DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 4 Δεκεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Dekemvris

Σαν σήμερα 4 Ιανουαρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Βαρβάρας της μεγαλομάρτυρος, (Βαρβάρα, Ρούλα, Ρίτσα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Βαρβαρίτσα)
Ιερομάρτυρος Σεραφείμ επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, (Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα *)
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

4 Δεκεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

771: Ο Καρλομάγνος γίνεται βασιλιά ολόκληρης της Φραγκίας, μετά το θάνατο του αδελφού του Καρλομάν Α΄ βασιλιά της Αυστρασίας.

1110 - Α΄ Σταυροφορία: οι Σταυροφόροι καταλαμβάνουν τη Σιδώνα.

1259: Οι βασιλείς Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας και Ερρίκος Γ΄ της Αγγλίας συμφωνούν με τη Συνθήκη των Παρισίων, κατά την οποία ο Ερρίκος παραιτείται από τις αξιώσεις του στα ελεγχόμενα από τους Γάλλους εδάφη στην ηπειρωτική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Νορμανδίας) σε αντάλλαγμα για την απόσυρση της υποστήριξης του Λουδοβίκου στους Άγγλους επαναστάτες.

1534: Ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής καταλαμβάνει τη Βαγδάτη.

1563: Λαμβάνει χώρα η τελευταία συνεδρίαση της Συνόδου του Τρέντο.

1586: Ο σερ Τόμας Χέριοτ γνωρίζει στους Άγγλους τις πατάτες, τις οποίες εισάγει από την Κολομβία.

1601: Οι Τούρκοι σουβλίζουν ζωντανό τον αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου στη Θεσσαλία Σεραφείμ, καθώς και άλλους ιεράρχες. Ο Σεραφείμ ηγήθηκε στην περιοχή των Αγράφων του επαναστατικού κινήματος, που είχε οργανώσει στη Θεσσαλία ο μητροπολίτης Διονύσιος ο Σκυλόσοφος.

1619: Οι άγγλοι άποικοι γιορτάζουν για πρώτη φορά στο Νέο Κόσμο την Ημέρα των Ευχαριστιών.

1676: Ο στρατός της Δανίας υπό τη διοίκηση του βασιλιά Χριστιανού Ε' ηττάται από τον σουηδικό στρατό στη μάχη της Λουντ.

1745: Ο στρατός του Κάρολου Εδουάρδου Στιούαρτ φτάνει στο Ντέρμπι, το απώτατο σημείο του κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης των Ιακωβιτών.

1783: Ο Αμερικανός στρατηγός Τζορτζ Ουάσινγκτον αποχαιρετά στη Νέα Υόρκη τους αξιωματικούς του.

1786: Την ημέρα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, εγκαινιάζεται η ιεραποστολή της Αγίας Βαρβάρας στη σημερινή Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας.

1791: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της βρετανικής εφημερίδας The Observer, της πρώτης κυριακάτικης εφημερίδας στον κόσμο.

1792: Αρχίζει στο Παρίσι η δίκη του πρώην βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ', ο οποίος κατέληξε στην γκιλοτίνα.

1833: Συστήνεται η «Κοινωνία κατά της Δουλείας» από τον Άρθουρ Τάπαν στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

1872: Το αγγλικό πλοίο Dei Gratia εντοπίζει το αμερικανικό πλοίο Marie Celeste, που πλέει κοντά στα νησιά Αζόρες του Ατλαντικού, με ανέπαφες τις προμήθειες, αλλά και χωρίς κανένα μέλος του πληρώματος.

1877: Ο Τόμας Εντισον γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που δοκιμάζει την ικανότητα της εφεύρεσής του, του φωνόγραφου, να καταγράφει και να αναπαράγει την ανθρώπινη φωνή.

1881: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο των Los Angeles Times.

1881: Ο Χανς Ρίχτερ διευθύνει, στη Βιέννη με σολίστ τον Άντολφ Μπρόντσκυ, την πρώτη ερμηνεία του Κοντσέρτου για Βιολί και Ορχήστρα του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

1894: Ο Τζορτζ Πάρκερ πατεντάρει την πένα διαρκείας. Με την επωνυμία Lucky Curve γίνεται η πρώτη μεγάλη επιτυχία της εταιρείας του.

1897: Υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως, με την οποία τερματίζεται ο ελληνοτουρκικός πόλεμος. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλλει 4.000.000 τουρκικές λίρες ως πολεμική αποζημίωση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1900: Στο Παρίσι, η Εθνοσυνέλευση απορρίπτει την πρόταση του εθνικιστή στρατηγού Μερσιέ περί εισβολής στην Αγγλία.

1901: Το βαυαρικό κρατίδιο επιτρέπει στους Εβραίους να καταλαμβάνουν δικαστικές θέσεις κατ αναλογία προς το γερμανικό πληθυσμό.

1903: Παραιτείται η κυβέρνηση Δημήτριου Ράλλη. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανατίθεται στο Γεώργιο Θεοτόκη.

1907: «Γυμναστικά»: Αίμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται για τις φοιτητικές ταραχές που σημειώνονται το Νοέμβριο του 1907, εξαιτίας της υποχρεωτικής παρακολούθησης και εξέτασης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο μάθημα της γυμναστικής, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στις πτυχιακές και διδακτορικές εξετάσεις. Ο Υπουργός Παιδείας αποφασίζει το κλείσιμο του ιδρύματος. Ανακρίσεις και εντάλματα συλλήψεων.

1909: Ιδρύεται ο σύλλογος Μόντρεαλ Κανάντιενς, ο παλαιότερος σύλλογος επαγγελματικού χόκεϊ επί πάγου στον κόσμο.

1913: Υπογράφεται στη Φλωρεντία από τις Μεγάλες Δυνάμεις το ομώνυμο πρωτόκολλο, με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νεοδημιουργηθέντος αλβανικού κράτους. Στους όρους του περιλαμβάνεται και η απόδοση της Βορείου Ηπείρου (περιοχές Χειμάρρας, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Τεπελενίου και Αργυροκάστρου) από την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες μετείχαν στη συνδιάσκεψη (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία), θέτουν ως μοναδικό κριτήριο γι’ αυτή τους την απόφαση τη γλώσσα.

1915: Ο Αμερικανός βιομήχανος Χένρι Φορντ, ξεκινά το ταξίδι του για την Ευρώπη, στα πλαίσια διπλωματικής αποστολής για την παύση του Α Παγκοσμίου πολέμου.

1916: Ο Σόμερσετ Μομ, μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, ξεκινά το ταξίδι του για το Πάγκο Πάγκο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εμπνευστεί την ιστορία, "Δις Τόμπσον". Η τελευταία θα συμπεριληφθεί μεταξύ άλλων στη συλλογή, "The Trebling of a Leaf" και θα γίνει αργότερα το θεατρικό έργο "Rain".

1918: Η Γαλλία ακυρώνει όλες τις συνδικαλιστικές συμφωνίες για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της μεταπολεμικής περιόδου.

1918: Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Γούντροου Ουίλσον αναχωρεί για τις Βερσαλλίες, για να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, και γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των Η.Π.Α. που ταξιδεύει στην Ευρώπη.

1920: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά Κωνσταντίνου σημειώνεται στο Μιλάνο. Οι συλληφθέντες καταθέτουν ότι διατελούσαν σε επαφή και με άλλους συνενόχους και σκόπευαν να τοποθετήσουν βόμβες στην αμαξοστοιχία, στην οποία επέβαινε ο βασιλιάς.

1921: Η βρετανική Κυβέρνηση ζητά από τη γαλλική διευκρινίσεις για το περιεχόμενο και τους όρους της γαλλοτουρκικής συμφωνίας.

1929: Η ελληνική Κυβέρνηση αρνείται τη χορήγηση του 13ου μισθού στους εργάτες.

1939: Η ΕΣΣΔ αρνείται τη φιλανδική πρόταση ειρήνευσης.

1939 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: το HMS Nelson χτυπάει σε νάρκη θαλάσσης (η οποία αφέθηκε από U-31) στα ανοιχτά των ακτών της Σκωτίας και αποσύρεται για επισκευές μέχρι τον Αύγουστο του 1940.

1942: Τα αμερικανικά αεροπλάνα αρχίζουν τις πρώτες επιδρομές στην Ιταλία.

1943: Ο κομισάριος του μπέιζμπολ Κένσο Λάντις ανακοινώνει ότι, οι ομάδες είναι ελεύθερες να χρησιμοποιούν έγχρωμους παίκτες, δικαίωμα, που, όμως, δεν θα υιοθετηθεί μέχρι το 1947.

1944: Διοργανώνεται μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τα θύματα της 3ης Δεκεμβρίου 1944. Ακολουθούν νέα επεισόδια και συμπλοκές, με 40 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο Σκόμπι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα.

1945: Με ψήφους 65 υπέρ και 7 κατά, η Γερουσία των Η.Π.Α. εγκρίνει τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

1945: Οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1947: Η ΕΣΣΔ γίνεται μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ερασιτεχνών και αποκτά το δικαίωμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1948.

1950: Το Σμήνος Μεταφορικών Αεροσκαφών του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας αναλαμβάνει από το αεροδρόμιο Χουνγκάτ της Κορέας τις πρώτες αποστολές μεταφοράς τραυματιών από το πεδίο μάχης. Για τη δράση του αυτή τιμήθηκε με Εύφημο Μνεία από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. (Πόλεμος της Κορέας)

1952: Σύννεφο ομίχλης σκεπάζει το Λονδίνο. Σε συνδυασμό με τη μόλυνση του αέρα θα προκαλέσει τους επόμενους μήνες το θάνατο τουλάχιστον 12.000 ανθρώπων.

1959: Στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ο πίθηκος Σαμ επιστρέφει από το διάστημα, ανοίγοντας το δρόμο για τον άνθρωπο.

1963: Ο Άλντο Μόρο, ηγέτης των Ιταλών χριστιανοδημοκρατών και μετέπειτα θύμα των Ερυθρών Ταξιαρχιών σχηματίζει Κυβέρνηση στην Ιταλία.

1964: Ψήφισμα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελευθέρων Εργατικών Συνδικάτων κατά των παρεμβάσεων της κυβέρνησης Παπανδρέου στο συνδικαλισμό. Επισημαίνει τον κίνδυνο "κομμουνιστικής διείσδυσης".

1965: Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν στο Διάστημα το «Τζέμινι 7» προκειμένου να συνδεθεί με το «Τζέμινι 6».

1971: Το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep Purple, που γράφουν το πιο γνωστό κομμάτι τους «Smoke on the Water».


1971: Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώνονται και 19 τραυματίζονται από έκρηξη σε κέντρο διασκέδασης στο Μπέλφαστ, της Βόρειας Ιρλανδίας.

1974: Ο Ζαν Πολ Σαρτρ επισκέπτεται στη φυλακή τον ηγέτη της RAF - Φράξια Κόκκινος Στρατός, Αντρέα Μπάαντερ.

1977: Ο Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα αυτοανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Κένυας.

1977: Ακτινογραφείται» το Ερεχθείο και ομάδα ειδικών προχωρεί σε ριζική αναστήλωση της Ακρόπολης.

1980: Οι Led Zeppelin ανακοινώνουν την απόφασή τους να διαλυθούν, μετά το θάνατο του ντράμερ John "Bonzo" Bonham.


1982: Η Κίνα υιοθετεί Σύνταγμα.

1983: Στη Συρία, δυο αμερικανικά αεροσκάφη καταρρίπτονται κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον συριακής αντιαεροπορικής βάσης.

1989: Κατά τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Ξενοφών Ζολώτας προτείνει την παροχή οικονομικής βοήθειας στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

1991: Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ: α) Να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και γ) Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δε υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».

1991: Ο δημοσιογράφος Τέρι Άντερσον ελευθερώνεται από την ισλαμική οργάνωση Τζιχάντ, μετά από 2.454 ημέρες ομηρίας.

1991: Η αμερικανική αεροπορική εταιρία Panamerican διακόπτει οριστικά τις δραστηριότητές της λόγω πτώχευσης.

1992: Ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, στέλνει περισσότερους από 28.000 Αμερικανούς στρατιώτες στη Σομαλία με εντολή να προστατεύσουν τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

1993: Έναρξη λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού Star Channel.

1994: Στην Αλγερία, δολοφονείται ο δημοσιογράφος Σαϊντ Μεκμπέλ, διευθυντής της ανεξάρτητης γαλλόφωνης εφημερίδας "Λε Ματέν".

1995: Οξύτατη επίθεση κατά των Μ.Μ.Ε. εξαπολύει ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, χαρακτηρίζοντας το καθεστώς τους στην Ελλάδα ως «απόστημα της δημόσιας ζωής».

1995: Στο Καμερούν, συντρίβεται αεροσκάφος Μπόινγκ 737, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 60 από τους 78 επιβαίνοντες.

1996: Η General Motors βγάζει στην αγορά το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

1996: Το διαστημόπλοιο Pathfinder εκτοξεύεται στον Άρη. Προσεδαφίζεται με επιτυχία στις 4 Ιουλίου 1997.

1997: Η UNESCO αποφασίζει να χαρακτηρίσει άλλες 46 τοποθεσίες ως παγκόσμια κληρονομιά της γης, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό των προστατευόμενων χώρων.

1998: Ο Νίκος Μαχλάς σκοράρει δύο φορές με τη Βίτεσε και γίνεται ο πρώτος ξένος σκόρερ όλων των εποχών στο oλλανδικό πρωτάθλημα με 31 γκολ, σπάζοντας το 29χρονο ρεκόρ του Σουηδού Ove Kindval της Φέγενορντ την περίοδο 1968-69, το οποίο είχε ισοφαρίσει ο Ronaldo την περίοδο 1995-96.

2000: Στην Κένυα ανακοινώνεται ότι ανακαλύφθηκαν απολιθώματα πέντε ανθρωπίδων ηλικίας 6 εκατομμυρίων ετών.

2002: Αποκωδικοποιείται σχεδόν ολόκληρο το γονιδίωμα του ποντικού, αποκαλύπτοντας ότι περισσότερα από το 80% των γονιδίων του είναι ίδια με τα ανθρώπινα, ενώ στο 99% είναι παρόμοια. Στην έρευνα έλαβαν μέρος και δύο έλληνες επιστήμονες. Από τις γενετικές ομοιότητες ανάμεσα στον άνθρωπο και το ποντίκι αναμένεται να καταστεί κατανοητή η γενετική βάση ανθρώπινων ασθενειών, οι οποίες έχουν μελετηθεί στο ποντίκι. Από τις διαφορές δεν αποκλείεται να οδηγηθούν οι ειδικοί επιστήμονες στις αιτίες που κάποια φάρμακα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά στον άνθρωπο όσο στα ζώα.

2006: Νότια του Τόκιο βιντεοσκοπείται για πρώτη φορά ένα γιγάντιο καλαμάρι.

2013: Ο Ξαβιέ Μπετέλ γίνεται στο Λουξεμβούργο ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος Πρωθυπουργός.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1660 - Αντρέ Καμπρά, Γάλλος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας.
Ο Αντρέ Καμπρά (André Campra, βαπτίστηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1660 – 29 Ιουνίου 1744) ήταν Γάλλος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. Έγραψε αρκετές όπερες, θρησκευτική μουσική, ενώ θεωρείται ο «πατέρας» της όπερας-μπαλλέτου.

1865 - Έντιθ Κάβελ, Αγγλίδα νοσοκόμα.
Η Έντιθ Λουίζα Κάβελ (Edith Louisa Cavell, 4 Δεκεμβρίου 1865 – 12 Οκτωβρίου 1915) ήταν Βρετανή νοσοκόμα και πατριώτισσα. Τιμάται για τη διάσωση ζωών στρατιωτών από όλες τις πλευρές χωρίς διακρίσεις και για τη συμβολή της στην απελευθέρωση περίπου 200 συμμάχων στρατιωτών από το γερμανοκρατούμενο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ενέργεια για την οποία συνελήφθη. Παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο, όπου βρέθηκε ένοχη εσχάτης προδοσίας και καταδικάστηκε σε θάνατο. Παρά τη διεθνή πίεση που ασκήθηκε προκειμένου να της δοθεί χάρη, δολοφονήθηκε από ένα γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα. Η εκτέλεσή της προκάλεσε διεθνή καταδίκη και έλαβε εκτεταμένη κάλυψη από τον τύπο.

1866 - Βασίλι Καντίνσκι, ρωσικής καταγωγής γάλλος ζωγράφος, θεωρητικός της τέχνης, πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης και «πατέρας» της αφαίρεσης. (Θαν. 13/12/1944).
O Βασίλι Καντίνσκι (ή Καντίνσκυ) (ρωσική γραφή: Василий Кандинский, λατινική γραφή: Wassily Kandinsky, Μόσχα 4 Δεκεμβρίου 1866 – Νεϊγί-συρ-Σεν, Γαλλία, 13 Δεκεμβρίου 1944) ήταν Ρώσος ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα και ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της αποκαλούμενης αφηρημένης τέχνης. Έλαβε μέρος σε ορισμένα από τα σημαντικότερα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης εισάγοντας τις δικές του καινοτομίες και μία νέα αντίληψη για τη ζωγραφική, καταγράφοντας ένα πλούτο θεωριών και ιδεών στην πραγματεία Για το πνευματικό στην τέχνη.

1875 - Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Αυστριακός ποιητής. (Θαν. 29/12/1926).
Ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε (Rainer Maria Rilke, 4 Δεκεμβρίου 1875 - 29 Δεκεμβρίου 1926) ήταν λυρικός ποιητής και πεζογράφος του 20ού αιώνα. Οι εικόνες του εστιάζονται στη δυσκολία της κοινωνίας σε μια εποχή δυσπιστίας, μοναξιάς, και βαθιάς ανησυχίας - θέματα που τον τοποθετούν ως ποιητή μεταξύ της παραδοσιακής και νεότερης ποίησης. Τα δύο διασημότερα έργα του είναι τα Σονέτα στον Ορφέα και οι Ελεγείες του Ντουίνο. Έγραψε επίσης περισσότερα από 400 ποιήματα στα γαλλικά, που τα αφιέρωσε στην πατρίδα επιλογής του, το καντόνι Βαλέ (Valais) στην Ελβετία.

1892 - Φρανθίσκο Φράνκο, Ισπανός στρατηγός και πολιτικός.
Ο Φρανθίσκο Φράνκο Μπααμόντε (ισπανικά: Francisco Franco Bahamonde, 4 Δεκεμβρίου 1892 - 20 Νοεμβρίου 1975) ήταν Ισπανός δικτάτορας, στρατιωτικός και πολιτικός. Κυβέρνησε την Ισπανία από τον Απριλίο του 1939 έως το Νοέμβριο του 1975, έχοντας λάβει την εξουσία ύστερα από στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στη Δεύτερη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία της 18ης Ιουλίου 1936 και του συνακόλουθου Εμφυλίου Πολέμου (1936-39).

1908 - Άλφρεντ Χέρσεϊ, Αμερικανός βακτηριολόγος.
Γεννήθηκε στο Οβόσο (Owosso) της Πολιτείας Μίσιγκαν των ΗΠΑ και πήρε πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το 1930 και διδακτορικό στη βακτηριολογία το 1934. Λίγο αργότερα απέκτησε θέση στο τμήμα βακτηριολογίας του παραρτήματος του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σαιν Λιούις.

Ξεκίνησε πειράματα με βακτηριοφάγους (φάγους) με τον Ιταλοαμερικανό Σαλβαδόρ Λούρια και τον Γερμανό Μαξ Ντελμπρούκ το 1940, και παρατήρησε ότι όταν δύο διαφορετικά είδη βακτηριοφάγων είχαν μολύνει τα ίδια βακτήρια, οι δύο ιοί είχαν τη δυνατότητα ανταλλαγής γενετικών πληροφοριών.

Εγκαταστάθηκε στο Κολντ Σπρινγκ Χάρμπορ της Νέας Υόρκης το 1950 προκειμένου να εργαστεί στο τμήμα Γενετικής του Ινστιτούτου Κάρνεγκι, όπου το 1952 εκτέλεσε με τη Μάρθα Τσέις το περίφημο Πείραμα των Χέρσεϊ και Τσέις. Το πείραμα αυτό παρείχε επιπλέον ενδείξεις ότι το γενετικό υλικό ήταν το DNA, και όχι πρωτεΐνη.

1910 - Άλεξ Νορθ, Αμερικανός συνθέτης

1913 - Ρόμπερτ Άντλερ, Αυστριακός εφευρέτης.
Γεννήθηκε στην Αυστρία και σε ολόκληρη τη ζωή του κατόρθωσε να αποκτήσει περισσότερα από 180 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, για ηλεκτρονικές συσκευές.

Κατόρθωσε να προκαλέσει επανάσταση στη μορφή των τηλεοπτικών δεκτών όπως τους ξέρουμε σήμερα, με την εφεύρεση του ασύρματου τηλεχειριστηρίου, από κοινού με τον Eugene Polley. Το «Flashmatic» λειτουργούσε με φωτοκύτταρα. Το 1980, ο Άντλερ βραβεύτηκε με το Μετάλλιο Έντισον και το 1997, μαζί με τον Polley , τιμήθηκε με ένα Emmy από την Εθνική Ακαδημία των Τεχνών της Τηλεόρασης και των Επιστημών.

1922 - Ζεράρ Φιλίπ, Γάλλος ηθοποιός.

1925 - Λίνο Λατσεντέλλι, Ιταλός ορειβάτης.
Ο Λίνο Λατσεντέλλι (Lino Lacedelli, 4 Δεκεμβρίου 1925 – 20 Νοεμβρίου 2009)[1] ήταν Ιταλός ορειβάτης, ο πρώτος άνθρωπος μαζί με τον Ακίλλε Κομπανιόνι που κατέκτησε την κορυφή του Κ2 στις 31 Ιουλίου 1954. Έμεινε, επίσης, γνωστός στην ιστορία της ορειβασίας για την εγκατάλειψη των συντρόφων του, του Πακιστανού Αμίρ Μεχντί και του Ιταλού Βάλτερ Μπονάτι, σε άσχημη κατάσταση, προκειμένου να προσεγγίσει πρώτος την κορυφή.

1925 - Άλμπερτ Μπαντούρα, Καναδός ψυχολόγος.
Ο Άλμπερτ Μπαντούρα (Albert Bandura, 4 Δεκεμβρίου 1925) είναι Καναδός ψυχολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (David Starr Jordan Professor Emeritus of Social Science in Psychology at Stanford University). Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, που κρατάει σχεδόν έξι δεκαετίες, ο Μπαντούρα συνέβαλε σημαντικά σε πολλούς τομείς της ψυχολογίας, όπως την κοινωνικογνωστική θεωρία, τη θεραπεία και την ψυχολογία της προσωπικότητας, και επηρέασε τη μετάβαση μεταξύ συμπεριφορισμού και γνωστικής ψυχολογίας. Είναι γνωστός ως ο εισηγητής της θεωρίας κοινωνικής μάθησης και της θεωρίας αυτοαποτελεσματικότητας και είναι υπεύθυνος για το πείραμα του 1961 με την κούκλα Μπόμπο (Bobo Doll experiment).

Μια έρευνα το 2002 κατέταξε το Μπαντούρα ως τον τέταρτο πιο συχνά επικαλούμενο ψυχολόγο όλων των εποχών, πίσω από τον Μπ.Φ.Σκίνερ (B.F.Skinner), τον Σίγκμουντ Φρόυντ (Sigmund Freud) και τον Ζαν Πιαζέ (Jean Piaget), και ως τον πιο επικαλούμενο εν ζωή. Ο Μπαντούρα περιγράφεται ως ο σπουδαιότερος εν ζωή ψυχολόγος και ένας απ’ τους πιο σημαίνοντες ψυχολόγους όλων των εποχών.
Το 2008 ο Μπαντούρα κέρδισε το βραβείο Grawemeyer στην Ψυχολογία.

1927 - Γιώργος Βελέντζας, Έλληνας ηθοποιός.
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1948 έκανε την πρώτη εμφάνιση στον κινηματογράφο με την ταινία «Οχυρό 27» και στο θέατρο με το έργο "Η απαγωγή του Σμαράγδως" και τον θιασο Β. Αργυρόπουλου. Συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βέμπο, Αυλωνίτη - Βασιλειάδου - Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά.

Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του στην ταινία «Από πού πάνε για τη χαβούζα;», όπου έκανε τον αδερφό της αξέχαστης Άννας Μαντζουράνη, ενώ στην ταινία «Ο τσαρλατάνος» με το Θανάση Βέγγο να κάνει το Θανάση, τη Θανάσω και τον πατέρα του το μπαρμπα-Λευτέρη, ο Βελέντζας υποδύθηκε τον αυστηρό διοικητή του αστυνομικού τμήματος. Έχει παίξει πολλές φορές ρόλους στρατιωτικού, κυρίως όμως αστυνομικού. Ασχολήθηκε με το ντουμπλάρισμα φωνής, σε πολλές ελληνικές ταινίες του 1950-70 και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση (Μικρό σπίτι στο λιβάδι). Επίσης, έκανε και ένα σημαντικό πέρασμα και από το ραδιόφωνο.

Το 1993, για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ζωή χαρισάμενη», κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β' ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1993.

Συμμετείχε και στο πετυχημένο σήριαλ του ΑΝΤ1 «Κωνσταντίνου και Ελένης», ως ο πατέρας της Ματίνας.

1949 - Τζεφ Μπρίτζες, Αμερικανός ηθοποιός.
Ο Τζεφ Μπρίτζες (Jeffrey Leon "Jeff" Bridges, 4 Δεκεμβρίου 1949) είναι Αμερικανός ηθοποιός και μουσικός. Το 2009 κέρδισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Crazy Heart. Προέρχεται από γνωστή οικογένεια υποκριτικής και έχει δουλέψει από παιδί με τον πατέρα του Λόιντ Μπρίτζες και τον αδερφό του Μπο στο τηλεοπτικό Sea Hunt. Κάποιες από τις πιο γνωστές ταινίες του είναι: Η Τελευταία Παράσταση (The Last Picture Show, 1971), Η Μεγάλη Ληστεία της Μοντάνα (Thunderbolt and Lightfoot, 1974), Τρον (Tron, 1982) (και τη συνέχεια Tron: Legacy), Στάρμαν (Starman, 1984), Έρωτας Δίχως Αύριο (Against All Odds, 1984), Η Άκρη του Νήματος (Jagged Edge, 1985), Το Επόμενο Πρωινό (The Morning After, 1986), Σχέσεις Πάθους (The Fabulous Baker Boys), Ο Βασιλιάς της Μοναξιάς (The Fisher King, 1991), Σχέση Ζωής (Fearless, 1993), Ο Καθρέφτης Έχει Δυο Πρόσωπα (The Mirror Has Two Faces, 1996), Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι (The Big Lebowski, 1998), Η Αντιπρόεδρος (The Contender, 2000), Το Μεγάλο Φαβορί (Seabiscuit, 2003) και Iron Man, 2008. Το 2010 έλαβε την έκτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ταινία True Grit.

1954 - Τόνι Τοντ, Αμερικανός ηθοποιός και παραγωγός

1962 - Αλεξάντερ (Σάσα) Λιτβινένκο (4 Δεκεμβρίου 1962 – 23 Νοεμβρίου 2006) ήταν συγγραφέας και πρώην πράκτορας της KGB και της μετέπειτα Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB).
Γεννήθηκε στο Βορονέζ (Voronezh) της Ρωσίας και ο πατέρας του, ουκρανικής καταγωγής, ήταν ιατρός. Το 1988 εισήλθε στη μυστική υπηρεσία της Ρωσίας (KGB). Τον Νοέμβριο του 1998 ως πράκτορας της FSB μαζί με κάποιους άλλους σε συνέντευξη τύπου κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν ότι μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) σκόπευε να οργανώσει δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων του. Με εντολή του αρχηγού της FSB, Βλαντιμίρ Πούτιν, απολύθηκε από την υπηρεσία. Όπως δήλωσε χρόνια αργότερα ο Πούτιν, πήρε την απόφαση να τον απολύσει επειδή οι αξιωματούχοι της FSB δεν πρέπει να οργανώνουν συνεντεύξεις τύπου και να δημιουργούν σκάνδαλα.

1963 - Σεργκέι Μπούμπκα, Ουκρανός αθλητής του στίβου, ο κορυφαίος επικοντιστής όλων των εποχών.
Ο Σεργκέι Μπούμπκα (Сергі́й Наза́рович Бу́бка, 4 Δεκεμβρίου 1963) είναι Ουκρανός επικοντιστής που υπήρξε κορυφαίος στο άθλημά του. Εκπροσωπούσε τη Σοβιετική Ένωση πριν τη διάλυσή της το 1991. Θεωρείται ο καλύτερος επικοντιστής όλων των εποχών και ένας από τους καλύτερους σύγχρονους αθλητές.
Ο Μπούμπκα έχει κατακτήσει 6 συνεχόμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Στίβου, ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς και έχει σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ άλματος επι κοντώ 35 φορές (17 ανοιχτού και 18 κλειστού στίβου). Είναι ο πρώτος που πέρασε τα 6 μέτρα και ο μόνος που έχει περάσει τα 6.10 (έως τον Ιανουάριο του 2007).
Κατέχει το σημερινό παγκόσμιο ρεκόρ των 6,14 μέτρων σε ανοικτό στίβο από τις 31 Ιουλίου 1994 στο Σεστριέρε της Ιταλίας. Στον κλειστό στίβο κατέχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, πίσω από τα 6,16 μέτρα του Γάλλου Ρενό Λαβιλενί (επετεύχθη στις 15 Φεβρουαρίου 2014). Το άλμα του Μπούμπκα ήταν στα 6,15 μέτρα και σημειώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1993 στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας.

1964 - Τζόναθαν Γκολντστάιν, Αμερικανός ηθοποιός

1964 - Μαρίζα Τομέι, Αμερικανίδα ηθοποιός

1969 - Jay-Z, Αμερικανός ράπερ και παραγωγός

1976 - Πεθαίνει σε ηλικία 25 ετών ο Tommy Bolin των Deep Purple, από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

1990 - Ντίμα Φιλίποφ, Έλληνας πετοσφαιριστής

 

Θάνατοι σαν σήμερα

749 - Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Σύριος μοναχός, διακεκριμένος θεολόγος του Χριστιανισμού. (Γεν. 676).
Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός (περ. 676 – 4 Δεκεμβρίου 749) ήταν Σύριος μοναχός και ιερέας. Γεννήθηκε στη Δαμασκό —εξ ου και το προσωνύμιό του— και ανήκε σε εξέχουσα οικογένεια. Ο πατέρας του, Σέργιος, ήταν διοικητής της Δαμασκού, που ήταν τότε υποταγμένη στους Σαρακηνούς και «υπουργός» οικονομικών του χαλίφη των Αράβων.

Με προτροπή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιωάννη χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαταστάθηκε στη μονή του αγίου Σάββα, κοντά στα Ιεροσόλυμα. Εκεί έζησε όλη του τη ζωή μελετώντας και συγγράφοντας, κυρίως μουσικά έργα.

Ήταν εικονολάτρης και πολέμησε με σφοδρότητα τους εικονομάχους αυτοκράτορες Λέοντα τον Γ' τον Ίσαυρο και τον Κωνσταντίνο τον Κοπρώνυμο. Γράφοντας επιστολές, ζητούσε από το λαό της Πόλης να τιμά τις εικόνες. Αναφέρεται ότι ο Λέων διέταξε να μιμηθούν την γραφή του Δαμασκηνού και να στείλουν στο Χαλίφη πλαστή επιστολή του, με την οποία να φαίνεται ότι αυτός προσέφερε τη Δαμασκό στους Βυζαντινούς. Ο Χαλίφης πείστηκε και του έκοψε το δεξί χέρι, το οποίο όμως γιατρεύτηκε ως εκ θαύματος. Τότε έγραψε τον Α΄ Ειρμό του Κανόνος του Α' ήχου «Σου η τροπαιούχος δεξιά, θεοπρεπώς εν ισχύϊ δεδόξασται».

Χάρη στην ευγλωττία του ονομάσθηκε και «Χρυσορρόας», ενώ για το πλούσιο μουσικό του έργο ονομάστηκε «Μαΐστωρ της μουσικής». Ανακηρύχθηκε άγιος. Και η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Καθολική γιορτάζουν τη μνήμη του στις 4 Δεκεμβρίου. Επίσης θεωρείται ως άγιος από την Λουθηρανική και την Αγγλικανική εκκλησία.

771 - Καρλομάν Α΄, βασιλιάς των Φράγκων.

811 - Κάρολος ο Νεότερος, βασιλιάς των Φράγκων.
Ο Καρλομάν Α΄ (Carloman Ier, 28 Ιουνίου 751 – 4 Δεκεμβρίου 771) ήταν βασιλιάς των Φράγκων (768 – 771), δεύτερος επιζήσας γιος του Πιπίνου του Βραχέος και της Βερτράδης της Λαόν, νεότερος αδελφός του Καρλομάγνου. Σε ηλικία τριών ετών μαζί με τον πατέρα του και τον αδελφό του στέφθηκε στο Παρίσι βασιλιάς των Φράγκων από τον πάπα Στέφανο Β΄ που έφυγε από την Ρώμη για τον συγκεκριμένο σκοπό. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, Πιπίνου, κληρονόμησε σχεδόν την μισή αυτοκρατορία, περιλαμβάνοντας Προβηγκία, Βουργουνδία, την νότια Αυστρασία, Αλσατία και Αλαμανία με πρωτεύουσα την Σουασόν.

Υπήρχε μεγάλη έχθρα ανάμεσα στα δύο αδέλφια, περισσότερο λόγω του γεγονότος ότι ο μεγαλύτερος Καρλομάγνος δεν συμπαθούσε το γεγονός ότι μοιράστηκε η αυτοκρατορία, αφού ο ίδιος σαν μεγαλύτερος θα έπρεπε να είναι ο μοναδικός κληρονόμος. Ο ίδιος ο πατέρας τους με την συμπεριφορά του τα τελευταία χρόνια της ζωής του φρόντισε η έχθρα μεταξύ των δύο αδελφών να είναι περισσότερο έντονη, αφού ο Καρλομάνος είχε αφήσει υποψίες ότι ο μεγάλος του αδελφός ήταν νόθος.

1131 - Ομάρ Καγιάμ, Πέρσης ποιητής, αστρονόμος, μαθηματικός και φιλόσοφος.
Ο Γκιιάτ αντ-Ντιν Αμπούλ-Φατχ Ουμάρ ιμπν Ιμπραχίμ αλ-Χαγιάμ Νισαπουρί (18 Μαΐου 1048 – 4 Δεκεμβρίου 1131, Περσικά), συνήθως γνωστός ως Ομάρ Καγιάμ (ορθή γραφή στα ελληνικά: Χαγιάμ, προφορά ΔΦΑ ήταν Πέρσης πολυμαθής, φιλόσοφος, μαθηματικός, αστρονόμος και ποιητής. Έγραψε επίσης πραγματείες για τη μηχανική, τη γεωγραφία, την ορυκτολογία, τη μουσική και την Ισλαμική θεολογία.
Είναι ο συγγραφέας μιας από τις σημαντικότερες μελέτες άλγεβρας που έχουν γραφτεί πριν από τα νεότερα χρόνια, την Πραγματεία για την απόδειξη αλγεβρικών προβλημάτων, που περιλαμβάνει μια γεωμετρική μέθοδο για την επίλυση κυβικών εξισώσεων, τέμνοντας υπερβολή με κύκλο.[4] Συνέβαλε και σε μια μεταρρύθμιση του ημερολογίου.

1642 - Καρδινάλιος Ρισελιέ, Γάλλος κληρικός και πρωθυπουργός του Λουδοβίκου ΙΓ' της Γαλλίας από το 1624.
Τον «χρησιμοποίησε», μεταχρονολογημένο, ο Αλέξανδρος Δουμάς στους «Τρεις Σωματοφύλακες».

1679 - Τόμας Χομπς, Άγγλος φιλόσοφος.
Άγγλoς φιλόσοφος, γιος προτεστάντη κληρικού, ο Τόμας Χομπς (Thomas Hobbes, 5 Απριλίου 1588 - 4 Δεκεμβρίου 1679) ήταν ένας από τους πρώτους διανοητές-θεμελιωτές του σύγχρονου κράτους και ιδρυτής της πολιτικής φιλοσοφίας. Αν και σήμερα ο Χομπς αναφέρεται περισσότερο για το έργο του στην πολιτική φιλοσοφία, συνέβαλε και σε άλλους τομείς, όπου συμπεριλαμβάνονται η ιστορία, η γεωμετρία, η ηθική, η γενική φιλοσοφία και η αποκαλούμενη σήμερα πολιτική επιστήμη.

1732 - Τζον Γκέι, Άγγλος συγγραφέας

1798 - Λουίτζι Γκαλβάνι, Ιταλός φυσικός.
Ο Λουίτζι Γκαλβάνι (Luigi Galvani, 9 Σεπτεμβρίου 1737 – 4 Δεκεμβρίου 1798) ήταν Ιταλός γιατρός και φυσικός του 18ου αιώνα που ανακάλυψε ότι τα ζωϊκά νεύρα και οι μύες παράγουν ηλεκτρισμό. Ανακάλυψε την παραγωγή ηλεκτρισμού από χημικά μέσα.
Από το όνομά του χαρακτηρίστηκε το γαλβανόμετρο και ο γαλβανισμός.

1902- Τσαρλς Ντόου, αμερικανός δημοσιογράφος και επιχειρηματίας.
Μαζί με τον Εντουρντ Τζόουνς ίδρυσε την εφημερίδα «Wall Street Journal» και διατύπωσε τον χρηματιστηριακό δείκτη Dow Jones. (Γεν. 6/11/1851)

1934 - Φώτος Πολίτης, Έλληνας συγγραφέας και διανοούμενος.

1968 - Άρτσι Μάγιο, Αμερικανός σκηνοθέτης.

1975 - Χάνα Άρεντ, Γερμανίδα πολιτική επιστήμονας.

1976 - Τόμι Μπόλιν, Αμερικανός κιθαρίστας.

1976 - Μπέντζαμιν Μπρίτεν, Άγγλος συνθέτης.

1976 - Πάτροκλος Καραντινός, Έλληνας αρχιτέκτονας.
Ο Πάτροκλος Καραντινός (Κωνσταντινούπολη, 10 Απριλίου 1903 - Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 1976) ήταν σημαντικός αρχιτέκτονας που εισήγαγε στην ελληνική αρχιτεκτονική το ρεύμα του μοντερνισμού.

1985 - Πάνος Παπαρρηγόπουλος, Έλληνας συγγραφέας.
Ο Πάνος Παπαρρηγόπουλος (1913 - 4 Δεκεμβρίου 1985) ήταν Έλληνας ποιητής και πεζογράφος. Γεννήθηκε στα Φίλια Καλαβρύτων το 1913 και πέθανε στον Πειραιά το 1985.
Σπούδασε νομικά και μετά κατατάχθηκε στην αστυνομία όπου έφτασε μέχρι το βαθμό του Αστυνομικού διευθυντή. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και εφημερίδες

1993 - Φρανκ Ζάπα, Αμερικανός τραγουδοποιός, κιθαρίστας και συνθέτης. (Γεν. 21/12/1940).

2004 - Έλενα Σουλιώτη, Ελληνίδα υψίφωνος, ερμηνεύτρια του λυρικού θεάτρου, γνωστή διεθνώς με το εκλατινισμένο Elena Suliotis και αργότερα Souliotis.
Υψίφωνος με σπουδαίο φωνητικό και σκηνικό ταλέντο, χαρακτηρίστηκε σε νεαρή ηλικία ως «η νέα Κάλλας».

2011 - Σώκρατες (Sοcrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, 19 Φεβρουαρίου 1954 - 4 Δεκεμβρίου 2011) ήταν διεθνής Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.
Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μεσοεπιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με άριστη τεχνική κατάρτιση, φαντασία, ικανότητα στο σκοράρισμα, την οργάνωση του παιχνιδιού ενώ φημιζόταν και φημιζόταν για τις «τυφλές» πάσες του.
Πανύψηλος για την εποχή του ( 1,92 ) και φόραγε πάντα μια μαύρη κορδέλα στα μαλλιά μέσω της οποίας εξέφραζε την αντίθεση του σε κάθε είδους καθεστώς.
Ο Σώκρατες είχε σπουδάσει ιατρική (το παρατσούκλι του ήταν "γιατρός") και έχει διδακτορικό στη φιλοσοφία.
Τα ξημερώματα της 4ης Δεκεμβρίου 2011, ο Σώκρατες άφησε την τελευταία του πνοή στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Άλμπερτ Αϊνστάιν του Σάο Πάολο, εξαιτίας μιας εσωτερικής λοίμωξης του γαστρεντερικού συστήματος που εξελίχθηκε σε σηψαιμικό σοκ. Η λοίμωξη είχε προέλθει παλιότερα από γαστρεντερική αιμορραγία που οφειλόταν στη υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

2013 - Κωνσταντίνος Δρακάτος, ήταν Έλληνας ακαδημαϊκός.
Ήταν καθηγητής της Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Ακαδημίας. Δίδαξε ως καθηγητής της Στατιστικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Aθηνών από το 1969 ως το 1996.
Δημοσίευσε πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και συνέγραψε αρκετά βιβλία. (1928 - 4 Δεκεμβρίου 2013)

2017 - Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, πρόεδρος της Υεμένης.