DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 9 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 9 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού

Εορτάζουν
Νεκταρίου μητροπολίτου Πανταπόλεως, (Νεκτάριος, Νεκτάρης, Νεκταρία, Νεκταρίνα, Νεκταρούλα)
Οσίου Ελλαδίου, (Ελλάδιος, Ελλάδης)
Οσίας Θεοκτίστης της Λεσβίας, (Θεοκτίστη)
Αγίων Χριστοφόρου και Μαύρας, (Μαύρος, Μαύρα, Μαυρούλα, Μαυρίτσα *)

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

9 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

325 π.Χ.: Στην Λατώ της περιοχής Αγίου Νικολάου Κρήτης ο ναύαρχος τού Μεγάλου Αλεξάνδρου Νέαρχος, φθάνει στη γή τών Ωρειτών και ακολούθως στά Πάγαλα (Ινδίες).

694: Ο Βασιλιάς των Βησιγότθων της Ισπανίας κατηγορεί τους Εβραίους ότι βοηθούν τους Μουσουλμάνους και τους καταδικάζει όλους σε δουλεία.

1282: Ο Πάπας Μαρτίνος Δ΄ αφορίζει το βασιλιά Πέτρο Γ’ της Αραγονίας.

1494: Οι Μέδικοι εξορίζονται για δεύτερη φορά από τη Φλωρεντία.

1541: Η Κάθριν Χάουαρντ, σύζυγος του Ερρίκου Η, φυλακίζεται στον Πύργο του Λονδίνου κατηγορούμενη για μοιχεία. Εκτελέστηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1542.

1729: Η Γαλλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν τη Συνθήκη της Σεβίλλης, τερματίζοντας τον Αγγλοϊσπανικό Πόλεμο του 1727.

1799: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατακτά την εξουσία στη Γαλλία.

1821: Στην Αταλάντη οι Έλληνες υπό τον Κωλέττη υπέστησαν επίθεσι εκ μέρους των Τούρκων και νικήθησαν. Κατά τη μάχη σκοτώθηκαν πολλοί οπλαρχηγοί.

1822: Η προσωρινή Ελληνική κυβέρνηση δημοσιεύει εκλογικό νόμο θεσπίζοντας τήν καθολική ψηφοφορία.

1822: Δύναμη του Στόλου Ύδρας και Σπετσών νικά τον Τουρκικό στόλο, ο οποίος πολιορκούσε το Μεσολόγγι.

1825: Ο Ιμπραήμ παραδίδει στις φλόγες τόν Πύργο και την Γαστούνη.

1827: Στο Τρίκερι Βόλου συνελήφθησαν από τους Έλληνες 50 πλοιάρια και παρεδόθησαν και δύο κανονιοστάσια.

1828: Στην Κακή Σκάλα (Κακοπέτρι) των Θηβών έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχη κέρδισα οι Έλληνες και αιχμαλώτισαν τον αρχηγό τους Κιαφίζ μπέη.

1858: Ο υπουργός των Εξωτερικών της Αγγλίας Gladstone, καταπλέι στα Επτάνησα. Σκοπός του μεταξύ άλλων είναι να συζητήσει την αλλαγή του καθεστώτος στα Ιόνια.

1866: Ολοκαύτωμα τού Αρκαδίου. Ο Τούρκος στην Κρήτη αρχιστράτηγος Μουσταφά πασσάς, θέλοντας νά εκδικηθεί τούς επαναστάτες για τις αλλεπάλληλες ήττες τών πασσάδων Σαβρή καί Γιαχιά, ορμά μέ δύναμι 12—15.000 στρατού καί 28 πυροβόλα στην επαρχία Μυλοποτάμου. Στήν εκεί Μονή τού Αρκαδίου, χρονολογουμένη από την εποχής τού Ηρακλείου (κτίσθηκε πιθανόν το 641), βρίσκονταν 900 περίπου άνθρωποι, έκ τών οποίων 250 ασθενείς ή τραυματίες καί 400 γυναικόπαιδα. Η φρουρά απετελείτο από 250 άνδρες, με αρχηγό τόν γενναίο από Βυτίνη αξιωματικό Ιωάννη Δημακόπουλο. Στό πλευρό του βρίσκονταν και οι εθελοντές ανθυπασπιστής των πυροσβεστών Ξάνθης, Αδαμάντιος Πετρίτσης,λοντόπουλος Χαιρέτης, Μορίτσης, Ράλλης, Μιττόφ καί άλλοι. Ηγούμενος τής μονής ήταν ο Γαβριήλ Μάνεσης.
Ο Μουσταφά πασσάς άρχισε σφοδρό κανονιοβολισμό κατά του Αρκαδίου με πολιορκητικά πυροβόλα, τα οποία μετέφεραν από τα Χανιά. Τατόχρονα την 7η Νοεμβρίου πρότεινε στους εγκλείστους να παραδοθού. Αυτοί όμως απέρριψαν τις προτάσεις του και έπειτα από κατανυκτική λειτουργία στον ναό, έλαβαν απόφαση να πεθάνουν υπέρ πίστεως και πατρίδος. γι αυτό άνοιξαν την είσοδο της μονής και σε άλλα σημεία υπονόμους τις οποίες γέμισαν με πυρίτιδα.
Την 8 Νοεμβρίου οι έκαναν γενική επίθεση αλλά αποκρούσθηκαν και μάλιστα με μεγάλες απόλειες.
Την 9η Νοεμβρίου τα πυροβόλα του Μουσταφά άνοιξαν μεγάλο ρήγμα δίπλα στο ηγουμενείο. Εν τω μεταξύ ο χώρος γύρω από τη μονή ήταν γεμάτος με πτώματα Τούρκων. Από την άλλη, από τγους γενναίους υπερασπιστές είχαν απομείνει μόνο 70.
Οι Τούρκοι κατώρθωσαν να ανοίξουν τη σιδερένια πόρτα της μονής και να περάσουν μέσα.
Ο ηγούμενος της μονής Γαβριή σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα όταν είδε ότι η μονή είχε γεμίσει τΤούρκους άναψε το φυτίλι στην πυριτιδαποθήκη.
Χριστιανοί και Τούρκοι ανατινάχθηκαν στον αέρα. Από τους Τούρκους οι νεκροί ήταν πάνω από 2000. Από τους πολιορκούμενους, ελάχιστοι ήταν, γιατί αγωνίζντο σε άλλα σημεία της μονής και κατόρθωσαν, εποφελούμενοι της σύγχυσης να ξεφύγουν. Οι Τούρκοι έσφαξαν 65 γυναικόπαιδα και 43 τραυματίες που είχαν σωθεί από την έκρηξη.
«Η Ιστορία, έγραψε ό Επ. Κυριακίδης, αποκαλύπτεται μετά θαυμασμού ενώπιον τοιούτων γεγονότων καί ό ιστοριογράφος είς τού οποίου τό έθνος ανήκουσιν άνδρες επιτελούντες τοιαύτα, περιστέλει μετά δυσχερείας τήν κατακλύζουσαν αυτόν συγκίνησιν, διότι τοίς ποιηταίς απόκειται ή εξύμνησις αυτών. Έκεί όπου ή επιστήμη σιωπά, έρχεται νά ομιλήση ή τέχνη».


1867: Οι Κρήτες επαναστάτες με τούς Ζυμβρακάκη, Χατζημιχάλη, Κροκίδα καί άλλους, αποκρούουν στήν Ζούρβα τις λυσσώδεις επιθέσεις πολυαρίθμου τουρκικού στρατού υπό τόν Χουσεΐν Άβνή πασσά καί προκαλούν σ΄αυτόν μεγάλη φθορά.

1881: Ο Γιόχαν Μπραμς συμμετέχει ως πιανίστας στη Βουδαπέστη, στην πρώτη ερμηνεία του Κοντσέρτου του για Πιάνο και Ορχήστρα αρ. 2.

1888: Ένας από τους πιο διάσημους Άγγλους δολοφόνους κατά συρροή, ο επονομαζόμενος Τζακ ο Αντεροβγάλτης, σκοτώνει τη Μέρι Τζέιν Κέλι, το τελευταίο γνωστό θύμα του.

1900: Η Ρωσία κατακτά τη Μαντζουρία με 100.000 άνδρες.

1901: Οι συγκρούσεις για τα ‘’Ευαγγελικά’’ γενικεύονται. Επίκεντρο είναι ο χώρος του πανεπιστημίου. Κατά τις συγκρούσεις και την επέλεση του ιππικού του στρατού, έξι φοιτητές χάνουν την ζωή τους.

1906: Η διαμαρτύρεται προς την Αθήνα, γιά τον ρόλο του προξένου Κορομηλά στην Θεσσαλονίκη. Θεωρεί επίσης κατασκόπους τα Προξενεία μας σε Καβάλα και Σέρρες’ το εθνικό τους έργο ήταν τεράστιο.

1906: Ο Τίοντορ Ρούσβελτ γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που αποφασίζει να βγει έξω από τα σύνορα της χώρας του και επισκέπτεται το Πουέρτο Ρίκο και τον Παναμά.

1910: Γαλλία, Νορβηγία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Ρωσία και Βρετανία αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη νέα Δημοκρατία της Πορτογαλίας.

1912: Οι συντηρητικοί νικούν στις εκλογές στη Ρωσική Δούμα.

1912: Το Ελληνικό ναυτικό δια του τορπιλλοβόλου 14 με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Π. Αργυρόπουλο, βυθίζει στο λιμάνι των Κυδωνιών την Τουρκική κανονιοφόρο ‘’Τραπεζούς’’.

1912: Μάχη στα Τρία Χάνια Μετσόβου. Απόκρουση από τους Έλληνες των Τούρκων ατάκτων που προσπάθησαν να καταλάβουν την περιοχή.

1919: Φορολογική μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εισάγεται η φορολογία του προσωπικού εισοδήματος.

1919: Στο μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπόλων.

1920: Στη Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1921: Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία εξουδετερώνει επιθέσεις Τούρκων.

1921: (ν. ημερ) Η Συνδιάσκεψη των Πρεσβευτών κατακυρώνει στην Αλβανία ολόκληρη την Βόρειο Ήπειρο (με τον όρο να σεβαστεί το Ελληνικό στοιχείο….!!).

1925: Στη Γερμανία, ιδρύονται τα τάγματα ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Ναζί).

1930: Στην Αυστρία, οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν τις εκλογές. Οι Ναζί και οι κομμουνιστές δεν παίρνουν ούτε μια έδρα στη νέα Βουλή.

1931: Ο μοναχός Αμβρόσιος επιστρέφει στην μητροπολιτική Ελλάδα με τα Ιερά Σύμβολα της Μονής Παναγίας Σουμελά. Το 1923 πριν την αναγκαστική έξοδο των μοναχών από το μοναστήρι στον Πόντο, οι μοναχοί έκρυψαν μέσα στο παρεκκλήσι της Aγίας Bαρβάρας την εικόνα της Παναγίας, το ευαγγέλιο του Oσίου Xριστοφόρου και τον σταυρό του αυτοκράτορα της Tραπεζούντας Mανουήλ Kομνηνού. Με την επιστροφή των Ιερών κειμηλίων από τον Αμβρόσιο ο μεγάλος Πόντιος Λεωνίδας Ιασωνίδης έγραψε: «Eν Eλλάδι υπήρχαν οι Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχεν ο Πόντος. Mε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε και ο Πόντος».

1938: Η Νύχτα των Κρυστάλλων στη Γερμανία. Το πρώτο οργανωμένο πογκρόμ εναντίον των Εβραίων από τους Ναζί.

1939: Τίθενται σοβαροί περιορισμοί στην ανοικοδόμηση για την εξοικονόμηση σιδήρου, του οποίου είναι αισθητή η έλλειψη.

1940: Στον τομέα της Ελαίας ο ιταλικός στρατός καταβάλλει προσπάθειες με σκληρές επιθέσεις, να κάμψη την αντίσταση των Ελλήνων, αλλ’ αποτυγχάνει. Στον τομέα της Πίνδου οι Έλληνες επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ιταλών.

1941: Το ναρκαλιευτικό Λίβανος εντάσσεται (επιτετεγμένο) στη δύναμη του Στόλου μας.

1942: Ο Καναδάς και το Μεξικό διακόπτουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση του Βισί στη Γαλλία.

1943: Στην Αλγερία, ο στρατηγός Ζιρό παραιτείται από τη γαλλική Επιτροπή Εθνικής Ανεξαρτησίας.

1943: Στο πλαίσιο της απόφασης της Βρετανικής Διοίκησης να επαναληφθούν οι επιχειρήσεις του Ιουλίου στην Κρήτη (“Sociable”), τέσσερα Hurricane της 336 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως προέβησαν σε δύο διαδοχικές επιθέσεις σε αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών κοντά στο Ηράκλειο. Ένας από τους χειριστές και συγκεκριμένα ο Διοικητής της Μοίρας Σμηναγός Σπ. Διαμαντόπουλος κατά τη διέλευσή του πάνω από το στόχο, δέχθηκε πλήγμα αντιαεροπορικού πυροβόλου, με αποτέλεσμα να προσγειωθεί αναγκαστικά. Το αεροπλάνο συνετρίβη, αλλά ο Διαμαντόπουλος, επέζησε και αιχμαλωτίστηκε, καταλήγοντας στο στρατόπεδο Stalag Luft III της Γερμανίας.

1944: Η Ταξιαρχία τού Ρίμινι φθάνει στην Αθήνας.

1944: Για πρώτη φορά μετά το 1939, οι Επιτροπές Νόμπελ Σουηδίας και Νορβηγίας απονέμουν τα Βραβεία Νόμπελ. Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

1953: Η Καμπότζη ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

1961: Ο Μπράιαν Επστάιν γίνεται ο μάνατζερ των θρυλικών Beatles.

1966: Ο Τζον Λένον συναντά για πρώτη φορά σε μία έκθεση μοντέρνας ζωγραφικής τη Γιόκο Όνο και την ερωτεύεται.

1968: Η Άρσεναλ γιορτάζει τα 50 της συνεχή χρόνια στην Α Κατηγορία του Αγγλικού Πρωταθλήματος, παρουσία ρεκόρ για τα δεδομένα του αγγλικού ποδοσφαίρου.

1970: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν εξετάζει την υπόθεση, που θα επιτρέπει στην Πολιτεία της Μασαχουσέτη να δίνει το δικαίωμα στους πολίτες της να μη συμμετέχουν σε πόλεμο, που δεν έχει κηρυχθεί.

1971: Το συνέδριο της Ένωσης Κέντρου στη Βιέννη ορίζει ως εκπρόσωπό της τον Γεώργιο Μαύρο.

1979: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει τα έργα του Μόρνου.

1980: Ο Σαντάμ Χουσεΐν κηρύττει ιερό πόλεμο κατά του Ιράν.

1985: Ο Γκάρι Κασπάροφ γίνεται ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι στην ιστορία, νικώντας τον Ανατόλι Καρπόφ.

1989: Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συζητά με τον Χαρίλαο Φλωράκη, για την περίπτωση σχηματισμού οικουμενικής Κυβέρνησης.

1989: Ανοίγουν τα σύνορα της Ανατολικής Γερμανίας για τους πολίτες της, έπειτα από δεκαετίες. Το Τείχος του Βερολίνου, το σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, γκρεμίζεται.

1990: Ο "Νουρέγιεφ" του ελληνικού ποδοσφαίρου Βασίλης Χατζηπαναγής ανακοινώνει ότι αποσύρεται από τα γήπεδα.

1992: Οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων των χωρών-μελών της ΕΟΚ αποφασίζουν την ίδρυση Ενιαίου Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

1993: Αρχίζει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο νέος κύκλος καταθέσεων για την υπόθεση της ΑΓΕΤ – Ηρακλής.

1994: Ο Γιώργος Κοσκωτάς καταδικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, σε κάθειρξη 25 ετών για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης.

1995: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το βραβείο Ζαχάροφ στη Κούρδισσα φυλακισμένη βουλευτή Λεϊλά Ζανά.

1995: Συλλαμβάνεται στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού ο Αιθίοπας δημοσιογράφος, Μελάκου Μεκεμπέμπε, που κατέλαβε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, λίγο πριν την προσγείωσή του.

2003: Ολική έκλειψη σελήνης είναι ορατή από την Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική και την κεντρική Ασία.

2005: Εκτόξευση της αποστολής Venus Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) από το Μπαϊκονούρ με προορισμό την Αφροδίτη.

2005: Βομβιστικές επιθέσεις σε τρία ξενοδοχεία στο Αμμάν της Ιορδανίας σκοτώνουν 60 άτομα.

2008: Στην Ινδονησία εκτελούνται στο απόσπασμα τρία άτομα που συμμετείχαν στις βομβιστικές ενέργειες στο Μπαλί το 2002.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1918 – Σπίρο Άγκνιου, (Σπυρίδων Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος), Ελληνοαμερικανός πολιτικός που διετέλεσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατά το διάστημα 1969-1973, επί προεδρίας Νίξον. (Θαν. 17/9/1996).

1818 – Ιβάν Τουργκένιεφ, Ρώσος συγγραφέας και ποιητής.
Ο Ιβάν Σεργκέγεβιτς Τουργκένιεφ, Ρώσος μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου (νέο ημερολόγιο) του 1818 στο Οριόλ της Ρωσίας και πέθανε στις 3 Σεπτεμβρίου (νέο ημερολόγιο) του 1883 στο Μπουζιβάλ, κοντά στο Παρίσι. Ήταν γιος ενός αξιωματικού και μιας πλούσιας και δυναμικής γυναίκας, της οποίας η μορφή διαφαίνεται σε διάφορα έργα του. Μεγαλώνοντας ο ίδιος σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούσαν οι ταξικές διακρίσεις και το χάσμα πλουσίων και φτωχών, φορτίστηκε με μεγάλη έμπνευση κατά της κοινωνικής αδικίας.

1819 – Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις, Ιταλός αστρονόμος.

1841 – Εδουάρδος Ζ’, βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Εδουάρδος Ζ΄ (9 Νοεμβρίου 1841 – 6 Μαΐου 1910) ήταν βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας και αυτοκράτορας των Ινδιών. Γεννήθηκε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο και ήταν γιος της βασίλισσας Βικτωρίας και του πρίγκιπα Αλβέρτου του Σάξ Κοβούργου. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του Βικτωρία κατα τη διάρκεια της βασιλείας της δεν του επέτρεψε να αναλάβει κάποια κυβερνητική θέση αλλά του επέτρεψε να την εκπροσωπεί στην Αγγλική κοινωνία.Με το θάνατο της μητέρας του τελειώνει η βασιλεία του Οίκου του Αννοβέρου και αρχίζει αυτή του Οίκου του Σάξ Κοβούργου Γκόθα.

1855 – Αλέξανδρος Ζαΐμης πολιτικός που διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδος και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, και ήταν γιος του Θρασύβουλου Ζαΐμη, πρώην πρωθυπουργού, καθώς και εγγονός του Ανδρέα Ζαΐμη, επίσης πρώην πρωθυπουργού. Καταγόταν από την Κερπινή Καλαβρύτων. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και τη Γερμανία και αναγορεύθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Μετά το θάνατο του πατέρα του άρχισε να πολιτεύεται στην επαρχία Καλαβρύτων. Το 1855 εκλέχτηκε βουλευτής για πρώτη φορά υπό τη σημαία του Θεόδωρου Δηλιγιάννη και έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς έως το 1915. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής και Υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών σε κυβερνήσεις του Θεόδωρου Δηλιγιάννη.

1868 – Μαρί Ντρέσλερ, βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου.

1880 – Γκίλμπερτ Σκοτ, Άγγλος αρχιτέκτονας.
Ο Τζάιλς Γκίλμπερτ Σκοτ (Sir Giles Gilbert Scott) (9 Νοεμβρίου 1880 – 8 Φεβρουαρίου 1960) ήταν Άγγλος αρχιτέκτονας. Προερχόμενος από οικογένεια αρχιτεκτόνων άρχισε από πολύ μικρός να έρχεται σε επαφή με το αντικείμενο. Η μητέρα του Έλεν Κινγκ Σάμσον (Ellen King Samson) τον πήγαινε εκδρομές με ποδήλατο μαζί με τα αδέλφια του στο Σάσεξ και του έμαθε να σχεδιάζει και να παρατηρεί, παροτρύνοντας τον έτσι να ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική. Παρακολούθησε το Δημόσιο σχολείο του Μπόντμοντ, καθ’ υπόδειξη του πατέρα του, το οποίο στεγαζόταν σε κτήρια υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας. Το 1899 έγινε δεκτός στο Αρχιτεκτονικό γραφείο Τέμπλ Μουρ (Temple Moore), παλιού συμφοιτητή του πατέρα του, κάτι που επηρέασε έντονα το αρχιτεκτονικό του στυλ. Χαρακτηριστικό του είναι το πως κατάφερε να συνδυάσει το παραδοσιακό γοτθικό με στοιχεία του μοντερνισμού.

1888 – Ζαν Μονέ, γάλλος οικονομολόγος και πολιτικός, από τους πρωτεργάτες της Ενωμένης Ευρώπης. (Θαν. 16/3/1979)

1922 – Ίμρε Λάκατος, Ούγγρος φιλόσοφος.
Ο Ίμρε Λάκατος (Imre Lakatos, 9 Νοεμβρίου 1922 – 2 Φεβρουαρίου 1974) ήταν Ούγγρος φιλόσοφος των μαθηματικών και της επιστήμης, γνωστός για την εργασία του πάνω στο μη αλάθητο των μαθηματικών και για τη «μεθοδολογία των αποδείξεων και των ανασκευών» του στα προ-αξιωματικά στάδια αναπτύξεως, καθώς και για την εισαγωγή της έννοιας του «ερευνητικού προγράμματος» στη μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας.

1904 – Βίκτορ Μπρακ, Γερμανός αξιωματούχος των Ναζί. Ο Βίκτορ Μπρακ (γερμ. Viktor Brack, 1904 – 1948) ήταν μεσόβαθμο στέλεχος της ναζιστικής SS και οργανωτής του Προγράμματος ευθανασίας Τ-4.

1925 – Ελένη Χατζηαργύρη, Ελληνίδα ηθοποιός. (Θαν. 30/9/2004)

1928 – Άνι Σέξτον, η βραβευμένη με Πούλιτζερ, Αμερικανίδα ποιήτρια.

1929 – Ίμρε Κέρτες, Ούγγρος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1934 – Καρλ Σαγκάν, Αμερικανός αστρονόμος-αστροφυσικός και συγγραφέας, που προσπάθησε να φέρει την επιστήμη πιο κοντά στο ευρύ κοινό.

1935 – Μαίρη Λίντα, Ελληνίδα Τραγουδίστρια, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίας Δημητροπούλου.

1936 – Μαίρη Τρέιβερς, τραγουδίστρια (μέλος του τρίο Peter, Paul and Mary).

1941 – Τομ Φόγκερτι, αμερικανός τραγουδοποιός, μέλος του συγκροτήματος «Credence Clearwater Revival». Πέθανε από AIDS (Θαν. 6/9/1990)

1948 – Λουίς Φελίπε Σκολάρι, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής και προπονητής

1973 – Ζήσης Βρύζας, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1978 – Γιώργος Χρήστου, Έλληνας τραγουδιστής.

1974 – Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, Ιταλός ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

959 – Κωνσταντίνος Ζ’ ο Πορφυρογέννητος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
Γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 905 και ήταν γιός του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού. Βασίλεψε επισήμως ως διάδοχος του αδελφού του και αυτοκράτορα Αλέξανδρου από το 913 μέχρι το θάνατό του το 959. Ως Αυτοκράτορας ήταν συνετός, ενίσχυσε τους φτωχούς έναντι των πλουσίων φεουδαρχών, με σεβασμό στην μόρφωση και τεράστιο συγγραφικό έργο. Απολάμβανε μεγάλης αποδοχής από τον λαό και ήταν παντρεμένος με την Ελένη Λεκαπηνή. Τον θρόνο διαδέχθηκε ο γυιός του Ρωμανός Β’. (Γεν. 2/9/905)

1261 - Σάντσια της Προβηγκίας, βασίλισσα των Ρωμαίων.

1317 - Μανφρέδος, δούκας των Αθηνών.

1328 - Κάρολος, δούκας της Καλαβρίας.

1623 – Ουίλιαμ Κάμντεν, Άγγλος ιστορικός.
Ο Ουίλιαμ Κάμντεν (William Camden, 2 Μαΐου 1551 – 9 Νοεμβρίου 1623) ήταν Άγγλος ιστορικός, τοπογράφος και αρχαιοδίφης. Συνέταξε την πρώτη τοπογραφική έρευνα της Βρετανίας και τον πρώτο λεπτομερή απολογισμό της διακυβέρνησης της χώρας του από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας. Σε συνεργασία με τον Αβραάμ Ορτέλιους έγραψε το έργο Britannia, η πρώτη έκδοση του οποίου έγινε το 1586.

1685 - Λουδοβίκος Αρμάνδος Α΄, πρίγκιπας του Κοντί.

1801 - Καρλ Στάμιτς, Γερμανός συνθέτης.

1832 – Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Ελληνίδα συγγραφέας.
Η Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου (το όνομά της παραδίδεται επίσης ως Μουτσάν ή Μουτσά, Ζάκυνθος 1801-1832) ήταν μία από τις πρώτες Ελληνίδες συγγραφείς. Το γνωστότερο έργο της είναι η Αυτοβιογραφία της, ενώ από τα υπόλοιπα έργα της (θεατρικά έργα και ποιήματα) έχουν σωθεί ελάχιστα. Οι γονείς της,Φραγκίσκος Μουτζάν και Αγγελική Σιγούρου, προέρχονταν από δύο από τις παλιότερες αριστοκρατικές οικογένειες της Ζακύνθου. Η Μουτζάν από μικρή είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μάθηση και τα γράμματα και παρόλο που η εκπαίδευσή της ήταν περιορισμένη (είχε κατ’ οίκον δασκάλους τρεις κληρικούς), η ίδια με προσωπική μελέτη απέκτησε γνώσεις της αρχαίας Ελληνικής, της ιταλικής και της Γαλλικής γλώσσας. Παράλληλα επιδιδόταν στο γράψιμο ποιημάτων, θεατρικών έργων στα Ελληνικά και τα Ιταλικά και μεταφράσεων από την αρχαία Ελληνική γραμματεία και επιθυμία της ήταν να μην παντρευτεί, αλλά να αφοσιωθεί στην μελέτη και την συγγραφή.

1880 – Έντουιν Ντρέικ, ο άνθρωπος που δημιούργησε την πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ. Πραγματοποίησε την πρώτη γεώτρηση για την ανεύρεση πετρελαίου στην περιοχή της Πενσιλβάνια το 1859 και στη συνέχεια δημιούργησε την εταιρία «Seneca Oil». (Γεν. 29/3/1819)

1918 – Γκιγιώμ Απολλιναίρ, Γάλλος ποιητής.
Ο Γκιγιώμ Απολλιναίρ γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου του 1880 στη Ρώμη της Ιταλίας. Ήταν νόθο τέκνο Πολωνέζας μητέρας και Ιταλού πατέρα. Η μητέ­ρα του Αντζέλικα ντε Κοστροβίτσκι ήταν μια ανυπότα­κτη γυναίκα ελευθερίων ηθών που είχε πάθος να παίζει στο καζίνο. Γεννημένη στο Νοβογκρόντεκ ( τώρα στη Λευκορωσία) είχε αριστοκρατική καταγωγή από την Σλάχτα. Ο πατέρας του εξακολουθεί να παραμένει ά­γνωστος, κατά μία εκδοχή ήταν ιερωμένος υψηλότατης βαθμίδας στο Βατικανό. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ήταν επίσκοπος, ενώ κυκλοφορούσαν και φήμες ότι επρόκει­το και για τον ίδιο τον Πάπα. Πιθανότερη εκδοχή είναι πατέρας του να είναι ο Francesco Flugi d’Aspermont, Ιταλο-Ελβετός αριστοκράτης. Σε κάθε περίπτωση ο πατέρας του εξαφανίστηκε πολύ νωρίς από τη ζωή του. Ο Απολλιναίρ κρατούσε κρυφή την καταγωγή του και νεότερος υποκρινόταν ότι ήταν Ρώσος πρίγκιπας.

1920 – Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης, είναι σύγχρονος Άγιος της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, επίσης είναι θαυματουργός διότι, πιστεύεται ότι πραγματοποίησε θαύματα ενώ βρισκόταν ακόμα εν ζωή.

1927 - Εμμανουήλ Χ. Ζυμβρακάκης, Έλληνας στρατιωτικός.

1932 - Ρούντολφ Μπόιερ, Ούγγρος δισκοβόλος.

1938 - Ερνστ φομ Ρατ, Γερμανός διπλωμάτης.

1940 – Νέβιλ Τσάμπερλεν, Άγγλος πολιτικός.
Ο Άρθουρ Νέβιλ Τσάμπερλεν (Arthur Neville Chamberlain, 18 Μαρτίου 1869 στο Μπέρμιγχαμ; 9 Νοεμβρίου 1940) ήταν Βρετανός συντηρητικός πολιτικός και Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1937 μέχρι το 1940. Ήταν επίσης εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας. Ο Τσάμπερλεν ήταν γιος του άγγλου πολιτικού Τζόζεφ Τσάμπερλεν. Σπούδασε μεταλλουργία στο Mason Science College. Από το 1890 μέχρι το 1897 ασχολήθηκε χωρίς επιτυχία με την καλλιέργεια αγάβης στις Μπαχάμες, ενώ από το 1897 ανέλαβε τη διεύθυνση διάφορων εργοστασίων στο Μπέρμιγχαμ. Το 1911 δραστηριοποιείται για πρώτη φορά πολιτικά, εκλέγεται και παραμένει δημοτικός σύμβουλος του Μπέρμιγχαμ μέχρι το 1918. Στο διάστημα αυτό εκλεγεται και δήμαρχος του Μπέρμιγχαμ (1915-1916). Όταν, το 1918, εκλέγεται στην Κάτω Βουλή ως βουλευτής του συντηρητικού κόμματος, εγκαταλείπει την τοπική πολιτική. Από το 1922 μέχρι το 1937 είναι επικεφαλής σε διάφορα υπουργεία, μέχρι που, το 1937, γίνεται πρωθυπουργός διαδεχόμενος τον Στάνλευ Μπάλντουιν.

1953 – Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Σαούντ, ο πρώτος μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας.
1970 – Σαρλ Ντε Γκολ, στρατηγός και πρόεδρος της Γαλλίας επί 11 χρόνια (1958-1969). (Γεν. 22/11/1890). Ο Σαρλ ντε Γκολ (ή Κάρολος ντε Γκωλ, Charles de Gaulle, στη Γαλλία συνήθως General De Gaulle, Λιλ 22 Νοεμβρίου 1890 – 9 Νοεμβρίου 1970), ήταν Γάλλος στρατηγός και πολιτικός. Μεταξύ του 1944 και του 1946, μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας από τη γερμανική κατοχή, ήταν επικεφαλής της γαλλικής προσωρινής κυβέρνησης. Καλούμενος για να διαμορφώσει κυβέρνηση το 1958, εμπνεύστηκε ένα νέο Σύνταγμα και ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1958 ως το 1969. Η πολιτική ιδεολογία του είναι γνωστή ως Γκωλισμός (Gaullisme) και έχει σημαντική επιρροή στην γαλλική πολιτική μέχρι και σήμερα.

1970 - Σαρλ ντε Γκωλ, Γάλλος στρατηγός και πολιτικός.

1975 - Δημήτριος Τσούμπας, Έλληνας πολιτικός.

1981 – Διονύσιος Ρώμας, Έλληνας λογοτέχνης.

1990 - Μελισσάνθη, ήταν Ελληνίδα ποιήτρια, από τις πιο αντιπροσωπευτικές φωνές της υπαρξιακής ποίησης στην Ελλάδα.

1991 – Ιβ Μοντάν: Ιταλό-Γάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής, πεθαίνει από έμφραγμα, σε ηλικία 70 ετών.

1997 – Ελένιο Ερέρα, Αργεντινός προπονητής, ο άνθρωπος που εισήγαγε το κατενάτσιο στο ποδόσφαιρο, το σύστημα, που βασιζόταν στην υπεροχή της άμυνας και στις ξαφνικές αντεπιθέσεις.

2004 – Στιγκ Λάρσον, Σουηδός δημοσιογράφος και συγγραφέας (τριλογία Μιλένιουμ).

2009 - Άρντα Μαντικιάν, Ελληνίδα μεσόφωνος.

2012 – Σεργκέι Νικόλσκι, Ρώσος μαθηματικός.
Ο Σεργκέι Νικόλσκι (Sergey Mikhailovich Nikolsky, 30 Απριλίου 1905 – 9 Νοεμβρίου 2012) ήταν Ρώσος μαθηματικός. Γεννήθηκε στην Τάλιτσα στην τότε κυβερνητική περιφέρεια του Περμ, στη Ρωσία. Από τις 28 Νοεμβρίου 1972 ως το θάνατό του ήταν ακαδημαϊκός. Τιμήθηκε με πλήθος επιστημονικών βραβείων. Στην ηλικία των 92 ετών ήταν ενεργός δίνοντας διαλέξεις στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τχενολογίας (MIPT) στη Μόσχα. Το 2005 περιορίστηκε στο να κάνει ομιλίες σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ εργαζόταν ακόμα στο MIPT σε ηλικία 100 ετών. Πέθανε στις 9 Νοεμβρίου 2012, σε ηλικία 107 ετών.

2017 - Κώστας Βεργόπουλος, Έλληνας οικονομολόγος.

2017 - Σάιλα Στάιλζ, Καναδή πορνογραφική ηθοποιός.