόνια ζουν οι Γαλλίδες.

1993: Η εταιρία Intel βγάζει στην αγορά τον πρώτο μικροεπεξεργαστή Pentium.

1994: Η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «η Λίστα του Σίντλερ» κερδίζει επτά βραβεία Οσκαρ.

1995: Ο κοσμοναύτης Βαλερί Πολιάκοφ επιστρέφει στη Γη ως ο κάτοχος του ρεκόρ της μεγαλύτερης παραμονής στο διάστημα (438 ημέρες).

1995: Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διατάζει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες και αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τον "Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης 1997".

1996: Ο Αμερικανός Υπουργός Μεταφορών εξέδωσε ανακοίνωση, που υποστηρίζει ότι, το αεροδρόμιο του Ελληνικού δεν ανταποκρινόταν πλήρως στις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας.

1997: Η Tara Lipinski (σε ηλικία 14 ετών και 10 μηνών) γίνεται η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια στο καλλιτεχνικό πατινάζ στη Λοζάννη.

1997: Ο κομήτης Χέιλ-Μπομπ κάνει το κοντινότερο πέρασμα του από τη Γη.

2004: Νεκρός από πυρά ισραηλινών ελικοπτέρων πέφτει ο σεΐχης Αχμέντ Γιασίν, πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, την ώρα που βγαίνει από τέμενος, μετά το τέλος της πρωινής προσευχής. Η κατάσταση που ακολουθεί τη δολοφονία του είναι εκρηκτική. Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την "εξωδικαστική δολοφονία" του Γιασίν, λέγοντας, πως τέτοιες τακτικές δεν αποτελούν λύση, αλλά κλιμακώνουν τη βία.

2006: Η βασκική οργάνωση ΕΤΑ δηλώνει πως προχωρά σε μόνιμη παύση πυρός.

2009: Συγκροτείται ο πολιτικός σχηματισμός Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), που τοποθετείται στο χώρο της αντικαπιταλιστικής/κομμουνιστικής Αριστεράς.

2016: Tο κέντρο των Βρυξελλών συγκλονίζεται από τρομοκρατική ενέργεια με δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ακόμη μία στo μετρό της πόλης. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

2020: Σε αναμονή εξελίξεων από την κυβέρνηση για την νέα εξυπνάδα συμπολιτών μας να αποδράσουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, με τον κίνδυνο μεγαλύτερης εξάπλωσης του κορονοϊού. Σε τραγική θέση η Ιταλία και Ισπανία που μετρούν τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη. Όλες οι εξελίξεις μέχρι αυτή την ώρα ΕΔΩ.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1394 - Ούλουγκ Μπεγκ, Τιμουρίδης ηγέτης και αστρονόμος.

1599 - Άντονι βαν Ντάικ, ήταν Φλαμανδός ζωγράφος της μπαρόκ τεχνοτροπίας του 17ου αιώνα.
Ιδιαίτερα παραγωγικός στον τομέα των πορτρέτων Ευρωπαίων αριστοκρατών, αλλά και πινάκων με θρησκευτικά θέματα και σκηνές της μυθολογίας. Ήταν, επίσης, επιδέξιος σχεδιαστής και χαράκτης.

1820 - Πατριάρχης Διονύσιος Ε΄.

1841 - Αναστάσιος Χρηστομάνος, ήταν Έλληνας χημικός και θεμελιωτής της επιστήμης της χημείας στην Ελλάδα.
Το 1861 ολοκληρώνει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και το 1862, ως διδάκτωρ, επέστρεψε στην Ελλάδα και διορίστηκε στο Εθνικό Διδασκαλείο.

1868 - Ρόμπερτ Άντριους Μίλικαν, Αμερικανός φυσικός.

1909 - Γκαμπριέλ Ρουά, Καναδή συγγραφέας.

1912 - Καρλ Μάλντεν, Αμερικανός ηθοποιός.

1913 - Σαμπιχά Γκιοκτσέν ήταν η πρώτη πιλότος πολεμικού αεροσκάφους στον κόσμο και η πρώτη γυναίκα αεροπόρος της Τουρκίας, σε ηλικία 23 ετών.
Ήταν ένα από τα οκτώ υιοθετημένα παιδιά του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

1915 - Μπαντ Σέιτζεντορφ, ,πραγματικό ονοματεπώνυμο Φόρεστ Κόουλς Σέιτζεντορφ, ήταν Αμερικανός καρτουνίστας.
Γνωστός κυρίως για την εργασία που έκανε στο Θιμπλ Θίατερ του Βασιλικού Συνδικάτου του Μέλλοντος, όπου μετέφερε τις περιπέτειες του Ποπάυ και της Όλιβ μετά το θάνατο του δημιουργού τους Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ και στη συνέχεια στο χαρτί.

1923 - Μαρσέλ Μαρσώ, Γάλλος μίμος.

1931 - Γουίλιαμ Σάτνερ, Καναδός ηθοποιός.

1948 - Άντριου Λόυντ Γουέμπερ, Άγγλος συνθέτης.

1949 - Φανί Αρντάν, Γαλλίδα ηθοποιός.

1950 - Γκόραν Μπρέγκοβιτς, είναι Σέρβος συνθέτης, από τους πιο γνωστούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Ειδικεύεται κυρίως στο βαλκανικό και τσιγγάνικο είδος μουσικής. Από μικρή ηλικία, ο Μπρέγκοβιτς ασχολήθηκε με τη μουσική, συγκεκριμένα με το βιολί.

1962 - Νίκος Κουρμπανάς, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1968 - Euronymous, Νορβηγός κιθαρίστας (Mayhem).

1974 - Γρηγορία Γκόλια, Ελληνίδα αθλήτρια.

1976 - Ρις Γουίδερσπουν, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1979 - Μιχάλης Κουινέλης, Έλληνας ράπερ.

1991 - Ρομπέρτο Μέρχι, Ισπανός οδηγός αγώνων.

Θάνατοι σαν σήμερα

1322 - Τόμας, 2ος κόμης του Λάνκαστερ, Άγγλος πολιτικός.

1418 - Νικολά Φλαμέλ, Γάλλος αλχημιστής.

1687 - Ζαν Μπατίστ Λυλί, Ιταλός συνθέτης.

1758 - Τζόναθαν Έντουαρντς, Αμερικανός θεολόγος.

1832 - Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε, γνωστός στην Ελλάδα και ως Ιωάννης Γείθιος, ποιητής, συγγραφέας θεατρικών έργων, φιλόσοφος, ζωγράφος, αλλά και επιστήμονας και πολιτικός.
Ο Φάουστ, το διασημότερο έργο του και το δημιούργημα μιας ολόκληρης ζωής, ολοκληρώθηκε ένα έτος πριν το θάνατο του, ενώ η αυτοβιογραφία του «Ποίηση και Αλήθεια», θεωρείται από τ' αριστουργήματα του γερμανικού πεζού λόγου.

1944 - Νικόλαος Επισκοπόπουλος, ήταν Έλληνας πεζογράφος και κριτικός.
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Ελλάδα και συνέχισε στη Γαλλία, γράφοντας στα γαλλικά, με το ψευδώνυμο Νικολά Σεγκύρ.

1956 - Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος, Έλληνας ναύαρχος.

1967 - Δημήτριος Χέλμης, Έλληνας πολιτικός.

1975 - Εμμανουήλ Πρωιμάκης, Έλληνας δικηγόρος, αντιστασιακός και πολιτικός.

1985 - Σπύρος Βασιλείου, Έλληνας ζωγράφος, από τους πιο παραγωγικούς έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες, με περισσότερα από 5.000 έργα στο ενεργητικό του.
Την καλλιτεχνική του παραγωγή χαρακτηρίζει η συνάντηση των διδαγμάτων της λαϊκής και της βυζαντινής τέχνης με τους πειραματισμούς των σύγχρονών του ρευμάτων.

1987 - Οδυσσέας Αγγελής, Έλληνας στρατιωτικός.

1994 - Νταν Χάρτμαν, Αμερικανός τραγουδιστής.

2001 - Σαμπιχά Γκιοκτσέν ήταν η πρώτη πιλότος πολεμικού αεροσκάφους στον κόσμο και η πρώτη γυναίκα αεροπόρος της Τουρκίας, σε ηλικία 23 ετών.
Ήταν ένα από τα οκτώ υιοθετημένα παιδιά του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

2005 - Κένζο Τάνγκε, Ιάπωνας αρχιτέκτονας.

2006 - Πιερ Ανρύ Κλόστερμαν, Γάλλος πιλότος.

2014 - Τάσος Μητσόπουλος, Κύπριος πολιτικός.