DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 14 Δεκεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Dekemvris

Σαν σήμερα 14 Δεκεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Παγκόσμιες ημέρες
Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης
Ημέρα της Μαϊμούς

Εορτάζουν
Αγίου Αρριανού του ηγεμόνος, (Αρριανός, Αριανός, Αρρειανός, Αρειανός, Αρριανή, Αριάνα)
Αγίου Λευκίου, (Λεύκιος, Λεύκης, Λεύκος, Λεύκας, Λευκός, Λευκή, Λευκούλα, Λευκάδα)

14 Δεκεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

164 π.Χ: Ο Ιούδας Μακαβαίος αναστηλώνει τον ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ. Το γεγονός γιορτάζεται κάθε χρόνο από τους Εβραίους. (Χανούκα).

1287: Ισχυρότατη καταιγίδα στη Βόρεια Θάλασσα προκαλεί την κατάρρευση φράγματος στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει μεγάλο μέρος της περιοχής και να χάσουν τη ζωή τους 50.000 άνθρωποι. Η θύελλα έμεινε γνωστή στην ιστορία ως «Πλημμύρα της Αγίας Λουκίας».

1542: Η πριγκίπισσα Μαίρη Στιούαρτ ανεβαίνει στο θρόνο της Σκωτίας.

1656: Ο γάλλος κατασκευαστής κομποσκοινιών Ζακέν δημιουργεί στο Παρίσι τα πρώτα τεχνητά μαργαριτάρια, κατασκευασμένα από γύψο.

1782: Οι αδελφοί Μονγκολφιέ κάνουν τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις με αερόστατο.

1819: Η Αλαμπάμα γίνεται η 22η πολιτεία των ΗΠΑ.

1822: Η Ιερά Συμμαχία καταδικάζει την Ελληνική Επανάσταση, θεωρώντας τη διακήρυξή της "αυθάδη και αδεξία".

1825: Ανήμερα της ορκωμοσίας του τσάρου Νικολάου Α’, ξεσπά στη Ρωσία η επανάσταση μυστικής οργάνωσης που την αποτελούν αστοί, βιοτέχνες και έμποροι. Δεν έχει τύχη, καθώς την ίδια κιόλας μέρα πνίγεται στο αίμα από τις τσαρικές δυνάμεις. Είναι η αρχή του ξεσηκωμού των Δεκεμβριστών, όπως θα μείνει στην ιστορία.

1877: Η Σερβία τίθεται στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1900: Ο καθηγητής Μαξ Πλανκ, του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, διατυπώνει για πρώτη φορά τη θεωρία των κβάντων.

1902: Ξεκινούν οι εργασίες για το τηλεγραφικό δίκτυο, που θα ενώσει το Σαν Φραντζίσκο με τη Χονολουλού.

1911: Ο νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούντσεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στο Νότιο Πόλο.

1914: Ιδρύεται ναύσταθμος στον Σκαραμαγκά.

1914: Ιδρύεται στην Αθήνα η Ένωση Συντακτών, με πρόεδρο τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Ιωάννη Κονδυλάκη. Το 1947 θα μετονομασθεί σε ΕΣΗΕΑ.

1922: Παραιτείται ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μελέτιος, προκειμένου να διευκολύνει τη διευθέτηση του πατριαρχικού ζητήματος.

1925: Η Όπερα του Βερολίνου φιλοξενεί την πρώτη παράσταση του λυρικού δράματος του Άλμπαν Μπεργκ "Βότσεκ"(Wozzeck). Διευθύνει ο Έριχ Κλέιμπερ.

1929: Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1939: Η Σοβιετική Ένωση αποβάλλεται από την Κοινωνία των Εθνών, λόγω της εισβολής της στη Φινλανδία.

1943: Β’ παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί, μετά την καταστροφή των Καλαβρύτων, επανέρχονται στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, τη λεηλατούν αποκομίζοντας 70 φορτία με κειμήλια, και στη συνέχεια την παραδίδουν στις φλόγες.

1947: Η Ρεάλ Μαδρίτης εγκαινιάζει το νεόκτιστο γήπεδό της, 95.000 θέσεων, που παίρνει το όνομα του προέδρου αλλά και ποδοσφαιριστή της ομάδας Σαντιάγο Μπερναμπέου.

1950: Κυκλοφορεί το χριστουγεννιάτικο τραγούδι «Frosty the snowman».

 

1955: Θεμελιώνεται το διυλιστήριο του Ασπροπύργου.

1955: Οι "οικογένεια" του ΟΗΕ μεγαλώνει. Τα νέα μέλη είναι: Αλβανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σρι Λάνκα, Φιλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιορδανία, Λάος, Νεπάλ, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Λιβύη.

1955: Στην Κύπρο το ΑΚΕΛ και οι οργανώσεις του κηρύσσονται παράνομες από τους Άγγλους κατακτητές και διακόπτεται η κυκλοφορία της κομματικής εφημερίδας «Νέος Δημοκράτης».

1960: Υπογράφεται στο Παρίσι από 20 χώρες η συνθήκη για τη δημιουργία του Οργανισμού για την Οικονομική Ανάπτυξη και Συνεργασία (ΟΟΣΑ).

1961: Η 60ή επέτειος των γενεθλίων του βασιλιά Παύλου συμπίπτει με την τελετή των αρραβώνων της κόρης του Σοφίας με τον διάδοχο του ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος.

1962: Το «Μάρινερ 2» της NASA γίνεται το πρώτο διαστημικό σκάφος που περνά από την Αφροδίτη.

1972: Οι γυναίκες των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα ζητούν, με υπόμνημά τους, γενική αμνηστία.

1976: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στο Φάληρο τον απότακτο αστυνομικό και βασανιστή της χούντας Ευάγγελο Μάλλιο για βασανιστήρια κατά την περίοδο της επταετίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγο προτού ξεψυχήσει, στη Γενική Κλινική Παλαιού Φαλήρου, ο Μάλλιος φώναξε στους γιατρούς: «1973, ένας ψηλός και μία κοπέλα». Τον ίδιο αριθμό είχε φωνάξει και τη στιγμή που έπεφτε αιμόφυρτος στον δρόμο.

1979: Ακριβαίνουν και πάλι το πετρέλαιο και η βενζίνη στη διεθνή αγορά.

1980: Η Γιόκο Ονο καλεί τον κόσμο σε δεκάλεπτη σιγή στη μνήμη του Τζον Λένον, που δολοφονήθηκε πριν από έξι μέρες. 100.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης.

1981: Το Ισραήλ προσαρτά τα Υψίπεδα του Γκολάν στο έδαφός του, τα οποία είχε καταλάβει το 1967 στον Πόλεμο των Εξι Ημερών.

1989: Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ αποφασίζουν να προχωρήσουν στη μείωση των συμβατικών όπλων από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια Όρη.

1991: Για πρώτη φορά ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται σαφώς σε τουρκική κατοχή στην Κύπρο.

1993: Στη Βρετανία, 50 Κούρδοι ξεκινούν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την "εκστρατεία γενοκτονίας της τουρκικής κυβέρνησης".

1994: Στα Σκόπια, οι αρχές κατεδαφίζουν με μπουλντόζα το κτίριο, όπου θα στεγαζόταν το αλβανόφωνο Πανεπιστήμιο στο Τέτοβο, κρίνοντας τη λειτουργία του αντισυνταγματική.

1995: Υπογράφεται επισήμως στο Παρίσι η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον για τη Βοσνία -παρουσία και του Αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον- με την οποία τερματίζεται ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος.

1996: Ο Κόφι Ανάν αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

1997: Στο Μεξικό, η κακοκαιρία σκοτώνει τουλάχιστον 20 ανθρώπους.

1998: Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών βραβεύει στην ετήσια γιορτή του 23 αθλητές και αθλήτριες με μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Ολυμπιακών αθλημάτων. Μεταξύ των βραβευθέντων είναι οι: Πύρρος Δήμας, Λεωνίδας Σαμπάνης, Κάχι Καχιασβίλι, Όλγα Βασδέκη, Ιωάννης Μελισσανίδης, η Εθνική ομάδα Ελπίδων στο ποδόσφαιρο και η Eθνική ομάδα πόλο ανδρών. Ειδικές βραβεύσεις λαμβάνουν οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Χρήστος Ιακώβου, Yury Sedych, Βαγγέλης Παπαθανασίου και Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

2000: Πρωτοφανές σκάνδαλο στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων. Η ομάδα μπάσκετ της Ισπανίας, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, καλείται να επιστρέψει τα μετάλλιά της, καθώς διαπιστώθηκε ότι κανείς αθλητής της δεν ήταν ανάπηρος.

2000: Ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοινώνει την ίδρυση νέου κόμματος, του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών (ΚΕΠ).

2006: Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό.

2008: Ο Τζορτζ Μπους κάνει το τελευταίο του ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο Ιράκ. Σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη ο δημοσιογράφος Μουνταντάρ αλ Ζαϊντί του πετάει δύο παπούτσια χωρίς όμως να τον πετύχει.

2010: Στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οδηγεί τον βουλευτή Πρεβέζης του κόμματος Βαγγέλη Παπαχρήστο η επιλογή του να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις αλλαγές στα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ. Το νομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας υπερψηφίστηκε επί της αρχής με τις 156 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1503 – Μισέλ Ντε Νοτρ Νταμ, Γάλλος αστρολόγος, φαρμακοποιός, αστρολόγος και μελλοντολόγος, γνωστός στην Ελλάδα ως Νοστράδαμος.

1546 – Τύχο Μπράχε (επίσης Τύχων Μπραχέ, Τύχων Βράχιος) (Tyge Brahe, εκλατινισμένα Tycho Brahe, (14 Δεκεμβρίου 1546 – 24 Οκτωβρίου 1601) ήταν Δανός αστρονόμος, αστρολόγος και αλχημιστής.
Γεννήθηκε στο κάστρο των προγόνων του, το Κνούτστορπ (Knutstorp), στη σημερινή Σουηδία (τότε ανήκε στη Δανία). Παρακολουθώντας νομικές σπουδές στη Λειψία, επιδόθηκε με πάθος στις αστρονομικές μελέτες, ενώ στη συνέχεια, μετά από επισκέψεις που πραγματοποίησε σε πολλά ξένα αστεροσκοπεία, επέστρεψε το 1571 στη πατρίδα του και εγκαταστάθηκε στη Μονή του Χέρριντσβαντ. Τον επόμενο χρόνο αναγνώρισε και μελέτησε τον περίφημο καινοφανή αστέρα (nova) που περιέγραψε στο έργο του Ο νέος αστέρας του 1572. Μετά από πρόσκληση του Βασιλέως Φρειδερίκου Β΄ οργάνωσε το 1574 σειρά μαθημάτων αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Το 1575, αναχώρησε και πάλι από τη Δανία, όπου και επέστρεψε λαμβάνοντας ως δώρο από τον Βασιλέα της Δανίας εκτός μιας σοβαρής ετήσιας χορηγίας και τη μικρή νήσο Βεν (ΒΑ. της Κοπεγχάγης) όπου και έκτισε μεγαλοπρεπή πύργο, τον «Ουράνιμποργκ» («Κάστρο του Ουρανού»), στο οποίο και εγκατέστησε τυπογραφείο, εργοστάσιο χάρτου και βεβαίως αστεροσκοπείο, που έδωσε το όνομα «Στέλμπουργκ» («Πύργος των Αστέρων»).

1883 – Μανώλης Καλομοίρης, έλληνας συνθέτης, μουσικός γλωσσοπλάστης της νεώτερης Ελλάδας, όπως χαρακτηρίστηκε, υπήρξε η επιβλητικότερη μορφή της Εθνικής Σχολής.

1895 – Ο Πωλ Ελυάρ (πραγματικό όνομα: Eugène Émile Paul Grindel, 14 Δεκεμβρίου 1895 - 18 Νοεμβρίου 1952) ήταν Γάλλος συγγραφέας και ποιητής ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στα καλλιτεχνικά ρεύματα του ντανταϊσμού και του υπερρεαλισμού.Θεωρείται μέχρι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ποιητές .

1909 – Έντουαρντ Τατούμ, Αμερικανός γενετιστής, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για τις εργασίες του στη μικροβιακή γενετική.

1911 – Γεώργιος Ιβάνοφ, κολυμβητής και υδατοσφαιριστής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, που εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής, εξαιτίας της αντιστασιακής δράσης του. Θεωρείται ο μεγαλύτερος σαμποτέρ των Συμμάχων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εκπαιδεύτηκε στη Σχολή των Μυστικών Πρακτόρων της S.O.E. (Special Operations Executive) στη Μέση Ανατολή και του ανατέθηκε η αποστολή να συντονίσει την δράση των διαφόρων αντιστασιακών κινήσεων και να οργανώσει το δίκτυο πληροφοριών και τις δολιοφθορές στην Ελλάδα.

Προς τιμήν του, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ηρακλή φέρει το όνομά του (Ιβανόφειο). (Θαν. 4/1/1943).

1922 – Νικολάι Γκεννάντιεβιτς Μπάσοφ ήταν Σοβιετικός φυσικός και παιδαγωγός. Για την εργασία του πάνω στην κβαντική ηλεκτρονική, η οποία οδήγησε στην κατασκευή του λέιζερ και μέιζερ μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής με τους Αλεξάντρ Πρόχοροφ και Τσαρλς Χαρντ Τάουνς. (14 Δεκεμβρίου 1922 - 1 Ιουλίου 2001)
Ο Μπάσοφ γεννήθηκε στην πόλη Ουσμάν στη σημερινή περιφέρεια Λίπετσκ της Ρωσίας. Τελείωσε το σχολείο το 1941 στο Βορόνεζ, και αργότερα έκανε τη στρατιωτική του θητεία στην Ιατρική Ακαδημία Κούιμπισεφ. Το 1943 άφησε την Ακαδημία και εντάχθηκε στον Κόκκινο Στρατό, συμμετέχοντας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με το Πρώτο Ουκρανικό Μέτωπο. Ο Μπάσοφ αποφοίτησε από τη σχολή φυσικής μηχανικής της Μόσχας το 1950. Τότε είχε μια καθηγεσία στο MEPI και επίσης είχε εργαστεί στο Ινστιτούτο Φυσικής Λέμπεντεφ (LPI), όπου έκανε μια διατριβή το 1953 για την υποψηφιότητα Επιστημών βαθμού (ισοδύναμο με διδακτορικό) και μια διατριβή για το διδακτορικό του πτυχίο Επιστημών το 1956. Ο Μπάσοφ ήταν διευθυντής του LPI την περίοδο 1973-1988. Εξελέγη το 1962 αντεπιστέλλον μέλος της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών (Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών από το 1991) και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας το 1966. Το 1967 εξελέγη μέλος του Προεδρείου της Ακαδημίας (1967-1990), από το 1990 ήταν ο σύμβουλος του Προεδρείου της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών. Ήταν επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Επιστημών. Ήταν ο επικεφαλής του εργαστηρίου κβαντικής ραδιοφυσικής στο LPI μέχρι το θάνατό του το 2001

1946 – Τζέιν Μπέρκιν, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1953 – Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έλληνας πολιτικός.
Ο Ευάγγελος-Βασίλειος Μεϊμαράκης (14 Δεκεμβρίου 1953) είναι Έλληνας δικηγόρος, πολιτικός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τα έτη 2012-2015 διατέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και από τις 5 Ιουλίου μέχρι 23 Νοεμβρίου 2015 πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης έχει διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας καθώς και υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού.

1965 – Αλιόσα Ασάνοβιτς, Κροάτης ποδοσφαιριστής.

1979 – Μάικλ Όουεν, Άγγλος ποδοσφαιριστής.

1979 - Σόφι Μονκ, Αυστραλή τραγουδίστρια και ηθοποιός.

1984 - Τζάκσον Ράθμπον, Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής.

1985 - Γιάκουμπ Μπλασικόφσκι, Πολωνός ποδοσφαιριστής.

1988 - Βανέσα Χάντζενς, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

Θάνατοι σαν σήμερα

1799 – Τζορτζ Ουάσινγκτον ή Γεώργιος Ουάσιγκτον ήταν ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1789-1797), διοικητής του Γενικού Επιτελείου του Ηπειρωτικού Στρατού κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης και ένας από τους ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. (22 Φεβρουαρίου 1732 – 14 Δεκεμβρίου 1799)
Προήδρευσε της συνέλευσης που συνέταξε το Σύνταγμα, το οποίο αντικατέστησε τα άρθρα της Συνομοσπονδίας και καθόρισε τη θέση του Προέδρου.

Ο Ουάσιγκτον εξελέγη Πρόεδρος με ομόφωνη επιλογή των 69 εκλογέων το 1788, και υπηρέτησε δύο θητείες. Φρόντισε για τη δημιουργία μιας ισχυρής, καλά χρηματοδοτούμενης εθνικής κυβέρνησης που θα διατηρούσε την ουδετερότητα στους πολέμους που θα μαίνονταν στην Ευρώπη, θα κατέστειλε εξεγέρσεις, και θα κέρδιζε την αποδοχή μεταξύ των Αμερικανών όλων των τύπων. Το στυλ ηγεσίας του εγκαθίδρυσε πολλές μορφές και τελετουργικά της κυβέρνησης που έχουν χρησιμοποιηθεί, όπως η χρήση ενός συστήματος υπουργικού συμβουλίου και την παροχή ομιλίας κατά την ορκωμοσία. Ακόμα, η ειρηνική μετάβαση από την προεδρία του στην προεδρία του Τζον Άνταμς δημιούργησε μια παράδοση που συνεχίζεται στον 21ο αιώνα. Ο Ουάσιγκτον χαρακτηρίστηκε ως εθνοπατέρας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ζωής του.
O Τζορτζ Ουάσινγκτον γεννήθηκε από αγροτική αριστοκρατική οικογένεια της Βιρτζίνια. Η οικογένειά του είχε στην κατοχή της καπνοκαλλιέργειες και δούλους. Αφότου πέθαναν ο πατέρας και ο μεγαλύτερος αδερφός του, όταν ήταν νέος, συνδέθηκε προσωπικά με τον ισχυρό Ουίλιαμ Φαίρφαξ, ο οποίος τον προώθησε ως τοπογράφο και στρατιώτη. Έγινε γρήγορα ανώτερος αξιωματικός των αποικιακών δυνάμεων κατά την διάρκεια των πρώτων σταδίων του Πολέμου Γάλλων και Ινδιάνων. Επιλέχθηκε από το Δεύτερο Ηπειρωτικό Κογκρέσο το 1775 να γίνει διοικητής του Γενικού Επιτελείου του Ηπειρωτικού Στρατού στην Αμερικανική Επανάσταση. Ο Ουάσινγκτον κατάφερε να εκδιώξει τους Βρετανούς από τη Βοστώνη το 1776, όμως να ηττηθεί και παρ' ολίγο να αιχμαλωτιστεί αργότερα εκείνο το έτος όταν έχασε την Νέα Υόρκη. Μετά την διάσχιση του ποταμού Ντελάγουερ μες στο καταχείμωνο, νίκησε τους Βρετανούς σε δύο μάχες και ανακατέλαβε το Νιού Τζέρσεϊ.
Μετά την Επανάσταση
Μετά το τέλος του πολέμου το 1783 αποσύρθηκε στις καλλιέργειές του, αλλά επέστρεψε στη δημόσια ζωή στο τέλος της δεκαετίας του 1780, ανήσυχος για την πορεία της ένωσης, για να παρακινήσει και να επιβλέψει την σύνταξη του συντάγματος, το οποίο ισχυροποίησε τους δεσμούς μεταξύ των Πολιτειών δίνοντας στη χώρα ουσιαστικά τη μορφή που έχει σήμερα. Μετά την ψήφιση του συντάγματος εξελέγη δύο φορές στην Προεδρία, λαμβάνοντας το 100% των ψήφων από το εκλεκτορικό σώμα. Αυτός ξεκίνησε την παράδοση που ήθελε τους προέδρους των Η.Π.Α. να μην επιδιώκουν την εκλογή τους για τρίτη θητεία στο αξίωμα, η οποία εντάχθηκε ως η 22η Τροπολογία στο Σύνταγμα των ΗΠΑ μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (21 Μαρτίου 1947).

Δεν ανήκε σε κόμμα, καθώς οι Εθνοπατέρες των Η.Π.Α. ήλπιζαν πως δεν θα εξελίσσονταν κομματικές παρατάξεις στη χώρα τους, ελπίδες που τελικά αποδείχθηκαν απατηλές, καθώς από τις πρώτες κιόλας εκλογές μετά τον Ουάσινγκτον εμφανίστηκαν κόμματα. Πέθανε το 1799 σε ηλικία 67 ετών.

1943 – Τζον Χάρβεϊ Κέλογκ, Αμερικανός γιατρός και πρωτοπόρος της υγιεινής διατροφής, ο οποίος δημιούργησε τα περίφημα κορν-φλέικ, τα οποία βιομηχανοποίησε ο αδελφός του Γουίλιαμ, ιδρύοντας της εταιρία Kellogg.

1989 – Αντρέι Ζαχάρωφ, Ρώσος φυσικός και ακτιβιστής. Πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο όμως αρνήθηκε. (Γεν. 21/5/1921).
Ο Αντρέι Ζαχάρωφ ή ορθότερα Σάχαροφ (ρωσικά:Андрей Дмитриевич Сахаров), ΔΦΑ: [ɐnˈdrʲej ˈsaxərəf] ήταν Ρώσος φυσικός επιστήμονας. και ένας από τους επιστήμονες που δημιούργησσν την πρώτη σοβιετική βόμβα υδρογόνου. Αργότερα έγινε κοινωνικός ακτιβιστής, αντιφρονών και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναπληρωτής Λαϊκού Κόμματος ΕΣΣΔ, συγγραφέας του Συντάγματος της Ένωσης Σοβιετικών Δημοκρατιών της Ευρώπης και της Ασίας. Νομπελίστας Ειρήνης για το 1975. Είναι ελληνικής καταγωγής εκ μητρός. Για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων είχε στερηθεί όλων των σοβιετικών διακρίσεων και βραβείων και εξορίστηκε από τη Μόσχα.

1990 – Φρήντριχ Ντύρενματ (Friedrich Dürrenmatt, 5 Ιανουαρίου 1921 – 14 Δεκεμβρίου 1990) ήταν Ελβετός θεατρικός συγγραφέας, ένας από σημαντικότερους εκπρόσωπους της ανανέωσης του γερμανικού θεάτρου.
Γιος προτεστάντη πάστορα, σπούδασε στα πανεπιστήμια της Ζυρίχης και της Βέρνης.
Επηρεασμένος από τον Μπρεχτ ως προς τις τεχνικές του, συνδυάζει το κωμικό με το τραγικό και στο έργο του κυριαρχεί το γκροτέσκο, το μακάβριο και το παράλογο. Χαρακτηριστικό δείγμα «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» που αρχίζει εύθυμα και συνεχίζεται εφιαλτικά.
Εκτός από θεατρικά έργα ο Ντύρενματ έγραψε αστυνομικά μυθιστορήματα και κριτικά δοκίμια.

1995 - Βύρων Πάλλης ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923.
Σπούδασε στο Βασιλικό Θέατρο. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1950 στο έργο "Άννα των χιλίων ημερών" με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, με τον οποίο και συνεργάστηκε για 4 χρόνια. Επέστρεψε στο Βασιλικό Θέατρο την περίοδο 1955-1957, ενώ αργότερα συνεργάστηκε με τους θιάσους των Λαμπέτη, Κατράκη και Χορν.
Έγινε δημοφιλής από τη ραδιοφωνική εκπομπή σε συνέχειες "Το σπίτι των ανέμων", στο ρόλο του δικηγόρου Λαμπίρη.
Στον κινηματογράφο έπαιξε για πρώτη φορά το 1954, ενσαρκώνοντας τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου "Θανασάκης ο πολιτευόμενος".
Παντρεύτηκε την επίσης ηθοποιό Αφροδίτη Γρηγοριάδου.
Πέθανε στις 14 Δεκεμβρίου 1995 από καρκίνο και κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

2010 – Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αμερικανός διπλωμάτης, με καθοριστικό ρόλο στην Κρίση των Ιμίων, («No ships, no troops, no flags» η προσταγή του προς Έλληνες και Τούρκους). (Γεν. 24/3/1941).

2013 - Πήτερ Ο' Τουλ, ήταν Ιρλανδός ηθοποιός, ο οποίος έγινε διάσημος το 1962 ερμηνεύοντας τον ρόλο του αντισυνταγματάρχη Τόμας Έντουαρντ Λόρενς (T. E. Lawrence) στην ταινία Λώρενς της Αραβίας.