DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 11 Δεκεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Dekemvris

Σαν σήμερα 11 Δεκεμβρίου 
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Παγκόσμιες ημέρες
Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Εορτάζουν
Μαρτύρων Αειθαλά και Ακεψεή

11 Δεκεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

361: Ο Ιουλιανός ο Αποστάτης γίνεται άρχοντας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Διοικεί από την Κωνσταντινούπολη και προσπαθεί να επαναφέρει τον Παγανισμό.

969: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Νικηφόρος Β´ Φωκάς δολοφονείται από τη σύζυγό του, Θεοφανώ, και τον εραστή της και μετέπειτα αυτοκράτορα Ιωάννη Α' Τσιμισκή.

1792: Αρχίζει στο Παρίσι η δίκη του βασιλιά Λουδοβίκου του 16ου, που θα τον οδηγήσει στη γκιλοτίνα.

1816: Η Ιντιάνα γίνεται η 19η πολιτεία των ΗΠΑ.

1844: Ο δρ. Τζον Ριγκς εφαρμόζει για πρώτη φορά αναισθησία για την εξαγωγή δοντιού του συναδέλφου του δρ. Χόρας Γουέλς, χρησιμοποιώντας νιτρικό οξείδιο.

1866: Η Dial Square FC, μία ποδοσφαιρική ομάδα από το Γούλιτς, δίνει τον πρώτο αγώνα της και συντρίβει με 6-0 την Eastern Wanderers. Αργότερα θα γίνει πασίγνωστη ως Arsenal FC.

1886: Η Dial Square FC, μία ποδοσφαιρική ομάδα από το Γούλιτς, δίνει τον πρώτο αγώνα της και συντρίβει με 6-0 την Eastern Wanderers. Αργότερα θα γίνει πασίγνωστη σε Arsenal FC.

1894: Διοργανώνεται η πρώτη παγκόσμια έκθεση αυτοκινήτου στο Παρίσι με εννέα εκθέτες.

1900: Τουρκικό απόσπασμα συγκρούεται με τη ληστρική συμμορία του Βουλγαρικού Κομιτάτου στην επαρχία Κοσόβου. Στη συμπλοκή παίρνουν μέρος και οι Βούλγαροι κάτοικοι του χωριού.

1909: Επιτυγχάνεται η πρώτη δημόσια προβολή έγχρωμων ταινιών με το διαδοχικό πέρασμα του φιλμ σε πράσινες και κόκκινες οθόνες.

1911: Η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία περιορίζουν την αλιεία της φάλαινας για να εμποδίσουν την εξαφάνιση του είδους.

1930: Η Τράπεζα των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, που έχει τουλάχιστον 400.000 καταθέτες, κλείνει και τα 60 υποκαταστήματά της.

1931: Το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίζει νόμο με τον οποίο οι βρετανικές κτήσεις αποκτούν την ανεξαρτησία τους. Συγκεκριμένα, με την Καταστατική Πράξη του Γουέστμινστερ, η Μεγάλη Βρετανία παραχωρεί πλήρη νομοθετική ανεξαρτησία στον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική και την Ιρλανδία.

1932: Δεν απονέμονται φέτος, όπως και την προηγούμενη χρονιά, τα Νόμπελ Φυσικής και Ειρήνης. Το Νόμπελ Λογοτεχνίας κερδίζει ο Βρετανός συγγραφέας Τζον Γκαλσγουόρθι, για το έργο του "Ο μύθος των Φορσάιθ".

1933: Στρατεύματα της Παραγουάης αιχμαλωτίζουν 11.000 Βολιβιανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια της μάχης του Τσάκο.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Γερμανία και Ιταλία κηρύσσουν πόλεμο στις ΗΠΑ. Η Αμερική απαντά κηρύσσοντας πόλεμο σε Γερμανία και Ιταλία. Την ίδια μέρα, η Ιαπωνία εισβάλει στη Βιρμανία.

1946: Δημιουργείται η UNICEF, που βραβεύτηκε για την προσφορά της με το Νόμπελ Ειρήνης το 1965. Ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 από τη γενική συνέλευση του νεοσύστατου τότε διεθνούς οργανισμού για να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ονομασία της προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων United Nations International Children’s Emergency Fund (Διεθνές Έκτακτο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά).

1949: Στη Νέα Υόρκη, επαινούνται οι επιτυχίες του Έλληνα αρχιμουσικού, Δημήτρη Μητρόπουλου.

1964: Ο Τσε Γκεβάρα μιλάει στο συμβούλιο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

1967: Το υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο Concorde παρουσιάζεται στην Τουλούζ της Γαλλίας.

1968: Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου νικά την Πορτογαλία με 4-2 στο Στάδιο Καραϊσκάκη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1970 στο Μεξικό.

1970: Έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας σημειώνεται έξω από κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης, χωρίς θύματα.

1972 - Το Apollo 17 γίνεται η έκτη και τελευταία αποστολή που προσεδαφίζεται στη Σελήνη.

1974: Ο ανώτατος δικαστικός Μιχαήλ Στασινόπουλος ορκίζεται προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη.

1981: Η Σφαγή στο Ελ Μοσότε: Στρατιώτες του Ελ Σαλβαδόρ σκοτώνουν περίπου 1.000 πολίτες, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

1982: Εγκαινιάζονται οι νέες εγκαταστάσεις της Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη.

1989: Στη Βουλγαρία, σε έκτακτο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο γραμματέας Πέταρ Μλαντένοφ, δηλώνει πρόθυμος να διαγράψει τον ηγετικό ρόλο του κόμματος από το Σύνταγμα και υπόσχεται ελεύθερες εκλογές μέχρι το Μάιο του 1990.

1989: Στην Ελλάδα εξαρθρώνεται η σπείρα των ισραηλινών, που είχαν κλέψει το διπλό σταυρό του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά από το Αγιο Ορος. Η χρυσοποίκιλτη θήκη με το σταυρό από τίμιο ξύλο επιστρέφει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας.

1990: Καθιερώνεται για πρώτη φορά στη Βουλή «Η ώρα του πρωθυπουργού». Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντά στον Χαρίλαο Φλωράκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

1990: Στο νομό Ξάνθης, μεγάλες καταστροφές προκαλούνται από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες.

1991: Στο Μάαστριχ της Γαλλίας, υπογράφεται από τους 12 ηγέτες της ΕΟΚ, η συνθήκη πολιτικής, οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.

1992: Στην Ινδία, 1.100 άνθρωποι σκοτώνονται από τις εξαήμερες ταραχές, που προκλήθηκαν μετά την καταστροφή τεμένους στην πόλη Αγιόντια.

1993: Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι, επιστήμονες από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, έχουν καταφύγει στο Ιράν, το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα, όπου βοηθούν στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων.

1994: Ο Μπόρις Γέλτσιν διατάσσει την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Τσετσενία, για να καταστείλει το αυτονομιστικό κίνημα του προέδρου Ντουντάγεφ.

1995: Στο κέντρο της Μαδρίτης, στην Ισπανία, παγιδευμένο αυτοκίνητο εκρήγνυται με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άτομα και να τραυματισθούν άλλα 12, τρία από τα οποία σοβαρά.

1996: Διακόπτεται λόγω επεισοδίων ο αγώνας Άρης- Μπεσίκτας για το κύπελλο Κόρατς και ενώ το σκορ είναι 40-31. Αφορμή της διακοπής είναι ένα αντιαθλητικό χτύπημα του Alexander στον Αγγελίδη, ο οποίος του το ανταποδίδει και προκαλείται γενική σύρραξη. Τελικά ο Άρης αποφεύγει την τιμωρία από την FIBA και ο αγώνας επαναλαμβάνεται χωρίς τους Αγγελίδη, Alexander κεκλεισμένων των θυρών στη Ν. Σμύρνη, όπου ο Άρης κερδίζει με 77-64 και προκρίνεται στην επόμενη φάση.

1997: Το Πρωτόκολλο του Κιότο: Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξάγεται στο Κιότο της Ιαπωνίας, υπογράφεται συνθήκη, η οποία προβλέπει μείωση κατά μέσο όρο 5,2% της εκπομπής ρύπων, για τις ανεπτυγμένες χώρες από τα επίπεδα του 1990, για τα χρόνια 2008 – 2012.

1999: Στο Ελσίνκι, στη διάσκεψη των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίζεται η προσέγγιση της Ευρώπης με την Τουρκία, αποσυνδέεται το Κυπριακό από την ένταξη της Κύπρου, καλείται η Τουρκία να εκδημοκρατιστεί και να παραπέμψει την επίλυση των τυχόν διαφορών της με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

2001: Η Κίνα γίνεται δεκτή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), μετά από 15 έτη εκτενών διαπραγματεύσεων.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1475 – Ο Πάπας της Ρώμης, Λέων 10ος, κατά κόσμο Ιωάννης των Μεδίκων.
Ο Πάπας Λέων Ι΄ (Papa Leone X, 11 Δεκεμβρίου 1475 – 1 Δεκεμβρίου 1521), γεννημένος ως Τζοβάννι ντι Λορέντσο ντε Μέντιτσι (Giovanni di Lorenzo de’ Medici), ήταν Πάπας από τις 9 Μαρτίου του 1513 έως το θάνατό του το 1521. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Πάπες που ήταν πάτρονες των τεχνών.
Ο Τζιοβάννι, ο οποίος ήταν ο δευτερότοκος γιος του Λορέντσο των Μεδίκων και της Κλαρίσε Ορσίνι, έφερε στην παπική αυλή τη μεγαλοπρέπεια και τη λαμπρότητα της αναγεννησιακής κουλτούρας.

1781 – Ντέιβιντ Μπριούστερ, Σκωτσέζος φυσικός, ο οποίος το 1816 ανακάλυψε το καλειδοσκόπιο.

1803 – Έκτορ Μπερλιόζ, Γάλλος συνθέτης, που θεωρείται ο εισηγητής του ρομαντισμού στη μουσική του 19ου αιώνα και σπουδαίος μουσικοκριτικός.
Ο Εκτόρ Μπερλιόζ (Hector Berlioz, 11 Δεκεμβρίου 1803 - 8 Μαρτίου 1869) ήταν Γάλλος συνθέτης.
Άρχισε να σπουδάζει ιατρική, αλλά γρήγορα ακολούθησε τη φυσική του κλίση προς τη μουσική. Το ταλέντο του όμως μόνο τελευταία εκτιμήθηκε και ο Μπερλιόζ μπήκε στη χορεία των μεγάλων μουσουργών. Ο Μπερλιόζ εκφράζει με το έργο του τα προσωπικά του αισθήματα, τον ενθουσιασμό της φλογερής του ιδιοσυγκρασίας και τις ρομαντικές του εξάρσεις. Θεωρείται ο δημιουργός της προγραμματικής μουσικής και το νεανικό του έργο Φανταστική Συμφωνία (1830) σημείωσε σταθμό στην ιστορία της μετα-μπετοβενικής συμφωνικής μουσικής. Το 1830 του απονεμήθηκε στην Ιταλία το μεγάλο Βραβείο της Ρώμης (Prix de Rome), αλλά η παρουσία του έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Γαλλία και στη Ρωσία. Άλλα έργα του: Μπενβενούτο Τσελίνι (μελόδραμα), Τρώες, Ρωμαίος και Ιουλιέτα και Καταδίκη του Φάουστ (δραματικές συμφωνίες), Η Παιδική Ηλικία του Χριστού (ορατόριο). Σ'ένα τελευταίο θριαμβευτικό ταξίδι στη Ρωσία παρουσίασε την όπερα Βεατρίκη και Βενέδικτος, της οποίας η υπόθεση είναι παρμένη από το έργο του Σαίξπηρ Πολύς Θόρυβος για το Τίποτα.

1843 – Ρόμπερτ Κοχ, Γερμανός βακτηριολόγος, που ανακάλυψε το βακτήριο της χολέρας (1883). Τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1905.
Ο Ρόμπερτ Κοχ (11 Δεκεμβρίου 1843 - 27 Μαΐου 1910), γεννημένος στο χωριό Κλάουσταλ του Αννόβερου, ήταν διάσημος ιατρός και ο θεμελιωτής της μικροβιολογίας και της βακτηριολογίας. Ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε το 1882 τον βάκιλο της φυματίωσης του ανθρώπου (Mycobacterium tuberculosis, Μυκοβακτήριον της φυματίωσης), τον γνωστό από τότε «Βάκιλο του Κοχ», καθώς επίσης και το μικρόβιο της χολέρας (Vibrio cholerae, Δονάκιον της χολέρας). Ασχολήθηκε ακόμα συστηματικά με τις λοιμώδεις ασθένειες και συστηματοποίησε την έρευνα μέσω του μικροσκοπίου. Όλες οι μελέτες του άνοιξαν το δρόμο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιδημιών.
Για να θεωρηθεί ότι μια ασθένεια οφείλεται σε παθογόνο μικροοργανισμό ή αλλιώς ότι ένα νόσημα είναι λοιμώδες, θα πρέπει να πληρούνται τα λεγόμενα "κριτήρια του Κοχ".
Θα πρέπει ο μικροοργανισμός να ανιχνεύεται στους ιστούς ή στα υγρά ασθενών ή στον οργανισμό ατόμων που πέθαναν από την ασθένεια αυτή.
Μπορεί να απομονωθεί και να καλλιεργηθεί στο εργαστήριο.
Μπορεί να προκαλέσει την ίδια ασθένεια σε πειραματόζωα και να απομονωθεί ξανά από αυτά.

1863 – Αννι Κάννον, Αμερικανίδα αστρονόμος, που θεωρείται ως η μεγαλύτερη γυναίκα αστρονόμος.

1882 – Μαξ Μπορν, Γερμανός φυσικός, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1905 για τις μελέτες του στην κβαντική φυσική.
Ο Μαξ Μπορν (γερμανικά: Max Born, Μπρεσλάου, 11 Δεκεμβρίου 1882 – Γκέτινγκεν, 5 Ιανουαρίου 1970) ήταν Γερμανός μαθηματικός και φυσικός εβραϊκής καταγωγής, που συνέβαλε στη θεμελίωση της κβαντομηχανικής. Το 1954 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την ερμηνεία που έδωσε στην κυματοσυνάρτηση του Έρβιν Σρέντιγκερ.
Ο Μπορν υπήρξε ένας εκ των 11 που υπέγραψαν το Μανιφέστο Ράσελ - Αϊνστάιν, το οποίο υπογράμμιζε τους κινδύνους της χρήσης πυρηνικών όπλων. Ήταν προσωπικός φίλος με τον Αϊνστάιν, με τον οποίο διαφωνούσαν για την ισχύ της κβαντομηχανικής. Σε ένα γράμμα του Αϊνστάιν προς τον Μπορν αναφέρεται η περίφημη φράση «Ο θεός δεν παίζει ζάρια».
Ο Μπορν ήταν παππούς της Βρετανοαυστραλής τραγουδίστριας Ολίβια Νιούτον-Τζων.

1890 – Κάρλος Γκαρντέλ, αργεντίνος τραγουδιστής, που ταυτίστηκε με το ταγκό. (Θαν. 24/6/1935)

1911 – Ναγκίμπ Μαχφούζ, Αιγύπτιος συγγραφέας, ο πρώτος άραβας που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1988. (Θαν. 30/8/2006).
Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ ήταν Αιγύπτιος συγγραφέας, γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο, στην πυκνοκατοικημένη συνοικία ¨Ελ Γκαμαλίγια¨ και πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. Εργάστηκε στο δημόσιο μέχρι το 1972, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε στα 1939. Από τότε έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Πρόσφατη ανθολόγηση του έργου του, έδειξε 179 μεταφράσεις των βιβλίων του, σε 25 γλώσσες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, το οποίο χαρακτήρισε πλούσιο σε αποχρώσεις, άλλοτε απόλυτα ρεαλιστικό και άλλοτε γεμάτο αμφιθυμικές αναμνήσεις. Το 1994 έγινε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του, από φανατικούς ισλαμιστές.

1912 – Κάρλο Πόντι, Ιταλός κινηματογραφικός παραγωγός.
Ο Κάρλο Πόντι (Μιλάνο, 11 Δεκεμβρίου 1912- Γενεύη, 10 Ιανουαρίου 2007 (94 ετών)) ήταν Ιταλός παραγωγός, ο οποίος έγινε διάσημος από τη συνεργασία του αλλά και από το γάμο του με τη Σοφία Λόρεν.
Αρχικά ασχολήθηκε με τη Νομική και εξάσκησε το δικηγορικό επάγγελμα. Σύντομα όμως τον κέρδισε η έβδομη τέχνη και αρχικά ήταν παραγωγός ανάλαφρων κωμωδιών. Το 1954 θεωρείται σταθμός στην πορεία του, καθώς τη χρονιά αυτή αναλαμβάνει τη συμπαραγωγή του "Λα Στράντα" του Φεντερίκο Φελίνι, από κοινού με τον Ντίνο ντε Λαουρέντις. Τα επόμενα χρόνια θα καθιερώσει τη σταρ σύζυγό του, Σοφία Λόρεν, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Μερικές ταινίες που έχουν τη σφραγίδα του είναι "Δόκτωρ Ζιβάγκο", "Η Ατιμασμένη", "Ευρώπη '51" και "Οι νύχτες της Καβίρια". Μια σκοτεινή πλευρά στη ζωή του συνδέεται με τις περιπέτειες που είχε με το νόμο στα τέλη της δεκαετίας του '70, όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φοροδιαφυγή και παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και έργων τέχνης, κατηγορίες από τις οποίες αργότερα απαλλάχθηκε. Πέθανε στη Γενεύη της Ελβετίας, σε ηλικία 94 ετών.

1918 – Αλεξάντρ Ισάγεβιτς Σολζενίτσιν, Ρώσος συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1970. (Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ, Μια μέρα στη ζωή του Ιβάν Ντενίσοβιτς) (Θαν. 3/8/2008)

1922 – Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Έλληνας τραγουδιστής του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, ο Σερ του Ελληνικού πενταγράμμου όπως χαρακτηρίστηκε.

1925 – Πωλ Γκρήνγκαρντ, Αμερικανός νευροεπιστήμονας, βραβείο Νόμπελ 2000

1948 – Σταμάτης Σπανουδάκης, Έλληνας μουσικοσυνθέτης.
Ο Σπανουδάκης αρχικά σπούδασε κλασική κιθάρα. Αρχικά ασχολήθηκε με την μουσική ποπ, αλλά αργότερα συνέχισε τις κλασικές σπουδές του στην Ακαδημία του Würzburg με τον Bertold Hummel και αργότερα στην Αθήνα με τον Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη.
Αργότερα ασχολήθηκε με τη βυζαντινή μουσική. Έχει κυκλοφορήσει αρκετούς προσωπικούς δίσκους και έχει γράψει τραγούδια που ερμήνευσαν διάφοροι καλλιτέχνες.
Η μουσική του Σπανουδάκη χαρακτηρίζεται από τις ροκ, κλασικές και βυζαντινές μουσικές επιρροές του.

Γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1948 στην Αθήνα και από μικρή ηλικία η μουσική ήταν το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής του. Σαν παιδί, ασχολήθηκε με τη κλασική μουσική (κιθάρα και θεωρία) με τον καθηγητή Χαράλαμπο Εκμεκτσόγλου.
Έπειτα, ως έφηβος στη δεκαετία του '60 και του '70, έπαιζε μπάσο και πλήκτρα σε κάποια συγκροτήματα στην Αθήνα, στο Παρίσι και τελικώς στο Λονδίνο, όπου έζησε αρκετά χρόνια και ηχογράφησε τους πρώτους του δίσκους.




1949 – Ελένη Γερασιμίδου, Ελληνίδα ηθοποιός.
Η Ελένη Γερασιμίδου (11 Δεκεμβρίου 1949) είναι Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός. Γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1949 στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης όπου και μεγάλωσε. Η καταγωγή της είναι από τον Πόντο και αποφοίτησε από την Δραματική σχολή του Ζίζου Χαρατσάρη, το 1973. Αδερφή της μάλιστα, ήταν η επίσης ηθοποιός Νατάσα Γερασιμίδου, η οποία απεβίωσε στις 27 Αυγούστου 2002. Εδώ και πολλά χρόνια, η Ελένη Γερασιμίδου είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Αντώνη Ξένο, με τον οποίο είχαν συμπρωταγωνιστήσει στο σήριαλ Εμείς κι Εμείς. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει μια κόρη, την Αγγελική, που ασχολείται με την σκηνοθεσία αλλά και την υποκριτική. Στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου του 2012 καθώς και του Ιανουαρίου του 2015, εξελέγη βουλευτής με το ΚΚΕ στην εκλογική περιφέρεια της Β' Θεσσαλονίκης.

1950 – Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

1954 - Πούσπα Καμάλ Νταχάλ, Νεπαλέζος πολιτικός.

1961 - Μακί Σαλ, Σενεγαλέζος πολιτικός.

1965 - Γιάννης Ραγκούσης, Έλληνας πολιτικός.

1967 - Μο' Νικ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1969 - Βισβανάθαν Άναντ, Ινδός σκακιστής.

1974 - Ρέι Μιστέριο, Αμερικανός παλαιστής.

1981 - Νίκι Μπεντς, Ουκρανή πορνογραφική ηθοποιός.

1981 - Χαβιέρ Σαβιόλα, Αργεντινός ποδοσφαιριστής.

1984 - Λέιτον Μπέινς, Άγγλος ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

711 - Ιουστινιανός Β´, Βυζαντινός αυτοκράτορας.

969 – Νικηφόρος Φωκάς, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (δολοφονήθηκε) (Γεν. 912).
Ο Νικηφόρος Φωκάς (912 - 11 Δεκεμβρίου 969) ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας από το 963 έως το 969. Τα λαμπρά στρατιωτικά κατορθώματά του συνέβαλαν στην αναζωπύρωση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα.

1121 - Μαλίκ αλ-Αφντάλ, Άραβας βεζίρης.

1282 - Μιχαήλ Η´ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας.

1474 - Ερρίκος Δ΄, βασιλιάς της Καστίλης.

1582 - Φερντινάνδο Άλβαρο δε Τολέδο, Ισπανός ευγενής.

1643 - Χέρμαν Βράνγκελ, Σουηδός στρατιωτικός και πολιτικός.

1686 - Λουδοβίκος Β΄ των Βουρβόνων-Κοντέ, Γάλλος στρατηγός.

1834 – Βασιλική Κονταξή ή, όπως έμεινε γνωστή, Κυρα-Βασιλική ήταν Ελληνίδα ευνοούμενη, προστατευόμενη και τελευταία σύζυγος του Αλή πασά των Ιωαννίνων. (1789 - 11 Δεκεμβρίου 1834)

1945 – Μωρίς Πωλ Ωζύστ Σαρλ Φαμπρύ (Maurice Paul Auguste Charles Fabry, 11 Ιουνίου 1867 – 11 Δεκεμβρίου 1945) ήταν Γάλλος φυσικός.
Ο Φαμπρύ γεννήθηκε στη Μασσαλία. Μαζί με τον Ανρί Μπυσόν ανεκάλυψαν το στρώμα του όζοντος το 1913. Στην Οπτική ερμήνευσε το φαινόμενο των κροσσών συμβολής. Ο Φαμπρύ και ο συνεργάτης του Αλφρέντ Περό επενόησαν το ομώνυμο «συμβολόμετρο Φαμπρύ-Περό», για το οποίο και είναι κυρίως γνωστά τα ονόματά τους.
Ο Φαμπρύ τιμήθηκε με το Μετάλλιο Henry Draper το 1919. Υπήρξε ο πρώτος γενικός διευθυντής του «Ινστιτούτου Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Οπτικής» (Institut d'optique théorique et appliquée), αλλά και διευθυντής της «Ανώτερης Σχολής Οπτικής» (École supérieure d'optique ή SupOptique). Ο Φαμπρύ πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 78 ετών.

1964 - Άλμα Μάλερ, Αυστριακή κοσμική.

1985 - Βασίλειος Τσαπόγας, Έλληνας πολιτικός.

1998 - Τζίμι Μακέι, Αυστραλός ποδοσφαιριστής.

2006 - Ελίζαμπεθ Μπόλντεν, Αμερικανίδα υπεραιωνόβια.

2008 – Αγγελική Λαΐου, καθηγήτρια και Ακαδημαϊκός.
Η Αγγελική Λαΐου (6 Απριλίου 1941 - 11 Δεκεμβρίου 2008) ήταν Ελληνίδα καθηγήτρια και ακαδημαϊκός. Υπήρξε η δεύτερη γυναίκα που εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μετά την Γαλάτεια Σαράντη και πριν την Κική Δημουλά.
Γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ. Το 1966 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Διετέλεσε καθηγήτρια των Πανεπιστημίων Ρούτγκερς, Πρίνστον, Σορβόννης, Κολλέγιο της Γαλλίας (College de France), καθώς και καθηγήτρια ιστορίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και διευθύντρια του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών (Dumbarton Oaks) του ίδιου Πανεπιστημίου. Ήταν μέλος της Ακαδημίας Μεσαιωνικής Ιστορίας της Αμερικής (Medieval Academy of America), της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (American Academy of Arts and Sciences), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (Academia Europaea) και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Επιγραφών και Γραμμάτων (Académie des Inscriptions et Belles Lettres).
Το 1998 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Την περίοδο 2000-2002 διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και κατόπιν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση Σημίτη. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής. Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο.
Προσεβλήθη από καρκίνο και πέθανε στις 11 Δεκεμβρίου του 2008, σε ηλικία 67 ετών, στη Βοστώνη.

2011 – Ευθύμιος Καλεβράς ήταν Έλληνας γλύπτης. (Καταχάς Πιερίας, 1929 - Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2011)
Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, του Συλλόγου Ελλήνων Γλυπτών και Επίτιμο μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Ν. Πιερίας. Ήταν παντρεμένος με τη Νίνα Καλεβρά.

Ήταν παιδί προσφύγων από τον Πόντο. Ακολούθησε σπουδές γλυπτικής και ήταν μαθητής του μεγάλου Απάρτη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1967 και άρχισε να συμμετέχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις από τη δεκαετία του ' 70. Παράλληλα, κέρδισε το πρώτο βραβείο σε πολλούς διαγωνισμούς γλυπτικής. Οι επιδράσεις του εκτός από τον Απάρτη συμπεριλαμβάνουν και μεγάλους καλλιτέχνες από το διεθνή χώρο, όπως ο Χένρι Μουρ και ο Ογκίστ Ροντέν.
Φιλοτέχνησε κατόπιν παραγγελίας πολλές προτομές και ανδριάντες, όπως αυτές του αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου στη Θεσσαλονίκη και του αγωνιστή Νικολάου Κασομούλη.
Έργα του επίσης κοσμούν χώρους όπως το το μνημείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη και το Ηρώο Ποντίων στην Καλλιθέα. Η ποντιακή καταγωγή του διαφαίνεται στη συνεισφορά του σε ανάλογης ιστορικής αξίας έργα, όπως το Μνημείο Ολοκαυτώματος της Σάντας στην Παναγία Σουμελά και στο Μνημείο του Πόντιου Παπά και Δασκάλου, στη Θεσσαλονίκη. Πολλά γλυπτά του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

2012 – Ραβί Σανκάρ, ινδός συνθέτης. (Γεν. 7/4/1920)

2016 - Έσμα Ρετζέποβα, Ρομά τραγουδίστρια.

2016 - Σαντίκ Τζαλάλ αλ-Αζίμ, Σύρος ακαδημαϊκός.