DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 28 Ιουλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Ioulis

Σαν σήμερα 28 Ιουλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, (Ειρήνη, Ρένα, Ρήνα, Ρηνιώ, Ρηνούλα, Ειρήνα, Ειρήνγκω, Ρένια *, Χρυσοβαλάντης, Βαλάντης, Βαλάντος, Χρυσοβαλάντος, Χρυσοβαλάντω, Χρυσοβαλάντου, Χρυσοβαλαντία, Βαλάντα, Βαλάντω)
Αγίου Ακακίου μάρτυρος εν Μιλήτω, (Ακάκιος, Κάχι, Κάκι *)
Αγίου Αυξεντίου μάρτυρος εν Φρυγία, (Αυξέντιος, Αυξέντης, Αυξεντία, Αυξεντούλα *)
Αγίας Δροσίδος, (Δρόσος, Δροσίδα, Δροσούλα, Δροσία, Δρόσω, Δροσοσταλία, Δροσοσταλίδα, Δροσίς *)
Αγίου Τίμωνος Αποστόλου, (Τίμων, Τίμος, Τιμόνα, Τιμόνη, Τίμα)

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα του Διαχειριστή Συστημάτων
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας

28 Ιουλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1008: Στη διαθήκη του Ερμενγκοντ Β, κόμη του Ούργκελ, γίνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στο σκάκι.

1493: Μεγάλη πυρκαγιά ξεσπά στη Μόσχα.

1540: Εκτελείται, με εντολή του βασιλιά της Βρετανίας Ερρίκου Η, ο πολιτικός Τόμας Κρόμγουελ, που κρίθηκε ένοχος για εσχάτη προδοσία.

1586: Ο τυχοδιώκτης σερ Φράνσις Ντρέικ φέρνει στην Ευρώπη την πατάτα, την οποία εισάγει από την Κολομβία.

1778: Επικυρώνεται το σύνταγμα της Κανταβρίας στην Ισπανία.

1794: Γαλλική Επανάσταση: Ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος και ο Λουί Αντουάν Λεόν ντε Σαιν Ζυστ εκτελούνται στην γκιλοτίνα στο Παρίσι.

1808: Ο Μαχμούτ Β΄ γίνεται σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και χαλίφης του Ισλάμ.

1821: Ο Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του Περού από την Ισπανία.

1821: Οι Σουλιώτες, πολιορκούμενοι από τον Ομέρ Βρυώνη, εγκαταλείπουν οριστικώς το Σούλι.

1822: Η καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη ολοκληρώνεται στο Αγιονόρι Αργολίδας από τους άνδρες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Δημήτριου Υψηλάντη, του Παπαφλέσσα και του Νικηταρά.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας καθιερώνει ως νομισματική μονάδα το «φοίνικα».

1858: Τα δαχτυλικά αποτυπώματα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά για την ταυτοποίηση ενός προσώπου από τον Γουίλιαμ Χέρσελ, έναν άγγλο δημόσιο υπάλληλο στην Ινδία.

1864: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Τα στρατεύματα των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής κάνουν μία τρίτη ανεπιτυχή προσπάθεια να διώξουν τις δυνάμεις της Ένωσης από την Ατλάντα.

1868: Ψηφίζεται η 14η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία παραχωρείται η αμερικανική υπηκοότητα σε όλους τους Αφροαμερικανούς.

1900: Ο Λουίς Λάσινγκ δημιουργεί στο Κονέκτικατ ένα σάντουιτς, που το ονομάζει χάμπουργκερ.

1910: Στη Νικαράγουα, ο Πρόεδρος Τζοσέ Μάντιους καταγγέλλει την αμερικανική επέμβαση στη χώρα του και καλεί τις ευρωπαϊκές δυνάμεις σε συμπαράσταση.

1913: Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που υπογράφουν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία εναντίον Βουλγαρίας), λήγει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος. Μεγάλη χαμένη η Βουλγαρία, καθώς μέρος της Μακεδονίας προσαρτάται στην Ελλάδα.

1914: Αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει πόλεμο εναντίον της Σερβίας, μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρίας, Φραγκίσκου Φερδινάρδου.

1915: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ξεκινούν μία 20ετή κατοχή της Αϊτής.

1919: Επαναστατικά κομιτάτα οργώνουν ολόκληρη την ασιατική Τουρκία και προπαρασκευάζουν τον αγώνα κατά πάσης χριστιανικής διοίκησης.

1920: Μετά από χρόνων επαναστατική δράση στο Βόρειο Μεξικό, ο Πάντσο Βίλα παραδίδεται στην Κυβέρνηση του Προέδρου Χουέρτα.

1920: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει στη γαλλική πόλη Σεβρ, από την οποία πήρε και το όνομά της, τη Συνθήκη των Σεβρών. Είναι η τελική συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στη σουλτανική κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης και τους συμμάχους της Αντάντ. Την Ελλάδα εκπροσωπούν και υπογράφουν ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Έλληνας πρεσβευτής στο Παρίσι, Άθως Ρωμανός. Η συνθήκη είναι άκρως καταδικαστική για την Τουρκία, που ουσιαστικά διαλύεται και χάνει τα αραβικά της εδάφη, την Ανατολική Θράκη και μεγάλες περιοχές της δυτικής, της βόρειας και της νότιας Μικράς Ασίας.
Η Ελλάδα ενσωματώνει την Ανατολική Θράκη και νομιμοποιεί την παρουσία της στην Μικρά Ασία, ενώ παράλληλα δείχνει να κερδίζει τη μάχη για τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο. Η Ελλάδα των «Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών» είναι πια πραγματικότητα, που θα αποδειχθεί όμως εφήμερη. Την ίδια μέρα ο Πάντσο Βίλα, μετά από χρόνων επαναστατική δράση στο Βόρειο Μεξικό, παραδίδεται στην Κυβέρνηση του Προέδρου, Βικτοριάνο Χουέρτα. Η κυβέρνηση δέχεται την άνευ όρων παράδοση του αντάρτη, με την υπόσχεση να του χαριστεί η ζωή.
Για την Τουρκία, ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 6ος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών, που βάζει την οριστική «ταφόπλακα» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
(10 Αυγούστου με το νέο ημερολόγιο)

1928: Τελετή έναρξης των 9ων Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ. Επανεμφανίζονται μετά από 10 χρόνια αποκλεισμού η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.
Για πρώτη φορά ανάβει η Ολυμπιακή Φλόγα, η Ελλάδα παρελαύνει πρώτη και στα αγωνίσματα στίβου μετέχουν γυναίκες. Η Ιρλανδία κερδίζει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σαν ανεξάρτητο κράτος. Ακόμα, για πρώτη φορά πωλείται κόκα κόλα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

1929: 48 χώρες υπογράφουν τη Συνθήκη της Γενεύης, που ρυθμίζει τον τρόπο μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου.

1931: Στη Νέα Υόρκη, ένας νεκρός και πέντε τραυματίες, όλοι παιδιά, είναι ο απολογισμός της συμπλοκής και της ανταλλαγής πυροβολισμών κατά τη διάρκεια αναταραχών με αφορμή την απαγόρευση της παραγωγής μπύρας.

1932: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Χούβερ, διατάσσει τον αμερικανικό στρατό να διαλύσει με τη βία μια διαδήλωση περίπου 15.000 βετεράνων του Α Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι ζητούσαν την καταβολή αμοιβής που τους είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση, για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο.

1935: Πρώτη πτήση του Boeing B-17 Flying Fortress.

1938: Εξέγερση ξεσπά στα Χανιά εναντίον του καθεστώτος Μεταξά. Θα καταρρεύσει την επόμενη μέρα.

1939: Για πρώτη φορά παρουσιάζεται σε έκθεση ηλεκτρονικών στο Βερολίνο συσκευή τηλεόρασης.

1941: Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής ξεκινούν στην Ελλάδα οι καταδίκες σε θάνατο πολιτών που κατέχουν παράνομα όπλα.

1941: Στη ρηματική ανακοίνωση του πληρεξουσίου του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα προς την κυβέρνηση των Αθηνών αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω: «Η Τράπεζα της Ελλάδος δέον όπως ρυθμίζει κατά τοιούτον τρόπον την επάρκειαν του χαρτονομίσματος εις δραχμάς, ώστε να εξασφαλίζει μηνιαίως διά τας ανάγκας του γερμανικού στρατού ποσόν μέχρις 25 εκατομμυρίων μάρκων».

1942: Ο Ντούτσε φτάνει στην Αθήνα, όπου επιθεωρεί ιταλικές μονάδες και έχει συνομιλίες με κυβερνητικούς παράγοντες.

1943: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το ραδιόφωνο της Ρώμης ανακοινώνει το τέλος του φασισμού.

1943: Ενώ μαίνεται ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Βρετανοί βομβαρδίζουν το Βερολίνο, προκαλώντας το θάνατο περίπου 42.000 Γερμανών πολιτών.

1944: Τμήμα του ΕΛΑΣ χτυπάει Γερμανική δύναμη στη Νάουσα, με Γερμανούς νεκρούς 22 και τραυματίες 18 και ανατινάζει Γερμανική αμαξοστοιχία στο Μοχαρέμ Χάνι, στην Αρνισσα, με Γερμανούς νεκρούς 20, τραυματίες 14 και αιχμαλώτους 3.

1945: Στη Νέα Υόρκη, αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52 προσκρούει λόγω ομίχλης στον 79ο όροφο του Empire State Building, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 26.

1948: Μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, διοργανώνονται αγώνες για βετεράνους αθλητές – θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με πρωτοβουλία του σερ Λούτβιγκ Γκούτμαν. Οι αγώνες αυτοί θα αποτελέσουν το προοίμιο των Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν για πρώτη φορά το 1960 στη Ρώμη.

1948: Πρεμιέρα για την ταινία - παρωδία των θρίλερ "Abbott and Costello Meet Frankenstein".

1952: Εγκαινιάζονται τα υδροηλεκτρικά έργα της Κρήτης.

1953: Στην Ιταλία, παραιτείται ο πρωθυπουργός Ντε Γκασπέρι.

1959: Γίνεται δεκτή κατ’ αρχήν η αίτηση της Ελλάδας για σύνδεσή της με την ΕΟΚ.

1960: Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον παίρνει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την Προεδρία των ΗΠΑ με υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Χένρι Κάμποτ Λοτζ.

1961: Θεμελιώνεται η πρώτη υψικάμινος της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα.

1965: Στο πλαίσιο του πολέμου στο Βιετνάμ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Λίντον Τζόνσον, ανακοινώνει την αύξηση των δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα, από 75.000 σε 125.000 άνδρες.

1965: Διοικητική προφυλάκιση εις βάρος του συνταγματάρχη Αλέξανδρου Παπατέρπου, πρώην υπαρχηγού της Κ.Υ.Π. Παραπέμπεται μαζί με τους Θεοφάνη Τόμπρα, Θεοδώρου και Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο σε ανακριτικό συμβούλιο.

1968: Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανακοινώνει την μετονομασία των Ομάδων Εθνικής Αντιστάσεως σε "Σώματα Τακτικού Στρατού".

1969: Ο Νίξον είναι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τις Φιλιππίνες.

1971: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις κατασκοπευτικές πτήσεις στην κομμουνιστική Κίνα.

1972: Ινδία και Πακιστάν υπογράφουν την Ειρηνευτική Συνθήκη Σίμλα, με την οποία διευθετείται το ζήτημα των συνόρων στο Κασμίρ.

1973: Το ψευδοδημοψήφισμα που οργανώνει η χούντα καταργεί τη Μοναρχία με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει την Προεδρική Δημοκρατία με πρόεδρο, το δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.

1975: Ξεκινάει στον Κορυδαλλό η δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος του 1967.

1976: Σεισμός 8,2 Ρίχτερ πλήττει την πόλη Τανγκσάν της Κίνας. Τουλάχιστον 240.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

1980: H 22χρονη φοιτήτρια Σωτηρία Βασιλακοπούλου, μέλος της ΚΝΕ, χάνει τη ζωή της μπροστά από την πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ στο Βοτανικό, καθώς παρασύρεται από φορτηγό της επιχείρησης, κατά τη διάρκεια κομματικής εκδήλωσης του ΚΚΕ.

1980: Στο Περού, ο Φερνάντο Μπελάουντε Τέρι ορκίζεται Πρόεδρος μετά από 12 χρόνια στρατιωτικής διακυβέρνησης.

1983: Στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο ψηφίζει υπέρ της παύσης χορήγησης μυστικής βοήθειας προς τους Κόντρας της Νικαράγουας.

1985: Ο Χαράλαμπος Παπανικολάου κερδίζει ένα χρυσό και 3 αργυρά μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Κολύμβησης στη Γενεύη.

1990: Ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι γίνεται Πρόεδρος του Περού.

1992: Η Μαίρη Μπλιτζ κυκλοφορεί το άλμπουμ "Whats the 411?", εγκαινιάζοντας ένα νέο είδος μουσικής, την χιπ- χοπ σόουλ.

 

1993: Στην Ιταλία, έξι είναι οι νεκροί από το μπαράζ των εκρήξεων στη Ρώμη και το Μιλάνο.

1994: Ρωσία και ΗΠΑ πραγματοποιούν τα πρώτα κοινά στρατιωτικά τους γυμνάσια στα Ουράλια.

1996: H Ελλάδα κατακτά δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Ο Ιωάννης Μελισσανίδης κερδίζει το χρυσό, βαθμολογούμενος με 9,850 στις ασκήσεις εδάφους στην ενόργανη γυμναστική. Την ίδια μέρα ο Κάχι Καχιασβίλι κατακτά το χρυσό στην άρση βαρών στα 99 κιλά, σηκώνοντας 185 κιλά στο αρασέ, 235 κιλά στο ζετέ (παγκόσμιο ρεκόρ), και 420 κιλά στο σύνολο.

1996: Στην Τουρκία, τερματίζεται η απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές, μετά τη μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την Κυβέρνηση και το θάνατο 12 απεργών.

1997: Στην Πολωνία, 55 είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες.

1998: Ασυλία παρέχεται στη Μόνικα Λιουίνσκι ως αντάλλαγμα για την δικαστική της κατάθεση σχετικά με την ερωτική σχέση που είχε με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

1998: Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διατάσσει την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση στην ελληνοκύπρια Τιτίνα Λοϊζίδου για τη δημευμένη περιουσία της στα Κατεχόμενα.

1999: Το δικαστήριο της Αγγλίας απαγορεύει στους συλλόγους να διαπραγματεύονται ξεχωριστά τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων τους και κρίνει σωστή την επιλογή της Πρέμιερ Λιγκ να δώσει το πρωτάθλημα στον τηλεοπτικό σταθμό BskyB του Ρούπερτ Μέρντοκ, κίνηση που θα αποφέρει έσοδα 380 δις μέχρι το 2001.

2000: Ο γηραιότερος λαμπαδηδρόμος, ο 109χρονος Τζακ Λόκετ, ο οποίος γεννήθηκε το 1891, 5 χρόνια πριν την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, μεταφέρει με τη βοήθεια του μπαστουνιού του για 200 μέτρα την Ολυμπιακή Φλόγα προς το Σίδνεϊ.

2001: Ο Αυστραλός Ίαν Θορπ γίνεται ο πρώτος κολυμβητής που κερδίζει έξι χρυσά μετάλλια σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα.

2002: Διασώζονται 9 εργάτες ορυχείων στη Πενσυλβάνια που είχαν παγιδευτεί για τρεις μέρες σε υπόγεια στοά, με νερό μέχρι το λαιμό τους μετά από κατάρρευση τοίχου.

2003: Η Κύπρος υπογράφει τη συνθήκη προσχώρησης στην Ε.Ε.

2004: Παγιδευμένο minibus κοντά σε αστυνομικό τμήμα της ιρακινής πόλης Μπακούμπα σκορπά το θάνατο σε 68 άτομα.

2005: Η οργάνωση «Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός» ανακοινώνει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον της βρετανικής παρουσίας στη Βόρειο Ιρλανδία ύστερα από 36 χρόνια δράσης και τη δέσμευσή της για αποκλειστική χρήση πολιτικών διαδικασιών για την επίτευξη των στόχων της.

2010: Αεροσκάφος πέφτει κοντά στο Ισλαμαπάντ και σκοτώνονται οι 152 επιβαίνοντες.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1836 – Εμμανουήλ Ροΐδης, λόγιος και συγγραφέας.

1902 – Καρλ Πόπερ, Βρετανο-αυστριακός φιλόσοφος.

1907 – Ερλ Τάπερ, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας Tupperware που ειδικεύεται σε πλαστικά σκεύη κουζίνας.

1929 – Τζάκυ Κέννεντυ Ωνάση, πρώτη κυρία των ΗΠΑ.

1942 – Τόνια Μαρκετάκη, Ελληνίδα σκηνοθέτιδα.

1943 – Ρίτσαρντ Ράιτ, Άγγλος μουσικός, μέλος των Pink Floyd.

1951 – Σαντιάγο Καλατράβα, Ισπανός αρχιτέκτονας.

1954 – Ούγο Τσάβες, αμφιλεγόμενος πολιτικός ηγέτης, που κυβέρνησε τη Βενεζουέλα από το 1998 έως το 2013. (Θαν. 5/3/2013)

1971 – Αντρέι Κράβαρικ, Έλληνας πετοσφαιριστής.

1974 – Αλέξης Τσίπρας, Έλληνας πρωθυπουργός.

1977 – Μανού Τζινόμπιλι, Αργεντινός καλαθοσφαιριστής.

1981 – Νάνσυ Αλεξιάδη, Ελληνίδα τραγουδίστρια.

1985 – Ματιέ Ντεμπυσί, Γάλλος ποδοσφαιριστής.

1987 – Πέδρο Ροδρίγκεθ, Ισπανός ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

450 – Θεοδόσιος Β’, αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1540 – Τόμας Κρόμγουελ, Άγγλος πολιτικός.

1655 – Σιρανό ντε Μπερζεράκ, Γάλλος ποιητής.

1741 – Αντόνιο Βιβάλντι, βενετσιάνος συνθέτης.

1750 – Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Γερμανός μουσουργός, μετά από αποτυχημένη εγχείρηση στο μάτι.

1794 – Μαξιμιλιέν Ρομπεσπιέρ (Ροβεσπιέρος), δικηγόρος, από τις ηγετικές προσωπικότητες της γαλλικής επανάστασης και ηγέτης της περιόδου της τρομοκρατίας.

1794 – Σαιν Ζιστ, Γάλλος επαναστάτης.

1922 Πολύβιος Δημητρακόπουλος (1864 - 28 Ιουλίου 1922) ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και εκδότης. Ήταν γνωστός επίσης με το γαλλικό φιλολογικό ψευδώνυμο Αρκάς (Πολ Αρκάς).

1935 – Μελέτιος Μεταξάκης, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Κωνσταντινουπόλεως.

1942 – Φλάιντερς Πέτρι, Άγγλος αιγυπτιολόγος.

1964 – Δημήτρης Μπόγρης ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και δημοσιογράφος.

1968 – Ότο Χαν, Γερμανός χημικός.

1969 – Ραμόν Γκράου, Κουβανός πολιτικός.

1985 – Φώφη Σαραντοπούλου, Ελληνίδα υψίφωνος.

2002 – Αγγελική Αναγνωστοπούλου, Ελληνίδα αγωνίστρια.

2004 – Φράνσις Κρικ, Άγγλος βιολόγος. Μαζί με τον αμερικανό Ρόμπερτ Γουότσον, ανακάλυψε το DNA, τον Απρίλιο του 1953.

2015 - Έντουαρντ Ναταπέι, πρωθυπουργός του Βανουάτου.

2016 - Εμίλ Ντερλέν Ανρί Ζινσού, πρόεδρος της Δαχομέης.

2020 - Σπύρος Πομώνης, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής.