DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Τάσος Καψιδέλης, Έλληνας φιλόλογος και ιστορικός συγγραφέας από τη Λήμνο

Τάσος Καψιδέλης

Ο Τάσος Καψιδέλης ήταν Έλληνας φιλόλογος και ιστορικός συγγραφέας από τη Λήμνο. (1913 - 25 Μαρτίου 1987)

Tasos KapsidelisΟ Τάσος Καψιδέλης γεννήθηκε το 1913 στην Ατσική της Λήμνου από γονείς αγρότες το Δημήτριο και τη Χαριστούλα.

Ήταν γόνος φτωχής και πολύτεκνης οικογένειας -είχε άλλα τέσσερα αδέρφια- και επιπλέον ορφάνεψε μικρός από πατέρα, με συνέπεια να περάσει στερημένα παιδικά χρόνια.

Όμως, διακρινόταν στα γράμματα κι έτσι παρά τις οικονομικές δυσκολίες τέλειωσε το Γυμνάσιο Λήμνου και φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πήρε το πτυχίο του το 1936 αλλά δεν κατάφερε να διοριστεί αμέσως. Στο δημόσιο διορίστηκε ως φιλόλογος μόλις το 1948.

Διακρίθηκε ως καθηγητής για την ευσυνειδησία, το ήθος, τη συνέπεια και το πάθος για τη δουλειά του, με αποτέλεσμα να κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση των συναδέλφων του και της τοπικής κοινωνίας.

Υπηρέτησε στα σχολεία:
Γυμνάσιο Νέας Ζίχνης Σερρών.
8ο Γυμνάσιο Αθηνών.
Γυμνάσιο Αμαρύνθου Ευβοίας (ως γυμνασιάρχης).
Λύκειο Μύρινας Λήμνου (ως λυκειάρχης).

Ο Τάσος Καψιδέλης πέθανε στις 25 Μαρτίου 1987.

Το έργο του
Εκτός από την εκπαιδευτική του ιδιότητα ο Καψιδέλης είχε μεγάλο πάθος με την ιστορική έρευνα και ειδικότερα με τη νεότερη ιστορία. Ερευνούσε τις πηγές και τα τοπικά αρχεία της Λήμνου και συχνά δημοσίευε άρθρα στον τοπικό τύπο. Προσπάθησε να συνεχίσει το έργο που άφησε ημιτελές ο αείμνηστος Αργύριος Μοσχίδης και ως ένα βαθμό τα κατάφερε.

Πολύ σημαντική θεωρείται η έρευνά του στα Γενικά Αρχεία του Κράτους σχετικά με τη συμμετοχή Λημνίων στον αγώνα του εικοσιένα και με την ιστορία του νησιού κατά το 19ο αιώνα. Επίσης, συνέβαλε στη διευκρίνιση στοιχείων της μεσαιωνικής ιστορίας της Λήμνου και ειδικότερα της περιόδου λίγο πριν την οθωμανική κατάκτηση καθώς και των γεγονότων που οδήγησαν στην απελευθέρωση του νησιού το 1912.

Τα βιβλία του
Ο Καψιδέλης εξέδωσε τέσσερα βιβλία, στα οποία συγκέντρωσε τα πορίσματα των ερευνών του. Επίσης, άφησε ανέκδοτο υλικό ενώ δώρισε στην Καρατζάδειο Βιβλιοθήκη Λήμνου αρχειακό υλικό και παλιά βιβλία που είχε στην κατοχή του.

Τα βιβλία του είναι:
«Η απελευθέρωσις της Λήμνου», 1969, 1996 (ανατύπωση).
«Η Λήμνος επί Φραγκοκρατίας - Τουρκοκρατίας και η θρυλική Μαρούλα», Δίπτυχο 1971.
«Η Λήμνος από τα πανάρχαια χρόνια έως σήμερα. Ιστορία - γεωγραφία - λαογραφία - μυθολογία - αρχαιολογία - περιήγηση», Δίπτυχο 1982 (μαζί με το φιλόλογο Σίμο Κομνηνό).
«Η Λήμνος στον αγώνα του 1821», Σύλλογος Ωφελίμων Βιβλίων 1986.

 

Πληροφορίες: el.wikipedia.org