DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 19 Δεκεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Dekemvris

Σαν σήμερα 19 Δεκεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Οσίας Αγλαΐας της Ρωμαίας, (Αγλαΐα)
Αγίου Άρεως μάρτυρος, (Άρης *)

19 Δεκεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1055: Οι Σελτζούκοι Τούρκοι, υπό τον Τογρούλ, καταλαμβάνουν τη Βαγδάτη και διαλύουν το κράτος των Αβασσιδών.

1796: Πόλεμοι της Γαλλικής Επανάστασης: δύο βρετανικές φρεγάτες υπό τη διοίκηση του Οράτιου Νέλσον εμπλέκονται σε ναυμαχία με δύο ισπανικές φρεγάτες στα ανοικτά των ακτών της Καρθαγένης.

1797: Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη ο εθνεγέρτης Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος).

1839: Μεγάλη επιτυχία σημειώνει η συναυλία του Φραντς Λιστ στο Πρεσβούργο (σημερινή Μπρατισλάβα). Ο συνθέτης παίζει μία διασκευή του «Εμβατηρίου Ράκοζι», που έχει απαγορευτεί από τους Αυστριακούς, δημιουργώντας έκρηξη πατριωτικού ενθουσιασμού στο κοινό.

1843: Ο άγγλος συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς εκδίδει το διήγημα «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (A Christmas Carol).

1847: Πυρκαγιά καταστρέφει ολοκληρωτικά την προσωρινή κατοικία της Δουκίσσης της Πλακεντίας στην Πειραιώς, με αποτέλεσμα να αποτεφρωθεί και το ταριχευμένο σώμα της κόρης της, Ελίζας, που η δούκισσα φύλαγε στο υπόγειο.

1854: Ο Άλεν Ουίλσον πατεντάρει την πρώτη μηχανή ραψίματος.

1873: Η συμφωνική φαντασίας του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι «Τρικυμία», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Σέξπιρ, κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.

1880: Η σύνθεση του Καμίγ Σεν Σανς «Αλγερινή Σουίτα» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.

1900: Υπογράφεται εμπορική συμφωνία της Ελλάδας με τη Ρουμανία. Είναι το πρώτο ρήγμα στη βαλκανική απομόνωση της χώρας, μετά την ήττα του 1897.

1900: Στη Γαλλία, η Βουλή ψηφίζει αμνηστία για όλους τους ενεχόμενους στη σκανδαλώδη δίκη του στρατού, γνωστή ως Υπόθεση Ντρέιφους.

1901: Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης καταδικάζει κάθε μετάφραση του Ευαγγελίου, αν δεν προέρχεται από την Εκκλησία.

1907: Στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ έκρηξη σε ανθρακωρυχείο οδηγεί στο θάνατο 239 εργάτες.

1909: Ιδρύεται στη Γερμανία η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

1913: Επιδημία τύφου εμφανίζεται στην Αθήνα, λόγω μόλυνσης του νερού στο δημοτικό υδραγωγείο. Τα θύματα υπερβαίνουν τα 300.

1916: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: στο δυτικό μέτωπο, ο γαλλικός στρατός νικά τον γερμανικό στρατό στη Μάχη του Βερντέν.

1919: Στις ΗΠΑ, οι σοσιαλίστριες αποκηρύττουν την κίνηση για την απόκτηση δικαιώματος ψήφου των γυναικών ως μικροαστική.

1920: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α' αποκαθίσταται ως Βασιλιάς των Ελλήνων, μετά το θάνατο του γιου του Αλέξανδρου Α' και το δημοψήφισμα στις 5 Δεκεμβρίου.

1923: Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄και η βασίλισσα Ελισάβετ αναχωρούν από τον Πειραιά για την Κωστάντζα της Ρουμανίας κατόπιν υποδείξεως της κυβέρνησης Στυλιανού Γονατά, ο οποίος του πρότεινε να φύγει από την Ελλάδα μέχρι να αποφασιστεί η τύχη του πολιτεύματος. Είχε προηγηθεί πιεστικό διάβημα του Στρατιωτικού Συνδέσμου. Ορίζεται Αντιβασιλέας ο Παύλος Κουντουριώτης.

1924: Πωλείται στο Λονδίνο το τελευταίο μοντέλο της θρυλικής Rolls-Royce Silver Ghost.

1929: Η Βρετανία θεσπίζει ημερήσιο ωράριο εργασίας 7,5 ωρών για τους ανθρακωρύχους.

1941: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ιάπωνες αποβιβάζονται στο Χονγκ Κονγκ και συγκρούονται με τους Βρετανούς.

1946: Έναρξη του πρώτου πολέμου της Ινδοκίνας που οδήγησε στον πόλεμο του Βιετνάμ.

1948: Τίθεται σε εφαρμογή από τις κυβερνητικές δυνάμεις το σχέδιο «Περιστερά» για την εκκαθάριση της Πελοποννήσου από τους αντάρτες. Στην εκστρατεία παίρνουν μέρος 45.000 άνδρες του στρατού, υπό τον στρατηγό Τσακαλώτο.

1950: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, τοποθετεί το στρατηγό Ντουάιτ Αϊζενχάουερ Ανώτατο Διοικητή του ΝΑΤΟ.

1955: Ο Καρλ Πέρκινς ηχογραφεί τη μεγάλη επιτυχία του «Blue Suede Shoes».

1960: Η κυβέρνηση της Δυτικής Γερμανίας ανακοινώνει ότι δέχεται κατ' αρχάς να αναλάβει μέρος του προγράμματος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την Τουρκία.

1961: Υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της γαλλικής εταιρίας Σεν Γκομπέν για την ίδρυση νέας εταιρίας χημικών προϊόντων και λιπασμάτων.

1962: Την επιστροφή στην Ελλάδα της Καρυάτιδας του Ερεχθείου, η οποία βρίσκεται στο Βρετανικό μουσείο, ζητούν με επιστολή τους στους Times του Λονδίνου Βρετανοί πολιτικοί και συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο Φράνσις Νόελ Μπέικερ και ο Λώρενς Ντάρελ.

1962: Γίνεται δεκτή από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η παραίτηση του υπουργού Προνοίας Ανδρέα Στράτου, ο οποίος επικαλείται τον αποκλεισμό του από τις συνεδριάσεις για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του. Ο πρωθυπουργός δέχεται σε ακρόαση και τον κεντρώο βουλευτή Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες από την πλευρά του Σοφοκλή Βενιζέλου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Ένωσης Κέντρου με τα ανάκτορα και τις ένοπλες δυνάμεις.

1963: Αρνητικά απαντά η Αλβανία σε ελληνική πρόταση μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σοφοκλή Βενιζέλου για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα, με αντάλλαγμα την παραχώρηση καθεστώτος αυτονομίας στη Βόρειο Ήπειρο.

1965: Ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκολ επανεκλέγεται στο αξίωμα του προέδρου της Γαλλίας με 55,1% των ψήφων. Αντίπαλός του, ο μετέπειτα σοσιαλιστής πρόεδρος, Φρανσουά Μιτεράν.

1965: Ο στρατηγός Ντε Γκολ επανεκλέγεται στο αξίωμα του προέδρου της Γαλλίας με 55,1% των ψήφων. Αντίπαλός του, ο μετέπειτα σοσιαλιστής πρόεδρος, Φρανσουά Μιτεράν.

1971: Αίρεται ο στρατιωτικός νόμος από την 1η Ιανουαρίου 1972, εκτός των περοχών Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Ελεύθεροι οι εκτοπισμένοι.

1971: Κάνει πρεμιέρα η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι».

1972: Μετά την πιο μακρόχρονη αποστολή στη Σελήνη, το διαστημόπλοιο «Aπόλλων 17» προσθαλασσώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι η τελευταία αμερικανική αποστολή στο φεγγάρι.

1980: Με ταυτόχρονες εκρήξεις εμπρηστικών βομβών, καταστρέφονται στην Αθήνα τα πολυκαταστήματα «Μινιόν» και «Κατράντζος». Την ευθύνη για τις φωτιές αναλαμβάνει η «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης '80».

1983: Το αυθεντικό Παγκόσμιο Κύπελλο Ζιλ Ριμέ, που είχε κατακτήσει η Βραζιλία το 1970 στα γήπεδα του Μεξικού, κλέβεται από τα γραφεία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

1984: Κίνα και Μεγάλη Βρετανία συμφωνούν για την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην πρώτη. Η συμφωνία ανάμεσα στη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Ντενγκ Ξιάο Πίνγκ, προβλέπει την ενσωμάτωση του Χονγκ-Κονγκ στην Κίνα, από την 1η Ιουλίου 1997.

1986: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απελευθερώνει τον Αντρέι Ζαχάροφ και τη σύζυγό του από την εξορία στο Γκόρκι.

1990: Ορκίζεται στο Δημαρχείο της Αθήνας ο νέος δήμαρχος Αντώνης Τρίτσης και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

1993: Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος εκλέγεται νέος πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, με 600 ψήφους, έναντι 526 του Αλέκου Αλαβάνου.

1994: Ελλάδα και Ρωσία υπογράφουν συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου.

1997: Κάνει πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες η ταινία του Τζέιμς Κάμερον «Τιτανικός», που είναι η πρώτη σε εισπράξεις στην ιστορία του κινηματογράφου.

1997: Ο βραζιλιάνος παίκτης της Ιντερ Ρονάλντο κατακτά τη Χρυσή Μπάλα, το έπαθλο που απονέμεται από το γαλλικό περιοδικό France Football στον καλύτερο ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην Ευρώπη.

1997: Φεύγει από τη ζωή ο Μασάρου Ιμπούκα, ιάπωνας μηχανολόγος, συνιδρυτής της βιομηχανίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών SONY. [γεν. 11/4/1908]

1997: Στην περιοχή της Πιερίας, συνεχίζονται οι προσπάθειες ανεύρεσης του ουκρανικού αεροσκάφους «Γιάκοβλεφ», με τη συμμετοχή 6.000 στρατιωτών, εκατοντάδων εθελοντών, 30 ελικοπτέρων και αεροσκαφών.

2001: Στο Τοσοντσενγκέλ της Μογγολίας καταγράφεται αριθμός ρεκόρ βαρομεντρικής πίεσης, 1085.6 hPa.

2001: Διαδηλώσεις ξεσπούν στο Μπουένος Άιρες λόγω της οικονομικής κρίσης.

2007: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακηρύσσεται από το περιοδικό TIME «Πρόσωπο της Χρονιάς».

2008: Η παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς» ανακοινώνει τον τερματισμό της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και κατηγορεί το Ισραήλ για μη σεβασμό της κατάπαυσης των εχθροπραξιών.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1778 – Μαρία Θηρεσία, βασίλισσα της Γαλλίας.
Ήταν δούκισσα της Ανγκουλέμ και διάδοχος του θρόνου της Γαλλίας. Μεγαλύτερη και μόνη επιζήσασα από τα παιδιά του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΣΤ' και της Μαρίας Αντουανέτας.

1852 – Άλμπερτ Αβραάμ Μάικελσον, Πρώσος φυσικός.
Ο Άλμπερτ Αβραάμ Μάικελσον (Albert Abraham Michelson, 19 Δεκεμβρίου 1852 - 9 Μαΐου 1931) ήταν Αμερικανός φυσικός γνωστός για το έργο του πάνω στην μέτρηση της ταχύτητας του φωτός και κυριότερα για το Πείραμα Μάικελσον-Μόρλεϋ. Το 1907 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής και έγινε ο πρώτος Αμερικανός που παίρνει το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική.
Ο Μάικελσον γεννήθηκε στο Strzelno της επαρχίας του Πόζεν (σημ. Πόζναν) στο Βασίλειο της Πρωσίας (σημερινή Πολωνία) από εβραϊκή οικογένεια. Μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους γονείς του το 1855, όταν ήταν δύο χρονών. Μεγάλωσε στις πόλεις Camp Murphy, Καλιφόρνια και Βιρτζίνια Σίτι, Νεβάδα, όπου ο πατέρας του ήταν έμπορος. Πέρασε τα σχολικά του χρόνια στο Σαν Φρανσίσκο στο σπίτι της θείας του, Henriette Levy, η οποία ήταν η μητέρα του συγγραφέα Harriet Lane Levy.

1875 – Μιλέβα Μάριτς, Σέρβα φυσικός.
Η Μιλέβα Μάριτς (Милева Марић Ајнштајн, 19 Δεκεμβρίου 1875 - 4 Αυγούστου 1948) ήταν Σέρβα φυσικός και σύζυγος του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Έχει υποστηρίξει πως βοήθησε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν στις έρευνές του. Παραμένει μυστήριο αν ο ισχυρισμός της Μιλέβας Μάριτς είναι αληθινός.
Γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1875 από μια πλούσια οικογένεια. Παντρεύτηκε με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και έκανε τρία παιδιά μαζί του. Την Lieserl (1902) (εκτός γάμου), τον Hans Albert (1904) και τον Eduard (1910). Η ακριβής τύχη της Lieserl είναι άγνωστη, καθώς άλλοι ισχυρίζονται πως δόθηκε για υιοθεσία και άλλοι πως πέθανε το 1903. Με τον Αϊνστάιν χώρισε το 1919.

1906 – Λεονίντ Μπρέζνιεφ, Πρόεδρος της ΕΣΣΔ.
Ο Λεονίντ Ιλίτς Μπρέζνιεφ (προφορά σύμφωνα με το ΔΦΑ [Καμίνσκογιε, σήμερα Ντνιπροντσερσίνσκ της Ουκρανίας, 19 Δεκεμβρίου 1906 - Μόσχα, 10 Νοεμβρίου 1982), ήταν Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης από το 1964 μέχρι το 1982 και Πρόεδρος του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ από το 1977 ως το 1982. Τιμήθηκε τέσσερις φορές με τον τίτλο Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης και του είχε απονεμηθεί ο τίτλος του Στρατάρχη της Σοβιετικής Ένωσης.

1910 – Ζαν Ζενέ, Γάλλος συγγραφέας.
Ζαν Ζενέ (γαλλικά: Jean Genet, 19 Δεκεμβρίου 1910 - 1986), Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης. Ο περιθωριακός ομοφυλόφιλος και ιδιότροπος εκπρόσωπος του θεάτρου του παραλόγου, μέσα από τα έργα του απεικονίζει την ίδια του τη ζωή. Λωποδύτης, κατάδικος και εκδιδόμενος ομοφυλόφιλος, ο Ζενέ περιπλανήθηκε στην Ευρώπη, έγινε το αγαπημένο παιδί της γαλλικής διανόησης, αφοσιώθηκε σε έναν ακροβάτη, και αργότερα μεταμορφώθηκε από απολιτίκ σε ακτιβιστή, υποστηρίζοντας τους Μαύρους Πάνθηρες και ακολουθώντας Παλαιστίνιους στρατιώτες σε στρατόπεδα του Λιβάνου και της Ιορδανίας.

1915 – Εντίθ Πιάφ ήταν Γαλλίδα τραγουδίστρια, ίσως η πιο σημαντική παρουσία στη γαλλική σκηνή των βαριετέ. (Édith Piaf, ορθή απόδοση ονόματος: Εντίτ Πιάφ, Παρίσι, 19 Δεκεμβρίου 1915 – Γκρας, 10 Οκτωβρίου 1963)
Το πραγματικό της όνομα ήταν Εντίθ Τζοβάνα Γκασιόν (Édith Giovanna Gassion).
Τραγούδια όπως το La vie en rose (1946) και το Non, je ne regrette rien (1960), εκτόξευσαν τη φήμη της και την κατέστησαν την πιο δημοφιλή τραγουδίστρια της Γαλλίας.


 

1959 – Γουόλτερ Γουίλιαμς, ο τελευταίος επιζών του αμερικανικού εμφυλίου. (Γεν. 1842)

1986 – Ράιαν Μπάμπελ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής.

1986 – Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1987 – Καρίμ Μπενζεμά, Γάλλος ποδοσφαιριστής.

1988 – Αλέξις Σάντσες, Χιλιανός ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1111 – Αμπού Χαμίντ Μουχάμαντ Ιμπν Μουχάμαντ Ατ-τούσι Αλ-Γκαζαλί ή Αλ-Γκαζαλί, γνωστός επίσης με το ελληνοποιημένο όνομα Αλγάζελ, ήταν μουσουλμάνος θεολόγος, νομικός, φιλόσοφος και μυστικιστής περσικής καταγωγής. (1058 - 19 Δεκεμβρίου 1111)
Την πρώτη εκπαίδευση έλαβε στη γενέτειρά του και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Γκουργκάν και τη Νισαπούρ με δάσκαλο τον ιμάμη των δύο ιερών πόλεων της Μέκκας και της Μεδίνας, τον αλ-Γιουβαϊνί, Αμπου'λ Μα'αλί (1028-85), ο οποίος τον επηρέασε σημαντικά στις απόψεις του για τον Σαχαριτισμό.
Εν γένει ο βίος του χωρίζεται σε τρεις κύριες περιόδους. Η πρώτη, η περίοδος της μάθησης ολοκληρώνεται με τον θάνατο του διδασκάλου του και την πρόσκλησή του στην αυλή του Νιζάμ αλ-Μουλκ, βεζύρη των Σελτζούκων σουλτάνων, προκειμένου να διδάξει στη σχολή της Βαγδάτης το 1091 (Ε.Ε. 484). Η δεύτερη περίοδος, περίοδος καθιέρωσης του αλ-Γκαζαλί ως ορθόδοξου διδασκάλου της ισλαμικής κοινότητας σηματοδοτείται από τη δολοφονία του βεζίρη Νιζάμ αλ-Μουλκ και τον επακόλουθο θάνατο του Σουλτάνου Μαλικσάς, καθώς επίσης από μία σοβαρότατη πνευματική κρίση, η οποία τον ωθεί να εγκαταλείψει τη Βαγδάτη, να απαρνηθεί τον εγκόσμιο πλούτο και να «αναχωρήσει» ως φτωχός Σούφι. Κατά την τρίτη περίοδο, περίοδο απόσυρσης, περιπλανήθηκε στη Συρία και την Παλαιστίνη, για να επιστρέψει εντέλει στο Τους, όπου ασχολήθηκε με τη συγγραφή, τις πρακτικές και τη διδασκαλία του Σουφισμού.
Δίνοντας διαλέξεις σε πολυάριθμους μαθητές στη Βαγδάτη ο αλ-Γκαζαλί άσκησε σημαντική κριτική στους νεοπλατωνικούς φιλόσοφους αλ-Φαραμπί και Αβικέννα και γενικότερα στη φιλοσοφία. Ωστόσο, σε αρκετά από τα κείμενά του παρουσιάζονται φιλοσοφικές απόψεις που είχε προγενέστερα απορρίψει, γεγονός που προκαλεί σχετική σύγχυση ως προς την πραγματική του σχέση με τη φιλοσοφία. Εξαιτίας λανθασμένων μεταφράσεων από τα λατινικά, δόθηκε αρχικά η εντύπωση ότι και οι τρεις φιλόσοφοι είχαν τις ίδιες απόψεις.
Ωστόσο, ο αλ-Γκαζαλί είναι σαφώς διαφοροποιημένος από τους δύο προγενέστερους, όχι μόνον σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της αναγκαιότητας του Θεού, αλλά και στο ζήτημα της χρονικής δημιουργίας του κόσμου. Σύμφωνα με τον φιλόσοφο ο κόσμος δημιουργήθηκε μέσα στον χρόνο, μέσω της θεϊκής βούλησης, ενώ δεν υφίσταται στην πραγματικότητα η έννοια της αναγκαιότητας. Τούτο σημαίνει πως ό,τι ορίζουμε ως γεγονότα συνδέονται βάσει της θεϊκής πράξης ή βούλησης. Περιστασιοκρατική (occasionalismus) η θεωρία του εξετάστηκε ενδελεχώς στον ύστερο μεσαίωνα και τη νεότερη φιλοσοφία.

1741 – Βίτους Μπέρινγκ, Δανός εξερευνητής.
Ο Βίτους Μπέρινγκ (12 Αυγούστου 1681 - 19 Δεκεμβρίου 1741) ήταν εξερευνητής, θαλασσοπόρος αξιωματικός του ρωσικού ναυτικού, δανικής καταγωγής. Στα 1725-30 υπό την ιδιότητα του αρχηγού της 1ης ρωσικής αποστολής, που ονομάσθηκε «1η αποστολή Καμτσάτκας» και με βοηθό το Ρώσο θαλασσοπόρο Αλεξέι Τσίρικωφ, περιέπλευσε τις ανατολικές ακτές της Καμτσάτκας, την νότια και ανατολική ακτή της χερσονήσου Τσουχόσκι και μπήκε στον πορθμό που χωρίζει την Ασία από την Αμερική (Βερίγγειος Πορθμός) και στη συνέχεια ανακάλυψε το νησί Άγιος Λαυρέντιος κ.ά.
Στη 2η αποστολή Καμτσάτκας (1733-1743) είχε και πάλι την αρχηγία της αποστολής. Αυτή τη φορά έφτασε από τον ίδιο δρόμο στις ακτές της Βόρειας Αμερικής και στη συνέχεια ανακάλυψε μερικά νησιά, από τη συστάδα των Αλεουτίων. Το 1741 ανακάλυψε τα νησιά που προς τιμήν του ονομάστηκαν «Νήσοι του Κυβερνήτη». Πέθανε στο ένα από τα δύο νησιά που μαζί με μερικά μικρότερα αποτελούν την ομάδα αυτή των «νησιών του Κυβερνήτη», όπου είχε μείνει να ξεχειμωνιάσει (χειμώνας 1741). Στο νησί που πέθανε δόθηκε το όνομα του.
Το όνομα του φέρει επίσης και η ομώνυμη θάλασσα του ΒΑ τμήματος του Ειρηνικού ωκεανού (Βερίγγειος θάλασσα).

1848 – Έμιλι Μπροντέ, Αγγλίδα συγγραφέας.
Η Έμιλι Τζέιν Μπροντέ (30 Ιουλίου 1818 - 19 Δεκεμβρίου 1848) ήταν Αγγλίδα συγγραφέας, γνωστή από το μοναδικό της μυθιστόρημα, Ανεμοδαρμένα Ύψη, το οποίο θεωρείται ένα από τα κλασικά έργα της αγγλικής λογοτεχνίας. Ήταν ένα από τα αδέλφια Μπροντέ, ανάμεσα στον αδελφό της Μπράνγουελ και τη νεαρότερη αδελφή Αν. Δημοσίευε τα έργα της με το ψευδώνυμο Έλλις Μπελ.

1915 – Αλόις Αλτσχάιμερ, ήταν Γερμανός ψυχίατρος και νευροπαθολόγος, συνάδελφος του Emil Kraepelin.
Ο Αλτσχάιμερ παρουσίασε την πρώτη δημοσιευμένη περίπτωση πρo-γεροντικής άνοιας, την οποία ο Kraepelin θα προσδιόριζε αργότερα ως ασθένεια του Αλτσχάιμερ.

1941 – Νικόλαος Μάμας, Έλληνας ευεργέτης.
Ο Νικόλαος Μάμας (1883 - 19 Δεκεμβρίου 1941) ήταν Έλληνας ευεργέτης του Γαλαξειδιού.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Αντωνίου Μάμα και της Αμαλίας, γερμανικής καταγωγής, η οποία πέθανε πρόωρα. Λόγω της απώλειας των γονιών του μεγάλωσε με τη θεία του Μαριγώ Μάμα. Στα δώδεκά του έγινε ναυτικός όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή στις ναυτικές πολιτείες. Στη συνέχεια ως λαθρεπιβάτης έφυγε για την Αμερική και εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια. Το 1912 έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους ως εθελοντής.
Το 1924, έχοντας πια αποκτήσει μεγάλη περιουσία, επέστρεψε από την Αμερική και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Στον Πειραιά κατασκεύασε συγκρότημα πολυχώρων, το οποίο περιελάμβανε μια αίθουσα κινηματογράφου και οκτώ καταστήματα. Από το 1938 άρχισε να συνεισφέρει οικονομικώς στην κοινότητα Γαλαξειδίου. Προσέφερε οικονομικούς πόρους για ανασκαφές αλλα και για διάφορα κοινωφελή έργα. Με διαθήκη του κληροδότησε το συγκρότημα πολυχώρων στην κοινότητα Γαλαξειδίου. Με τα έσοδα του συγκεκριμένου ακινήτου χρηματοδοτούνται τα ομώνυμα βραβεία σε μαθητές καθώς και διάφορες οικονομικές ενισχύσεις σε απόρους.
Απεβίωσε στις 19 Δεκεμβρίου του 1941 στον Πειραιά και ενταφιάστηκε στο Γαλαξείδι. Ήταν παντρεμένος με την Βασιλική Κορδοπάτη.

1946 – Πολ Λανζεβέν, Γάλλος φυσικός.
Ο Πολ Λανζεβέν (Paul Langevin, 23 Ιανουαρίου 1872 – 19 Δεκεμβρίου 1946) ήταν σημαντικός Γάλλος φυσικός, γνωστός για τη «Δυναμική Λανζεβέν» και την «Εξίσωση Λανζεβέν».
Ο Λανζεβέν γεννήθηκε στο Παρίσι. Σπούδασε στην École Supérieure de Physique et de Chimie Industrielles και στην École Normale Supérieure. Μετά πήγε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και σπούδασε στο εκεί Εργαστήριο Κάβεντις υπό τον Τζόζεφ Τζον Τόμσον. Επέστρεψε στη Σορβόνη και πήρε το διδακτορικό του με επιβλέποντα τον Πιέρ Κιουρί το 1902. Το 1904 έγινε καθηγητής της Φυσικής στο Collège de France. Το 1926 ο Λανζεβέν έγινε διευθυντής στην École de Physique et Chimie, ενώ το 1934 εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών.
Ο Λανζεβέν διακρίθηκε για τις έρευνές του στον παραμαγνητισμό και τον διαμαγνητισμό, και για τη σύγχρονη ερμηνεία τους. Περίφημη είναι η παραγωγή από αυτόν υπερήχων με χρήση του Πιεζοηλεκτρικού φαινομένου. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εργάσθηκε στη χρήση των υπερήχων για την ανίχνευση υποβρυχίων, αλλά ο πόλεμος τελείωσε πριν λειτουργήσει η σχετική διάταξη.
Το 1910 διαδόθηκε ότι είχε μια ερωτική σχέση με τη Μαρία Κιουρί, χήρα πλέον και πέντε χρόνια μεγαλύτερή του. Ο ίδιος ο Λανζεβέν ήταν τότε παντρεμένος, αλλά σε διάσταση, και πατέρας 4 παιδιών — σήμερα, τα εγγόνια τους είναι παντρεμένα μεταξύ τους: η Ελέν Λανζεβέν-Ζολιό (Hélène Langevin-Joliot) και ο Μισέλ Λανζεβέν (Michel Langevin).
Ο Λανζεβέν απομακρύνθηκε από τη θέση του από τη ναζιστική Κυβέρνηση του Βισύ εξαιτίας της αντιθέσεώς του στη ναζιστική ιδεολογία. Πέθανε στο Παρίσι δύο χρόνια μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας.

1953 – Ρόμπερτ Άντριους Μίλικαν, Αμερικανός φυσικός.
Ο Ρόμπερτ Α. Μίλικαν (Robert Andrews Millikan, 22 Μαρτίου 1868 - 19 Δεκεμβρίου 1953) ήταν Αμερικανός πειραματικός φυσικός, το 1923 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής για την εργασία του πάνω στο στοιχειώδες φορτίο του ηλεκτρικού ρεύματος και στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο. Από το 1921 έως το 1945 ήταν πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.

1996 – Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι, Ιταλός ηθοποιός.
Ο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι (ιταλικά: Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni, 28 Σεπτεμβρίου 1924 - 19 Δεκεμβρίου 1996) ήταν Ιταλός ηθοποιός. Γεννήθηκε στο χωριό Φοντάνα Λίρι, νότια της Ρώμης, και μεγάλωσε στο Τορίνο και την Ρώμη. Ήταν ανιψιός του διάσημου Ιταλού γλύπτη Ουμπέρτο Μαστρογιάννι (Umberto Mastroianni, 1910 - 1998).
Τα πρώτα χρόνια κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εργάστηκε ως βιομηχανικός σχεδιαστής. Συνελήφθη από τους ναζί που τον έστειλαν σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στη Βόρεια Ιταλία, από όπου κατάφερε να δραπετεύσει. Πήγε στη Βενετία όπου έζησε κρυμμένος μέχρι το τέλος του πολέμου. Μεταγενέστερα, άρχισε να εργάζεται ως λογιστής για την Eagle-Lion, μια μικρή αγγλική εταιρεία παραγωγής και διανομής.

2003 – Κώστας Βαλσάμης, γλύπτης, (Πιο γνωστό έργο του το γλυπτό «Η Μάνα της κατοχής», που κοσμεί την είσοδο του Α' Νεκροταφείου).
O Κώστας Βαλσάμης ήταν Έλληνας γλύπτης, ο οποίος γεννήθηκε στη Σύμη της Δωδεκανήσου το 1908 και πέθανε στην Αθήνα το έτος 2003. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας, από το 1932 ως την αποφοίτησή του το 1937, με καθηγητή τον Κώστα Δημητριάδη.
Εργάστηκε ως γλύπτης μέχρι το 1945, οπότε με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης έφυγε για το Παρίσι, όπου συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (École Supérieure des Beaux-Arts) του Παρισιού, κοντά στο Γάλλο γλύπτη Μαρσέλ Ζιμόν (Marcel Gimond, 1894 – 1961). Στη συνέχεια, παρακολούθησε μαθήματα στην Ακαδημία της Γκραντ Σωμιέρ (Académie de la Grande Chaumière), όπου μαθήτευσε στο εργαστήριο του Ρωσο-γάλλου γλύπτη Όσιπ Ζάντκιν (Ossip Zadkine, 1890 - 1967).
To 1980, το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων, ενώ από το 1987 ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών.
Ο Κώστας Βαλσάμης υποστηρίχθηκε και ενθαρρύνθηκε στο έργο του από τη ζωγράφο σύζυγό του Ζωή Βαλσάμη, απόφοιτο της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού.
Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ).