DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 9 Δεκεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Dekemvris

Σαν σήμερα 9 Δεκεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος.
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Εορτάζουν
Σύλληψις της Αγίας Άννης, (Άννα, Αννίτα, Ανίτα, Ανέτα, Αννέτα, Ανναμπέλλα, Ανναμαρία, Αννούλα, Ανέζα, Ανεζούλα, Άννη *).
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

9 Δεκεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

536: Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος ανακαταλαμβάνει τη Ρώμη από τους Οστρογότθους.

1714: Η Οθωμανική αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο στην Βενετία. Είναι ο 7ος πόλεμος ανάμεσά τους και θα έχει ως αποτέλεσμα να εκδιωχθούν οι Βενετσιάνοι από την Πελοπόννησο και να υπαχθεί στους Οθωμανούς.

1793: Εκδίδεται η "The Minerva", η πρώτη καθημερινή εφημερίδα της Νέας Υόρκης, από τον λεξικογράφο Νόα Γουέμπστερ.

1898: Η πρώτη ημέρα της αυτόνομης Κρήτης. Φτάνει στα Χανιά και αναλαμβάνει Ύπατος Αρμοστής Κρήτης, εκ μέρους των Μεγάλων Δυνάμεων ο διάδοχος πρίγκιπας Γεώργιος.

1902: Γερμανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία εισβάλλουν στο λιμάνι Λα Γκουάιρα και αιχμαλωτίζουν το στόλο της Βενεζουέλας.

1905: Με νόμο στη Γαλλία επέρχεται ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας.

1912: Το υποβρύχιο «Δελφίν», με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Στέφανο Παπαρρηγόπουλο, επιτίθεται με τορπίλες κατά του τουρκικού θωρηκτού «Μετζιτιέ». Είναι η πρώτη αναφερόμενη στην παγκόσμια ναυτική ιστορία επιχείρηση υποβρυχίου με τορπίλη.

1917: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα τουρκικά στρατεύματα παραδίδουν την Ιερουσαλήμ στα βρετανικά.

1919: Ο έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί για το Παρίσι, με σκοπό να παραβρεθεί στον καταρτισμό της οριστικής Συνθήκης Ειρήνης με την Τουρκία, της Συνθήκης των Σεβρών.

1921: Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη. Τραυματίζεται στην κοιλιακή χώρα από πυροβολισμό.

1923: Συλλαλητήριο των φιλοβασιλικών οργανώσεων στις Στήλες του Ολυμπίου Διός. Στα επεισόδια που ακολουθούν σκοτώνονται 8 άτομα και τραυματίζονται 16.

1929: Παραιτείται από πρόεδρος της Δημοκρατίας, για λόγους υγείας, ο Παύλος Κουντουριώτης. Αντικαταστάτης του θα εκλεγεί ο Αλέξανδρος Ζαΐμης.

1930: Κονδύλης και Παπαναστασίου αποφασίζουν να συνεργαστούν, αντιπολιτευόμενοι την κυβέρνηση του Βενιζέλου.

1931: Εγκαθίσταται η Δεύτερη Ισπανική Δημοκρατία με την ψήφιση του Συντάγματος.

1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το χαρμόσυνο άγγελμα της απελευθέρωσης του Αργυροκάστρου μεταδίδεται σε ολόκληρη την Ελλάδα με κωδωνοκρουσίες.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Κίνα κηρύσσει πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

1946: Αρχίζουν οι δευτερεύουσες δίκες της Νυρεμβέργης, με τη δίκη των γιατρών του Γ’ Ράιχ, που κατηγορούνται για πειράματα ευγονικής στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1953: Οι ΗΠΑ ζουν υπό την «κόκκινη απειλή» και η General Electric ανακοινώνει πως όσοι εργαζόμενοι της είναι κομμουνιστές θα απολυθούν.

1961: Στο Ισραήλ ολοκληρώνεται η δίκη του Ναζί, Άντολφ Άιχμαν με απόφαση ενοχής του για 15 κατηγορίες.

1961: Ο βουλευτής Αθανάσιος Ρουσσόπουλος, προσωπικός φίλος του Σοφοκλή Βενιζέλου, προτείνει στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης Κέντρου, ταυτόχρονα με την ορκωμοσία των βουλευτών, να κατατεθεί κείμενο με το οποίο να ζητείται η αποχή του βασιλέα Παύλου από τα καθήκοντά του και ο ορισμός του διαδόχου ως αντιβασιλέα στη διάρκεια της συνόδου της Βουλής. Την επομένη ο Γεώργιος Παπανδρέου σπεύδει να δηλώσει ότι δεν υφίσταται καθεστωτικό ζήτημα.

1962: Ένα χρόνο μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, η Τανγκανίκα ανακηρύσσεται Δημοκρατία μέσα στην Κοινοπολιτεία.

1962: Εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών.

1963: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτείται αιφνιδιαστικά από την αρχηγία του κόμματος της ΕΡΕ και αναχωρεί για το Παρίσι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αμαλία.

1963: Στις ΗΠΑ, το FBI καταλήγει ότι, ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ ενήργησε από μόνος του στη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι.

1967: Ο Νικολάε Τσαουσέσκου, εκτός από πανίσχυρος γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος, γίνεται και πρόεδρος της Ρουμανίας.

1968: Παρουσιάζεται το πρώτο «ποντίκι» για ηλεκτρονικό υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ.

1970: Το ζεύγος Κωνσταντίνου και Αμαλίας Καραμανλή υποβάλλει αγωγή διαζυγίου σε γαλλικό δικαστήριο.

1979: Πιστοποιείται η εξάλειψη του ιού της ευλογιάς, καθιστώντας την ευλογιά την πρώτη ανθρώπινη νόσο που οδηγήθηκε στην εξαφάνιση.

1981: Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει ως νέο αρχηγό της τον Ευάγγελο Αβέρωφ, μετά την παραίτηση του Γεωργίου Ράλλη. Στη σχετική ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Αβέρωφ λαμβάνει 67 ψήφους, έναντι 32 του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και 12 του Ιωάννη Μπούτου.

1983: Μόλις ο Βασίλης Γκούμας σημειώνει τον 10.000ό πόντο του στον αγώνα ΑΕΚ- ΒΑΟ στο γήπεδο του Ιωνικού ΝΦ, ο αγώνας σταματά και ο αρχηγός του ΒΑΟ, Αλέκος Παρασκευάς, του προσφέρει αναμνηστική πλακέτα ενώ συμπαίκτες και αντίπαλοι τον αγκαλιάζουν. Ο Γκούμας είναι ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα πίσω από τον Νίκο Γκάλη με 11.030 πόντους.

1985: Καταδικάζονται σε ισόβια ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Χόρχε Βιντέλα και ο σύντροφος του, μέλος της χούντας, ναύαρχος Εμίλιο Μασέρα, για τη συμμετοχή τους στον "βρώμικο πόλεμο" κατά των αριστερών επαναστατών, στον οποίο πάνω από 9.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν.

1987: Αρχίζει η πρώτη Ιντιφάντα: Εξέγερση των Παλαιστινίων κατά των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

1989: Η Ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, Νάντια Κομανέτσι, χρυσή ολυμπιονίκης των Ολυμπιακών Αγώνων του Μόντρεαλ 1976, αυτομολά στις ΗΠΑ.

1990: Ο Λεχ Βαλέσα, πρώην συνδικαλιστής ηγέτης της «Αλληλεγγύης», κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, εξασφαλίζοντας το 77% των ψήφων.

1990: Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκλέγεται πρόεδρος της Σερβίας.

1991: Επιστήμονες της Νέας Ζηλανδίας ανακοινώνουν ότι, ο πληθυσμός των πιγκουΐνων στην Ανταρκτική μειώθηκε κατά 23%, τα τελευταία τρία χρόνια.

1992: Ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι, πολλοί Έλληνες έμποροι παραβιάζουν το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, μεταφέροντας καύσιμα μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

1992: Ανακοινώνεται επίσημα από το Μπάκιγχαμ ο χωρισμός του πριγκιπικού ζεύγους Καρόλου – Νταϊάνας, μετά από μακρόχρονη φημολογία.

1993: Ο πρόεδρος του αφρικανικού κογκρέσου, Νέλσον Μαντέλα, δέχεται να μοιραστεί το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη με τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.

1994: Στην Κίνα, 312 άτομα, κυρίως παιδιά, σκοτώνονται από πυρκαγιά, που ξεσπά σε κινηματογράφο της πόλης Καραμάι.

1995: Βρετανία και ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι, ο Ραούφ Ντενκτάς έχει προβεί σε στροφή στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ότι, έχει σημειωθεί πρόοδος.

1996: Το Νόμπελ εναλλακτικής ιατρικής παραλαμβάνει στη Σουηδία, ο έλληνας ομοιοπαθητικός, Γιώργος Βυθούλκας.

1997: Στην Τουρκία, βάσει της τελευταίας απογραφής, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 62,5 εκατομμύρια κατοίκους.

1998: Ο Ολυμπιακός προκρίνεται για πρώτη φορά στα 73 χρόνια της ιστορίας του, στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι ερυθρόλευκοι παίρνουν την πρόκριση μετά την ισοπαλία με 1-1 στον αγώνα κόντρα στην Κροάσια Ζάγκρεμπ. Σκόρερ για τον Ολυμπιακό, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος.

2000: Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ ανακοινώνει την παραίτηση του και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

2002: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παραδίδει στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά το αναθεωρημένο σχέδιό του για επίλυση του Κυπριακού («Σχέδιο Ανάν»).

2008: Σε κλίμα οδύνης κηδεύεται στο Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου ο 16χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, που σκοτώθηκε από τη σφαίρα ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια. Χιλιάδες κόσμος έχει συγκεντρωθεί έξω από το νεκροταφείο και σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις των ΜΑΤ.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1608 – Τζον Μίλτον ή Ιωάννης Μίλτων ήταν Άγγλος λογοτέχνης, γνωστός περισσότερο για το επικό ποίημα Χαμένος Παράδεισος (Paradise Lost) και τα Αρεοπαγιτικά. (John Milton, 9 Δεκεμβρίου 1608 - 8 Νοεμβρίου 1674)

1842 – Ο Πρίγκιπας Πέτρος (Πιοτρ) Αλεξέγιεβιτς Κροπότκιν ήταν εξέχων Ρώσος αναρχικός και ένας από τους πρώτους θεωρητικούς του αναρχοκομμουνισμού. (Μόσχα, 9 Δεκεμβρίου 1842 – Ντμιτρόφ, 8 Φεβρουαρίου 1921)
Αναδείχτηκε σε ποικίλους τομείς, από τη γεωγραφία και τη ζωολογία μέχρι την κοινωνιολογία και την ιστορία, όμως περιφρόνησε την υλική επιτυχία για χάρη των ιδεών της επανάστασης.
Αριστοκρατικής καταγωγής, γιος του πρίγκιπα Αλεξέι Πέτροβιτς Κροπότκιν, εκπαιδεύτηκε στο επίλεκτο σώμα των ακολούθων στην Αγία Πετρούπολη. Το 1871 αρνήθηκε τη θέση του γραμματέα της Ρωσικής γεωγραφικής Εταιρείας και εγκατέλειψε τα προνόμιά του και έζησε στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ελβετία όπου εργάστηκε για τη διάδοση των αναρχικών ιδεών. Πριν φύγει για τη Ρωσία έγραψε ένα γράμμα στους The Times του Λονδίνου με το οποίο ευχαριστούσε τον αγγλικό λαό για την φιλοξενία του κατά την διαμονή του εκεί. Επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιούνιο του 1917 όπου τον υποδέχτηκαν ο Αλεξάντερ Κερένσκυ και ένα πλήθος 60.000 ατόμων. Ο Κερένσκυ μετά από κάποιο διάστημα πρότεινε στον Κροπότκιν να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας, πρόταση την οποία απέρριψε αμέσως. Ο Κροπότκιν αρχικά ενθουσιάστηκε από την νέα κατάσταση μετά την Ρωσική Επανάσταση, μετέπειτα όμως άσκησε σκληρή κριτική κυρίως μέσω επιστολών που έστελνε στον Λένιν.
Ένα κρυολόγημα στα μέσα Ιανουαρίου του 1921, επιδείνωσε τη βρογχίτιδα από την οποία έπασχε, η οποία εξελίχθηκε σε πνευμονία. Ο Λένιν όταν πληροφορήθηκε ότι ο Κροπότκιν αρρώστησε, έστειλε ειδικό τραίνο με γιατρούς και τρόφιμα στο Ντμιτρόφ. Η υγεία του όμως ήταν αρκετά επιβαρυμένη και συνεχώς χειροτέρευε. Το πρωί της 8ης Φεβρουαρίου του 1921 πέθανε. Η κηδεία του ήταν η τελευταία μαζική συγκέντρωση αναρχικών στην Ρωσία και η τελευταία ευκαιρία κατά την οποία παρέλασε η μαύρη σημαία του αναρχισμού στη ρωσική πρωτεύουσα.
Η ζωή του αποτέλεσε υπόδειγμα των υψηλών ηθικών στόχων και του συνδυασμού διανόησης και δράσης. Δεν επέδειξε εγωπάθεια, διπροσωπία ή πάθος για την εξουσία, εκδηλώσεις που έβλαψαν την εικόνα τόσων άλλων επαναστατών.

1859 – Γεώργιος Δροσίνης, ποιητής και πεζογράφος και δημοσιογράφος.
Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της Νέας Αθηναϊκής Σχολής στην ποίηση και της ηθογραφίας στην πεζογραφία.

1867 – Γρηγόριος Ξενόπουλος, Έλληνας συγγραφέας.
Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος (9 Δεκεμβρίου 1867 − 14 Ιανουαρίου 1951) ήταν Ζακυνθινός μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων. Διετέλεσε αρχισυντάκτης στο θρυλικό πια περιοδικό Η Διάπλασις των Παίδων κατά την περίοδο 1896 - 1948. Κατά την αρχισυνταξία του Ξενόπουλου στο περιοδικό ήταν και ο βασικός του συντάκτης. Είναι χαρακτηριστική η υπογραφή του Σας ασπάζομαι, Φαίδων, που χρησιμοποιούσε στις επιστολές που υποτίθεται έστελνε στο περιοδικό. Ήταν ο ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού Νέα Εστία, το οποίο εκδίδεται ακόμα και σήμερα. Το 1931 έγινε ακαδημαϊκός. Μαζί με τους Παλαμά, Σικελιανό και Καζαντζάκη ίδρυσε την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας ήταν και πρώτος πρόεδρος (1934-37).

1868 – Φριτς Χάμπερ ήταν Γερμανός χημικός, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1918 για τη μέθοδό του για τη σύνθεση της αμμωνίας, που οδήγησε στην εύκολη παραγωγή τόσο λιπασμάτων, όσο και εκρηκτικών. (Fritz Haber, 9 Δεκεμβρίου 1868 – 29 Ιανουαρίου 1934)
Θεωρείται επίσης «πατέρας των χημικών όπλων» για σχετικές έρευνες και εφαρμογές του χλωρίου και άλλων δηλητηριωδών αερίων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Του αποδίδεται επίσης, λανθασμένα όμως, η σύνθεση για πρώτη φορά της μεθυλενοδιοξυμεθαμφεταμίνης, που είναι γνωστή ως η δραστική ουσία του διεγερτικού Ecstasy.

1880 – Γιόζεφ Πιλάτες, γερμανός γυμναστής που ανακάλυψε την ομώνυμη μέθοδο εκγύμνασης.

1883 – Αλέξανδρος Παπάγος, αρχιστράτηγος του Εθνικού Στρατού κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και πρωθυπουργός.
Αλέξανδρος Παπάγος (9 Δεκεμβρίου 1883 – 4 Οκτωβρίου 1955) ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός. Διετέλεσε Αρχιστράτηγος κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940-1941) και την περίοδο 1949 - 1951 και μετέπειτα Πρωθυπουργός της χώρας (1952 - 1955). Επίσης, ήταν 1 από τους 2 μοναδικούς κατόχους του βαθμού του Στρατάρχη (ο άλλος ήταν ο Θεόδωρος Γρίβας)

1886 – Κλάρενς "Bob" Μπερντσάι, εφευρέτης και ιδρυτής της εταιρίας τροφίμων "General Foods Company"

1895 – Ντολόρες Ιμπαρούρι, θρυλική μορφή του ισπανικού εμφύλιου πολέμου και του κομουνιστικού κινήματος, γνωστότερη ως Πασιονάρια.

1916 – Στυλιανός Δερμιτζάκης του Ιωάννη (9 Δεκεμβρίου 1913 - 2015) ήταν Έλληνας δικηγόρος. Υπηρέτησε επί πολλά χρόνια ως Νομάρχης σε διάφορους νομούς της Ελλάδας, με τελευταίο τον νομό Πειραιώς.

1916 – Κερκ Ντάγκλας, Αμερικανός ηθοποιός, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ισσούρ Ντανιέλοβιτς.
Ο Κερκ Ντάγκλας (Kirk Douglas, πραγματικό όνομα Ισούρ Ντανιέλοβιτς, 9 Δεκεμβρίου 1916 - ...) είναι Αμερικανός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, παραγωγός ταινιών και συγγραφέας. Πρόκειται για έναν από τους εναπομείναντες εν ζωή αστέρες της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Είναι γνωστός για τις ταινίες: Αμάρτημα του Παρελθόντος (Out of the Past, 1947), Φλογισμένα Πάθη (Champion, 1949), Αστυνομική Ιστορία (Detective Story , 1951), Το Τελευταίο Ατού (Ace in the Hole, 1951), Η Ωραία και το Κτήνος (The Bad and the Beautiful, 1952), 20 Χιλιάδες Λεύγες Υπό την Θάλασσα (20000 Leagues Under the Sea, 1954), Η ζωή ενός ανθρώπου (Lust for Life, 1956), Σταυροί στο Μέτωπο (Paths of Glory, 1957), Σπάρτακος (Spartacus, 1960) και Επτά Ημέρες του Μαΐου (Seven Days in May, 1964). Προτάθηκε τρεις φορές για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου χωρίς να το κερδίσει ποτέ και το 1995 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών του απένειμε Τιμητικό Όσκαρ για τα 50 χρόνια παρουσίας ως δημιουργική και ηθική δύναμη στον κόσμο του κινηματογράφου. Έχει επίσης βραβευτεί από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου με βραβείο προσφοράς στην 7η τέχνη και το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στη 17η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους αστέρες όλων των εποχών.

1929 – Τζον Κασαβέτις, Αμερικανός ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος.
Ο Τζον Κασσαβέτης (John Cassavetes, πραγματικό όνομα Ιωάννης Νικόλαος Κασσαβέτης, 9 Δεκεμβρίου 1929 - 3 Φεβρουαρίου 1989), με καταγωγή από την Ζαγορά του Πηλίου, ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και ηθοποιός. Ο Κασσαβέτης ήταν ένας από τους πρώτους σκηνοθέτες που ασχολήθηκαν με τον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Σπούδασε υποκριτική με τον Ντον Ρίτσαρντσον, ο οποίος χρησιμοποιούσε μια τεχνική υποκριτικής βασισμένη στη μυική μνήμη. Συνόδευσε την υποκριτική του με την κινηματογραφική έρευνα και αφήγηση από τις αρχές της καριέρας του και το δείγμα της δουλειάς χαρακτηρίζεται από τον πειραματισμό, το ρεαλισμό, τον αυτοσχεδιασμό, την έλλειψη μέσων παραγωγής και τη μορφή ντοκιμαντέρ των ταινιών.
Το καλλιτεχνικό σκηνοθετικό του στυλ φημίζεται για τον αυτοσχεδιασμό των ηθοποιών με τους οποίους συνεργάστηκε και για την ικανότητά του να αφηγείται ρεαλιστικές ιστορίες.

1938 – Δημήτρης Τριχόπουλος ήταν Έλληνας γιατρός και ακαδημαϊκός. (Βόλος, 9 Δεκεμβρίου 1938 – Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2014)
Ο Δ. Τριχόπουλος γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ειδικεύθηκε στην παθολογία, τη μικροβιολογία, τη δημόσια υγεία και την επιδημιολογία στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, του Λονδίνου, του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης.
Το 1972 εκλέχθηκε τακτικός Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ το 1981 δημοσιεύθηκε η εργασία του για τον ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα.
Μαζί με τη σύζυγό του Αντωνία Τριχοπούλου ανέδειξαν την αξία της μεσογειακής διατροφής και έκαναν πολλές δημοσιεύσεις για τις θετικές επιδράσεις της στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η δουλειά τους συγκέντρωσε συχνά το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Έφυγε από τη ζωή στις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας 1ης Δεκεμβρίου του 2014 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση από τις 19 Νοεμβρίου μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Ο Δημήτρης Τριχόπουλος ήταν επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ουψάλας, μέλος της Εταιρείας Τιμών Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ και επίτιμος εταίρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρικής της Βρετανίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον είχε βραβεύσει με το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής. Ήταν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος των Ιατρικών Ακαδημιών της Γαλλίας και του Βελγίου. Είχε τιμηθεί από τη γενέτειρά του με το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Βόλου και το Χρυσό Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είχε λάβει επίσης το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου - Στέφανου Πνευματικού.

1946 – Σόνια Γκάντι (9 Δεκεμβρίου 1946) είναι Ινδή πολιτικός που από το 1998 είναι πρόεδρος του κόμματος του "Κογκρέσου". Είναι χήρα του Ρατζίβ Γκάντι, πρωθυπουργού της Ινδίας που δολοφονήθηκε το 1991.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην αγγλική φιλολογία στο Ίδρυμα Bell στο Κέιμπριτζ γνώριζε τον μετέπειτα σύζυγό της, Ρατζίβ Γκάντι, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά: τον Ραούλ Γκάντι και την Πριγιάνκα Γκάντι. Αν και δεν ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική, αναδείχθηκε το 1998 πρόεδρος του κόμματος του "Κογκρέσου" ύστερα από αίτημα μελών αυτού. Στις εκλογές του 1999 εξελέγη μέλος του κοινοβουλίου και αρχηγός της αντιπολίτευση ενώ σε αυτές του 2004 το κόμμα της συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες. Εξαιτίας όμως αντιδράσεων αλλά και νομικού κωλύματος λόγω της ιταλικής της καταγωγής δεν ανέλαβε την πρωθυπουργία διορίζοντας τον Μανμοχάν Σινγκ ως πρωθυπουργό. Το 2006 παραιτήθηκε από την έδρα της στη Βουλή, επανεξελέγη όμως σε άλλη περιφέρεια το ίδιο έτος. Το κόμμα της κέρδισε τις εκλογές του 2009, υπέστη όμως συντριπτική ήττα σε αυτές του 2014 με πρωθυπουργικό υποψήφιο τον γιο της, Ραούλ Γκάντι. Η ίδια επανεξελέγη μέλος του κοινοβουλίου.
Έχει συμπεριληφθεί πολλές φορές από τον τύπο στη λίστα με τις δέκα ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου καθώς και σε αυτή με τις εκατό προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή.
Κατοικεί στο Νέο Δελχί.

1953 – Τζον Μάλκοβιτς. βραβευμένος με ΕΜΙ αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Ο Τζον Μάλκοβιτς (αγγλ. John Gavin Malkovich, γενν. 9 Δεκεμβρίου 1953), είναι Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 70 ταινίες, ενώ έχει λάβει δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, για τους ρόλους του στις ταινίες Μια Θέση στην Καρδιά (Places in the Heart) και Η Δεύτερη Ευκαιρία (In the Line of Fire). Άλλες γνωστές του ταινίες είναι οι Επικίνδυνες Σχέσεις (Dangerous Liaisons), Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς (Being John Malkovich) και Η Ανταλλαγή (Changeling).
Γεννήθηκε στο Κρίστοφερ του Ιλινόις και έχει κροατική, σκωτσέζικη και γερμανική καταγωγή. Ηταν μαθητής σε ένα Καθολικό σχολείο του Σικάγο και αργότερα σπούδασε θέατρο στο Πανεπιστήμιο Ιλινόις Στέιτ (αγγλ. Illinois State University).

1954 – Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, λουξεμβούργιος πολιτικός.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Jean-Claude Juncker, 9 Δεκεμβρίου 1954 - ...) είναι Λουξεμβουργιανός πολιτικός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 1995 ως το 2013, υπουργός Οικονομικών από το 1989 έως το 2009. Διετέλεσε πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λαού, από το 1990 έως το 1995 αλλά και πρόεδρος του Eurogroup, από το 2005 έως το 2013.
Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Καρλομάγνος το 2006. Μιλάει τη Λουξεμβουργιανή (γερμανική διάλεκτος), τη Γαλλική και την Αγγλική.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1641 – Σερ Άντονι βαν Ντάικ, ήταν Φλαμανδός ζωγράφος της μπαρόκ τεχνοτροπίας του 17ου αιώνα, ιδιαίτερα παραγωγικός στον τομέα των πορτρέτων Ευρωπαίων αριστοκρατών, αλλά και πινάκων με θρησκευτικά θέματα και σκηνές της μυθολογίας.

1936 – Χουάν ντε λα Θιέρβα, ισπανός μηχανικός που εφηύρε το αυτόγυρο. (Γεν. 21/9/1895).

1937 – Νιλς Γκούσταφ Νταλέν ήταν Σουηδός νομπελίστας και βιομήχανος, ο ιδρυτής της εταιρείας Άγκα και εφευρέτης της κουζίνας AGA και του φωτός Νταλέν το οποίο χρησιμοποιούνταν σε φάρους. (30 Νοεμβρίου 1869 - 9 Δεκεμβρίου 1937)
Το 1912 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Φυσικής «για την εφεύρεση των αυτόματων ρυθμιστών για το φωτισμό σε φάρους και σημαδούρες».

Ο Νταλέν γεννήθηκε στο Stenstorp, ένα μικρό χωριό στη Falkoping, Västra Götaland. Διαχειριζόταν το οικογενειακό αγρόκτημα, το οποίο επέκτεινε για να περιλαμβάνει έναν κήπο στην αγορά, εμπόρους σπόρων και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Το 1912 εφηύρε έναν ελεγκτή λιπαρών για τον έλεγχο της ποιότητας του γάλατος το οποίο στάλθηκε στην Στοκχόλμη στον Gustaf de Laval, ο οποίος εντυπωσιάστηκε με τον αυτοδίδακτο Νταλέν και την εφεύρεση του και του πρότεινε να πάρει μια τεχνική εκπαίδευση. Στη συνέχεια εγινε δεκτός στο Chalmers University of Technology, όπου πήρε το μεταπτυχιακό του και ένα διδακτορικό στην έξοδο του το 1896. Ο Νταλέν ήταν περίπου ο ίδιος τύπου εφευρέτη με τον Gustaf de Laval, δεν φοβόταν να δοκιμάσει «αδύνατες» ιδέες, αλλά ο Νταλέν ήταν πολύ πιο προσεκτικός με τα οικονομικά της εταιρίας. Τα προϊόντα του θα έπρεπε να έχουν μια σταθερή θέση στην αγορά πριν από την εισαγωγή ενός νέου προϊόντος. Κατά τη διάρκεια της ζωής της η AGA ήταν μία από τις πλέον καινοτόμες επιχειρήσεις στη Σουηδία και πάραγε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων που μεγάλωνε κάθε χρόνο. Τέλος, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η AGA αναγκάστηκε να αλλάξει μεταξύ των προϊόντων και να επικεντρωθεί σε αέρια για βιομηχανική χρήση.

1970 – Αρτέμ Μικογιάν, σοβιετικός αεροναυπηγός. Μαζί με τον Μιχαήλ Γκούροβιτς σχεδίασε τα περίφημα σοβιετικά μαχητικά MiG (από τα αρχικά των επωνύμων τους). (Γεν. 23/7/1905)

1970 – Σαρλ ντε Γκωλ, ήταν Γάλλος στρατηγός και πολιτικός. Μεταξύ του 1944 και του 1946, μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας από τη γερμανική κατοχή, ήταν επικεφαλής της γαλλικής προσωρινής κυβέρνησης.

1971 – Ελένη Ουράνη, δοκιμιογράφος και κριτικός, γνωστή ως Άλκης Θρύλος

1972 – Λουέλα Πάρσονς, αμερικανίδα αρθρογράφος κοσμικών στηλών για το Χόλιγουντ

1997 – Δημήτρης Τηνιακός, Έλληνας ζωγράφος και ποιητής.
Ο Δημήτρης Τηνιακός ήταν Έλληνας ζωγράφος και ποιητής. Γεννήθηκε στην Άνδρο το 1920, (κατ΄ άλλους το 1915), και ήταν μόνιμος κάτοικος Κορυδαλλού (Πειραιάς). Υπήρξε διπλωματούχος της Σχολής Καλών Τεχνών. Στο εργαστήριο του Κωνσταντίνου Παρθένη σπούδασε ζωγραφική, ενώ από τον Γιάννη Κεφαλληνό διδάχτηκε τη χαρακτική. Είχε πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού και σε όλες τις μεταπολεμικές εκθέσεις του Ζαππείου. Ο ίδιος είχε παρουσιάσει περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις.
Διακρίθηκε κυρίως για την επίδοσή του στη χαρακτική και στην ακουαρέλα. Τα χαρακτηριστικά των έργων του είναι η άψογη τεχνική συνδυαζόμενη με ένα συγκρατημένο λυρικό αίσθημα. Έργα του κοσμούν σήμερα Τράπεζες, Δήμους και άλλους φορείς. Το 1989 η Εθνική Πινακοθήκη τον τίμησε με ιδιαίτερη έκθεση των έργων του.
Πέθανε στις 9 Δεκεμβρίου του 1997 από καρκίνο και κηδεύτηκε με δημοτική δαπάνη.

2001 – Αθηνά Μιχαηλίδου, Ελληνίδα ηθοποιός.
Η Αθηνά Μιχαηλίδου (Αθήνα, 1918- 9 Δεκεμβρίου 2001) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, η οποία έπαιξε σε δεύτερους ρόλους σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Το 1972 έπαιξε στη θεατρική παράσταση Ο επιθεωρητής έρχεται, η οποία προβλήθηκε από την τηλεόραση της ΥΕΝΕΔ.

2002 – Τζόλυ Γαρμπή, Ελληνίδα ηθοποιός.
Η Τζόλυ Γαρμπή (Γιοχάνεσμπουργκ 1912 - 9 Δεκεμβρίου 2002) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και επί 60 χρόνια σύζυγος του επίσης ηθοποιού Θόδωρου Μορίδη.
Προερχόταν από Κεφαλονίτες γονείς ενώ πέθανε ξεχασμένη και λησμονημένη στο γηροκομείο, όπως και ο σύζυγός της. Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή στα ΜΜΕ μετά από 10 μέρες. Κηδεύτηκε στον Μαραθώνα.
Με τον Μορίδη δεν άφησαν απογόνους ενώ τα τελευταία χρόνια ζούσαν απομονωμένοι από τα φώτα της δημοσιότητας στο εξοχικό τους στο Μάτι Αττικής. Ο Θόδωρος Μορίδης πέθανε έναν χρόνο μετά, στις 22 Δεκεμβρίου 2003, σε ηλικία 100 ετών.

2014 – Κώστας Λαχάς ήταν Έλληνας ζωγράφος και λογοτέχνης, καταγόμενος από γονείς Πόντιους πρόσφυγες. (ψευδώνυμο του Κώστα Λαχανίδη) (Μάιος 1936 - 9 Δεκεμβρίου 2014)