DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Dekemvris

Σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Αναστασίας Φαρμακολύτριας, (Αναστασία, Νατάσα, Νατάσσα, Τασία, Σία, Τατία, Τάσα, Τέσα *)
Αγίου Ζωίλου, (Ζωΐλος, Ζωΐλα).

22 Δεκεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1788: Αρχίζουν οι πρώτες εκλογές στις νεοσύστατες ΗΠΑ. Θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιανουαρίου 1789.

1807: Κατόπιν παρότρυνσης του αμερικανού προέδρου Τόμας Τζέφερσον, το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει εμπάργκο, με το οποίο απαγορεύονται οι εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες.

1845: Παρουσιάζεται στο κοινό το πρώτο φωνητικό συνθεσάιζερ.

1849: Η εκτέλεση του ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ματαιώνεται την τελευταία στιγμή. Είχε καταδικαστεί για αντιτσαρική προπαγάνδα.

1882: Ο Τόμας Έντισον στολίζει το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια.

1894: Καταδικάζεται -αδίκως όπως θα αποδειχθεί- σε ισόβια κάθειρξη για προδοσία ο γάλλος αξιωματικός, εβραϊκής καταγωγής Άλφρεντ Ντρέιφους, με την κατηγορία της διαρροής πληροφοριών στους γερμανούς. Εξορίζεται στο Νησί του Διαβόλου στη Γαλλική Γουινέα (αποικία καταδίκων) για να εκτίσει την ποινή του. Η καταδίκη του θα διχάσει πολιτικά τη Γαλλία για μια ολόκληρη δεκαετία. Τον υπερασπίστηκε με το γνωστό κείμενό του υπό τον τίτλο «Κατηγορώ» ο Εμίλ Ζολά, ενώ «Υπόθεση Ντρέιφους» χαρακτηρίζεται πλέον κάθε δικαστική πλάνη. Ο Ντρέιφους, τελικά θα λάβει χάρη από το γάλλο πρόεδρο, Εμίλ Λουμπέ, δέκα χρόνια μετά την καταδίκη του.

1894: Ιδρύεται η Αμερικανική Ένωση του Γκολφ, η οποία είναι υπεύθυνη για την διοργάνωση αγώνων και τη διατύπωση κανόνων.

1900: Το εργοστάσιο Daimler, που διευθύνουν οι υιοί του Γκότλιμπ Ντάιμλερ, Πάουλ και Άντολφ, παράγει την πρώτη Mercedes. Το τριάκτινο αστέρι, που έχει εμπνευστεί ο ιδρυτής της και συμβολίζει τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών σε στεριά, αέρα και θάλασσα, θα υιοθετηθεί το 1909.

1917: Αρχίζουν συνομιλίες για την έξοδο της Ρωσίας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα οδηγήσουν στη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ (3 Μαρτίου 1918).

1920: Στη μικρή θεατρική σκηνή του Βερολίνου παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο "Χορός" του Αρθουρ Σνίτσλερ. Το έργο, αν και είχε γραφτεί το 1896, δεν είχε ανεβεί ποτέ εξαιτίας της "ανηθικότητάς" του.

1927: Στην Ελλάδα, οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν, ζητώντας την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων (Δώρο Χριστουγέννων).

1929: Υπογράφεται συνθήκη ανακωχής μεταξύ Κινέζων και Ρώσων για τη Μαντζουρία.

1930: Ανασχηματίζεται ξανά η κυβέρνηση Βενιζέλου, αφού προηγήθηκαν η μετακίνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη από το υπουργείο Συγκοινωνιών στην προεδρία της Βουλής και οι παραιτήσεις των υπουργών Σιδέρη και Καραπαναγιώτη.

1939: Η 17χρονη Γκλόρια Τζέικομπς γίνεται η πρώτη γυναίκα, που κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στο πιστόλι, όταν κερδίζει 299 από τους 300 πιθανούς πόντους.

1940: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τη Χειμάρρα. 730 Ιταλοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι.

1940: Το υποβρύχιο «Παπανικολής» βυθίζει το ιταλικό εμπορικό πλοίο «Αντονιέτα».

1941: Ο Άγγλος πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ φτάνει στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες σχετικά με την πολεμική προσπάθεια.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Τίτο δημιουργεί την πρώτη ταξιαρχία των προλετάριων, κατά τη διάρκεια του αντάρτικου κατά των γερμανών στη Γιουγκοσλαβία.

1942: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μεγάλη αντικατοχική διαδήλωση φοιτητών, υπαλλήλων και εργατών λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Σκοτώνεται από τους κατακτητές ο φοιτητής Μ. Κωνσταντινίδης.

1942: Στην ΕΣΣΔ, οι σοβιετικοί εξαναγκάζουν τα γερμανικά στρατεύματα σε υποχώρηση 15 μιλίων, στον ποταμό Δον.

1953: Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος συναντάται με το βρετανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Ίντεν στη βρετανική πρεσβεία της Αθήνας για το Κυπριακό. Υπάρχει διάσταση απόψεων, ενώ αίσθηση προκαλεί η δήλωση Ίντεν ότι για τη βρετανική κυβέρνηση «δεν υφίσταται Κυπριακό ζήτημα, ούτε εις το παρόν, ούτε εις το μέλλον».

1959: Ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ και ο βασιλιάς Μοχάμεντ ανακοινώνουν ότι, τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα έφευγαν από το Μαρόκο μέχρι το 1963.

1960: Ιδρύεται μόνιμο θέατρο στη Θεσσαλονίκη, με την ονομασία Οργανισμός Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

1963: Το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «Λακωνία», συμφερόντων Γουλανδρή, πιάνει φωτιά και βυθίζεται δύο ημέρες αργότερα στα ανοιχτά των νησιών Μαδέρα στον Ατλαντικό, προκαλώντας το θάνατο 128 ατόμων.

1974: Τα νησιά Μεγάλες Κομόρες, Ανζουάν και Μοχέλι ψηφίζουν σε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της από τη Γαλλία σε ποσοστό 94,5% και να αποτελέσουν το ανεξάρτητο κράτος Κομόρες. Η Μαγιότ θα παραμείνει υπό γαλλική διοίκηση.

1978: Καθιερώνεται δια νόμου η χρήση μιας και μοναδικής ελληνικής σημαίας, αυτή της θάλασσας με τις 5 κυανές και 4 λευκές ρίγες, για όλες τις χρήσεις.

1984: Στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Νέας Υόρκης ο Μπέρναρτν Γκόετζ, πυροβολεί και τραυματίζει 4 νεαρούς Αφροαμερικανούς, που τον πλησίασαν ζητώντας του 5 δολάρια. Οι τρεις εξ αυτών θα επιβιώσουν χωρίς συνέπειες από τα τραύματα. Ο τέταρτος, ο 18χρονος Ντάρελ Κέιμπυ, που η σφαίρα τον βρήκε στο νωτιαίο μυελό, μένει παράλυτος και με μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

1989: Πέφτει μετά από 42 χρόνια το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία. Την προηγούμενη μέρα ο Τσαουσέσκου είχε δώσει εντολή στα ρουμανικά στρατεύματα να πυροβολήσουν διαδηλωτές. Ο στρατός δεν υπάκουσε. Ο ίδιος και η γυναίκα του προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα χωρίς να τα καταφέρουν. Αργότερα και οι δυο θα καταδικαστούν για μαζικές δολοφονίες και θα εκτελεστούν στις 25 Δεκεμβρίου. Ο Ίον Ιλιέσκου αναλαμβάνει την Προεδρία της Ρουμανίας.

1989: Η ιστορική Πύλη του Βανδεμβούργου ανοίγει ξανά, έπειτα από 30 χρόνια, τερματίζοντας τη διαίρεση Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου.

1989: Η βουλευτής της ΝΔ και χήρα του Παύλου Μπακογιάννη, Ντόρα, ζητά με πρόταση νόμου ν’ απαγορευθεί η δημοσίευση και μετάδοση τρομοκρατικών προκηρύξεων.

1992: Συντρίβεται λιβυκό Boeing 727, που εκτελούσε εσωτερική πτήση από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 157 επιβαίνοντες.

1992: Ο δικηγόρος Μαρτίν Αλμάδα βρίσκει κατά τύχη τα «Αρχεία του τρόμου». Πρόκειται για αρχεία με λίστες που περιέχουν τα ονόματα 50.000 ατόμων που δολοφονήθηκαν, 30.000 που εξαφανίστηκαν και 400.000 που φυλακίστηκαν από τις κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Βραζιλίας, της Χιλής της Παραγουάης και της Ουρουγουάης στα πλαίσια του «Σχεδίου Κόνδορας».

1993: Οι ΗΠΑ χορηγούν πολιτικό άσυλο στην κόρη του προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, Αλίνα Φερνάντες Ρεβουέλτα.

1994: Κατάληψη της κεντρικής πύλης του σταθμού της ΔΕΗ στο Κερατσίνι πραγματοποιούν οι κάτοικοι της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για την επαναλειτουργία της μονάδας.

1995: Την υποψηφιότητά τους για την πρωθυπουργία, μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου επιβεβαιώνουν οι Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Γεράσιμος Αρσένης και Κώστας Σημίτης.

1996: Ο 47χρονος τερματοφύλακας Peter Shilton, Νο 1 των "Λιονταριών" στα Παγκόσμια Κύπελλα της Ισπανίας (1982), του Μεξικού (1986) και της Ιταλίας (1990), κάτοχος ήδη στην εθνική ομάδα του ρεκόρ συμμετοχών (125), κλείνει ραντεβού με την ιστορία όταν αγωνίζεται στο 1000ό επίσημο παιχνίδι της καριέρας του με την ομάδα της Λέιτον Όριεντ, ομάδας της 4ης κατηγορίας του αγγλικού πρωταθλήματος, εναντίον της Μπράιτον. Με το ρεκόρ αυτό ξεπερνά ακόμη και αυτό του θρυλικού Sir Stanley Matthews που αγωνίστηκε μέχρι τα 50 του χρόνια, από το 1932 μέχρι το 1965, σταματώντας όμως τις συμμετοχές του στο πρωτάθλημα στις 701.

1997: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας θέτει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τους Χρήστο Κηπουρό, Μόσχο Γικόνογλου και Βασίλη Κεδίκογλου, επειδή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού διαφοροποιήθηκαν σε επιμέρους κονδύλια.

1997: Στο μικρό χωριό Ακτεάλ στο Μεξικό ομάδα παραστρατιωτικών επιτίθεται σε κατοίκους ενώ παρακολουθούν τη λειτουργία στην Καθολική εκκλησία. Σκοτώνουν 45 άτομα.

2000: Παντρεύονται στη Σκωτία η Μαντόνα και ο Γκάι Ρίτσι. Είναι ο δεύτερος γάμος για τη ντίβα της ποπ και ο πρώτος για τον άγγλο σκηνοθέτη.

2001: Είκοσι οχτώ άνδρες και δύο γυναίκες αποτελούν τη μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν, που προήλθε μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Επικεφαλής της αναλαμβάνει ο Χαμίντ Καρζάι.

2005: Ο Δήμος Αθηναίων και η Εθνική Τράπεζα αποφασίζουν και τυπικά να αγοράσουν το οικόπεδο στον Βοτανικό, όπου θα χτιστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

2007: Ασκείται ποινική δίωξη κατά της Εύης Τσέκου, πρώην συνεργάτιδας του Χρήστου Ζαχόπουλου με την οποία διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση, για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος και συμμετοχή σε αυτοκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

2008: Η βουλγάρα Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ένωσης καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), επιστρέφοντας από την δουλειά της, δέχεται δολοφονική επίθεση. Δύο άτομα της ρίχνουν βιτριόλι στο πρόσωπο και με τη βία την αναγκάζουν να το καταπιεί. Θα νοσηλευτεί στον Ευαγγελισμό, με σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο και μόνιμες βλάβες σε ζωτικά όργανα, ενώ θα χάσει την όραση της από το ένα μάτι.

2013: Ξεπερνά τα 300 κιλά το βάρος του γιγάντιου κουραμπιέ, που παρασκευάζεται και καταναλώνεται στο πάρκο του Αστερόκοσμου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Kourampies-Guinness

Γεννήσεις σαν σήμερα

244 – Διοκλητιανός, ήταν ρωμαίος αυτοκράτοραςαπό το 284 έως το 305.
Γεννημένος σε μία ταπεινή οικογένεια στη ρωμαϊκή επαρχία της Δαλματίας, ο Διοκλητιανός αναρριχήθηκε στη στρατιωτική ιεραρχία και έγινε διοικητής του ιππικού του αυτοκράτορα Κάρου.  

1095 - Ρογήρος Β΄, βασιλιάς της Σικελίας.

1459 - Τζεμ Σουλτάν, Οθωμανός πρίγκιπας.

1639 – Ρακίνας ή Ζαν Ρασίν, ήταν Γάλλος δραματουργός. (Jean Racine, 22 Δεκεμβρίου 1639 - 21 Απριλίου 1699)
'Ενας από τους τρεις μεγάλους θεατρικούς συγγραφείς στη Γαλλία του 17ου αιώνα (μαζί με τον Μολιέρο και τον Πιέρ Κορνέιγ) και σημαντική προσωπικότητα της δυτικής λογοτεχνικής παράδοσης.

Γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1639 στο Λα Φερτέ-Μιλόν της Πικαρδίας και πέθανε στις 21 Απριλίου του 1699 στο Παρίσι. Η μητέρα του πέθανε το 1641 και ο πατέρας του το 1643.
Το 1649 μπήκε στο μοναστήρι Πορ-Ρουαγιάλ όπου και τάφηκε όταν πέθανε το 1699 δίπλα στους παλιούς καθηγητές του σύμφωνα με την διαθήκη του που έγραψε το 1689. Το 1658 πήγε στο Παρίσι και σπούδασε στο κολέγιο του Χαρκούρ. Το 1661 ο Ρακίνας βρέθηκε στο Βρε στο νότο της Γαλλίας κοντά σε έναν θείο του ο οποίος ήταν αξιωματούχος της εκκλησίας. Το 1663 έγραψε ωδές για τον Λουδοβίκο 14ο και παρουσιάστηκε στην Αυλή του βασιλιά. Το 1666 οι σχέσεις του με το Πορ-Ρουαγιάλ ήρθαν σε ρήξη καθώς οι δάσκαλοί του θεωρούν το θέατρό του ανήθικο. Όμως το 1677 παντρεύεται,ονομάζεται μαζί με τον Μπουαλό, ιστοριογράφος του βασιλιά, εγκαταλείπει την έντονη ζωή και υιοθετεί έναν αυστηρό τρόπο ζωής. Το 1679 συμφιλιώνεται με το Πορ-Ρουαγιάλ. Το 1676 κυκλοφόρησε η συλλογική έκδοση των έργων του Ρακίνα. Πηγή έμπνευσης των έργων του υπήρξαν η ιστορία και οι τραγωδίες των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων, όπως του Ευριπίδη και του Σενέκα, περί το τέλος δε της ζωής του και η Βίβλος (Εσθήρ, Αθαλία) .

1639 - Ρακίνας, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας.

1723 - Καρλ Φρίντριχ Άμπελ, Γερμανός συνθέτης.

1799 - Κάρολος Β΄, δούκας της Πάρμας.

1844 - Τσαρλς Φράνσις Ρίτσελ, Αμερικανός εφευρέτης.

1858 – Τζάκομο Πουτσίνι, Ιταλός συνθέτης της όπερας.
Τα έργα του χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ενορχήστρωση, άμεσο λυρισμό και κυριαρχεί σε αυτά δραματική ατμόσφαιρα. Είναι από τα πιο δημοφιλή στο χώρο της όπερας.

1859 - Ο αντιστράτηγος Εμμανουήλ Χ. Ζυμβρακάκης, ήταν Έλληνας στρατιωτικός που συμμετείχε και σε μια σειρά στρατιωτικών κινημάτων. (22 Δεκεμβρίου 1859 - 9 Νοεμβρίου 1927)
Γιος του Χαράλαμπου Ζυμβρακάκη γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1861. Εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων απ΄ την οποία και εξήλθε ανθυπολοχαγός πυροβολικού στις 2 Νοεμβρίου 1881 όπου και συνέχισε στρατιωτικές σπουδές στην Ορλεάνη. Μετείχε στη Κρητική επανάσταση του 1897 ως αρχηγός της φοιτητικής φάλαγγας. Το 1909 συμμετείχε στο στρατιωτικό Κίνημα στο Γουδί και ήταν αυτός που πρότεινε να έρθει ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα. Στη συνέχεια διετέλεσε υπασπιστής του Βασιλέως Γεωργίου Α' και μέραρχος της Μεραρχίας Θεσσαλονίκης. Στις 8 Δεκεμβρίου 1914 προάχθηκε στο βαθμό του υποστράτηγου.
Συνδεόμενος με στενή φιλία με τον Ε. Βενιζέλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις 1917 - 1920 μετείχε ως αρχηγός του στρατού Εθνικής Άμυνας και πρωτοστάτησε στην έκρηξη του κινήματος της Θεσσαλονίκης το 1916. Πέθανε στην Αθήνα το 1927.

1875 - Αλέξανδρος Διομήδης, Έλληνας τραπεζίτης και πολιτικός.

1876 - Φιλίππο Τομάζο Μαρινέττι, Ιταλός ποιητής.

1882 – Ευγένιος Ευγενίδης, Έλληνας εφοπλιστής και φιλάνθρωπος. (Θαν. 21/4/1954).
Γεννήθηκε στο Διδυμότειχο του Έβρου το 1882 και πέθανε το 1954 στο Μοντρέ στην Ελβετία. Σπούδασε στη Ροβέρτειο Σχολή στη Κωνσταντινούπολη. Μετά το πέρας των σπουδών του, στη Κωνσταντινούπολη, άρχισε να επιδίδεται σε ναυτιλιακές εργασίες. Ο Ευγένιος Ευγενίδης στην αρχή διεύθυνε την σουηδική εταιρεία "Χομ Λάιν", φθάνοντας κατά την τελευταία δεκαετία του βίου του να έχει αναπτύξει και να διευθύνει όλες τις σουηδικές ναυτιλιακές γραμμές στη Μεσόγειο αναλαμβάνοντας πλέον και ο ίδιος πλοιοκτήτης.
Διετέλεσε επίσης γενικός Πρόξενος της Φινλανδίας στην Κωνσταντινούπολη και μετέπειτα στην Ελλάδα.
Τον Δεκέμβριο του 1953 υπέγραψε σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο δια της οποίας διέθεσε το υπ΄ αυτού υπερωκεάνειο "Ατλάντικ" στη γραμμή Πειραιά-Νέα Υόρκη που προς τιμή της Βασίλισσας μετονομάσθηκε σε "Βασίλισσα Φρειδερίκη". Επίσης τότε εγκαινίασε νέα τακτική ναυτιλιακή γραμμή Πειραιά-Νότια Αμερική με πρώτο πλοίο το φορτηγό "Αθήναι".
Πριν το θάνατό του ζήτησε από τον Βασιλέα Παύλο σε ποιο επιστημονικό τομέα θα μπορούσε να προσφέρει οικονομικά για την δημιουργία ενός απόλυτα πρωτοποριακού πνευματικού ιδρύματος. Συνέπεια αυτού ήταν να έλθει σε επαφές με πολλούς σημαντικούς επιστήμονες της εποχής από τις οποίες επαφές και κατέληξε στη δημιουργία του γνωστού Ιδρύματος Ευγενίδου.
Για την αναγνώριση αυτή των υπηρεσιών του τιμήθηκε από τον Βασιλέα Παύλο με τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα.

1884 - Άλμπιν Γκράου, Γερμανός κινηματογραφικός παραγωγός.

1887 - Σρινιβάσα Ραμανούτζαν, Ινδός μαθηματικός.
O Σρινιβάσα Ραμανούτζαν FRS, (αγγλ. Srinivasa Ramanujan, 22 Δεκεμβρίου 1887 – 26 Απριλίου 1920) ήταν Ινδός μαθηματικός και παρότι αυτοδίδακτος με σχεδόν καθόλου εκπαίδευση στα καθαρά μαθηματικά, είχε αξιοσημείωτη συνεισφορά στη μαθηματική ανάλυση, στη θεωρία αριθμών, στις απειροστικές σειρές και στα συνεχή κλάσματα. Έζησε στην Ινδία αποκομμένος από την μαθηματική κοινότητα της εποχής, που ήταν ανεπτυγμένη κυρίως στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να εξελίσσει την μαθηματική του έρευνα απομονωμένος. Ως συνέπεια αυτού, πέρα από την παραγωγή καινούργιου υλικού ανακάλυψε ξανά θεωρήματα που ήταν ήδη γνωστά. Αυτό οδήγησε τον Άγγλο μαθηματικό Γκόντφρεϊ Χάρολντ Χάρντι να τον χαρακτηρίσει φυσική διάνοια, της ίδιας κλάσης με μαθηματικούς όπως ο Νεύτωνας και ο Αρχιμήδης, ο Όιλερ και ο Γκάους.

1894 - Πέτρος Επιτροπάκης, Έλληνας τενόρος.

1908 - Μαξ Μπιλ, Ελβετός αρχιτέκτονας.

1915 – Νίκος Μπελογιάννης, Έλληνας πολιτικός, ηγέτης της αντίστασης κατά των γερμανών και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Εκτελέστηκε το 1952 ως κομμουνιστής με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η δίκη που έμεινε στην ιστορία ως "Υπόθεση Μπελογιάννη". Προς τιμήν του ονομάστηκαν δρόμοι και οικισμοί σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως το χωριό Μπελογιάννης στην Ουγγαρία.

1921 - Δημήτρης Φάμπας ήταν σολίστας της κλασικής κιθάρας και συνθέτης μουσικής. (22 Δεκεμβρίου 1921 - 3 Μαΐου 1996)
Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες κιθαρίστες, με συμβολή στη δημιουργία κιθαριστικής παράδοσης στην Ελλάδα αλλά και με αρκετά επιτυχημένη διεθνή πορεία.

1925 - Λευτέρης Αντωνιάδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1933 - Χρύσανθος Θεοδωρίδης, Έλληνας τραγουδιστής.

1934 - Αντρέι Ιορντάν, πρωθυπουργός της Κιργιζίας.

1947 - Πορφίριο Λόμπο, πρόεδρος της Ονδούρας.

1949: Ρόμπιν και Μορίς Γκιμπ δίδυμα, που μαζί με τον αδερφό τους Μπάρυ θα σχηματίσουν αργότερα τους Μπι Τζιζ.

1959 - Νουρεντίν Μπεντουί, Αλγερινός πολιτικός.

1960 - Ζαν Μισέλ Μπασκιά, Αμερικανός καλλιτέχνης.

1962 – Ρέιφ Φάινς είναι Άγγλος ηθοποιός. (Ralph Nathaniel Twisleton-Wykeham-Fiennes, 22 Δεκεμβρίου 1962)
Έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες όπως Η Λίστα του Σίντλερ (Schindler's List, 1993), Ο Άγγλος Ασθενής (The English Patient, 1996), Η Καμαριέρα (Maid in Manhattan, 2002), Κόκκινος Δράκος (Red Dragon, 2002), Ο Επίμονος Κηπουρός (The Constant Gardener, 2005) και στις ταινίες Χάρι Πότερ ως Λόρδος Βόλντεμορτ. To 2008 συμπρωταγωνίστησε με την Κέιτ Γουίνσλετ στην ταινία Σφραγισμένα Χείλη (The Reader, 2008) και το 2009 έκανε μια μικρή εμφάνιση στο The Hurt Locker (2009). Πιο πρόσφατα πρωταγωνίστησε στην ταινία Η Τιτανομαχία (Clash of the Titans, 2010) και στη συνέχειά της Η Οργή των Τιτάνων (Wrath of the Titans, 2012). Το 2011 πραγματοποίησε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την κινηματογραφική μεταφορά της τραγωδίας του Σαίξπηρ Κοριολάνος (Coriolanus), το 2012 εμφανίστηκε στην 23η ταινία Τζέιμς Μποντ με τίτλο Skyfall και το 2014 πρωταγωνίστησε στην ταινία Ξενοδοχείο Grand Budapest (The Grand Budapest Hotel).

Ο Φάινς έχει βραβευτεί με το βραβείο Τόνι και έχει βρεθεί δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ. Επίσης είναι πρεσβευτής της UNICEF.

1970 - Τεντ Κρουζ, Αμερικανός πολιτικός.

1972 – Βανέσα Παραντί, Γαλλίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και μοντέλο, σύντροφος του Τζόνι Ντεπ.

1978 - Εμμάνουελ Ολισαντέμπε, Νιγηριανός ποδοσφαιριστής.

1984 - Basshunter, Σουηδός τραγουδιστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα   

69 - Βιτέλλιος, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

1397 - Γκυ Β', κόμης του Μπλουά.

1419 - Αντίπαπας Ιωάννης ΚΓ΄.

1666 - Τζιοβάννι Φρανσέσκο Μπαρμπιέρι (Giovanni Francesco Barbieri, Τσέντο, 2 Φεβρουαρίου 1591 - Μπολόνια, 22 Δεκεμβρίου 1666) γνωστός ως Γκουερτσίνο (Guercino) ήταν Ιταλός ζωγράφος του μπαρόκ.
Πολλοί από τους πίνακές του διακρίνονται για τις ζωντανές απεικονίσεις και την φωτεινότητά τους.

1707 - Πάολο Καζάτι (Paolo Casati, στα λατινικά, Paulus Casatus) (1617 – 22 Δεκεμβρίου 1707) ήταν Ιταλός Ιησουίτης.
Γεννημένος στην Πιατσέντσα από οικογένεια του Μιλάνου, εντάχθηκε στους Ιησουίτες το 1634. Εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, έπειτα από την ολοκλήρωση των σπουδών του στη θεολογία και στα μαθηματικά. Δίδαξε φιλοσοφία, θεολογία και μαθηματικά. Το όνομά του φέρει ο ομώνυμος κρατήρας του Φεγγαριού.

Έγραψε το αστρονομικό έργο Terra machinis mota (1658), στο οποίο περιγράφονται διάλογοι με σημαντικούς αστρονόμους της εποχής ανάμεσα στους οποίους και ο Γαλιλαίος. Στο έργο Vacuum proscriptum, το οποίο εκδόθηκε στη Γενεύη το 1649, ασχολείται με το κενό. Σύμφωνα με τον επιστήμονα η απουσία οποιουδήποτε πράγματος υποδηλώνει την απουσία του Θεού και ανάγει στη Γένεση.

1867 - Ζαν Βικτόρ Πονσελέ (Jean Victor Poncelet, 1788-1867) ήταν Γάλλος στρατηγός και μαθηματικός.
Πήρε μέρος, ως αξιωματικός, στην εκστρατεία της γαλλικής εισβολής στη Ρωσία. Aιχμαλωτίστηκε κατά την διέλευση του Δνείπερου και φυλακίσθηκε στο Σαράτοφ το 1812. Κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας του, και κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, ασχολήθηκε με μαθηματικές μελέτες και έβαλε τις βάσεις της προβολικής γεωμετρίας.
Μετά την επιστροφή του στην Γαλλία δημοσίευσε τις μελέτες του σε σύγγραμμα με τίτλο: "Εγχειρίδιο των προβολικών ιδιοτήτων των σχημάτων" (1822). Το 1822 του δόθηκε ο βαθμός του στρατηγού και ανέλαβε την διεύθυνση της Πολυτεχνικής σχολής του Παρισιού.
Στον Πονσελέ οφείλουμε επίσης τις μελέτες επί των κυκλικών σημείων. Αυτός επινόησε επίσης τον μετασχηματισμό "δια των αντίστροφων πολικών". Δημοσίευσε άρθρα για τα εγγεγραμμένα και περιγεγραμμένα πολύγωνα σε κωνικές τομές. Έγραψε επίσης σύγγραμμα για την μηχανική, σημαντικό βοήθημα για το πυροβολικό.

1880 - Τζορτζ Έλιοτ (αγγλικά:George Eliot) είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Μαίρη Ανν Έβανς, Αγγλίδας μυθιστοριογράφου. (22 Νοεμβρίου 1819 – 22 Δεκεμβρίου 1880)
Ήταν μία από τις κορυφαίες συγγραφείς της Βικτωριανής εποχής. Τα μυθιστορήματά της, που συνήθως αφηγούνταν τη ζωή στην επαρχιακή Αγγλία, είναι γνωστά για τον ρεαλισμό και την ψυχολογική οξυδέρκειά τους.
Χρησιμοποιούσε ανδρικό λογοτεχνικό ψευδώνυμο, γιατί, όπως είχε πει, ήθελε να είναι σίγουρη ότι θα πάρουν στα σοβαρά τα έργα της. Οι γυναίκες συγγραφείς ήταν ελεύθερες να δημοσιεύουν τα έργα τους με το δικό τους όνομα, αλλά η Έλιοτ ήθελε να εξασφαλίσει ότι δεν θα θεωρούνταν απλά μία συγγραφέας ρομάντζων. Ένας ακόμη λόγος εικάζεται ότι μπορεί να ήταν η επιθυμία της να προστατεύσει την προσωπική της ζωή και να εμποδίσει τη δημιουργία σκανδάλου σχετικά με την σχέση της με τον παντρεμένο φιλόσοφο και λογοτεχνικό κριτικό George Henry Lewes.

1918 - Αριστείδης Μωραϊτίνης, Έλληνας αεροπόρος.
Ο Αριστείδης Μωραϊτίνης (1891 - 22 Δεκεμβρίου 1918) ήταν Έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και από τους πρωτοπόρους της ελληνικής αεροπορίας. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) πραγματοποίησε μαζί με τον Μιχαήλ Μουτούση την πρώτη στην παγκόσμια ιστορία αεροπορική αποστολή ναυτικής συνεργασίας. Ο Αριστείδης Μωραϊτίνης τα επόμενα έτη πρωτοστάτησε στην εκπαίδευση νέων Ελλήνων πιλότων, ενώ ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της ναυτικής αεροπορίας της οποίας ήταν διοικητής. Το 1916 κατατάχτηκε στο Κίνημα Εθνικής Αμύνης του Ελευθερίου Βενιζέλου και συμμετείχε δυναμικά ως εκπαιδευτής αεροπόρων και επικεφαλής αεροπορικών αποστολών στο Μακεδονικό Μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και στις περιοχές των Δαρδανελλίων, στο ανατολικό Αιγαίο και στη Μικρά Ασία, μέχρι και το τέλος του Πολέμου.
Αναδείχτηκε στον κορυφαίο «ιπτάμενο άσσο» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όχι μόνο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και γενικότερα της αεροπορικής ιστορίας της Ελλάδας, με συνολικά εννέα καταρρίψεις εχθρικών αεροσκαφών. Παράλληλα, απέσπασε σημαντικές διακρίσεις από την Ελληνική και τη Βρετανική Κυβέρνηση. Τον Νοέμβριο του 1918, μετά τη συνθηκολόγηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν επικεφαλής του ελληνικού αεροπορικού σμήνους που πέταξε στην Κωνσταντινούπολη. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αφήνοντας σημαντικό έργο στον τομέα της ανάπτυξης του αεροπορικού οράματος, συμπεριλαμβανομένου και στη δημιουργία τοπικής αεροπορικής βιομηχανίας.

1919 - Χέρμαν Βάινγκερτνερ, Γερμανός αθλητής της γυμναστικής.

1923 – Γκέοργκ Λούγκερ, αυστριακός σχεδιαστής όπλων. (Γεν. 6/3/1849).

1939 - Μα Ρέινι, Αμερικανίδα τραγουδίστρια.

1966 - Θωμάς Ε. Υψηλάντης, Έλληνας πολιτικός.
Ο Θωμάς Ε. Υψηλάντης (Ραπόλτεν Κίρχεν, Αυστρία, 15 Αυγούστου 1909 - Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 1966) ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός. Υπηρέτησε ως πρέσβης σε διάφορες χώρες και ως βουλευτής με την Ένωση Κέντρου μέχρι το θάνατό του. Για την προφορά του στο διπλωματικό σώμα τιμήθηκε με παράσημα, ανάμεσα στα οποία ο Χρυσός Σταυρός του Γεωργίου Α' και ο Ταξιάρχης του Φοίνικος.
Καταγόταν από την οικογένεια Υψηλάντη, που έχει μακρά διπλωματική και πολιτική ιστορία. Ειδικότερα, ήταν εγγονός του Γρηγορίου Υψηλάντη (που ήταν αδερφός του Αλέξανδρου και του Δημητρίου Υψηλάντη).
Σπούδασε Νομικά στο πανεπιστήμιο της Βιέννης (από το οποίο είχε αναγορευτεί διδάκτορας) και συνακόλουθα σταδιοδρόμησε στο διπλωματικό σώμα, ως υποπρόξενος στην Καζαμπλάνκα (1939), σύμβουλος πρεσβειών, γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο (1942), στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα και μετά σε άλλες διπλωματικές θέσεις στο Βερολίνο, στη Μόσχα, στο Λίβανο και στη Γιουγκοσλαβία. Τέλος, διορίστηκε πρεσβευτής στην Αιθιοπία το 1958 και στη Δυτική Γερμανία το 1959. Υπηρέτησε στο διπλωματικό σώμα ως την παραίτησή του, το 1961.
Εξελέγη βουλευτής με την Ένωση Κέντρου στην Α΄ Αθηνών, στις εκλογές του 1963 και επανεξελέγη στις εκλογές του 1964.
Πέθανε έπειτα από μακρά ασθένεια όντας εν ενεργεία βουλευτής, το Δεκέμβριο του 1966 και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη από το ναό της Μητρόπολης. Την έδρα του στη Βουλή κατέλαβε μετά το θάνατό του, η πρώτη επιλαχούσα Ηρώ Λάμπρου.
Από το γάμο του με την Έλλη Ράλλη απέκτησε 1 γιο.

1985 - Μήτση Κωνσταντάρα ήταν Ελληνίδα ηθοποιός θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης.
Έπαιξε και διακρίθηκε σε δεύτερους ρόλους. Οι πολύ κοντινοί της άνθρωποι την αποκαλούσαν χαϊδευτικά Μίτσα.

1989 – Ο Σάμιουελ Μπέκετ, ήταν Ιρλανδός λογοτέχνης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας.
Το έργο του είναι βασικά μινιμαλιστικό, και σύμφωνα με ορισμένους ερμηνευτές, βαθιά απαισιόδοξο για την ανθρώπινη φύση. Το 1969, τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1991 - Ευάγγελος Κανόναρχος, Έλληνας πολιτικός.

1992 - Φρέντερικ Φρανς, Αμερικανός θρησκευτικός ηγέτης.

1996 - Ραφαήλ Ντενόγιας, Έλληνας ηθοποιός και τενόρος.

2005: Ο Γιώργος Μαρμαρίδης ήταν Έλληνας πρωταθλητής της σκοποβολής, Δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Ήταν αθλητής της σκοποβολής του Παναθηναϊκού, πρωταθλητής Ελλάδας από το 1955 μέχρι το 1980 με συμμετοχές σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και στην Ολυμπιάδα του 1960 στην Ρώμη. Παράλληλα ήταν και δημοσιογράφος γράφοντας σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες αλλά και σαν ανεξάρτητος ρεπόρτερ συνεργαζόταν με εφημερίδες, ήταν συντάκτης της Απογευματινής .Έγραψε πεζογραφήματα, ποιήματα, θεατρικά έργα, και μυθιστορηματική βιογραφία. Πέθανε στις 22 Δεκεμβρίου 2005.

2006 - Γιελένα Μούχινα, Ρωσίδα αθλήτρια της γυμναστικής.

2007 - Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α΄.

2008 - Λανσάνα Κοντέ, πρόεδρος της Γουινέας.

2013: Βίκτωρ Σαριγιαννίδης, Ρώσος αρχαιολόγος.
Ο Βίκτωρ Σαριγιαννίδης ή Σαρηγιαννίδης (23 Σεπτεμβρίου 1929 - 22 Δεκεμβρίου 2013) ήταν ποντιακής καταγωγής Ρώσος αρχαιολόγος. Γεννήθηκε το 1929 στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και πέθανε στις 22 Δεκεμβρίου 2013 στη Μόσχα. Κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση για το ανασκαφικό του έργο στο Αφγανιστάν, όπου ανακάλυψε την αρχαία νεκρόπολη και τον θησαυρό του Τίλια Τεπέ, και στο Τουρκμενιστάν.

2014 – Τζο Κόκερ, βρετανός τραγουδιστής.